Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 247148
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d’Ocupació de les Illes Balears, per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions per a l’any 2023-2026 del programa SOIB Formació amb Compromís de Contractació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

L'Administració de l'Estat va traspassar a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears les funcions i els serveis en matèria de gestió de la formació professional per a l'ocupació mitjançant el Reial decret 621/1998, de 17 d'abril (BOE núm. 102, de 29 d'abril), que va assumir i distribuir la Comunitat Autònoma per mitjà del Decret 51/1998, de 8 de maig (BOIB núm. 68, de 23 de maig), en virtut del que disposen els articles 12.15 i 15.1 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears. D'acord amb aquests articles, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la funció executiva en matèria laboral, en els termes que estableixin les lleis i les normes reglamentàries que, per desplegar la legislació, dicti l'Estat, com també el desplegament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivell i graus, modalitats i especialitats.

Aquesta convocatòria es regeix per la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, i pel Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, que la desplega i l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març en tot el que no s'oposi al nou Sistema de Formació Professional aprovat per la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d'ordenació i integració de la Formació Professional (BOE núm. 78 d'1 d'abril).

L'article 11 de la Llei 30/2015 estableix que l'oferta formativa per a treballadors desocupats s'ha de desplegar mitjançant programes de les administracions competents dirigits a cobrir les necessitats formatives detectades en els itineraris personalitzats d'inserció i en les ofertes d'ocupació, programes específics per a la formació de persones amb necessitats formatives especials o amb dificultats per a la inserció o la requalificació professional i programes formatius que incloguin compromisos de contractació, a més de programes que responguin a les necessitats de qualificació de la població desocupada, de les competències requerides pel mercat de treball i de les ocupacions i sectors amb més perspectives d'ocupació. Les administracions competents poden dur a terme accions adreçades a obtenir certificats de professionalitat, en els termes que estableix l'article 10.1.

D'altra banda, el Reial decret 1069/2021, de 4 de desembre (BOE núm. 292, de 7 de desembre), va aprovar l'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació (EEAO) 2021-2024, la qual es configura com a marc normatiu per coordinar i executar les polítiques actives d'ocupació i intermediació laboral en el conjunt de l'Estat.

L'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació (EEAO) 2021-2024 incorpora com a objectiu estratègic la necessitat de desenvolupar una oferta formativa adreçada a un mercat laboral canviant que ajusti millor les competències i que faciliti les transicions laborals. Per un altre costat, també incorpora en l'eix 2 («Formació») diversos objectius instrumentals: «2.1. Ajustar l'oferta formativa a les necessitats del mercat de treball i a la millora de la competitivitat del teixit productiu, amb especial atenció a les competències clau, digitals i idiomàtiques»; «2.3 Promoure la formació modular acreditable»; «2.4. Promoure la formació vinculada a la contractació i a l'adquisició d'experiència laboral», i, finalment, «2.5. Impulsar la formació en les empreses».

El Pla d'Ocupació de Qualitat de les Illes Balears (POQIB) 2022-2025 inclou a la Prioritat 4 «Desplegament de l'Estratègia Balear de formació professional per a l'ocupació» la línia d'actuació 4.3 «Desplegament de la formació per a treballadors desocupats amb les entitats col·laboradores » i, concretament, l'acció 4.3.1 «d'alinear l'oferta formativa dels centres col·laboradors de la formació professional per a l'ocupació de les Illes Balears.» A la línia d'actuació 4.4 «Establiment de dispositius i directrius per orientar estratègicament la formació» inclou l'acció 4.4.1 «Prioritzar els recursos formatius associats a les activitats econòmiques vinculades als sectors estratègics de les Illes Balears, com el turisme, la nàutica, la indústria tradicional i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), així com als sectors emergents, com les energies renovables, els serveis per a les persones, els serveis d'oci, el sector quinari i altres», l'acció 4.4.3 «d'impulsar les accions formatives en idiomes, TIC i PRL». Quant a la línia d'actuació 4.7 «Formació professional per a l'ocupació dual» inclou l'acció 4.7.4. «Incentivar programes formatius que incloguin compromisos de contractació en les ocupacions en què les empreses tenen problemes per incorporar treballadors qualificats atesa la insuficiència de persones desocupades amb aquestes competències».

El II Pla Integral de Formació Professional de les Illes Balears 2022-2025 constitueix la continuació expressada en Pla anterior de la intenció d'aquest Govern d'articular, en el marc del diàleg social, les principals línies d'actuació d'una de les principals palanques de benestar econòmic i social com és la formació. En aquest sentit, vol posar en valor, d'una banda, la necessitat de crear un full de ruta coherent i holístic participat pel conjunt del sistema de formació professional, és a dir, la formació professional inicial i la formació professional per a l'ocupació i, de l'altra, l'evidència que la competitivitat i el futur de la nostra economia depèn en bona part de l'aposta per la formació i l'educació. L'eix 3 «Impulsar la formació professional dual intensiva» preveu incentivar programes formatius que incloguin compromisos de contractació en les ocupacions en què les empreses tenen problemes per incorporar treballadors qualificats perquè no hi ha prou persones desocupades amb aquestes competències en l'acció 3.3 «Continuar ampliant la formació dual intensiva ocupacional per territoris i per col·lectius».

La convocatòria de subvencions està inclosa en el Pla Anual de Política d'Ocupació de 2022, com a programa comú, PC00006, Programes formatius que incloguin compromisos de contractació, i es dona resposta, així, als objectius estratègics de l'EEAO i a la prioritat, les línies d'actuació i les accions del POQIB assenyalades.

D'acord amb la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, la formació que es desenvolupi en el marc d'aquesta convocatòria té com un dels objectius prioritaris augmentar la participació de les dones en el mercat de treball i avançar en la igualtat efectiva entre dones i homes. Per això, les dones són un del col·lectius prioritaris per tal de millorar-ne l'ocupabilitat i la permanència en l'ocupació, així com potenciar-ne el nivell formatiu i l'adaptabilitat als requeriments del mercat laboral.

L'article 6.5.b) de la Llei 30/2015, disposa que l'oferta formativa per a treballadors desocupats es pot finançar amb subvencions en règim de concurrència competitiva. Aquesta concurrència està oberta a totes les entitats de formació que compleixin tots els requisits d'acreditació i inscripció d'acord amb la normativa vigent. Així mateix, recull que «quan es tracta de programes formatius amb compromís de contractació la concurrència estarà oberta a les empreses i les entitats que es comprometin a la realització dels corresponents contractes en els termes que reglamentàriament s'estableixin».

L'article 28 del Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, relatiu als programes formatius que inclouen compromisos de contractació estableix que «podran ser objecte de finançament les accions formatives dirigides a treballadors desocupats que incloguin compromisos de contractació, mitjançant subvencions concedides en règim de concurrència competitiva (...)».

A aquests efectes, hi és aplicable l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, per la qual es desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, amb l'establiment de les bases reguladores per concedir subvencions públiques destinades a finançar la formació professional per a la ocupació en l'àmbit laboral, modificada per l'Ordre TES/1109/2020, de 25 de novembre (BOE de 27 de novembre).

L'article 3 de l'Ordre TMS/368/2019 preveu que es poden establir com a mòduls específics els determinats per les administracions competents en aplicació de la normativa reguladora del Fons Social Europeu en matèria de costs simplificats, com ara els barems estàndard de costs unitaris. Quan s'estableixin aquests mòduls específics, i així es prevegi en les convocatòries o en els instruments de concessió, s'han de concedir i justificar a través d'aquests mòduls específics d'acord amb el que s'especifica en els articles del 76 a 79 del Reglament general de subvencions.

El Reglament Europeu UE 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny, relatiu al Fons Social Europeu, en l'article 56.1 disposa que «per cobrir els costs subvencionables restants d'una operació, es podrà utilitzar un tipus fix de fins el 40 % dels costs directes de personal subvencionables. L'Estat membre de què es tracti no estarà obligat a efectuar cap càlcul per determinar el tipus aplicable».

Mitjançant la Resolució de la directora del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) de 20 de febrer de 2023, s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, l'import màxim de la despesa en certificacions d'idiomes, i de les proves i les taxes oficials que siguin necessàries per aconseguir les habilitacions professionals, així com el percentatge que s'ha d'aplicar per altres despeses, a efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis (excepte els centres propis educatius) que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats.

A banda de les despeses que estableix la Resolució de 20 de febrer de 2023, s'ha considerat oportú subvencionar el personal especialitzat en l'atenció a persones amb discapacitat o pertanyents a col·lectius vulnerables o en risc d'exclusió amb un import màxim de 38,22 € pel nombre d'hores d'impartició de l'especialitat formativa. Aquest personal ha de tenir una titulació acadèmica o experiència professional relacionada amb l'atenció als col·lectius esmentats, per això s'ha tingut en compte el mateix cost establert per als tutors i formadors a partir dels informes realitzats segons la Resolució de 20 de febrer de 2023, esmentada anteriorment.

Atesa la necessitat de suport tècnic relacionat directament amb el seguiment del procés d'aprenentatge, assessorament i orientació de l'alumne, així com l'enfortiment del vincle amb les empreses compromeses a efectes de complir els compromisos de contractació presentats, es consideren subvencionables els costs salarials de la persona prospectora d'acord amb el conveni col·lectiu i la categoria professional aplicables, per un import màxim de 12.000,00 € corresponents al 30 % de la jornada anual, la qual cosa permetrà cobrir la durada del projecte.

Per un altre costat, d'acord amb l'article 3.2 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, les subvencions establertes per la Unió Europea, per l'Estat o per un altre ens públic la gestió de les quals correspongui, totalment o parcialment, a l'Administració de la Comunitat Autònoma, com també els complements eventuals de les subvencions esmentades que pugui atorgar aquesta Administració, s'han de regir pel règim jurídic aplicable a l'ens que les estableixi, sens perjudici de les especialitats organitzatives i procedimentals de l'administració gestora. En tot cas, aquesta Llei s'ha d'aplicar amb caràcter supletori respecte de la normativa reguladora de les subvencions finançades per la Unió Europea.

Són aplicables a aquesta convocatòria el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat; els reials decrets pels quals s'estableixen els certificats de professionalitats dictats en aplicació seva, i l'Ordre de desplegament ESS/1897/2013, de 10 d'octubre.

Així mateix, hi són aplicables l'Ordre TMS/369/2019, de 28 de març, per la qual es regula el Registre estatal d'entitats de formació del sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, així com els processos comuns d'acreditació i inscripció de les entitats de formació per impartir especialitats formatives incloses en el Catàleg d'especialitats formatives, i l'Ordre TMS/283/2019, de 12 de març, per la qual es regula el Catàleg d'especialitats formatives en el marc de el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral. Dins aquest Catàleg s'inclou el repertori de certificats de professionalitat, que són les especialitats formatives que es poden sol·licitar dins el marc d'aquesta convocatòria.

Finalment, també hi és aplicable el Reial decret 62/2022, de 25 de gener, de flexibilització dels requisits exigibles per impartir ofertes de formació professional conduents a l'obtenció de certificats de professionalitat, així com de l'oferta de formació professional en centres del sistema educatiu i de formació professional per a l'ocupació.

Els ajuts que es concedeixin a l'empara d'aquesta convocatòria no es consideren ajuts de l'Estat, atès que, d'acord amb la comunicació (2016/C 262/01) de la Comissió relativa al concepte d'ajut de l'Estat, en virtut de l'article 107.1 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, l'educació pública organitzada dins el sistema nacional d'educació finançada i supervisada per l'Estat es pot considerar una activitat no econòmica. Aquests principis poden comprendre serveis d'educació pública com ara la formació professional establerta a la Llei 30/2015.

Aquesta convocatòria està inclosa en la línia I.1.6 del Pla Estratègic de Subvencions de la CAIB per als exercicis 2021-2023, aprovat per Consell de Govern de 20 de desembre de 2021 (BOIB núm. 175, de 23 de desembre de 2021).

Se n'ha informat el Consell de Formació Professional de les Illes Balears i el Consell de Direcció del SOIB, tal com estableix l'article 11.1 segon paràgraf de la Llei 30/2015.

Per això, atesos el Reial decret 694/2017, de 23 de març; l'Ordre TMS/368/2019 de 28 de març; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18 de novembre), i el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), la Llei 7/2000, de 15 de juny, havent-ne estat informat el Consell de Formació Professional de les Illes Balears i el Consell de Direcció del SOIB, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria de subvencions per al període 2023-2026 per presentar projectes de formació amb compromís de contractació de persones desocupades, per finançar especialitats formatives de certificat de professionalitat i especialitats formatives no conduents a obtenir certificats de professionalitat, d'acord amb les condicions que s'especifiquen a l'annex 1.

2. Ordenar la comunicació d'aquesta Resolució a la Base de dades nacional de subvencions i la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, la qual començarà a tenir efecte l'endemà d'haver-s'hi publicat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

(Signat electrònicament: 11 d'abril de 2023)

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears Iago Negueruela Vázquez

 

ANNEX 1 Convocatòria

1. Objecte

L'objecte de la convocatòria és regular la concessió de subvencions per finançar el programa SOIB Formació amb Compromís de Contractació, que pot incloure especialitats formatives de certificats de professionalitat i especialitats formatives no conduents a obtenir certificats de professionalitat dirigides a treballadors desocupats per als anys 2023, 2024 i 2025.

Totes les especialitats formatives que es programin en el marc d'aquesta convocatòria han d'estar incloses en el Catàleg d'especialitats formatives regulat en l'Ordre TMS/283/2019, de 12 de març, per la qual es regula el Catàleg d'especialitats formatives en el marc del sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral.

2. Finalitat

La finalitat de la convocatòria és assolir la inserció o la reinserció laboral dels treballadors desocupats inscrits com a demandants d'ocupació al SOIB i la millora de les aptituds i les competències professionals de les persones, alhora que s'ofereix una formació ajustada a les necessitats del mercat de treball, que atenguin els requeriments de productivitat i competitivitat de les empreses.

3. Règim jurídic

Les subvencions objecte d'aquesta convocatòria es regeixen per:

1. La Llei 38/2003, de 17 de novembre general de subvencions.

2. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre que aprova el Text refós de la Llei de subvencions de la CAIB.

3. La Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació dins l'àmbit laboral.

4. El Reial decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat.

5. El Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual es desplega la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral.

6. El Reial decret 62/2022, de 25 de gener, de flexibilització dels requisits exigibles per impartir ofertes de formació professional conduents a obtenir certificats de professionalitat, que són les especialitats formatives que es poden sol·licitar dins el marc d'aquesta convocatòria.

7. L'Ordre TMS / 369/2019, de 28 de març, per la qual es regula el Registre estatal d'entitats de formació del sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, així com els processos comuns d'acreditació i inscripció de les entitats de formació per impartir especialitats formatives incloses en el Catàleg d'especialitats formatives.

8. L'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març per la qual es desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual es desplega la Llei 30/2015, de 9 de setembre per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació en l'àmbit laboral, en relació amb l'oferta formativa de les administracions competents i el seu finançament, i s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament.

9. L'Ordre TMS/283/2019, de 12 de març, per la qual es regula el Catàleg d'especialitats formatives en el marc de el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral.

10. El Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

11. El Reglament Europeu UE 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny, relatiu al Fons Social Europeu Plus i altres fons europeus i normes financeres.

4. Àmbit d'aplicació

L'àmbit territorial d'aplicació d'aquesta convocatòria és la comunitat autònoma de les Illes Balears.

5. Règim de concessió

1. En aplicació de l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i de l'article 15.2.c) del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), quan l'import de les peticions efectuades sigui superior a la quantia que fixa aquesta convocatòria es resoldran en règim de concurrència competitiva dins cada període per ordre de puntuació i d'acord amb el procediment que estableixen els apartats corresponents d'aquest annex. Hi seran d'aplicació els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació, tot tenint en compte les sol·licituds que en cada període s'hagin presentat.

2. El procediment serà el de convocatòria oberta que preveu l'article 59 del Reglament de la Llei general de subvencions i l'article 5 l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març.

3. La compensació a les empreses de les pràctiques no laborals s'ha d'atorgar en règim de concessió directa, d'acord amb el que disposa l'article 6.5 d) de la Llei 30/2015, de 9 de setembre i d'acord amb el Reial decret 357/2006, de 24 de març, pel qual es regula la concessió directa de determinades subvencions en els àmbits de l'ocupació i de la formació professional ocupacional.

6. Import màxim i crèdit pressupostari al qual s'imputa

1. El crèdit assignat inicialment a aquesta convocatòria per als exercicis pressupostaris és de dos milions d'euros (2.000.000,00 €), distribuïts de la manera següent:

Pressupost de 2023: 700.000,00 €

Per a les accions iniciades dins l'exercici 2023:

- Any 2023: 420.000,00 € imputable al centre de cost 76101, subprograma 322D08, capítol 4, fons finalista 23020.

- Any 2024: 280.000,00 € imputable al centre de cost 76101, subprograma 322D08, capítol 4, fons finalista 24020, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.

Pressupost de 2024: 700.000,00 €

Per a les accions iniciades en l'any 2024:

- Any 2024: 420.000,00 € imputable al centre de cost 76101, subprograma 322D08, capítol 4, fons finalista 24020, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.

- Any 2025: 280.000,00 € imputable al centre de cost 76101, subprograma 322D08, capítol 4, fons finalista 25020, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.

Pressupost de 2025: 600.000,00 €

Per a les accions iniciades en l'any 2025:

- Any 2025: 360.000,00 € imputable al centre de cost 76101, subprograma 322D08, capítol 4, fons finalista 25020, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.

- Any 2026: 240.000,00 € imputable al centre de cost 76101, subprograma 322D08, capítol 4, fons finalista 26020, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.

Les partides del pressupost de despeses corresponents a cada una de les anualitats s'han d'imputar al fons corresponent i s'han de finançar mitjançant els fons del Ministeri de Treball i Economia Social que cada any es distribueixen territorialment mitjançant la Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals de cadascun dels exercicis als quals afecta. En cas que alguna de les anualitats previstes en aquesta convocatòria excedeixi d'aquest finançament, s'ha d'imputar amb càrrec a altres crèdits disponibles del SOIB corresponents a l'exercici del qual es tracti. No obstant això, també es poden cofinançar amb Fons Social Europeu o qualsevol altre fons comunitari o supranacional.

2. Aquesta Resolució queda supeditada a l'existència de crèdit adequat i suficient en els exercicis pressupostaris del 2024, 2025 i 2026.

3. Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin es pot augmentar l'import d'aquesta convocatòria.

4. Aquesta distribució s'entén que té caràcter estimatiu i l'alteració eventual no exigeix la modificació de la convocatòria, sense perjudici de la tramitació del procediment pressupostari i comptable que pertoqui, d'acord amb el que estableix l'article 58.4 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

7. Terminis de sol·licituds, execució i crèdit disponible en cada període

1. D'acord amb el que preveu l'article 59.1 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, l'article 5.2 de l'Ordre TMS/368/2019 de 28 de març i atès que el procediment és el de convocatòria oberta, el termini de presentació de sol·licituds dels projectes formatius començarà d'acord amb el calendari següent:

Per a les accions que s'han d'iniciar dins l'exercici pressupostari 2023, abans del 15 de novembre de 2023:

- De l'endemà de la publicació a 30/04/2023 crèdit assignat: 150.000 €

- De dia 2/05/2023 a 15/05/2023 crèdit assignat: 150.000 €

- De dia 16/06/2023 a 31/07/2023 crèdit assignat: 200.000 €

- De dia 1/08/2023 a 11/09/2023 crèdit assignat: 200.000 €

Per a les accions que s'han d'iniciar dins l'exercici pressupostari 2024, abans del 15 de novembre de 2024:

- De dia 1/10/2023 a 30/11/2023 crèdit assignat: 100.000 €

- De dia 1/02/2024 a 29/03/2024 crèdit assignat: 150.000€

- De dia 1/04/2024 a 31/05/2024 crèdit assignat: 150.000€

- De dia 1/06/2024 a 31/07/2024 crèdit assignat: 150.000 €

- De dia 1/08/2024 a 13/09/2024 crèdit assignat: 150.000 €

Per les accions que s'han d'iniciar dins l'exercici pressupostari 2025, abans del 15 de novembre de 2025:

- De dia 1/10/2024 a 29/11/2024 crèdit assignat: 100.000 €

- De dia 1/02/2025 a 31/03/2025 crèdit assignat: 100.000 €

- De dia 1/04/2025 a 30/05/2025 crèdit assignat: 100.000 €

- De dia 1/06/2025 a 31/07/2025 crèdit assignat: 150.000 €

- De dia 1/08/2025 a 12/09/2025 crèdit assignat: 150.000 €

2. En acabar cada període començarà el respectiu procediment de concessió.

3. El termini màxim per resoldre i notificar les resolucions de cada un dels procediments és de tres mesos, des de l'endemà de finalitzar cada un dels terminis per presentar sol·licituds; excepte el darrer termini de cada exercici pressupostari que serà de dos mesos.

4. En cas de no exhaurir el crèdit d'algun dels períodes l'òrgan concedent podrà acordar traspassar el romanent de crèdit als períodes posteriors dins la mateixa anualitat.

8. Empreses o entitats beneficiàries de la subvenció

Es poden beneficiar de les subvencions previstes en aquesta convocatòria:

a) Entitats privades amb centres de treball ubicats a la comunitat autònoma de les Illes Balears, que adquireixin per si mateixes el compromís de contractació.

b) Entitats de formació inscrites o acreditades al Registre estatal d'entitats de formació a la data de presentació de la sol·licitud d'acord amb l'article 15 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, amb la condició que tinguin establiment operatiu, sucursal o delegació a les Illes Balears, que podran assumir el compromís de contractació mitjançant acords o convenis amb altres empreses que efectuaran la contractació. En tot cas, serà l'entitat de formació beneficiària que assumirà la responsabilitat de l'execució de l'activitat formativa subvencionada i del compliment del compromís de contractació.

9. Persones destinatàries de la formació: captació i selecció

1. Per participar en les accions formatives, els alumnes han de complir els requisits que estableix l'article 20 del Reial decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat (BOE núm. 27, de 31 de gener).

Les persones que no compleixin els requisits d'accés a la formació de certificats de professionalitat han de superar les proves de competències que preveu l'article 20 del Reial decret 34/2008, de 18 de gener.

Els alumnes dels certificats de professionalitat als quals es pugui reconèixer la formació cursada per rebre certificats o targetes professionals, per poder ser seleccionats, han d'acreditar que compleixen els requisits que s'estableixen per a cada habilitació professional.

2. Les especialitats formatives que s'incloguin en la programació s'han d'adreçar a treballadors desocupats inscrits com a demandants d'ocupació.

3. No poden participar en el Programa Formatiu amb Compromís de Contractació les persones que, encara que figurin com a demandants de feina en les oficines del SOIB, hagin mantingut una relació laboral amb l'empresa o l'entitat sol·licitant en els darrers tres anys.

4. Les entitats beneficiàries i les empreses compromeses amb el projecte han de seleccionar els alumnes treballadors d'entre les persones candidates que reuneixen els requisits revisats pel SOIB, segons especifica el protocol del Departament d'Orientació i Intermediació per gestionar el procés de selecció d'aquesta convocatòria.

5. Tenen preferència les persones desocupades que duguin a terme un itinerari personalitzat d'inserció prestat pel SOIB o per les seves entitats col·laboradores en itineraris integrals d'inserció, que hagin començat almenys un mes abans de la data en què l'oferta s'ha posat en difusió en la pàgina web del SOIB.

10. Programa formatiu i despeses subvencionables

1. Els projectes formatius poden incloure ambdós tipus d'especialitats formatives del catàleg d'especialitats formatives: de certificat de professionalitat i no conduents a certificats de professionalitat.

2. L'execució de les accions de formació previstes en aquesta convocatòria es desenvoluparà d'acord amb la resolució d'atorgament de la subvenció i seguint les indicacions del Protocol de Gestió, que estarà disponible a l'aplicació ESOIB.

3. El programa formatiu ha d'incloure la formació necessària per al desenvolupament eficaç de l'ocupació. La modalitat d'impartició ha de ser presencial.

4. Són subvencionables les despeses efectivament aplicades a l'execució de l'acció formativa que, de manera indubtable, responguin a la naturalesa de l'activitat subvencionada, resultin estrictament necessàries, que s'hagin fet durant el període d'execució de l'actuació i hagin estat efectivament pagades per la persona beneficiària abans de presentar la justificació econòmica. I específicament les que estableix l'article 13 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març (BOE núm. 78 d'1 d'abril de 2019), que desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, amb l'establiment de les bases reguladores per concedir subvencions públiques destinades a finançar la formació professional per a l'ocupació a l'àmbit laboral.

5. En cap cas el cost de les despeses subvencionables pot ser superior al valor de mercat.

11. Compromís de contractació

1. Les entitats a les quals fa referència la lletra a) de l'apartat 8 han d'adquirir per si mateixes el compromís de contractació, mentre que les entitats previstes en la lletra b) de l'apartat esmentat podran, a més, assumir els compromisos de contractació mitjançant acords o convenis amb altres empreses que hauran d'efectuar la contractació. Si bé, aquest darrer supòsit assumirà la responsabilitat del compliment del compromís de contractació de l'entitat de formació.

2. El compromís de contractació ha de ser del 40 % dels alumnes que hagin obtingut la condició d'apte/a. Els contractes s'hauran de formalitzar a temps complet, d'acord amb la normativa d'aplicació. L'ocupació dels contractes que es formalitzin ha d'estar relacionada directament amb la formació inclosa en el programa formatiu i amb el codi CNO corresponent a aquesta formació.

3. També es podran computar contractes de jornada a temps parcial amb un mínim del 50 % respecte de la jornada d'un treballador a temps complet d'acord amb l'article 28.4 del Reial decret 694/2017, de 3 de juliol.

4. La contractació a temps parcial o complet ha de suposar un augment de la plantilla real de l'empresa.

5. Els compromisos de contractació s'han de presentar juntament amb el projecte, segons el model disponible a l'aplicació web de gestió ESOIB.

6. En les resolucions de concessió i, si escau, en els convenis subscrits amb les corresponents empreses o entitats, hi han de figurar els compromisos de contractació en termes quantitatius dels treballadors que s'han de formar i incloure mecanismes objectius de control de qualitat de la formació impartida de conformitat amb l'article 28.4 del Reial decret 694/2017. Amb caràcter general, aquesta contractació s'ha de dur a terme en un termini màxim de sis mesos una vegada finalitzada l'acció formativa.

12. Subcontractació dels programes formatius subvencionats

1. Les empreses sol·licitants que assumeixin el compromís de contractació per si mateixes i que no siguin entitats de formació podran subcontractar l'acció formativa, per una sola vegada i amb els termes que estableix l'article 28 del Reial decret 694/2017, de 3 de juliol.

El pressupost de la subcontractació haurà de constar de forma expressa en la sol·licitud de subvenció i s'ha de presentar la documentació que preveu el punt 15 d'aquesta convocatòria.

2. S'han d'especificar detalladament les activitats que seran objecte de contractació i desglossar-ne l'import.

3. Les entitats subcontractades han d'aplicar el protocol de gestió que es troba en el fons documental de l'aplicació informàtica ESOIB.

4. Seran d'aplicació les limitacions i les condicions que estableix l'article 29 de la Llei general de subvencions i l'article 68 del Reglament que la desplega, així com l'article 17.3 de l'Ordre TMS 368/2019.

5. En el supòsit d'entitats vinculades amb el beneficiari, per poder subcontractar les activitats, hauran de complir les circumstàncies exposades a l'article 29.7 d) de la LGS que es concreten en:

- Autorització expressa de l'òrgan concedent.

- Que l'import subvencionable no excedeixi del cost incorregut per l'entitat vinculada.

L'acreditació del cost es realitzarà amb la justificació en els mateixos termes establerts per a l'acreditació de les despeses del beneficiari d'acord amb el punt 25 d'aquesta convocatòria.

6. Les entitats de formació no poden subcontractar amb tercers l'execució de l'activitat formativa ni tampoc la realització de les tasques de prospecció ni el suport especialitzat als col·lectius vulnerables. No es considera subcontractació a aquests efectes, la contractació per part de la mateixa entitat de formació, de persones físiques que realitzin aquestes tasques de docència, de prospecció i suport especialitzat. Tampoc es considerarà subcontractació la contractació d'altres despeses en què hagi d'incórrer l'entitat beneficiària per executar per si mateix el programa de formació subvencionat. Sí que es considera subcontractació la de despeses que malgrat poder-la fer directament l'entitat beneficiària, es fa mitjançant intermediaris o tercers. L'entitat beneficiària haurà de disposar dels mitjans propis per a les funcions de programació i coordinació del programa, i ha d'assumir, en tot cas, la responsabilitat de l'execució de l'activitat subvencionada.

7. El lloguer de les instal·lacions i els equipaments per a l'entitat beneficiària no es considerarà subcontractació perquè resulta necessària per executar per si mateixa l'activitat subvencionada. Si conjuntament amb el lloguer es concerten altres serveis, com ara el subministrament de materials o formadors, el contracte sí que es considerarà una subcontractació.

13. Quantia de la subvenció i mòduls econòmics

L'import de la subvenció sol·licitada per cada entitat de formació ha de ser el resultat de la suma dels imports de totes les especialitats formatives.

Per determinar l'import que s'ha de concedir, pel que fa als blocs A, B i D, s'aplica la Resolució aprovada per la directora del SOIB de 20 de febrer de 2023.

L'import que s'ha de concedir s'ha de calcular, per a cada especialitat formativa, mitjançant la suma dels components següents:

— Bloc A. És l'import resultant de multiplicar el mòdul A previst en la Resolució de la directora del SOIB de 20 de febrer de 2023 de cada especialitat per les hores de formació (sense incloure-hi les hores corresponents a les pràctiques professionals no laborals) i per 15 alumnes. Aquest import és fix independentment del nombre d'alumnes que se sol·liciti.

— Bloc B. És l'import resultant d'aplicar el 40 % al bloc A i C, multiplicat pels alumnes sol·licitats (amb un màxim de 15) i dividit per 15 alumnes.

— Bloc C. És l'import corresponent a la despesa prevista per a personal especialitzat en col·lectius vulnerables previst a l'apartat 13.4 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març. Es calcula multiplicant l'import màxim de 38,22 euros pel nombre d'hores d'impartició de l'especialitat formativa, d'acord amb les necessitats específiques del col·lectiu que s'ha d'atendre (sense incloure-hi les hores corresponents a les pràctiques professionals no laborals).

En qualsevol cas, per a les especialitats de certificat de professionalitat la suma dels imports dels blocs A, B i, si escau, C dividit entre els alumnes sol·licitats i les hores d'impartició, no pot ser superior a 9 euros. En cas que l'import resultant donàs un cost superior als 9 €/h per alumne, l'import que s'ha de concedir s'ha de reduir amb l'objecte que no superi aquest import.

Per a les especialitats formatives no conduents a certificat de professionalitat, aquests costs no poden ser superiors a 13 €/h per alumne.

Bloc D. Fins a un import màxim de 227 € per participant per cobrir la despesa de les proves i les taxes per al cas d'especialitats formatives que en requereixin el pagament per a aconseguir les habilitacions professionals, així com per la despesa d'exàmens finals i expedició de certificats oficials de les especialitats formatives d'impartició d'idiomes.

—Bloc E. És l'import en concepte de tasques de prospecció i de suport tècnic relacionat directament amb el seguiment del procés d'aprenentatge, assessorament i orientació de l'alumne, en relació amb el projecte de compromís de contractació:

 

a) La despesa màxima subvencionable per als costs salarials derivats d'aquest concepte són 12.000 € corresponents al 30 % de la jornada anual.

b) Per a cada un dels períodes establerts es podrà sol·licitar quan el projecte iguali o superi els 10 alumnes inicials.

— Bloc F. És l'import corresponent al mòdul de pràctiques professionals no laborals, que s'ha de calcular mitjançant el producte de 3 euros per alumne sol·licitat i hora de pràctiques.

Una vegada s'hagi executat la formació i se n'hagi presentat la justificació, s'ha de fer la liquidació i s'ha de determinar l'import subvencionable finalment, d'acord amb el que estableix l'apartat 26.

14. Sol·licituds

La sol·licitud de subvenció s'ha de tramitar mitjançant l'aplicació de gestió ESOIB.

Per poder accedir i fer el tràmit a través de l'aplicació de gestió ESOIB, l'entitat prèviament ha d'haver sol·licitat l'alta de les persones gestores que han de poder accedir a aquesta aplicació amb un correu a formaciodual@soib.es, aportant la documentació acreditativa de l'entitat i de la seva representació.

Les entitats que ja estan donades d'alta en l'aplicació de gestió ESOIB no han de sol·licitar aquesta alta ni han d'aportar la documentació esmentada, llevat que la informació que hi figura no estigui actualitzada. En aquest cas, s'han d'acreditar documentalment els canvis (representant, nomenaments, estatuts, etc.) i cal sol·licitar al SOIB que actualitzi les dades a través del correu mencionat.

Un cop l'entitat disposa de l'alta en l'aplicació de gestió ESOIB, s'ha de generar el model de sol·licitud normalitzat i adjuntar la documentació corresponent mitjançant l'aplicació ESOIB.

Una vegada feta la tramitació dins ESOIB, l'aplicació genera un document de sol·licitud normalitzat en format PDF, el qual, per tal de completar el tràmit, s'ha de signar electrònicament i s'ha de presentar des de la Seu Electrònica del Govern, dins el termini de presentació de sol·licituds, de conformitat amb l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Fins que no es completi el tràmit de registre electrònic de la sol·licitud no es considera presentada vàlidament.

Tota la informació de la convocatòria i els enllaços per accedir a ESOIB des d'on es genera el model de sol·licitud normalitzat i a la Seu Electrònica des d'on poder registrar la sol·licitud estaran disponibles al web https://soib.es/convocatories/.

En tot cas, estan obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions públiques per fer qualsevol tràmit d'un procediment administratiu, els subjectes esmentats en l'article 14.2 de la Llei 39/2015.

Les persones físiques també poden presentar les sol·licituds d'una manera presencial en qualsevol de les oficines de registre de l'Administració autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració local.

Si la sol·licitud no reuneix els requisits legals que exigeix aquesta convocatòria, en aplicació de l'article 23.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, s'ha de requerir a la persona interessada que, en el termini improrrogable de deu dies hàbils, esmeni l'errada o presenti els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa, es considerarà que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes de l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

Les notificacions que es derivin d'aquest procediment s'han de fer preferentment per mitjans electrònics i, en tot cas, quan la persona interessada resulti obligada a rebre les notificacions per aquesta via, amb les excepcions indicades en l'article 41.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre. Les notificacions a través de mitjans electrònics s'han de practicar en la forma establerta en l'article 43 d'aquesta Llei.

15. Documentació que s'ha de presentar

La documentació que es detalla a continuació complementa la sol·licitud i s'ha de presentar directament a través de l'aplicació ESOIB.

1. Documentació general.

a) D'acord amb el model establert, la declaració responsable sobre els punts següents:

  • No estar sotmès a cap de les circumstàncies que indica l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l'article 10.1 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i no tenir causa d'incompatibilitat per rebre la subvenció.
  • Fer constar tots els ajuts i les subvencions per a la mateixa finalitat sol·licitats i concedits per qualsevol institució, pública o privada.
  • Complir amb les obligacions que estableix la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals (BOE núm. 269, de 10 de novembre).
  • No tenir sancions fermes pendents de pagament per infraccions de la normativa en matèria de prevenció de riscs laborals.
  • No haver estat sancionades, en virtut de resolució administrativa o sentència judicial ferma, en els tres darrers anys per faltes molt greus en matèria de prevenció de riscs laborals, de conformitat amb l'article 13 del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost pel qual s'aprova el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social.

b) D'acord amb l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre i l'article 61 del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, el SOIB pot obtenir els certificats acreditatius que la persona interessada està al corrent de les obligacions amb l'Agència Tributària estatal i amb la Seguretat Social, així com verificar les dades d'identitat (DNI), excepte en el cas d'oposició expressa de la persona interessada, que s'ha de fer constar en el model de sol·licitud. En el cas que no s'autoritzin aquestes consultes, juntament amb la sol·licitud d'ajuts, ha d'aportar la documentació acreditativa d'estar al corrent de les obligacions anteriors, així com una còpia del document d'identitat, si escau.

c) Còpia de la targeta d'identificació fiscal de l'entitat.

d) Còpia de l'escriptura pública de constitució de l'entitat i dels estatuts socials, o documentació acreditativa de la seva constitució, degudament inscrits en el registre corresponent. Aquest document es pot substituir pel certificat d'inscripció en el registre corresponent.

e) Acreditació de la representació de la persona que signa la sol·licitud.

No cal presentar la documentació dels punts c), d) i e), en el cas que s'hagi presentat anteriorment i no hagi sofert canvis, i s'identifiqui l'expedient en el qual es va presentar mitjançant l'imprès de comunicació identificativa.

2. Documentació tècnica

a) Un formulari emplenat amb la descripció del projecte formatiu.

b) Qualsevol altra documentació que l'entitat estimi d'interès a l'efecte d'avaluar-ne la sol·licitud en relació amb els criteris de valoració que estableix l'Annex 2.

c) Document que acrediti el compromís de contractació.

3. Els sol·licitants que presentin més d'una sol·licitud només han d'ajuntar la documentació general en una de les sol·licituds.

16. Instrucció i resolució del procediment

1. El procediment per concedir les subvencions que estableix aquesta Resolució s'ha d'iniciar sempre d'ofici i d'acord amb els tràmits següents.

2. L'òrgan competent per instruir el procediment és la directora del SOIB, que ha de dur a terme les actuacions necessàries per instruir i tramitar el procediment d'acord amb el que estableix l'article 16 del Text refós de la Llei de subvencions.

3. Una vegada revisades les sol·licituds que s'hagin presentat i un cop fetes les esmenes pertinents, s'ha de reunir la Comissió Avaluadora cada vegada que finalitzin cada un dels períodes de presentació de sol·licituds. La Comissió pot sol·licitar tots els aclariments que consideri oportuns i ha de redactar un informe de cada sessió que ha de servir de base a la proposta de concessió o de denegació de la subvenció.

4. La Comissió estarà composta per:

- Presidència:

Titular: la cap del Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 6 del SOIB que en cas d'absència, vacant o malaltia serà substituït per la cap del Departament de Gestió Administrativa i Jurídica.

- Secretaria:

  • Titular: el cap de la Secció II del SOIB
  • Suplent: un tècnic o tècnica del SOIB

- Vocalies:

  • Vocal primer: la cap de la Secció XVI
  • Vocal segon: la cap de la Secció IV
  • Vocal tercer: un tècnic o una tècnica del SOIB

En cas d'absència, vacant o malaltia aquests vocals es poden substituir per altres tècnics del SOIB.

La secretària ha d'actuar amb veu però sense vot, i el president de la comissió de valoració tendrà vot de qualitat a efectes de dirimir els empats que es puguin produir a l'hora d'adoptar acords.

Per adoptar les decisions, la comissió de valoració podrà reclamar la informació necessària per part d'experts en les modalitat que s'han d'impartir, així com per tècnics competents en la matèria d'altres departaments de l'administració pública.

5. Si el crèdit sol·licitat és inferior al disponible de cada un dels períodes, s'adjudicarà el pressupost demanat a tots els que compleixin amb els requisits que estableix aquesta Resolució.

6. Si el crèdit sol·licitat és superior al crèdit disponible, s'han de valorar les sol·licituds i s'han d'aplicar els criteris que preveu l'Annex 2 d'aquesta convocatòria. El crèdit s'assignarà per ordre de major a menor puntuació entre les sol·licituds corresponents a cada període de sol·licitud, sempre que no superi la quantia assignada a cada període. En cas d'empat, es dirimirà segons la major puntuació obtinguda en l'apartat 2, «Criteris relacionats amb la proposta metodològica de l'acció formativa», de l'Annex 2, i «Criteris de valoració», d'aquesta convocatòria.

7. La directora del SOIB, amb vista de l'expedient i de l'informe global de la Comissió Avaluadora, ha de formular la proposta de resolució degudament motivada, que s'ha de notificar a les persones interessades i se'ls ha de concedir un termini de deu dies per poder al·legar.

8. En el cas que qualque sol·licitud no pugui ser adjudicada per manca de crèdit en el període corresponent, en la proposta provisional s'ha de concedir un termini de deu dies per tal que la persona interessada pugui optar per desistir de la sol·licitud de subvenció o per presentar-la en el període següent vigent dins la mateixa anualitat. En aquest darrer supòsit, no serà necessari que torni a presentar la sol·licitud de subvenció, sinó que s'inclourà d'ofici en el període següent.

9. Es podrà prescindir del tràmit d'audiència quan no figurin en el procediment ni s'hagin de tenir en compte altres fets ni altres al·legacions i proves que les que hagin adduït les persones interessades. En aquest cas, la proposta de resolució formulada tendrà el caràcter de definitiva.

10. En cap cas es pot iniciar la formació amb caràcter previ a l'aprovació de la resolució definitiva de concessió.

11. Quan la proposta de resolució provisional sigui inferior al que figura en la sol·licitud presentada, es podrà instar al beneficiari provisional, la reformulació de la sol·licitud per ajustar els compromisos a la subvenció atorgable. La reformulació requerirà l'informe favorable de la Comissió Avaluadora per continuar-ne la tramitació.

12. Tenint en compte l'informe de la Comissió Avaluadora, les al·legacions del sol·licitant en el tràmit d'audiència i la reformulació de la sol·licitud, si escau, l'òrgan instructor ha de formular la proposta de resolució definitiva, motivada degudament.

13. Finalment, i un cop instruït l'expedient, el president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, una vegada informat el Consell de Formació Professional, ha de dictar una resolució motivada d'aprovació o de denegació, la qual s'ha de notificar individualment a les persones interessades.

14. El termini màxim per resoldre i notificar les resolucions és de tres mesos des de l'endemà de finalitzar cada un dels terminis de presentació de sol·licituds, excepte el darrer termini de cada exercici pressupostari que serà de dos mesos. En haver transcorregut aquest termini sense que s'hagi dictat una resolució expressa, la petició s'ha d'entendre desestimada. Contra la resolució definitiva que exhaureix la via administrativa es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició davant l'òrgan que la va dictar.

15. L'entitat beneficiària pot sol·licitar, amb posterioritat a la resolució de concessió i prèviament a l'acabament del termini màxim d'execució, la modificació del contingut de la resolució d'acord amb el que estableix l'article 11.3 de l'Ordre TMS 368/2019.

17. Pagament de la subvenció

1. D'acord amb el que estableix el segon paràgraf de l'article 6.6 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre,i l'article 12.2 de Ordre TMS/368/2019, de 28 de març la proposta de pagament s'ha de tramitar de la manera següent:

a) Un 60 % una vegada l'entitat ho sol·liciti i adjunti el comunicat d'inici al model generat a l'aplicació web de gestió de la formació del SOIB-ACCFOR sempre amb posterioritat a l'inici d'activitat.

b) Un màxim del 40 % de l'import subvencionat una vegada el SOIB hagi revisat la documentació justificativa de la persona beneficiària.

2. L'import del pagament s'ha d'ajustar a la quantia de la subvenció finalment justificada, d'acord amb les hores executades, els alumnes i el compromís de contractació adquirit.

3. L'entitat beneficiària queda eximida de garantia o aval, d'acord amb l'article 25.3.a) del Decret 75/2004, de 27 d'agost.

18. Compatibilitat amb altres ajuts

1. Els ajuts que regulen aquestes bases són incompatibles amb qualsevol altre ajut que hagi obtingut l'entitat sol·licitant per executar la mateixa acció, excepte quan es tracti del finançament parcial del projecte i s'hagi definit de manera precisa en la petició de l'ajut la part subvencionada pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears i la part finançada amb càrrec a altres fons públics o privats, ja siguin d'àmbit local, nacional, estatal, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.

2. L'import de les subvencions que estableix aquesta Resolució no pot ser, en cap cas, d'una quantitat que, aïlladament o en concurrència amb subvencions o ajuts d'altres administracions públiques, o d'altres ens públics o privats, nacionals o internacionals, superi el cost de l'activitat que desenvolupa l'entitat beneficiària.

19. Obligació de les persones o les entitats beneficiàries

Són obligacions de les entitats beneficiàries que executen accions de formació les que estableixen l'article 16 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació en l'Àmbit Laboral; i l'article 9 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març; les que marca l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i les que fixa l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Entre d'altres, les obligacions són:

a) Aportar, en el termini escaient, la informació i la documentació que es requereixi durant la fase d'instrucció del procediment, execució de la formació i justificació de la subvenció.

b) Usar l'aplicació web de gestió de la formació del ESOIB i aplicar-hi els protocols.

c) Per a les entitats beneficiàries que imparteixin certificats de professionalitat, les que estableixen el Reial decret 34/2008, de 18 de gener pel qual es regulen els certificats de professionalitat i la normativa de desplegament.

d) Les prescripcions de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, de protecció de dades de caràcter personal i guardar el secret professional respecte de les dades contingudes en els fitxers.

e) Garantir la gratuïtat del programa formatiu per als participants en la formació subvencionada.

f) Respectar les directrius i els protocols que pugui establir el SOIB relatius al desenvolupament de les accions formatives que es publiquen al fons documental de l'aplicació informàtica de gestió, sens perjudici que les entitats beneficiàries usin metodologies pròpies, supervisades i aprovades pel SOIB.

g) En les accions presencials, dur un control d'assistència diari segons el model i el procediment que estableixi el SOIB. En el moment que el SOIB disposi de mitjans tecnològics adients per fer el control d'assistència geolocalitzada, els centres de formació, per a cada especialitat formativa en impartició, han de disposar d'un dispositiu mòbil amb llapis digital i amb connexió a Internet. L'aplicació desarà les dades biomètriques i la geolocalització de cada signatura, per tal de poder comprovar-ne l'autenticitat.

h) Trametre al SOIB una comunicació d'inici de la formació que ha de desenvolupar, inclosa qualsevol modificació posterior i, si escau, la comunicació de finalització, d'acord amb el contingut, els terminis i el procediment que estableixin les convocatòries a aquest efecte. La manca de comunicació en els terminis establerts implica que l'acció formativa o el grup de participants corresponent es considera «no realitzat» a efectes de justificar la subvenció, llevat que la no comunicació en el termini escaient es degui a causes imprevistes, justificades degudament i comunicades en el moment en què es produeixin.

i) Fer constar el caràcter públic del finançament de l'activitat subvencionada i, si s'escau, el cofinançament del Fons Social Europeu o de qualsevol altre fons comunitari o supranacional. En aquest últim supòsit, l'entitat beneficiària haurà d'incloure en les activitats d'informació de les accions formatives, publicacions, material didàctic i acreditacions de l'execució de la formació que s'ha de lliurar als participants, l'emblema del Fons Social Europeu o del fons comunitari o supranacional que correspongui, així com complir les altres obligacions de publicitat que estableix la normativa comunitària o supranacional aplicable.

j) Informar l'alumnat de l'abast de la formació i de si és conduent o no a l'obtenció d'un certificat de professionalitat complet o l'acreditació parcial.

k) Col·laborar en els processos per seleccionar els participants, en la forma que determini l'administració competent.

l) Col·laborar amb el SOIB en els processos d'informació i orientació dels participants en la formació sobre la cartera de serveis del SOIB. Quan ho consideri adient, el SOIB contactarà amb els centres de formació per convocar els alumnes de cada especialitat formativa per tal que el SOIB pugui fer una sessió informativa d'un màxim dues hores de durada en el centre, amb la finalitat de promoure les polítiques actives d'ocupació i presentar la cartera de serveis del SOIB. Aquestes hores s'han de programar d'una manera addicional a les hores lectives de l'especialitat formativa seleccionada.

m) Disposar de la pòlissa d'assegurança d'acord amb el que estableix el punt 22 d'aquest annex.

n) Comunicar al SOIB l'obtenció d'altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos que financin les activitats subvencionades, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació donada als fons percebuts. Aquests ingressos seran incompatibles amb la subvenció destinada a la mateixa finalitat, per la qual cosa serà minorada en la quantitat ja percebuda.

o) Tenir una comptabilitat separada o codi comptable adequat, respecte de totes les transaccions relacionades amb l'activitat subvencionada i disposar d'un sistema informatitzat de registre i emmagatzematge de dades comptables.

p) Acreditar, abans de dictar-se la proposta de resolució de concessió de la subvenció i de fer-ne el pagament, que es troba al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social, en la forma que es determini en les convocatòries, sens perjudici del que preveu l'article 22.4 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

q) Les entitats beneficiàries han d'adoptar una conducta èticament exemplar; abstenir-se de fer, fomentar, proposar o promoure qualsevol mena de pràctica corrupta, i posar en coneixement dels òrgans competents qualsevol manifestació d'aquestes pràctiques que, a parer seu, sigui present en el procediment o pugui afectar-lo. Particularment, s'han d'abstenir de fer qualsevol acció que pugui vulnerar els principis d'igualtat d'oportunitats i de lliure concurrència.

r) Estar al corrent de pagament d'obligacions de reintegrament de subvencions.

20. Difusió pública de les actuacions

Les actuacions de comunicació, convocatòria, publicitat, resolució i notificació derivades de l'aportació de l'Estat a aquest programa han de complir els requisits de publicitat.

Així, en totes les actuacions que es derivin dels instruments contractuals o convencionals realitzats amb qualsevol persona física o jurídica, pública o privada, s'ha d'inserir la imatge institucional, que ha d'incloure sempre l'escut d'Espanya i la denominació del Ministeri d'Educació i Formació Professional, tal com disposa el Reial decret 1465/1999, de 17 de setembre, pel qual s'estableixen criteris d'imatge institucional i es regula la producció documental i el material imprès de l'Administració General de l'Estat, i en la Resolució de 28 de febrer de 2020 per la qual s'actualitza el Manual d'imatge institucional, que s'adapta a la nova estructura de departaments ministerials de l'Administració General de l'Estat.

Tota la publicitat, la documentació escrita o els anuncis, la senyalització exterior, així com qualsevol tipus d'informació en suport electrònic, informàtic o telemàtic que es derivi d'aquesta activitat ha d'estar com a mínim en català, d'acord amb el Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (i s'hi ha d'utilitzar un llenguatge inclusiu d'homes i dones).

Si escau, totes aquestes circumstàncies han de constar també en la pàgina web de les entitats beneficiàries de la subvenció.

Tota la publicitat i la difusió en qualsevol mitjà s'ha de presentar al SOIB, per verificar-la, amb una antelació mínima de set dies hàbils abans de publicar-la; s'hi han d'assenyalar el text i el disseny de la publicitat que es vol fer. En el cas de detectar-hi irregularitats, en aquest mateix termini el SOIB ho ha de comunicar a l'entitat beneficiària perquè les esmeni.

L'incompliment d'aquestes obligacions suposa iniciar el procediment regulat en l'article 31.3 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

21. Condicions d'execució de la formació

1. Les accions formatives s'han d'impartir preferentment entre el dilluns i el divendres, amb un màxim de vuit hores diàries. Les accions formatives s'han de programar amb horaris racionals que permetin conciliar la formació amb la vida personal de l'alumnat.

2. Una vegada iniciada l'especialitat formativa, s'ha d'impartir d'una forma regular, i no pot ajornar-se temporalment, llevat de causa major justificada i acceptada degudament per la direcció del SOIB.

L'oferta formativa s'ha d'impartir en la modalitat presencial.

3. Cada especialitat formativa o mòdul formatiu del certificat de professionalitat el poden impartir, com a màxim i no d'una manera simultània, dues persones formadores. No obstant això, el SOIB, amb caràcter previ, pot autoritzar que hi participi, en el mateix horari i per a la mateixa acció formativa, una persona especialitzada per atendre les necessitats d'alumnes amb discapacitat o pertanyent a col·lectius vulnerables o en risc d'exclusió. En aquest cas, els formadors han de complir els requisits establerts en l'especialitat formativa corresponent i s'han d'encarregar d'impartir els continguts professionals; la persona especialitzada en l'atenció dels alumnes ha d'acreditar titulació acadèmica o experiència professional relacionada amb l'atenció dels col·lectius esmentats, i ha de dur a terme funcions de suport pedagògic als alumnes amb la finalitat de millorar-ne l'aprofitament.

4. L'acció formativa s'ha d'impartir d'acord amb el protocol de gestió que es troba en el fons documental de l'aplicació informàtica de gestió.

5. L'entitat beneficiària de la subvenció està obligada a executar la totalitat del programa formatiu concedit. No obstant això, tal com estableix l'article 15.2.b) de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, en el cas que un programa formatiu no es dugui a terme en la totalitat i sempre que se n'hagi executat, com a mínim, el 25 % dels objectius, mesurats amb l'indicador de nombre de hores de formació multiplicat pel nombre d'alumnes finalitzats, donarà lloc a la revocació parcial de la subvenció o, si escau, al reintegrament parcial corresponent. A aquests efectes, s'hi han d'incloure les hores d'absència que resulten computables per falta justificada o per col·locació.

Aquest 25 % es calcula en relació amb la totalitat del programa concedit, incloses les possibles renúncies o inexecucions que s'hagin fet amb posterioritat a la concessió. En el cas que en un programa formatiu no s'arribi a executar un mínim del 25 %, s'haurà de reintegrar totalment l'import concedit per a aquest programa.

6. Per a cada acció formativa, tots els espais que estiguin acreditats o inscrits per a cada especialitat han d'estar disponibles d'una manera simultània d'acord amb el que estableix cada programa formatiu. En el cas que siguin necessaris espais i equipaments singulars, només han d'estar a disposició dels alumnes quan així ho estableixi el programa i per a l'ús efectiu que se'n faci.

Excepcionalment i amb la sol·licitud motivada prèvia, el SOIB pot autoritzar l'ús d'un espai formatiu (aula o taller) d'una manera simultània per a dues accions formatives distintes.

7. Es pot autoritzar un augment del nombre d'alumnes aprovat inicialment sempre que aquest fet no vagi en detriment de la qualitat de la impartició de la docència ni suposi augmentar el pressupost aprovat, i sempre que la inscripció o acreditació del centre sigui, com a mínim, per al mateix nombre sol·licitat.

22. Assegurança d'accidents i responsabilitat civil

1. D'acord amb el que estableix l'article 6 del Reial decret 694/2017, les entitats beneficiàries que executen la formació han de contractar una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil i d'accidents personals per protegir els participants davant qualsevol risc derivat de l'execució de l'acció formativa des de l'inici fins a la finalització.

2. L'assegurança ha de cobrir el període de formació teoricopràctic, incloure el mòdul de pràctiques, així com els desplaçaments dels participants al lloc d'impartició de les classes i a altres empreses o establiments que s'organitzin en suport a l'execució de les accions formatives. Aquesta pòlissa també ha d'incloure la responsabilitat civil davant tercers, de manera que cobreixi els danys que es puguin produir durant la formació per part dels participants.

3. La pòlissa contractada ha d'indicar amb exactitud la data d'inici i de finalització del projecte formatiu, el nombre d'alumnes participants assegurats i les cobertures, sigui per accidents dels alumnes o sigui per danys que hi hagin pogut provocar.

4. Ha de cobrir, com a mínim, un capital per a cadascun dels alumnes de 20.000,00 € el risc de mort, un capital de 40.000,00 € el risc d'invalidesa, i un capital de 3.000,00 € per assistència mèdica, causades per accident durant el desplaçament per qualsevol mitjà i durant l'assistència a les accions formatives, inclòs el període de pràctiques. En qualsevol cas, la durada de les assegurances s'ha de limitar a la durada del període d'execució de l'especialitat formativa. En la pòlissa d'assegurança, ha de figurar la denominació de l'acció formativa, el número de l'expedient i el nombre d'alumnes. I per al mòdul de pràctiques no laborals, s'ha de fer constar expressament la cobertura dels riscs derivats de l'execució a les empreses on es duguin a terme les pràctiques.

5. Aquesta assegurança és independent de la que hagi subscrit l'entitat beneficiària per responsabilitat civil amb caràcter general.

23. Drets, obligacions i assistència de l'alumnat

1. La formació subvencionada pel SOIB és gratuïta per a l'alumnat.

2. Els alumnes participants en les accions formatives poden sol·licitar les beques i els ajuts prevists en la convocatòria corresponent.

3. L'alumnat té cobert els riscs d'accidents i de responsabilitat civil derivats de l'assistència als cursos i al desplaçament mitjançant una pòlissa subscrita per l'entitat de formació.

4. Les persones participants han de rebre el primer dia de classe el calendari del curs, el document de drets i obligacions de l'alumnat, i el material d'escriptori necessari per dur a terme l'acció formativa d'una manera correcta.

5. L'alumnat també ha de rebre un manual, editat o en suport informàtic, de tots els continguts de l'especialitat formativa.

6. El centre ha de subministrar als alumnes els equipaments (uniformes, eines, equips de protecció individual...) necessaris per desenvolupar l'especialitat formativa d'acord amb el programa formatiu.

7. L'alumne té l'obligació d'assistir a l'acció formativa i seguir-la amb aprofitament. Si un alumne acumula més de tres faltes sense justificar en un mes, és causa d'exclusió de l'acció formativa. El còmput d'aquestes faltes es fa per mes natural. Quan l'absència es produeixi per causa justificada, aquesta persona ha d'avisar-ne el centre el primer dia d'absència, i ha de presentar al personal formador o tutor de l'acció formativa el justificant corresponent en un termini inferior a cinc dies hàbils després de reincorporar-se a l'acció formativa. En cas de no fer-ho, causa baixa en l'acció formativa.

Té la consideració de «falta justificada» la motivada per les circumstàncies següents:

  • Malaltia o accident
  • Malaltia greu o defunció d'un familiar de fins al segon grau de consanguinitat o afinitat
  • Deure inexcusable de caràcter públic o personal

D'una manera excepcional, té la consideració de falta justificada l'assistència a un procés de selecció de personal i la causada per força major (catàstrofes, vagues de transport, etc.). En cap cas, no es considera falta justificada la no assistència per motius de feina.

També es consideren causes d'exclusió de l'alumne de l'acció formativa les següents:

  • La falta d'aprofitament, el comportament indegut o obstaculitzar el desenvolupament normal del curs.
  • Incomplir d'una manera continuada la normativa en seguretat i prevenció de riscs laborals, segons el contingut de l'especialitat formativa que s'imparteixi, durant el desenvolupament de l'acció formativa.

Per comprovar els termes indicats en els dos paràgrafs anteriors, la persona responsable del centre de formació, amb l'informe motivat previ del personal formador, ha d'advertir l'alumne que incorri en algun d'aquests supòsits i ha de deixar constància per escrit de tal fet, en un document en què s'ha d'indicar el nom de la persona, la data en la qual es produeix aquest fet i la descripció de la causa que ha motivat la prevenció. En el cas que una mateixa persona sigui advertida en més de dues ocasions, se l'ha d'excloure automàticament de l'acció formativa. Aquestes informacions s'han de comunicar al personal tècnic de seguiment.

8. Procediment de baixa de l'alumne. Quan tengui lloc alguna de les causes d'exclusió indicades, el centre ha d'emetre un informe motivat de les circumstàncies que justifiquen l'expulsió de l'alumne i l'ha de traslladar al SOIB.

La persona responsable del centre de formació ha de notificar a l'alumne la baixa del curs.

9. Gestió de places vacants. Si hi ha places vacants, les poden cobrir aspirants que hagin quedat en reserva, sempre que no s'hagi superat el percentatge del 25 % de la durada de cada acció formativa i, en el cas dels certificats de professionalitat, com a màxim, durant els primers cinc dies lectius des de l'inici de l'acció formativa.

10. Els alumnes ha de complir la normativa en seguretat i prevenció de riscs laborals, segons el contingut del certificat de professionalitat que s'imparteixi, durant el desenvolupament de l'acció formativa, així com emplenar el qüestionari per avaluar la qualitat de les accions formatives en el marc del sistema de formació per a l'ocupació, facilitat per l'entitat o el centre.

11. Els alumnes han d'autoritzar el SOIB perquè pugui fer les comprovacions necessàries, especialment a l'efecte d'obtenir els resultats d'inserció laboral, i consultar-ne la vida laboral. Igualment, han de prestar l'autorització al centre de formació perquè pugui cedir les dades personals al SOIB, com a competent en matèria de formació professional per a l'ocupació, en el desenvolupament, el seguiment, l'avaluació i el control de les accions formatives autoritzades.

12. Amb caràcter general, per poder presentar-se a la prova d'avaluació final als alumnes han d'haver assistit almenys del 75 % de les hores totals de l'acció formativa.

13. Una persona no pot fer dues especialitats formatives simultàniament si hi ha sol·licituds d'altres persones que compleixin els requisits d'accés al curs. Només si hi ha places vacants, pot cursar dues accions formatives a la vegada, sempre que no superin les vuit hores diàries d'ensenyament i l'horari sigui compatible. Una persona no pot abandonar un curs per iniciar-ne un altre.

24. Pràctiques professionals no laborals en empreses

1. El mòdul de formació pràctica en centres de treball constitueix l'oferta obligatòria dels centres de formació o entitats autoritzades pel SOIB per impartir els programes formatius associats a certificats de professionalitat del Catàleg nacional de qualificacions professionals.

2. El mòdul de formació pràctica en centres de treball s'ha de dur a terme preferentment quan s'hagin fet la resta de mòduls formatius del certificat de professionalitat, si bé pot desenvolupar-se simultàniament, prèvia autorització del SOIB. Ha de començar en el termini màxim de quatre mesos una vegada finalitzat el darrer mòdul formatiu; excepcionalment, es pot iniciar més tard amb la justificació i l'autorització prèvies del SOIB.

3. Els centres o les entitats de formació han de dur a terme la recerca dels centres de treball necessaris perquè l'alumnat pugui fer el mòdul de pràctiques no laborals. En aquest sentit, l'empresa determinada ha de possibilitar el desenvolupament òptim del programa formatiu. El mòdul es pot executar un màxim de vuit hores al dia.

Atesa la finalitat d'inserció, s'ha de procurar que els alumnes desenvolupin el mòdul de pràctiques en empreses on sigui possible una contractació posterior.

4. Abans de començar les pràctiques, l'empresa on es duen a terme ha de comunicar als representants legals dels treballadors l'acord de pràctiques i la relació dels alumnes que hi participen. S'ha de signar un conveni entre el centre de formació i l'empresa, i els alumnes en pràctiques s'hi han d'identificar mitjançant el carnet corresponent.

5. El tutor del mòdul de formació pràctica en centres de treball (que ha de ser una persona formadora designada d'entre els formadors que hagin d'impartir els mòduls formatius del certificat) és el responsable d'acordar amb el tutor designat per l'empresa el programa formatiu d'aquest mòdul.

6. L'execució de les pràctiques s'ha de fer d'acord amb el que estableix el protocol de gestió que estarà disponible a l'aplicació web de gestió de la formació del SOIB- ACCFOR.

7. Els alumnes que acreditin una experiència laboral que es correspongui amb l'entorn professional del certificat de professionalitat poden quedar exempts del mòdul de formació pràctica en centres de treball. Les persones interessades han de presentar una sol·licitud, davant del SOIB, acompanyada de la documentació que acrediti el compliment de les condicions d'exempció, determinades per la normativa reguladora dels certificats de professionalitat i la Instrucció 1/2020 de la directora del SOIB, relativa a les pautes d'actuació i als criteris per expedir el certificat d'exempció del mòdul de pràctiques professionals no laborals dels certificats de professionalitat (MPPNL).

8. La formació pràctica no suposa, en cap cas, la substitució dels treballs propis del personal en plantilla.

9. Es pot destinar a les empreses la quantitat de 3 euros per alumne i hora de pràctiques per compensar-ne l'execució. Aquesta compensació s'ha d'atorgar en règim de concessió directa, d'acord amb el Reial decret 357/2006, de 24 de març. A aquest efecte, l'empresa ha de presentar una sol·licitud de subvenció i pagament de les pràctiques, segons el model normalitzat, en el termini d'un mes des que hagin acabat les pràctiques tots els alumnes assignats a la mateixa empresa, juntament amb la documentació següent, d'acord amb els models que es troben a l'aplicació ESOIB.

— Declaració responsable, d'acord amb els models establerts en el web del SOIB, segons si l'import de l'ajut sol·licitat és superior o inferior o igual a 3.000 euros.

De conformitat amb l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i l'article 61 del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, en el cas que l'ajut sol·licitat superi els 3.000 euros el SOIB pot obtenir els certificats acreditatius que la persona interessada està al corrent de les obligacions amb l'Agència Tributària estatal i amb la Seguretat Social, així com la verificació de les dades d'identitat (DNI), excepte en el cas d'oposició expressa de la persona interessada, que s'ha de fer constar en el model de sol·licitud. En el cas que no s'autoritzin aquestes consultes, juntament amb la sol·licitud d'ajuts ha d'aportar la documentació acreditativa d'estar al corrent de les obligacions anteriors, així com una còpia del document d'identitat, si escau.

— Si no s'ha presentat mai la declaració responsable o en el cas que hi hagi hagut algun canvi respecte als documents presentats anteriorment al SOIB, s'ha de presentar la documentació següent:

  • Còpia autèntica de la targeta d'identificació fiscal de l'entitat.
  • Declaració responsable de veracitat de les dades bancàries.
  • Còpia autèntica del poder de representació de la persona que signa la sol·licitud.

25. Justificació i liquidació de la subvenció

En cas de la implementació de noves funcionalitats a l'aplicació ESOIB, caldrà complir les instruccions que estableixi el SOIB:

25.1. Justificació

Pel que fa a la justificació econòmica dels blocs A,C, D, E i F ha de revestir la modalitat de compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa, d'acord amb l'article 14.2 de l'Ordre TMS/368/2019, en relació amb l'article 72 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.

La persona beneficiària ha de justificar l'execució de l'activitat subvencionada mitjançant l'aportació al SOIB de la documentació següent:

  • En el termini de deu dies comptadors des que acabi cada acció formativa, la persona beneficiària n'ha de presentar una memòria justificativa de resultats, segons el protocol de gestió que és a disposició de les persones interessades en el fons documental de l'aplicació ESOIB.
  • En el termini de tres mesos comptadors des que acabi cada especialitat formativa, la persona beneficiària n'ha de justificar l'execució aportant una memòria econòmica, en format digital que s'ha d'adjuntar a l'aplicació informàtica de gestió de la formació del SOIB, d'acord amb el model disponible al fons documental de l'aplicació ESOIB. Aquesta memòria ha d'incloure els documents següents:

a) Declaració de despeses de personal (formadors i tutors i, si escau, personal especialitzat en col·lectius vulnerables i personal prospector i tutor de pràctiques no laborals) i liquidació corresponent de cada especialitat formativa en el model normalitzat.

b) Relació classificada de despeses relatives als costs de personal (formadors i tutors, personal especialitzat en col·lectius vulnerables i personal prospector i tutor de pràctiques no laborals) i el cost de les taxes oficials. Aquesta relació classificada de despeses ha d'incloure la indicació del creditor i del document, l'import, la data d'emissió i la de pagament.

c) Factures o altres documents de valor probatori o equivalent en el tràfic jurídic mercantil, de les despeses que es preveuen en el punt b), juntament amb els justificants dels pagaments efectuats. El pagament s'ha d'acreditar mitjançant extractes bancaris o altres documents probatoris de l'efectivitat dels pagaments.

d) Memòria explicativa dels criteris d'imputació dels imports especificats a la relació classificada de despeses, en els casos que es faci necessària una explicació de les imputacions realitzades i els criteris de repartiment de la despesa.

e) Justificant d'haver ingressat l'import corresponent a la diferència entre la quantitat rebuda en concepte de bestreta i la quantitat justificada, si escau.

Quan no es presenti la documentació justificativa a què fa referència aquest apartat, l'òrgan competent ha de requerir a la persona beneficiària que l'aporti en un termini improrrogable de quinze dies. Transcorregut aquest termini, el fet de no presentar la justificació té com a conseqüència la pèrdua del dret a cobrar la subvenció i l'inici d'un procediment de reintegrament, de conformitat amb el que estableixen l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i els articles 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions. També comporta les responsabilitats establertes en la Llei general de subvencions. Presentar la justificació en el termini addicional que estableix aquest apartat no eximeix la persona beneficiària de les sancions que li corresponguin d'acord amb la legislació.

Si la documentació presentada és insuficient, per tal que es consideri justificada correctament la subvenció concedida, l'òrgan competent ha de posar en coneixement de les persones beneficiàries les mancances observades perquè les puguin esmenar en un termini de deu dies.

La documentació justificativa per acreditar el pagament s'ha de regir pels criteris següents:

En el cas de pagament per transferència o ingrés en compte, s'ha de justificar mitjançant l'ordre de transferència o d'ingrés en compte, en què han d'estar identificats els ordenants i els beneficiaris de l'operació, així com el document justificatiu de la despesa que se salda, i hi ha d'haver consignat el segell de compensació de l'entitat financera o la validació mecànica corresponent. En el supòsit que no hi consti, s'ha d'acompanyar d'un certificat o d'un extracte de l'entitat financera acreditatiu del càrrec.

En el cas de transferència telemàtica, s'ha de justificar amb l'extracte de l'entitat financera en el qual aparegui reflectida l'operació. L'extracte de l'entitat financera ha de contenir la identitat de la persona titular del compte (que ha de ser la beneficiària de la subvenció), la numeració completa del compte (amb 20 dígits), la data de pagament, el concepte (que n'ha d'identificar clarament la correspondència amb el document justificatiu de la despesa) i l'import del pagament.

Quan el pagament s'hagi fet amb un xec, ha de ser nominatiu. El pagament s'ha de justificar mitjançant una fotocòpia del xec o del justificant, en el qual ha de fer constar que l'ha rebut. El xec ha d'indicar el número i la data d'emissió, i també el receptor, l'import, el concepte i la data d'emissió del document justificatiu de la despesa que se salda, la data del pagament, la signatura (amb nom, llinatges i NIF de la persona que signa), així com el segell, si escau. A més, s'ha d'aportar el certificat o l'extracte de l'entitat financera que acredita el càrrec en compte.

En el cas de pagament mitjançant pagaré, ha de ser nominatiu. El pagament s'ha de justificar mitjançant una fotocòpia del pagaré o del justificant, en el qual ha de fer constar que l'ha rebut. El pagaré ha d'indicar el número i la data d'emissió, i també el receptor, l'import, el concepte i la data d'emissió del document justificatiu de la despesa que se salda, la data del pagament, la signatura (amb nom, llinatges i NIF de la persona que firma), així com el segell, si escau. A més, s'ha d'aportar el certificat o l'extracte de l'entitat financera que acredita el càrrec en compte.

En el cas de pagament mitjançant domiciliació en compte, s'ha de justificar amb el deute per domiciliació o l'extracte de l'entitat financera acreditatiu del càrrec en compte. També es pot justificar amb un certificat expedit per l'entitat financera en el qual s'identifiqui el document justificatiu de la despesa que se salda.

25.2. Despeses subvencionables corresponents als blocs A, C i E

Segons el personal implicat en l'activitat subvencionada, cal distingir els supòsits següents:

a) Personal contractat per compte aliè:

— S'han de presentar una fotocòpia del contracte, del qual es derivi clarament l'objecte; fotocòpies autèntiques de les nòmines del període imputat, i els rebuts de liquidacions de cotitzacions (RLC), relacions nominals de treballadors (RNT) i l'informe de dades per a la cotització/treballadors per compte aliè (IDC) corresponents, així com la declaració responsable en què es faci constar el nombre d'hores dedicades a l'especialitat formativa i el cost. El cost de l'hora imputable a cada especialitat formativa s'ha de calcular mitjançant la fórmula següent:

Retribució total bruta (inclosa la prorrata de pagues extres) + quota de la Seguretat Social de l'empresa + aportacions a plans de pensions

Nre. d'hores dedicades

— Per al personal que presta els serveis a l'entitat beneficiària d'una manera habitual, s'han de presentar fotocòpies autèntiques de la documentació següent, corresponent als dotze mesos anteriors a la data de finalització de l'especialitat formativa: les nòmines i els rebuts de liquidacions de cotitzacions (RLC), relacions nominals de treballadors (RNT) i l'informe de dades per a la cotització/treballadors per compte aliè (IDC) corresponents, així com la declaració responsable en la qual es faci constar la imputació realitzada per a cadascun dels treballadors. El cost de l'hora imputable a cada especialitat formativa s'ha de calcular mitjançant la fórmula següent:

Retribució total bruta dels darrers 12 mesos (inclosa la prorrata de pagues extres)+quota de la Seguretat Social de l'empresa+aportacions a plans de pensions

Nre. d'hores treballades segons conveni en el darrer any

Aquest cost/h es multiplicarà per el nombre d'hores dedicades a l'especialitat formativa.

En el cas que el contracte que s'ha d'imputar sigui a jornada parcial, el divisor ha de ser el nombre d'hores mensuals pactades en aquest contracte. En cas que el treballador s'hagi contractat per prestar els serveis d'una manera habitual, però faci menys de dotze mesos que treballa a l'entitat, es farà el càlcul per al període que dugui contractat.

— S'hi poden incloure els costs de dietes i despeses de locomoció dels formadors i tutors sempre que es justifiqui la realitat i la necessitat del desplaçament i quedi reflectit en la nòmina. No s'accepten com a subvencionables les quanties que excedeixin els límits que fixa el Reial decret 439/2007, de 30 març, pel qual s'aprova el Reglament de l'IRPF.

b) Personal extern: s'entén per «personal extern» el contractat exclusivament amb professionals, persones físiques, que siguin treballadors per compte propi.

Els costs de personal extern s'han de justificar mitjançant una fotocòpia autèntica de les factures i el justificant de pagament corresponent. En qualsevol cas, en la factura s'ha de descriure la denominació de l'acció formativa, el número d'expedient, l'activitat que s'ha duit a terme, el nombre d'hores realitzades, el cost per hora i l'import total, així com la retenció efectuada en concepte d'IRPF.

c) Quan la persona beneficiària de la subvenció sigui una persona jurídica i un soci sense relació laboral hi imputi costs, s'ha d'atenir al que es disposa per al personal contractat per compte propi, atès que la persona física actua com a professional davant la societat. A més, n'ha de presentar el rebut de cotització del règim especial d'autònoms i el model 036 (declaració censal d'alta, modificació i baixa en el cens d'empresaris, professionals i retenidors).

d) Quan la persona beneficiària de la subvenció sigui una persona jurídica i un soci amb relació laboral hi imputi costs, s'ha d'atenir al que es disposa per al personal contractat per compte aliè, amb l'excepció, si escau, de l'afiliació a la Seguretat Social en el règim d'autònoms, en comptes del règim general.

e) En el cas que la persona beneficiària de la subvenció sigui una persona física o una entitat sense personalitat jurídica en règim d'atribució de rendes que imputa costs a l'acció formativa, el cost s'ha de justificar mitjançant la memòria de l'activitat duita a terme, els rebuts de cotització en el règim especial de treballadors autònoms i la declaració jurada de la persona titular del centre en què figuri el nombre d'hores realitzades, el cost per hora i l'import que s'ha de percebre.

A tots els efectes, qualsevol persona que presti els serveis en qualsevol acció formativa només pot mantenir simultàniament una única relació respecte a l'entitat beneficiària, bé de caràcter laboral o bé de caràcter mercantil.

f) En relació amb els costs del bloc E, se subvenciona el cost laboral fins a un màxim de 12.000,00 €, corresponents al 30 % del salari brut anual a jornada completa, que li correspongui d'acord amb el conveni col·lectiu i la categoria professional aplicables, les quotes a càrrec de l'ocupador a la Seguretat Social, així com els complements extrasalarials establerts en el conveni com a obligatoris per a tots els treballadors.

Aquest bloc s'ha de calcular a partir de la jornada efectiva i dedicada al projecte sobre un màxim de 40.000,00 € per la jornada anual a temps complet.

Per a la justificació caldrà presentar la documentació segons l'establert als subapartats anteriors.

25.3. Despeses subvencionables del bloc B

Són costs subvencionables dins el bloc B, sempre que tenguin relació amb el projecte subvencionat i siguin necessaris per executar-lo les que es defineixen a l'article 13 de l'Ordre TMS/368/2019 (amb excepció de les despeses que configuren la resta de blocs), els següents:

1. Despeses de lloguer i d'arrendament financer: lloguers, lísing i rènting, tant dels equips com de les aules, tallers i altres superfícies utilitzades.

2. Despeses d'amortització d'instal·lacions i equips, aules, tallers i altres superfícies utilitzades en el desenvolupament de la formació.

3. Despeses de mitjans i materials didàctics i béns consumibles: despeses de texts i materials didàctics d'un sol ús per a l'alumne, així com els materials de treball fungibles utilitzats durant el desenvolupament de les actuacions.

4. Despeses d'assegurança d'accidents dels participants.

5. Despeses d'assegurances de responsabilitat civil dels equips, aules, tallers i altres superfícies utilitzades per executar l'actuació.

6. Despeses d'avaluació de la qualitat de la formació.

7. Despeses de publicitat derivades de la difusió i promoció de les actuacions subvencionades.

8. Costs de personal de suport administratiu i altres despeses necessàries per a la gestió administrativa: costs derivats de l'administració i la direcció, així com de les activitats de coordinació, seguiment i control de l'activitat docent, que siguin estrictament necessaris per preparar i gestionar les accions formatives.

9. Despeses financeres.

10. Altres despeses indirectes: llum, aigua, calefacció, telefonia, connexió telemàtica, missatgeria, correu, neteja i vigilància, i altres costs, sempre que estiguin associats a l'execució de l'activitat formativa.

A l'efecte de determinar l'import elegible de la subvenció, en la part corresponent al bloc B, un cop executada la formació, s'ha de considerar que un alumne és computable quan ha assistit, almenys, al 75 % de la durada de l'acció formativa. Així mateix, es computen els alumnes desocupats que hagin abandonat per haver trobat feina, així com els participants que hagin causat baixa en el curs per malaltia o accident acreditat, sempre que, en ambdós supòsits, hagin fet un 25 % de l'activitat formativa.

En tot cas, si es produïssin abandonaments amb posterioritat a la impartició del 25 % de les hores de formació, s'admetran desviacions per acció formativa de fins a 20 % del nombre de participants que les hagin iniciat, arrodonit a l'alça.

En els casos en què s'autoritzi un augment del nombre d'alumnes inicials, el pressupost de l'especialitat formativa no s'ha d'incrementar en cap cas. Si hi ha penalització per baixes d'alumnes, s'ha de calcular d'acord amb el nou nombre d'alumnes autoritzats.

Es consideren despeses subvencionables els costs de l'activitat formativa que es generin amb la impartició de les especialitats formatives que preveuen el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, l'Ordre TMS/368/2019 de 28 de març.

25.4. Despeses subvencionables i forma de justificació de les despeses corresponents al bloc D

Són subvencionables les despeses derivades de les proves o taxes per aconseguir les habilitacions professionals, dels exàmens finals i d'expedir els certificats oficials de les especialitats formatives d'impartició d'idiomes. Aquesta despesa s'ha de justificar mitjançant les factures corresponents, així com el pagament d'aquestes factures i no pot superar, per alumne participant, l'import concedit ni tampoc l'import que estableix el conveni o l'acord corresponent que es tengui amb l'entitat acreditadora.

25.5. Liquidació

L'import subvencionable finalment per a cada especialitat formativa és el següent:

  • Per als blocs A, C, D, E (despeses de personal formador i tutor, despeses de personal especialitzat en col·lectius vulnerables, personal prospector i despeses en entitats externes acreditadores d'idiomes, i taxes oficials per obtenir les habilitacions professionals del projecte de compromís de contractació, respectivament), l'import liquidat corresponent a les despeses realment suportades i justificades, sense poder superar l'import concedit considerat en conjunt per la suma de tots els blocs.
  • Per al bloc B ha de ser el resultat d'aplicar el 40 % a l'import liquidat del bloc A i, si escau, del bloc C, multiplicat pel nombre d'alumnes computables (d'acord amb l'apartat 25.3, amb un màxim de 15) i dividit per 15.
  • En el cas que l'import resultant de la suma dels imports dels blocs A, B i C dividit entre els alumnes finalment computables i les hores d'impartició, resulti superior a 9 € per especialitats conduents a certificat de professionalitat o a 13 euros per a les especialitats formatives no conduents a certificat de professionalitat, es reduirà aquest import de tal manera que l'import subvencionat finalment no sigui un cost per hora i alumne superior als imports indicats.
  • Per al bloc F (pràctiques professionals no laborals) l'import finalment subvencionable ha de ser l'import de les despeses realment suportades en concepte de retribució al tutor de pràctiques professionals no laborals, sense poder superar l'import concedit per a aquest concepte, ni el producte de 3 euros per participant i hora.

25.6. Mòdul de formació pràctica en centres de treball

1. En les accions formatives en les quals s'hagi programat el mòdul de formació pràctica en centres de treball o s'hagi concedit la subvenció corresponent per finançar l'activitat del tutor, els costs subvencionables són els derivats de l'activitat del tutor designat pel centre de formació. S'hi poden incloure com a despeses d'aquest apartat les retribucions dels tutors.

2. Només són subvencionables els costs imputables als tutors la participació dels quals en el programa formatiu s'hagi comunicat al SOIB prèviament.

3. A l'efecte de determinar el cost del tutor del mòdul de pràctiques en centres de treball, s'ha de tenir en compte el que estableix per a les retribucions dels formadors el punt 25.2. La despesa elegible corresponent al tutor del mòdul de pràctiques únicament s'ha de tenir en compte per justificar la despesa corresponent al mòdul de pràctiques no laborals fins a l'import màxim de la subvenció concedida per a aquest concepte, i sense poder superar el producte de 3 € per participant i hora. Aquesta despesa no ha de formar part dels costs directes de personal subvencionables a l'efecte de calcular la resta de costs subvencionables calculats al tipus fix del 40 %, que defineix el punt 25.3.

26. Requisits, funcions i despeses del personal implicat en el bloc A

26.1. Formadors

El personal formador ha d'impartir els continguts dels mòduls formatius i ha de dur a terme les funcions i aportar el material descrit a continuació:

  • Preparació. Es tracta de la planificació i l'organització prèvies a la impartició, quan el formador ha de planificar l'acció formativa i fer-ne la programació didàctica, a més de planificar l'avaluació de l'aprenentatge. En el cas que sigui necessari fer una prova prèvia als alumnes, l'ha de preparar i corregir el formador. Per això, s'ha d'elaborar la documentació relativa a aquests aspectes.
  • Impartició. Es tracta de desenvolupar i controlar l'activitat en l'aula. El formador és qui ha de dirigir i guiar l'aprenentatge, així com el compliment normatiu i el funcionament a l'aula, el control d'assistència, els ajusts i les actualitzacions en la programació didàctica i la temporització, etc.
  • Avaluació. A més de dissenyar les proves d'avaluació, el docent ha d'assegurar unes condicions adequades per dur-les a terme: ha de garantir una avaluació de l'aprenentatge objectiva, fiable i vàlida.

Per poder impartir les especialitats formatives no conduents a certificat de professionalitat, els formadors han d'acreditar el compliment dels requisits establerts en els corresponents programes formatius.

Excepcionalment, en el cas que no hi hagi cap formador disponible o amb interès a impartir l'acció formativa, la persona que dirigeix el centre ha de presentar una oferta d'ocupació per aconseguir un formador que compleixi els requisits o, si no és possible, que s'hi aproximi.

El SOIB ha d'expedir un certificat d'insuficiència de candidats quan no es trobi ningú que compleixi la totalitat dels requisits del certificat de professionalitat o de l'oferta. En aquest cas el centre pot seleccionar una persona qualificada que no compleixi tots els requisits.

26.2. Tutor

El tutor de l'acció formativa ha de ser una persona que compleixi els requisits necessaris per ser un formador de l'especialitat. Les seves funcions han d'estar directament relacionades amb el reforç del procés d'aprenentatge de l'alumnat.

Només hi pot haver un tutor per a cada acció formativa i ha de dedicar un 15 % de les hores teòriques de formació. El cost/hora és el mateix que el del formador que imparteix l'acció formativa.

26.3. Retribucions dels formadors i tutors

El cost per hora que s'ha d'imputar en concepte de retribució del formador o del tutor no pot superar el que estableix la Resolució de la directora del SOIB de 20 de febrer de 2023 per la qual s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, així com el percentatge que s'ha d'aplicar per altres despeses, a efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han d'aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB.

27. Requisits, funcions i despeses del personal implicat

27.1. Director i coordinador

Tenen les funcions de programar i coordinar el projecte, del qual n'assumiran la responsabilitat de l'execució i n'asseguraran el desenvolupament satisfactori. S'han de dur a terme amb personal propi.

27.2. Personal de suport administratiu

Tenen les funcions relacionades amb les tasques administratives de l'acció formativa.

27.3. Personal especialitzat en l'atenció de persones amb discapacitat o pertanyents a col·lectius vulnerables o en risc d'exclusió

Les entitats disposaran de personal especialitzat per donar suport pedagògic als alumnes, per adaptar-hi els mitjans didàctics i per avaluar-los, amb la finalitat de millorar les condicions en què aquests alumnes reben la formació. El personal especialitzat ha de tenir titulació acadèmica o experiència professional relacionades amb l'atenció dels col·lectius esmentats.

Les funcions que s'han de dur a terme han de ser les necessàries per donar suport pedagògic, adaptar els mitjans didàctics i d'avaluació, amb la finalitat de millorar les condicions en què aquests alumnes reben la formació.

27.4. Prospecció i seguiment del projecte

Les funcions de la persona prospectora per a tots els projectes del mateix exercici són les tasques de suport tècnic relacionat directament amb el seguiment del procés d'aprenentatge, assessorament i orientació de l'alumne; també la col·laboració amb les tasques necessàries durant la prospecció d'empreses i durant el període de contractació de les persones treballadores que hagin obtingut el resultat d'apte, així com:

- Informar l'alumnat dels aspectes bàsics del projecte de formació amb compromís de contractació.

- Coordinar i facilitar la coherència entre l'activitat formativa i les necessitats manifestades per les empreses que subscriguin els compromisos de contractació.

- Ser l'interlocutor entre el SOIB, el centre de formació i les diferents empreses compromeses que formen part del projecte.

- Supervisar les tasques administratives i de seguiment pròpies de la gestió del projecte.

Requisits que ha de complir:

- Formació de grau universitari o equivalent, cicle formatiu de grau superior o certificat de professionalitat de nivell 3.

- Formació o experiència en gestió de programes de formació.

Per poder preparar i tancar el projecte, el prospector pot començar l'activitat quinze dies abans de l'inici del projecte i pot acabar-la quinze dies després que finalitzi (a la data màxima del compliment del compromís de contractació). Aquests dies es consideren dins el període d'elegibilitat per a les despeses que s'han d'imputar a càrrec d'aquest concepte.

Abans d'iniciar l'acció formativa, l'entitat ha de presentar el currículum de la persona candidata a ser-ne el prospector, juntament amb una declaració responsable sobre la veracitat de les dades que conté i una planificació de les seves tasques que, com a mínim, n'ha d'incloure l'horari i la ubicació, per tal que el personal tècnic del SOIB ho validi abans de contractar-lo.

No són subvencionables els contractes del prospector subscrits amb:

- L'empresari o qui tengui el control empresarial, ocupi càrrecs de direcció o sigui membre dels òrgans d'administració de les entitats o empreses.

- Un familiar de fins a segon grau de consanguinitat o afinitat de l'empresari o de qui tengui el control empresarial, ocupi càrrecs de direcció o sigui membre dels òrgans d'administració de les entitats o empreses.

28. Seguiment, control del desenvolupament de les activitats formatives

1. El SOIB ha de fer actuacions de seguiment, avaluació i control de les accions formatives, mitjançant actuacions in situ i ex post.

2. Les actuacions que es facin durant les accions formatives han de comprendre el seguiment de l'activitat formativa en el lloc en què s'imparteix, a l'inici i mentre es dugui a terme. Es pot fer a través d'evidències físiques i testimonis recollits mitjançant entrevistes als responsables de formació, als alumnes i als formadors, a fi de comprovar la posada en marxa i l'execució de l'activitat formativa, i també sobre els continguts, el nombre real de participants, les instal·lacions i els mitjans pedagògics.

Per això, es pot elaborar prèviament un qüestionari o una llista de comprovació. En el marc d'aquestes actuacions, es poden fer requeriments per esmenar les incidències detectades.

3. A fi de poder fer efectiu el seguiment i el control, els centres col·laboradors estan obligats a facilitar les tasques de seguiment, control i avaluació de l'acció formativa; permetre al personal del SOIB accedir a les instal·lacions, així com facilitar els documents i altra informació que els requereixin. Els tècnics del SOIB han d'estendre una acta de seguiment de cadascuna de les visites que facin. Aquesta acta s'ha d'aixecar el mateix dia de la visita i se n'ha de lliurar una còpia al centre, el representant del qual l'ha de subscriure. En el cas que es detectin deficiències o irregularitats, s'han de fer constar en l'acta i el centre disposarà d'un termini, el qual s'ha d'especificar en l'acta, per fer les al·legacions que estimi pertinents i, si escau, per esmenar les deficiències. Si les deficiències o irregularitats detectades no afecten substancialment el contingut bàsic de l'actuació encomanada, s'ha de requerir al centre o entitat de formació que els esmeni i s'ha d'assenyalar un termini de deu dies per fer-ho.

4. El SOIB pot suspendre d'una manera cautelar una acció formativa quan s'observin anomalies que repercuteixin en el desenvolupament normal de la impartició de la formació, tal com estableix l'article 17.6 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març.

5. Una vegada esmenades les deficiències detectades, en un termini no superior a dos dies el centre ha d'informar el SOIB de les mesures que s'han pres per fer-ne efectiva la correcció.

6. En el cas que les deficiències o irregularitats detectades afectin substancialment el contingut bàsic de l'actuació o facin impossible continuar el curs, i també en el cas de no ser esmenades en el termini concedit, s'ha d'iniciar un procediment de reintegrament, de conformitat amb l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i els articles 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions. Així mateix, si escau, pot ser causa d'inici d'un procediment de suspensió temporal o definitiva de la condició de centre inscrit o acreditat.

7. Les infraccions que es detectin durant les actuacions de seguiment i control s'han de fer constar en els informes que emetin les persones que duguin a terme aquestes funcions, amb aportació de les proves que, si escau, les documentin. Aquestes actuacions poden donar lloc al trasllat a la unitat de la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social competent, a l'efecte d'obrir el procediment sancionador corresponent.

8. Els resultats dels qüestionaris per avaluar la qualitat de les accions formatives en el marc del sistema de la formació per a l'ocupació i els resultats de l'avaluació de la formació impartida pel centre o l'entitat de formació que duu a terme el tècnic de seguiment corresponent es poden tenir en compte en convocatòries futures com a criteri de valoració per concedir les subvencions.

29. Gestió de la formació

1. Per gestionar i executar la formació, els centres de formació han de complir les instruccions que estableix el SOIB en el Protocol de gestió d'accions formatives i els terminis que es preveuen en la Taula resum, els quals es troben en el fons documental de l'aplicació informàtica del SOIB.

2. Els centres de formació estan obligats a comunicar amb antelació al SOIB tots els canvis que es produeixin en la planificació i la programació de les accions formatives (calendari impartició, horaris, formadors, avaluació, etc.), tal com estableix el protocol de gestió.

30. Avaluació i acreditació de la formació de les especialitats formatives no conduents a certificats de professionalitat

1. En el cas de en el cas d'especialitats formatives MCER, l'examen final dels alumnes, s'ha de fer en el termini de 20 dies des que acaba l'especialitat formativa per part de l'entitat acreditativa oficial i amb la supervisió del centre de formació.

El centre de formació ha de comunicar al SOIB, a través d'una llista, els resultats dels alumnes presentats a l'examen de l'entitat acreditadora.

Els alumnes aptes rebran el certificat de l'entitat acreditativa oficial. En aquest cas, el diploma que hauria de lliurar el SOIB se substitueix pel certificat expedit per l'entitat acreditadora oficial.

2. En relació amb l'avaluació i l'acreditació de la resta d'especialitats formatives no conduents a certificats de professionalitat el SOIB expedirà un certificat d'aprofitament en què com a mínim s'han de fer constar la denominació de l'acció formativa, els continguts formatius, la durada i el període d'impartició.

L'examen final dels alumnes s'ha de fer dins l'execució de l'acció formativa per part del centre de formació.

31. Avaluació i acreditació de la formació adreçada a l'obtenció de certificats de professionalitat

1. La formació per a l'ocupació que s'executi en virtut d'aquesta convocatòria s'ha d'avaluar segons les directrius que estableix el SOIB en la guia de gestió d'accions formatives i d'acord amb l'article 14 del Reial decret 34/2008, de 18 de gener. En qualsevol cas, els centres i entitats de formació no estan autoritzats a expedir-ne els certificats i els diplomes.

2. La formació adreçada a obtenir certificats de professionalitat s'ha d'acreditar d'acord amb el que disposen la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d'ordenació i integració de la formació professional; el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat, i l'Ordre TMS/369/2019, de 28 de març, per la qual es regula el registre estatal d'entitats de formació de professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, així com els processos comuns d'acreditació i inscripció de les entitats de formació per impartir especialitats formatives incloses en el catàleg d'especialitats formatives.

L'avaluació de l'aprenentatge dels alumnes dels ensenyaments de formació professional per a l'ocupació dirigida a obtenir els certificats de professionalitat es fa per mòduls formatius. Es prenen com a referència els objectius expressats en resultats d'aprenentatge i els criteris d'avaluació de cadascun dels mòduls. L'avaluació es basa en una planificació prèvia que inclou l'avaluació durant el procés d'aprenentatge i l'avaluació al final de cada mòdul. La qualificació és numèrica, entre 1 i 10, sense decimals. Per superar un mòdul formatiu és necessari obtenir una puntuació mínima de 5 en la prova d'avaluació final i, si escau, en cadascuna de les unitats formatives que la configuren.

Pel que fa al mòdul de formació pràctica en empreses, el tutor de l'empresa que hagi designat el centre de treball ha de col·laborar amb el tutor del centre o entitat de formació per a l'avaluació, que s'ha de fer en termes d'«apte» o «no apte».

 

De cada mòdul del certificat de professionalitat, se n'ha de lliurar als participants un certificat, que ha de recollir els resultats de l'avaluació.

Els alumnes que hagin obtingut l'acreditació de certificats de professionalitat poden aconseguir diferents habilitacions professionals necessàries per desenvolupar un lloc de feina. Aquestes habilitacions les expedeixen altres conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, altres administracions públiques o altres tipus d'entitats. Aquestes habilitacions es poden consultar a l'enllaç següent de la pàgina web del SOIB: <https://soib.es/es/habilitaciones-professionales-si-teneis-un-cp/#>

32. Protecció de les dades de caràcter personal

En relació amb la protecció de dades de caràcter personal, són aplicables el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades, i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personal i garantia dels drets digitals.

33. Règim sancionador

1. El règim d'infraccions i sancions aplicable en l'àmbit de la Formació Professional per a l'Ocupació és el que regula el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'Ordre Social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, l'article 16 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març.

2. Per tot el que no preveu el Règim d'Infraccions i Sancions establert en el paràgraf anterior, hi ha d'estar en el Títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el títol V del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

34. Justificació del compromís de contractació

1. La contractació dels alumnes s'ha de fer en un termini màxim de 6 mesos després d'acabar les accions formatives. Un cop formalitzat cada contracte laboral cal adjuntar-ne la còpia a l'aplicació ESOIB en el termini màxim de 5 dies.

2. El compliment del compromís de contractació es comprovarà en relació amb la totalitat dels alumnes formats que hagin acabat la formació amb la qualificació d'apte/a.

No complir el compromís de contractació dona lloc a l'obligació de reintegrament total o parcial de la subvenció percebuda i de l'interès de demora corresponent des que s'hagi abonat, d'acord amb el que preveu l'apartat 35 d'aquesta convocatòria.

Per calcular aquest import s'ha de multiplicar el cost mitjà liquidat dels alumnes de l'acció formativa subvencionada pel nombre d'alumnes que manca per complir el compromís fixat a la resolució de concessió.

3. Si hi hagués abandonaments d'alumnes, se'n poden incorporar d'altres a la formació en el seu lloc. Aquesta substitució s'ha d'admetre sempre que es produeixi abans d'arribar al 25 % de la durada de l'acció formativa, i en el cas dels certificats de professionalitat, si a més, es produeixen durant els primers cinc dies lectius des de l'inici de l'acció formativa.

35. Revocació i reintegrament de les subvencions

1. L'alteració, intencionada o no, de les condicions que s'han tingut en compte per concedir la subvenció, l'incompliment total o parcial de les obligacions o dels compromisos que ha de complir l'entitat beneficiària o qualsevol altre incompliment del règim jurídic de les subvencions i, en tot cas, l'obtenció de subvencions incompatibles, prèviament o posteriorment a la resolució de concessió, són causes de revocació, total o parcial, de la subvenció atorgada i, si escau, de reintegrament de les quantitats percebudes per l'entitat, d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 2/2005.

2. És causa específica de revocació total l'execució del programa formatiu sense disposar dels requisits que exigeix la normativa reguladora per impartir l'especialitat, amb els corresponents reintegrament i els interessos de demora, si corresponen.

3. Els incompliments parcials dels requisits o les obligacions de les entitats beneficiàries, l'execució incorrecta de les accions que es posin de manifest en la verificació administrativa o en el seguiment in situ de les accions subvencionades, així com també la justificació d'una quantia inferior a la quantia atorgada inicialment, impliquen l'inici d'un procediment de revocació parcial de les subvencions concedides, que pot comportar la minoració de l'import pendent de pagament i/o el reintegrament parcial per part de l'entitat beneficiària, de les quantitats pagades amb els interessos de demora, si corresponen.

4. A aquest efecte, s'ha de tenir en compte el principi general de proporcionalitat, com també la resta de criteris de gradació que consten en l'article 15 de les bases, aprovades mitjançant l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, d'acord amb el Decret legislatiu 2/2005.

 

 

​​​​​​​ANNEX 2 Criteris de valoració

1. Criteris relacionats amb el centre de formació (màxim 30 punts)

a) Qualitat: (màxim 10 punts)

En el cas que el centre tingui una certificació de qualitat que inclogui l'activitat de formació en vigor expedida per un organisme certificador degudament acreditat davant l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC) i l'acrediti documentalment: 10 punts.

Els certificats de qualitat hauran d'estar vigents en el moment de presentar la sol·licitud i s'hauran d'adjuntar al projecte en cas que es vulgui que siguin valorats.

b) Experiència per dur a terme el projecte: (màxim 20 punts)

- Experiència en convocatòries de formació amb compromís de contractació gestionades pel SOIB. 10 punts

- Experiència en convocatòries de formació en la impartició d'especialitats formatives conduents i no conduents a l'obtenció de certificats de professionalitat: 5 punts

- Experiència en altres convocatòries de polítiques actives d'ocupació organitzades pel SOIB: 5 punts

2. Criteris relacionats amb la proposta metodològica de l'acció formativa (màxim 70 punts)

a) Accions dirigides a col·lectius de treballadors desocupats amb especials dificultats d'inserció

Es consideren col·lectius amb especials dificultats d'inserció les persones amb discapacitat, persones majors de 45 anys o aturades de llarga durada. 20 punts

El col·lectiu destinatari s'ha d'especificar en el projecte de l'empresa o entitat sol·licitant.

b) Especialitats del programa formatiu.

- Programacions amb certificats complets de nivell 1 i 2 de la mateixa família professional (50 punts)

- Programacions amb certificat de professionalitat complet de nivell 2 (30 punts)

- Programacions amb certificat de professionalitat complet de nivell 1 (20 punts)

- Programacions que inclouen només especialitats no conduents a certificat de professionalitat o que no integren certificats de professionalitat complets (10 punts)

3. Criteris relacionats amb l'eficiència de la formació professional per a l'ocupació (màxim 50 punts).

a) Per cada entitat que hagi executat programació formativa corresponent a les convocatòries de subvencions de formació amb compromís de contractació i que la taxa d'abandonament de les accions formatives impartides no hagi estat superior al 50 % (50 punts per especialitat).