Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 779671
Aprovació inicial de la modificació puntual de la fitxa específica de la Marca Reserva de Biosfera d’explotacions agràries elaboradores de formatge (Exp. 0919-2022-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovada inicialment pel Consell Rector de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, en sessió de caràcter ordinari de 28 de novembre de 2022, la modificació puntual de la fitxa específica de la Marca Reserva de Biosfera d'explotacions agràries elaboradores de formatge, es fa públic que l'expedient esmentat romandrà de públic manifest en aquest Consell Insular de Menorca (Plaça de la Biosfera, 5 de Maó, de dilluns a divendres de 9 a 17h fins el 19 de desembre i des d'aquella data fins al dia 6 de gener de 2023, de dilluns a divendres de 9 a 14h), durant trenta dies naturals a partir del dia de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, a fi que durant el termini esmentat les persones interessades puguin examinar-lo i presentar les reclamacions i suggeriments que considerin escaients. La fitxa específica de la Marca Reserva de Biosfera es transcrei a continuació:

Categoria 1: EXPLOTACIONS AGRÀRIES ELABORADORES DE FORMATGE ARTESÀ

 

 

 

 

A

Poden sol·licitar l'adhesió a la marca Menorca Reserva de Biosfera (MRB) les explotacions agràries elaboradores i les empreses curadores de formatge de les categories següents:

 

Ramaders productors de formatge comercialitzat amb la denominació d'origen protegida (DOP) «Mahón-Menorca»

 

 

 

Explotacions agrícoles o altres entitats jurídiques dedicades a la maduració de formatge comercialitzat amb la denominació d'origen protegida (DOP) «Mahón-Menorca»

 

 

 

 

 

 

Núm.

REQUISITS

DIAGNÒSTIC

 

 

Obligatori

Recomanat

B

Sol·licitud d'adhesió a la marca Menorca Reserva de Biosfera (MRB)

1

Presentació de la sol·licitud d'adhesió a la marca (annex I)

X

 

 

 

 

 

REQUISITS OBLIGATORIS

C

Activitats de l'empresa

2

Formatge classificat com a artesà (segons el que disposa el Decret 42/1985, d'1 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament de la denominació d'origen "Mahón-Menorca" i del Consell Regulador, o el que estigui en vigor en el moment de la sol·licitud) i que dugui etiqueta numerada del Consell Regulador

X

 

3

Utilització d'almenys un 50 % de l'alimentació de les vaques i ovelles produïda a la reserva de biosfera de Menorca; s'hi pot comptabilitzar el pinso i la pastura, sempre que es pugui certificar. En cas d'empreses curadores, el requisit haurà de ser acreditat per totes les explotacions ramaderes subministradores de formatge.

X

 

4

No es poden emprar cultius o farratges transgènics (OMG)

X

 

D

Millores en comportament ambiental / Gestió ambiental

5

Compleix la normativa vigent en relació amb l'ús sostenible de productes fitosanitaris

X

 

6

Compleix la normativa en matèria de benestar i sanitat animal

X

 

7

Realitza el control periòdic de consum d'energia, disposa d'un protocol preventiu per detectar falls i adopta mesures concretes d'estalvi d'energia (gestió, equipament, prevenció..), amb objectius de reducció mesurables durant la vigència de la Marca.

X

 

8

Realitza el control periòdic de consum d'aigua, disposa d'un protocol preventiu per detectar falls i adopta mesures concretes d'estalvi d'aigua (gestió, equipament, prevenció..), amb objectius de reducció mesurables durant la vigència de la Marca.

X

 

9

Prioritza materials reciclats, reutilitzables o reciclables i evita en lo possible els plàstics d'un sol ús.

X

 

10

Reciclatge de residus: utilitza contenidors o sistemes per a la recollida selectiva de cada tipus de residu, (envasos, paper i cartó, vidre, així com orgànic segons l'establert en la legislació en matèria de residus i la legislació en matèria d'envasos.

X

 

11

Utilitza un sistema de depuració adequat o està connectat a la xarxa municipal de sanejament

X

 

 

 

 

 

REQUISITS RECOMANABLES

E

Activitats de l'empresa

12

Producció ecològica certificada pel Consell Balear de la Producció Ecològica (CBPAE)

 

X

13

Manteniment o recuperació de races autòctones

 

X

14

Té un acord de custòdia o contracte territorial

 

X

15

Està inscrita en el catàleg d'Agroxerxa

 

X

16

Utilitza equips de cogeneració o sistemes d'aprofitament d'energies renovables

 

X

17

Adopta mesures per a la reducció de la contaminació lumínica: reducció de la il·luminació exterior, llums solars, temporitzadors, sensors de moviment a l'exterior, etc.

 

X

18

Aplica mesures concretes de reducció de plàstics més enllà del compliment de la normativa en matèria de residus

 

X

19

Empra productes de neteja respectuosos amb el medi ambient

 

X

20

Disposa d'informació en català a la pàgina web i als fullets informatius

 

X

21

Contracta personal amb necessitats especials: aturats de llarga durada, joves desocupats, persones amb discapacitat…

 

X

22

Organitza, participa o col·labora en projectes d'interès i responsabilitat social

 

X

23

Organitza, participa o col·labora en projectes enfocats a la innovació i transferència de coneixement en matèria de sostenibilitat

 

X

24

Implantació voluntària de plans d'igualtat en matèria de gènere, més enllà del que estan obligats la legislació en matèria d'igualtat de gènere.

 

X

Una vegada aprovada l'adhesió a la marca, es comprometen a complir també els punts següents mentre duri la seva permanència:

 

 

 

 

 

 

 

 

COMPROMISOS OBLIGATORIS

N

Imatge de la marca Menorca Reserva de Biosfera

N1

Manté el distintiu de la seva pertinença a la marca (termini de 12 mesos per instal·lar-la des de la concessió)

X

 

N2

En la seva promoció utilitza el recurs de la marca Menorca Reserva de Biosfera (termini de 12 mesos per instal·lar-la des de la concessió)

X

 

N3

Està registrada a la pàgina web de la marca i mantenir-hi les dades actualitzades

X

 

N4

Disposa a l'establiment de materials editats per l'RB que informen els clients sobre productes i serveis locals de la marca MRB (agricultura, ramaderia, artesania, art, actes culturals, etc.)

X

 

N5

Assisteix a les sessions formatives que de forma específica organitza l'Agència Menorca Reserva de Biosfera per als usuaris de la marca

X

 

 

 

 

 

​​​​​​​Requisits: 24

 

 

11

OBLIGATORIS

 

 

13

RECOMANABLES

 

 

 

 

 

 

Per adherir-se a la marca MRB s'han de complir els 100 % dels requisits obligatoris i un 30 % dels recomanables (4) i presentar un pla d'acció per complir un 50 % dels recomanables (6 requisits) en 3 anys.

 

Maó, (signat electrònicament 15 de desembre de 2022)

Per delegació de la presidenta El secretari del Consell Rector Octavi Pons Castejón (Decret 20/2020, de 21 de gener) (BOIB núm. 13 de 30-1-2020)