Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'EIVISSA

Núm. 690386
Bases reguladores de la convocatòria 2022-2023 del procès d’adjudicació dels horts eco-socials de la finca de Can Tomeu del municipi d’Eivissa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Que en data 07 de novembre de 2022 s'ha aprovat mitjançant Decret 2022-10976 les bases de convocatoria per a l'adjudicació dels horts ecològics i socials de la finca de Can Tomeu del municipi d'Eivissa, mitjançant el present es fa públic el contingut íntegre de les bases reguladores aprobades de la convocatoria per al 2022-2023 del tenor literal següent:

BASES REGULADORES DE LA CONVOCATÒRIA 2022-2023 DEL PROCÈS D'ADJUDICACIÓ DELS HORTS ECO-SOCIALS DE LA FINCA DE CAN TOMEU DEL MUNICIPI D'EIVISSA

1. Objecte

L'objecte de les presents bases, és regular el procediment d'adjudicació per a ocupar  49 parcel·les d'horts urbans situats a la finca municipal anomenada Can Tomeu, sense ànim de lucre, amb la finalitat, de conformitat amb l'article 4 del Reglament Regulador d'ús dels horts eco-socials de la finca de Can Tomeu, de crear espais de participació ciutadana que contribueixin a la millora de la qualitat de vida de les persones, a la integració social i al foment de la col·laboració de la ciutadania en activitats de millora ambiental.

2. Beneficiaris

Podran ser beneficiaris de l'explotació dels horts urbans les persones físiques i les associacions o entitats sense ànim de lucre de l'àmbit de benestar social que compleixin amb els requisits recollits en l'article 8  del Reglament regulador d'ús dels horts eco-socials de la finca de Can Tomeu.

3. Règim jurídic

La present autorització es regirà per les clàusules de les presents bases, el Reglament regulador d'ús dels horts eco-socials de la finca de Can Tomeu, publicat al BOIB Núm. 128 d'1 d'octubre de 2022  i en el no previst  en ells, queda sotmesa al règim jurídic conforme amb el que disposa la Llei 33/2003, de 3 de novembre, de Patrimoni de les Administracions Públiques i per el Real Decret 1372/1986, de 13 de juny per el que s'aprova el Reglament de Bens de les entitats locals.

4. Distribució i característiques de les parcel·les

D'acord amb el disposat a l'article 5 del Reglament Regulador d'ús dels horts eco-socials, la superfície de la zona d'actuació és de 3.806 m², delimitada per un clos perimetral. Està formada per 48 parcel·les individuals, entre 30 i 50 m² cadascuna i 1 parcel·la de tallers de 345 m², aproximadament. La zona comuna conté una àrea de descans amb taules de pícnic i ombreig, dos mòduls destinats a bany i un mòdul de magatzem, zona de compostatge i residus, i taules de cultiu.

Cada parcel·la està delimitada i compta amb un sistema de reg per degoteig i un comptador d'aigua individualitzat.

Les 49 parcel·les es divideixen en els següents blocs:

Bloc 1 - 42 parcel·les d'ús individual, distribuïdes en:

- Grup 1: 14 parcel·les destinades a persones d'entre 18 i 40 anys.

- Grup 2: 14 parcel·les destinades a persones d'entre 41 i 64 anys.

- Grup 3: 14 parcel·les destinades a persones de més de 65 anys.

Bloc 2 - 6 parcel·les, destinades a associacions de l'àmbit del benestar social.

Bloc 3 - 1 parcel·la de tallers, gestionada directament per l'Ajuntament d'Eivissa i destinada a activitats educatives i formatives.

 

5. Procediment d'adjudicació, forma i competència d'atorgament de les autoritzacions

a) Convocatòria

De conformitat amb l'article 15 del Reglament Regulador dels Horts de eco-socials de la finca de Can Tomeu, el sistema adjudicació dels horts es realitzarà en règim de concurrència, atès el nombre limitat de parcel·les, entre totes les sol·licituds presentades i admeses dins el termini habilitat a tal efecte.

El procediment s'iniciarà mitjançant convocatòria pública que serà publicada en el tauler d'anuncis de la seu electrònica de l'Ajuntament d'Eivissa així com en els altres mitjans de difusió què disposi l'Ajuntament d'Eivissa.

b) Sol·licituds

Les persones interessades a concórrer a la convocatòria deuran acomplir en la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds, i durant tot el procés selectiu, els requisits establerts a l'article 8 del Reglament Regulador d'ús dels horts eco-socials de la finca de Can Tomeu i hauran de formular la sol·licitud mitjançant el corresponent tràmit en el Registre d'Entrada (SAC, c. de Canàries, 35), amb cita prèvia, o través de la seu electrònica de l'Ajuntament d'Eivissa (https://eivissa.sedelectronica.es).

Les persones físiques, en el cas de no autoritzar a l'Ajuntament d'Eivissa a recaptar documentació, deuran aportar juntament amb el tràmit de sol·licitud la documentació següent:

-Certificat d'empadronament on es mostri que el sol·licitant està empadronat a l'Ajuntament d'Eivissa amb una antiguitat mínima d'1 any abans de la data en què finalitzi el termini de presentació de sol·licituds de l'adjudicació.

-Certificat acreditatiu d'estar al corrent de pagament de les seves obligacions tributàries amb l'Ajuntament d'Eivissa.

En el cas de les persones jurídiques i/o associacions hauran d'acompanyar la documentació següent:

-Document acreditatiu de la seva condició (CIF, NIF) juntament amb els seus estatus.

-Projecte d'actuació indicant els objectius a aconseguir mitjançant l'adjudicació de la parcel·la. De conformitat amb l'article 14.2 de la Llei 39/2015 d'1 d'octubre, les persones jurídiques i/o associacions, deuran realitzar el tràmit de sol·licitud mitjançant tramitació electrònica.

En el cas de no autoritzar a l'Ajuntament d'Eivissa a recaptar documentació, deuran també aportar juntament amb el tràmit de sol·licitud:

-Certificat acreditatiu d'estar al corrent de pagament de les seves obligacions tributàries amb l'Ajuntament d'Eivissa.

-Certificat acreditatiu de trobar-se inscrita en el registre municipal d'entitats de l'Ajuntament d'Eivissa amb una antiguitat mínima d'1 any de la data en què finalitzi el termini de presentació de sol·licituds d'adjudicació.

Els participants a més a més, durant el tràmit de sol·licitud deuran prestar declaració responsable de no haver estat objecte de privació d'ús d'un hort amb anterioritat per sanció o revocació de la concessió i no disposar de l'ús de cap altre hort en el municipi d'Eivissa.

De conformitat amb el disposat mitjançant Decret de 17 d'octubre de 2022, expedient 27960/2022, en el cas dels participants que van presentar sol·licitud per a l'obtenció d'un hort com a conseqüència del tràmit electrònic obert a la seu electrònica de l'Ajuntament d'Eivissa amb anterioritat a la present convocatòria, i vulguin participar en la present convocatòria, en substitució de la sol·licitud, podran ratificar la seva voluntat de mantenir la sol·licitud presentada fent indicació del numero i data de registre d'entrada de la instància presentada prèviament.

La presentació de sol·licituds suposa, per part dels sol·licitants, l'acceptació del Reglament regulador d'ús dels horts eco-socials de la finca de Can Tomeu del Municipi d'Eivissa, d'aquestes bases de convocatòria i, dels seus annexes.

c) Termini i adjudicació

De conformitat amb l'article 15.5 del Reglament  regulador d'ús dels horts eco-socials de la finca de can Tomeu, el termini per a la presentació de les sol·licituds serà de 15 dies hàbils a comptar a partir del següent a la publicació de la present convocatòria en el Tauler d'anuncis de l'Ajuntament d'Eivissa i en la pàgina web de l'Ajuntament d'Eivissa.

En cas que la sol·licitud o la documentació siguin incorrectes o incompletes, l'Ajuntament requerirà la seva esmena en un termini de deu dies hàbils. Una vegada transcorregut aquest termini sense que la persona sol·licitant hagi donat compliment al requeriment, es tindrà per desistida la seva petició i s'arxivarà l'expedient. D'acord amb l'article 45.1.b) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, la publicació d'aquests requeriments d'esmena es farà en el tauler d'anuncis de la seu electrònica de l'Ajuntament d'Eivissa.

Una vegada comprovada la documentació presentada després de la finalització per al requeriment d'esmena,  s'elaborarà una llista provisional de persones admeses i excloses, amb indicació de les causes d'exclusió. S'atorgarà un termini de 10 dies hàbils, comptats a partir de l'endemà de la publicació de les llistes provisionals en el tauler d'anuncis de la seu electrònica de l'Ajuntament d'Eivissa, per a poder presentar al·legacions. Si no es presenten reclamacions, la llista provisional s'entendrà com a definitiva automàticament.

Una vegada finalitzat el termini a què fa referència el paràgraf anterior, l'Ajuntament dictarà una resolució amb la llista definitiva de persones admeses i excloses. Si el nombre de persones admeses és major que el de parcel·les disponibles, es farà un sorteig públic per a adjudicar les parcel·les lliures a les persones físiques i jurídiques admeses, davant el/la secretari/ària de l'Ajuntament (o persona en qui delegui) i el/la regidor/a responsable. La data, hora i lloc del sorteig s'indicarà en aquesta llista definitiva, que es publicarà en el tauler d'anuncis de la seu electrònica de l'Ajuntament d'Eivissa.

En el sorteig s'extrauran totes les paperetes i l'ordre d'extracció ha de determinar l'ordre de prelació de les persones aspirants. Del sorteig, han de sortir dues llistes: una per a persones físiques i una per a persones jurídiques.

Una vegada realitzat el sorteig, l'Ajuntament d'Eivissa dictarà resolució d'adjudicació de les llicències d'ús privatiu de domini públic per al cultiu dels horts urbans de la finca de Can Tomeu, d'acord amb l'ordre de prelació derivat del sorteig públic i del nombre de parcel·les habilitades per a cada convocatòria.

d) Vacants i llistes d'espera

De conformitat amb l'article 16 del Reglament Regulador dels Horts de Eco-socials de la finca de Can Tomeu, les persones admeses que no hagin estat adjudicatàries de cap hort passaran a formar part d'una llista d'espera, segons el lloc en què hagin quedat en el sorteig.

Quan hi hagi un hort vacant, haurà d'oferir-se d'acord amb l'ordre estricte de prelació de la llista d'espera corresponent a l'hort i al tipus de persona sol·licitant. La comunicació  es realitzarà per mitjà de correu electrònic o per via telefònica.

Si la persona sol·licitant a qui s'ofereix el cultiu d'un hort no manifesta la seva conformitat en el termini de cinc dies, s'entendrà que renuncia al cultiu de l'hort urbà i se la hi exclourà de l'adjudicació, encara que podrà continuar en la llista d'espera, passant a oferir-se a la persona següent de la llista d'espera.

En el cas de quedar una o més parcel·les vacants d'algun dels grups del Bloc 1 indicat en l'article 5, passaran a incrementar el nombre de parcel·les de cultiu del següent grup de manera rotatòria. En el cas de quedar vacant alguna parcel·la del Bloc 2 de l'article prèviament indicat, passarà a incrementar el nombre de parcel·les del Bloc 1.

6. Durada de la llicència

De conformitat amb l'article 6 de l'esmentat Reglament, l'adjudicació de l'ús privatiu de cadascun dels horts s'atorga per un període de 2 anys comptats a partir de l'endemà a la signatura de la formalització de la llicència.

La llicència es pot prorrogar per un període de 2 anys més, entenent-se automàticament prorrogada la concessió, excepte revocació, renúncia d'alguna de les parts amb un mes d'antelació abans del seu venciment o extinció per mutu acord. La durada de la llicència atorgada no podrà excedir en tot cas de un termini de 4 anys.

Després de l'expiració de la llicència o, en el seu cas, pròrroga d'aquesta, no es pot atorgar de nou llicència a favor de la mateixa persona.

Excepcionalment, pot adjudicar-se una parcel·la a favor d'una persona interessada que hagi obtingut prèviament llicència i aquesta hagi expirat, en el supòsit següent:

1. Quan, una vegada finalitzat el procediment d'adjudicació, el nombre de sol·licituds sigui menor al nombre de parcel·les disponibles.

2. Quan la persona interessada sigui sol·licitant de parcel·la novament i aparegui com la següent en la llista d'espera, segons determina l'article 16 del reglament  regulador d'ús dels horts eco-socials de la finca de Can Tomeu.

7. Obligacions de les persones adjudicatàries

Les persones adjudicatàries estan obligades a respectar les condicions d'ús i prohibicions recollits en l'article 10 i 11 del Reglament regulador d'ús dels horts eco-socials de la finca de Can Tomeu.

L'incompliment de l'establert podrà donar lloc a les sancions recollides en l'article 22 i següents del Títol VI del reglament.

 

8. Manteniment

Les obres i reparacions de renovació o reposició de l'hort o dels seus elements que siguin degudes a l'envelliment o altres causes en les quals no concorrin mal o negligència de la persona adjudicatària, són a càrrec de l'Ajuntament d'Eivissa.

En qualsevol cas, per al manteniment i desenvolupament de l'activitat, la persona adjudicatària es compromet a respectar les obligacions i prohibicions detallades anteriorment. Així mateix, es compromet a efectuar un ús responsable de l'aigua subministrada per al reg. En cas de sobrepassar els límits estipulats, atès el consum màxim permès per a l'extensió i tipus de cultiu de la parcel·la, s'ha d'abonar a l'Ajuntament l'import corresponent a la quantitat sobrepassada, d'acord amb el següent quadre:

 

Maig-Set (dies)

Oct-Abril (dies)

 

150

210

L/m² estimats

4,8

2,4

L/m² anual

720

504

Per tant, segons la grandària de les parcel·les, els màxims són:

- Parcel·les de fins a 35 m²……. 42.840 litres/any

- Parcel·les de més de 35 m² …. 61.200 litres/any

A partir d'aquest consum, s'aplicaran les tarifes de subministrament d'aigua vigents en l'Ajuntament d'Eivissa.

9. Extinció de la concessió

De conformitat amb els articles 17 i 18 del Reglament, l'autorització podrà extingir-se en els supòsits següents:

a) Per l'expiració de la vigència de la llicència així com de la pròrroga concedida.

b) Abans del venciment del termini autoritzat: per renúncia, mort o incapacitat de l'usuari o de la usuària per a mantenir l'hort.

c) Per voluntat unilateral de l'Ajuntament de no prorrogar la llicència.

d) Per desaparició sobrevinguda de les circumstàncies que van motivar l'adjudicació.

e) Per haver cessat el cultiu més de tres mesos sense causa justificada i sense que hi hagi una comunicació expressa i motivada i acceptada per part de l'Ajuntament d'Eivissa.

f) Per incompliment manifest de les obligacions estipulades a l'article 10 del Reglament.

g) Per baixa voluntària mitjançant escrit presentat en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament.

h) Per raons d'interès general o causes relacionades amb la gestió del sòl en el qual se situa la parcel·la.

i) Per la comissió d'una falta greu, amb tramitació prèvia del corresponent expedient sancionador.

10. Recursos contra la convocatòria i contra els actes que es derivin del procediment

Contra la resolució que posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se alternativament recurs de reposició potestatiu davant el mateix òrgan que l'ha dictat, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà al de la publicació de la present notificació, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques; o bé interposar directament recurs contenciós-administratiu, davant el Jutjat del Contenciós-Administratiu de Palma de Mallorca o la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, segons les competències determinades pels articles 8 i 10 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa, en el termini de dos mesos, a comptar des de l'endemà al de la publicació de la present notificació, de conformitat amb l'article 46 de l'esmentada llei.

Si s'optés per interposar el recurs de reposició potestatiu no podrà interposar recurs contenciós-administratiu fins que aquell sigui resolt expressament o s'hagi produït la seva desestimació per silenci. Tot això sense perjudici de què pugui interposar-se qualsevol altre recurs que pogués estimar més convenient al seu dret.

 

Eivissa, (document signat electrònicament: 17 de novembre de 2022)

El secretari acctal. Joaquim Roca Mata