Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 624609
Proposta de Resolució i Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es concedeixen i es paguen els ajuts econòmics del Programa 1: inici de l'activitat, destinats a promocionar la constitució de persones desocupades i inscrites en demanda d'ocupació com a treballadors autònoms per facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, per a l’anualitat 2022, amb el finançament de la Unió Europea - «NextGenerationEU», mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. Per Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 29 de desembre de 2021, es va aprovar pel procediment d'urgència i com a expedient anticipat de despesa, la convocatòria de subvencions per al període 2021-2023 destinats a promocionar l'ocupació autònoma per abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, amb el finançament de la Unió Europea - “NextGenerationEU”, mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals (BOIB núm. 180, de 30 de desembre).

2. D'acord amb l'apartat 1 de la convocatòria, s'estableixen dos programes:

  • Programa 1: ajuts econòmics a l'inici de l'activitat, destinat a promocionar la constitució de persones desocupades i inscrites en demanda d'ocupació com a treballadors autònoms per facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital.

  • Programa 2: ajuts per a la consolidació de noves línies de negoci i canvi d'activitat per la transformació productiva cap a una economia verda i digital.

3. D'acord amb l'apartat 4.1A de la convocatòria per al Programa 1 s'estableixen 2 períodes:

  • Per a l'anualitat 2022. L'activitat subvencionable s'ha de realitzar entre l'1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2022.

  • Per a l'anualitat 2023. L'activitat subvencionable s'ha de dur a terme entre l'1 de juny de 2022 i el 31 de maig de 2023.

4. D'acord amb l'apartat 9.1A de la convocatòria, per al Programa 1, el termini de presentació dels ajuts començava dia 25 de febrer de 2022 i finalitzava el 31 de maig del 2022 per a l'anualitat de 2022. Per tant, les sol·licituds d'ajuts han entrat dins termini.

5. Els serveis tècnics de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular, instructora de l'expedient, han examinat les sol·licituds i han comprovat que els sol·licitants que consten a l'Annex 1 adjunt:

- Poden ser beneficiaris de la subvenció objecte de convocatòria per la seva naturalesa.

-  Han presentat correctament la seva sol·licitud i la documentació dins el termini previst a la convocatòria.

- Estan al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social i amb l'Administració tributària, tant l'estatal com l'autonòmica.

- Compleixen amb els requisits  establerts  en la convocatòria d'ajuts i no es troben en cap dels supòsits d'exclusió contemplats.

6. D'acord amb l'apartat 15 de la convocatòria d'ajuts, amb la presentació de la sol·licitud i la documentació establerta a la convocatòria, s'entén justificada l'aplicació de l'ajut a la finalitat de la convocatòria, d'acord amb el que estableix l'article 39 del Text Refós de la Llei de Subvencions, aprovat per mitjà del Decret Legislatiu 2/2005, de 28 de desembre i l'article 12, paràgraf sisè, de les bases reguladores aprovades per l'Ordre del conseller de Treball i Formació de 4 de maig de 2005.

7. La subvenció proposada és de 5.000 euros per a cada beneficiari, d'acord amb el que s'estableix en el punt 1.3 de l'Annex 1 de la convocatòria d'ajuts.

8. D'acord amb l'apartat 3 de la convocatòria d'ajuts, pel que fa al Programa 1, i per a l'anualitat de 2022, hi ha un crèdit disponible per import de 2.027.342,00 €, amb càrrec a la partida pressupostària 12801/761C01/47000/00/MR038 del pressupost de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears vigent.

9. L'apartat 13 de la convocatòria d'ajuts, estableix que d'acord amb l'article 7 de les bases reguladores, les sol·licituds d'ajuts les ha de resoldre motivadament el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, amb la proposta prèvia del director general de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular. No obstant això, aquest delega en la persona titular de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular (BOIB núm. 97, de 16 de juliol de 2019).

Fonaments de dret

1. Pel que fa a les competències per desplegar els programes de suport a l'ocupació regulats en les disposicions generals dictades per l'Estat, el Reial decret 99/1996, de 26 de gener, de traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat en matèria de cooperatives, qualificació i registre de societats anònimes laborals i programes de suport a l'ocupació (BOE núm. 52, de 29 de febrer), per mitjà del qual aquestes competències es varen transferir a la comunitat autònoma de les Illes Balears, i el Decret 32/1996, de 7 de març (BOIB núm. 35, de 19 de març), per mitjà del qual la CAIB les va assumir.

2. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears estableix les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer), estableix en el seu article 2 punt 4.d, amb relació a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, estableix que les competències de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular són, entre d'altres, la promoció, desenvolupament i dinamització econòmica; el finançament i suport empresarial; la gestió, foment i difusió dels models d'economia social i autoocupació, i la coordinació i gestió de la implantació d'un sistema de gestió ètica i socialment responsable amb l'assumpció del Sistema Balear de Responsabilitat Social Corporativa d'Empreses.

3. Regulen aquests ajuts per a l'inici de l'activitat destinats a promocionar la constitució de persones desocupades i inscrites en demanda d'ocupació com a treballadors autònoms per facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital (Programa 1):

  • Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de Subvencions (BOIB número 196, de 31 de desembre).

  • Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i el seu Reglament (Reial decret 887/2006, de 21 de juliol).

  • Decret 75/2004, de 27 d'agost, pel qual es despleguen determinats aspectes de la Llei de Finances i de les Lleis de Pressuposts Generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 122, de 31 de setembre).

  • Reial Decret Llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'administració pública i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

  • Ordre TES/897/2021, de 19 d'agost, per la qual es distribueixen territorialment per a l'exercici econòmic de 2021, per a la seva gestió per les comunitats autònomes amb competències assumides en l'àmbit laboral, crèdits finançats amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, destinats a l'execució de projectes d'inversió «Pla Nacional de Competències Digitals» i «Noves Polítiques Públiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu» recollits en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

  • Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

  • Ordre HFP/1031/2021, de 29 de setembre, per la qual s'estableix el procediment i format de la informació a proporcionar per les Entitats del Sector Públic Estatal, Autonòmic i Local per al seguiment del compliment de fites i objectius i d'execució pressupostària i comptable de les mesures dels components del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

  • Ordre del conseller de Treball i Formació, de 4 de maig de 2005, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions, en matèria de Treball i Formació (BOIB núm. 73, de 12de maig).

  • Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 29 de desembre de 2021, per la qual s'aprova pel procediment d'urgència i com a expedient anticipat de despesa, la convocatòria de subvencions per al període 2021-2023 destinats a promocionar l'ocupació autònoma per abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, amb el finançament de la Unió Europea - “NextGenerationEU”, mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i fons de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals (BOIB núm. 180, de 30 de desembre).

4. Quant a les disposicions generals sobre els procediments administratius, la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dict la següent

Proposta de Resolució

Propòs al conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball que dicti una resolució en els termes següents:

1. Aprovar la concessió de la subvenció corresponent al Programa 1, per a l'anualitat de 2022, d'acord amb l'apartat 13 de la convocatòria dels ajuts, als beneficiaris que figuren a l'Annex 1 adjunt, per l'import individual de 5.000€.

2. Autoritzar i disposar una despesa global de 195.000,00 €, a favor dels beneficiaris que figuren a l'Annex 1 adjunt, amb càrrec a la partida pressupostària 12801/761C01/47000/00/MR038 del pressupost de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears vigent, per l'import individual de 5.000€.

3. Proposar el pagament per una despesa global de 195.000,00 €, a favor dels beneficiaris que figuren a l'Annex 1 adjunt, amb càrrec a la partida pressupostària 12801/761C01/47000/00/MR038 del pressupost de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears vigent, per l'import individual de 5.000€.

4. Informar als beneficiaris dels ajuts, pel que fa al Programa 1 i per a l'anualitat 2022, que l'import concedit queda condicionat a la realització i compliment dels compromisos i obligacions establerts en l'apartat 16 i en el punt 1.5 de l'Annex 1 de la convocatòria d'ajuts:

  • El compliment de les obligacions establertes en l'article 11 del Text Refós de la Llei de subvencions.

  • El compliment del deure d'informar a la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular de qualsevol alteració de les condicions que s'haguin tingut en compte per concedir la subvenció.

  • La realització, en el termini establert, d'una actuació que faciliti la transició de la seva activitat cap a l'economia verda o digital, i la presentació del certificat d'aprofitament del taller d'economia verda o digital, així com el seu informe.

  • El desenvolupament de l'activitat que fonament la concessió de l'ajut i mantenir l'activitat empresarial i l'alta en la Seguretat Social o equivalent durant, almenys dos anys comptadors des de la data d'alta en la Seguretat Social o equivalent.

El període de dos anys d'obligació de manteniment de l'activitat i l'alta en el règim que correspongui de la Seguretat Social o equivalent es pot efectuar de forma no continuada, sempre que en el projecte empresarial presentat es justifiqui l'estacionalitat per executar-lo i sempre que l'alta a la Seguretat Social o equivalent sigui per períodes mínims de quatre mesos, dins un màxim de quatre anys consecutius.

  • El compromís de no simultaniejar l'activitat empresarial amb cap altra activitat per compte d'altri des de l'alta en el règim especial de treballadors autònoms, règim especial de la Seguretat Social que pertoqui o mutualitat del col·legi professional, durant almenys 1 any.

En cas d'incompliment d'algun dels compromisos o obligacions la persona interessada haurà de reintegrar les subvencions percebudes, d'acord amb l'establert en el punt 1.5 de l'Annex  1 de la convocatòria dels ajuts.

5. Publicar la present proposta de Resolució i la Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en data de la signatura electrònica (25 d'octubre de 2022)

El director general de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular Manuel Porras Romero

Conforme amb la proposta dict Resolució,

Palma, en data de la signatura electrònica (25 d'octubre de 2022)

El director general Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular Manuel Porras Romero (Per delegació, Resolució de 8 de juliol de 2019. BOIB núm. 97/2019)

 

ANNEX 1

Beneficiaris del Programa 1: ajuts econòmics a l'inici de l'activitat, destinat a promocionar la constitució de persones desocupades i inscrites en demanda d'ocupació com a treballadors autònoms per facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, per a l'anualitat 2022.

Expedient

Document Identitat

0,00 €

Tipus d'actuació subvencionable

AUT1 361/2022

45499213S

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 348/2022

47253884Q

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 303/2022

43228478R

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 275/2022

Y6083827L

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 269/2022

43192909J

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 233/2022

41520133G

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 232/2022

76417782Y

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 228/2022

09324896Y

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 217/2022

41741718F

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 213/2022

44552570Y

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 211/2022

43070450Y

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 196/2022

41609854W

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 192/2022

78517033R

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 185/2022

09205037T

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 178/2022

43196249H

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 177/2022

43179930Y

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 176/2022

41511917E

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 173/2022

43206281E

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 171/2022

14328833V

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 166/2022

Y2811402B

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 162/2022

43217447X

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 156/2022

43174370N

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 153/2022

42392594Y

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 151/2022

43072766E

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 147/2022

41606013W

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 143/2022

53395030R

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 141/2022

41509576G

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 139/2022

70868773T

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 134/2022

78935213H

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 119/2022

41739737G

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 94/2022

Y0459566V

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 90/2022

43191723T

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 71/2022

43096331N

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 53/2022

43032876Z

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 39/2022

43118871N

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia digital

AUT1 37/2022

Y1967120J

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 24/2022

54630663M

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 6/2022

71750928J

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

AUT1 1/2022

Y5778687C

5.000,00 €

Transformació productiva cap a una economia verda

TOTAL

195.000,00 €