Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

CONSORCI SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL

Núm. 800756
Resolució del vicepresident del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial de concessió de subvencions per a persones físiques, agrupacions de persones físiques, entitats sense ànim de lucre, comunitats de béns, comunitats de regants i explotacions agràries referent al crèdit ampliat dins la convocatòria de subvencions per a l’any 2023, per a la recuperació d’elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, per a la recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn i dels espais agrícoles i forestals, que estiguin situats dins l’àmbit territorial de la serra de tramuntana (SV 1/2023)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Referència Base de Dades Nacional de Subvencions: 684497

El vicepresident del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial ha dictat, el dia 21 de desembre de 2023, la resolució següent:

<< Antecedents

1. La vicepresidenta del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, el dia 28 de març de 2023, va resoldre aprovar la convocatòria de subvencions per a l'any 2023 per a la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, per a la recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn i dels espais agrícoles i forestals, de titularitat municipal, per al manteniment, la neteja i la conservació d'espais públics que per les seves característiques necessitin d'una especial cura, i per a la redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics, que estiguin situats dins l'àmbit territorial de la serra de tramuntana (SV 1/2023)

2. L'extracte de la convocatòria de subvencions, així com la mateixa convocatòria, es varen publicar al BOIB núm. 40, de dia 30 de març de 2023.

3. Durant el període de dos mesos per presentar sol·licituds, es varen presentar 248  sol·licituds entre els diferents tipus de beneficiaris que es podien presentar a aquesta convocatòria de subvencions. Una part d'aquestes sol·licituds s'han anat tramitant els seus expedients arribant a resoldre la seva concessió de manera individualitzada d'acord amb el crèdit inicial previst a la convocatòria.

4. En data 10 de novembre de 2023, el vicepresident del Consorci Serra de Tramuntana, va resoldre ampliar el crèdit de les subvencions per a la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, per a la recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn i dels espais agrícoles i forestals, de titularitat municipal, per al manteniment, la neteja i la conservació d'espais públics que per les seves característiques necessitin d'una especial cura, i per a la redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics, que estiguin situats dins l'àmbit territorial de la serra de tramuntana (SV 1/2023). Concretament va resoldre ampliar en 600.000 € el crèdit previst inicialment a la convocatòria, que es distribuiria per tipus de beneficiari pels imports que a continuació es detallen:

a) Persones físiques, entitats sense ànim de lucre, comunitats de bens, comunitats de regants i agrupacions de persones físiques: increment de 300.000,00 € per a les línies LET i LA, i LQ si van per conveni amb ajuntament.

b) Explotacions agràries: increment de 300.000,00 €, per a les línies LET i LA, i LQ si van per conveni amb ajuntament.

5. En data 23 de novembre de 2023, el vicepresident del Consorci Serra de Tramuntana va resoldre l'ampliació fins dia 31 de març de 2024 del termini, només per la justificació de subvenció concedides a particulars i explotacions agràries dins la convocatòria de subvencions per a la recuperació d'elements etnològics i arquitectònics amb valors patrimonials, per a la recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn i dels espais agrícoles i/o forestals de titularitat municipal, per al manteniment, la neteja i la conservació d'espais públics que per les seves característiques especials necessitin d'una especial cura, i per a la redacció i/o actualització de catàlegs municipals de camins públics, que estiguin situats dins l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana, per a l'any 2023 (SV 1/2023), (BOIB núm. 162, de 28 de novembre de 2023).

6. Per part del centre gestor i el personal del Servei de Gestió de Paratges Culturals del Departament de Presidència, Servei que té encomanada la funció de gestionar el Consorci Serra de Tramuntana, i per una qüestió d'eficàcia procedimental s'ha revisat de manera conjunta la documentació administrativa i tècnica a les sol·licituds que entrarien amb el crèdit inicial sobrant de la convocatòria i amb el crèdit de l'ampliació derivada de la resolució del vicepresident de dia 10 de novembre de 2023.

Arran d'aquesta revisió, en diverses dates, el Sr. Pere Mas Roig, tècnic de valoracions agrícoles d'aquest Servei, i el Sr. Arne Kröger, tècnic del Servei d'Ordenació del Territori del Departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures, han emès els informes tècnics, dels quals es fonamenta la viabilitat tècnica dels projectes sol·licitats i es proposa la concessió que es reflectiran a l'annex 1.

Així mateix, i respecte d'aquells sol·licituds que no compleixen els requisits de la convocatòria, s'ha emès el corresponent informe jurídic i/o tècnic, del qual es recollirà la succinta motivació a l'annex 2 de la present resolució.

Per altra banda, a l'annex 3 s'ha recollit l'acceptació de renúncies de cinc sol·licitants a continuar amb la tramitació de la sol·licitud de subvenció, que s'ha fonamentat en base a un informe jurídic de l'instructor de l'expedient.

Finalment, a l'annex 4 es recollirà totes aquelles sol·licituds que s'arxiven per no haver crèdit suficient del previst tant en la convocatòria inicial com en l'ampliació.

7. Revisada la documentació administrativa i tècnica presentada dels expedients que es podrien tramitar, en data 19 de desembre de 2023, el cap de servei jurídic del Servei de Gestió de Paratges Culturals del Departament de Presidència, en les seves funcions d'instructor de l'expedient, va emetre l'informe sobre el compliment dels requisits de la convocatòria per part dels beneficiaris i ha emès informe jurídic favorable sobre els aspectes jurídics de la proposta de resolució de concessió de les subvencions que ens ocupa.

8. La Intervenció Delegada ha fiscalitzat favorablement aquest expedient en data de 19 de desembre de 2023.

Fonaments de dret

1. El procediment de concessió de les subvencions regulades per la present convocatòria pública s'ha dut a terme, mitjançant règim de concurrència no competitiva, d'acord amb l'article 17,2 de l'Ordenança General de Subvencions, per ordre d'entrada en el registre del Consorci Serra de Tramuntana, en els termes de la base sisena de la convocatòria. D'aquesta manera seran subvencionades fins exhaurir el total del crèdit assignat per a la convocatòria totes aquelles sol·licituds completes que compleixin els requisits que s'hi estableixen, i, per tant, no és necessària la comparació entre les sol·licituds.

Al cas que ens ocupa, atenent l'ordre de prioritat d'entrada per registre de les sol·licituds presentades, s'ha previst el crèdit adequat i suficient per fer front a les despeses que es deriven de la línia de subvencions i queda crèdit suficient per poder dur a terme la concessió de totes les subvencions que aquí es proposaran. Concretament el crèdit disponible, segons el perfil de beneficiari és el següent:

  •  Persones físiques, entitats sense ànim de lucre, comunitats de bens, comunitats de regants i agrupacions de persones físiques: 305.935,18 €, els quals 5.935,18 € corresponen a un romanent del crèdit inicial dels 600.000,00 € prevists a la convocatòria; i 300.000,00 € que provenen de l'ampliació del crèdit per resolució del vicepresident del consorci de dia 10 de novembre de 2023.
  •  Explotacions agràries: 279.665,72 €, els quals 5.314,11 € corresponen a un romanent del crèdit inicial dels 100.000,00€ prevists a la convocatòria; i 274.351,61 € que provenen de l'ampliació del crèdit per resolució del vicepresident del consorci de dia 10 de novembre de 2023.

2. Per determinar l'import que es proposa concedir s'ha valorat la sol·licitud, la documentació aportada i la comprovació de la realitat física en la que es pretén actuar, d'acord amb les regles previstes a la base setena i els límits regulats a la base tercera de la convocatòria.

A cada expedient consta crèdit adequat i suficient per dur a terme la despesa de les concessions de subvenció que es tramiten.

3. La base onzena de la convocatòria estableix les funcions de l'instructor de l'expedient, que “que ha de dur a terme totes les actuacions o els actes de tràmit necessaris per vetllar pel compliment dels requisits de la convocatòria, a més d'exercir les facultats previstes en l'article 24 i concordants de la LGS, i les que s'esmenten en l'Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca. L'òrgan instructor pot requerir a les entitats sol·licitants els informes o els aclariments que consideri convenients. L'instructor de l'expedient podrà assessorar-se per qualsevol tècnic del Consell de Mallorca que consideri adequat”. Sent el Consorci Serra de Tramuntana el centre gestor responsable del seguiment de les subvencions.

Amb aquesta finalitat, l'instructor de l'expedient amb la col·laboració del personal del Consorci des d'un punt de vista administratiu i jurídic, i dels tècnics del Consell de Mallorca, des d'un punt de vista tècnic, han dut a terme tota aquesta tasca.

4. La base segona regula la condició de beneficiari d'aquestes subvencions, i estableix, entre d'altres, que no poden ser beneficiaris els que, en el moment que l'òrgan instructor de la convocatòria ha de fer la proposta d'acord definitiva, no estan al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat i amb les obligacions tributàries amb el Consell de Mallorca. Igualment, la base segona estableix que les esmentades circumstàncies s'han d'acreditar abans de la proposta de resolució de concessió i en el moment de pagament de la subvenció.

Revisat aquest requisit, s'ha constatat que els sol·licitants no incompleixen amb les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social davant l'Administració de l'Estat i amb les obligacions tributàries amb el Consell de Mallorca i el Consorci Serra de Tramuntana.

5. La proposta de resolució de concessió serà redactada per l'instructor de l'expedient d'acord amb l'apartat 1 de la base onzena de la convocatòria, i s'ajusta al que estableix l'article 16.4 del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de Subvencions, en el sentit que ha d'incloure la relació d'entitats beneficiàries, atès que inclou la relació de persones beneficiàries, amb indicació del beneficiari, el NIF parcial, el concepte, el pressupost, la quantia sol·licitada i l'import concedit, a més de la resta de sol·licituds desestimades o excloses.

6. La competència per aprovar la resolució de concessió recau en la vicepresidència del Consorci Serra de Tramuntana d'acord amb l'article 11 e) dels Estatuts del Consorci Serra de Tramuntana i d'acord amb la base onzena de la convocatòria.

Per tot l'exposat es proposa al vicepresident del Consorci Serra de Tramuntana que dicti la següent

Resolució

1. Denegar les sol·licituds que es detallen a l'Annex 2 adjunt, pels motius que s'hi indiquen, atès que no compleixen els requisits establerts a la present convocatòria de subvencions.

2. Acceptar els desistiments i les renúncies presentats per les persones que es detallen en l'Annex 3 adjunt.

3. Arxivar les sol·licituds de subvenció de les persones i entitats que es detallen en l'Annex 4 adjunt per falta de crèdit de la convocatòria i de la seva ampliació per poder concedir les subvencions sol·licitades.

4. Concedir als sol·licitants que es detallen als Annexes 1.A i 1.B adjunts, la quantitat total de cinc-cents vuitanta-cinc mil dos-cents vint-i-vuit euros amb trenta-quatre cèntims (585.228,34 €) i disposar-ne la despesa a favor seu.

D'aquesta quantitat total, tres-cents cinc mil cinc-cents seixanta-dos euros amb seixanta-dos cèntims (305.562,62 €) va destinada a persones físiques, agrupacions de persones físiques, entitats sense ànim de lucre, Comunitat de béns i comunitats de regants, i s'ha d'imputar a l'aplicació pressupostària 00.33615.78900 del pressupost de despeses del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2023 (A 220230000418, A 220230000918, A 220230000919, A 220230000920, A 220230000921 i A 220230000922). A l'annex 1.A consta l'import que es concedeix i la operació comptable D provisional que va associada a cada expedient.

I dos-cents setanta-nou mil sis-cents seixanta-cinc euros amb setanta-dos cèntims (279.665,72 €) va destinada a explotacions agràries, i s'ha d'imputar a l'aplicació pressupostària 00.33615.77900 del pressupost de despeses del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2023 (A 220230000417 i A 220230000917). A l'annex 1.B consta l'import que es concedeix i l'operació comptable D provisional que va associada a cada expedient.

5. Anular la diferència de crèdit del document comptable A 220230000418 de la partida pressupostària 00.33615.78900 del pressupost de despeses del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2023, destinada a persones físiques, agrupacions de persones físiques, entitats sense ànim de lucre, Comunitat de béns i comunitats de regants, per un import de tres-cents setanta-dos euros amb cinquanta-sis cèntims (372,56 €) - (A/ 920230000987), atès que és un crèdit que per la seva escassa quantia no té sentit concedir al següent sol·licitant de subvenció.

6. Anular la diferència de crèdit del document comptable A 220230000917 de la partida pressupostària 00.33615.77900 del pressupost de despeses del Consorci Serra de Tramuntana per a l'any 2023, destinada a explotacions agràries, per un import de vint-i-cinc mil sis-cents quaranta-vuit euros amb trenta-nou cèntims (25.648,39 €) - (A/ 920230000978), atès que no figuren més sol·licitants de subvenció amb perfil d'explotació agrària.

7. Requerir als beneficiaris prevists a l'annex 1.A i 1.B perquè compleixin amb les obligacions previstes a la base quinzena de la convocatòria, i també executin i justifiquin la subvenció rebuda d'acord amb els terminis prevists a la base catorzena i d'acord amb la resolució del vicepresident del Consorci de 23 de novembre de 2023 d'ampliació del termini per a la justificació de la subvenció. És a dir, les beneficiàries o els beneficiaris, hauran d'haver executat les actuacions fins dia 20 de desembre de 2023,  i haver emès la factura fins aquesta data; no obstant això la subvenció es podrà justificar fins a  31 de març de 2024.

8. Remetre aquesta resolució a la Base de Dades Nacional de Subvencions, i publicar-la al Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la pàgina web del Consorci de la Serra de Tramuntana (www.serradetramuntana.net).

9. Contra aquesta resolució que posa fi a la via administrativa es pot interposar, el recurs potestatiu de reposició davant la presidència del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial dins el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent al de la publicació de la present resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Contra la desestimació expressa del recurs potestatiu de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la notificació de la desestimació de l'esmentat recurs.

Contra la desestimació per silenci del recurs potestatiu de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de sis mesos, comptadors a partir del dia següent a la desestimació presumpta (tres mesos des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució).

Un cop transcorreguts tres mesos des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució, podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, contra la desestimació presumpta del recurs potestatiu de reposició, sense limitació temporal, mentre no hi hagi resolució expressa.

No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualssevol altres recursos que s'estimi oportú i pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. >>

 

Palma, 21 de desembre de 2023

El cap de servei jurídic  del Servei de Gestió de  Paratges Culturals i instructor  de l'expedient Pere Josep Rosiñol Andreu

Documents adjunts