Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

AJUNTAMENT DE MARRATXÍ

Núm. 273189
Aprovació inicial i exposició pública de l'expedient per a posar el nom de Margalida Salvà Tomàs a un carrer o plaça i nomenament del Ponent i del Fiscal

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb l'Acord adoptat pel Ple de l'Ajuntament de Marratxí, celebrat en sessió ordinària de data 31-01-2023, es fa públic l'inici de l'expedient d'atorgament d'Honors i Distincions per a posar a un carrer o plaça el nom de Margalida Salvà Tomàs, així com els nomenaments del Sr. Josep Tomàs Ramis Salamanca com a ponent i del Sr. José Mª Amengual Jiménez com a fiscal, i es transcriu a continuació la memòria justificativa exposada pel ponent:

Na Margalida Salvà Tomàs va néixer el 13 de gener de 1926 a Llucmajor. Filla d'en Jaume Salvà Rubí i na Margalida Tomàs Fullana, industrials dedicats a la fabricació de cartró mitjançant l'empresa coneguda popularment com Cas Capser.

Es va casar el 1953 amb en Guillem Picornell Parets i va ser mare de n'Antònia (1954) i d'en Guillem (1955).

Després d'haver-se llicenciat en Farmàcia a Barcelona, el 1950 va comprar la seva primera apotecaria, situada al carrer Berlín de la Platja de Palma, on hi va romandre fins el 1956. Aquell any es va traslladar en es Pont d'Inca, on va adquirir mitjançant subhasta la farmàcia de la localitat.

També va impartir classes de ciències al col·legi Santa Teresa durant els anys setanta, així com lliçons particulars a casa seva.

Amb motiu de la seva tasca i dedicació, el 2007 l'Associació de Comerciants de Marratxí li va retre un homenatge pels 50 anys de la farmàcia des Pont d'Inca, i el 2017 li varen atorgar el Premi Gegant d'AFEDECO durant la XVI Nit del Comerç.

Ens va deixar el 2 de maig de 2021.

D'entre els mèrits duts a terme al llarg de la seva vida, cal destacar:

  • Va ser la primera dona que es va llicenciar en Farmàcia al municipi de Llucmajor i, probablement, una de les primeres de Mallorca, tot estudiant a la Universitat de Barcelona entre 1944 i 1950.
  • Durant molts anys va ser l'única farmacèutica de Marratxí, tot obrint l'apotecaria tots els dies de l'any.
  • Va ser de les primeres dones de Mallorca en obtenir el títol d'Inspectora de Sanitat. En va ser la titular del municipi de Marratxí entre 1957 i 1985, tot ocupant-se de les inspeccions d'establiments públics, botigues, bars i col·legis, entre d'altres, juntament amb el metge i veterinari titulars.
  • Va tenir un paper actiu contra la pandèmia del grip de 1957-1958, una de les més mortíferes de la història, tot subministrant medicines a l'Ajuntament de Marratxí perquè aquest les distribuís entre la població afectada.
  • El 1987 va ser una de les primeres apotecaries en informatitzar-se, un de les primeres de les Illes Balears, amb la consegüent millora en l'atenció al públic.
  • Va romandre en actiu 67 anys, tot retirant-se definitivament el 2019.

Per tot l'anteriorment exposat, per la present es considera justificat l'atorgament d'un nom de carrer o plaça a na Margalida Salvà Tomàs”.

S'atorga un termini de 10 dies d'exposició pública per a què qualsevol interessat pugui fer les aportacions que estimin oportunes, mitjançant la seva presentació en qualsevol dels llocs indicats a l'article 16 LPACAP, entre d'altres, mitjançant els registres d'entrada presencial municipals o a través de la seu electrònica de l'Ajuntament de Marratxí:   https://seuelectronica.marratxi.es/

 

Marratxí,  21 d'abril de 2023

El batle  Miquel Cabot Rodríguez