Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SES SALINES

Núm. 369403
Aprovació definitva de l'ordenança general reguladora d'ús i aprofitament de les platges i zones de bany del Terme Municipal de Ses Salines

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

No havent presentat els interessats, durant el termini d'exposició al públic cap reclamació contra l'Acord d'aprovació inicial de l'ordenança general reguladora d'ús i aprofitament de les platges i zones de bany del terme municipal de Ses Salines, adoptat en sessió plenària ordinària celebrada el dia 11 d'abril de 2023, aquest acord ha resultat definitivament aprovat.

A continuació es publica el text íntegre de l'Ordenança:

TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Objectius

1. Aquesta Ordenança regula, dins de les competències municipals atorgades per la Llei de Costes:

a. L'explotació dels serveis de temporada que puguin establir-se a les platges del terme municipal de Ses Salines.

b. El manteniment de les platges, les quals han de tenir uns nivells adients de neteja.

c. La vigilància de les platges.

2. A més, aquesta Ordenança regula l'ús correcte de les platges del terme municipal de Ses Salines perquè els ciutadans i ciutadanes les gaudeixin de manera solidària i racional, respectant i protegint el medi ambient.

Article 2. Àmbit d'aplicació

Aquesta Ordenança resulta d'aplicació, en el terme municipal de Ses Salines, al domini públic marítim-terrestre definit en el Títol I de la Llei 22/1998, de 28 de juliol de Costes, que tengui la consideració de platja i/o zona de bany.

El terme municipal de Ses Salines comprèn deu platges ubicades a la Colònia de Sant Jordi, sis de les quals es troben ubicades a zones naturals protegides. Quatre d'aquestes platges estan catalogades com a platges urbanes (Es Coto, Sa Bassa des Cabots, Cala Galiota i Es Port), dues són platges naturals amb serveis (Els Estanys i Es Dolç) i les quatre restants són platges naturals sense serveis (Ca'n Curt, Es Dofí, Es Carbó i Cala en Tugores).

Article 3. Definicions

- Platja: zona de dipòsit de materials com sorres, graves i còdols, incloent-hi escarpes, bermes i dunes amb vegetació o sense, formades per l'acció del mar i del vent o altres causes naturals o artificials.

- Aigües de bany: qualsevol element d'aigües superficials on es prevegi que es puguin banyar un nombre important de persones o on existeixi una activitat pròxima relacionada directament amb el bany, en el qual no existeixi una prohibició permanent de bany ni existeixi perill objectiu per al públic.

- Zona de bany: aquella que dista 20 metres de la platja i 50 metres de la costa. Als trams de costa que no estiguin abalisats com a zona de bany, s'entendrà que aquesta ocupa una franja de mar contigua a la costa d'una amplada de 200 metres en el cas de les platges i de 50 metres a la resta de la costa.

- Zona de platja: la franja de platja compresa des de la línia de vorera definida per l'alta mar viva equinoccial fins a l'inici del sistema dunar, en el cas de les platges naturals,  mentre que a les platges urbanes la franja acaba a la zona peatonal d'accés.

- Costa: terra que voreja la mar.

- Abalisament: tancament de les zones de bany segons la Resolució Ministerial de 2 de setembre de 1991 en la qual es va establir el tipus d'abalisament que s'ha d'implantar a les zones de bany, conforme al contingut del Reial Decret 1835/1983, sobre l'adopció del sistema d'Abalisament Marítim de l'AISM per a l'Abalisament de les costes espanyoles i a l'article 69 del Reglament General per al desenvolupament i execució de la Llei 22/1988 de 28 de juliol, de Costes, aprovat per Reial Decret 1471/1989 d'1 de desembre.

- Temporada baixa: període comprès entre l'1 de novembre i el 30 d'abril, ambdós inclosos. Aquestes dates es podran veure modificades per resolució expressa si així es considera convenient.

- Temporada alta: període comprès entre l'1 de maig i el 31 d'octubre, ambdós inclosos. Aquestes dates es podran veure modificades per resolució expressa si així es considera convenient.

- Concessionari: persona jurídica o física que, mitjançant concurs públic, resulta adjudicatària d'una concessió corresponent a un servei de temporada com hamaques, para-sols, velomars, quioscs, etc.

- Instal·lacions temporals: les instal·lacions (fixes o desmuntables) i béns mobles necessàries o útils per dur a terme activitats lúdiques i recreatives per a ús i gaudi del domini públic maritimoterrestre, durant l'època de l'any de major afluència de persones usuàries.

- Banderes identificatives: les diferents condicions de seguretat per al bany a les platges o les zones de bany s'identificaran mitjançant banderes, les quals podran ser de caràcter general o complementàries. Els colors, significats i criteris d'ús de cada una de les banderes es troben detallats a continuació:

- Vermella: bany prohibit. S'utilitzarà en casos en els quals el bany comporti un risc greu per la vida o la salut de les persones, a conseqüència de males condicions del mar, existència d'animals, contaminació o altres circumstàncies.

- Groga: bany permès amb limitacions. S'adoptaran mesures de seguretat que es considerin adequades en cada cas. Es farà ús d'aquesta bandera en casos en els quals les condicions del mar puguin comportar cert perill per al bany o quan existeixi la presència d'animals, contaminació o altres circumstàncies.

- Verda: bany permès. Es pot efectuar el bany sense utilitzar mesures de protecció especial.

- Taronja: platja sense vigilància. Aquesta bandera informa les persones usuàries de la platja que l'equip de salvament no es troba operatiu.

Article 4. Agents

Els agents de l'autoritat poden requerir verbalment als que infringeixin qualsevol de les disposicions contingudes en la present Ordenança amb l'objectiu que finalitzi l'activitat prohibida o realitzin l'obligació pertinent, sense perjudici de la incoació d'expedient sancionador quan sigui necessari, o si escau, es traslladi el part de denúncia a l'Administració competent.

Article 5. Vigilància i tasques de coordinació

L'Ajuntament disposarà de personal de vigilància que observarà, en l'àmbit de les seves competències, no només del que comprèn aquesta Ordenança, sinó també de les normes i instruccions dictades per l'Administració competent sobre salvament i seguretat de vides humanes per les quals es disposen les següents facultats:

- Inspecció d'instal·lacions de la platja i annexos.

- Control de la realització d'activitats desenvolupades en les instal·lacions mencionades.

- Prohibició, suspensió i tancament de l'activitat, així com l'adopció de mesures de seguretat que es considerin necessàries.

Les activitats inspectores i de control sobre el compliment del que preveu la present Ordenança seran realitzades pel personal acreditat. En aquest sentit, les seves declaracions gaudiran de la presumpció de veracitat, excepte prova en contra.

El personal inspector podrà sol·licitar qualsevol tipus de documentació referent a la instal·lació i/o activitat per accedir i mantenir, amb la identificació prèvia i sense previ avís, a les instal·lacions i la resta d'espais subjectes a la inspecció.

Les persones a les quals se'ls ha sol·licitat la documentació hauran de col·laborar amb el personal inspector.

Es farà una acta de cada actuació inspectora, donant una còpia a la persona interessada o a la persona sobre la qual s'actuï. Un altre exemplar de l'acta serà traslladada a l'autoritat competent per a l'inici del procediment sancionador si és procedent.

Aquesta tasca de vigilància serà realitzada principalment pel Coordinador municipal de platges, designat mitjançant resolució expressa. 

 

​​​​​​​TÍTOL II NORMES D'ÚS

Article 6. Utilització de les platges

La utilització de les platges i el litoral del terme municipal serà lliure i pública sempre que les activitats que es realitzin estiguin d'acord amb la normativa estatal, autonòmica, i amb la present Ordenança.

Les instal·lacions de les platges permeses per l'òrgan competent hauran de ser d'ús públic a no ser que siguin autoritzades amb altres modalitats d'ús.

Article 7. Pràctica de jocs

Dintre de l'àmbit d'aplicació de la present Ordenança, no es poden practicar jocs o realitzar activitats que causin molèsties a altres persones usuàries. Els esmentats jocs i activitats es podran realitzar a les zones expressament senyalitzades. Així mateix, tampoc es podran practicar jocs o realitzar activitats que malmetin el medi ambient.

La pràctica d'esports aquàtics dintre de la zona d'abalisament queda prohibida, en temporada alta. Únicament es podran practicar aquelles activitats de caràcter esportiu o lúdic organitzades o autoritzades per l'Ajuntament, sense perjudici de la necessitat d'autorització per part d'altres administracions quan sigui preceptiu. Les activitats esmentades es duran a terme en llocs degudament senyalitzats i abalisats.

Article 8. Aparells de ràdio, reproductors de música, instruments musicals

Queda prohibit l'ús d'aparells sonors (ràdios, altaveus, reproductors de música, instruments musicals, etc.) que puguin causar molèsties a les persones usuàries dintre de l'àmbit d'aplicació de la present Ordenança, excepte en aquelles activitats que siguin organitzades o autoritzades per l'Ajuntament.

La realització de qualsevol classe d'espectacle, activitat musical, competició esportiva, etc. haurà d'estar autoritzada d'acord amb la Llei 6/2019, de 8 de febrer, de modificació de la Llei 7/2013, de 26 de novembre de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats en les Illes Balears.

Article 9. Campaments i acampades

Queda prohibit pernoctar i acampar a les platges. A més, queda estrictament prohibit acampar sobre els sistemes dunars dels quals gaudeix el terme municipal de Ses Salines.

Article 10. Foc i pirotècnia

No es permet fer foc ni practicar la pirotècnia directament al sòl de la platja o del litoral del terme municipal. Únicament es podrà dur a terme quan sigui autoritzat per l'Ajuntament.

Article 11. Combustibles

Queda prohibit l'ús de bombones de gas i/o líquids inflamables a les platges, a excepció del combustible utilitzat per proveir els motors de les embarcacions a les zones de varada. La seva manipulació s'haurà de realitzar seguint totes les normes de seguretat.

Article 12. Publicitat

Queda prohibida qualsevol forma de publicitat sense tenir en compte el mitjà de difusió utilitzat, dintre de l'àmbit d'aplicació de la present Ordenança.

Només es permetrà aquella publicitat autoritzada per l'Ajuntament, sense perjudici de l'establert per la Llei 22/1988, de Costes o el Reglament que la desenvolupa.

Article 13. Navegació esportiva

En zones exclusives de bany queda prohibida la navegació esportiva i d'esbarjo i la utilització de qualsevol tipus d'embarcació o artefacte flotant, a excepció de matalassos, flotadors i les embarcacions de salvament.

Article 14. Canals d'entrada i sortida d'embarcacions

L'Administració de l'Estat, mitjançant l'òrgan competent, fixarà els canals abalisats per a l'entrada i sortida d'embarcacions, que es trobaran adequadament senyalitzats i en els quals estarà prohibit el bany.

Les embarcacions, en cas de necessitat, podran accedir a la zona de platja a través dels canals mencionats, circulant a una velocitat no superior a 3 nusos.

L'abalisament dels canals haurà d'estar instal·lat abans de l'inici de la temporada alta i en unes condicions de manteniment adequades.

Article 15. Abalisament

Al litoral del terme municipal de Ses Salines, s'instal·larà l'abalisament segons els plànols autoritzats per l'òrgan competent.

D'acord amb l'article 73 del Reglament de costes, en els trams de costa que no estiguin abalisats com a zona de bany, s'entendrà que aquesta ocupa una franja de mar contigua a la costa d'una amplada de 200 metres en el cas de les platges i de 50 metres a la resta de la costa. En aquestes zones queda prohibida la navegació.

Article 16. Embarcacions abandonades

Les embarcacions i elements nàutics flotants que es trobin a la costa es consideraran abandonats en els següents supòsits:

1. Quan presentin indicis que raonablement facin pensar en el possible estat d'abandonament. Als efectes anteriors, s'entenen abandonades les embarcacions o elements nàutics que un cop identificats amb un adhesiu, romanguin més d'una setmana sense moure's del lloc.

2. Quan presentin desperfectes que n'impedeixin l'ús o no estiguin identificats amb el nom i la matrícula.

La persona titular s'ha d'identificar dins les primeres 24 o 72 hores després de la detecció de l'embarcació. Una vegada identificada, serà notificada per a què, en un termini màxim de cinc dies, retiri l'embarcació o element nàutic, amb l'advertiment que en cas de no fer-ho, es procedirà al seu tractament com a residu urbà i s'obrirà el corresponent expedient sancionador.

La persona titular, abans de retirar l'embarcació i dintre del termini establert, haurà d'avisar a l'Ajuntament especificant el dia i hora de retirada d'aquesta. La persona titular haurà d'assumir els costos de retirada, gestió i tractaments originats i, en el cas de malmetre el medi ambient, se li aplicaran les sancions corresponents.

Si no és possible la identificació de la persona titular, s'informarà l'organisme competent. En aquests casos, l'Ajuntament procedirà a la retirada d'ofici de les embarcacions o elements nàutics i els emmagatzemarà en un dipòsit municipal. Transcorregut el període d'exposició pública establert per aquesta institució, sense que ningú en reclami la propietat, esdevindrà residu d'acord amb la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats.

Article 17. Vehicles a la platja

Queda prohibit l'estacionament i la circulació no autoritzada de vehicles de qualsevol tipus, de dues, quatre o més rodes per tracció mecànica o animal per la platja i els sistemes dunars. Queden exempts d'aquestes prohibicions d'estacionament i circulació els vehicles destinats a la vigilància, salvament i serveis de neteja i manteniment de la platja, així com els vehicles utilitzats per persones amb discapacitat.

Article 18. Qualitat de les aigües

Les persones usuàries tenen dret a ser informades per l'Ajuntament de la manca d'aptitud per al bany de les aigües que no satisfacin els criteris de qualitat mínima exigibles per les normes vigents.

En l'àmbit de les seves competències i en l'exercici del deure d'adoptar les mesures necessàries per a la protecció de la salut, l'Ajuntament:

a. Senyalitzarà l'equipament de serveis públics i les possibles limitacions d'ús que puguin existir, conforme al que estableix la normativa vigent.

b. Senyalitzarà la prohibició del bany, d'acord amb el que estableix la normativa aplicable, quan així vengui establert per la Conselleria de Salut i Consum de les Illes Balears o l'òrgan competent, mantenint-la fins que no es comuniqui la desaparició de risc sanitari.

c. Adoptarà les mesures necessàries per a la clausura de les zones de bany, quan així vengui acordada per la Conselleria de Salut i Consum de les Illes Balears o l'òrgan competent. Aquestes mesures es mantendran fins que es comuniqui l'acord de reobertura de la zona.

Article 19. Normes de conducta

Queda prohibit: 

- Rentar-se dins l'aigua del mar utilitzant sabó o altres productes similars. 

- Utilitzar sabó o altres productes detergents a les dutxes, rentapeus i lavabos.

- L'evacuació fisiològica al mar o a la platja. 

- Pintar o deteriorar el mobiliari urbà.

- Practicar el nudisme.

- Mantenir relacions sexuals a la zona de platja.

- Fumar a les platges d'Es Port i Cala Galiota. A la resta de platges del terme municipal serà obligatori disposar de cendrers o altres sistemes de recollida de cendres i llosques. Queda expressament prohibit llençar llosques o cendres a les platges.

Article 20. Ús del mobiliari de les platges

Queda prohibit qualsevol ús de les passarel·les d'accés a la platja o al mar que no sigui el trànsit a peu de persones usuàries, amb cotxets de nins o amb cadires per persones amb discapacitat.

Queda prohibit donar a les dutxes, rentapeus, lavabos o altre mobiliari urbà ubicat a les platges o als seus accessos, usos diferents dels que els són propis. 

Article 21. Accessos a les platges

A les platges s'haurà de garantir que les ocupacions de la via pública autoritzades permetin l'accés dels serveis d'emergència. Com a mínim, s'han de deixar tres metres d'amplada lliures d'ocupació.

 

TÍTOL III NETEJA

Article 22. Neteja de la platja

La neteja de les platges serà realitzada, per gestió directa o indirecta de l'Ajuntament, amb la freqüència i horari prevists per a la gestió adequada del servei i atenent a criteris de sostenibilitat i conservació dels medis litorals arenosos.

Article 23. Neteja de les concessions

En les zones ocupades per les instal·lacions de temporada, així com a les seves zones d'influència, la persona titular serà la responsable de la seva neteja i d'evitar que es produeixi acumulació de restes a la zona.

Article 24. Prohibicions

- Queda prohibit dur a terme qualsevol acte que pugui embrutar les aigües de bany, les platges, els sistemes dunars, els accessos i els entorns. 

- També queda expressament prohibit el buidatge de dipòsits i sentines, així com la neteja d'embarcacions amb productes químics.

- Queda terminantment prohibit per a les persones usuàries de les platges llençar qualsevol tipus de residus (papers, llaunes, menjar, etc.) tant a l'arena com a la mar, ja que s'han d'utilitzar les papereres instal·lades per a aquest fi. De la mateixa manera, queda prohibit deixar abandonats a la platja mobles, palets, caixes, embalatges, etc.

 - El dipòsit de residus s'haurà de dur a terme de manera selectiva i s'hauran de seguir les següents normes:

a. No es faran servir les papereres per al vessament de líquids, fustes, estris ni animals morts.

b. No es dipositaran materials de combustió a les papereres.

c. Els residus es dipositaran dins les papereres evitant-ne el desbordament i l'acumulació de residus al seu voltant. En cas de trobar-se plenes, s'haurà de realitzar el dipòsit de residus a la paperera més propera.

- Queda prohibit dipositar a les papereres de les platges les bosses de residus domiciliaris o d'establiments comercials.

- Queda prohibit l'ús de vidre a les platges i la resta de zones rocoses o boscoses del litoral del municipi, amb la finalitat de prevenir accidents i protegir les persones usuàries.

Article 25. Abocaments i vessaments

A fi de mantenir la higiene i la salubritat, el personal de l'Ajuntament vigilarà els abocaments i dipòsits de materials que puguin produir contaminació i riscos d'accidents, denunciarà les persones infractores i adoptarà les mesures necessàries per impedir que es continuïn produint actuacions d'aquest tipus, de manera que donaran compliment al qual disposa la Llei de Costes i la resta de normativa aplicable.

Article 26. Posidònia oceànica

La posidònia present a les platges és un indicador de bona qualitat alhora que serveix d'hàbitat per a nombroses espècies i contribueix a la formació i manteniment de la platja.

La disposició de les restes de posidònia, de manera paral·lela a la platja, redueix considerablement la incidència de l'energia de les onades i evita la pèrdua d'arena mitjançant la disminució dels processos erosius.

Per aquests motius, únicament l'Ajuntament o persona autoritzada podrà retirar les restes de posidònia acumulada, entre els dies 15 de març i 31 d'octubre en el cas de les platges urbanes i entre els dies 1 de maig i 30 de setembre en el cas de les platges naturals, d'acord amb el protocol vigent. 

Queda prohibida la retirada de restes de posidònia morta fetes per persones o entitats sense autorització expressa de l'Ajuntament.

D'acord amb el Decret 25/2018, de 27 de juliol, sobre la conservació de la Posidonia oceanica a les Illes Balears d'obligat compliment per a la retirada de restes de posidònia morta al terme municipal de Ses Salines.

 

TÍTOL IV PRESÈNCIA D'ANIMALS A LES PLATGES

Article 27. Circulació d'animals

De l'1 de març al 15 de novembre queda prohibida la circulació d'animals domèstics o de companyia a les platges del terme municipal de Ses Salines, exceptuant aquells llocs o activitats que hagin estat autoritzats per l'Ajuntament. En cas de detectar-se animals a la platja, la persona infractora està obligada a retirar l'animal, sense perjudici de la incoació d'expedient sancionador quan sigui necessari.

La persona propietària de l'animal haurà de complir les obligacions establertes a l'Article 11 de l'Ordenança General núm. 21, Reguladora de la Neteja Viària, Recollida de Residus Urbans i del Parc Verd del Municipi de Ses Salines.

Article 28. Exempcions

Queden exclosos d'aquest títol els animals destinats a treballs de salvament o auxili a persones necessitades. Així com la presència de cans guia, sense perjudici de la responsabilitat de la persona propietària, ni de les mesures que ha d'adoptar per a evitar molèsties a la resta de persones usuàries.

També queden exclosos aquells animals que, per festes, concursos, o altres esdeveniments, hagin de romandre a la platja. En aquests casos els animals hauran de romandre a les zones autoritzades per l'Ajuntament.

 

TÍTOL V PESCA

Article 29. Autoritzacions

Queda prohibida la pesca a una distància menor de 50 metres dels llocs amb presència de banyistes, per garantir la seva seguretat. Aquesta activitat s'ha de dur a terme amb la corresponent llicència de pesca.

Article 30. Prohibicions

Queda prohibida la pesca submarina en l'àmbit de les platges o les zones de bany. També queda prohibida l'entrada o sortida del mar als pescadors submarins amb el fusell carregat, així com la manipulació a la platja o la zona de bany d'aquest o altres instruments de pesca submarina que puguin suposar un risc per a la seguretat de les persones.

 

TÍTOL VI FLORA I FAUNA

Article 31. Flora i fauna local

Queda prohibit alterar l'hàbitat, causar la mort intencionadament, extreure o deteriorar qualsevol espècie de fauna i flora de l'ecosistema del litoral del terme municipal de ses Salines i, per extensió, de les platges i zones de bany.

Totes les platges naturals del terme municipal de Ses Salines presenten sistemes dunars. En els casos en què hi hagi instal·lat un cordó dunar (Els Estanys i Es Dolç), queda prohibit traspassar-lo. En les platges que no tenen instal·lat el cordó dunar (Es Carbó), queda prohibit transitar per damunt del sistema dunar per evitar danyar-lo.

 

TÍTOL VII INSTAL·LACIONS I ELEMENTS DE TEMPORADA

Article 32. Instal·lacions temporals

L'Ajuntament determinarà anualment les necessitats existents de les instal·lacions temporals a les platges, i en el cas, d'acord amb aquestes necessitats, establirà el procediment legalment establert per la gestió directa o indirecta d'aquests serveis.

Les persones adjudicatàries de les instal·lacions temporals hauran de donar servei d'acord amb el que s'estableix en la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes, i el seu Reglament General, segons l'autorització emesa a l'Ajuntament per part de la Demarcació de Costes i, en cas necessari, s'hauran d'obtenir les autoritzacions o permisos que requereixin dits organismes per a poder realitzar l'explotació dels elements adjudicats, així com l'estricte compliment de les condicions generals que estableixin dites Administracions en les seves autoritzacions.

No es permet la construcció d'obres de fàbrica i altres obres fixes per a les instal·lacions. Aquestes han de ser totalment i fàcilment desmuntables, entenent com a tal les que s'estableix l'article 51 de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes, i l'article 108, apartat 2 del Reglament General de Desenvolupament i execució de la Llei 22/1998, de Costes.

Les persones titulars de les explotacions d'activitats aquàtiques hauran de realitzar l'abalisament dels canals d'entrada i sortida de les embarcacions segons les normes de la Direcció General de la Marina Mercant i indicacions que consideri l'Ajuntament.

L'execució i explotació de les instal·lacions es durà a terme baix l'exclusiu risc i responsabilitat de la persona adjudicatària. Quan es tractin d'embarcacions de lloguer, es responsabilitzarà a la persona titular de l'adjudicació de l'activitat i es consideraran com a persones infractores tant a la persona titular del servei com a l'usuari que cometi la infracció.

Les dimensions de les instal·lacions i elements de temporada seran les que determini l'òrgan competent.

Article 33. Recollida diària dels serveis concessionaris

Els concessionaris recolliran els seus serveis diàriament en finalitzar la jornada, a fi de facilitar la neteja de les platges. Les hamaques seran recollides dins els límits de l'autorització.

Article 34. Arrendament del servei

No es permet l'ús de les instal·lacions temporals presents a les platges com hamaques, para-sols o velomars si no han estat arrendats, malgrat que en el moment d'ús no estiguin ocupats.

Article 35. Neteja d'instal·lacions

Les persones titulars de les instal·lacions temporals tenen l'obligació de conservar i mantenir els seus elements en perfecte estat, així com dur a terme la neteja de la zona d'influència i els seus accessos amb la freqüència que sigui necessària.

Els treballs de neteja inclouran la retirada de residus que es puguin dipositar sobre l'arena, incloses les llosques, mitjançant recollida manual. També es recolliran els elements flotants (plàstics, fustes, etc.) situats a dos metres de la confluència de l'aigua del mar i l'arena.

L'abandonament de residus voluminosos com embarcacions, caixes, para-sols, hamaques o altres elements de naturalesa similar sobre la platja o el sistema dunar serà considerat infracció.

Article 36. Venda ambulant

Queda prohibida la venda ambulant de mercaderies i productes alimentaris, així com l'oferta de serveis de qualsevol classe, sense l'autorització corresponent. Els agents de l'autoritat podran requisar la mercaderia a aquelles persones que duguin a terme la seva venda. També tendran la potestat de cessar l'activitat prohibida i obrir un expedient sancionador.

Un cop requisada la mercaderia, podrà ser tornada a la persona infractora quan acrediti documentalment la seva propietat i, quan es doni el cas, un cop satisfeta la sanció que li sigui imposada, d'acord amb la present Ordenança.

 

TÍTOL VIII VIGILÀNCIA I SEGURETAT

Article 37. Vigilància i seguretat

Les platges del terme municipal de Ses Salines que així ho requereixin, disposaran del servei de salvament i seguretat segons el Decret 27/2015, de 24 d'abril, de modificació del Decret 2/2005, de 14 de gener, regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de la comunitat autònoma de les Illes Balears. 

Les persones usuàries han de seguir les orientacions i indicacions del personal de salvament i seguretat. 

Les persones que es banyin fora de l'horari del servei de vigilància o en zones de bany sense servei de salvament ho faran baix la seva responsabilitat i aplicaran les mesures d'autoprotecció que estimin convenients.

Article 38. Prohibicions

Quan el servei de salvament indiqui que la platja es troba en situació de bandera vermella, quedarà prohibit el bany.

Queda prohibida la simulació de quants fets puguin posar en funcionament els serveis públics de salvament, socorrisme, sanitat, seguretat o qualsevol altre, excepte els exercicis de simulacres organitzats per l'organisme públic en compliment amb la legislació vigent, i en especial, del Decret 27/2015, de 24 d'abril, de modificació del Decret 2/2005, de 14 de gener, regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

 

TÍTOL IX RÈGIM SANCIONADOR

Article 39. Conseqüències de les actuacions infractores

Tota actuació que contradigui la present Ordenança podrà donar lloc a:

1. L'adopció per part de l'Ajuntament de les mesures necessàries perquè es procedeixi a la restauració de l'ordre jurídic infringit i de la realitat física alterada o transformada a conseqüència de l'actuació il·lícita.

2. La iniciació dels procediments de suspensió i extinció d'actes administratius als quals presumptament es pogués emparar l'actuació il·lícita.

3. La imposició de sancions econòmiques a les persones responsables, prèvia tramitació del corresponent procediment sancionador, sense perjudici de les possibles responsabilitats d'ordre penal que poguessin haver incorregut.

4. Les obligacions de rescabalament de danys o indemnització dels perjudicis a càrrec de qui siguin declarats responsables.

Article 40. Restauració de la realitat fiscal alterada

L'Ajuntament, a més d'incoar i tramitar el corresponent expedient sancionador, adoptarà les mesures tendents a reposar els béns afectats a l'estat anterior a la producció de la situació il·legal. Les sancions que s'apreciïn s'imposaran independentment d'aquestes mesures.

Article 41. Adopció de mesures provisionals

Iniciat el procediment sancionador, l'Ajuntament podrà adoptar les mesures provisionals que consideri oportunes per assegurar l'eficàcia de la resolució que pogués recaure, si existissin elements de judici suficients per a això.

No es poden dictar mesures provisionals que puguin causar perjudicis de difícil o impossible reparació a les persones interessades o que impliquin violació de drets emparats per les lleis.

Article 42. Responsabilitats

Seran persones responsables de les infraccions tipificades a la present Ordenança les persones físiques i/o jurídiques que les cometin.

La responsabilitat exigible ho serà no només pels actes o omissions propis, sinó pels d'aquelles persones, animals o béns pels quals civilment s'ha de respondre conforme al dret comú.

Les responsabilitats administratives que es derivin del procediment sancionador seran compatibles amb l'exigència a la persona infractora de la reposició de la situació alterada al seu estat originari, així com la indemnització pels danys i perjudicis causats que podran ser determinats per l'òrgan competent, havent, en aquest cas, de comunicar-se a la persona infractora per a la seva satisfacció en el termini que a aquest efecte es determini, i quedant, de no fer-se així expedida la via judicial corresponent.

Article 43. Infraccions

Per a l'ordenació adequada de les relacions de convivència d'interès local i de l'ús dels seus serveis, equipaments, infraestructures, instal·lacions i espais públics es consideren infraccions, conforme a la present Ordenança, la vulneració de les prohibicions o prescripcions contingudes a aquesta.

Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

 

​​​​​​​1. Infraccions lleus

a. L'incompliment de les normes de neteja per part de les persones usuàries de la platja que no es considerin greus al punt 2 d'aquest article.

b. No disposar de cendrers o altres sistemes de recollida de cendres i llosques a les platges on estigui permès fumar.

c. Fumar a les platges on no estigui permès.

d. Dipositar a les papereres els residus mencionats a l'article 24 de la present Ordenança.

e. Donar a les dutxes, rentapeus, lavabos o altre mobiliari urbà general ubicat a les platges, accessos o entorns un ús diferent del que li és propi o deteriorar-los.

f. Rentar-se al mar utilitzant sabó o qualsevol altre producte similar, així com netejar altres estris.

g. L'evacuació fisiològica al mar, la platja o el seu entorn.

h. La manca d'exhibició del permís de l'activitat autoritzada a requeriment dels agents de l'autoritat.

i. La pràctica de qualsevol tipus de jocs que puguin causar molèsties o danys a tercers, a instal·lacions o al medi ambient.

j. L'ús d'aparells sonors (ràdios, altaveus, reproductors de música, instruments musicals, etc.) que puguin causar molèsties a les persones usuàries.

k. Qualsevol ús de les passarel·les d'accés al mar que no sigui el trànsit a peu, amb cotxets de nins o amb cadires de rodes.

l. Pernoctar a tot el litoral costaner.

m. La publicitat sense tenir en compte el mitjà de difusió utilitzat, salvant les excepcions previstes legal o reglamentàriament.

n. Mantenir relacions sexuals i/o practicar el nudisme.

o. Totes aquelles infraccions que no siguin qualificades de greus o molt greus.

2. Infraccions greus

a. L'incompliment de les normes de neteja per part de les persones titulars dels serveis de temporada de la platja o de qualsevol altra activitat autoritzada o no per l'òrgan competent.

b. El dipòsit de llosques o qualsevol altre element en combustió dins els contenidors de residus.

c. Llençar o dipositar residus, llosques o enderrocs a la platja o al mar.

d. La circulació o permanència d'animals a la platja o a la zona de bany, salvant les excepcions previstes legal o reglamentariament.

e. L'estacionament i la circulació de vehicles de qualsevol tipus, de dues, quatre o més rodes, per tracció mecànica o animal a les platges i sistemes dunars sense autorització expressa de l'autoritat competent i en els casos no permesos legal o reglamentàriament.

f. Fer foc o practicar la pirotècnia a la platja, sobre roques o a les zones adjacents, sense autorització municipal. Tampoc està permès l'ús de barbacoes, bombones de gas i/o altres líquids inflamables.

g. La venda ambulant a la platja de productes alimentaris o d'un altre tipus i l'oferta de serveis de qualsevol classe, sense l'autorització corresponent.

h. La pràctica d'activitats esportives contravenint la present Ordenança.

i. La instal·lació a les platges i zones de bany de tendes de campanya, remolcs habitables, estructures amb lones, etc.

j. L'ús de vidre a les platges, zones rocoses i boscoses de l'entorn.

k. Traspassar el cordó dunar i/o transitar per damunt dels sistemes dunars.

l. La reiteració de faltes lleus.

3. Infraccions molt greus

a. L'abocament i el dipòsit de matèries que puguin produir contaminació i/o risc d'accidents.

b. L'entrada i sortida a la mar des de la platja als pescadors submarins amb el fusell carregat, així com la manipulació a la platja o a la zona de bany d'aquest o altres instruments que puguin suposar un risc per a la seguretat de les persones.

c. Practicar la pesca a una distància menor de 50 metres dels llocs amb presència de banyistes i/o practicar-la sense la corresponent llicència.

d. Realitzar qualsevol tipus de vessament a la mar des d'una embarcació.

e. La neteja d'embarcacions amb qualsevol producte de neteja o component químic al mar o al litoral costaner.

f. Realitzar qualsevol ocupació amb instal·lació fixa o desmuntable sense disposar de la preceptiva autorització.

g. La varada, permanència o abandonament d'embarcacions, velomars, motos aquàtiques, etc. fora de les zones assenyalades i destinades a aquest fi.

h. No fer cas de les banderes de seguretat de les platges i/o no atendre les indicacions dels socorristes.

i. Simular fets que puguin posar en funcionament els serveis públics de salvament, socorrisme, sanitat, seguretat, o qualsevol altre.

j. El trànsit de qualsevol element flotant, a excepció de flotadors i matalassos, a l'interior de les zones abalisades per al bany.

k. L'ús o la manipulació per part de personal no autoritzat dels elements destinats a salvament i vigilància de les platges i zones de bany per a altres efectes diferents dels que estan destinats.

l. La retirada de restes de Posidonia oceanica per persones o entitats sense autorització expressa de l'Ajuntament.

m. Alterar l'hàbitat, causar la mort intencionadament, extreure o deteriorar qualsevol espècie de fauna i flora de l'ecosistema litoral.

n. Deixar una distància menor de l'establerta en la present Ordenança per a l'accés a les platges dels serveis d'emergència.

o. L'abandó de residus voluminosos com embarcacions, caixes, para-sols, hamaques o altres de naturalesa similar, a la platja o sobre el sistema dunar.

p. No instal·lar, les persones adjudicatàries d'explotacions d'activitats aquàtiques, l'abalisament d'entrada i sortida d'embarcacions.

q. La reiteració de faltes greus.

Article 44. Sancions

a. De conformitat amb el que preveu la Llei de Bases de Règim Local als articles 39, 140 i 141, i atenent a la tipificació i classificació de les infraccions a la Llei de bases i en la present Ordenança, les sancions per infracció de la present Ordenança seran les següents:

1. Infraccions lleus: fins a 750 euros de multa.

2. Infraccions greus: des de 751 euros fins a 1500 euros de multa.

3. Infraccions molt greus: des de 1501 euros fins a 3000 euros de multa.

b. A la infracció molt greu amb lletra g) se li aplicaran les següents sancions:

1. Embarcació de menys de 5 metres d'eslora: de 1501 a 2250 euros.

2. Embarcació de més de 5 metres d'eslora: de 2251 a 3000 euros.

Article 45. Circumstàncies modificatives de la sanció.

Es tendran en compte els següents criteris a l'hora de determinar l'import de la sanció:

1. La reincidència de la persona responsable a qualsevol de les infraccions tipificades en la present Ordenança.

2. La major o menor pertorbació causada per la infracció en el medi ambient i/o en els usuaris i usuàries.

3. La intencionalitat de l'autor/a.

4. El benefici obtingut.

5. La gravetat de la infracció.

6. La reiteració.

Article 46. Procediment

Les denúncies seran formulades pels agents de l'autoritat o pels particulars, i tramitades d'acord amb el procediment previst al Decret 14/1994, de 10 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament del procediment a seguir per l'Administració de la Comunitat Autònoma en l'exercici de la potestat sancionadora.

L'Ajuntament de Ses Salines podrà instruir els expedients infractors i resoldre'ls, o elevar-los a l'autoritat administrativa competent perquè els resolgui.

Article 47. Aprovació

Aquesta ordenança entrarà en vigor una vegada s'hagi publicat el seu text íntegre al BOIB en la forma i terminis previstos als articles 103 i 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA

Amb l'entrada en vigor de la present Ordenança queden derogades les següents disposicions:

- Els articles 145 g), 146 c),147, 148, 149 i 150 c) i e) de l'Ordenança general nº 1 reguladora de les normes de convivència ciutadana, policia i bon govern.

- A l'Ordenança general nº 17 reguladora de la tinença i circulació d'animals de companyia en els cascs urbans del municipi de Ses Salines, el mencionat a l'article 23: “Queda total y absolutamente prohibido el acceso de perros y animales señalados en el artículo 19 de la presente Ordenanza a las playas y/o zonas de baño publicas o lugares de la zona costera marítima en que en algún momento se utilizan por el público como zona de baño”.

El que es fa públic per al seu coneixement.

 

Ses Salines, a data de la signatura electrònica (1 de juny de 2023)

El batle Juan Rodríguez Ginard