Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 84000
Acord del Consell de Govern de 30 de gener de 2023 pel qual es declaren com a inversió d’interès autonòmic les obres d’ampliació i reforma del CEIPIEEM Son Serra a la parcel·la de referència cadastral 7126901DD6872E0001XP, per a ús educatiu a sòl urbà, de propietat de l’Ajuntament de Palma, al terme municipal de Palma, i s’adapten les determinacions urbanístiques de l’equipament a les requerides pel projecte necessari per dur a terme l’actuació, d’acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Un dels objectius del Govern de les Illes Balears, de conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, és garantir el dret a l'educació de qualitat i accedir-hi en condicions d'igualtat.

Així mateix, d'acord amb l'Estatut, les institucions pròpies de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix aquest Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a la salut, l'educació, l'habitatge, la protecció social, el lleure i la cultura.

El capítol I del Títol V de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, regula la xarxa de centres educatius de les Illes Balears. A l'article 102, de Creació de centres, estableix que la creació, la supressió i la transformació de centres públics correspon al Govern de les Illes Balears, que ha d'establir els tipus d'ensenyaments que s'hi desenvoluparan. Al punt 3 del mateix article determina que el Govern de les Illes Balears ha de promoure una xarxa de centres públics suficient per cobrir la demanda de la població escolar de les Illes Balears (BOIB núm. 38, de 17 de març).

Amb la finalitat de complir aquests objectius, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d'equipaments, de manera que permeti afrontar les demandes en matèria sanitària, educativa i social de la població, motivada no només per l'important increment que ha experimentat la població resident a les Illes Balears, sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat. Així doncs, a fi de pal·liar aquestes deficiències en el lapse de temps més breu possible, el dia 20 de gener de 2018, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Pel que fa a l'atenció de les demandes en l'àmbit de l'educació i a l'adequació de la xarxa pública d'equipaments, mitjançant el Reial decret 1876/1997, de 12 de desembre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ensenyament no universitari, es va fer efectiu el traspàs de les competències en matèria d'ensenyament no universitari i la Comunitat Autònoma va assumir, entre d'altres, la competència en matèria de «l'elaboració, supervisió, aprovació, contractació i execució de projectes de noves construccions, reforma, ampliació o millora de les existents, així com, la dotació i l'equipament referent als centres públics. Convocatòria i resolució de concursos i projectes d'edificis i material [...]»

Correspon a la Conselleria d'Educació i Formació Professional, a través de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, entre d'altres competències, la coordinació de les infraestructures i dels serveis educatius, d'acord amb l'article 2.6.a) del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El Decret llei 1/2018, de 19 de gener, estableix la regulació relativa als efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei.

A partir del curs 2005-2006 el CEIP Son Serra va iniciar el procés de transformació del seu model i de l'oferta educativa per esdevenir un col·legi d'educació infantil i primària integrat amb ensenyaments musicals (CEIPIEEM). De llavors ençà el centre ha passat a ser d'un centre de doble línia amb estudis de segon cicle d'educació infantil i educació primària amb una aula d'educació especial bàsica, a consolidar-se com un centre de doble línia en què s'imparteixen simultàniament els estudis d'educació infantil, d'educació primària i d'educació especial bàsica amb els ensenyaments musicals.

El centre el curs 2022-2023 té una matrícula de 404 alumnes, distribuïts entre educació infantil, educació primària i educació especial bàsica. Els darrers cursos per tal de poder atendre les necessitats d'espais que es requereixen per les característiques d'un centre integrat amb ensenyaments musicals, el CEIPIEEM Son Serra ha hagut d'habilitar alguns espais específics per poder dur a terme les seves activitats. A més a més, s'ha hagut d'instal·lar una aula modular al pati de primària. Per tot això, no es pot donar compliment al Reial Decret 132/2010 de 12 de febrer, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen els ensenyaments de segon cicle de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària ni al Reial Decret 389/1992, de 15 d'abril, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen ensenyaments artístics.

Ateses les característiques específiques del centre integrat amb ensenyaments musicals i les necessitats actuals d'espai del centre, és imprescindible l'ampliació del CEIPIEEM Son Serra per tal que pugui disposar dels espais necessaris d'acord amb el RD 132/2010 i el RD 389/1992.

El CEIPIEEM Son Serra es troba ubicat a la parcel·la de referència cadastral 7126901DD6872E0001XP. Aquesta parcel·la té una superfície de 3.361 m2 segons informació cadastral, destinats a equipament educatiu. La parcel·la es troba ubicada a una illeta rectangular, majoritàriament de propietat de l'Ajuntament de Palma. No obstant això, hi ha una part que és propietat de l'empresa municipal EMAYA (ref. cadastral 7126902DD6872E0001IP) i una altra part corresponent a una estació transformadora de l'empresa ENDESA Distribución Eléctrica SL (ref. cadastral 7126903DD6872E0001JP) (informació extreta de la memòria de la modificació del PGOU per ubicar l'escola elemental de música al CEIP Son Serra BOIB núm.18, d'11 de febrer de 2020). A la illeta en qüestió, EMAYA té 4 sondejos de captació d'aigua per a consum humà, els quals segons el Decret 53/2012 de 6 de juliol, no afecten a la reforma objecte del present projecte. D'aquests 4 sondejos, 2 actualment no estan operatius i es troben al pati del centre escolar i els altres 2 que actualment sí que estan operatius i es troben dins de la parcel·la de propietat d'EMAYA.

A aquestes qüestions s'afegeix el fet que l'orografia de la zona és molt variada amb diferències de cotes de fins a 6,47m dins la parcel·la escolar.

Els paràmetres urbanístics d'aplicació en aquesta illeta es troben recollits a la modificació del PGOU per ubicar l'escola elemental de música al CEIP Son Serra (BOIB núm. 18 de l'11 de febrer de 2020). Aquesta modificació canvia la qualificació de la totalitat de la illeta, que passa de zona EQ4-b/DO-P 29-01-E a zona EQ0M, el que suposa un augment de l'edificabilitat en 1.275 m2. Per altra banda, es passa d'una tipologia aïllada de 4 plantes a una tipologia amb alineació a vial amb una profunditat edificable de 13 m i una alçada màxima de 2 plantes amb una alçada màxima/reguladora=6,40m.

Durant la redacció de l'avantprojecte per l'ampliació del centre a les oficines de l'IBISEC, s'ha detectat el següent:

1) Hi ha una afecció d'una instal·lació d'EMAYA (Decret 53/2012, de 6 de juliol), que obliga a deixar lliure de qualsevol construcció i pas un radi de 10 m al voltant del pou ubicat al carrer Matamusinos, que junt amb el paràmetre de profunditat edificable de 13 metres suposa:

a) Impediment d'ocupació de 156,60 m2.

b) L'ampliació i l'edificació existent han de ser dues edificacions aïllades.

c) La connexió d'ambdós edificis s'ha de realitzar a través d'una passarel·la de 98 cm (+0'50 m en voladís).

2) L'alçada reguladora és insuficient per a la tipologia de centres que construeix l'IBISEC (alçada lliure=3,30m.).

3) Donada la forta topografia de la illeta i del carrer els paràmetres urbanístics obliguen a:

a) Projectar l'edificació en trams amb el seu punt de referència, la qual cosa fa que sorgeixin desnivells a la mateixa planta i no pugui ser una edificació accessible.

b) Situar la cota de paviment dels dos edificis a diferent alçada sense possibilitat d'unió a través de rampes.

c) Cada edifici ha de tenir el seu ascensor perquè sigui un centre accessible.

4) El nou pati d'EI ha d'estar ubicat a la coberta (l'edifici de l'ampliació ocupa l'actual pati d'EI), però no es permet cap cos per sobre d'1,20m d'alçada des del paviment de coberta, per tant no es poden preveure elements de protecció quant a seguretat d'utilització ni d'assolellament. A més a més, la mida màxima del replà d'escala d'accés a coberta és de 4 m2.

La superfície construïda actual és de 4.925 m2. L'ampliació del centre consisteix en dotar-lo dels espais que requereixen els ensenyaments elementals musicals al currículum d'Educació Primària segons el Reial Decret 132/2010 de 12 de febrer, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen els ensenyaments de segon cicle de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària i del Reial Decret 389/1992, de 15 d'abril, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen ensenyaments artístics.

Segons les determinacions anteriors, l'ampliació del CEIPIEEM per adaptar-lo als requeriments dels Reials Decrets esmentats al paràgraf anterior no és viable. En aplicació de l'article 8.2 del Decret Llei 1/2018, les determinacions urbanístiques de l'equipament han de correspondre a les requerides per al projecte necessari per dur a terme l'actuació, i per tant, no han de dependre del desenvolupament territorial o urbanístic previ ni dels instruments de gestió corresponents, i han de ser efectives immediatament.

A les demandes d'escolarització en el centre integrat i les necessitats d'adaptació d'espais a la normativa s'afegeix la urgent necessitat de reforma del centre, que es contempla executar en dues fases:

a) La primera fase consisteix en la renovació i actualització del sistema contra-incendis, dotació de grup de pressió i renovació de xarxa d'AFS, dotació d'ascensor de mides 1,40x1,10m, dotació de nucli de banys per a EI, reforma de banys de personal no docent-PND i incorporació d'espais a menjador i cuina. Aquesta primera fase es preveu executar durant l'estiu del 2023.

b) La segona fase consisteix en la renovació de tots els nuclis de banys del centre. Es preveu executar durant l'estiu 2024.

Atès el que s'ha exposat anteriorment, és del tot necessari iniciar amb caràcter d'urgència els tràmits oportuns per ampliar i reformar el CEIPIEEM Son Serra, de forma que els espais i les instal·lacions del centre es trobin en les condicions adequades per a la seva utilització, així com que el centre disposi dels espais requerits per la normativa.

D'acord amb el que recull article 8.6 del Decret llei 1/2018, l'Administració disposa d'un termini de dos anys des de la declaració d'interès autonòmic per presentar el projecte i d'altres dos, a continuació, per iniciar-ne l'execució, mentre que l'incompliment de qualsevol d'ells determina la caducitat de la declaració.

D'acord amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern declarar com a inversió d'interès autonòmic un equipament públic d'ús educatiu.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Formació Professional, en la sessió de dia 30 de gener de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar inversió d'interès autonòmic les obres d'ampliació i reforma del CEIPIEEM Son Serra a la parcel·la de referència cadastral 7126901DD6872E0001XP, per a ús educatiu a sòl urbà, de propietat de l'Ajuntament de Palma, al terme municipal de Palma, i s'adapten les determinacions urbanístiques de l'equipament a les requerides pel projecte necessari per dur a terme l'actuació, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Palma.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Sant Francesc Xavier, 30 de gener de 2023

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez