Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE LLOSETA

Núm. 174122
Aprovació definitiva Ordenança Fiscal Reguladora de la Taxa del Servei de recollida, tractament, transferència, transport i eliminació de Residus Sòlids Urbans

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Transcorregut el termini d'exposició al públic de l'acord provisional relatiu a la Ordenança Fiscal Reguladora de la Taxa del Servei de recollida, tractament, transferència, transport i eliminació de Residus Sòlids Urbans, aprovada en sessió plenària de la Corporació de dia 31-01-2024, al no haver-se presentat reclamacions, s'eleva a definitiu dit acord segons prevéu l'article 17 del TRLHL, Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març i el text íntegre de l'ordenança es publicarà en el BOIB, i serà d'aplicació a partir de dia 01-04-2024.

 

Lloseta, (signat electrònicament: 19 de març de 2024)

La batlessa Angelina Pérez Sánchez.

 

S'insereix a continuació el text íntegre de l'ordenança:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA DEL SERVEI DE RECOLLIDA, TRACTAMENT, TRANSFERÈNCIA, TRANSPORT I ELIMINACIÓ DE RESIDUS SÒLIDS URBANS

Article 1 Fonament i naturalesa.

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local i de conformitat amb el que es disposa als articles 15 a 19 del TRLHL de 2004, aquest Ajuntament ordena la Taxa per recollida de residus, i el seu tractament, transferència i transport, que es regeix per aquesta Ordenança Fiscal.

Article 2 Fet imposable.

1.- Constitueix el fet imposable de la Taxa de prestació del servei de recepció obligatòria de recollida domiciliària de fems i residus sòlids urbans d'habitatges, allotjaments, establiments i locals on s'efectuïn activitats industrials, comercials, professionals, artístiques i de serveis, i el seu tractament, transferència, transport i eliminació, d'acord amb el Pla de Gestió de Residus sòlids de l‘Illa de Mallorca.

2.- A aquest efecte, es consideren fems domiciliaris i residus sòlids urbans les restes i les deixalles alimentàries o els detritus que procedeixen de la neteja normal de locals o habitatges.

S'exclouen d'aquest concepte els residus de tipus industrial, enderrocs d'obres, els detritus humans, els materials contaminats, corrosius, perillosos o els que la seva recollida o abocament requereixin l'adopció de mesures especials higièniques, profilàctiques o de seguretat.

3.- No està subjecte a la taxa de prestació, de caràcter voluntari i a instància de part, dels serveis següents:

a) Recollida de fems i residus no qualificats de domiciliaris i els urbans, d'indústries, hospitals i laboratoris.

b) Recollida d'escòries i cendres de calefaccions centrals.

c) Recollida d'enderrocs d'obres.

Article 3 Subjectes passius.

1.- Són subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35 de la Llei General Tributària, que ocupin o utilitzin els habitatges, indústries, establiments i locals situats en els llocs, places, carrers o vies públiques, i altres terrenys de domini públic o privat, etc.,... en que el servei es realitzi, ja sigui a títol de propietari o d'usufructuari, d'habitant, d'arrendatari, concessionari o, fins i tot, de precari.

2.- Té la consideració de subjecte passiu substitut del contribuent el propietari dels habitatges o locals, el qual podrà repercutir, si és el cas, les quotes satisfetes sobre els usuaris, que són els beneficiaris del servei.

Article 4 Responsables.

1.- Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu, les persones físiques i jurídiques a què es refereixen l'article 42 de la Llei General Tributària.

2.- Són responsables subsidiaris els administradors de les societats, els síndics, els interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i a l'abast que assenyala l'article 43 de la  Llei General Tributària.

Article 5 Exempcions.

Gaudiran d'exempció subjectiva aquells contribuents que estiguin inscrits en el Padró de Beneficència. 

Article 6 Quota tributària.

a) Recollida i eliminació de residus sòlids urbans.

La quota tributària a exigir pel servei de gestió de residus sòlids urbans consistirà en una quota anual fixa per unitat receptora del servei, d'acord amb la següent tarifa:

Tipus

Euros/any

Comerç 1

550,00 

Comerç 2

330,00 

Bars, cellers i restaurants 1

500,00 

Bars, cellers i restaurants 2

650,00 

Bars, cellers i restaurants 3

800,00 

Magatzem + 40 m2

660,00 

Magatzem fins 40 m2

330,00 

Carp. Carn. I Peix.

460,00 

Oficines, llibreries i estany

275,00 

Indústria fins a 5 obrers

550,00 

Indústria de 6 a 11 obrers

915,00 

Indústria de 12 a 25 obrers

1.375,00 

Vivenda familiar habitada

185,00 

Vivenda familiar sense habitar

185,00 

Vivenda familiar rústic

155,00 

Grans superfícies. – industrials de més 25 obrers

2.290,00 

Magatzem auxiliar

275,00 

Hotel Urbà

1.380,00 

Agroturisme

690,00 

Local buit fems 2

330,00 

Local buit fems 1

550,00 

Local buit indústria 1

330,00 

Local buit indústria 2

515,00 

Local buit indústria 3

645,00 

Local buit carn. Peix.

460,00

Comerç 1.- Botigues i forns.

Comerç 2.- Farmàcies, botigues de roba, sabateries, perruqueries, botigues de mobles, electrodomèstics, fotografia joieria, esports, tallers mecànics, entitats bancàries i caixes, altres de similars característiques.

Bars, cellers i restaurants 1: local amb superfície inferior o igual a 75 m2

Bars, cellers i restaurants 2: local amb superfície entre 75 mi 150 m2

Bars, cellers i restaurants 3: local amb superfície superior o igual a 150 m2

Local buit indústria 1: local amb superfície inferior o igual a 300 m2

Local buit indústria 2: local amb superfície entre 300 mi 2000 m2

Local buit indústria 3: local amb superfície superior o igual a 2000 m2

b) Recollida en el Punt Verd , transport i tractament de residus de construcció, voluminosos, pneumàtics , etc.

Recollida i eliminació de residus en el Punt Verd

Quotes

 

euros/tona

- Voluminosos

52,03 €

- Enderroc brut

32,20 €

- Enderroc net

10,70 €

- Restes de poda i jardineria

5,44 €

- Troncs i arrels

22,84 €

- Fustes

13,05 €

 

euros/unitat

- Matalassos

12,84 €

- Pneumàtics turisme

6,42 €

- Pneumàtics camió

9,63 €

- Pneumàtics tractor

19,26 €

- Electrodomèstics de línia blanca amb CSF industrials

32,10 €

- Electrodomèstics de línia blanca amb CSF domèstics

17,23 €

- Electrodomèstics de línia blanca sense CSF mitjans

21,54 €

- Electrodomèstics de línia blanca sense CSF petits

10,70 €

- Electrodomèstics de línia marró

18,83 €

- Envasos contaminats

3,21 €

Article 7 Meritació.

1.- Es merita la Taxa i neix l'obligació de contribuir des del moment en què s'inicia la prestació del servei. Aquest s'entén iniciat, donada la naturalesa de recepció obligatòria del servei, quan estigui establert i en funcionament el servei municipal o mancomunat de recollida de fems domiciliaris en els carrers o llocs on figurin els habitatges, indústries, establiments o locals utilitzats pels contribuents subjectes a la taxa, així com el servei de tractament, transferència, transport i eliminació, previst en el Pla Director de Residus Sòlids de Mallorca.

2.- Establert i en funcionament el servei esmentat, i sense perjudici del que s'estableix a la Disposició Final Única, les quotes es meritaran per trimestres naturals.

Article 8 Declaració i ingrés.

1.- Dins els trenta dies hàbils següents a la data en que es meriti per primera vegada la taxa, els subjectes passius han de formalitzar la seva inscripció en matrícula, presentant, per tal efecte, la corresponent declaració d'alta i ingressant simultàniament la quota del primer trimestre.

 

​​​​​​​2.- Quan es conegui, ja d'ofici o per comunicació dels interessats, qualsevol variació de les dades figurades a la matrícula es duran a terme les modificacions corresponents, que tindran efecte a partir del període de cobrament següent al de la data en que s'hagi d'efectuar la declaració.

3.- El cobrament de les quotes es farà anualment mitjançant rebut derivat de la matrícula.

Article 9 Infraccions i sancions.

En tot el que fa referència a la qualificació d'infraccions tributàries i també de les sancions que corresponguin a cada cas, s'actuarà segons els articles 178 i següents de la Llei General Tributària.

DISPOSICIÓ FINAL UNICA

Aquesta Ordenança Fiscal entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al BOIB s'aplicarà a partir del dia 1 d'abril de 2024, quedant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.-