Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CAMPOS

Núm. 169502
Aprovació definitiva del reglament d'organització i funcionament de la Junta Local de Protecció Civil de l'Ajuntament de Campos

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. El Ple de l'Ajuntament de Campos, en la sessió ordinària de dia 25 de gener de 2024, va aprovar inicialment  el REGLAMENT D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DE LA JUNTA LOCAL DE PROTECCIÓ CIVIL DE L' AJUNTAMENT DE CAMPOS, el que es va publicar en el BOIB núm.16, de 1 de febrer de 2024.

2. Atès que en el termini d'exposició pública no s'han presentat al·legacions en relació amb el REGLAMENT D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DE LA JUNTA LOCAL DE PROTECCIÓ CIVIL DE L' AJUNTAMENT DE CAMPOS .

3. L'Institut Balear de la Dona, en l'informe preceptiu d'impacte de gènere, l'ha examinat i indica que per la seva naturalesa en el text del REGLAMENT D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DE LA JUNTA LOCAL DE PROTECCIÓ CIVIL DE L' AJUNTAMENT DE CAMPOS no s'han detectat usos de llenguatge sexista ni cap dels dos sexes és invisibilitzat. S'ha potenciat l'ús d'un llenguatge inclusiu emprant terminologia genèrica que engloba els dos sexes o bé fent ús de les dobles formes. I que per la seva naturalesa, no se'n pot deduir la incidència directa sobre les desigualtats entre dones i homes, per tant, la repercussió en quant a l'impacte de gènere del text normatiu és neutra.

4. En compliment del que disposa l'article 103 de la Llei 20/2006 de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, es procedeix a la publicació del text íntegre del REGLAMENT D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DE LA JUNTA LOCAL DE PROTECCIÓ CIVIL DE L' AJUNTAMENT DE CAMPOS per a la seva entrada en vigor i aplicació, una vegada transcorregut el termini previst als articles 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local i 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears:

 

«REGLAMENT D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DE LA JUNTA LOCAL DE PROTECCIÓ CIVIL DE L' AJUNTAMENT DE CAMPOS

Exposició de motius

Identificada doctrinalment com protecció física de les persones i dels béns, en situació de greu risc col·lectiu, calamitat publica o catàstrofe extraordinària, en la qual la seguretat i la vida de les persones poden perillar i sucumbir massivament, la protecció civil constitueix l'afirmació d'una àmplia política de seguretat, que troba actualment el seu fonament jurídic, dintre de la constitució o en l'obligació dels poders públics de garantir el dret a la vida i a la integritat física, com primer i més important de tots els drets fonamentals, en els principis d'unitat nacional i solidaritat territorial i en les exigències essencials d'eficàcia i coordinació administrativa.

La magnitud i transcendència dels valors que estan en joc en les situacions d'emergència exigeix posar a contribució els recursos humans i materials pertanyents a totes les administracions publiques, a totes les organitzacions i empreses, i fins i tot als particulars, als quals, per tal raó, mitjançant llei, conformement a l'article 30.4 de la Constitució, podran imposar-se'ls deures per a plantar cara als casos de greu risc, catàstrofe o calamitat publica. Conseqüentment, la protecció civil es concep com un servei públic la competència del qual correspon a l'administració civil de l'Estat i a les restants administracions publiques.

Així doncs, la protecció civil és un camp en el qual els Ajuntaments, com administració més pròxima als ciutadans, es troben clarament implicats com així es reconeix a l'article 25.2.f de la Llei 7/1985, de 2 d´abril, reguladora de les bases del règim local.

Sembla, doncs, oportú establir aquells elements bàsics d'organització que resultin necessaris en el terme municipal de Campos entre els quals ocupa un lloc important la Junta Local de Protecció Civil com òrgan impulsor de les actuacions municipals en aquest àmbit i com òrgan d'assessorament de la Batlia en matèria d'emergències i protecció civil. En conseqüència esdevindrà necessari crear i constituir aquest organisme, en els termes previstos a l'article 4.3 del Decret 40/2014, de 29 d'agost, pel qual s'aprova el Pla territorial de Protecció Civil.

 

Capítol primer Objecte de la Junta de Protecció Civil

Article 1.- Creació

Es crea la Junta Local de Protecció Civil de Campos com a òrgan consultiu i de la Batlia per a l'assessorament en matèria de Protecció Civil i la impulsió de les actuacions necessàries en aquesta matèria.

 

Capítol segon Funcions

Article 2.- Definició de funcions

Les principals funcions atribuïdes a la Junta Local de Protecció Civil de l'Ajuntament de Campos seran:

  1.  Informar sobre els plans de protecció civil que s'elaborin i sotmetre'ls a l'aprovació definitiva de l'òrgan municipal competent.
  2.  Supervisió dels plans d'emergències municipals pel que fa referència al compliment de la implantació, revisió, actuació i a la realització de simulacres.
  3.  Assessorar la batlia municipal en casos de risc greu, catàstrofe o calamitat pública que es presentin en el terme municipal de Campos, tot això a l'efecte de l'adopció de les decisions procedents.
  4.  Establir els criteris de definició dels riscos.
  5.  Establir els criteris per a l'elaboració del catàleg de recursos propis i aliens, així com l'inventari de riscos del terme municipal de Campos.
  6.  Establir els criteris d'inspecció i control per a la prevenció de riscos
  7.  Aprovar els plans de sensibilització en matèria d'emergències que es realitzin al municipi de Campos.
  8.  Totes aquelles no previstes que siguin atribuïdes per la presidència.

 

Capítol tercer Composició

Article 3.- Membres

La Junta Local de Protecció Civil de Campos tindrà la següent composició:

Presidència:

  • La batlia de l'Ajuntament de Campos o persona en qui delegui.

Vicepresidència:

  • El regidor o la regidora amb competències en matèria  de Protecció Civil o persona en qui delegui.

Vocals:

  • Els regidors o les regidores que en cada moment formin part de la Junta de Govern Local de Campos.
  • La persona que ostenti la prefectura de la Policia Local de l'Ajuntament de Campos.
  • La persona que ostenti la prefectura de l'agrupació de voluntaris de Protecció Civil del municipi de Campos.

Secretaria:

  • La persona que ostenti la secretaria de l'Ajuntament de Campos o persona en qui delegui.

Article 4. Assessors

La Junta Local de Protecció Civil de Campos podrà convocar com a persones assessores de la mateixa a les persones que consideri oportunes, en funció de les necessitats que la pròpia Junta consideri.

 

Article 5 Col·laboració ciutadana

La Junta Local de Protecció Civil de Campos podrà sol·licitar la col·laboració de qualsevol persona o entitat pública o privada, la col·laboració de la qual es consideri convenient pels seus especials coneixements en relació amb les qüestions que es coneguin per la Junta.

 

Capítol quart Règim de sessions

Article 6. Tipus de sessions

La Junta Local de Protecció Civil es reunirà en sessions ordinàries, extraordinàries i urgents.

Es reunirà, en sessions ordinàries, un mínim d'una vegada a l'any.

Es reunirà, en sessions extraordinàries, quan el President ho consideri oportú o quan així ho sol·liciti un terç de les persones que hi formin part.

Es reunirà, en sessions urgents, quan la naturalesa dels temes a tractar així ho requereixi.

Article 7. Convocatòria

La persona que ostenti la presidència convocarà als membres de la Junta amb una antelació mínima de quaranta-vuit hores en les reunions ordinàries i extraordinàries, conformement a l'ordre del dia que es fixi pel mateix.

En els casos extraordinaris en els quals la reunió sigui imprescindible per raons d'emergència, la convocatòria serà immediata.

Article 8. Actes de les sessions

La persona que ostenti la secretaria de la Junta Local redactarà un acta de cada reunió que serà signada pel president o la presidenta i el secretari o la secretaria.

Disposicions finals

Primera. Ordre de sessions i adopció d'acords

Pel que respecta a l'ordre de sessions i l´adopció d'acords, s'estarà al disposat en la normativa vigent en matèria de règim local.

Segona. Interpretació i aplicació

La persona que ostenti la presidència de la Junta Local de Protecció Civil està facultat per a dictar quantes disposicions fossin necessàries per a la interpretació i aplicació del present Reglament.

Tercera. Entrada en vigor

Aquesta reglament entrarà en vigor, una vegada aprovada definitivament i publicat el seu text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears, en el termini previst a l'article 103.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, continuant la seva vigència fins a la seva modificació o derogació expressa»

 

Campos, a la data de la signatura electrònica (15 de març de 2024)

La batlessa Francisca Porquer Manresa