Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 78139
Acord del Ple del Consell Insular d’Eivissa pel qual s’aprova definitivament l’acord d’imposició de la taxa per serveis administratius generals, autoritzacions, expedició de documents i altres activitats en matèria de transports del Consell d’Eivissa i l’establiment de l’Ordenança fiscal reguladora de la Taxa per serveis administratius generals, autoritzacions, expedició de documents i altres activitats en matèria de transports del Consell d’Eivissa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord aprovat provisionalment pel Ple del Consell Insular d'Eivissa de data 1 de desembre de 2023, sobre l'acord d'imposició de la taxa per serveis administratius generals, autoritzacions, expedició de documents i altres activitats en matèria de transports del Consell d'Eivissa i l'establiment de l'Ordenança fiscal reguladora de la Taxa per serveis administratius generals, autoritzacions, expedició de documents i altres activitats en matèria de transports del Consell d'Eivissa, el text íntegre del qual es fa públic en compliment de l'article 17.4 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març i que es transcriu a continuació:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER SERVEIS ADMINISTRATIUS GENERALS, AUTORITZACIONS, EXPEDICIÓ DE DOCUMENTS I ALTRES ACTIVITATS EN MATÈRIA DE TRANSPORTS DEL CONSELL INSULAR D'EIVISSA.

Art. 1 - Fonament i naturalesa

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i d'acord amb el que disposa l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local; i específicament, l'article 57 del Text refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, i de conformitat amb els articles 15 i 19 del mateix Text refós, s'estableix la Taxa per serveis administratius generals, autoritzacions, expedició de documents i altres activitats en matèria de transports.

Art. 2.- Taxa per serveis administratius generals en matèria de transport (A)

2.1. Fet imposable.

a) Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació dels següents serveis:

1. Expedició de certificats.

2. Diligència de llibres i altres documents.

3. Expedició de duplicats o còpia de documents.

4. Consulta d'expedients arxivats.

5. Expedició de models oficials.

b) No s'exigirà aquesta taxa quan el fet imposable es realitzi de forma simultània amb el d'altres, que gravin serveis i actuacions administratives de les recollides en aquesta ordenança en matèria de transports.

2.2. Subjecte passiu.

Són subjectes passius de la taxa aquells que sol·licitin qualsevol dels serveis o de les actuacions que constitueixen el fet imposable o que se'n beneficiïn directament.

2.3. Quota tributària

Els serveis i les actuacions administratives, la prestació dels quals constitueix el fet imposable de la taxa, quedaran gravats de la següent manera:

(A1) Expedició de certificats: 7,52€.

(A2) Diligència de llibres o documents: 7,52€.

(A3) Expedició de duplicats o còpies de documents: 7,52€.

(A4) Consulta d'expedients arxivats: 3,52€.

(A5) Expedició de models oficials: 3,52€.

2.4. Meritació

L'obligació de pagament de la taxa neix en el moment en què es presenti la sol·licitud que motivi el servei o l'actuació administrativa que constitueix el fet imposable.

En cas de no fer-se la sol·licitud, la taxa es pagarà en el moment d'iniciar-se la prestació administrativa.

Art. 3.- Taxa per a autoritzacions de transport per carretera, activitats auxiliars i complementàries, i per qualificació inicial i formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera (B)

3.1. Fet imposable.

Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació dels serveis següents:

a) L'atorgament, la rehabilitació, el visat, la modificació i la renúncia de les autoritzacions habilitades per a la realització del transport per carretera de viatgers i de mercaderies, i de servei públic i privat complementari, i també per a l'exercici de les activitats auxiliars i complementàries del transport, definides en la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres, i en la normativa que la desplega.

b) L'homologació de centres i cursos, el visat dels centres, la celebració dels exàmens, l'expedició del certificat d'aptitud professional i l'expedició, la renovació i el duplicat de la targeta de qualificació professional a què es refereix el Reial decret 284/2021, de 20 d'abril, pel qual es regula la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera i per el que es modifica el Reglament de la Llei d'ordenació dels transports terrestres aprovat per el Reial decret 1211/1990, de 28 de setembre.

3.2. Subjecte passiu.

Són subjectes passius de la taxa aquells que sol·licitin qualsevol dels serveis o de les actuacions que constitueixen el fet imposable.

3.3. Quota tributària.

Els serveis i les actuacions administratives, la prestació dels quals constitueix el fet imposable de la taxa, es graven de la manera següent:

B.1) Autoritzacions de transport:

(B.1.1) Servei públic de mercaderies en vehicle pesant i servei discrecional de viatgers en vehicles de més de nou places. Atorgament de l'autorització, augment de flota, rehabilitació i canvi de titular: 56,30€.

(B.1.2) Servei públic de mercaderies en vehicle pesant i servei discrecional de viatgers en vehicles de més de nou places. Visat: 42,20€.

(B.1.3) Servei públic de mercaderies en vehicle lleuger, servei discrecional de viatgers en vehicles de fins a nou places i servei privat complementari. Atorgament de l'autorització, augment de flota, rehabilitació i canvi de titular: 42,20€.

(B.1.4) Servei públic de mercaderies en vehicle lleuger, servei discrecional de viatgers en vehicles de fins a nou places i servei privat complementari. Visat: 23,23€.

(B.1.5) Servei públic de mercaderies i de viatgers i servei privat complementari. Substitució de vehicle, modificació de dades i renúncia: 14,10€.

(B.1.6) Autoritzacions del servei regular d'ús especial. Atorgament de l'autorització i visat: 42,20€.

(B.1.7) Autoritzacions del servei regular d'ús especial. Modificació de dades i renúncia: 14,10€.

(B.1.8) Lloguer de vehicles amb conductor. Atorgament de l'autorització i rehabilitació: 42,20€.

(B.1.9) Lloguer de vehicles amb conductor. Substitució de vehicle, modificació de dades i renúncia: 14,10€.

B.2) Autoritzacions per a l'exercici d'activitats auxiliars i complementàries del transport:

(B.2.1) Operadors de transport. Atorgament de l'autorització i visat: 56,30€.

(B.2.2) Operadors de transport. Modificació de dades i renúncia: 14,10€.

B.3.) Qualificació inicial i formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera, a les quals es refereix el Reial decret 284/2021, de 20 d'abril :

(B.3.1) Homologació de centre: 363,27€.

(B.3.2) Visat de centre: 242,18€.

(B.3.3) Homologació de curs: 121,09€.

(B.3.4) Proves per a l'obtenció del certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial: 25,43€.

(B.3.5) Expedició del certificat d'aptitud professional: 7,85€.

(B.3.6) Expedició, renovació i duplicat de la targeta de qualificació del conductor: 30,26€.

(B.3.7) Altes i baixes de professors. Modificacions de dades: 14,10€.

3.4. Meritació

L'obligació de pagament de la taxa neix en el moment en què es presenti la sol·licitud que motivi el servei o l'actuació administrativa que constitueix el fet imposable.

Art. 4.- Taxa per a la realització de proves per a l'obtenció del certificat de competència professional dels transportistes i del certificat de formació dels consellers de seguretat en el transport de mercaderies perilloses per carretera (C).

4.1. Fet imposable.

Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació dels serveis i actuacions inherents a la verificació del compliment de l'exigència d'uns coneixements mínims per a l'accés a la professió de transportista i d'activitats auxiliars i complementàries del transport, definides a la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres, i normativa de desenvolupament.

4.2. Subjecte passiu.

Són subjectes passius de la taxa aquells que sol·licitin l'admissió per a la realització de les proves prèviament convocades, inherents a la verificació dels coneixements exigibles en què consisteix el fet imposable.

4.3. Quota tributària.

Els serveis i les actuacions administratives, la prestació dels quals constitueix el fet imposable, queden gravats de la manera següent:

(C.1) Per a l'obtenció del certificat de competència professional per al transport públic de viatgers per carretera: 25,15€.

(C.2) Per a l'obtenció del certificat de competència professional per al transport públic de mercaderies per carretera: 25,15€.

(C.3) Per a l'obtenció del títol de conseller de seguretat per al transport de mercaderies perilloses per carretera, ferrocarril o via navegable: 24,15€.

4.5. Meritació

L'obligació de pagament de la taxa neix en el moment en què es presenti la sol·licitud que motivi el servei o l'actuació administrativa que constitueix el fet imposable.

Art. 5.- Taxa per a l'expedició de la targeta d'usuari de la xarxa de transport regular en autobús de l'illa d'Eivissa (D).

5.1. Fet imposable – Constitueix el fet imposable de la taxa l'emissió dels següents elements:

1. Emissió de la primera targeta d'usuari del transport regular en autobús.

2. Emissió del duplicat de targeta.

5.2. Subjecte passiu.

Són subjectes passius de la taxa aquells que sol·licitin l'emissió dels elements que constitueixen el fet imposable o que se'n beneficiïn directament.

5.3. Quota tributària

(D.1) Primera emissió de targeta d'usuari d'autobús: 3,00€.

(D.2) Emissió de duplicat de targeta d'usuari d'autobús en cas de robatori, pèrdua o mala conservació: 8,00€.

5.4. Meritació

L'obligació de pagament de la taxa neix en el moment en què es presenti la sol·licitud que motivi el servei o l'actuació administrativa que constitueix el fet imposable.

 

5.5. Exempcions.

Queda exempta del pagament de la taxa l'expedició de duplicats de la targeta intermodal en els casos de funcionament deficient no imputable al titular.

Art. 6.- Taxa per immobilització, retirada i dipòsit de vehicles (E)

6.1. Fet imposable.

Constitueix el fet imposable de la taxa la immobilització, retirada i custòdia de vehicles a dipòsits, en compliment d'allò que es preveu a la Llei 16/1987, de 30 de juliol, d'ordenació dels transports terrestres i a la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports i mobilitat sostenible de les Illes Balears, per la comissió de determinats fets infractors que comportin aparellada aquesta immobilització.

6.2. Subjecte passiu.

Són subjectes passius de la taxa els responsables de la infracció que ha determinat la mesura aparellada d'immobilització del vehicle.

6.3. Quota tributària

Serà el resultat d'aplicar la següent tarifa:

  • Per immobilització i retirada del vehicle: 150,00€.
  • Per custòdia del vehicle, a partir del quart dia: 8,00€/dia.

6.4. Meritació.

El cessament de les circumstàncies determinants del manteniment de la immobilització, en el seu cas el pagament de la quantia associada a l'aixecament de la mesura adoptada, tot d'acord amb el regulat a la norma sancionadora de transports.

Art. 7- Responsables

a) Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

b) En són responsables subsidiàries les persones o les entitats a què es refereixen els articles 41 i 43 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

Art. 8.- Liquidació i ingrés

La taxa s'exigirà en règim d'autoliquidació i el seu pagament s'efectuarà al Consell Insular d'Eivissa en els termes establerts en el RD 939/2005, de 29 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament General de Recaptació i el que es disposa en el art. 27 del Reial decret 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

Art. 9. Infraccions i sancions

En tot allò relatiu a infraccions i les distintes qualificacions, així com les sancions que li corresponguin en cada cas, s'atendrà al que disposen els articles 183 i concordants de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

Disposició final

La present Ordenança entrarà en vigor el dia següent de la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, romanent vigent fins a la seva modificació o derogació expressa.

Contra el present Acord, conforme a l'article 19 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears amb seu a Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa.

Eivissa, a data de la signatura electrònica (7 de febrer de 2024)

La tresorera del Consell Insular d'Eivissa Elena Riera Costa