Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 579905
Acord del Consell de Govern de 10 d’octubre de 2022 pel qual es modifica la relació de projectes declarats estratègics per Acord del Consell de Govern de 4 d’octubre de 2021 pel qual s’aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d’Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s’hi inclouen

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 5.1 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, estableix que el Consell de Govern, a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, ha d'aprovar un Pla Estratègic Autonòmic orientat a assolir la transformació de les Illes Balears cap a un nou model econòmic i social, d'acord amb els objectius generals del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els específics que es fixin a instància de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques.

L'apartat 2 de l'article 5 d'aquesta Llei, estableix que el Pla Estratègic Autonòmic s'ha d'executar per mitjà dels projectes, tant d'iniciativa pública com privada o publicoprivada, que siguin declarats estratègics pel Consell de Govern, també a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, i que passaran a formar part del Pla Estratègic Autonòmic.

Per Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 (BOIB núm. 137, de 7 d'octubre) es va aprovar el Pla Estratègic Autonòmic – Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es varen declarar com a estratègics els projectes que s'hi incloïen com annex 2 de l'Acord, que eren aquells que, en el moment de l'aprovació, ja s'havien iniciat o tenien un notable grau de determinació pel que fa a les actuacions de què es componien, l'import i la perspectiva de finançament, i que es preveia que es poguessin dur a terme, totalment o parcial, amb els fons europeus als quals fa referència l'article 2 i la disposició addicional primera de la Llei 4/2021.

L'apartat tercer de l'Acord permetia, mitjançant acord del Consell de Govern, modificar l'annex 2 per incorporar nous projectes o actualitzar-lo, en el cas que els que hi figuraven experimentassin canvis.

Per Acord del Consell de Govern de 23 de maig de 2022 (BOIB núm. 67, de 24 de maig) es va modificar la relació de projectes declarats estratègics per l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 esmentat.

En el temps transcorregut des d'aleshores, s'han concretat noves actuacions i perspectives de finançament en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que han estat comunicades pels òrgans gestors de les corresponents conselleries, que requereixen una altra modificació d'alguns projectes declarats estratègics i la incorporació de nous, que també contribueixen al desenvolupament de les estratègies definides en el Pla i que, per tant, precisen de la seva declaració com a estratègics.

L'informe del director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques de data 19 de setembre de 2022 justifica la necessitat de modificar i actualitzar la relació de projectes declarats estratègics per l'Acord de Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021, modificat per l'Acord del Consell de Govern de 23 de maig de 2022.

En el marc del que preveu l'article 5.2 de la Llei 4/2021, que estableix que, amb antelació a l'aprovació del Consell de Govern, la proposta de projectes estratègics amb incidència en el territori de cada illa i els projectes d'abast autonòmic o interinsular s'han de tractar en les comissions mixtes bilaterals dels consells insulars afectats, s'han reunit les comissions mixtes de Formentera i Eivissa, Mallorca i Menorca, els dies 8, 9 i 12 de setembre de 2022, respectivament.

Així mateix, en l'annex 2 de l'Acord esmentat, s'han advertit uns errors de denominació de les estratègies E04 i E12 (en relació amb els projectes número 39 i 40), els quals cal rectificar.

L'article 109.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú, estableix que les administracions públiques podran, així mateix, rectificar en qualsevol moment, d'ofici o a instància dels interessats, els errors materials, de fet o aritmètics existents en els seus actes.

Atès tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, en la sessió de 10 d'octubre de 2022, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Rectificar l'annex 2 de l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen, modificat per l'acord del Consell de Govern de 23 de maig de 2022, en els termes següents:

On diu:

E04_Resiliència sistema sanitari i nou model d'atenció a la cronicitat i la dependència

Ha de dir:

E04_Resiliència sistema sociosanitari i nou model d'atenció a la cronicitat i la dependència

On diu:

E12_Economia circular i model turístic

Ha de dir:

E12_Model turístic i circularitat

Segon. Modificar l'annex 2 de l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen, modificat per l'acord del Consell de Govern de 23 de maig de 2022, en els termes següents:

1r. Modificar els projectes identificats amb els números 9, 15, 21, 24, 28, 30, 31, 34, 36, 39, 42 i 50 per actualitzar-ne l'import estimat i/o les actuacions que s'hi contenen, que passen a tenir el contingut que consta en l'annex d'aquest Acord.

2n. Declarar com a estratègics els projectes identificats amb els números 59 a 70, d'acord amb el que consta en l'annex d'aquest Acord, en els termes següents:

1r. La mera declaració d'un projecte com a estratègic no genera drets ni obligacions entre les parts interessades.

2n. L'execució dels projectes es durà a terme mitjançant els instruments prevists en l'ordenament jurídic, amb els requisits substantius i formals que pertoquin.

3r. En els expedients derivats de l'execució dels projectes estratègics, la Direcció de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura emetrà un certificat en el qual s'acrediti la inclusió de l'expedient iniciat en l'execució d'un projecte declarat estratègic, que s'ha d'identificar, amb referència a l'annex 2 d'aquest Acord vigent en cada moment, amb l'efecte de poder aplicar les previsions contingudes en els articles 5.3 i 15.4 de la Llei 4/2021. A aquest efecte, l'import total del projecte no té caràcter limitatiu, sempre que no se superi en més d'un 20 %.

Segon. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 10 d'octubre de 2022

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez

 

ANNEX Projectes que es modifiquen

 

Núm.

Projecte estratègic

Eix

Estratègia

Promotor

Descripció

Import estimat (€)

9

Augment de la dotació de places i recursos d'atenció a menors i joves en situació de desprotecció

Eix 4_Cohesió social

E04_Resiliència sistema sociosanitari i nou model d'atenció a la cronicitat i la dependència

Govern de les Illes Balears / Conselleria d'Afers Socials i Esports i consells insulars

Creació de places residencials i recursos d'atenció per a menors d'edat en situació de desprotecció. Específicament es preveu la construcció i lloguer d'habitatges d'emancipació; habitatges d'acollida de menors a Formentera; la reforma d'un centre de pre-emancipació a Eivissa; habitatges de protecció a Mallorca; un centre de primera acollida de menors estrangers a Mallorca, un centre de menors a Puntiró (Mallorca) i la reforma i adequació de l'edifici es Fabiol (Ciutadella) per albergar un servei per a menors.

6.461.294

15

Programa d'incentius lligat a la mobilitat elèctrica

Eix 2_Sostenibilitat

E05_Mobilitat sostenible i descarbonitzada

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Impuls a l'extensió del vehicle elèctric a partir de programes d'incentius destinats a promoure la mobilitat elèctrica, amb ajudes per a l'adquisició de vehicles elèctrics, el desballestament de vehicles de combustió fòssil i per a la instal·lació de punts de recàrrega.

18.275.856

21

Impuls de l'escolarització en el primer cicle d'educació infantil (0 — 3 anys)

Eix 4_Cohesió social

E06_Educació, formació per a noves competències i polítiques d'ocupació

Govern de les Illes Balears / Conselleria d'Educació i Formació Professional

Augment de l'oferta de places d'educació infantil 0 – 3 anys en col·laboració amb els consells insulars i ajuntaments, mitjançant convocatòries d'ajuts per a la creació de places i per al seu sosteniment.

Inclou un programa de gratuïtat de l'educació infantil 2-3 anys per mitjà de convenis amb entitats públiques titulars d'escoles públiques de primer cicle d'educació infantil i amb entitats privades que formen part de la xarxa complementària a la xarxa pública d'escoles d'educació infantil de primer cicle.

 

42.729.704

24

Programa d'incentius lligats a l'autoconsum i a l'emmagatzematge, amb fonts d'energia renovable, així com a la implantació de sistemes tèrmics renovables

Eix 2_Sostenibilitat

E07_Energies renovables i canvi climàtic

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Convocatòries d'ajudes per a instal·lacions d'autoconsum en el sector residencial, administracions públiques i el tercer sector; per a instal·lacions d'autoconsum en el sector serveis i altres sectors productius i per a la implantació de sistemes tèrmics renovables en el sector residencial.

26.799.510

28

Projectes de biodiversitat i gestió d'espais naturals

Eix 1_Diversificació econòmica

E08_Economia blava per a la Mediterrània

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Medi Ambient i Territori

Conservació de la biodiversitat terrestre i marina, restauració d'ecosistemes i infraestructures verdes i gestió forestal sostenible mitjançant les accions següents:

— Actuacions de control i, si s'escau, eradicació d'espècies invasores en diferents hàbitats i localitzacions geogràfiques.

— Correcció d'esteses elèctriques per evitar danys a l'avifauna.

— Senyalització d'espais naturals protegits.

— Millora de la resistència i resiliència de les masses forestals.

— Actuacions preventives en punts estratègics de gestió per a la defensa contra els incendis forestals.

— Renovació i modernització de la maquinària forestal.

— Actuacions de conservació i restauració d'ecosistemes marins i terrestres i la seva biodiversitat en el marc de la declaració de Menorca Reserva de la Biosfera.

— Vigilància de les praderies de Posidonia oceanica de les Illes Balears.

— Actuacions dirigides a la conservació de nous espais marins o ampliacions dels existents en l'àmbit de la comunitat autònoma.

— Actuacions de gestió de la biomassa forestal per al foment de la bioeconomia local.

 

 

 

12.990.436

30

Rehabilitació d'entorns residencials

Eix 4_Cohesió social

E09_Habitatge i regeneració urbana

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Mobilitat i Habitatge

Rehabilitació per a la recuperació econòmica i social en entorns residencials, que inclou diversos programes:

— Ajuda a les rehabilitacions a nivell de barri.

— Suport a les oficines de rehabilitació.

— Ajuda a les actuacions de rehabilitació a nivell d'edifici.

— Foment a la millora de l'eficiència energètica en habitatges.

— Ajuda a l'elaboració del llibre de l'edifici existent per a la rehabilitació i la redacció de projectes de rehabilitació.

62.509.400

 

 

31

Construcció d'habitatge públic sostenible per a lloguer

Eix 4_Cohesió social

E09_Habitatge i regeneració urbana

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Mobilitat i Habitatge

Programa de construcció d'habitatges per a lloguer social en edificis energèticament eficients.

 

140.332.922

 

34

Gestió intel·ligent del cicle de l'aigua

Eix 2_Sostenibilitat

E10_Cicle de l'aigua

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Medi Ambient i Territori i ajuntaments

— Finançament d'inversions en els sistemes d'abastament per a la millora de l'eficiència, la reducció de les pèrdues a les xarxes de distribució i la reparació i millora de la captació, els dipòsits i instal·lacions de potabilització dels municipis.

— Finançament d'inversions per a la digitalització en el cicle urbà de l'aigua i en la gestió del domini públic hidràulic, per a una gestió més eficient i sostenible de l'aigua.

6.634.826

 

36

Transformació digital de l'Administració pública

Eix 3_Competitivitat

E11_Marketplace IB i digitalització del teixit productiu

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

El projecte inclou les actuacions següents:

— Increment dels tràmits i serveis telemàtics.

— Millora de l'experiència d'usuari de la ciutadania dels serveis telemàtics.

— Desenvolupament, millora i integració de les solucions tecnològiques d'administració electrònica.

— Integració amb la passarel·la digital única de la Comunitat Autònoma.

— Dotació d'eines col·laboratives d'alta productivitat als empleats públics que promoguin l'agilitat administrativa i permetin la implementació massiva del teletreball.

— Definició de polítiques de seguretat i compliment de l'Estratègia Nacional de Seguretat.

— Reforç de la ciberseguretat de les administracions públiques de les Illes Balears mitjançant la creació d'un centre d'operacions de ciberseguretat autonòmic integrat a la Xarxa Nacional Security Operations Center (SOC).

— Implantació d'una infraestructura per Intel·ligència Artificial i BigData.

— Implantació de solucions d'Automatització Robòtica de Processos (RPA).

— Creació de l'Oficina de la Dada.

 

15.396.728

39

Convocatòries d'ajudes per a la millora de la gestió dels residus

Eix _Sostenibilitat

E12_Model turístic i circularitat

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Medi Ambient i Territori i ajuntaments

El projecte preveu la convocatòria d'ajudes per a la implantació de noves recollides separades, especialment bioresidus, i la millora de les existents; per a la construcció d'instal·lacions específiques per al tractament dels bioresidus recollits separadament; per a la construcció de noves instal·lacions de preparació per a la reutilització i el reciclatge d'altres fluxos de residus recollits separadament i per inversions relatives a instal·lacions de recollida, triatge i i classificació, millora de les plantes de tractament existents i per a la preparació del CSR.

 

 

22.408.900

 

42

Prolongació de la línia M1 de Metro entre la Universitat de les Illes Balears i el parc tecnològic del «Parc Bit»

Eix 2_Sostenibilitat

E05_Mobilitat sostenible i descarbonitzada

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Mobilitat i Habitatge

Prolongació de la línia M1 de Metro entre la Universitat de les Illes Balears I el parc tecnològic del “Parc BIT”, de 1,2 km de longitud, amb la construcció d'un baixador en superfície al final de la línia.

 

31.125.556

50

Plans complementaris de Recerca i Desenvolupament

Eix 1_Diversificació econòmica

E01_Creixement intel·ligent i ecosistemes d'innovació

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Implementació de plans complementaris, que són fruit de la coordinació entre l'Administració General de l'Estat i les comunitats autònomes, basats en l'execució de programes de recerca, desenvolupament i innovació en els àmbits de l'astrofísica i física d'altes energies, amb èmfasi en els aspectes més tecnològics; en l'àmbit de la biodiversitat, enfocat en el desenvolupament de solucions per fer front a la crisi de la biodiversitat i al canvi climàtic i en l'àmbit de les ciències marines per aprofundir en els nous desafiaments en l'observació de l'oceà i, en particular, en els efectes del canvi climàtic en la mar Mediterrània.

8.639.815

 

Projectes que es declaren estratègics

Núm.

Projecte estratègic

Eix

Estratègia

Promotor

Descripció

Import estimat (€)

59

Promoció de la igualtat en l'esport

 

Eix 4_Cohesió social

E04_Resiliència sistema sociosanitari i nou model d'atenció a la cronicitat i la dependència

Govern de les Illes Balears / Conselleria d'Afers Socials i Esports

Programa de promoció de la igualtat de gènere i la inclusió de persones amb discapacitat en l'esport, mitjançant convocatòries de subvencions per a formació de tècniques, àrbitres, jutgesses i entrenadores; d'adquisició de material esportiu adaptat; i de promoció de la igualtat en l'esport federat.

566.194

60

Digitalització en l'àmbit de la salut

Eix 4_Cohesió social

E04_Resiliència sistema sociosanitari i nou model d'atenció a la cronicitat i la dependència

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Salut i Conselleria d'Afers Socials i Esports

El projecte inclou:

— Canal de salut per a la ciutadania de les Illes Balears (aglutinar en un canal únic els serveis telemàtics relacionats amb la salut de la població: assistència sanitària, prevenció i promoció).

— Millora de la història clínica digital d'atenció primària amb especial èmfasi en la interoperabilitat, la vigilància i la informació sociosanitària.

— Quadre de Comandament atenció primària: implementació d'un marc d'avaluació nou, innovador i participatiu que orienti els serveis sanitaris cap a pràctiques de valor per a la població.

— Ciberseguretat en l'àmbit de l'atenció primària de les Illes Balears.

— Integració de sistemes d'informació en l'àmbit de la vigilància en la salut pública.

— Elaboració d'un Pla de prescripció de l'activitat i l'exercici físic conjuntament entre el sistema sanitari i l'esportiu que inclogui la implementació d'eines digitals, la formació de professionals i la creació d'estructures esportivocomunitàries esportives comunitàries de caràcter locals i unitats actives d'exercici físic.

10.530.862

61

Solució tecnològica per a la modernització del servei de taxi i el transport a demanda en les Illes Balears

Eix 2_Sostenibilitat

E05_Mobilitat sostenible i descarbonitzada

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Mobilitat i Habitatge

Desenvolupament d'una solució d'àmbit tecnològic que permeti proveir de serveis de transport urbà i interurbà de taxi als usuaris de les Illes Balears, entre els quals s'inclouen serveis de mobilitat a demanda per a la prestació de serveis d'àmbit públic a través d'aquesta solució.

640.000

62

Impuls a la transició energètica dins el Pla d'Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB)

Eix 2_Sostenibilitat

E07_Energies renovables i canvi climàtic

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Programa d'ajudes del Pla d'Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència mitjançant diverses convocatòries adreçades a administracions públiques, particulars i empreses, en àmbits tals com el foment de les comunitats energètiques, les instal·lacions de generació renovables, la mobilitat compartida elèctrica, la infraestructura de recàrrega, el transport marítim electrificat o l'eficiència energètica.

 

164.600.000

63

Pla d'autoconsum de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

Eix 2_Sostenibilitat

E07_Energies renovables i canvi climàtic

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Pla d'acció d'autoconsum per a instal·lacions d'autoconsum elèctric de l'Administració autonòmica.

92.000.000

64

Oficines de Transició Energètica

Eix 2_Sostenibilitat

E07_Energies renovables i canvi climàtic

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Creació d'oficines per a la transició energètica a les Illes Balears per tal de fomentar l'eficiència energètica i les renovables entre la ciutadania i empreses, així com donar suport a entitats locals per elaborar projectes.

6.500.000

65

Descontaminació de la Central Tèrmica d'Alcúdia I (Alcanada)

Eix 1_Diversificació econòmica

E08_Economia blava per a la Mediterrània

Consell Insular de Mallorca

Descontaminació dels terrenys de la central tèrmica d'Alcúdia. Els treballs s'han de dur a terme amb l'objectiu de prioritzar el manteniment dels edificis, a fi que puguin ser reutilitzats per a altres activitats, i també els equips i la maquinària. El projecte pretén revaloritzar el territori i posar les bases per a la reactivació de la zona i la promoció d'activitats relacionades amb l'economia verda i blava.

7.000.000

66

Restauració del corredor ecològic dels aiguamolls de la badia d'Alcúdia

Eix 1_Diversificació econòmica

E08_Economia blava per a la Mediterrània

Ajuntament d'Alcúdia / Universitat de les Illes Balears i ADENA – Associació per a la Defensa de la Natura (WWF Espanya)

Projecte de renaturalització dels aiguamolls urbans de Maristany i Estany des Ponts, com a estratègia per a la mitigació del risc d'inundació i l'adaptació al canvi climàtic i per a la restauració ambiental. Així mateix el projecte pretén posar en valor un espai natural com a recurs per a la població de proximitat i per al turisme.

3.846.641

67

Actuacions de protecció i adaptació al risc d'inundació i integració ambiental en nuclis urbans

Eix 2_Sostenibilitat

E10_Cicle de l'aigua

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Medi Ambient i Territori

Projectes integrats en plans o estratègies a llarg termini que, mitjançant solucions basades en la natura, impulsin actuacions d'estratègia i planificació i d'execució directa al territori: elaboració i actualització d'estratègies de renaturalització fluvial; reducció del risc d'inundació; reordenació d'espais que permetin la seva integració ambiental; contribució a l'augment de la biodiversitat i la conservació; millora de la continuïtat o l'increment de l'espai fluvial; recuperació d'hàbitats; actuacions de generació d'infraestructura verda per a la reducció efectiva del risc d'inundació; actuacions sobre edificis o béns existents a zones inundables que millorin la seva adaptació.

 

1.554.740

68

Modernització i innovació en la higiene i neteja dels establiments d'allotjament turístic

Eix 3_Competitivitat

E12_Model turístic i circularitat

Govern de les Illes Balears / Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Convocatòria d'ajudes per a l'adquisició de mecanismes d'elevació de llits d'establiments d'allotjament turístics, per a la modernització i innovació en la higiene i en la neteja dels establiments.

15.000.000

69

Pla de sostenibilitat turística en destinacions de Formentera

Eix 3_Competitivitat

E12_Model turístic i circularitat

Consell Insular de Formentera

Actuacions que contribueixin a l'estratègia de sostenibilitat i millora contínua com a destinació turística, amb inversions en:

— Aplicació de solucions telemàtiques intel·ligents a la regulació de l'accés al Parc Nacional de ses Salines per fer un ús més sostenible i racional de l'espai.

— Millora de l'eficiència energètica i impuls de la mobilitat elèctrica (solarització d'aparcaments públics i instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics).

— Tractament de dades per a la investigació turística amb l'objectiu de gestionar de manera més eficient el flux de visitants.

— Ampliació i millora del projecte Formentera Eco, que gestiona la regulació de l'accés de vehicles a l'illa.

 

2.000.000

70

Museu de la Mar i la Pesca d'Eivissa

Eix 3_Competitivitat

E12_Model turístic i circularitat

Consell Insular d'Eivissa

En el marc del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions d'Eivissa, creació d'un espai museístic en el qual es recuperi, reuneixi, conservi, investigui, difongui i exhibeixi el conjunt de béns, materials i immaterials, que conformen el patrimoni marítim de l'illa d'Eivissa i la seva cultura de la mar.

2.168.468