Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 241536
Acord del Consell de Direcció del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 30 de març de 2023 pel qual es deleguen en la presidenta del FOGAIBA les competències atribuïdes i previstes als articles 28 a 34 del Reglament (UE) núm. 2021/1060 del Parlament, en matèria de desenvolupament territorial del fons FEMPA i FEADER

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Reglament (UE) núm. 2021/1060, del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny, pel qual s'estableixen les disposicions comunes relatives al Fons europeu de desenvolupament regional, al Fons social europeu plus, al Fons de cohesió, al Fons de transició justa i al Fons europeu marítim, de pesca i d'aqüicultura, així com les normes financeres per a aquests fons, i per al Fons d'asil, migració i integració, el Fons de seguretat interior i l'Instrument de suport financer a la gestió de fronteres i la Política de visats, inclou en els articles 28 a 34, la regulació de l'aplicació del desenvolupament local participatiu.

Aquest Reglament, per tant, és aplicable als fons europeus FEMPA, gestionat pel FOGAIBA,i no és, a priori, aplicable als fons FEADER, també gestionat per aquest.

No obstant això, el Reglament (UE) núm. 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, estableix normes en relació amb les ajudes als plans estratègics que han d'elaborar els estats membres en el marc de la política agrària comuna, finançada amb càrrec al Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i el seu article 2.2 relatiu a disposicions aplicables, disposa que, entre altres, els articles  28 al 34, amb excepció paràgraf primer, lletra c) de l'article 28, del Reglament  (UE) núm. 2021/1060, esmentat, s'aplicaran a l'ajuda financera pel FEADER.

Per a l'aplicació de les actuacions en matèria de desenvolupament local participatiu, els diferents reglaments d'aplicació i els instruments derivats d'aquests, com són el Pla Estratègic de la PAC 2023-2027 i Programa pel FEMPA 2021-2027 d'Espanya, estableixen una sèrie d'obligacions i atribueixen unes determinades competències a diferents òrgans interventors en els procediments dissenyats.

No obstant això, existeixen fases d'aquestes actuacions que no s'atribueixen a cap òrgan en concret, que no es tracten de convocatòries d'ajudes, però sí forma part de l'aplicació de la política de foment.

L'execució d'aquesta política és competència del FOGAIBA de conformitat amb el que disposa el  Decret 64/2005, de 10 de juny, de creació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA). No obstant això,  no es determina expressament l'òrgan competent per dur a terme aquestes actuacions.

Per tot això, i d'acord amb el que estableix l'article 11.1q) del Decret esmentat, atesa la manca de determinació expressa de competències, correspon al Consell de Direcció del FOGAIBA l'execució d'aquestes competències.

Per raons d'eficàcia administrativa, es considera necessari acordar la delegació de totes les competències que per l'aplicació dels articles 28 a 34, relatius al desenvolupament territorial, del Reglament (UE) núm. 2021/1060, del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny, pel qual s'estableixen les disposicions comunes relatives al Fons europeu de desenvolupament regional, al Fons social europeu plus, al Fons de cohesió, al Fons de transició justa i al Fons europeu marítim, de pesca i d'aqüicultura, així com les normes financeres per a aquests fons, i per al Fons d'asil, migració i integració, el Fons de seguretat interior i l'Instrument de suport financer a la gestió de fronteres i la Política de visats, en el que als fons FEMPA i FEADER, resulten d'aplicació i estén atribuïdes al Consell de Direcció, en la presidenta del FOGAIBA.

Per tot això, d'acord amb el que estableix l'article 9 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic  i l'article 25 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, el Consell de direcció del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les IllesBalears, en la sessió de 30 de març de 2023, adoptà, entre d'altres, l'acord següent:

“Delegar en la presidenta del FOGAIBA totes les competències contemplades en el Reglament (UE) núm. 2021/1060 del Parlament, en matèria de desenvolupament territorial i contemplades en els articles 28 a 34.”

 

Aquest Acord será efectiu a partir de la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, (signat electrònicament: 4 d'abril de 2023)

El secretari general de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació Jorge Sánchez Fernández Per suplència del secretari del Consell de Direcció del FOGAIBA (Resolució de 23.07.19)