Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE POLLENÇA

Núm. 653742
Aprovació definitiva ordenança reguladora de la prestació patrimonial no tributària pel servei de subministrament d'aigua a través de xarxa domiciliària

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist que contra l'acord d'aprovació inicial en sessió plenària de data 27 d'agost de 2020, de l'Ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter no tributari pel servei de subministrament d'aigua a través de xarxa domiciliària no s'han formulat reclamacions publicat en el BOIB núm. 150 de 29 d'agost de 2020 es publica íntegrament el text de l'ordenança, del qual es fa públic, per al seu general coneixement i compliment del que disposa l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local.

Aquesta aprovació podrà ser impugnada davant la jurisdicció contenciosa administrativa, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós Administrativa.

 

Pollença data signatura electrònica : (8 de novembre de 2022)

El batle Andrés Nevado Rodríguez

 

28. ORDENANÇA REGULADORA DE LA PRESTACIÓ PATRIMONIAL NO TRIBUTÀRIA PEL SERVEI DE SUBMINISTRAMENT D'AIGUA A TRAVÉS DE XARXA DOMICILIÀRIA

Article 1.- Fonament i naturalesa

En ús de les facultats concedides pels articles 31.1 de la Constitució i per l'article 105.2 de la Llei 7/85, de 2 d'abril, Reguladora de Bases de Règim Local i d'acord amb el que disposa l'article 20.6 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març pel que s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals en relació amb la disposició addicional primera de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributaria, l'Ajuntament de Pollença estableix una prestació patrimonial de caràcter no tributaria com a contraprestació pel servei de subministrament d´aigua potable en el terme municipal de Pollença a través de xarxa domiciliària”, que es regirà per la present Ordenança.

Les tarifes i els altres drets econòmics, per la prestació del servei que es descriuen en el apartat següent, tenen la condició de prestació patrimonial de caràcter no tributari, d'acord en l'article 20.6 del text Refós de la Llei Reguladora d'Hisendes Locals, aprovat pel Real Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, en la redacció donada per la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic.

La prestació del servei objecte de les tarifes i altres drets econòmics que es regulen en aquesta ordenança es el subministrament d'aigua potable, tan domèstic com no domèstic, les actuacions de reconnexió del subministrament, les assistència per averia, així com aquelles altres accessòries al servei de subministrament d'aigua potable.

Aquests serveis públics es prestaran per l'entitat subministradora, EMSER 2002, S.L.U.(EMSER, en endavant), societat mercantil de capital públic íntegrament subscrit per l'Ajuntament de Pollença.

Article 2.- Objecte

És objecte de la present ordenança la prestació del servei de subministrament d'aigua potable que exerceix aquest Ajuntament mitjançant l'Empresa Municipal de Serveis 2002, SLU.

Article 3.- Fet imposable 

Constitueix el fet imposable la prestació del servei públic de competència local de subministrament d'aigua a través de la xarxa domiciliària.

 

Article 4.- Obligats al Pagament

Estan obligats al pagament els titulars del contractes de subministrament que podran ser persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei General Tributària, que sol·licitin o utilitzin o aprofitin els serveis regulats a aquesta ordenança.

Article 5.- Responsables

1. Respondran del deute tributari els deutors principals juntament amb altres persones o entitats. A aquests efectes es consideraran deutors principals els obligats tributaris de l'apartat 2 de l'article 35 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

2. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereix l'article 42 de la Llei general tributària.

3. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 6.- Exempcions i bonificacions

1. Bonificació per baix consum. En aquest cas s'aplicarà una bonificació del 10% sobre l'import de la quota de consum domèstic i sobre les tarifes proporcionals exemptes de progressivitat, sempre que el consum no superi els 10m3 mensuals.

2. Bonificació per ingressos baixos. Es bonificarà el 100% de la quota de servei i dels consums fins a un màxim de 10m3/mes per habitatge particular dels usuaris del servei, sempre que els conjunt de les persones que conviuen en el domicili de referència disposin d'un nivell d'ingressos anual igual o inferior al salari mínim interprofessional anual multiplicat pel coeficient d'1,25. A efectes d'aplicar aquesta tarifa bonificada, quan a un domicili se sumi més d'un ingrés, el més elevat es computarà pel seu valor íntegre i els restants pel 50% del seu valor.

Article 7.- Tarifa

La quantia de la prestació patrimonial regulada en aquesta ordenança serà fixada per les tarifes especificades a l'annex de la present ordenança. Pel que fa a la tarifa de consum, aquesta es dividirà en les seccions que correspongui i s'aplicarà a cada secció el preu pertinent segons l'escala prevista a la tarifa progressiva.

Queden excloses de l'aplicació de la tarifa progressiva, i per tant subjectes exclusivament a la tarifa proporcional, els consums registrats a:

  • Indústries
  • Oficines administratives públiques i privades
  • Comerços
  • Serveis, excepte establiments hotelers i similars
  • Locals dedicats a l'activitat professional
  • Usos comunitaris en comunitats de propietaris

Article 8.- Meritació i terminis d'ingrés

1. Es merita la prestació patrimonial no tributària i neix l'obligació de contribuir a partir del moment en què s'inicia la prestació del servei; l'obligació de pagament serà de periodicitat bimensual.

2. El termini d'ingrés en període voluntari serà el més següent al de l'ingrés en període bimensual facturat.

3. Un cop transcorregut aquest termini sense que s'hagi satisfet la prestació patrimonial no tributària, s'iniciarà el període executiu i el procediment administratiu de constrenyiment per al seu cobrament, amb el recàrrec de constrenyiment i meritació d'interès de demora inherents a l'esmentat procediment.

Article 9.- Infraccions i sancions

En tot allò que fa referència a la qualificació d'infraccions tributàries, així com a les sancions que els corresponguin en cada cas, s'actuarà d'acord amb el que disposen els articles 181 i següents de la Llei general tributària.

Article 10.- Fuites

En el cas de fuites demostrables i prèvia sol·licitud per registre general, la tarifa màxima en les quotes progressives de consum aplicable en el cas únicament de consum domèstic, de famílies nombroses i d'hotels, serà fins al tram d'1,41 euros, per tant no serà aplicable la resta de trams progressius a partir d'aquest import.

DISPOSICIÓ DEROGATORIA

La present ordenança deroga la ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de subministrament d'aigua a través de xarxa domiciliària publicada en el BOIB núm. 76 de dia 31 de maig de 2008 en sessió plenària de 20 de març de 2010 (BOIB núm.65 de dia 29 d'abril de 2010).

DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança començarà a tenir efectes després de la seva aprovació definitiva i una vegada s'ha publicat el seu text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears d'acord amb l'establert a l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 02 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, la mateixa es mantindrà vigent fins a la seva modificació o derogació expressa.

 

ANNEX QUADRE DE TARIFES

TARIFES AIGUA

 

 

 

QUOTES DE CONSUM (bimestral)

Tarifa €*m3

CONSUMS DOMÈSTICS

 

Entre 0 i 10m3

                                           0,50 €

Mes de 10m3 fins a 20m3

                                           0,94 €

Mes de 20m3 fins a 40m3

                                           1,41 €

Mes de 40m3 fins a 80m3

                                           1,88 €

Mes de 80m3

                                           2,50 €

Família nombrosa

 

Entre 0 i 56m3

                                           0,84 €

Més de 56 m3 fins 80m3

                                           1,88 €

Més de 80m3

                                           2,50 €

Tarifa proporcional exclosa de progressivitat

 

Negocis i similars

                                           1,25 €

Tarifa per obra

                                           2,50 €

Amarraments

                                           1,41 €

Piscines

                                           1,41 €

Hotels

 

Mes de 0m3  i 10m3 per cada plaça

                                           0,94 €

Mes de 10 m3  i 20 m3 per cada plaça

                                           1,41 €

Mes de 20 m3  i 40 m3 per cada plaça

                                           1,88 €

Mes de 40 m2 per cada plaça

                                           2,50 €

QUOTES DE SERVEI (bimestral)

 

Habitatges

 

Habitatge unifamiliar

                                         10,01 €

Habitatge família nombrosa

                                           8,00 €

Hosteleria

 

Plaça hotelera de 4 i 5 estrelles

                                           8,80 €

Plaça hotelera de 3 estrelles

                                           5,60 €

La resta d'establiments d'hosteleria

                                           4,80 €

Local Comercial

 

Comptador de calibre

 

Comptador calibre fins a 15 mm

                                         20,01 €

Comptador calibre mes de 15mm fins a 20 mm

                                         37,00 €

Comptador calibre mes de 20mm fins a 25 mm

                                       440,80 €

Comptador calibre mes de 25mm fins a 30 mm

                                       661,60 €

Comptador calibre mes de 30 mm fins a 40 mm

                                   1.176,00 €

Comptador calibre mes de 40 mm

                                   2.160,00 €

Connexió boca d'incendis

                                       170,00 €

Drets de connexió

 Nota 1

Bonificacions

 

Baix consum

 

Entre 0 y 20m3

10%

Ingressos baixos

 

Entre 0 i 20m3

100%

Més de 20m3

 Aplica la tarifa domèstica

Quota de servei

100%

Nota I.- Drets de connexió

Aplicable únicament a les sol·licituds de noves preses, el seu valor s'obtindrà de multiplicar per vint-i-quatre (24) la quota de servei corresponent a cada tipus d'abonat. Aquest import s'incrementarà al cost d'execució material de la presa sobre la qual no es carregarà cap benefici.

Aclariment. Quan els locals de negocis s'alimentin mitjançant un comptador comunitari d'un edifici d'habitatges, es computaran com un habitatge més a tots els efectes.