Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA EUGÈNIA

Núm. 84669
Aprovació definitiva modificació ordenança fiscal reguladora de la taxa per serveis de retirada i custòdia de vehicles o altres objectes pesats o voluminosos d'espais públics

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

No havent-se presentat cap reclamació o suggeriment, durant el període d'exposició al públic, respecte a l'aprovació provisional de la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa pels serveis de retirada i custòdia de vehicles o altres objectes pesats o voluminosos d'espais públics, havent-se publicat l'anunci relatiu en el Boib núm. 157 de 3 de desembre de 2022, d'acord amb l'article 17.3 de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, es dóna per aprovada definitivament l'esmentada modificació, publicant-se íntegrament a continuació el text complet de l'ordenança:

Ordenança fiscal reguladora de la taxa per serveis de retirada i custòdia de vehicles o altres objectes pesats o voluminosos d'espais públics.

Article 1.- Fonament i naturalesa.

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i pels articles 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i 15 a 19 de la Llei 29/1988, de 28 de desembre, reguladora de les hisendes locals, aquest Ajuntament estableix la taxa per serveis de retirada i custòdia de vehicles o altres objectes pesats o voluminosos dels espais públics, que es regirà per la present ordenança fiscal, les normes de la qual s'ajusten al que diu l'article 58 de l'esmentada Llei 39/1988.

Aquesta taxa és independent i compatible amb les multes assenyalades al Codi de circulació o qualsevol altra disposició vigent, per a la infracció comesa en estacionar el vehicle indegudament, o dipositar l'objecte de què es tracti, al lloc on s'ha de retirar.

Article 2.- Fet imposable.

1.- Constitueixen el fet imposable d'aquesta taxa la prestació dels serveis i la realització de les activitats següents:

a) L'activitat de la grua, provocada per qui ha estacionat un vehicle indegudament, per qui ha deixat a la via pública qualsevol objecte pesant o voluminós que pertorbi la fluïdesa de la circulació rodada o de vianants o per qualsevol activitat singular de la Policia Local que requereixi l'activitat de la grua per retirar el vehicle o objecte de què es tracti i traslladar-lo al Dipòsit Municipal o al lloc que es determini.

b) L'estada o custòdia del vehicle o objecte retirat al dipòsit o al lloc on hagi estat traslladat.

2.- No estaran subjectes a la taxa.

a) Els casos d'utilització il·legítima del vehicle per part de qui l'ha estacionat d'on ha estat retirat per la grua, sempre que la desaparició del vehicle hagi estat denunciada pel seu propietari o quedi prou provada la il·legitimitat de la utilització.

b) Quan el vehicle hagi estat estacionat a un lloc permès i hagi sobrevingut posteriorment una causa que hagi fet necessària la intervenció de la grua pel seu trasllat.

Article 3.- Subjecte passiu.

Són subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 33 de la Llei general tributària que han provocat la prestació del servei i, en defecte d'això, els propietaris dels vehicles o objectes retirats.

Article 4.- Responsables.

1.-Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 38.1 i 39 de la Llei general tributària.

2.-Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 40 de la Llei general tributària.

 

Article 5.- Quota tributària.

La quota tributària es determinarà d'acord amb les tarifes contingudes a l'annex d'aquesta ordenança.

Article 6.- Exempcions i bonificacions.

No es concedirà cap exempció o bonificació en el pagament de la taxa.

Article 7.- Meritació.

Conformement a l'article 26 de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, la taxa es meritarà quan s'iniciï la prestació del servei o la realització de l'activitat.

Article 8.- Declaració i ingrés.

El procediment d'ingrés serà, d'acord amb l'article 27 de la Llei 39/1988, el d'autoliquidació. Els subjectes passius hauran d'autoliquidar la taxa en el moment d'iniciar-se la prestació del servei o activitat, o, en tot cas, abans de recuperar el vehicle o objecte retirat.

Article 9.-Infraccions i sancions.

Per a tot el que es refereix a la qualificació d'infraccions tributàries, així com a les sancions que hi corresponguin en cada cas, on s'ajustarà al que disposa l'ordenança fiscal general i els articles 77 i següents de la Llei general tributària i la resta de disposicions que la desenvolupin i la complementin.

Annex.- Tarifes vigents.

Tarifes

Epígraf

 

 

 

 

Diürn

 

 

Recàrrec per vehicles automàtics (15%)

 

 

Recàrrec per servei nocturn/festiu (50%)

 

Recàrrec per servei nocturn/festiu vehicles automàtics

 

 

Turismes

 

111,00 €

 

       128,00 € 

 

        166,00  €

 

      192,00 €

 

 

Furgonetes

 

121,00 €

 

139,00 €

 

181,00 €

 

208,00 €

 

 

Sobredimensionats

( Si el vehicle es pot retirar )

 

 

145,00 €

 

 

166,00 €

 

 

217,00 €

 

 

250,00 €

 

 

 

 

Diürn

Recàrrec per servei nocturn/festiu (50%)

 

Motocicletes

 

84,00 €

 

127,00 €

 

  • per l'estada o custòdia al lloc habitual amb aquest efecte, per cada dia natural o fraccionat, exclòs aquell en què es va produir la retirada del vehicle o objecte.

 

Diürn

Turismes

5,00 €

Furgonetes

5,00 €

Sobredimensionats

12,00 €

Motocicletes, ciclomotors, bicicletes

2,00 €

Objectes sense consideració de vehicles

2,00 €

  • Preu per hora 60,00 € de servei.

  • Es considera servei nocturna en la franja horària de 20:00 fins a les 8:00.

  • Es considera servei festiu els dissabtes, diumenges i festius.

  • Es considera un vehicle sobredimensionat aquell que tingui una mida de 6 o més metres de llarg o tingui rodes bessones.

Normes per al cobrament de la taxa:

  • Si el conductor o persona autoritzada comparegués, un cop carregat el vehicle a la grua, s'haurà de satisfer la tarifa integra de la taula anterior.

  • Si el conductor o persona autoritzada comparegués, un cop l'agent ha sol·licitat el servei de la grua i la grua no ha comparegut al lloc sol·licitat i se suspenen els treballs de retirada del vehicle perquè s'adopten les mesures convenients. Les tarifes de la taula anterior es reduiran un 25%, en cas de la grua no hagi iniciat el servei no serà d'aplicació la tarifa anterior.

En el supòsit que els vehicles (camions, autocars i altres vehicles pesats) o objectes voluminosos s'hagin de retirar mitjançant grues o altres mitjans de característiques especials, la tarifa de referència estarà constituïda per l'import total de la factura del servei prestat pel tercer incrementant l'import en un 15 % en concepte de despeses de gestió i tramitació del servei de retirada.

La present ordenança entrarà en vigor a partir de la publicació del seu text íntegre en el Boib, el que es fa públic per a general coneixament.

 

Santa Eugènia a  la data de la signatura electrònica (31 de gener de 2023)

El batle Joan Riutort Crespí