Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA, SECTORS PRODUCTIUS I MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Núm. 84813
Resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica sobre l’autorització administrativa i declaració, en concret, d’utilitat pública del projecte de reforma de línia aèria MT (15 kV) Son Colom per a nou subministrament MT (15 kV) de 4.772,82 kW

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El 7 d'octubre de 2021 va tenir entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic la sol·licitud d'autorització administrativa prèvia i de construcció sense expropiació (codi TNI 118), de part d'Edistribución Redes Digitales, SLU, sobre el projecte de reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom per a nou subministrament de 4,772,82 kW, amb número d'expedient 2021/2019.

2. El 15 d'octubre de 2021 va tenir entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic l'escrit del Sr. Carlos Ferrer Camps, director de Distribució de Balears d'Edistribución Redes Digitales, SLU, sol·licitud d'autorització administrativa prèvia, de construcció i declaració, en concret, d'utilitat pública sobre el projecte esmentat (codi TNI 121). L'afectació declarada es troba localitzada al polígon 1, parcel·la 109 del terme municipal de Porreres, concretament sobre el suport metàl·lic número T88.

3. El 4 de novembre de 2021, el tècnic de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic emet informe de deficiències del projecte esmentat.

4. L'11 de gener de 2022 va tenir entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic un escrit d'esmena de deficiències en resposta a l'escrit esmentat al punt tercer.

5. El 16 de febrer de 2022, el tècnic de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic emet un segon informe de deficiències del projecte esmentat.

6. El 29 de març de 2022 va tenir entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic un escrit d'esmena de deficiències en resposta a l'escrit esmentat al punt cinquè.

7. El 14 de juliol de 2022 va tenir entrada a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic una sol·licitud d'informe sobre el projecte esmentat, per part de l'Ajuntament de Porreres, com a òrgan substantiu del procediment d'obtenció de llicència municipal d'obres, amb relació a la sol·licitud informada per part de la Comissió Balear de Medi Ambient sobre l'avaluació ambiental ordinària necessària per tramitar la llicència esmentada.

8. El 20 de juliol de 2022, el tècnic de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, com a òrgan substantiu del procediment d'autorització administrativa prèvia, de construcció i declaració, en concret, d'utilitat pública del projecte esmentat, va emetre sol·licitud d'informe a les distintes administracions, organismes, empreses de servei públic o de serveis d'interès general que resultin afectades, tal com disposa l'article 146 del Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre. A data de signatura d'aquest document, tots els informes són favorables per haver transcorregut el termini de trenta dies sense rebre resposta. La relació d'administracions, organismes, empreses de servei públic o de serveis d'interès general afectades és la següent:

  • Ajuntament de Porreres.
  • Ajuntament de Llucmajor.
  • Consell de Mallorca.
  • Direcció General de Recursos Hídrics.
  • Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat.

9. El 29 de juliol de 2022, Edistribución Redes Digitales, SLU registra la nota simple informativa de títol i càrregues de la parcel·la afectada.

10. L'1 d'agost de 2022, els tècnics de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic emeten informe per inici del tràmit d'informació pública d'autorització administrativa i declaració, en concret, d'utilitat pública de la instal·lació elèctrica denominada reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom, per nou subministrament de 4,772,82 kW:

-Expedient: 2021/26019 – UP 3/2021.

-Denominació del projecte: projecte de reforma de la línia aèria de mitja tensió Son Colom, per nou subministrament de 4772,82 kW, redactat pel tècnic Jordi Masramon Puigdomènech (núm. de col·legiat 24098 del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Industrials de Barcelona) amb número de visat 2022904616 el 25 de març de 2022.

-Finalitat de la instal·lació: atendre la sol·licitud de dotació de subministrament elèctric al polígon industrial de sa Creu, sector 1, situat al terme municipal de Porreres.

-Dades tècniques: reforma de la LAMT Colom coa 15 kV existent en el tram que comprèn des de la subestació de Llucmajor fins al suport T85. La instal·lació es divideix en un tram soterrat i un tram aeri.

-Tram soterrat: nova LSMT a 15 kV des de la subestació de Llucmajor fins al suport T143 amb una longitud total de 80 metres i conductors de 3x1x240mm2 de secció d'Al.

-Tram aeri: LAMT a 15 kV que va des del T143 fins al suport T86. La reforma d'aquest tram aeri consisteix en la modificació de l'armat de 50 torres metàl·liques, la substitució de set suports de formigó per suports metàl·lics i la substitució de 10.650 metres de conductor aeri existent per nou conductor LARL-125.

-Pressupost total: 423.692,48 euros.

11. L'1 d'agost de 2022, el director general d'Energia i Canvi Climàtic emet l'obertura del tràmit d'informació pública d'autorització administrativa i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom, per nou subministrament de 4,772,82 kW.

12. El 4 d'agost de 2022 es va notificar al Sr. Antoni Servera Fullana, propietari de la parcel·la 109, polígon 1 del terme municipal de Porreres, juntament amb la Sra. Rosa Portell Miralles com a part afectada per aquest tràmit d'autorització administrativa i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom, per nou subministrament de 4,772,82 kW.

13. El 5 d'agost de 2022, el Consell de Mallorca tramet una còpia de l'acord que va prendre la Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme en sessió de dia 30 d'abril de 2021, i de l'informe corresponent emès pels serveis Tècnic i Jurídic d'Urbanisme, en el qual es declara «la no necessitat d'interès general per a l'autorització del projecte, ja que en el tram que discorre per Porreres la reforma de la línia elèctrica se situa sobre un traçat existent i no suposa cap nova implantació, i pel que fa al tram subterrani de nova implantació que se situa dins la subestació de Llucmajor que està inclosa dins el Pla Director Sectorial Energètic i, per tant, és un ús admès».

14. El 18 d'agost de 2022 es publica en el BOIB núm. 109 l'obertura del tràmit d'informació pública d'autorització administrativa i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom per nou subministrament de 4,772,82 kW.

15. El 23 d'agost de 2022 es publica en el BOE núm. 202 l'obertura del tràmit d'informació pública d'autorització administrativa i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom per nou subministrament de 4,772,82 kW.

16. El 29 d'agost de 2022 es publica en el Diari de Mallorca l'obertura del tràmit d'informació pública d'autorització administrativa i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom.

17. El 29 d'agost de 2022 es publica en el diari Última Hora l'obertura del tràmit d'informació pública d'autorització administrativa i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom.

18. El 5 de setembre de 2022 es va rebre a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic un escrit d'al·legacions del Sr. Antoni Servera Fullana.

19. El 19 de setembre de 2022 es remet l'escrit d'al·legacions del Sr. Antoni Servera Fullana a l'empresa distribuïdora Edistribución Redes Digitales, SLU.

20. El 19 de setembre de 2022, des de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic es remet a l'Ajuntament de Porreres informe favorable sobre el projecte reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom.

21. El 3 d'octubre de 2022, la batlessa de Porreres Sra. Francisca Mora Veny va signar el certificat de no al·legacions quant a la publicació d'anuncis en el tauler electrònic municipal informant sobre l'obertura del tràmit d'informació pública d'autorització administrativa i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom per nou subministrament de 4,772,82 kW, complint amb els terminis legalment establerts.

22. El 6 d'octubre de 2022 es va publicar en el BOE núm. 240 l'anunci de notificació del procediment d'autorització administrativa i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom per nou subministrament de 4,772,82 kW a l'afectada Sra. Rosa Portell Miralles, com a propietària de la parcel·la 109, polígon 1 del terme municipal de Porreres, juntament amb el Sr. Antoni Servera Fullana, a causa de la impossibilitat de notificació directa.

23. El 10 d'octubre de 2022, el batle de Llucmajor Sr. Eric Jareño Cifuentes va signar el certificat de no al·legacions quant a la publicació d'anuncis en el tauler d'edictes i a la plana web municipal informant sobre l'obertura del tràmit d'informació pública d'autorització administrativa i declaració, en concret, d'utilitat pública d'una instal·lació elèctrica denominada reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom per nou subministrament de 4,772,82 kW, complint amb els terminis legalment establerts.

24. L'11 d'octubre de 2022, l'empresa distribuïdora Edistribución Redes Digitales, SLU, presenta un escrit de resposta a les al·legacions formulades pel Sr. Antoni Servera Fullana.

25. El 29 de novembre de 2022, els tècnics de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic emeten un informe desfavorable sobre les al·legacions presentades pel Sr. Antoni Servera Fullana. Les conclusions d'aquest informe són:

-La vista de l'escrit d'al·legacions del Sr. Antoni Servera Fullana, de la resposta d'Edistribución Redes Digitales, SLU i de les consideracions dels tècnics del Servei de Transport, Distribució i Generació Tèrmica.

-S'informa desfavorablement sobre les al·legacions presentades pel Sr. Antoni Servera Fullana.

-Es pot iniciar el tràmit d'audiència previ a la proposta de resolució, en concret quinze dies des de la recepció de la notificació d'aquest escrit, tot conforme a l'article 82 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

-Donar trasllat als interessats, en concret al Sr. Antoni Servera Fullana i Edistribución Redes Digitales, SLU.

26. El 29 de novembre de 2022 s'emet una notificació de tràmit d'audiència relativa a l'autorització administrativa i declaració, en concret, d'utilitat pública del projecte reforma de línia aèria MT (15 kV) Son Colom per nou subministrament MT (15 kV) de 4,772,82 kW. Aquest tràmit d'audiència va ser notificat al Sr. Antoni Servera Fullana el 16 de novembre de 2022.

Al·legacions durant l'inici del tràmit d'informació pública

Durant el període d'informació pública sobre l'autorització administrativa i declaració, en concret, d'utilitat pública del projecte Reforma de línia aèria MT (15 kV) Son Colom per nou subministrament MT (15 kV) de 4,772,82 kW, el Sr. Antoni Servera Fullana va presentar un escrit d'al·legacions, el qual va ser contestat tant per l'empresa distribuïdora Edistribución Redes Digitales, SLU com pel Servei de Transport, Distribució d'Energia i Generació Tèrmica.

A continuació es transcriuen tant les al·legacions del Sr. Antoni Servera Fullana com la resposta d'Edistribución Redes Digitales, SLU (11 de novembre de 2022) i del Servei de Transport, Distribució d'Energia i Generació Tèrmica (29 de novembre de 2022).

Primera al·legació

A la primera al·legació, el Sr. Antoni Servera Fullana manifesta:

Que de acuerdo con el interés general y utilidad pública existente para la instalación de líneas y cableado eléctrico esta parte está de acuerdo con la constitución de la referida servidumbre, por lo que esta parte autoriza expresamente a la constitución de un derecho de servidumbre de paso de energía eléctrica incluyendo el vuelo sobre el predio sirviente y la fijación y permanencia de los apoyos para la sustentación de los cables conductores de energía eléctrica.

Igualmente, autorizo el derecho de paso o acceso y la ocupación de manera temporal de la finca para atender a la construcción, vigilancia, conservación y reparación de la línea eléctrica, todo ellos conforme a lo dispuesto en la legislación vigente en la materia.

No obstante lo anterior y de acuerdo con lo establecido en el artículo 59 de la Ley 24/2013 de 26 de diciembre, en el artículo 153 del RD 1955/2000 de 1 de diciembre y en el artículo 565 del Código Civil, solicito un cambio de trazado de la línea eléctrica del proyecto presentado de manera que el cableado eléctrico se extienda por el punto menos perjudicial para mi propiedad, lo que significa que los apoyos para la sustentación de los cables conductores de energía eléctrica deberán ser enclavados en los laterales del a finca y en los puntos más próximos posibles a las paredes linderas y evitando en todo caso la instalación de los mismos en mitad de la finca, lo que provocaría un gran menoscabo en mi propiedad.

La resposta d'Edistribución Redes Digitales, SLU a aquesta al·legació és la següent:

En el tercer punto de manifiesto de alegaciones del Sr. Antoni Servera Fullana, se solicita cambio del trazado de la línea eléctrica proyectada de manera que el cableado eléctrico se extienda por el punto menos perjudicial para su propiedad, lo que significa que los apoyos para la sustentación de los cables conductores de energía eléctrica deberían se enclavados en los laterales de la finca y en los puntos más próximos posibles a las paredes linderas y evitando en todo caso la instalación de los mismos en mitad de la finca.

Según lo indicado por el Sr. Antoni Servera Fullana, el apoyo eléctrico en conflicto se trataría de la torre nº88 del Proyecto presentado, la cual debe situarse a 1 vez y media su altura respecto a la carretera colindante a la finca para cumplir con la Ley 5/1990, de 24 de mayo, de Carreteras de la Comunidad Autónoma de las Illes Balears (art. 33.3 f) y con lo dispuesto en el punto 5.7 de la Instrucción Técnica Complementaria ITC-LAT 07 del RD 223/2008 de 15 de febrero.

La torre en cuestión tiene una altura útil de 18 metros y, por lo tanto, debe mantener una distancia mínima de 27 metros respecto a la carretera.

Es por ello, que la alegación formulada por el Sr. Antoni Servera entra en conflicto directo con los preceptos citados anteriormente, por lo que Edistribución Redes Digitales SLU no puede realizar el cambio de ubicación de apoyo, propuesto por el propietario de la parcela 109 del polígono 1 del término municipal de Porreres.

Les consideracions del Servei de Transport i Distribució d'Energia i Generació Tèrmica en relació al contingut de la primera al·legació són les següents:

1. Atès que el suport T88, objecte del conflicte, presenta una alçada de 18 metres, la distància mínima de separació amb la carretera MA-5030 ha de ser, efectivament, de 27 metres, d'acord amb l'article 33, apartat f) de la Llei 5/1990, de 24 de maig, de Carreteres de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

D'acord amb aquesta informació, els tècnics que subscriuen consideren que la proposta presentada per Edistribución Redes Digitales, SLU compleix amb la normativa vigent en matèria de carreteres projectant el nou suport T88 en el punt límit de 27 metres sobre la carretera MA-5030 i seguint el camí més eficient del tram de línia aèria.

Fonaments de dret

1. Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.

2. Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministraments i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.

3. Reial decret 337/2014, de 9 de maig, pel qual s'aproven el Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió i les seves instruccions tècniques complementàries ITC-RAT 01 a 23.

4. El Decret 99/1997, d'11 de juliol, pel qual es regula el procediment administratiu aplicable a la tramitació de les instal·lacions elèctriques de la comunitat autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 36/2003 d'11 d'abril.

5. Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

6. Resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica de 2 de març de 2021 de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.

7. Reial decret 842/2002, de 2 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament electrotècnic per a baixa tensió.

8. Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Autoritzar la instal·lació elèctrica que es detalla a continuació:

-Expedient: UP3/2021 (2021/26019).

-Denominació del projecte: projecte de reforma de la línia aèria de mitja tensió (15 kV) Son Colom per nou subministrament de 4,772,82 kW.

-Peticionari: Edistribución Redes Digitales, SLU.

2. Declarar, en concret, la utilitat pública de la instal·lació elèctrica que s'autoritza, d'acord amb l'article 54 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric, que du implícita, si escau, la necessitat d'ocupació dels béns o d'adquisició de drets afectats dels propietaris amb qui el sol·licitant no hagi arribat a un acord, i implica l'ocupació urgent dels béns i drets inclosos en l'annex d'aquesta Resolució, a l'efecte de l'article 52 de la Llei de 16 de desembre de 1954, sobre expropiació forçosa.

3. Atorgar l'autorització administrativa de construcció segons el projecte d'execució d'aquesta instal·lació, redactat pel tècnic Jordi Masramon Puigdomènech (núm. de col·legiat 24098 del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Industrials de Barcelona) amb número de visat 2022904616 el 25 de març de 2022.

4. Desestimar les al·legacions del Sr. Antoni Servera Fullana, tal com s'ha argumentat en la part expositiva i, en concret, la seva petició de modificació del traçat de la instal·lació projectada.

5. Notificar aquesta Resolució al titular de la instal·lació, Edistribución Redes Digitales, SLU; al Sr. Antoni Servera Fullana; a l'Ajuntament de Porreres, a l'Ajuntament de Llucmajor i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Vàlid a la data de signatura del document electrònic: 27 de gener de 2023

El director general d'Energia i Canvi Climàtic Per delegació del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica (BOIB núm. 31, de 04/03/2021) José Guillermo Malagrava Rigo

 

ANNEX

Propietaris

  • Antoni Servera Fullana

Finca afectada

  • Polígon 1, parcel·la 109, Porreres
  • Ref. cadastral: 07043A001001090000HI

Afecció

  • Superfície de servitud de pas: 255,00 m2
  • Superfície de servitud de vol: 306,00 m2
  • Superfície d'ocupació temporal àrees de treball: 291,00 m2
  • Superfície d'ocupació temporal d'accessos: 0,00 m2
  • Superfície d'afecció de construcció: 847,00 m2
  • Superfície d'ocupació temporal suport: 0,00 m