Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MOBILITAT I HABITATGE

Núm. 691849
Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge per la qual es convoquen les proves per obtenir el certificat d’aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera que s’han de dur a terme l’any 2023 a l’illa de Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El Reial decret 284/2021, de 20 d'abril, pel qual es regula la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera i pel qual es modifica el Reglament de la Llei d'ordenació dels transports terrestres aprovat pel Reial decret 1211/1990, de 28 de setembre (BOE núm. 98, de 24 d'abril de 2021), determina que, finalitzat el curs de formació, les persones aspirants a obtenir el certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial d'aquestes han de superar, en un termini no superior a un any comptador des d'aquesta finalització, un examen que ha de versar sobre el contingut de les matèries incloses en l'annex 1, lletra A, del Reial decret.

2. L'article 17 del mateix Reial decret estableix que han d'organitzar els exàmens els òrgans competents per expedir les autoritzacions de transport públic discrecional de viatgers i mercaderies per carretera en el territori de què es tracti.

3. A l'illa de Mallorca expedeix aquestes autoritzacions la Conselleria de Mobilitat i Habitatge del Govern de les Illes Balears, mentre que en la resta d'illes la competència per expedir les autoritzacions de transport públic discrecional de viatgers i mercaderies ha estat assumida pels consells insulars respectius, en virtut de la Llei 13/1998, de 23 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria de transports terrestres.

4. L'Informe de la cap de Servei d'Ordenació del Transport Terrestre de 16 de novembre de 2022, conclou que la resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge de convocatòria de les proves per obtenir el certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera que s'han de dur a terme l'any 2023 a l'illa de Mallorca ha d'incloure les bases, el tribunal i les dates en què es preveu que s'han de dur a terme les proves. El dia, el lloc i l'hora de les proves s'han de determinar per a cadascuna de les sis convocatòries previstes.

Fonaments de dret

1. El Reial decret 284/2021, de 20 d'abril, pel qual es regula la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera i pel qual es modifica el Reglament de la Llei d'ordenació dels transports terrestres aprovat pel Reial decret 1211/1990, de 28 de setembre (BOE núm. 98, de 24 d'abril de 2021).

2. La Llei 13/1998, de 23 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria de transports terrestres (BOE núm. 31, de 5 de febrer de 1999).

3. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 25/2021, de 8 de març (BOIB ext. núm. 21, de 15 de febrer de 2021).

Per tot això, i vist l'informe de la cap de Servei d'Ordenació del Transport Terrestre de 16 de novembre de 2022, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar la convocatòria de les proves que s'han de dur a terme l'any 2023 a l'illa de Mallorca per obtenir el certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial que exigeix el Reial decret 284/2021, de 20 d'abril, pel qual es regula la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera i pel qual es modifica el Reglament de la Llei d'ordenació dels transports terrestres aprovat pel Reial decret 1211/1990, de 28 de setembre; en concret, dels permisos de conducció de les categories C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D i D+E.

2. Aprovar les bases específiques que han de regir aquesta convocatòria, adjuntes a aquesta Resolució com a annex 1.

3. Designar el Tribunal Qualificador d'aquestes proves, el qual està constituït pels membres que s'indiquen en l'annex 2.

4. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Mobilitat i Habitatge en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, a la data de la signatura electrònica (22 de novembre de 2022)

El director general de Mobilitat i Transport Terrestre Per delegació de competències del consellerResolució de 15/02/2021 (BOIB núm. 24, de 18/02/2021) Jaume Mateu Lladó

 

 

ANNEX 1 Bases específiques de la convocatòria

Primer Objecte i àmbit d'aplicació

1.1. L'objecte d'aquestes bases és regular la convocatòria de les proves per obtenir el certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial que exigeix el Reial decret 284/2021, de 20 d'abril.

1.2. La convocatòria s'estén a l'àmbit territorial de l'illa de Mallorca.

Segon Normes generals de les proves

2.1. S'han de dur a terme sis convocatòries de proves per obtenir el certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial, necessari per a la conducció en què resulti obligatori estar en possessió dels permisos de conducció de les categories C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D i D+E.

2.2. Les proves s'han d'ajustar al programa que estableix l'annex I, lletra A, del Reial decret 284/2021, de 20 d'abril.

2.3. Els exercicis, l'estructura i la forma de qualificar-los s'estableixen a l'annex V, secció 1a, del Reial decret esmentat.

2.4. L'examen consta de 100 preguntes tipus test, cadascuna de les quals té quatre respostes alternatives. Les respostes correctes es valoren amb 1 punt i les contestades erròniament es penalitzen amb 0,5 punts negatius. Les preguntes no contestades o que contenen més d'una resposta no puntuen ni positivament ni negativament.

2.5. La durada de la prova és de dues hores.

Tercer Requisits dels aspirants

3.1. Per poder participar en les proves és necessari haver superat els cursos preceptius, ja sigui en la modalitat ordinària o l'accelerada, de conformitat amb el que estableix l'article 5 del Reial decret 284/2021, en els dotze mesos anteriors a la data de realització de l'examen, o, si escau, disposar dels títols, cursos i certificats indicats en les disposicions addicionals segona, tercera, quarta i cinquena del Reial decret esmentat.

3.2. Si el Tribunal, en qualsevol moment del procés, tingués coneixement o dubtes fonamentats que alguna de les persones aspirants incompleix els requisits exigits a la convocatòria, pot requerir-li els documents acreditatius del compliment. En el supòsit que els requisits no quedin acreditats, la persona aspirant quedarà exclosa de les proves.

3.3. En el cas que el nombre de persones aspirants sigui superior al nombre de places de què disposi el recinte en el qual es desenvolupin els exàmens, s'han de fer dos torns. Els integrants de cada torn s'han de publicar amb la llista definitiva de persones admeses.

Quart Sol·licituds, lloc i termini de presentació

4.1. Les persones que vulguin prendre part en les proves han d'emplenar la sol·licitud corresponent, que poden trobar a les oficines de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre, a la pàgina web http://www.caib.es

4.2. S'ha de presentar juntament amb la sol·licitud una fotocòpia del document oficial en vigor acreditatiu de la identitat, del justificant de pagament de la taxa pels drets d'examen i, si escau, dels documents que s'indiquen en el punt 3 d'aquestes bases.

4.3. Es pot emplenar el document d'ingrés per pagar les taxes de la pàgina web http://www.atib.es. A l'aplicació es mostrarà el model corresponent a la liquidació de la taxa i la persona interessada ha d'emplenar el formulari amb les dades de l'operació que se li demanin. A continuació, pot imprimir el document i fer el pagament en una de les entitats col·laboradores que figuren en el model o de manera telemàtica, mitjançant banca electrònica, sempre que tengui un compte operatiu per via telemàtica amb una de les entitats bancàries els anagrames de les quals apareguin en la pantalla. L'aplicació ha d'indicar també la forma de dur a terme aquest pagament electrònic. Una vegada que el pagament s'hagi fet correctament, el justificant del pagament s'ha d'incorporar al document d'ingrés.

4.4. Les sol·licituds s'han de presentar en el Registre de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre (c/ d'Eusebi Estada, 28, de Palma), o en qualssevol dels llocs que estableix l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i s'han d'atendre a allò que disposa l'article 14 d'aquesta Llei.

4.5. El termini de presentació de les sol·licituds és de quinze dies hàbils. Les dates d'inscripció de cada una de les convocatòries són les següents:

Convocatòria     Termini de presentació de les sol·licituds
Gener     Del 16 de desembre de 2022 al 9 de gener de 2023
Març     Del 9 de febrer al 2 de març de 2023
Maig     Del 4 al 27 d'abril de 2023
Juliol     De l'1 al 21 de juny de 2023
Setembre      Del 16 d'agost al 5 de setembre de 2023
Novembre     De l'11 d'octubre al 2 de novembre de 2023

4.6. La manca de qualsevol de les dades de la sol·licitud o dels documents o justificants exigits dona lloc a l'exclusió de les persones aspirants.

Cinquè Admissió provisional i definitiva de les persones aspirants

5.1. Una vegada que hagi acabat el termini per presentar les sol·licituds, la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre ha de dictar una resolució amb les llistes provisionals de les persones aspirants admeses i excloses, amb la indicació de la causa que en motiva l'exclusió, que s'ha de publicar al tauler d'anuncis de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre i a la pàgina web http://www.caib.es.

5.2. Les persones aspirants excloses i les que no figuren en les llistes de persones admeses o hi figuren amb alguna dada errònia disposen d'un termini de cinc dies hàbils, comptadors a partir de l'endemà de la publicació de la resolució, per esmenar el defecte observat.

5.3. Una vegada que hagi acabat el termini d'esmena, la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre ha de dictar una resolució en què declari aprovades les llistes definitives de les persones aspirants admeses i excloses, amb la indicació de la causa que en motiva l'exclusió, que s'ha de publicar al tauler d'anuncis de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre i a la pàgina web http://www.caib.es.

Sisè Data i lloc de les proves

6.1. Les proves de les categories C1, C1+E, C i C+E, així com les de les categories D1, D1+E, D i D+E, es duen a terme en les dates previstes a cada convocatòria segons el calendari següent:

Convocatòria Data d'examen
Gener Entre el 23 i el 31 de gener de 2023
Març Enre el 15 i el 24 de març de 2023
Maig Entre l'11 i el 19 de maig de 2023
Juliol Entre el 4 i el 14 de juliol de 2023
Setembre Entre el 18 i el 29 de setembre de 2023
Novembre Entre el 15 i el 24 de novembre de 2023

6.2. El dia, el lloc i l'hora de les proves s'ha de determinar per a cada convocatòria i s'ha de publicar al tauler d'anuncis de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre i a la pàgina web http://www.caib.es.

Setè Presentació a l'examen i desenvolupament de les proves

Les persones aspirants admeses han de concórrer a les proves proveïdes del document oficial en vigor acreditatiu de la seva identitat. En el cas contrari, no se'ls admetrà a les proves i no podran fer-les. Es recomana, així mateix, que hi concorrin proveïdes del justificant de pagament de la taxa pels drets d'examen i de la còpia de la sol·licitud d'admissió. També han de dur llapis, bolígraf i goma d'esborrar.

Vuitè Llista de persones aspirants declarades aptes i termini de reclamacions

8.1. Una vegada que hagin acabat les proves i s'hagin corregit tots els exercicis, el Tribunal ha de fer pública la llista provisional de les persones aspirants aptes al tauler d'anuncis de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre i a la pàgina web http://www.caib.es.

8.2. Les persones aspirants no incloses en aquesta llista disposen d'un termini de cinc dies hàbils per presentar les reclamacions que estimin oportunes.

8.3. Un cop que s'hagin resolt aquestes reclamacions, el Tribunal ha d'elevar la proposta de llista definitiva de les persones aspirants aptes a la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre, que ha de dictar una resolució per la qual aquestes persones aspirants es declaren aptes i l'ha de publicar al tauler d'anuncis de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre i a la pàgina web http://www.caib.es.

Novè Obtenció de la targeta

9.1. Una vegada que s'hagin publicat les llistes definitives, l'òrgan competent ha d'expedir les targetes acreditatives de la qualificació professional dels conductors.

9.2. El lliurament de la targeta queda condicionat a l'acreditació del pagament de la taxa corresponent.

9.3. Les taxes es poden pagar de manera telemàtica amb les mateixes condicions que indica el punt 4.3 d'aquestes bases.

 

 

ANNEX 2 Tribunal Qualificador de les proves

1. El Tribunal Qualificador de les proves està constituït pels membres següents:

Presidència:

  • Titular: Sra. Fuensanta París Pérez de Lema

Secretaria:

  • Titular: Sra. Carmen Albertí Bauzá
 

Vocals titulars:

  • Primera: Sra. Farah Bouazza Ariño
  • Segon: Sra. Isabel Mª Garcia Sánchez
  • Tercer: Sra. Mercedes Riera López

2.    El Tribunal té la seu a la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre, al carrer d'Eusebi Estada, 28, de Palma.