Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA MARGALIDA

Núm. 174323
Acord de l'Ajuntament de data 25/01/2024 pel qual s'aprova la modificació de l’Ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter no tributari per a la prestació del servei de clavegueram i vigilància de clavegueres particulars (BOIB Núm. 171 de dia 31 de desembre de 2022 i BOIB Núm. 48 de dia 15 d’abril de 2023)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

  En no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, transcorregut des de dia 04/02/2024 queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari provisional d'aquest Ajuntament sobre  aprovació de la modificació de l'Ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter no tributari per a la prestació del servei de clavegueram i vigilància de clavegueres particulars (BOIB Núm. 171 de dia 31 de desembre de 2022 i BOIB Núm. 48 de dia 15 d'abril de 2023), el text íntegre del qual es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment del que es disposa en l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i art. 17 del RD Leg 2/2004, de 5 de març, pel que s'aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Ates que en el municipi de Santa Margalida el servei de clavegueram i i vigilància de clavegueres particulars es presta en règim de concessió, per acord de l'Ajuntament Ple es va aprovar l'Ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter no tributari per a la prestació del servei de clavegueram i vigilància de clavegueres particulars (BOIB Núm. 171 de dia 31 de desembre de 2022 i BOIB Núm. 48 de dia 15 d'abril de 2023).

De conformitat amb l'article 6 de la indicada Ordenança: «1. Les quotes regulades en la present ordenança tenen caràcter anual i son irreductibles i es faran efectives de conformitat amb el sistema general de recaptació establert en aquest municipi i conforme al Reglament General de Recaptació.»

El servei prestat en règim de concessió inclou no només el servei públic municipal de clavegueram, sinó també el servei públic municipal de subministrament i distribució d'aigua potable i sanejament (en cas que el municipi tengui la competència sobre el mateix), de forma que la gestió i explotació del cicle integral de l'aigua correspon al mateix concessionari.

Per aquest motiu, esdevé necessari que les tarifes de clavegueram es puguin facturar conjuntament amb les tarifes de subministrament d'aigua potable, les quals, d'acord amb l'article 6 de l'Ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter no tributari per a la prestació del servei de subministrament d'aigua potable i demés serveis complementaris (BOIB Núm. 132 de dia 26 de desembre de 2022) seran exigibles mensualment o trimestralment.

En conseqüència, esdevé necessari modificar l'article 6 de l'Ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter no tributari per a la prestació del servei de clavegueram i i vigilància de clavegueres particulars, en el sentit de permetre que, a partir de l'any 2024, les tarifes anuals es puguin prorratejar en funció del període en que s'exigeix el pagament de les tarifes del servei de subministrament d'aigua potable.

D'acord amb l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, al exercici de la iniciativa legislativa i la potestat reglamentària, les administracions Públiques, incloses les entitats locals, actuaran d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, i eficiència, havent de justificar l'adequació d'aquesta norma a aquests principis.

La modificació de l'Ordenança respon als principis de bona regulació continguts a l'article 129 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

En virtut del principi de necessitat, la modificació de la norma està justificada amb raons d'eficiència, atès que l'empresa concessionària emetrà una única factura pels dos serveis i l'administrat podrà abonar-les conjuntament i, en relació al clavegueram, de forma prorratejada.

D'acord amb el principi d'eficàcia, l'única forma d'aconseguir l'objectiu pretès és modificant l'Ordenança.

En virtut del principi de proporcionalitat, la modificació que es pretén es limita a regular allò que és imprescindible

En virtut del principi de seguretat jurídica, la modificació de l'Ordenança s'ajusta i es desenvolupa dins l'àmbit de les competències municipals, respectant la Llei General Tributària i del Text Refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals.

D'acord amb el principi de transparència, no s'ha utilitzat el tràmit de la consulta pública atès que no és necessari, ja que la modificació no és substancial i només afecta a una part de la matèria regulada.

Es respecte el principi d'eficiència, ja que no s'incrementen les càrregues administratives per a les persones, delegant-se la seva tramitació en el contractista, sense perjudici de la supervisió municipal.

La present iniciativa no afecta a les despeses o ingressos públics presents o futurs.

Finalment, la modificació s'aplicarà amb efectes des de dia 1 de gener de 2024, i es podrà incloure el prorrateig de la tarifa de clavegueram a la primera factura de subministrament d'aigua que s'emeti.

Article Un. Es modifica l'article 6, que passarà a tenir la següent redacció:

1. La tarifa serà exigible trimestralment, o mensualment, segons correspongui, entenent-se meritada l'obligació de pagament quan tingui lloc la lectura del comptador de l'aigua, ja sigui real o estimada, la qual es realitzarà amb la periodicitat que determini el reglament regulador del servei.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Aquesta modificació serà aplicable a les tarifes de 2024.

DISPOSICIÓ FINAL. Entrada en vigor.

La present modificació no entrarà en vigor fins quan s'hagi publicat completament el seu text i hagi transcorregut el termini previst a l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, restant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.»

Contra el present Acord, s'interposarà recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Santa Margalida, a data de la signatura electrònica (19 de març de 2024)

El batle per substitució Miquel Estelrich Vanrell