Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 78136
Acord del Ple del Consell Insular d’Eivissa pel qual s’aprova definitivament la modificació de l’Ordenança Fiscal reguladora de les taxes en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i caça del Consell Insular d’Eivissa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord aprovat provisionalment pel Ple del Consell Insular d'Eivissa de data 1 de desembre de 2023, sobre la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxes en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i caça del Consell Insular d'Eivissa, el text íntegre del qual es fa públic en compliment de l'article 17.4 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març i que es transcriu a continuació:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LES TAXES EN MATÈRIA D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA I CAÇA DEL CONSELL INSULAR D'EIVISSA.

Article 1 Fonament i naturalesa

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i d'acord amb allò que disposen l'article 106è de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i específicament, l'article 57è del text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, i de conformitat amb els articles 15è i 19è del mateix text refós, s'estableixen taxes en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i caça.

Article 2 Taxa per la prestació de serveis generals en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i caça

2.1. Fet imposable

Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa:

a) L'activitat administrativa desenvolupada amb motiu de la tramitació, a instància de part, per a la inscripció en els registres oficials, així com la renovació, transferència, baixa i l'emissió de duplicats de cartilles d'inscripció al corresponent registre oficial, i que són els següents:

- Registre Oficial de Productors i Operadors de Mitjans de Defensa Fitosanitària

- Registre Oficial de Comerciants i Importadors de Productes Vegetals

- Registre de Llavors i Plantes de Viver

- Registre de Maquinària Agrícola

- Registre de Nuclis Zoològics

b) L'emissió per part del personal facultatiu en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i caça d'informes, dictàmens, peritatges i exàmens de projectes o expedients, així com l'expedició de certificats.

c) L'extensió de guies d'origen i sanitat interprovincials, certificats sanitaris i certificats de protecció durant el transport, que emparen el trasllat d'animals cap el territori d'altres comunitats autònomes o d'altres països de la UE i que acreditin que els animals procedeixen de zona no infectada i no sofreixen malalties infectocontagioses o parasitàries difusibles, o que les condicions de transport són les idònies.

d) La inscripció als cursos de formació promoguts pel Departament en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i caça i en els quals s'emet, una vegada finalitzats, diploma o certificat d'assistència i/o aprofitament.

A aquestos efectes, s'entendrà tramitada a instància de part qualsevol documentació administrativa que hagi estat provocada pel particular o redundi en el seu benefici tot i que no hagi hagut sol·licitud expressa de la persona interessada.

2.2. Subjecte passiu

Són subjectes passius de la taxa les persones, físiques o jurídiques, així com les entitats a què es refereix l'article 35 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, que sol·licitin la realització d'una activitat administrativa de les descrites en el fet imposable i prestada pel Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, o bé els que en siguin afectats o beneficiaris.

2.3. Responsables

a. Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

b. En són responsables subsidiàries les persones o les entitats a què es refereixen els articles 41 i 43 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

2.4. Quota tributària

La quota tributària d'aquesta taxa es determina aplicant les tarifes següents:

A) Registres oficials

A.1. Registre Oficial de Productors i Operadors de Mitjans de Defensa Fitosanitària

Inscripció: 37,83 €

Renovació: 19,11 €

A.2. Registre Oficial de Comerciants i Importadors de Productes Vegetals:

Inscripció: 38,34 €

Renovació: 19,11 €

A.3. Inscripció en el Registre de Llavors i Plantes de Viver

Inscripció: 33,58 €

Renovació: 19,11 €

A.4. Registre de Maquinària Agrícola

Inscripció maquinària nova: 33,58 €

Transferència: 36,48 €

Duplicats, certificats i baixes: 24,02 €

A.5. Registre de Nuclis Zoològics

Inclusió en el registre, lliurament i diligència del llibre de nuclis zoològics: 57,56 €

B) Prestació de serveis facultatius

B.1. Emissió d'informes, de dictàmens, de peritatges i d'exàmens de projectes o d'expedients: 26,88 €

B.2. Visita d'inspecció efectuada: 24,02 €

B.3. Expedició de certificats: 9,58 €

C) Prestació de serveis facultatius veterinaris

C.1. Per cada guia d'origen i sanitat pecuària i guia interprovincial: 7,70 €

C.2. Per cada certificat comunitari: 7,70 €

D) Inscripció a cursos de formació en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i caça amb emissió de diploma o certificat d'assistència i/o aprofitament: 13,49 €

2.5. Exempcions

La taxa es regeix sempre que es verifiqui el fet imposable, sense cap tipus d'exempcions objectives ni subjectives.

2.6. Bonificacions

No es reconeixen més bonificacions que aquelles expressament previstes en les normes amb rang de llei o les derivades de l'aplicació dels tractats internacionals.

2.7. Meritació

La taxa es merita en el moment de presentar la declaració responsable o comunicació, quan es sol·licita la prestació del servei o l'activitat, o quan es presta el servei en aquells casos en què l'activitat administrativa sigui d'ofici.

2.8. Declaració i ingrés

El procediment d'ingrés és, d'acord amb l'article 27 del text refós de la Llei d'hisendes locals aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, el d'autoliquidació. Els subjectes passius han d'autoliquidar la taxa en el moment de sol·licitar la prestació del servei o l'activitat.

En els casos que l'activitat administrativa sigui d'ofici, es practicarà una liquidació de la taxa.

2.9. Infraccions i sancions

En tot allò relatiu a infraccions i les distintes qualificacions, així com les sancions que li corresponguin en cada cas, s'atendrà al que disposen els articles 183 i concordants de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

Article 3 Taxes corresponents a tràmits administratius i serveis específics en matèria de pesca

3.1. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa:

a) L'expedició de llicències de pesca, o duplicats, de les següents modalitats:

- Llicència de pesca marítima recreativa individual

- Llicència de pesca submarina

- Llicència de pesca marítima recreativa per a embarcacions fins a 6 m d'eslora

- Llicència de pesca marítima recreativa per a embarcacions majors de 6 m d'eslora

b) L'autorització de campionats de pesca submarina, d'altura o esportiva.

c) L'expedició d'autorització per a l'ús d'aparells tradicionals per a la pesca marítima recreativa.

3.2. Subjecte passiu

Són subjectes passius les persones que sol·liciten l'expedició de la llicència de pesca i que compleixen tots els requisits establerts en la norma per ser posseïdores de la llicència corresponent, així com les persones, físiques o jurídiques, i també les entitats a què es refereix l'article 35 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, que sol·licitin la realització de campionats de pesca descrits en el fet imposable.

3.3. Responsables

a. Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

b. En són responsables subsidiàries les persones o les entitats a què es refereixen els articles 41 i 43 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

3.4. Quota tributària

La quota tributària d'aquesta taxa es determina per l'aplicació de les tarifes següents:

A) Llicències:

- Llicència de pesca marítima recreativa individual: 25,01 €

- Llicències de pesca submarina: 27,60 €

- Llicència de pesca marítima recreativa per a embarcacions ≤ 6 m d'eslora: 45,06 €

- Llicència de pesca marítima recreativa per a embarcacions > 6 m d'eslora: 74,24 €

- Duplicat de llicència de pesca: 9,15€

B) Campionats de pesca:

- Campionat de pesca submarina: 133,10 €

- Campionat de pesca d'altura: 221,85 €

- Campionat de pesca esportiva: 88,75 €

C) Autorització per a l'ús d'aparells tradicionals per a la pesca marítima recreativa: 25,73 €

3.5. Exempcions

L'article 391 bis de la Llei 11/1998, de 14 de desembre, de règim de taxes de les Illes Balears (BOIB núm. 163 de data 24/12/1998, última modificació per disposició final 2.34 de la Llei 18/2016, de 29 de desembre, de pressupostos de les Illes Balears 2017) estableix l'exempció del pagament de la taxa per a la llicència de pesca marítima recreativa i de la taxa per a la llicència de pesca marítima submarina als subjectes passius que acreditin la condició de persones jubilades o majors de 65 anys.

3.6. Bonificacions

No es reconeixen més bonificacions que aquelles expressament previstes en les normes amb rang de llei o les derivades de l'aplicació dels tractats internacionals.

3.7. Meritació

La taxa es merita en el moment que es sol·licita el servei a què es refereix el fet imposable.

3.8. Declaració d'ingrés

El procediment d'ingrés és, d'acord amb l'article 27 del text refós de la Llei d'hisendes locals aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, el d'autoliquidació. Els subjectes passius han d'autoliquidar la taxa en el moment de sol·licitar la prestació del servei o l'activitat.

Quan per causes no imputables al subjecte passiu, l'activitat administrativa o el servei públic d'expedició de la llicència no es presti, se li retornarà l'import corresponent.

3.9. Infraccions i sancions

En tot allò relatiu a infraccions i les distintes qualificacions, així com les sancions que li corresponguin en cada cas, s'atendrà al que disposen els articles 183 i concordants de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

Article 4 Taxes corresponents a tràmits administratius i serveis específics en matèria de caça

4.1. Taxa per expedir llicència de caça

4.1.1. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa l'expedició de llicències de caça de les distintes modalitats de caça, o duplicats, i que són les següents:

A1. Llicència per a la caça menor amb armes de foc i qualsevol altre procediment autoritzat per a ciutadans i ciutadanes majors d'edat, nacionals d'estats membres de la Unió Europea, així com per a residents legals a Espanya nacionals d'estats no membres de la Unió Europea.

A1R. Llicència per a la caça menor i caça major amb armes de foc i qualsevol altre procediment autoritzat per a ciutadans i ciutadanes majors d'edat, nacionals d'estats membres de la Unió Europea, així com per a residents legals a Espanya nacionals d'estats no membres de la Unió Europea.

A2. Llicència per caçar en els mateixos termes definits per a la classe A1 quan els sol·licitants del permís són menors de 18 anys.

A2R. Llicència per caçar en els mateixos termes definits per a la classe A1R quan els sol·licitants del permís són menors de 18 anys.

A3. Llicència temporal per a la caça menor durant un mes amb armes de foc o qualsevol altre procediment autoritzat per a caçadors i caçadores d'estats no membres de la Unió Europea i no residents legalment a Espanya.

A3R. Llicència temporal per a la caça menor i caça major durant un mes amb armes de foc o qualsevol altre procediment autoritzat per a caçadors i caçadores d'estats no membres de la Unió Europea i no residents legalment a Espanya.

A4. Pròrroga d'un mes de la llicència A3.

A4R. Pròrroga d'un mes de la llicència A3R.

B1. Llicència anual per a la caça menor mitjançant qualsevol procediment autoritzat, excepte armes de foc, per a ciutadans i ciutadanes majors d'edat nacionals d'estats membres de la Unió Europea, així com per a residents legals a Espanya nacionals d'estats no membres de la Unió Europea.

B1R. Llicència anual per a la caça menor i caça major mitjançant qualsevol procediment autoritzat, excepte armes de foc, per a ciutadans i ciutadanes majors d'edat nacionals d'estats membres de la Unió Europea, així com per a residents legals a Espanya nacionals d'estats no membres de la Unió Europea.

B2. Llicència per caçar, en els termes definits per a la classe B1, quan els caçadors i caçadores són menors de 18 anys.

B2R. Llicència per caçar, en els termes definits per a la classe B1R, quan els caçadors i caçadores són menors de 18 anys.

B3. Llicència per a la caça menor durant un mes mitjançant qualsevol procediment autoritzat, excepte armes de foc, per a caçadors i caçadores nacionals d'estats no membres de la Unió Europea i no residents legalment a Espanya.

B3R. Llicència per a la caça menor i caça major durant un mes mitjançant qualsevol procediment autoritzat, excepte armes de foc, per a caçadors i caçadores nacionals d'estats no membres de la Unió Europea i no residents legalment a Espanya.

B4. Pròrroga d'un mes de la llicència B3.

B4R. Pròrroga d'un mes de la llicència B3R.

Llicències denominades “C”: Són llicències especials, complementàries a les de tipus “A” i “B” segons correspongui les següents:

C1. Llicència especial per caçar mitjançant falconeria.

C2. Llicència especial per caçar amb reclam de perdiu mascle.

C3. Llicència especial per caçar amb fura.

4.1.2. Subjecte passiu

Són subjectes passius les persones que sol·liciten l'expedició de la llicència per a la pràctica d'alguna de les modalitats de caça i que compleixen tots els requisits establerts en la norma per ser posseïdores de la llicència corresponent.

4.1.3. Responsables

a. Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

b. En són responsables subsidiàries les persones o les entitats a què es refereixen els articles 41 i 43 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

4.1.4. Quota tributària

TIPUS DE LLICÈNCIA

1 ANY

2 ANYS

3 ANYS

Llicència caça A1

16,81 €

33,62 €

50,43 €

Llicència caça A1R

25,94 €

51,88 €

77,82 €

Llicència caça A2

9,13 €

18,26 €

27,39 €

Llicència caça A2R

13,72 €

27,44 €

41,16 €

Llicència caça B1

9,13 €

18,26 €

27,39 €

Llicència caça B1R

13,46 €

26,92 €

40,38 €

Llicència caça B2

4,59 €

9,18 €

13,77 €

Llicència caça B2R

6,77 €

13,54 €

20,31 €

Llicència caça C1

15,29 €

30,58 €

45,87 €

Llicència caça C2

15,29 €

30,58 €

45,87 €

Llicència caça C3

31,37 €

62,74 €

94,11 €

 

Duplicat de llicència de caça 9,15€ 

TIPUS DE LLICÈNCIA

1 MES

Llicència caça A3

125,65 €

Llicència caça A3R

188,30 €

Llicència caça A4

62,82 €

Llicència caça A4R

94,14 €

Llicència caça B3

62,82 €

Llicència caça B3R

92,06 €

Llicència caça B4

31,37 €

Llicència caça B4R

45,97 €

4.1.5. Exempcions

L'article 29.11 de la Llei 3/2013, de 17 de juliol, de modificació de la Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial estableix l'exempció per als ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea que acreditin la condició de jubilats, pensionistes o major de 65 anys.

4.1.6. Bonificacions

A l'empara del previst en la disposició addicional cinquena de la Llei 3/2013, de 17 de juliol, de modificació de la Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial, es concedeix una bonificació del 50 % de l'import de la llicència de caça únicament per l'import de la taxa corresponent a períodes de vigència d'un any, a les persones sol·licitants que acreditin la condició de federades a l'àmbit territorial de l'illa d'Eivissa a la federació esportiva en matèria de caça.

4.1.7. Meritació

La taxa es merita i s'ha d'abonar en el moment en què es sol·licita l'expedició de la llicència, i la seva validesa és des de la data d'expedició per als períodes i els imports indicats en l'apartat 4.1.4.

4.1.8. Declaració i ingrés

El procediment d'ingrés és, d'acord amb l'article 27 del text refós de la Llei d'hisendes locals aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, el d'autoliquidació. Els subjectes passius han d'autoliquidar la taxa en el moment de sol·licitar la prestació del servei o l'activitat.

Quan per causes no imputables al subjecte passiu, l'activitat administrativa o el servei públic d'expedició de la llicència no es presti, se li retornarà l'import corresponent.

4.1.9. Infraccions i sancions

En tot allò relatiu a infraccions i les distintes qualificacions, així com les sancions que li corresponguin en cada cas, s'atendrà al que disposen els articles 183 i concordants de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

4.2. Taxa per expedir la matrícula de vedats de caça

4.2.1. Fet imposable

El fet imposable de la taxa és expedir la matrícula per temporada de caça per als vedats.

4.2.2. Subjecte passiu

En són subjectes passius les persones, físiques o jurídiques, així com les herències jacents, comunitats de béns i altres entitats, que, tot i no tenir personalitat jurídica, constitueixen una unitat econòmica o un patrimoni separat susceptibles d'imposició, que en el moment en què sol·licita l'expedició de la matrícula anual consten com a titulars del vedat corresponent de caça.

4.2.3. Responsables

a. Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

b. En són responsables subsidiàries les persones o les entitats a què es refereixen els articles 41 i 43 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

4.2.4. Quota tributària

La base imposable sobre la qual es calcula la quota tributària, la constitueix el nombre d'hectàrees (ha) de superfície del vedat.

S'estableixen dos grups per calcular la taxa de matrícula anual de vedats privats de caça i vedats intensius. La quota de la matrícula serà en funció del grup a què pertanyi el vedat i la seva superfície, i quedaran fixades en les següents quanties per trams acumulables:

- Superfície del vedat privat de caça

Primeres 20 ha. 8,348504 (€/ha)

De 20,1 ha. a 125 ha. 0,840272 (€/ha)

De 125,1 ha. a 250 ha. 0,623428 (€/ha)

De 250,1 ha. a 500 ha. 0,420136 (€/ha)

A partir de 500,1 ha. 0,338819 (€/ha)

- Superfície del vedat intensiu de caça

Primeres 20 ha. 16,697009 (€/ha)

De 20,1 ha. a 125 ha. 2,507262 (€/ha)

De 125,1 ha. a 250 ha. 2,087126 (€/ha)

De 250,1 ha. a 500 ha. 1,666990 (€/ha)

A partir de 500,1 ha. 1,246856 (€/ha)

4.2.5. Exempcions

Tal com preveu l'article 12.7 de la Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial, els vedats socials estan exempts de pagar la matrícula anual del vedat. Igualment, n'estan exempts els vedats la titularitat dels quals recau en administracions públiques, d'acord amb la disposició addicional cinquena de la Llei 3/2013, de 17 de juliol, de modificació de la Llei 6/2006 ja esmentada.

4.2.6. Bonificacions

Els vedats de societats de caçadors locals tenen una reducció de la taxa anual de matriculació del 75% d'acord amb l'article 13.5 de la Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial, i d'acord amb la disposició addicional cinquena de la Llei 3/2013, de 17 de juliol, de modificació de la Llei 6/2006.

4.2.7. Meritació i període impositiu

La taxa es merita el primer dia del període impositiu, el qual coincideix amb la temporada de caça.

Si l'alta del vedat es produeix una vegada començada la temporada, la meritació serà el primer dia de vigència del vedat i la taxa que s'ha d'aplicar, la mateixa que li correspondria per la temporada completa.

Si es produeix una modificació que suposi un increment del nombre d'hectàrees del vedat, la taxa s'ha d'aplicar sobre el nombre d'hectàrees en què s'incrementa el vedat i per l'import corresponent a la temporada completa.

4.2.8. Gestió de la taxa

La taxa es gestiona a partir de la informació continguda en el padró que s'aprova anualment i que conté la informació relativa als vedats de caça.

4.3. Taxa per expedir la matrícula de refugis de fauna

4.3.1. Fet imposable

El fet imposable de la taxa és expedir la matrícula anual per als refugis de fauna.

4.3.2. Subjecte passiu

En són subjectes passius les persones, físiques o jurídiques, així com les herències jacents, les comunitats de béns i altres entitats que, tot i no tenir personalitat jurídica, constitueixen una unitat econòmica o un patrimoni separat susceptible d'imposició, que en el moment en què se sol·licita l'expedició de la matrícula anual consten com a titulars del refugi de fauna corresponent.

4.3.3. Responsables

a. Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

b. En són responsables subsidiàries les persones o les entitats a què es refereixen els articles 41 i 43 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

4.3.4. Base imposable

La base imposable, la constitueix el nombre d'hectàrees (ha) de superfície del refugi de fauna.

4.3.5. Quota tributària

La base imposable sobre la qual es calcula la quota tributària, la constitueix el nombre d'hectàrees (ha) de superfície del refugi de fauna.

La quota tributària es calcula a partir de la base imposable, amb aplicació dels barems següents:

- Superfície del refugi de fauna

Primeres 20 ha. 16,697009 (€/ha)

De 20,1 ha. a 125 ha. 2,507262 (€/ha)

De 125,1 ha. a 250 ha. 2,087126 (€/ha)

De 250,1 ha. a 500 ha. 1,666990 (€/ha)

A partir de 500,1 ha. 1,246856 (€/ha)

4.3.6. Exempcions

El punt 7 de l'article 23 de la Llei 3/2013, de 17 de juliol, de modificació de la Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial, estableix l'exempció de pagament d'aquesta taxa a refugis de fauna declarats d'ofici per part de l'administració.

Igualment, d'acord amb la disposició addicional cinquena de la mateixa Llei, l'exempció és aplicable també quan la titularitat del refugi recau en una administració pública.

4.3.7. Bonificacions

A l'empara del que es preveu en la disposició addicional cinquena de la Llei 3/2013, de 17 de juliol, de modificació de la Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial, es concedeix una bonificació del 75 % als refugis de fauna que acreditin la realització d'una funció social relativa als aspectes que motivaren la seua declaració. Aquest supòsit es valora d'acord amb el compliment de tots els aspectes següents:

- La funció social ha de ser relativa a aspectes de caràcter biològic, científic o educatiu.

- La gestió del refugi, la duen a terme entitats científiques legalment constituïdes, o organitzacions no governamentals amb finalitat científica, mediambiental o educativa.

- Si ha fet actuacions o activitats obertes a la participació social, de manera que han suposat un benefici per al conjunt de la societat, o almenys per a determinats col·lectius interessats o afectats. Se n'exclouen, per tant, les activitats o les actuacions els beneficis de les quals, o la participació de les quals, es limitin a la propietat o a entitats privades diferents de les de la finalitat biològica, científica o educativa.

S'han d'acreditar de forma fefaent els punts precedents, en la memòria anual del refugi preceptiva i prevista a l'article 24 del Decret 72/2004, de 16 de juliol, pel qual es regulen els plans tècnics de caça i els refugis de fauna a les Illes Balears o per una altra via procedent.

És l'administració competent en matèria de caça la que, d'acord amb la documentació inclosa en l'expedient, així com per la memòria presentada per la persona titular del refugi, ha de determinar si s'ha realitzat una funció social o no.

4.3.8. Meritació i període impositiu

La taxa es merita el primer dia del període impositiu, el qual coincideix amb l'any natural.

Si l'alta del refugi de fauna es produeix una vegada iniciat el període impositiu, la meritació és el primer dia de vigència del refugi de fauna i la taxa que se li aplica és la mateixa que li correspon pel període complet.

Si es produeix una modificació que suposi un increment del nombre d'hectàrees del refugi, la taxa s'aplica sobre el nombre d'hectàrees en què s'incrementa el refugi i per l'import corresponent al període impositiu complet.

4.3.9. Gestió de la taxa

La taxa es gestiona a partir de la informació continguda en el padró que s'aprova anualment i que conté la informació relativa als refugis de fauna.

4.4. Taxes per tramitar la creació, la renovació, l'ampliació, el replanteig, la realització d'informe, la inscripció i el canvi de titular, relatius als vedats de caça, als camps d'ensinistrament o als refugis de fauna

4.4.1. Fet imposable

El fet imposable de la taxa és realitzar qualsevol dels tràmits següents relatius als vedats de caça, als camps d'ensinistrament o als refugis de fauna:

- Creació

- Renovació

- Ampliació

- Replanteig

- Realització d'informe i la inscripció

- Canvi de titular

4.4.2. Subjecte passiu

En són subjectes passius les persones, físiques o jurídiques, així com les herències jacents, les comunitats de béns i altres entitats que, tot i no tenir personalitat jurídica, constitueixen una unitat econòmica o un patrimoni separat susceptibles d'imposició que en el moment en què es du a terme el tràmit administratiu consten com a titular d'un vedat de caça, un camp d'ensinistrament o un refugi de fauna.

4.4.3. Responsables

a. Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

b. En són responsables subsidiàries les persones o les entitats a què es refereixen els articles 41 i 43 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

4.4.4. Quota tributària

- Per creació, ampliació o segregació de vedat o refugi de fauna (per unitat): 34,80 €

- Per despesa de replanteig (per km o fracció): 11,1287 €

- Per la realització de l'informe i la inscripció (per unitat de tràmit): 9,75 €

- Canvi de titular o baixa del vedat o refugi de fauna: 9,75 €

- Per creació de camp d'ensinistrament (per unitat de tràmit): 328,58 €

- Per renovació de camp d'ensinistrament (per unitat de tràmit): 328,58 €

4.4.5. Exempcions

Segons l'establert en la disposició addicional cinquena de la Llei 3/2013, de 17 de juliol, de modificació de la Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial, les administracions públiques estan exemptes de pagar les taxes indicades en aquest article, quan afecten terrenys cinegètics o refugis de fauna dels quals són titulars, o corresponen a tràmits que han instat d'ofici.

4.4.6. Bonificacions

D'acord amb les previsions que es determinen en la disposició addicional cinquena de la Llei 3/2013, de 17 de juliol, de modificació de la Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial, en consonància amb aquesta i amb l'article 13.5 de la mateixa llei, les taxes relatives als camps d'ensinistrament de les societats de caçadors locals tenen una bonificació del 75%.

4.4.7. Meritació i període impositiu

La taxa es merita i s'ha d'abonar quan se sol·licita el tràmit (creació, renovació, ampliació, replanteig, realització d'informe i inscripció o canvi de titular) en relació amb un vedat de caça, o camp d'ensinistrament de cans o refugi de fauna, amb una validesa per període anual.

4.4.8. Declaració i ingrés

El procediment d'ingrés és, d'acord amb l'article 27 del text refós de la Llei d'hisendes locals aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, el d'autoliquidació. Els subjectes passius han d'autoliquidar la taxa en el moment de sol·licitar la prestació del servei o l'activitat.

4.4.9. Infraccions i sancions

En tot allò relatiu a infraccions i les distintes qualificacions, així com les sancions que li corresponguin en cada cas, s'atendrà al que disposen els articles 183 i concordants de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

Disposició transitòria

Les llicències amb caràcter pluriennal, amb data prèvia a l'entrada en vigor d'aquesta ordenança, mantenen la vigència fins que expirin, sense necessitat d'abonar cap taxa diferencial addicional.

Disposició derogatòria

Queda derogada expressament l'Ordenança fiscal reguladora de les taxes en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i caça, aprovada per acord del Ple del Consell d'Eivissa de 27 de setembre de 2018 i publicada al BOIB nº 54 de 25 d'abril de 2019.

Disposició final

Aquesta Ordenança fiscal, aprovada pel Ple de la Corporació, vigirà a partir del dia següent de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i una volta transcorregut el termini previst a l'art. 17.4 del text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals aprovat per Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, i continuarà vigent fins que no es modifiqui o no es derogui expressament.

Contra el present Acord, conforme a l'article 19 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears amb seu a Palma, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa.

 

Eivissa, a data de la signatura electrònica (7 de febrer de 2024)

La tresorera del Consell Insular d'Eivissa Elena Riera Costa