Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 78138
Acord del Ple del Consell Insular d’Eivissa pel qual s’aprova definitivament la modificació de l’Ordenança Fiscal reguladora de la taxa per a la prestació de serveis i la realització d’activitats del Servei d’Extinció d’Incendis i Salvaments (SEIS) del Consell Insular d’Eivissa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord aprovat provisionalment pel Ple del Consell Insular d'Eivissa de data 1 de desembre de 2023, sobre la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per a la prestació de serveis i la realització d'activitats del Servei d'Extinció d'Incendis i Salvaments (SEIS) del Consell Insular d'Eivissa, el text íntegre del qual es fa públic en compliment de l'article 17.4 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març i que es transcriu a continuació:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER A LA PRESTACIÓ DE SERVEIS I LA REALITZACIÓ D'ACTIVITATS DEL SERVEI D'EXTINCIÓ D'INCENDIS I SALVAMENTS (SEIS) DEL CONSELL INSULAR D'EIVISSA.

Article 1. Fonament, naturalesa i àmbit d'aplicació.

En ús de les facultats atorgades pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, i de conformitat amb el que disposen els articles 15 i 20 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, el Consell Insular d'Eivissa estableix la taxa per a la prestació de serveis d'extinció d'incendis i salvaments, que es regirà per la present Ordenança Fiscal, les normes de la qual atenen al previst a l'article 132 en relació amb l'article 157 de l'esmentat Reial decret legislatiu 2/2004.

La present Ordenança serà d'aplicació a la totalitat del territori de l'illa d'Eivissa.

Article 2. Fet imposable.

Constitueix el fet imposable de la taxa, la prestació de serveis per part del Servei d'extinció d'incendis i salvament del Consell Insular d'Eivissa, als casos d'incendi i alarmes d'incendi, reconeixement de vivendes en mal estat, esfondraments totals o parcials d'edificis o instal·lacions, runes, demolicions, inundacions, salvaments de persones i animals, desallotjaments, obertura de portes o altres accessos o buits, retirada de vehicles, intervencions a accidents, o a qualsevol situació de risc i/o perill i d'altres anàlegs, així com les de prevenció que es realitzin, bé a sol·licitud de les persones interessades bé d'ofici, per raons de seguretat sempre que la prestació redundi en benefici del subjecte passiu.

No estan subjectes a la taxa els serveis que es prestin en benefici de la generalitat o d'una part considerable de la població, ni els casos de calamitat o catàstrofe pública oficialment declarada, així com les actuacions de salvament produïdes en situacions de greu risc o perill per a la vida de les persones, excepte aquelles en que s'apreciï imprudència manifesta de la persona o persones objecte del salvament. Es considera imprudència manifesta l'accés a llocs de risc sense l'equipament oportú, sense informar-se a canals adequats de la dificultat de la ruta, sense disposar de la preparació física adequada o patint malalties prèvies que augmenten la seva vulnerabilitat, participant d'aglomeracions a llocs d'alt risc, haguent consumit alcohol o d'altres substàncies, amb boixos o mascotes o amb previsions meteorològiques desfavorables.

Article 3. Subjecte passiu.

1. Són subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la LGT, que resulten directament i, en cas de sinistre, indirectament, per raó de continuïtat, beneficiaris de la prestació del servei.

2. En el cas de vivendes o finques s'entenen per beneficiaris, segons els casos, els propietaris, els usufructuaris i els arrendataris de les esmentades vivendes o finques.

3. En el cas d'establiments comercials són beneficiaris les persones titulars o explotadores de l'activitat per qualsevol títol i, en el seu defecte, el propietari de l'immoble en el que es desenvolupi l'esmentada activitat.

4. En el cas de bens mobles, s'entendrà per beneficiari el propietari del bé.

5. Quan es tracta de la prestació de serveis de salvament, rescats i d'altres anàlegs, es considera subjecte passiu contribuent la persona, física o jurídica, i les entitats que figuren a l'article 35.4 de la LGT, que siguin beneficiàries de la prestació del servei. En cas de rescat i/o salvament d'animals es considerarà beneficiari de la prestació a la persona propietària i, en el seu defecte, al sol·licitant del servei.

6. L'entitat o la societat asseguradora del risc té la consideració de substitut del contribuent.

7. En el cas de coexistència de diverses persones beneficiàries per la prestació d'un servei, la imputació de la taxa s'aplicarà proporcionalment als efectius empleats a les tasques realitzades en aprofitament de cada beneficiari, segons l'informe tècnic, i, si no fora possible la seva individualització, per parts iguals.

Article 4. Responsables

1. Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques o jurídiques a què es refereix l'article 42 de la LGT.

2. Són responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, els interventors o els liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la LGT.

Article 5. Bonificacions

Seran d'aplicació les següents bonificacions:

a) Atenent al principi de capacitat econòmica, a sol·licitud del subjecte passiu, gaudiran d'una bonificació del 50% els serveis prestats a subjectes passius que acreditin que els seus ingressos no superen el doble de l'IPREM.

Article 6. Quota tributària.

1. La quota tributària es determina en funció de:

a) El nombre d'efectius, tant personals com materials, que s'utilitzin en la prestació del servei.

b) El temps invertit al servei.

c) El recorregut efectuat pels vehicles que hi intervinguin.

La determinació del nombre d'efectius, tant personals com materials, necessaris per a una efectiva prestació del servei correspondrà, en tot cas, al Consell Insular d'Eivissa.

2. Les quotes a satisfer per la prestació dels serveis del Servei d'Extinció d'Incendis i Salvaments seran les resultants d'aplicar a la base establerta en l'apartat anterior les tarifes següents:

I) Personal

Per hora o fracció d'hora:

Categoria Euros

Un/a sergent 29,83 €

Un/a caporal 23,68 €

Un/a bomber/a 21,96 €

II) Vehicles, per a cada vehicle utilitzat en el servei:

Vehicle: Per Km. recorregut Per hora o fracció

(anada i tornada): de funcionament:

Autobomba o bomba 0,46 € 99,16 €

Furgó de salvament 0,78 € 34,86 €

Autoescala automàtica 3,42 € 69,42 €

Transport de personal 1,26 € 63,70 €

Unitat mòbil de comandament 0,51 € 23,44 €

Article 7. Meritació

Es merita la taxa i neix l'obligació de contribuir quan surti del parc la dotació corresponent, moment en què s'inicia, a tots els efectes, la prestació del servei.

Article 8. Declaració i ingrés

De conformitat amb les dades que constin als informes emesos pel Servei de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvaments del Consell Insular d'Eivissa amb ocasió de la prestació del servei, es practicarà la liquidació corresponent, i amb resolució prèvia de la Presidència del Consell o del conseller/a executiu/iva en qui delegui, es notificarà a l'interessat per al seu pagament en la forma i els terminis establerts en el Reglament General de Recaptació.

No obstant l'anterior, el Consell podrà concertar convenis de col·laboració amb companyies d'assegurances i altres administracions públiques per al pagament anual que es determini, respecte a les taxes que es poguessin meritar en cas de produir-se algun dels fets imposables, amb la finalitat de simplificar el compliment de les obligacions formals i materials derivades d'aquelles, o els procediments de liquidació o recaptació.

Disposició addicional

En el supòsit de serveis prestats fora del territori de l'illa d'Eivissa, serà contribuent l'entitat o l'organisme beneficiari. En aquest cas, i als efectes de determinar la base imposable de la factura a emetre pel servei prestat, s'aplicaran les tarifes establertes a l'article 6 d'aquesta Ordenança incrementades en un 200%.

Disposició derogatòria

Aquesta Ordenança deroga l'anterior Ordenança Fiscal reguladora de la taxa per a la prestació de serveis i la realització d'activitats del Servei d'Extinció d'Incendis i Salvaments del Consell Insular d'Eivissa i Formentera publicada al BOIB núm.24 de 18 de febrer de 2006

Disposició final

La present Ordenança entrarà en vigor el dia següent de la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, romanent vigent fins a la seva modificació o derogació expressa.

Contra el present Acord, conforme a l'article 19 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears amb seu a Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa.

 

Eivissa, a data de la signatura electrònica (7 de febrer de 2024)

La tresorera del Consell Insular d'Eivissa Elena Riera Costa