Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 621305
Acord del Consell de Govern de 24 d’octubre de 2022 pel qual es declara com a inversió d’interès autonòmic les obres de creació del nou Centre d’Educació Infantil i Primària (CEIP) a Palma (La Femu)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Un dels objectius del Govern de les Illes Balears, de conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, és garantir el dret a l'educació de qualitat i accedir-hi en condicions d'igualtat.

Així mateix, d'acord amb l'Estatut, les institucions pròpies de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix aquest Estatut, han de promoure, com a principis rectors de la política econòmica i social, el desenvolupament sostenible encaminat a la plena ocupació, la cohesió social i el progrés científic i tècnic, de manera que s'asseguri a tota la ciutadania l'accés als serveis públics i el dret a la salut, l'educació, l'habitatge, la protecció social, el lleure i la cultura.

El capítol I del Títol V de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, regula la xarxa de centres educatius de les Illes Balears.

A fi de complir aquests objectius, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d'equipaments, de manera que permeti afrontar les demandes en matèria sanitària, educativa i social de la població, motivada no només per l'important increment que ha experimentat la població resident a les Illes Balears, sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat. Així doncs, a fi de pal·liar aquestes deficiències en el lapse de temps més breu possible, el dia 20 de gener de 2018, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Pel que fa a l'atenció de les demandes en l'àmbit de l'educació i a l'adequació de la xarxa pública d'equipaments, mitjançant el Reial decret 1876/1997, de 12 de desembre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ensenyament no universitari, es va fer efectiu el traspàs de les competències en matèria d'ensenyament no universitari i la Comunitat Autònoma va assumir, entre d'altres, la competència en matèria de «l'elaboració, supervisió, aprovació, contractació i execució de projectes de noves construccions, reforma, ampliació o millora de les existents, així com, la dotació i l'equipament referent als centres públics. Convocatòria i resolució de concursos i projectes d'edificis i material [...]».

Correspon a la Conselleria d'Educació i Formació Professional, a través de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, entre d'altres competències, la coordinació de les infraestructures i dels serveis educatius, d'acord amb l'article 2.6.a) del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El Decret llei 1/2018, de 19 de gener, estableix la regulació relativa als efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei.

Després d'uns anys d'estabilització, els tres darrers anys la població de Palma ha crescut, això no obstant, els naixements continuen en descens (700 menys que fa 10 anys i 170 menys que fa cinc anys). Per altra banda les ràtios a la zona Palma B s'han vist afectades i van variant per diversos motius, ja que trobam un percentatge de l'alumnat, a l'entorn del 10%, que es troba escolaritzat en centres privats o ha retornat al seu país d'origen o a la Península, però també continua arribant alumnat nouvingut.

Els centres escolars de la zona B de Palma, pels motius exposats anteriorment, es troben saturats i amb previsió d'augment de les necessitats d'escolarització. Aquest fet fa necessària la construcció d'un nou CEIP a la zona afectada, de manera urgent.

En aquests moments la Conselleria d'Educació i Formació Professional, per mitjà de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC) ha finalitzat la redacció del projecte d'execució del nou CEIP a Palma (La Femu), que serà un centre de tres línies (9+18) amb una aula UEECO.

D'acord amb el que disposa l'article 8.6 del Decret llei 1/2018, l'Administració disposa de dos anys des de la declaració de l'interès autonòmic per presentar el projecte i d'altres dos, a continuació, per iniciar l'execució, mentre que l'incompliment de qualsevol d'ells determina la caducitat de la declaració.

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma, en sessió de dia 09 de març de 2018, va acordar la posada a disposició de la Conselleria d'Educació i Universitat del Govern de les Illes Balears d'un solar de propietat municipal per a destinar-lo a construcció d'un CEIP. Aquest solar on s'ubicarà el nou CEIP La Femu es troba entre els carrers de Salvador Allende, Àngel Guimerà, Son Ferragut i l'Olivera de Palma (Ref. cadastral 0522676DD7802D0001II). Segons l'aixecament topogràfic realitzat la seva superfície és de 10.540,75 m². Segons el planejament vigent PGOU 23/12/98 (TRNNUU 04/09/06) aquesta parcel·la està classificada com a Sòl Urbanitzable Programat (SUP/51-02 LA FEMU). Aquesta urbanització ja està totalment executada i recepcionada per l'ajuntament.

Atesa la necessitat d'escolarització a la zona B de Palma, és necessari i urgent iniciar els tràmits per a l'execució del nou CEIP segons el projecte d'execució finalitzat.

D'acord amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern declarar com a inversió d'interès autonòmic un equipament públic d'ús educatiu.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d'Educació i Formació Professional, en la sessió de 24 d'octubre de 2022, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar les obres de creació del nou Centre d'Educació Infantil i Primària (CEIP) a Palma (La Femu) inversió d'interès autonòmic, d'acord amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Palma.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 24 d'octubre de 2022

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez