Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 112749
Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es convoquen, mitjançant el procediment anticipat de despesa, ajuts per al foment de la certificació de benestar animal a les explotacions bovines, per a l’any 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'abandonament de l'activitat agrària es considera un problema essencial a les Illes Balears, no només de cara a mantenir el teixit socioeconòmic de les zones rurals, sinó també des del punt de vista mediambiental en relació amb el manteniment dels ecosistemes naturals de les illes i dels paisatges naturals que han estat modelats per l'activitat agrària i ramadera. Gran part del territori de l'arxipèlag, en concret un 73% de la superfície total, està ocupat per cultius i pastures amb arbres i arbustos. En aquestes àrees, l'agricultura i la ramaderia tenen una incidència crucial en termes de conservació del paisatge, prevenció d'incendis, qualitat de l'entorn i conservació d'hàbitats, espècies protegides i manteniment de races autòctones i varietats locals.

Els euro baròmetres de la Comissió Europea han posat de manifest des de fa més de 25 anys la importància que té per als ciutadans europeus el benestar dels animals de granja. Malgrat la manca de dades específiques de la tendència d'opinió dels consumidors i consumidores de les Illes Balears, les dades disponibles generals marquen tendències que l'Administració agrària de les Illes Balears ha de tenir en compte.

Aquesta tendència es trasllada, sens dubte, als models de producció ramadera i ja tenen un impacte directe en les oportunitats de comercialització. La producció d'aliments ha canviat i ha evolucionat els últims temps, i s'ha adaptat a les demandes dels consumidors. El consumidor cada vegada està més format i preocupat pel tipus i les característiques dels aliments que consumeix. No només cal satisfer les necessitats nutricionals de la població per sobreviure, sinó que és fonamental satisfer un altre tipus de necessitat, com són la preocupació per la salut i el benestar humà, i també els gustos de cada individu.

La importància del benestar animal s'ha vist reflectida en els objectius específics de la nova PAC. En concret, l'objectiu específic núm. 9, “Millorar la resposta de l'agricultura de la Unió Europea a les exigències socials en matèria de benestar animal”. Els estats membres i, per tant, totes les comunitats autònomes han d'incorporar, en els seus plans estratègics, actuacions i mesures encaminades a afavorir l'extensió de bones pràctiques en benestar animal.

Si bé el grau de compliment de les normes de benestar animal en el sector lacti és alt o molt alt d'acord amb els informes disponibles, la sensibilitat ciutadana del consumidor és més exigent en aquest sector que en d'altres i premia en el consum les indústries làcties i les explotacions agràries que es veuen certificades en les seves pràctiques de benestar animal.

Per tot això, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural considera que la certificació de benestar animal suposa un valor afegit per a les explotacions agràries, permet alinear el model de producció amb les tendències i sensibilitats del consumidor i la ciutadania i, finalment, suposa una millora objectiva en el benestar dels animals destinats a producció.

En aquest sentit, la certificació Welfair és un certificat independent basat en el projecte europeu Welfare Quality i el projecte europeu Awin, en què s'han desenvolupat sistemes per avaluar i controlar la qualitat del benestar animal en granges.

Mitjançant la Decisió d'execució de la Comissió de 31 d'agost de 2022 s'aprova el Pla estratègic de la PAC 2023-2027 d'Espanya (PEPAC) per a l'ajuda de la Unió que finança el FEAGA i el FEADER. En aquest pla es recullen les intervencions per al desenvolupament rural programades per a les Illes Balears i que estableix el Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, pel qual s'estableixen normes en relació amb l'ajuda als plans estratègics que han d'elaborar els estats membres en el marc de la política agrícola comuna (plans estratègics de la PAC), finançada amb càrrec al Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (FEAGA) i al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i pel qual es deroguen els reglaments (UE) núm. 1305/2013 i (UE) núm. 1307/2013.

Concretament, les actuacions finançades amb càrrec a aquesta convocatòria s'enquadren en el PEPAC, dins de la intervenció amb codi SIGC 6504 corresponent a “compromisos per al benestar animal i la sanitat animal”, l'objecte principal de la qual és donar suport als compromisos agroambientals i climàtics que donin resposta a les demandes socials en matèria de benestar animal. Tenen empara en l'article 70 del Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, i en l'article 46 del Reglament delegat 2022/126 de la Comissió de 7 de desembre de 2021, pel qual es completa el Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell pel que fa als requisits addicionals per a determinats tipus d'intervenció especificats pels estats membres en els seus plans estratègics de la PAC per al període 2023-2027 en virtut del reglament esmentat, i a les normes sobre la proporció relativa a la norma 1 de les bones condicions agràries i mediambientals (BCAM).

El 6 d'abril del 2023 es va publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 43 l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027.

D'altra banda, el Decret 64/2005, de 10 de juny, de creació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, a l'article 2.a, estableix que el FOGAIBA té per objecte executar la política de la conselleria competent en matèria d'agricultura i pesca referent a l'aplicació de les mesures de foment i millora dels sectors agrari i pesquer, incloses les que deriven de la política agrícola comuna i dels fons procedents de l'Instrument Financer d'Orientació de la Pesca, de les mesures de desenvolupament rural i d'altres règims d'ajuts que preveu la normativa de la Unió Europea.

D'acord amb el que disposen l'article 15 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 10 de l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc del Programa de desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027, correspon aprovar la convocatòria d'aquests ajuts mitjançant una resolució.

Per tot això, en virtut del que estableix l'article 6.1.g del Decret 64/2005, de 10 de juny, de creació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, a proposta del director gerent del FOGAIBA i de conformitat amb l'autoritat regional de gestió, dicto la següent

RESOLUCIÓ

Primer Objecte dels ajuts i àmbit d'aplicació

1. S'aprova, mitjançant el procediment anticipat de despesa, la convocatòria, corresponent a l'any 2024, dels ajuts destinats al foment de la certificació de benestar animal a les explotacions bovines, d'acord amb el que preveu l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc del Programa de desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027, publicada al BOIB núm. 43, de 6 d'abril de 2023.

2. Els ajuts objecte d'aquesta convocatòria tenen com a finalitat donar suport a les explotacions ramaderes bovines amb certificació de benestar animal per compensar les despeses derivades del maneig i les adaptacions fetes a les seves explotacions per tal de millorar els estàndards de benestar animal que determina la normativa vigent, d'acord amb el que estableix l'article 70 del Reglament 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, i d'acord amb el Pla estratègic de la PAC 2023-2027 d'Espanya (PEPAC) per a l'ajuda de la Unió que finança el FEAGA i el FEADER.

3. L'àmbit territorial d'aplicació dels ajuts que regula aquesta convocatòria és tot el territori de les Illes Balears.

Segon Import màxim de la convocatòria i finançament

1. Per a aquesta convocatòria es destina un import màxim de dos-cents cinquanta mil euros (250.000,00 €) amb càrrec als pressupostos del FOGAIBA de l'any 2025, quantia que es pot incrementar amb crèdits que es puguin destinar a aquesta finalitat.

2. Aquestes subvencions es financen en un 54,00% a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), en un 10,80% a càrrec del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i en un 35,20% a càrrec de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB).

3. En qualsevol cas, aquesta convocatòria d'ajudes queda sotmesa a la condició suspensiva d'existència de crèdit adequat i suficient per finançar el compliment de les obligacions generades.

Tercer Requisits dels beneficiaris i de les explotacions

1. Poden ser beneficiàries dels ajuts que preveu aquesta convocatòria les persones físiques o jurídiques o les agrupacions sense personalitat jurídica que, en el moment de presentar la sol·licitud d'ajuda, compleixin els requisits següents:

a. Que siguin titulars d'explotacions agràries inscrites en el Registre Interinsular Agrari (RIA).

b. Que siguin titulars de les explotacions ramaderes inscrites en el Registre d'Explotacions Ramaderes de les Illes Balears (REGA) i en el Sistema Integral de Traçabilitat Animal (SITRAN).

c. Que l'explotació on s'ubiquin els animals compti amb un certificat de benestar animal homologat i vigent en la data de la sol·licitud d'ajuda.

d. Que els animals pels quals sol·liciten l'ajuda, almenys, constitueixin un mínim de deu unitats de bestiar major (UBM).

Per determinar les UBM, s'aplica la taula de conversió que preveu el punt 2 de l'apartat cinquè d'aquesta resolució.

f. Que hagin fet la sol·licitud única, que preveu la Resolució del president del FOGAIBA de 26 de gener de 2024 de convocatòria, per a l'any 2024, dels ajuts corresponents a les intervencions en forma de pagaments directes que preveu el Pla estratègic de la PAC (PEPAC), publicada al BOIB núm. 15, de 30 de gener de 2024.

Per poder optar a aquests ajuts, de conformitat amb l'article 81.3 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla estratègic de la política agrícola comuna, i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control, els animals han de complir les disposicions que preveu la part IV, títol 1, capítol II, secció 1, del Reglament (UE) 2016/429, del Parlament Europeu i del Consell, de 9 de març, relatiu a les malalties transmissibles dels animals i pel qual es modifiquen o es deroguen alguns actes en matèria de sanitat animal (legislació sobre sanitat animal).

2. Quan es tracti d'agrupacions de persones físiques o jurídiques sense personalitat jurídica pròpia, s'han de fer constar expressament, tant a la sol·licitud com a la resolució de concessió, els compromisos d'execució que assumeix cadascun dels membres, com també l'import de la subvenció que s'ha d'aplicar a cadascun, els quals tenen igualment la consideració de beneficiaris.

En qualsevol cas, s'ha de nomenar un representant o apoderat únic de l'agrupació, amb el poder suficient per complir les obligacions que, com a beneficiària, corresponen a l'agrupació. L'agrupació no es pot dissoldre fins que no hagi transcorregut el termini de prescripció que preveuen l'article 24 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 57 i 60 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.

3. Els requisits generals que estableixen els punts anteriors s'han de mantenir durant tot l'any 2024.

4. La comprovació de la inscripció en el Registre Interinsular Agrari (RIA), en el Registre d'Explotacions Ramaderes (REGA), així com en el Sistema Integral de Traçabilitat Animal (SITRAN), es fa d'ofici, excepte si la persona peticionària hi manifesta el seu desacord, ja que amb la presentació de la sol·licitud d'ajuda s'entén atorgada aquesta autorització.

5. Els beneficiaris han de complir els requisits que preveu l'article 5 de l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027, així com els que estableix el text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

A més, d'acord amb el que estableix l'article 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, per a subvencions d'un import superior a 30.000,00 euros, els sol·licitants, diferents a les entitats de dret públic, amb ànim de lucre i subjectes a la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, han d'acreditar que compleixen els terminis de pagament que preveu la Llei 3/2004, de 29 de desembre. La forma d'acreditació és la que preveu l'article 13.3 bis esmentat i, si escau, l'article 22 bis del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

6. D'acord amb el que disposa l'article 10.1.e del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, es considera que els beneficiaris estan al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social quan es verifiqui el que disposa l'article 38 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desenvolupament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, així com el que disposen els articles 18 i 19 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. La circumstància d'estar al corrent de les obligacions tributàries —estatals i autonòmiques— i amb la Seguretat Social ha de quedar acreditada abans que es dicti la proposta de resolució de concessió.

La comprovació del compliment del requisit esmentat la fa el FOGAIBA i/o la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, ja que la presentació de la sol·licitud de subvenció suposa l'autorització per fer aquesta comprovació, excepte si hi ha una manifestació expressa contrària. Quan el sol·licitant de l'ajuda no estigui obligat a presentar les declaracions o els documents a què es refereixen les obligacions anteriors o quan la quantia de la subvenció sigui igual o inferior a tres mil euros (3.000,00 €), se n'ha d'acreditar el compliment mitjançant una declaració responsable.

En el cas que la persona interessada hagi presentat una declaració responsable, si durant la instrucció del procediment l'import de la subvenció és superior a tres mil euros (3.000,00 €), se li ha de requerir que aporti la justificació d'aquest requisit, tret que s'hagi autoritzat el FOGAIBA per efectuar-ne la comprovació d'ofici.

7. D'acord amb el que disposa l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, tampoc no es poden beneficiar de les subvencions que preveu aquesta resolució les empreses i entitats sol·licitants sancionades o condemnades, els últims tres anys, per resolució administrativa o sentència judicial fermes, per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

Quart Activitat subvencionable

1. Constitueix actuació subvencionable mantenir durant l'any 2024 la certificació de benestar animal de les explotacions ramaderes bovines en els termes que preveu l'article 70 del Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, pel qual s'estableixen normes en relació amb l'ajuda en els plans estratègics que han d'elaborar els estats membres en el marc de la política agrícola comuna (plans estratègics de la PAC), finançada amb càrrec al Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (FEAGA) i al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i pel qual es deroguen els reglaments (UE) núm. 1305/2013 i (UE) núm. 1307/2013.

Cinquè Import dels ajuts

1. L'import de les ajudes és el següent:

  • boví lleter: 51,00 € per unitat de bestiar major (UBM)
  • boví de carn: 36,00 € per unitat de bestiar major (UBM)

2. Per calcular les UBM subvencionables s'han d'utilitzar les conversions següents, que recull l'annex V del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla estratègic de la política agrícola comuna, i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control:

Vedells de menys d'un any ……………………………….... 0,400 UBM

Vedells d'un any a menys de dos anys …………..……….... 0,700 UBM

Mascles de dos anys o més ………………………………… 1,000 UBM

Vedells de dos anys o més ….…….....………………………0,800 UBM

Vaques d'aptitud làctia de dos anys o més ............................. 1,000 UBM

Altres vaques de dos anys o més ............................................ 0,800 UBM

3. L'import anual de l'ajuda es determina agafant com a base el nombre d'UBM compromeses per al conjunt de la sol·licitud d'ajuda, amb les limitacions següents:

  • Fins a 200 UBM: 100% de la prima.
  • Més de 200 i fins a 300 UBM: 50% de la prima.
  • Més de 300 i fins a 400 UBM: 10% de la prima.

Sisè Sol·licitud d'ajut

1. Les sol·licituds d'ajuda s'han de presentar juntament amb la sol·licitud única per a l'exercici 2024, que preveu l'article 104 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i en la forma que preveu la Resolució del president del FOGAIBA de 26 de gener de 2024 de convocatòria, per a l'any 2024, dels ajuts corresponents a les intervencions en forma de pagaments directes que preveu el Pla estratègic de la PAC (PEPAC), publicada al BOIB núm. 15, de 30 de gener de 2024.

S'han de subministrar totes i cada una de les dades que s'indiquen al formulari dels ajuts esmentats, així com assumir els compromisos, atorgar les autoritzacions i fer les declaracions que conté.

2. El termini de presentació de sol·licituds comença l'endemà de la publicació d'aquesta resolució al BOIB i, d'acord amb el que preveu l'article 108 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, acaba el 30 d'abril de 2024.

No obstant això, i d'acord amb el que estableix l'apartat tercer de l'article 108 del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, i sens perjudici de la resta d'exclusions i penalitzacions que estableix la normativa d'aplicació, són admissibles les sol·licituds d'ajuda presentades fins al 31 de maig de 2024, però, en aquest cas, l'import de l'ajuda es redueix en un 1% per cada dia hàbil de retard, excepte en cas de força major i circumstàncies excepcionals. Aquesta reducció també s'aplica respecte de la documentació que s'hagi de presentar juntament amb la sol·licitud quan sigui un element constitutiu de l'admissibilitat de l'ajuda. Les sol·licituds que es presentin posteriorment es consideren no presentades.

3. La presentació de la sol·licitud d'ajuda suposa l'acceptació, per part de la persona interessada, de tot el contingut d'aquesta convocatòria, així com de les bases reguladores que estableix l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027 i la resta de normativa d'aplicació.

4. Les sol·licituds d'ajuda han d'incloure, si escau, la documentació següent:

a. Certificat vigent i homologat de benestar animal de l'explotació de la qual és titular.

b. NIF del sol·licitant que tingui la consideració de persona jurídica o de grups sense personalitat jurídica.

c. Si escau, acreditació de la representació amb què se signa la sol·licitud, que ha de ser vigent en el moment de sol·licitar l'ajuda.

d. En el cas d'agrupacions sense personalitat jurídica pròpia, a més, s'ha d'aportar:

  • Document en què es reflecteixin les normes o el reglament de funcionament que han subscrit tots els membres.
  • En cas que algun dels associats sigui una persona jurídica, document d'autorització cap al FOGAIBA perquè comprovi els NIF dels membres de l'agrupació.
  • Document subscrit per tots els membres de l'agrupació en què es faci constar el compromís de no dissoldre l'agrupació fins que no hagi transcorregut el termini de prescripció que preveu l'article 24 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

e. D'acord amb el que preveu l'article 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, en cas de subvencions d'import superior als 30.000,00 euros i per a sol·licitants diferents a les entitats de dret públic, que tinguin ànim de lucre i que estiguin subjectes a la Llei 3/2004, de 29 de desembre:

  • Si són persones físiques o jurídiques que, d'acord amb la normativa comptable, poden presentar compte de pèrdues i guanys abreujat, certificació subscrita per la persona física o, en el cas de persones jurídiques, per l'òrgan d'administració o equivalent, amb poder de representació suficient, en què afirmin assolir el nivell de compliment dels terminis de pagament que preveu la Llei 3/ 2004, de 29 de desembre, d'acord amb el model que figura a la pàgina web del FOGAIBA. En cas de tramitació electrònica de la sol·licitud, aquesta certificació ja està incorporada al tràmit telemàtic corresponent. La certificació esmentada té els efectes que preveu l'article 23 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.
  • Si són persones jurídiques que, d'acord amb la normativa comptable, no poden presentar compte de pèrdues i guanys abreujat, certificació o informe emès per un auditor inscrit en el Registre oficial d'auditors de comptes, en els termes que preveu l'article 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

f. Justificació de la titularitat del compte bancari en el qual se sol·licita el pagament de l'ajuda. En el cas d'entitats sense personalitat jurídica, s'ha de facilitar el número de compte de l'entitat.

El FOGAIBA pot requerir qualsevol documentació complementària que es consideri necessària.

5. La comprovació del DNI, tant de la persona interessada com del representant, així com del compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, i de les inscripcions al RIA, al REGA i al SITRAN, la fa d'ofici el FOGAIBA.

En el supòsit que es vulgui denegar expressament l'autorització al FOGAIBA i/o a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural per comprovar aquestes dades, cal aportar un document de denegació i els certificats corresponents.

En cas que no s'estigui obligat a presentar les declaracions o els documents a què es refereixen les obligacions anteriors o quan la quantia de la subvenció sigui igual o inferior a tres mil euros (3.000,00 €), se n'ha d'acreditar el compliment mitjançant una declaració responsable.

6. D'acord amb el que preveu l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, no s'ha de presentar la documentació o les dades elaborades per qualsevol administració que es puguin obtenir per mitjans telemàtics o que estiguin en poder del FOGAIBA. En el cas de denegació expressa per dur a terme la comprovació esmentada, cal aportar el document corresponent.

Les persones interessades tampoc no estan obligades a presentar dades o documents que hagin aportat elles mateixes davant de qualsevol Administració. A aquest efecte, les persones esmentades han de comunicar en quin moment i davant de quin òrgan administratiu van presentar els documents, i és el FOGAIBA que els ha d'obtenir electrònicament. Excepcionalment, si el FOGAIBA no pot obtenir els documents esmentats, pot sol·licitar novament l'aportació a les persones interessades.

En el supòsit d'impossibilitat material d'obtenir el document, abans de la proposta de resolució, l'òrgan competent pot requerir a la persona sol·licitant que el presenti o, per defecte, que acrediti per altres mitjans els requisits als quals es refereix el document.

7. Si la sol·licitud d'ajuda o qualsevol dels documents que calguin no reuneixen els requisits que s'han assenyalat, s'ha de requerir la persona interessada que, en un termini de deu dies, repari la falta o presenti els documents preceptius, amb indicació que, si no ho fa, es considera que desisteix de la petició amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que preveu l'article 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

8. La presentació de la sol·licitud suposa l'acceptació, per part de la persona interessada, de tot el que conté aquesta convocatòria, com també de les bases reguladores que estableix l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027.

Setè Selecció dels beneficiaris

1. El procediment per seleccionar els beneficiaris dels ajuts convocats mitjançant aquesta resolució és el de concurrència no competitiva.

2. A fi d'ajustar la concessió dels ajuts per fomentar la certificació de benestar animal a les explotacions bovines objecte d'aquesta convocatòria als recursos pressupostaris disponibles, en el cas que el conjunt de peticions superi la dotació que preveu l'apartat segon d'aquesta resolució, s'ha de prorratejar l'import global màxim entre tots els sol·licitants que compleixin els requisits per ser beneficiaris.

Vuitè Instrucció del procediment

1. L'òrgan competent per a la instrucció del procediment de concessió de les ajudes és l'Àrea de Gestió d'Ajudes del FOGAIBA. Aquest òrgan ha de dur a terme, d'ofici, les actuacions necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'ha de dictar la resolució.

2. La resolució dels expedients la dicta el vicepresident en matèria agrària del FOGAIBA, a proposta del cap del Servei d'Ajudes al Desenvolupament Rural. Abans de dictar la proposta, la secció competent del Servei d'Ajudes al Desenvolupament Rural ha d'emetre un informe en què s'ha d'acreditar, en cas que sigui favorable, la legalitat de l'ajuda i l'import. A la resolució de concessió de l'ajuda, s'hi ha de fer constar el finançament per part de les diferents administracions.

3. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de sis mesos comptats a partir de l'acabament del termini de presentació de sol·licituds i s'ha de notificar mitjançant la publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi notificat la resolució expressa, la persona interessada pot entendre desestimada la seva sol·licitud.

Excepcionalment i de conformitat amb el que estableix l'article 23 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, es pot acordar ampliar el termini màxim per dictar resolució. En aquest cas, l'acord d'ampliació s'ha de produir abans que venci el termini i s'ha de notificar a les persones interessades mitjançant la publicació al BOIB.

4. Les comunicacions i notificacions a les persones interessades en aquest procediment s'han de fer de manera telemàtica.

5. Contra aquesta resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural en el termini d'un mes, a partir de l'endemà de la notificació, d'acord amb el que estableixen l'article 58.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Novè Obligacions i compromisos dels beneficiaris

1. Són compromisos i obligacions de les persones i entitats beneficiàries els següents:

a. Mantenir l'activitat ramadera almenys durant l'any 2024, excepte en el cas de jubilació o força major, i mantenir els requisits i les condicions exigibles respecte a les condicions de l'explotació i el beneficiari durant aquest període.

b. Complir, en l'explotació, els requisits legals de gestió, així com les bones condicions agràries i mediambientals que estableix el Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen normes per a l'aplicació de la condicionalitat reforçada i de la condicionalitat social que han de complir les persones beneficiàries dels ajuts en el marc de la política agrícola comuna, que rebin pagaments directes, determinats pagaments anuals de desenvolupament rural i del Programa d'opcions específiques per la llunyania i la insularitat (POSEI).

c. Disposar durant l'any 2024 d'un certificat homologat vigent de benestar animal per a l'explotació ramadera de la qual són titulars.

d. Mantenir i actualitzar, durant l'any 2024, el llibre de medicaments d'acord amb el que disposa l'article 8 del Reial decret 1749/1998, que estableix les normes de control aplicables a determinades substàncies i els seus residus en els animals vius.

e. Tenir degudament identificats els animals de l'explotació, d'acord amb la normativa específica per a cada una de les espècies, durant l'any 2024.

f. Complir, durant l'any 2024, els valors màxims d'aportació de nitrogen al sòl que indica l'annex de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, que són 170 kg/ha/any a les explotacions situades en zones vulnerables i de 210 kg/ha per a la resta de zones.

g. Mantenir i actualitzar el llibre d'explotació específic de les espècies bovines.

h. Sotmetre's a les actuacions de comprovació i de control que hagin de dur a terme les administracions autonòmica, estatal i comunitària, la Sindicatura de Comptes o altres òrgans de control extern, i que siguin necessàries per comprovar la concessió correcta de l'ajuda i el manteniment posterior dels compromisos, i aportar tota la documentació que es requereixi en l'exercici d'aquestes actuacions.

3. D'acord amb el que disposa l'article 70.7 del Reglament (UE) 2021/2115, de 2 de desembre de 2021, en cas que es modifiquin les normes o els requisits obligatoris que estableix el PEPAC de l'Estat espanyol, aprovat per la Decisió d'execució de la Comissió de 31 d'agost de 2022, com també els requisits mínims que estableix la legislació autonòmica o nacional, i quan aquesta modificació impliqui uns compromisos més rigorosos que els que ha subscrit la persona beneficiària, aquesta ha d'assumir els nous compromisos que imposi la modificació. En cas que la persona beneficiària no accepti adaptar-se als nous compromisos, el compromís s'entén finalitzat sense que s'exigeixi cap reemborsament o pagament pel període durant el qual el compromís va ser efectiu.

4. Aquestes obligacions s'entenen sens perjudici de l'obligació de complir la resta de les obligacions que preveuen l'article 11 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 17 de l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions de desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027, així com les que deriven de la normativa estatal i comunitària d'aplicació.

5. El règim jurídic aplicable per l'incompliment d'aquestes obligacions, sens perjudici del que estableix l'apartat onzè d'aquesta resolució, és el que preveu el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions, i comprèn des del reintegrament de l'ajuda i el pagament de l'interès de demora fins a la imposició de les sancions corresponents.

Desè Cessió i traspàs de l'explotació

1. Si, després de presentar-se una sol·licitud d'ajuda i abans de la data límit de modificació de la sol·licitud, una explotació és cedida per un beneficiari a un altre en la seva totalitat, no es concedeix al cedent cap ajuda en relació amb l'explotació cedida.

L'ajuda sol·licitada pel cedent es concedeix al cessionari d'acord amb el que disposa l'article 114, apartat 4, del Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sempre que el nou titular:

a. Informi el FOGAIBA en un termini de deu dies hàbils de la cessió i sol·liciti el pagament de l'ajuda.

b. Presenti la documentació esmentada a l'apartat sisè d'aquesta resolució.

c. Compleixi totes les condicions exigides per a la concessió de l'ajuda respecte de l'explotació cedida.

2. La comprovació del DNI i del compliment d'estar al corrent de les obligacions tributàries, estatals i autonòmiques, i amb la Seguretat Social, de la inscripció en el RIA, el REGA i el SITRAN, així com de la informació relativa als llibres genealògics respectius de les races autòctones objecte de l'ajuda, es fa d'ofici, excepte que el peticionari en manifesti el desacord, ja que amb la presentació de la sol·licitud de subrogació de l'ajuda s'entén atorgada aquesta autorització. En cas que s'hi oposi, ha de presentar els documents o certificats corresponents.

Onzè Justificació i pagament dels ajuts

1. El pagament de les ajudes es fa mitjançant transferència bancària, amb l'autorització prèvia del director gerent del FOGAIBA, un cop dictada la resolució de concessió, ja que amb caràcter previ s'ha acreditat que es troba en situació que motiva la concessió i que compleix els requisits exigits per tal de concedir-la, d'acord amb els crèdits disponibles que s'indiquen a l'apartat segon d'aquesta convocatòria.

2. En qualsevol cas, s'han de tenir en compte les reduccions i exclusions que preveu l'annex 1 d'aquesta resolució, així com les que imposen la Llei 30/2022, de 23 de desembre, per la qual es regula el sistema de gestió de la política agrícola comuna i altres matèries connexes, el Reial decret 147/2023, de 28 de febrer, i el Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre.

Dotzè Ajuts no reintegrables

De conformitat amb el que estableixen l'article 23.6 de l'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027, i l'article 4 del Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, no es reintegren els ajuts rebuts quan l'incompliment d'algun dels requisits, obligacions o compromisos exigits a la persona beneficiària sigui a causa d'algun dels casos de força major o circumstàncies excepcionals següents:

a. Mort de la persona beneficiària o per la seva desaparició.

b. Incapacitat laboral de llarga durada de la persona beneficiària.

c. Catàstrofe natural greu o fenomen climatològic advers assimilable a catàstrofe natural que hagi afectat seriosament les terres agràries de l'explotació.

d. Destrucció accidental de locals de l'explotació destinats al bestiar.

e. Epizoòtia, reconeguda per l'autoritat competent, que hagi afectat una part o la totalitat del bestiar de l'explotació de la persona beneficiària.

f. Plaga vegetal o malaltia vegetal causada per microorganismes patogènics o factors ambientals, reconeguda per l'autoritat competent, que hagi afectat una part o la totalitat dels conreus de l'explotació de la persona beneficiària.

g. Expropiació de la totalitat o d'una part important de l'explotació, si aquest esdeveniment no era previsible el dia en què es va presentar la sol·licitud.

h. Pèrdua de la producció en una part o en la totalitat del conreu o del ramat, per danys produïts per la fauna silvestre que hagin estat reconeguts per l'autoritat competent.

No obstant això, tot el que s'ha exposat queda condicionat al compliment, per part del beneficiari, de l'obligació de notificar a l'òrgan gestor els casos de força major o les circumstàncies excepcionals, amb les proves pertinents, en el termini dels quinze dies hàbils següents a la data en què el beneficiari o el seu drethavent estigui en condicions de fer-ho.

Tretzè Compatibilitats

Les actuacions agroambientals objecte dels ajuts que preveu aquesta resolució només es poden combinar amb altres compromisos agroambientals quan aquests no siguin incompatibles, és a dir, quan siguin complementaris i compatibles entre si, segons estableix el Pla estratègic de la PAC de l'Estat espanyol aprovat per la Decisió de 31 d'agost de 2021.

Catorzè Control dels ajuts

1. Els perceptors dels ajuts que regula aquesta resolució queden subjectes a les disposicions comunitàries de control que estableixen el Reglament 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, sobre finançament, gestió i seguiment de la política agrícola comuna i pel qual es deroga el Reglament (UE) 1306/2013, i a les disposicions nacionals que estableix el Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula el sistema de gestió i control de les intervencions del Pla estratègic i altres ajuts de la política agrícola comuna i el Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre, mitjançant el qual s'estableixen les normes per a l'aplicació de la condicionalitat reforçada i de la condicionalitat social que han de complir les persones beneficiàries dels ajuts en el marc de la política agrícola comuna que rebin pagaments directes, determinats pagaments anuals de desenvolupament rural i del Programa d'opcions específiques per la llunyania i la insularitat (POSEI).

2. Els controls tenen com a finalitat donar compliment al que estableix el títol III del Reial decret 1047/2022, de gestió i control.

3. Qualsevol persona que tingui coneixement de fets que puguin ser constitutius de frau o irregularitat en relació amb projectes o operacions finançats totalment o parcialment amb càrrec a fons procedents de la Unió Europea en el marc d'aquesta convocatòria pot posar aquests fets en coneixement del Servei Nacional de Coordinació Antifrau de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, per mitjans electrònics, a través del canal habilitat a aquest efecte pel servei esmentat, a l'adreça web http://igaepre.central.sepg.minhac.age/sitios/igae/es-ES/Paginas/Denan.aspx, i en els termes que estableix la Comunicació 1/2017, de 3 d'abril, del servei esmentat.

Quinzè Règim jurídic

Per a tot el que preveu aquesta convocatòria s'aplica:

  • El Reglament (UE) 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, pel qual s'estableixen les normes en relació amb l'ajuda dels plans estratègics que han d'elaborar els estats membres en el marc de la política agrícola comuna (plans estratègics de la PAC), finançada amb càrrec al Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (FEAGA) i al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i pel qual es deroguen els reglaments (UE) 1305/2013 i (UE) 1307/2013.
  • El Reglament (UE) 2021/2116 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, sobre el finançament, la gestió i el seguiment de la política agrícola comuna i pel qual es deroga el Reglament (UE) 1306/2013.
  • El Reglament (UE) 2016/429 del Parlament Europeu i del Consell, de 9 de març, relatiu a les malalties transmissibles dels animals i pel qual es modifiquen o es deroguen alguns actes en matèria de sanitat animal.
  • La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
  • La Llei 30/2022, de 23 de desembre, per la qual es regulen el sistema de gestió de la política agrícola comuna i altres matèries connexes.
  • La Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears.
  • El Reial decret 1048/2022, de 27 de desembre, sobre l'aplicació, a partir del 2023, de les intervencions en forma de pagaments directes i l'establiment de requisits comuns en el marc del Pla estratègic de la política agrícola comuna, i la regulació de la sol·licitud única del sistema integrat de gestió i control.
  • El Reial decret 1046/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula la governança del Pla estratègic de la política agrícola comuna a Espanya i dels fons europeus FEAGA i FEADER.
  • El Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula el sistema de gestió i control de les intervencions del Pla estratègic i altres ajuts de la política agrícola comuna.
  • El Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen les normes per a l'aplicació de la condicionalitat reforçada i de la condicionalitat social que han de complir les persones beneficiàries dels ajuts en el marc de la política agrícola comuna que rebin pagaments directes, determinats pagaments anuals de desenvolupament rural i del Programa d'opcions específiques per la llunyania i la insularitat (POSEI).
  • El Reial decret 1054/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableix i es regula el sistema d'informació d'explotacions agrícoles i ramaderes i de la producció agrària, així com el Registre autonòmic d'explotacions agrícoles i el quadern digital d'explotació agrícola.
  • El Reial decret 1051/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen normes per a la nutrició sostenible als sòls agraris.
  • El Reial decret 1311/2012, de 14 de setembre, pel qual s'estableix el marc d'actuació per aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris.
  • El Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
  • El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.
  • L'Ordre 10/2023 de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de 5 d'abril de 2023, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc de les intervencions per al desenvolupament rural de les Illes Balears 2023-2027.
  • La resta de normativa de desenvolupament i aplicació.

Divuitè Publicació

Aquesta resolució s'ha de notificar a la Base de Dades Nacional i s'ha de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (22 de febrer de 2024)

El president del FOGAIBA Joan Simonet Pons

 

ANNEX 1 REDUCCIONS I EXCLUSIONS

1. Reduccions per sobre declaració d'animals

a. D'acord amb el que disposa l'article 23 del Reial decret 147/2023, de 28 de febrer, la sobre declaració d'animals es calcula com el resultat de la diferència entre el nombre d'animals declarats i el nombre d'animals determinats dividida entre el nombre d'animals declarats i el resultat multiplicat per 100.

% sobre declaració = [(nre. animals declarats – nre. animals determinats) / (nre. animals declarats)] x 100

b. Si el nombre d'animals declarats a l'efecte de qualsevol intervenció sobrepassa el nombre d'animals determinats, tal com s'ha calculat en la fórmula que s'especifica al punt a anterior, l'ajuda per a aquesta intervenció s'ha de calcular d'acord amb el nombre d'animals determinats, a la qual, a més, cal aplicar la penalització que correspongui d'entre les següents:

  • D'una vegada el percentatge de sobre declaració, si és inferior o igual al 20% del nombre d'animals declarats.
  • De dues vegades el percentatge de sobre declaració, si és superior al 20%, però inferior o igual al 30% del nombre d'animals declarats.
  • Per la totalitat de l'ajuda, si la diferència és superior al 30% del nombre d'animals declarats d'acord amb l'apartat 1.

c. Si el percentatge de sobre declaració és superior al 50%, es denega l'ajuda a què hauria tingut dret el beneficiari amb càrrec a aquesta intervenció o línia d'ajuda durant l'any de sol·licitud corresponent. A més, el beneficiari està subjecte a una penalització addicional l'import de la qual equival a la diferència entre el nombre d'animals declarats i el nombre d'animals determinats. Si aquest import no es pot recuperar íntegrament en els tres anys naturals següents a aquell en què s'hagi descobert l'incompliment, es cancel·la el saldo pendent.

Sens perjudici del que s'ha establert, només s'apliquen penalitzacions en cas que un sol·licitant de l'ajuda disposi d'un nombre superior a tres animals no determinats.

Les penalitzacions i reduccions previstes no s'apliquen en els casos en què el beneficiari es vegi en la impossibilitat de complir els criteris de subvencionalitat, els compromisos o altres obligacions, com a conseqüència de circumstàncies naturals que afectin el seu ramat, sempre que hagi informat l'autoritat competent per escrit dins dels deu dies hàbils següents al descobriment d'una reducció del nombre dels animals.

Sens perjudici de les circumstàncies concretes que es puguin tenir en compte en cada cas, es poden admetre com a casos de circumstàncies naturals de la vida del ramat:

a. La mort d'un animal com a conseqüència d'una malaltia, o

b. La mort d'un animal com a conseqüència d'un accident del qual no es pugui considerar responsable la persona beneficiària.

2. Reduccions en el cas d'incompliment de criteris d'admissibilitat, així com de compromisos i altres obligacions

S'entenen per criteris d'admissibilitat els compromisos vinculats a la concessió de l'ajuda, excepte els relatius al nombre d'animals.

Les reduccions i exclusions per incompliment dels criteris d'admissibilitat tenen com a base l'article 31 del Reial decret 147/2023, de penalitzacions.

De conformitat amb el que disposa l'annex del Reial decret 147/2023, de 28 de febrer, la determinació de les penalitzacions per incompliment dels criteris de subvencionalitat s'ha de fer d'acord amb la tipificació prèvia següent:

  • Compromisos excloents (CE): compromís l'incompliment del qual no respecta els criteris/requisits de subvencionalitat que estableix la concessió i, si escau, el manteniment de l'ajuda. L'incompliment té associada una sanció del 100% de l'ajuda. Sempre que procedeixi en intervencions plurianuals, cal sol·licitar el reintegrament d'imports d'anys anteriors. En cas de compensació amb pagaments futurs, si aquests imports no es poden recuperar íntegrament en els tres anys naturals posteriors a l'any en què s'ha descobert l'incompliment, s'ha de cancel·lar el saldo pendent. En casos d'incompliment greu, falsedat, creació de condicions artificials i negligència, el beneficiari queda exclòs de la mateixa mesura o línia d'ajuda sol·licitada durant l'any natural en què s'hagi detectat l'incompliment i durant l'any natural següent.
  • Compromisos avaluables (CV) en funció de la gravetat, l'abast i la persistència de l'incompliment observat. Aquests compromisos avaluables es classifiquen de la manera següent:
  • Compromís bàsic (CB): compromís l'incompliment del qual comporta conseqüències rellevants per als objectius perseguits, i aquestes repercussions duren més d'un any o és difícil posar-hi fi amb mitjans acceptables.
  • Compromís principal (CP): compromís l'incompliment del qual comporta conseqüències importants per als objectius perseguits, i aquestes repercussions duren menys d'un any o és possible posar-hi fi amb mitjans acceptables.
  • Compromís secundari (CS): compromís l'incompliment del qual té una rellevància baixa per a l'objectiu de la línia d'ajuda sol·licitada.
  • Compromís terciari (CT): compromís l'incompliment del qual té una rellevància escassa per a l'objectiu de la línia d'ajuda.

Els compromisos de la línia d'ajuda per fomentar la certificació de benestar animal a les explotacions bovines estan tipificats de la manera següent:

  • Mantenir l'activitat ramadera durant l'any 2024 i mantenir els requisits i les condicions exigides per ser beneficiari de l'ajuda fins a acabar l'any 2024: CE.
  • Mantenir el certificat de benestar animal de l'explotació durant l'any 2024: CE.
  • Sotmetre's a les actuacions de comprovació i de control que duguin a terme els òrgans competents i que siguin necessàries per comprovar la concessió correcta de l'ajuda i el manteniment posterior dels compromisos, i aportar tota la documentació que es requereixi en l'exercici d'aquestes actuacions: CB.
  • Complir els valors màxims d'aportació de nitrogen al sòl de l'annex de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, que són 170 kg/ha/any a les explotacions situades en zones vulnerables i de 210 kg/ha per a la resta de zones: CP.
  • Mantenir i actualitzar el llibre de medicaments d'acord amb el que disposa l'article 8 del Reial decret 1749/1998, que estableix les normes de control aplicables a determinades substàncies i els seus residus en els animals vius: CP.
  • Mantenir i actualitzar el llibre d'explotació específic de les espècies bovines: CP.
  • Tenir degudament identificats els animals de l'explotació, d'acord amb la normativa específica: CP.

Les sancions i exclusions per incompliments de compromisos avaluables són les següents:

1. COMPROMISOS BÀSICS

100% de l'ajuda.

2. COMPROMISOS PRINCIPALS

  • Primer any d'incompliment 1 compromís incomplert: 20% de l'ajuda. 2 o més compromisos incomplerts: 40% de l'ajuda.
  • Segon any o més d'incompliment: 40% de l'ajuda.

3. COMPROMISOS SECUNDARIS

  • Primer any d'incompliment 1 compromís incomplert: 5% de l'ajuda. 2 o més compromisos incomplerts: 10% de l'ajuda.
  • Segon any o més d'incompliment: 10% de l'ajuda.

4. COMPROMISOS TERCIARIS

  • Primer any d'incompliment 1 compromís incomplert: 1% de l'ajuda. 2 o més compromisos incomplerts: 1% de l'ajuda.
  • Segon any o més d'incompliment: 2% de l'ajuda.

Si els beneficiaris no poden complir els seus compromisos per motius de força major o per circumstàncies excepcionals, conserven el dret a l'ajuda en el moment en què es produeix el cas de força major o la circumstància excepcional.

Les penalitzacions per incompliment dels requisits legals de gestió, així com les bones condicions agràries i mediambientals, es regulen al Reial decret 1049/2022, de 27 de desembre.

D'acord amb el que estableix l'article 31.5 del Reial decret 147/2023, de 28 de febrer, si un mateix incompliment suposa més d'una penalització pels criteris o els requisits de subvencionalitat, compromisos o altres obligacions a què fa referència l'article 9 de la Llei 30/2022, s'ha d'aplicar la de més import.

3. Incompliments intencionats

De conformitat amb el que estableix l'article 3 del Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre, no es concedeix cap ajuda als beneficiaris que hagin creat artificialment les condicions exigides per obtenir els ajuts.

Es consideren condicions artificials les que estableix l'annex I del Reial decret 1047/2022, de 27 de desembre.

4. Exclusió

Només en casos d'incompliment greu, falsedat, intencionalitat i negligència, se sol·licita el reintegrament dels imports d'anys anteriors. En cas de compensació amb pagaments futurs, si aquests imports no es poden recuperar íntegrament en els tres anys naturals posteriors a l'any en què s'ha descobert l'incompliment, s'ha de cancel·lar el saldo pendent. A més, el beneficiari queda exclòs de la mateixa intervenció durant l'any natural en què s'hagi detectat l'incompliment i l'any natural següent.

Si els beneficiaris no poden complir els seus compromisos per motius de força major o per circumstàncies excepcionals, conserven el dret a l'ajuda en el moment en què es produeix el cas de força major o la circumstància excepcional.