Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 565016
Ordre 25/2022 del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s’estableixen les bases reguladores i s’aprova la convocatòria per a la concessió d’ajuts per finançar projectes de millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica, d’ús d'energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària, i de les instal·lacions d’il·luminació d’allotjaments turístics, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

I

El 30 d'abril de 2021, es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat número 103 la Resolució de 29 d'abril de 2021 per la qual es publica l'Acord del Consell de Ministres, de 27 d'abril de 2021, pel qual s'aprova el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). Aquest Pla va ser concebut com un projecte que traça el full de ruta per a la modernització de l'economia espanyola, la recuperació del creixement econòmic i la creació d'ocupació, després de la crisi de la COVID-19, com també per preparar el país per afrontar els reptes del futur.

El Govern d'Espanya va publicar, el 16 de juny de 2021, el document relatiu al Component 14, Pla de Modernització i Competitivitat del Sector Turístic. En aquest document es troba la mesura C.14.I4, línia d'actuació 2, de finançament de projectes d'eficiència energètica i economia circular a empreses turístiques.

Dins de l'objectiu general de reduir la pressió del turisme sobre el territori i el medi ambient, la mesura proposada persegueix incrementar la competitivitat de les empreses turístiques mitjançant la incorporació d'elevats estàndards en matèria d'eficiència energètica i economia circular, per disminuir així la seva petjada de carboni i els costs energètics.

II

Els fons estatals per finançar aquesta línia d'ajudes en el període 2021-2023 ascendeixen a 220.000.000 d'euros per a subvencions a càrrec del Pla de Recuperació. En concret, per a 2022, la Llei 22/2021, de 28 de desembre, de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2022, estableix un import de 170.000.000 d'euros.

El criteri objectiu de repartiment territorial entre les diferents comunitats autònomes és la mitjana anual ponderada del nombre mensual de les quatre categories d'establiments i habitacions oberts (hotels, càmpings, lloguer de vacances i allotjaments rurals) que figuren en l'Enquesta d'ocupació hotelera de 2019, última disponible abans de la pandèmia.

A aquest efecte, la Conferència Sectorial de Turisme, en la reunió del 29 de març de 2022, va aprovar l'Acord sobre el repartiment territorial de crèdit corresponent al pressupost de 2022 de la línia de finançament per a projectes d'eficiència energètica i economia circular d'empreses turístiques per import de 170.000.000 d'euros. En l'annex II es va establir el repartiment entre les comunitats autònomes i a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears li va correspondre un total de 12.721.880 euros.

Segons el que disposa la base 7 de l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme, sobre la base de l'article 31.9 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l'article 83.3 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual se n'aprova el reglament, es reserva un 3,6 % del pressupost disponible com a costs indirectes imputables a les actualitzacions subvencionades. Així, el crèdit assignat per al finançament de les actuacions subvencionables és de 12.263.892,32 euros.

III

Pel que fa a l'àmbit competencial i d'acord amb el principi de seguretat jurídica, aquesta Ordre respecta la normativa autonòmica, en concret l'article 30.11 de l'Estatut d'autonomia, que atorga a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva, entre d'altres, en matèria de planificació turística,

i l'article 30.46, que disposa la competència de la Comunitat Autònoma en la protecció del medi ambient, sens perjudici de la legislació bàsica de l'Estat.

D'altra banda, cal esmentar també l'article 24.1 de l'Estatut, el qual estableix que els poders públics de la comunitat autònoma reconeixeran l'activitat turística com a element econòmic estratègic de les Illes Balears. El foment i l'ordenació de l'activitat turística s'han de dur a terme amb l'objectiu de fer-la compatible amb el respecte al medi ambient, el patrimoni cultural i el territori, així com l'impuls de polítiques generals i sectorials de foment i ordenació econòmica que tenguin com a finalitat afavorir el creixement econòmic a mitjà i llarg termini.

IV

En el marc de la regulació de la competència, els articles 107 i següents del Tractat de funcionament de la Unió Europea (TFUE) s'ocupen de les anomenades ajudes d'estat. L'article 107, apartat 1, del TFUE estableix que seran incompatibles amb el mercat interior, en la mesura que afectin els intercanvis comercials entre estats membres, les ajudes atorgades pels estats o mitjançant fons estatals, sota qualsevol forma, que falsegin o amenacin falsejar la competència perquè afavoreixin determinades empreses o produccions.

Per això, per al bon funcionament del mercat interior, s'exigeix que s'apliquin rigorosament i eficaçment les normes de competència en matèria d'ajudes estatals.

No obstant això, la quantia o la intensitat de les ajudes previstes en aquesta Ordre estan limitades per allò que estableix l'article 38 del Reglament 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior, en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, en funció de la mena de sol·licitant beneficiari.

En conseqüència, atès que la convocatòria compleix els requisits que estableix l'esmentat article 38 del Reglament, les ajudes previstes són compatibles amb el mercat interior i, alhora, queden exemptes de l'obligació de notificació establerta en l'article 108, apartat 3, del Tractat.

V

Quant al marc regulador d'aquesta convocatòria, resulta d'aplicació la normativa estatal i autonòmica en matèria de subvencions, constituïda per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, així com pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

En concret, pel que fa a la normativa estatal, també són d'aplicació la Llei 22/2021, de 28 de desembre, i el Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració pública i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en aquelles disposicions que tenguin caràcter bàsic, d'acord amb la seva disposició final primera, i, en particular, el que es preveu en els seus articles 37.4 i 46 amb relació, respectivament, a la vinculació legal dels ingressos procedents del Mecanisme de Recuperació i les obligacions d'informació per al seguiment dels projectes finançats a través del Pla de Recuperació. Igualment, és necessari fer referència, per tal com fixa el marc comú per a totes les comunitats autònomes, a l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de març de 2022, sobre el repartiment territorial de crèdit corresponent al pressupost de 2022, de la línia de finançament per a projectes d'eficiència energètica i economia circular d'empreses turístiques, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat mitjançant Resolució de 31 de març de 2022 de la Secretaria d'Estat de Turisme.

Tot això sense perjudici de qualssevol altres disposicions tant del dret nacional com del de la Unió Europea que puguin resultar d'aplicació, particularment les que s'aprovin en l'àmbit de l'execució i la gestió dels fons del Pla de Recuperació, i, de manera específica, l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i l'Ordre HFP/1031/2021, de 29 de setembre, per la qual s'estableix el procediment i el format de la informació que han de proporcionar les entitats del sector públic estatal, autonòmic i local per al seguiment de l'execució de fites i objectius i d'execució pressupostària i comptable de les mesures dels components del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, així com la normativa d'ajudes de l'Estat. En aquest sentit, s'ha de remarcar que la convocatòria s'ajusta als principis transversals de l'MRR i als principis de gestió prevists en l'article 2 de l'Ordre 1030/2021.

En l'àmbit autonòmic, resulta d'aplicació la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i, en conseqüència, la tramitació urgent, el despatx prioritari i les especialitats en matèria de gestió pressupostària i de les subvencions que s'hi estableixen.

Igualment, en l'àmbit intern de l'Administració, resulta d'aplicació la Instrucció conjunta 1/2022 de la directora general de Funció Pública, del director general de Pressuposts i del director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques relativa a la tramitació dels projectes temporals prevists en l'article 20 de la Llei 4/2021, així com el Pla d'Acció de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball derivat dels tests d'autoavaluació i risc de l'annex II de l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del PRTR, aprovat per la Resolució del secretari general de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball de 14 de juliol de 2022, modificada per la Resolució del secretari general de 25 de agost de 2022.

D'altra banda, en l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm. 137, de 7 d'octubre de 2021), modificat per Acord del Consell de Govern de 23 de maig de 2022 (BOIB núm. 67, de 24 de maig de 2022), consta, amb el número 56, el Projecte declarat estratègic, d'acord amb l'article 5.2 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Finalment, el 22 d'agost de 2022, el Consell de Govern ha autoritzat el pagament anticipat del 100 % de l'import de la convocatòria, amb l'exempció de garantia prèvia, en compliment de l'article 37.2 del Text refós de la Llei de subvencions.

Per tot això, d'acord amb l'article 12 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, amb relació a l'article 15.2 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, l'article 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, i d'acord amb les competències atribuïdes pel Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent:

ORDRE

Article 1

Objecte

D'acord amb l'article 15.1 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), aquesta Ordre té per objecte:

1. Establir les bases reguladores per a la concessió d'ajuts per finançar projectes de millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica, d'ús d'energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària i de les instal·lacions d'il·luminació d'allotjaments turístics, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU.

2. Aprovar la convocatòria de subvencions per a la concessió d'ajuts per finançar projectes de millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica, d'ús d'energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària i de les instal·lacions d'il·luminació d'allotjaments turístics, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU, que s'adjunta com a annex.

Article 2

Finalitat

1. La finalitat dels ajuts prevists en aquestes bases és contribuir a la consecució dels objectius relacionats amb la Mesura C14.I4, línia d'actuació 2 del Component 14 de l'annex del Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya, aprovat per la Decisió d'execució del Consell de 13 de juliol de 2021. En concret, aconseguir els objectius mediambientals i energètics establerts en la normativa de la Unió Europea mitjançant la realització d'actuacions de reforma d'edificis existents destinats a allotjament turístic, amb independència de la naturalesa jurídica dels titulars d'aquests, que afavoreixin la reducció del consum d'energia final i de les emissions de diòxid de carboni, segons el que estableix l'article 7 de la Directiva 2012/27/UE, de 25 d'octubre de 2012, revisada per la Directiva 2018/2002, mitjançant l'estalvi energètic, la millora de l'eficiència energètica i l'aprofitament de les energies renovables.

2. En particular, les finalitats específiques i els objectius dels ajuts són:

a) Millorar l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica.

b) Millorar l'eficiència energètica i ús d'energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària, inclosa la instal·lació de xarxes de calor i fred alimentades per fonts d'energia renovable i/o calor residual per a complexos turístics de diversos edificis.

c) Millorar l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació.

Article 3 Procedència dels fons i determinació de l'import de la subvenció

1. Les subvencions es concedeixen amb càrrec als fons assignats a les Illes Balears en l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de març de 2022, sobre repartiment territorial de crèdit corresponent al pressupost de 2022, de la línia de finançament per a projectes d'eficiència energètica i economia circular d'empreses turístiques del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

2. La convocatòria ha d'establir les regles per determinar l'import de la subvenció, ateses les característiques d'aquesta i d'acord amb els principis següents:

a) Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació.

b) Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'òrgan o l'entitat concedent.

c) Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.

Article 4 Compatibilitat amb altres subvencions

Les ajudes atorgades en l'àmbit d'aquesta Ordre poden acumular-se amb qualsevol altra, sempre que es prevegi en la convocatòria corresponent. En aquest cas, l'import mai no pot ser d'una quantia que, aïlladament o conjuntament amb subvencions o ajudes de la mateixa Administració o d'altres entitats públiques o privades, superi el cost de l'activitat que la persona beneficiària ha de fer o el valor de la situació objecte de finançament.

En el cas concret del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, el considerant 62 del Reglament UE 2021/241, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, estableix que les accions previstes en aquest Reglament han de ser coherents amb els programes de la Unió en curs i complementar-los, i que s'ha d'evitar el doble finançament procedent del Mecanisme i d'altres programes de la Unió de les mateixes despeses. Així mateix, l'article 9 del Reglament esmentat disposa que les reformes i els projectes d'inversió poden rebre ajuda d'altres programes i instruments de la Unió sempre que aquesta ajuda no cobreixi el mateix cost.

Article 5 Òrgans competents

1. Son òrgans competents, als efectes d'aquestes bases:

a) El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per a:

1r. L'aprovació de les convocatòries de subvencions.

2n. L'atorgament o denegació de les subvencions i la modificació, la revocació o el reintegrament d'aquestes.

3r. La resolució dels procediments sancionadors per la comissió d'infraccions lleus i greus, però no de les molt greus, que correspon al Consell de Govern.

4t. L'exercici de qualsevol altra competència no atribuïda expressament a un òrgan concret de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball.

b) El secretari general de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball per a l'adopció dels procediments i mecanismes oportuns per reduir el risc de frau, la corrupció i el conflicte d'interessos. En tot cas, ha de vetlar pel compliment del Pla de Mesures Antifrau, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 31 de gener de 2022, pel qual es manifesta el compromís del Govern de les Illes Balears de lluita contra el frau i s'aprova el Pla de Mesures Antifrau, en l'àmbit d'execució dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència – Next Generation EU en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

c) La directora general de Turisme per a la tramitació de les sol·licituds de subvencions i per elevar al conseller la proposta d'atorgament o denegació de les subvencions i la modificació, la revocació o el reintegrament d'aquestes.

d) L'instructor, per dur a terme d'ofici les actuacions necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades que han de servir de base a la resolució i, en particular, les previstes en l'article 16.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

2. Tots els intervinents en el procediment de concessió de subvenció han de manifestar, de forma expressa, l'absència de conflicte d'interessos, mitjançant una declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI). En tots els casos, es considera que han de signar la declaració d'absència d'interessos els òrgans competents per iniciar, instruir, tramitar i resoldre el procediment de concessió de subvencions i els empleats públics amb poder de decisió que participin en la redacció de les bases i de les convocatòries, així com en la instrucció del procediment.

En el cas de conflicte d'interessos, la persona afectada ha de concretar la sol·licitud o sol·licituds sobre les quals recau el conflicte i s'ha d'abstenir d'intervenir en tot el procediment.

Article 6 Beneficiaris

Poden ser beneficiaris dels ajuts prevists en aquesta Ordre les persones i entitats que especifiqui concretament la convocatòria i que, amb caràcter general, siguin propietàries i/o explotadores d'allotjaments turístics ubicats en l'àmbit territorial de les Illes Balears.

La convocatòria ha d'establir la forma d'acreditar la condició de persona beneficiària i les prohibicions per ser-ho.

Article 7 Obligacions dels beneficiaris

1. Els beneficiaris han de complir les obligacions generals que s'estableixen en l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i les que s'estableixen en aquesta Ordre.

2. En tot cas, són obligacions dels beneficiaris, entre d'altres:

a) Sol·licitar els permisos i autoritzacions necessaris per poder executar les accions i projectes finançats.

b) Justificar davant l'òrgan concedent el compliment dels requisits i de les condicions, així com la realització del projecte i el compliment de la finalitat que determinin la concessió o gaudi de la subvenció.

c) Dur a terme les actuacions d'informació i publicitat que s'estableixin en la convocatòria i en la normativa estatal i comunitària.

d) Respectar les directius i els protocols que pugui establir la Direcció General de Turisme relatius al desenvolupament de les activitats, sens perjudici que les entitats beneficiàries utilitzin metodologies pròpies supervisades i aprovades per la Direcció General de Turisme.

e) Comunicar immediatament a la Direcció General de Turisme qualsevol variació de les condicions o circumstàncies assenyalades en la sol·licitud i/o en la resolució de concessió, amb les conseqüències que en cada cas corresponguin, sense perjudici que també es puguin incorporar d'ofici a l'expedient.

f) Comunicar a la Direcció General de Turisme l'obtenció d'altres ajuts o subvencions que tenguin per objecte finançar el mateix projecte.

g) Trametre a la Direcció General de Turisme la informació que els sol·liciti relativa a la contribució del projecte subvencionat al compliment de les fites i objectius del Component 14 de l'annex del Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya, aprovat per la Decisió d'execució del Consell de 13 de juliol de 2021.

h) Respectar el principi de no causar dany al medi ambient ─do no significant harm (DNSH)─, així com la normativa comunitària i nacional, especialment el Reglament UE 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència; el Reglament UE 2020/852, relatiu a l'establiment d'un marc per facilitar inversions sostenibles (Reglament de taxonomia), i la Guia tècnica de la Comissió Europea 2021/C 58/01 sobre l'aplicació d'aquest principi.

i) Permetre l'accés per a exercir les seves competències a la Comissió Europea, a l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), al Tribunal de Comptes de la Unió Europea i, si escau, a la Fiscalia Europea, com disposen l'article 22 del Reglament 241/2021 del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021 pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, i l'article 129.1 del Reglament financer 2018/1046. Així mateix, s'ha de permetre l'accés a les autoritats nacionals i autonòmiques competents.

j) Permetre la cessió i el tractament de dades amb relació a l'execució dels projectes del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

k) Subscriure la declaració responsable relativa al compromís de compliment dels principis transversals establerts en el PRTR, d'acord amb el model de l'annex IV.C de l'Ordre HFP 1030/2021, que s'incorpora en el formulari de la sol·licitud.

l) Conservar els documents, de conformitat amb l'article 132 del Reglament financer 2018/1046. En concret, mantenir un registre i conservar els documents justificatius, les dades estadístiques i altra documentació concernent al finançament, així com els registres i documents en format electrònic, durant un període de cinc anys a partir del pagament de la subvenció. Aquest període ha de ser de tres anys, si el finançament és d'import inferior o igual a 60.000 euros.

m) Complir la normativa europea i nacional que els resulti aplicable i, en particular, les obligacions que es deriven del compliment del Reglament de l'MRR, la normativa reguladora de les ajudes de l'Estat i, igualment, la resta de normativa europea i nacional aplicable, especialment les mesures relatives a evitar frau, corrupció, conflicte d'interessos o doble finançament, en protecció dels interessos financers de la Unió.

3. Els beneficiaris queden sotmesos a les mesures de seguiment, comprovació i control que efectuïn l'òrgan concedent, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma, la Intervenció General de l'Administració General de l'Estat, el Tribunal de Comptes, la Sindicatura de Comptes, el Tribunal de Comptes Europeu, i també, si escau, la Fiscalia Europea, en els termes prevists en la legislació aplicable. L'amagament de qualsevol informació sobre els requisits dona lloc a la denegació o revocació de l'ajuda atorgada.

4. Els beneficiaris han de complir les obligacions de control, verificació, seguiment i altres obligacions imposades per la normativa interna i de la Unió Europea.

5. Els beneficiaris han de presentar el compte justificatiu de la subvenció, amb les condicions establertes en aquesta Ordre i en la convocatòria.

6. En el cas que els béns subvencionats siguin inventariables, el període durant el qual la persona beneficiària ha de destinar els béns a la finalitat concreta per a la qual es concedeix la subvenció no ha de ser inferior a cinc anys, quan són inscriptibles en un registre públic, ni a dos anys per a la resta de béns.

Article 8 Inici del procediment

1. El procediment de concessió de subvencions s'inicia d'ofici, mitjançant la publicació de la convocatòria corresponent.

2. Aquesta Ordre aprova la convocatòria, que s'inclou en l'annex, d'acord amb l'article 15.1 de la Llei 4/2021.

3. Les successives convocatòries de subvencions que, si escau, s'aprovin a l'empara d'aquesta Ordre s'han d'ajustar al que disposa l'article 15 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Article 9 Sol·licituds, requisits i documentació

1. Les sol·licituds s'han de presentar exclusivament de forma telemàtica, en el termini assenyalat en la convocatòria corresponent, a través del tràmit específic que s'ha de posar a disposició dels interessats en la pàgina web de la Direcció General de Turisme i en la Seu Electrònica del Govern de les Illes Balears. No es consideren vàlides les sol·licituds telemàtiques a través d'un altre mitjà electrònic que no sigui el tràmit específic esmentat.

2. La sol·licitud ha d'anar acompanyada de la documentació que s'estableixi en la convocatòria.

Article 10 Esmena de deficiències

1. Si la sol·licitud no acompleix els requisits establerts en la convocatòria o no va acompanyada de la documentació que s'hi exigeix, l'òrgan instructor ha de requerir la persona sol·licitant que, en un termini de deu dies hàbils, comptadors des de l'endemà de la notificació del requeriment, esmeni la deficiència, amb indicació que si no ho fa s'entendrà que desisteix de la sol·licitud, prèvia resolució, que es dictarà d'acord amb l'article 21.1 de la Llei 39/2015.

2. Només s'ha de considerar vàlida l'esmena de deficiències presentada a través del mitjà electrònic específic posat a disposició dels interessats en la pàgina web de la Direcció General de Turisme i en la Seu Electrònica del Govern de les Illes Balears.

Article 11 Instrucció

1. La directora general de Turisme, que és l'òrgan competent per tramitar els procediments, ha de dur a terme la instrucció del procediment de concessió de subvencions.

2. La persona instructora ha de dur a terme les actuacions previstes en l'article 16.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, sol·licitar tots els informes i realitzar tots els tràmits prevists legalment, i ha d'elevar la proposta de resolució que pertoqui al conseller.

Article 12 Selecció dels beneficiaris i crèdit pressupostari

1. Els beneficiaris han de ser seleccionats per rigorós ordre de presentació de les sol·licituds fins a haver-se esgotat el crèdit pressupostari assignat en la convocatòria.

2. Atès que l'objecte de la subvenció és el finançament d'actuacions que no requereixen la valoració comparativa amb altres propostes, es poden dictar les resolucions de concessió una vegada comprovat l'acompliment dels requisits establerts en la convocatòria, encara que no hagi acabat el termini de presentació de sol·licituds. Si s'exhaureixen els crèdits destinats a la convocatòria abans d'acabar el termini de presentació, s'ha de suspendre la concessió de noves ajudes mitjançant resolució publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. La quantia total màxima destinada a la concessió dels ajuts és la fixada inicialment en la convocatòria corresponent, que pot ser ampliada amb la modificació de la convocatòria mitjançant una resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball.

Article 13 Proposta de resolució i tràmit d'audiència

1. La persona instructora, a la vista de l'expedient, ha de formular la proposta de resolució provisional, motivada, que ha d'especificar la quantia de la subvenció.

Aquesta proposta de resolució provisional s'ha de notificar a la persona interessada i s'ha d'obrir un tràmit d'audiència de deu dies hàbils a fi que pugui formular les al·legacions que consideri adequades.

En el cas que en el termini concedit per al tràmit d'audiència no es formulin al·legacions s'entén que el sol·licitant accepta l'import de la subvenció, amb la qual cosa la proposta de resolució provisional esdevé definitiva.

2. Transcorregut el termini del tràmit d'audiència anterior havent-se formulat al·legacions, aquestes s'han d'incorporar a l'expedient i la persona instructora ha de formular, després d'analitzar les al·legacions, la proposta de resolució definitiva.

Aquesta proposta de resolució definitiva s'ha de notificar a la persona interessada a la qual se li ha de donar un termini de deu dies perquè pugui renunciar a l'import de la subvenció contingut en la proposta de resolució definitiva.

En el cas que en el termini anterior no es renunciï expressament a l'import de la subvenció contingut en la proposta de resolució, s'entén que la persona sol·licitant l'accepta.

3. Les propostes de resolució no creen cap dret a favor de la persona beneficiària que es proposi, mentre no es dicti la resolució de concessió i no es notifiqui o publiqui.

Article 14 Resolució

1. La resolució d'atorgament o denegació de la subvenció, que ha de ser motivada, s'ha d'ajustar al que estableix l'article 21 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

2. La resolució s'ha de notificar individualment a cada sol·licitant i ha d'indicar que contra la resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 123 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També ha d'indicar que es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

3. En la resolució de concessió s'ha de fer referència expressa a la procedència dels fons, fent menció del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, del Pla de Recuperació i del finançament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

Article 15 Termini per resoldre i notificar, i el sentit del silenci administratiu

1. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de sis mesos comptadors des de la finalització del termini de presentació de sol·licituds.

2. La manca de resolució expressa i de notificació d'aquesta en el termini indicat té caràcter desestimatori, en aplicació de la figura del silenci administratiu negatiu.

Article 16 Pagament anticipat de la subvenció

1. El pagament de la subvenció s'ha de fer de manera anticipada, en concepte de bestreta del 100 % de l'import de la subvenció, sense aportació de garantia, i s'ha de tramitar d'ofici amb la resolució de concessió de la subvenció.

2. La persona beneficiària d'aquesta bestreta ha de trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions establertes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, entre les quals, trobar-se al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social. Respecte d'això, la persona beneficiària, amb la presentació de la sol·licitud de bestreta, autoritza l'òrgan instructor perquè pugui consultar directament aquesta informació amb les administracions tributàries i de la Seguretat Social. No obstant això, la persona sol·licitant pot denegar expressament el seu consentiment i ha d'aportar, en aquest cas, els certificats que corresponguin.

3. D'acord amb el que s'estableix en l'article 61.3 del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, els beneficiaris d'aquestes bestretes han d'acreditar que es troben al corrent del pagament de les obligacions de reemborsament de qualssevol altres bestretes concedides anteriorment amb càrrec als crèdits específicament consignats per a la gestió de fons europeus en els pressuposts generals de l'Estat.

4. Les bestretes han de destinar-se exclusivament a cobrir les despeses del projecte finançat i han de justificar-se adequadament.

Article 17 Justificació de les despeses

1. Els beneficiaris han de justificar davant la Direcció General de Turisme l'aplicació dels fons percebuts i les despeses en què han incorregut, així com el compliment de les obligacions establertes en el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, en aquesta Ordre, en la convocatòria, en la resolució de concessió i en la resta de normativa aplicable.

2. La justificació de les despeses s'ha de dur a terme exclusivament de forma telemàtica, a través del tràmit específic que s'ha de posar a disposició dels interessats en la pàgina web de la Direcció General de Turisme i en la Seu Electrònica del Govern de les Illes Balears, mitjançant la presentació de la documentació prevista en la convocatòria.

3. La manca de justificació de la totalitat del pressupost del projecte determina que la subvenció sigui minorada en la mateixa proporció.

4. El termini màxim de justificació de la subvenció és de tres mesos comptadors des de la data de finalització del termini d'execució del projecte assenyalat en la convocatòria.

5. Si la justificació de la subvenció presenta deficiències o no va acompanyada de la documentació exigida, s'ha de requerir el beneficiari que, en un termini màxim de deu dies hàbils, esmeni les deficiències o presenti la documentació.

En cas que la persona beneficiària de les ajudes no compleixi l'obligació de justificació establerta, haurà de retornar el 100 % de l'import de la bestreta que hagi percebut incrementat en l'interès de demora que pertoqui.

Article 18 Revocació i criteris de graduació

1. Pertoca la revocació, total o parcial, de la subvenció si, posteriorment a la resolució d'una concessió vàlida i ajustada a dret, la persona beneficiària:

a) Incompleix l'objecte o la finalitat per a la qual la subvenció va ser atorgada.

b) Incompleix totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció.

c) No assoleix els objectius prevists o no pot acreditar l'assoliment dels objectius prevists per la manca de fiabilitat dels indicadors reportats.

d) No justifica la realització del projecte mitjançant la presentació de tota la documentació exigida com a justificació en el termini establert i, si escau, després d'haver dut a terme les comprovacions corresponents.

2. La revocació de la subvenció se subjecta al procediment següent:

a) Iniciació d'ofici, mitjançant resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, que ha d'especificar la causa de la revocació, el grau d'incompliment i l'import que, si escau, ha de percebre finalment la persona beneficiària, així com, si cal, la mesura cautelar consistent en la retenció del pagament de les quantitats pendents d'abonar a la persona beneficiària, en els termes de l'article 44.5, paràgraf segon, del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

b) Notificació de la resolució d'inici a la persona interessada, a fi que presenti les al·legacions i els documents que consideri pertinents en el termini de deu dies hàbils.

c) Anàlisi de les al·legacions, informe addicional i obertura, si escau, d'un tràmit de prova.

d) Tràmit d'audiència, si se sol·liciten informes addicionals o es practica prova, amb notificació a la persona interessada.

e) Estudi d'al·legacions o d'informació addicional, si la persona interessada les formula durant el tràmit d'audiència.

f) Proposta de resolució de la directora general de Turisme.

g) Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, amb notificació a la persona interessada i a la Intervenció General de la Comunitat Autònoma.

3. A l'efecte de la revocació, s'han de tenir en compte el principi general de proporcionalitat i la resta de criteris de graduació següents:

a) En el cas d'execució parcial del projecte objecte de subvenció, el grau de divisibilitat de l'activitat i de la finalitat pública perseguida en cada cas.

b) En el cas d'alteració de les condicions d'execució, el grau d'incidència en la satisfacció de la finalitat essencial de la subvenció. En particular, quan la subvenció s'hagi concedit per finançar despeses o inversions de naturalesa distinta, s'ha d'acceptar la compensació d'unes partides amb altres, llevat que la resolució de concessió estableixi una altra cosa o que afecti el compliment de la finalitat essencial de la subvenció.

c) En el cas d'incompliment de les obligacions de difusió publicitària a què es pugui referir la convocatòria, s'han d'aplicar les regles especials següents:

1r. Si encara és possible complir els termes prevists inicialment, l'òrgan concedent ha de requerir la persona o a l'entitat beneficiària que adopti les mesures de difusió corresponents en un termini de deu dies com a màxim i ha d'advertir-la expressament de l'obligació de reintegrar la subvenció, si no les adopta.

2n. Si no és possible complir els termes prevists perquè les activitats ja s'han duit a terme, l'òrgan concedent pot establir mesures alternatives, sempre que aquestes permetin la difusió del finançament públic rebut amb el mateix abast que el que es preveia inicialment. En el requeriment que s'adreci a aquest efecte a la persona o l'entitat beneficiària s'ha de fixar un termini de deu dies com a màxim perquè s'adoptin les mesures i ha d'advertir-la expressament de l'obligació de reintegrar la subvenció, si no les adopta.

4. La revocació s'entén sense perjudici de l'aplicació del règim d'infraccions i sancions que estableix el títol V del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Article 19 Reintegrament

1. Les causes i l'import del reintegrament, total o parcial, dels fons transferits a la persona beneficiària, com també el procediment per exigir-lo, es regeixen per l'article 44 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 37 de la Llei 38/2003, tot tenint en compte les regles particulars i els criteris de graduació que s'estableixen en aquesta Ordre.

2. Són causes específiques de reintegrament dels fons transferits als beneficiaris l'incompliment del principi DNSH, l'etiquetatge climàtic i l'incompliment de l'absència de conflictes d'interessos dels beneficiaris.

3. En el cas que es produeixi un excés de finançament sobre el cost d'una activitat com a conseqüència d'altres subvencions d'altres entitats públiques o privades, s'ha de reintegrar l'import total que excedeixi el cost fins al límit de la subvenció atorgada, d'acord amb el procediment assenyalat en l'apartat 2 de l'article 18 d'aquesta Ordre.

4. En el cas que la persona o entitat beneficiària vulgui dur a terme la devolució voluntària de part o de la totalitat de la subvenció percebuda, ho ha de comunicar per escrit a la Direcció General de Turisme perquè li faci arribar la documentació necessària per fer efectiu el reintegrament dels romanents no aplicats així com dels interessos derivats d'aquests.

Article 20 Entitats col·laboradores

1. Si a través de la convocatòria pertinent es decideix fer ús d'entitats col·laboradores, s'ha de formalitzar un conveni en el qual s'han de concretar els termes de la col·laboració amb el contingut mínim establert en l'article 26 del Text refós de la Llei de subvencions, que s'ha de subjectar, a més, a allò que estableixen els articles 27 i 28 del mateix text legal.

2. Les entitats col·laboradores esmentades en els apartats a), b), c), d) i e) de l'article 26.2 del Text refós de la Llei de subvencions estan exemptes de justificar la seva solvència i eficàcia.

3. Les entitats col·laboradores a què es refereix la lletra f) de l'article 26.2 del Text refós de la Llei de subvencions han d'acreditar les condicions de solvència i eficàcia que s'estableixen a continuació i aquelles que, si escau, estableixin les convocatòries concretes:

a) Informe d'institucions financeres o, si escau, justificant de l'existència d'una assegurança d'indemnització per riscs professionals.

b) Declaració responsable del material, de les instal·lacions i de l'equip tècnic de què disposa l'entitat per executar la col·laboració, i també, quan sigui procedent, de les titulacions acadèmiques i professionals del personal que hagi de dur a terme l'activitat.

Article 21 Publicitat, informació i comunicació

1. L'Administració de la CAIB ha de complir l'obligació d'informació, comunicació i publicitat establerta en l'article 34 del Reglament UE 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, i la normativa europea i nacional que el desenvolupi, que correspongui al programa objecte d'aquesta Resolució, així com les que s'estableixin en la resolució de la transferència de crèdit i els acords de les comissions bilaterals que, si escau, se subscriguin.

2. Les convocatòries s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, amb indicació dels recursos procedents, d'acord amb l'article 15.1 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

3. l'Administració de la CAIB ha de trametre la informació sobre les convocatòries i les resolucions de concessió derivades d'aquestes a la Base de dades nacional de subvencions (BDNS), de conformitat amb els articles 18 i 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. Així mateix, l'Administració de la CAIB ha de registrar les dades dels beneficiaris en la Base de dades dels beneficiaris de les ajudes, de contractistes i subcontractistes, prevista en l'article 8 de l'Ordre HFP 1030/2021.

4. Els perceptors de fons de la Unió han de fer esment de l'origen d'aquest finançament i vetlar per donar-li visibilitat, fins i tot, quan escaigui, mitjançant l'emblema de la Unió i una declaració de finançament adequat que indiqui «finançat per la Unió Europea – Next Generation EU», en particular quan promoguin les accions i els seus resultats, i han de facilitar informació coherent, efectiva i proporcionada dirigida a múltiples destinataris, inclosos els mitjans de comunicació i el públic, com estableix l'article 34.2 del Reglament UE 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

Article 22 Infraccions i sancions

El règim d'infraccions i sancions administratives en matèria de subvencions a què es refereix aquesta Ordre és l'establert en el títol V del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Article 23 Procediment sancionador i òrgans competents

1. El procediment sancionador és el que s'estableix en el Reglament per a l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb les especialitats del procediment administratiu sancionador establertes en la Llei 39/2015.

2. Els òrgans competents per a la imposició de les sancions són els que estableix l'article 62.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Article 24 Normativa aplicable

El marc jurídic d'aquesta Ordre és el que s'estableix en la normativa estatal i autonòmica en matèria de subvencions, constituïda per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, així com el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

També són aplicables la Llei 22/2021, de 28 de desembre, i el Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració pública i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en aquelles disposicions que tenguin caràcter bàsic, d'acord amb la seva disposició final primera, i, en particular, el que es preveu en els articles 37.4 i 46 amb relació, respectivament, a la vinculació legal dels ingressos procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, i les obligacions d'informació per al seguiment dels projectes finançats a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Igualment, és d'aplicació, atès que fixa el marc comú per a totes les comunitats autònomes, l'Acord de la Conferència Sectorial de Turisme de 29 de març de 2022, sobre el repartiment territorial de crèdit corresponent al pressupost de 2022, de la línia de finançament per a projectes d'eficiència energètica i economia circular d'empreses turístiques del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat mitjançant la Resolució de 31 de març de 2022 de la Secretaria d'Estat de Turisme.

Tot això sense perjudici de l'aplicació de qualssevol altres disposicions, tant del dret nacional com del de la Unió Europea que puguin resultar d'aplicació, particularment les que s'aprovin en l'àmbit de l'execució i la gestió dels fons del Pla de Recuperació, de manera específica, l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i l'Ordre HFP/1031/2021, de 29 de setembre, per la qual s'estableixen el procediment i el format de la informació que han de proporcionar les entitats del sector públic estatal, autonòmic i local per al seguiment del compliment de fites i objectius i d'execució pressupostària i comptable de les mesures dels components del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, així com la normativa d'ajudes de l'Estat.

Disposició addicional primera Utilització de mitjans telemàtics

La sol·licitud de participació en el procediment de concessió de la subvenció i la justificació de les despeses, com també qualsevol altra comunicació amb l'Administració a què es refereix aquesta Ordre, s'ha de realitzar exclusivament amb la utilització de mitjans telemàtics, d'acord amb l'article 15.3.a) de la Llei 4/2021.

Les notificacions que hagi de practicar l'Administració s'han de realitzar per mitjans electrònics, de conformitat amb el que disposen els articles 40 i 41 de la Llei 39/2015.

Disposició addicional segona Caràcter reglamentari

Aquesta Ordre té caràcter reglamentari, llevat de l'annex, que té caràcter d'acte administratiu, tot això a efectes de la interposició dels recursos escaients.

 

Disposició final Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 4 d'octubre de 2022

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela Vázquez

 

ANNEX Convocatòria de subvencions per a la concessió d'ajuts per finançar projectes de millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica, d'ús d'energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària, i de les instal·lacions d'il·luminació d'allotjaments turístics, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU

Article 1 Objecte

La convocatòria té per objecte concedir ajudes per finançar projectes de millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica, d'ús d'energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària, i de les instal·lacions d'il·luminació d'allotjaments turístics situats en l'àmbit territorial de les Illes Balears, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU.

Article 2 Bases reguladores

Les ajudes previstes en aquesta convocatòria es regeixen per les bases reguladores aprovades per aquesta Ordre i per la normativa que s'hi indica.

Article 3 Beneficiaris

Poden ser beneficiaris d'aquestes subvencions qualssevol dels següents subjectes, sempre que tenguin residència fiscal a Espanya:

1. Les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada que siguin propietàries d'edificis existents destinats a establiments d'allotjament hoteler, apartaments turístics, allotjament de turisme rural en les diferents classes, albergs, refugis, hostatgeries, hostals, hostals residència, pensions, posades, cases d'hostes, campaments de turisme, càmpings, empreses turisticoresidencials o habitatges turístics de vacances i habitatges objecte de comercialització turística en les tipologies constructives unifamiliar aïllada i unifamiliar entre mitgeres i que es trobin legalment establertes i inscrites en els corresponents registres insulars d'empreses, activitats i establiments turístics de les Illes Balears.

2. Les empreses explotadores d'establiments destinats a establiments d'allotjament hoteler, apartaments turístics, allotjament de turisme rural en les diferents classes, albergs, refugis, hostatgeries, hostals, hostals residència, pensions, posades, cases d'hostes, campaments de turisme, càmpings, empreses turisticoresidencials o habitatges turístics de vacances i habitatges objecte de comercialització turística en les tipologies constructives unifamiliar aïllada i unifamiliar entre mitgeres i que ho acreditin mitjançant un contracte vigent que els atorgui la facultat per realitzar les obres de reforma objecte d'aquesta convocatòria i es trobin legalment establertes i inscrites en els corresponents registres insulars d'empreses, activitats i establiments turístics de les Illes Balears.

Si les dues tipologies de sol·licitants volen obtenir finançament per a un mateix projecte, les sol·licituds han d'indicar el percentatge que cadascun d'ells assumeix sobre la totalitat del projecte. La suma dels percentatges no pot superar el 100 % d'aquest.

Article 4 Requisits per ser beneficiaris

1. Si els sol·licitants de les ajudes són persones físiques, han de posseir la nacionalitat espanyola o la d'algun dels estats membres de la Unió Europea, o de l'Espai Econòmic Europeu o Suïssa. En el cas d'estrangers no comunitaris, han de tenir el domicili fiscal i el centre operatiu permanent a Espanya i mantenir-los almenys durant el període de prestació de les activitats objecte de subvenció.

2. Si els sol·licitants són persones jurídiques, han d'acreditar que es troben degudament constituïdes, conforme a la normativa que els resulti d'aplicació.

3. No poden obtenir la condició de beneficiaris d'aquestes ajudes:

a) Els qui no compleixin alguna de les circumstàncies previstes en l'article 21 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, amb relació a trobar-se al corrent en el pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions.

b) Els qui no es trobin al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, així com amb la resta d'obligacions establertes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

c) Les empreses que es trobin en situació de crisi, d'acord amb el que s'estableix en els articles 2.18 i 1.4.c) del Reglament UE número 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior, en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat.

d) Les empreses que es trobin subjectes a una ordre de recuperació pendent sobre qualsevol ajuda o subvenció que els hagi estat atorgada amb anterioritat, bé per haver-se declarat ajuda il·legal i incompatible amb el mercat interior, bé per qualsevol mena d'incompliment de les obligacions que els vingueren atribuïdes en la concessió.

Article 5 Compatibilitat de les ajudes

Les ajudes atorgades en l'àmbit d'aquesta convocatòria poden acumular-se amb qualsevol altra ajuda pública, sempre que es refereixin a costs finançables identificables diferents, així com amb qualsevol altra ajuda pública corresponent –parcialment o totalment– als mateixos costs finançables, únicament si tal acumulació no supera la suma de l'ajuda base i de l'ajuda addicional, calculades d'acord amb l'article 10 d'aquesta convocatòria.

En tots els casos, de conformitat amb l'article 9 del Reglament UE 2021/241, de 12 de febrer, les reformes i els projectes d'inversió que es financin amb càrrec al Mecanisme de Recuperació poden rebre ajuda d'altres programes i instruments de la Unió sempre que aquesta ajuda no cobreixi el mateix cost.

Article 6 Crèdit assignat a la convocatòria

1. El crèdit inicialment assignat a aquesta convocatòria és de 12.263.892,32 euros, finançats amb els fons procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb càrrec a la partida pressupostària 12201G/751C01/77000/00 MR053 del pressupost de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023 o la que la pugui substituir.

2. De conformitat amb el que disposa l'article 43.1 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la concessió de la subvenció queda sotmesa a la condició suspensiva de l'existència de crèdit adequat i suficient en els pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'exercici 2023 per poder finançar les obligacions derivades de la subvenció esmentada. La convocatòria ha de seguir els tràmits del procediment anticipat de despesa.

3. Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, es pot augmentar l'import d'aquesta convocatòria mitjançant una resolució de modificació de la convocatòria, amb els efectes, si escau, del que preveu l'article 39.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. La resolució de la modificació esmentada, tret que se n'estableixi una altra cosa, no implica que s'ampliï el termini per presentar sol·licituds.

Article 7 Actuacions subvencionables

1. Les actuacions subvencionables han de realitzar-se, necessàriament, en els establiments que s'indiquen en l'article 3 de la convocatòria.

En tot cas, els establiments que pretenguin acollir-se a la subvenció han de conformar la totalitat de l'edificació i destinar-se íntegrament a l'allotjament turístic.

Es considera, a l'efecte del paràgraf anterior, que també conformen la totalitat de l'edificació aquells allotjaments turístics amb locals integrats a l'edificació amb accés directe des de la via pública.

2. Les actuacions subvencionables han d'enquadrar-se en una o algunes de les tipologies següents i complir els requisits específics que s'estableixen per a cadascuna d'aquestes en l'article 8 de la convocatòria:

A. Millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica (tipologia d'actuació 1).

B. Millora de l'eficiència energètica i ús d'energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària, inclosa la instal·lació de xarxes de calor i fred alimentades per fonts d'energia renovable i/o calor residual per a complexos turístics de diversos edificis (tipologia d'actuació 2). En concret, aquesta tipologia es desglossa en:

B.1. Substitució d'energia convencional per energia solar tèrmica (subtipologia d'actuació 2.1).

B.2. Substitució d'energia convencional per energia geotèrmica (subtipologia d'actuació 2.2).

B.3. Substitució d'energia convencional per biomassa a les instal·lacions tèrmiques (subtipologia d'actuació 2.3).

B.4. Millora de l'eficiència energètica dels sistemes de generació no inclosos en les subtipologies de la 2.1 a la 2.3 (subtipologia d'actuació 2.4).

B.5. Millora de l'eficiència energètica dels subsistemes de distribució, regulació, control i emissió de les instal·lacions tèrmiques (subtipologia d'actuació 2.5).

C. Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació (tipologia d'actuació 3).

3. Les actuacions per a les quals se sol·licita l'ajuda han d'aconseguir i justificar una reducció del consum d'energia primària no renovable del 30 % respecte de la situació de partida, la qual cosa s'ha de justificar mitjançant el certificat d'eficiència energètica de l'edifici existent en el seu estat actual i el certificat d'eficiència energètica de l'edifici aconseguit després de la reforma.

Per això, les actuacions objecte d'ajuda han de millorar la qualificació energètica total de l'edifici en, almenys, una lletra mesurada en l'escala d'emissions de diòxid de carboni (kg CO2 /m² any) respecte de la qualificació energètica inicial de l'edifici. Aquest criteri no és aplicable en els casos següents:

a) Quan l'edifici acrediti tenir una qualificació energètica A i es proposin mesures de millora. En aquest cas l'ajuda addicional que s'ha d'aplicar ha de ser la corresponent a la lletra A, per a aquest criteri.

b) Quan l'edifici no compti amb un procediment per a la seva qualificació energètica. En aquest cas ha de reduir el seu consum d'energia primària no renovable en un 30 % com a efecte equivalent a la millora d'una lletra.

Aquesta millora de la seva qualificació energètica podrà obtenir-se mitjançant la realització d'una tipologia d'actuació o una combinació de diverses, així com mitjançant la realització de mesures parcials d'una o diverses actuacions diferents. La certificació energètica de l'edifici s'ha de fer d'acord amb la normativa que reguli el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis, mitjançant la utilització d'algun dels programes informàtics oficials reconeguts.

4. L'estalvi d'energia final aconseguit ha de ser computat a l'efecte del compliment dels objectius d'estalvi d'energia final de l'article 7 de la Directiva 2012/27/UE, de 25 d'octubre de 2012, revisada per la Directiva 2018/2002, de conformitat amb el que es disposa en la Llei 18/2014, de 15 d'octubre. Aquest estalvi energètic no pot ser objecte de doble còmput, pels subjectes obligats, a l'efecte del compliment de l'objectiu d'estalvi acumulat d'energia per al període 2014-2020 de l'article 7 de la Directiva esmentada. Per al càlcul de l'estalvi d'energia final i l'elegibilitat de les actuacions, és aplicable la Recomanació UE 2019/1658 de la Comissió, de 25 de setembre de 2019, relativa a la transposició de les obligacions d'estalvi d'energia en virtut de la Directiva d'eficiència energètica.

5. No són actuacions subvencionables les següents:

a) Les realitzades a edificis de nova construcció.

b) Les intervencions a edificis existents que suposin una ampliació, en els quals s'incrementi la superfície o el volum construït.

c) Les intervencions a edificis existents que comportin un canvi d'ús de l'edifici.

d) Les activitats incloses en la llista d'exclusió establerta en la Decisió d'execució del Consell per a aquesta inversió.

6. Atès el caràcter incentivador de les ajudes, només s'han d'admetre actuacions dels beneficiaris de les ajudes iniciades amb posterioritat a la data de registre de la sol·licitud de l'ajuda i no ha de considerar-se elegible cap cost relatiu a l'execució de l'actuació que hagi estat facturat amb anterioritat, sense perjudici dels costs corresponents a actuacions preparatòries que siguin necessaris per presentar la sol·licitud o dur a terme les corresponents inversions, com poden ser projecte, memòries tècniques, certificats, etc., que sí que poden ser considerats subvencionables, encara que hagin estat facturats amb anterioritat, sempre que, en tots els casos, aquestes actuacions preparatòries s'hagin iniciat amb data posterior a l'1 de gener de 2021.

7. Addicionalment, han de complir-se els requisits següents per a l'atorgament de les ajudes:

a) Sense perjudici d'allò ja indicat en l'apartat 5 anterior, l'edifici en el qual es realitzin les actuacions finançables ha d'haver-se construït amb anterioritat a l'1 de gener de l'any 2007, la qual cosa s'ha de justificar mitjançant consulta descriptiva i gràfica de la dada cadastral del bé immoble.

b) Almenys el 70 % (en pes) dels residus de construcció i demolició no perillosos (excloent-ne el material natural esmentat en la categoria 17 05 04 en la llista europea de residus establerta per la Decisió 2000/532/EC) generats al lloc de construcció s'ha de preparar per ser reutilitzat, reciclat i valoritzat, incloses les operacions de farciment, de manera que s'utilitzin residus per substituir altres materials, d'acord amb la jerarquia de residus establerta en l'article 8 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats i amb el Protocol de gestió de residus de construcció i demolició de la UE.

Els operadors han de limitar la generació de residus en els processos relacionats amb la construcció i la demolició, de conformitat amb el Protocol de gestió de residus de construcció i demolició de la UE, tenint en compte les millors tècniques disponibles i utilitzant la demolició selectiva per permetre l'eliminació i la manipulació segura de substàncies perilloses, i facilitar la reutilització i el reciclatge d'alta qualitat mitjançant l'eliminació selectiva de materials, utilitzant els sistemes de classificació disponibles per a residus de construcció i demolició.

Així mateix, s'ha d'establir que la demolició es dugui a terme preferiblement de manera selectiva i la classificació s'ha de fer de manera preferent al lloc de generació dels residus. Els dissenys dels edificis i les tècniques de construcció han de donar suport a la circularitat i, en particular, han de demostrar, amb referència a l'ISO 20887 o altres normes per avaluar la capacitat de desmuntatge o adaptabilitat dels edificis, de quina manera estan dissenyats per ser més eficients en l'ús de recursos, adaptables, flexibles i desmuntables per permetre la reutilització i el reciclatge.

c) En matèria de rehabilitació energètica, els components i materials de construcció utilitzats en el desenvolupament de les actuacions previstes en aquesta mesura no han de contenir amiant ni substàncies molt preocupants identificades a partir de la llista de substàncies subjectes a autorització que figura en l'annex XIV del Reglament (CE) número 1907/2006 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de desembre de 2006, relatiu al registre, l'avaluació, l'autorització i la restricció de les substàncies i preparats químics (REACH), pel qual es crea l'Agència Europea de Substàncies i Preparats Químics, es modifica la Directiva 1999/45/CE i es deroguen el Reglament (CEE) número 793/93 del Consell i el Reglament (CE) número 1488/94 de la Comissió, així com la Directiva 76/769/CEE del Consell i les directives 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE i 2000/21/CE de la Comissió.

8. Les actuacions objecte d'ajuda han de complir la normativa vigent que els sigui aplicable així com comptar amb les preceptives llicències i autoritzacions administratives en el cas que aquestes es requereixin. Singularment, s'han de tenir en compte els aspectes següents:

a) En la rehabilitació d'edificis s'han de tenir en consideració les directrius recollides en la Directiva UE 2018/844 relativa a l'eficiència energètica dels edificis a fi que siguin edificis de consum d'energia gairebé nul i permetin reduir de manera significativa el consum d'energia primària no renovable.

b) Les mesures de rehabilitació han de permetre contribuir a l'adaptació dels edificis al canvi climàtic i adoptar les solucions d'adaptació que siguin possibles en el marc de les opcions que permetin l'edificació existent i la protecció d'aquesta, en el cas que siguin edificis protegits, com ara la utilització de cobertes vegetals, tendals, zones d'ombreig, etc.

c) Per evitar l'impacte de l'obra, s'han d'identificar i abordar els riscs de degradació ambiental relacionats amb la preservació de la qualitat de l'aigua i la prevenció de l'estrès hídric, d'acord amb un pla de gestió d'ús i protecció de l'aigua.

d) Els components i materials de construcció utilitzats en la construcció que puguin entrar en contacte amb els usuaris han d'emetre menys de 0,06 mg de formaldehid per m³ de material o component i menys de 0,001 mg de composts orgànics volàtils cancerígens de categories 1A i 1B per m³ de material o component, després de prova prèvia, d'acord amb CEN/TS 16516 i ISO 16000-3 o altres condicions de prova estandarditzades i mètodes de determinació comparables. Quan la nova construcció estigui situada a un lloc potencialment contaminat (lloc brownfield), el lloc ha de ser subjecte d'una recerca de contaminants potencials utilitzant la norma ISO 18400.

A més, s'han d'adoptar mesures per reduir el soroll, la pols i les emissions contaminants durant la fase d'obra i s'han d'executar les actuacions associades a aquesta mesura, sempre complint la normativa d'aplicació vigent quant a la possible contaminació de sòls i aigua.

e) Quan les actuacions de rehabilitació tenguin lloc a àrees sensibles a la biodiversitat (inclosa la xarxa Natura 2000 d'àrees protegides, llocs del patrimoni mundial de la UNESCO i àrees clau per a la biodiversitat, així com altres àrees protegides) o a àrees pròximes, s'ha de requerir el compliment dels articles 6 (3) i 12 de la Directiva d'hàbitats i l'article 5 de la Directiva d'ocells. A més, quan sigui preceptiu, s'ha de dur a terme una avaluació d'impacte ambiental (EIA), d'acord amb la Directiva EIA.

9. El termini màxim per a l'execució de les actuacions objecte d'ajuda és de dotze mesos des de la data de notificació de la resolució de la concessió de l'ajuda.

Article 8 Requisits específics de les diferents tipologies d'actuació subvencionables

Les diferents tipologies d'actuació subvencionables, enumerades en l'article 7.2 anterior, han de complir els requisits específics següents:

A. Millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica (tipologia 1)

A.1. Objectiu. Reduir la demanda energètica en calefacció i climatització dels establiments d'allotjament turístic, mitjançant la millora de l'eficiència energètica de la seva envolupant tèrmica en el seu conjunt o en algun dels elements que la componen.

A.2. Actuacions subvencionables. Les que es realitzin en l'envolupant tèrmica de l'edifici que es compon dels tancaments de l'edifici que separen els recintes habitables de l'ambient exterior (aire, terreny o un altre edifici) i les particions interiors que separen els recintes habitables dels no habitables, que al seu torn estiguin en contacte amb l'ambient exterior. Les actuacions energètiques considerades dins d'aquesta mesura són aquelles que aconsegueixin una reducció de la demanda energètica de calefacció i climatització de l'edifici mitjançant actuacions sobre la seva envolupant tèrmica. Les actuacions energètiques sobre l'envolupant tèrmica podran preveure solucions constructives convencionals i no convencionals.

S'entenen per solucions constructives convencionals les utilitzades habitualment als edificis per reduir la seva demanda energètica, com, per exemple, les que afecten les façanes, cobertes, fusteries exteriors, vidres i proteccions solars.

S'entenen com a solucions constructives no convencionals les conegudes com a mesures d'arquitectura bioclimàtica, com, per exemple, murs Trombe, murs parietodinàmics, hivernacles adossats, sistemes d'ombra, ventilació natural, etc.

Es consideraren també costs elegibles, les instal·lacions auxiliars necessàries per dur a terme aquesta actuació, com a bastimentades o grues.

Només s'han de considerar subvencionables les actuacions integrals sobre un o alguns dels tancaments (façana, coberta, buits, etc.) de l'envolupant tèrmica de l'edifici, però no sobre un o diversos habitatges o locals del mateix edifici, considerats individualment.

Les actuacions han de complir els requisits següents:

a) Les exigències mínimes d'eficiència energètica que ha de complir l'envolupant tèrmica que es reformi són les que figuren en el Document bàsic d'estalvi d'energia DB-HE del Codi tècnic de l'edificació, que han de ser acreditades o justificades pel tècnic o tècnica competent en el projecte o la memòria tècnica. En tractar-se d'un edifici existent, és aplicable l'apartat IV de la part I, denominat «Criteris d'aplicació a edificis existents», i, en particular, el criteri 2 de flexibilitat, de manera que, en els casos en què no sigui possible aconseguir el nivell de prestació establert amb caràcter general, des del punt de vista del compliment de les exigències bàsiques d'estalvi d'energia, poden adoptar-se solucions que permetin el major grau d'adequació possible quan, entre d'altres motius, les solucions no siguin tècnicament o econòmicament viables.

b) Tots els valors de transmitància utilitzats pel tècnic o tècnica competent en l'elaboració del certificat d'eficiència de l'edifici que no siguin per defecte han d'estar justificats de la forma següent: si el valor seleccionat és estimat o conegut, ha d'aportar la composició del tancament. Si el valor seleccionat és conegut i el material utilitzat no es troba en la base de dades del programa informàtic de qualificació de l'eficiència energètica utilitzat, ha d'aportar el Document d'idoneïtat tècnica europeu (DITE) del material utilitzat. S'han d'aportar sempre, en el cas de vidres i tancaments, el marcatge CE o la fitxa tècnica de la fusteria i dels vidres, on figurin les característiques tèrmiques d'aquests.

B. Millora de l'eficiència energètica i d'energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació i aigua calenta sanitària (tipologia 2)

B.1. Substitució d'energia convencional per energia solar tèrmica (subtipologia 2.1)

1. Objectiu. Reduir el consum d'energia convencional a edificis existents mitjançant l'ús de l'energia solar tèrmica per a la producció d'aigua calenta sanitària, calefacció, refrigeració o climatització de piscines.

2. Actuacions subvencionables. Són actuacions subvencionables aquelles en les quals se substitueix energia convencional per a producció d'aigua calenta sanitària, calefacció, refrigeració i/o climatització de piscines a edificis existents per energia solar tèrmica.

Són subvencionables les instal·lacions solars noves i les rehabilitacions i/o ampliacions d'instal·lacions existents sempre que suposin la substitució i/o l'increment de la potència de generació solar i que es realitzin a edificis existents. També es consideren subvencionables instal·lacions solars tèrmiques que donin servei a una xarxa de climatització urbana.

Les instal·lacions solars tèrmiques han de complir els requisits següents:

a) Han de respondre a la definició d'instal·lació solar tèrmica de la normativa vigent que li sigui aplicable.

b) Les instal·lacions i equips han de complir la normativa vigent establerta en el RITE, el Plec de condicions tècniques de l'IDAE per a instal·lacions solars tèrmiques, revisió 2009, i el document reconegut del RITE, Guia ASIT de l'energia solar tèrmica, elaborat per ASIT i disponible en la pàgina web del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

c) Els captadors solars han d'estar certificats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

d) Només s'han d'admetre captadors amb coeficient global de pèrdues inferior a 9 W/(m² °C).

B.2. Substitució d'energia convencional per energia geotèrmica (subtipologia 2.2)

1. Objectiu. Reduir el consum d'energia convencional a edificis existents mitjançant l'ús de l'energia geotèrmica per a un o alguns dels usos següents: calefacció, climatització, producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines.

2. Actuacions subvencionables. Són actuacions subvencionables les realitzades a les instal·lacions de calefacció, climatització, producció d'aigua calenta sanitària o climatització de piscines, tant si el sistema de generació se situa a l'edifici usuari mateix, com si se situa extern a aquest per subministrar un o diversos edificis existents, sempre que substitueixin instal·lacions d'energia convencional, incloent-hi la modificació de xarxes de calefacció/climatització amb instal·lacions que utilitzin l'energia geotèrmica.

Les instal·lacions geotèrmiques han de complir els requisits següents:

a) Les instal·lacions realitzades han de complir els requisits establerts en el Reglament d'instal·lacions tèrmiques dels edificis (RITE) i, per al cas de sistemes d'intercanvi geotèrmic de circuit tancat, el document reconegut del RITE, la Guia tècnica de disseny de sistemes d'intercanvi geotèrmic de circuit tancat, publicada per l'IDAE i disponible en el Registre oficial de documents del RITE en la web del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, així com qualsevol altra legislació que els sigui aplicable.

b) Per a actuacions amb equips de bomba de calor, els valors de rendiment estacional utilitzats pel tècnic o tècnica competent en l'elaboració del certificat d'eficiència de l'edifici s'han de correspondre amb el rendiment mitjà estacional de la bomba de calor i han d'estar determinats i justificats mitjançant algun dels documents següents:

─ Fitxa tècnica o etiqueta energètica de la bomba de calor on apareguin els rendiments mitjans estacionals.

─ Certificat EUROVENT o similar.

─ Informe subscrit pel tècnic o tècnica competent (per a aquest informe pot usar-se el document reconegut del RITE: Prestacions mitjanes estacionals de les bombes de calor per a producció de calor a edificis).

En el cas de les instal·lacions de geotèrmia, es consideren costs elegibles, a més dels ja indicats en el punt 2, els conceptes següents: la inversió en equips efectuada, els costs d'execució de la instal·lació, l'obra civil associada i les instal·lacions auxiliars necessàries, com també el cost de la realització dels estudis, assajos, sondejos i simulacions preliminars previs a la realització del disseny de la instal·lació, sondejos, excavacions, fonamentacions, rases, urbanització i altres elements necessaris per a l'explotació d'aquesta, xarxes de calor/fred i estacions d'intercanvi.

B.3. Substitució d'energia convencional per biomassa a les instal·lacions tèrmiques (subtipologia 2.3)

1. Objectiu. Reduir el consum d'energia convencional a edificis existents mitjançant l'ús de biomassa com a combustible per a calefacció, climatització i producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines.

2. Actuacions subvencionables. Són actuacions subvencionables les realitzades a instal·lacions de calefacció, climatització, producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines que incloguin sistema d'intercanvi fums/aigua i que substitueixin instal·lacions d'energia convencional existents a edificis, incloent-hi inversions en xarxes de calor i/o fred o l'ampliació d'aquestes. Es considera que una instal·lació pertany a l'actuació de xarxes de calor si, utilitzant una o diverses tecnologies renovables, subministra energia almenys a dos centres consumidors mitjançant les estacions d'intercanvi corresponents. També es consideren subvencionables els aparells de calefacció local, és a dir, dispositius de calefacció d'espais que emeten calor per transferència directa sola o en combinació amb la transferència de calor a un fluid, a fi d'aconseguir i mantenir una temperatura agradable per als éssers humans a l'espai tancat en el qual el producte està situat, eventualment combinat amb la producció de calor per a altres espais i equipat amb un o més generadors que converteixen directament els combustibles sòlids en calor, amb la part frontal tancada.

Les instal·lacions geotèrmiques han de complir els requisits següents:

a) Les instal·lacions realitzades han de complir els requisits establerts en el Reglament d'instal·lacions tèrmiques dels edificis (RITE).

b) Les instal·lacions de biomassa han d'aconseguir una reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle d'almenys un 80 % a fi que s'aconsegueixi un coeficient per al càlcul de l'ajuda als objectius climàtics del 100 %, d'acord amb el que es disposa en l'annex VI del Reglament UE 2021/241 pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència. Per això, s'ha de presentar una declaració que tots els combustibles que s'utilitzin tenen un valor per defecte de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle del 80 % o superior, segons els indicats per a producció de calor establerts en l'annex VI de la Directiva 2018/2001/UE del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2018, relativa al foment de l'ús d'energia procedent de fonts renovables, tenint en compte el sistema de producció i la resta de condicions que determinen aquest valor per defecte, i indicant la descripció del combustible o dels combustibles i el valor o els valors per defecte.

En el cas que algun dels combustibles que s'utilitzin no compleixi el requisit anterior, s'ha d'aportar una memòria signada per un tècnic o tècnica competent independent on, per a les condicions previstes per al projecte i d'acord amb la metodologia de l'annex VI esmentat, es justifiqui que per a aquest combustible la reducció de gasos d'efecte d'hivernacle és igual o superior al 80 %.

c) Les actuacions que incloguin aparells de calefacció local o calderes de menys d'1 MW han de:

─ Aportar, juntament amb la documentació tècnica inclosa en la sol·licitud, informació sobre el combustible que s'ha d'utilitzar segons la norma UNE-EN-ISO 17225, la norma UNE 164003 o la norma UNE 164004.

─ Presentar una acreditació del fabricant de l'equip del compliment dels requisits d'eficiència energètica estacional i emissions per al combustible que s'hagi d'utilitzar, que no poden ser menys exigents que els definits en el Reglament d'ecodisseny en vigor (segons correspongui, Reglament UE 2015/1185 de la Comissió o Reglament UE 2015/1189 de la Comissió).

─ Mantenir un registre documental suficient que permeti acreditar que el combustible emprat en l'equip disposa d'un certificat atorgat per una entitat independent acreditada relatiu al compliment de la classe A1 segons el que s'estableix en la norma UNE-EN-ISO 17225-2; de la classe A1 de la norma UNE-EN-ISO 17225-3; de la classe A1 de la norma UNE-EN-ISO 17225-4; de la classe A1 de la norma UNE-EN-ISO 17225-5; de la classe A1 de la norma UNE-164003, o de la classe A1 de la norma UNE-164004. També es poden subvencionar actuacions que incloguin equips alimentats amb llenya de fusta sempre que compleixin la classe de propietat M20, segons el que s'estableix en la norma UNE-EN-ISO 17225-5, i no es realitzin a municipis de més de 50.000 habitants o capitals de província. Només es poden subvencionar els equips que funcionin exclusivament amb aquests combustibles. Aquest registre, amb els albarans o factures de venda del biocombustible, s'ha de mantenir durant un termini de cinc anys. Amb independència de la potència, han de mantenir-se d'acord amb un programa de manteniment preventiu les operacions i les periodicitats del qual han d'adequar-se al que es preveu en la taula 3.3, operacions de manteniment preventiu i la seva periodicitat, de la IT 3.3, programa de manteniment preventiu del Reial decret 1027/2007, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament d'instal·lacions tèrmiques als edificis. Així mateix, l'equip ha de disposar d'un programa de gestió energètica, que ha de complir l'apartat IT.3.4 del Reial decret 1027/2007, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament d'instal·lacions tèrmiques als edificis.

– En el cas que els equips finalment instal·lats no siguin els mateixos que es van fer constar en la sol·licitud, ha de presentar-se, al costat de la documentació requerida per justificar les actuacions realitzades, per a l'equip definitivament instal·lat, una acreditació del fabricant de l'equip del compliment dels requisits d'eficiència energètica estacional i emissions per al combustible que s'hagi d'utilitzar, que no poden ser menys exigents que els definits en el Reglament d'ecodisseny en vigor (segons correspongui, Reglament UE 2015/1185 de la Comissió o Reglament UE 2015/1189 de la Comissió).

d) Les instal·lacions majors o iguals a 1 MW han d'aportar, juntament amb la documentació tècnica inclosa en la sol·licitud, informació sobre el combustible que s'ha d'utilitzar, segons la norma UNE-EN-ISO 17225, la norma UNE 164003 o la norma UNE 164004 o descriure's en el cas de no ser un combustible inclòs en aquestes normes.

Així mateix, les emissions procedents de les instal·lacions d'1 MW o superior i menors de 50 MW han de complir els valors límits d'emissió del quadre I, part II de l'annex II o de l'annex III, segons sigui procedent, del Reial decret 1042/2017, de 22 de desembre, sobre la limitació de les emissions a l'atmosfera de determinats agents contaminants procedents de les instal·lacions de combustió mitjanes i pel qual s'actualitza l'annex IV de la Llei 34/2007, de 15 de novembre, de qualitat de l'aire i protecció de l'atmosfera, així com qualsevol altra legislació nacional que els sigui aplicable en el moment de produir-se la concessió de la subvenció.

La biomassa ha de complir els criteris de sostenibilitat establerts en els articles del 29 al 31 de la Directiva 2018/2001, d'energies renovables, així com els corresponents actes delegats i d'execució, en virtut del que resulti d'aplicació del Reial decret de transposició d'aquesta Directiva, i en les disposicions que es puguin establir per desenvolupar l'exigència del compliment dels requisits de sostenibilitat en l'àmbit dels usos tèrmics.

B.4. Millora de l'eficiència energètica dels sistemes de generació no inclosos en les subtipologies de la 2.1 a la 2.3 (subtipologia 2.4)

1. Objectiu. Reduir el consum d'energia de les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació, producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines d'edificis existents, mitjançant actuacions en el subsistema de generació no incloses en els apartats del 2.1 al 2.3.

2. Actuacions subvencionables. Es consideren actuacions subvencionables les realitzades a instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació i producció d'aigua calenta sanitària, així com la climatització de les piscines. Les exigències mínimes d'eficiència energètica que ha de complir la instal·lació tèrmica que es renovi són les que figuren en el Reglament d'instal·lacions tèrmiques dels edificis (RITE) vigent.

Les actuacions energètiques subvencionables són, entre altres, les següents:

a) Sistemes de generació tèrmica, incloses solucions d'aerotèrmia i hidrotèrmia d'alta eficiència energètica, que impliquin la substitució d'equips de generació tèrmica existents que permetin millorar l'eficiència energètica a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització i producció d'aigua calenta sanitària.

Tots els valors de rendiments (SEER, SCOP, etc.) utilitzats pel tècnic o tècnica competent en l'elaboració del certificat d'eficiència de l'edifici que no siguin per defecte han d'estar justificats de la forma següent: si el valor seleccionat és estimat o conegut ha d'aportar el marcatge CE o fitxa tècnica, o etiqueta energètica, o certificat EUROVENT o similar. En tot els cas, s'ha d'aportar el document on figurin els valors utilitzats en el certificat.

b) Sistemes de ventilació natural i forçada.

c) Sistemes de refredament gratuït per aire exterior.

d) Sistemes de recuperació de calor i de l'aire d'extracció, i aprofitament d'energies residuals.

e) Sistemes que utilitzin tècniques evaporatives que redueixin el consum d'energia de la instal·lació: refredament evaporatiu, condensació evaporativa, prerefredament evaporatiu de l'aire de condensació, refredament evaporatiu directe i indirecte previ a la recuperació de calor de l'aire d'extracció, etc.

No es considera cost elegible la substitució de generadors tèrmics per d'altres que utilitzin combustible d'origen fòssil.

B.5. Millora de l'eficiència energètica dels subsistemes de distribució, regulació, control i emissió de les instal·lacions tèrmiques (subtipologia 2.5)

1. Objectiu. Reduir el consum d'energia de les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació, producció d'aigua calenta sanitària i climatització de piscines d'edificis existents, mitjançant actuacions en els subsistemes de distribució, regulació, control i emissió.

2. Actuacions subvencionables. Són actuacions subvencionables les realitzades a instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació i producció d'aigua calenta sanitària, així com la climatització de les piscines. Les exigències mínimes d'eficiència energètica que ha de complir la instal·lació tèrmica que es renovi són les que figuren en el Reglament d'instal·lacions tèrmiques dels edificis (RITE) vigent.

Les actuacions energètiques subvencionables són, entre altres, les següents:

a) Cas D1: totes aquelles actuacions que permetin millorar l'eficiència energètica a les instal·lacions tèrmiques dels edificis en els sistemes de distribució, regulació i control, elements terminals, etc., entre les quals, les que amb caràcter orientatiu i no limitatiu es relacionen a continuació:

─ Sistemes de control i regulació d'equips o instal·lacions que estalviïn energia, per exemple, en funció de la variació de la temperatura exterior, la presència o les necessitats de l'usuari o usuària.

─ En particular, tenen la consideració d'actuacions energètiques subvencionables els elements que permetin el control remot o el control automàtic per mitjans digitals d'elements per a, entre altres, les instal·lacions següents:

• Sistemes de control automàtic de tendals, persianes o cortines de l'edifici, que permetin l'aprofitament òptim de la llum solar.

• Sistemes de regulació de la climatització que adaptin la temperatura de l'edifici en funció de la variació de la temperatura exterior, l'hora del dia, la zona o la presència de persones.

• Sistemes de control remot o automàtic de la programació i posada en funcionament d'electrodomèstics.

• Sistemes de detecció de l'obertura i tancament de finestres que adverteixin de possibles usos ineficients d'energia dels sistemes de climatització.

En particular, tenen aquesta consideració les actuacions que posseeixen el certificat AENOR EA0026:2006 Instal·lacions de sistemes domòtics a habitatges, entre altres.

─ Sistemes de gestió electrònica de subministrament d'aigua calenta sanitària per a edificis que permetin controlar el consum d'aigua calenta sanitària i energia, i limitar el cabal màxim instantani, el volum màxim d'ús i fins i tot el tall del subministrament per habitatge o estada.

─ Aixetes per al control i la gestió d'aigua calenta sanitària en el punt de consum que permetin una òptima i ràpida regulació de temperatura i cabal, i que puguin ser controlades directament per l'usuari o usuària i, alhora, mitjançant sistemes electrònics per gestionar i controlar el consum instantani, la temperatura de sortida i el volum màxim de consum. Ha de ser considerada en les actuacions la integració d'aquests sistemes en un sistema domòtic o immòtic que permeti la comunicació entre els diferents sistemes, de manera que aquests interactuïn entre si i puguin ser controlats localment o remotament.

– Vàlvules termostàtiques mecàniques o electròniques per a la regulació de l'aportació de calor als emissors que compleixin la norma UNE-EN-215.

b) Cas D2: han de ser considerats també subvencionables els sistemes de monitoratge del consum d'energia, de reproducció en continu o de forma diferida, que permetin la transmissió de la informació als seus usuaris a través de dispositius digitals. Entre les prestacions que pot incloure, hi ha el desglossament dels consums d'energia més importants (il·luminació, climatització, aigua calenta sanitària, electrodomèstics, etc.); l'emmagatzematge de les dades de consum o generació d'energia per a posterior consulta per l'usuari o usuària o qui aquest autoritzi, i comunicació amb els dispositius compatibles, consulta d'estadístiques, etc. Les dades de consum poden aparèixer tant en valor energètic com en valor econòmic i en emissions de diòxid de carboni.

C. Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació (tipologia 3)

1. Objectiu. Reduir el consum d'energia de les instal·lacions d'il·luminació d'edificis existents.

2. Actuacions subvencionables. Són actuacions subvencionables totes aquelles que permetin millorar l'eficiència energètica a les instal·lacions d'il·luminació interior de les zones comunes dels edificis existents, entre les quals, amb caràcter orientatiu i no limitatiu, es troben les que es relacionen a continuació:

a) Lluminàries, llums i equip: substitució del conjunt per un altre amb lluminàries de major rendiment, llums de major eficiència i reactàncies electròniques regulables que permetin reduir la potència instal·lada en il·luminació per complir els requeriments de qualitat i confort visual reglamentats.

b) Sistemes i elements que permetin el control local, remot o automàtic per mitjans digitals d'encesa i regulació de nivell d'il·luminació: han d'incloure aquells sistemes de control per presència, per zona de l'edifici o regulació de nivell d'il·luminació segons l'aportació de llum natural.

c) Canvi de sistema d'il·luminació: reubicació dels punts de llum amb utilització de les tecnologies anteriors, de manera que es redueixi el consum elèctric anual respecte del sistema actual d'il·luminació.

d) Sistemes i elements que permetin el control remot o el control automàtic per mitjans digitals d'instal·lacions destinades a controlar:

─ Sistemes d'il·luminació eficients que l'ajustin a les necessitats de cada moment.

Sistemes de control automàtic de tendals, persianes o cortines de l'edifici que permetin l'aprofitament òptim de la llum solar.

─ Sistemes de control automàtic de l'encesa i apagat de la il·luminació dels edificis.

En particular, tenen aquesta consideració les actuacions que posseeixin el certificat AENOR EA0026:2006 Instal·lacions de sistemes domòtics a habitatges, entre altres.

e) Implantació de sistemes de monitoratge que permetin conèixer en tot moment les condicions de confort i la idoneïtat de les actuacions realitzades a favor de la millora de l'eficiència energètica.

Les exigències mínimes d'eficiència energètica que ha de complir la instal·lació d'il·luminació que es rehabiliti són les que figuren en el document HE-3, Eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació, del Codi tècnic de l'edificació.

Article 9 Costs elegibles

Es consideren costs elegibles aquells que són necessaris per aconseguir els objectius energètics d'aquest programa que s'han indicat per a cadascuna de les tipologies d'actuació en l'article 8 anterior i els que es relacionen a continuació:

a) Els honoraris professionals satisfets per a l'elaboració, pel tècnic o tècnica competent, del certificat d'eficiència energètica previst en el Reial decret 235/2013, de 5 d'abril.

b) Els costs de gestió de la sol·licitud de l'ajuda.

c) Els costs de redacció dels projectes tècnics relacionats amb les tipologies o subtipologies d'actuació objecte d'ajuda.

d) Els costs de direcció facultativa de les actuacions.

e) Els costs d'execució de les obres o instal·lacions.

f) La inversió en equips i materials efectuada.

g) Els costs de redacció d'informes i altra documentació requerida per a la sol·licitud i la justificació d'aquestes ajudes.

h) Els costs de gestió de la justificació de la realització de les actuacions.

i) L'informe que acrediti l'adequada realització de les actuacions objecte de l'ajuda, emès per un organisme de control o entitat de control.

j) Altres partides necessàries (auxiliars o no) específiques de cada tipologia o subtipologies d'actuació.

k) Quan per motiu de l'actuació sigui necessari retirar aquells productes de construcció que continguin amiant, la retirada ha de realitzar-se conforme al que fixa el Reial decret 396/2006, de 31 de març, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut aplicables als treballs amb risc d'exposició a l'amiant per una empresa legalment autoritzada. La gestió dels residus originats en el procés ha de realitzar-se conforme al que s'estableix en la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, i en el Reial decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i la gestió dels residus de construcció i demolició.

l) Els costs per implantar les mesures correctores que s'han d'adoptar per complir els criteris de la Guia per al disseny i desenvolupament d'actuacions concordes amb el principi de no causar un perjudici significatiu al medi ambient, publicada pel Ministeri per a la Transició i el Repte Demogràfic.

No es consideren costs elegibles llicències, taxes, imposts o tributs. No obstant això, l'IVA i l'IGIC poden ser considerats elegibles, sempre que no puguin ser susceptibles de recuperació o compensació total o parcial i així es justifica.

A aquest efecte, es consideren costs de gestió de la sol·licitud de l'ajuda aquelles despeses que la persona beneficiària de l'ajuda pugui satisfer a una empresa o professional per dur a terme la gestió administrativa i documental de la seva sol·licitud, per la qual cosa aqueixes despeses, per ser admeses com a cost elegible, han de trobar-se degudament establertes i detallades en document o oferta vinculant contractual formalitzada amb l'empresari o professional corresponent, la còpia del qual s'ha d'adjuntar a la resta de documentació que ha d'acompanyar la sol·licitud d'ajuda, i s'ha de justificar la realitat d'aquestes despeses mitjançant l'aportació de factura independent on constin degudament especificades, a més de la documentació que pugui resultar exigible per justificar-ne el pagament. En cap cas no s'ha d'admetre que aqueixes despeses de gestió superin el 4 % de l'import de l'ajuda sol·licitada, amb un límit de 3.000 euros per expedient.

Igualment i a aquest efecte, es consideren costs de gestió de la justificació de la realització de les actuacions objecte d'ajuda aquelles despeses que la persona beneficiària de l'ajuda pugui satisfer a empreses o professionals per dur a terme la gestió tècnica, administrativa i documental de la justificació davant l'òrgan instructor de la realització de les actuacions que conformen el projecte. El cost elegible màxim total admès per sufragar a) les despeses derivades de l'elaboració de l'informe que acrediti l'adequada realització de les actuacions emès per un organisme o entitat de control i b) les despeses de gestió de la justificació de la realització de les actuacions, no pot superar globalment el 7 % de l'import de l'ajuda sol·licitada, amb un límit de 7.000 euros per expedient. La realització i la facturació d'aquests serveis pot efectuar-se durant el període concedit per presentar la documentació justificativa.

No es considera elegible cap cost diferent als anteriors ni que hagi estat facturat a la persona beneficiària de l'ajuda amb anterioritat a la data de registre de la sol·licitud de l'ajuda, llevat dels que s'indiquen en l'article 7.6 d'aquesta convocatòria.

Article 10 Intensitat de l'ajuda

1. L'import de l'ajuda ha de ser la suma de l'ajuda base i de l'ajuda addicional que pugui correspondre, en cada cas, en funció del compliment dels criteris que s'indiquen en l'apartat 3 d'aquest article.

2. El percentatge total de l'ajuda s'ha de determinar aplicant els percentatges indicats a continuació sobre el cost elegible de l'actuació i el seu càlcul s'ha de fer seguint el procediment que es detalla en l'apartat 4 d'aquest article per a cadascuna de les tipologies d'actuació, sense que la suma de l'ajuda base i l'ajuda addicional puguin superar els límits màxims establerts en l'article 11 d'aquesta convocatòria.

Tipologia d'actuació

(% s/cost elegible )

 

Ajuda base

Ajuda addicional

Percentatge addicional

(eficiència energètica)

Percentatge addicional

(actuació integrada)

Qualificació final A

Qualificació final B

Increment de 2 o més lletres

Tipologia 1. Millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica

50%

15%

10%

5%

25%

Tipologia 2. Millora de l'eficiència

energètica i d'energies

renovables a

les instal·lacions

tèrmiques de calefacció,

climatització,

ventilació i aigua

calenta sanitària

40%

10%

5%

0%

Subtipologia 2.1 i 2.2: 20 %

Subtipologia 2.3: 15 %

Subtipologia 2.4 i 2.5: 5 %

Tipologia 3. Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació

20%

10%

5%

0%

5 %

3. L'ajuda addicional s'ha de graduar en funció de la concurrència de criteris afegits d'eficiència energètica o actuacions integrades de les tipologies d'actuació:

a) Eficiència energètica: tenen dret a una ajuda addicional per millora de l'eficiència energètica aquelles actuacions que elevin la qualificació energètica de l'edifici per obtenir una classe energètica A o B, en l'escala de CO₂, o bé que incrementin en dues lletres la qualificació energètica de partida, segons el procediment establert en el Reial decret 390/2021, d'1 de juny, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis, que deroga el Reial decret 235/2013, de 5 d'abril.

b) Actuació integrada: tenen dret a ajuda addicional per actuació integrada els casos següents:

1r. Els edificis que realitzin simultàniament la combinació de dues o més tipologies d'actuació, en què obligatòriament una d'aquestes ha de ser sobre l'envolupant tèrmica (tipologia 1), que suposi una disminució mínima de la demanda global en calefacció i refrigeració del 30 %, combinada amb una altra actuació sobre la instal·lació tèrmica de la tipologia 2 (subtipologies de la 2.2 a la 2.4) que suposi, almenys, la substitució del 60 % de la potència de generació tèrmica existent. En el cas que es realitzi una instal·lació solar tèrmica (subtipologia 2.1) la condició ha de ser que cobreixi almenys el 30 % de la demanda d'energia per a aigua calenta sanitària o climatització de piscines, calculada conforme s'estableix en el Codi tècnic de l'edificació, en el cas de la tipologia S1, o el 30 % de la demanda de calefacció o refrigeració, en el cas de les tipologies S2 i S3.

2n. Els edificis que realitzin, simultàniament la combinació de dues o més tipologies d'actuació, en què obligatòriament una d'aquestes ha de ser sobre l'envolupant tèrmica (tipologia 1) que suposi una disminució mínima de la demanda global en calefacció i refrigeració del 30 %, combinada amb una altra actuació de la tipologia 3 (il·luminació interior) que suposi una renovació de més d'un 25 % de la superfície d'il·luminació que compleixi amb l'exigència bàsica HE-3 del Codi tècnic de l'edificació.

Les actuacions anteriors hauran de quedar convenientment justificades a través de la qualificació energètica de l'edifici actual i de l'edifici futur rehabilitat, obtinguda mitjançant qualssevol dels programes reconeguts, d'acord amb el Reial decret 390/2021, d'1 de juny, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis.

En tots els casos, la intensitat de l'ajuda final ha d'estar supeditada als límits continguts en l'article 38 del Reglament UE núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny, definits en l'article 11 d'aquesta convocatòria.

4. El procediment per calcular la quantia de l'ajuda per a les diferents tipologies d'actuació és el que s'indica a continuació:

A. Millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica (tipologia d'actuació 1)

L'import de la subvenció ha de ser la suma de l'ajuda base i l'ajuda addicional que pugui correspondre en cada cas, conforme s'estableix en els apartats següents. En qualsevol cas, aquest import ha d'estar sotmès als límits que s'estableixen en l'article 11 d'aquesta convocatòria:

i) Ajuda base. La intensitat de l'ajuda és l'establerta en la taula de l'apartat 2 d'aquest article.

ii) L'ajuda addicional per eficiència energètica o actuació integrada pot obtenir-se sempre que es compleixin les condicions que per a això s'estableixen en l'apartat 3 d'aquest article. El càlcul d'aquesta ajuda s'ha de fer sumant el percentatge (referit als costs elegibles) de cadascun dels tres criteris, segons correspongui. En el cas del criteri d'eficiència energètica, només es pot aplicar un dels tres percentatges: qualificació energètica A, B o increment de dues o més lletres.

Els valors de l'ajuda addicional que corresponen a aquesta tipologia d'actuació s'indiquen en el quadre detallat en l'apartat 2 d'aquest article, en el qual els percentatges són referits a la suma de costs elegibles corresponents a aquesta tipologia d'actuació.

B.1. Substitució d'energia convencional per energia solar tèrmica (subtipologia d'actuació 2.1)

L'import de la subvenció ha de ser la suma de l'ajuda base i l'ajuda addicional que pugui correspondre en cada cas, conforme s'estableix en els apartats següents. En qualsevol cas, aquest import ha d'estar sotmès als límits que s'estableixen en l'article 11 d'aquesta convocatòria:

i) Ajuda base. La intensitat de l'ajuda és l'establerta en la taula de l'apartat 2 d'aquest article.

ii) L'ajuda addicional per eficiència energètica o actuació integrada pot obtenir-se sempre que es compleixin les condicions que per a això s'estableixen en l'apartat 3 d'aquest article. El càlcul d'aquesta ajuda s'ha de fer sumant el percentatge (referit als costs elegibles) de cadascun dels tres criteris, segons correspongui. En el cas del criteri d'eficiència energètica, només es pot aplicar un dels tres percentatges: qualificació energètica A, B o increment de dues o més lletres.

Els valors de l'ajuda addicional que corresponen a aquesta tipologia d'actuació s'indiquen en el quadre detallat en l'apartat 2 d'aquest article, en el qual els percentatges són referits a la suma de costs elegibles corresponents a aquesta tipologia d'actuació.

A l'efecte del càlcul de l'ajuda que correspongui a aquesta actuació, s'ha de considerar un cost elegible màxim, que ha de ser el que resulti de les següents expressions en funció del cas, on Ps (kW) és la potència de la instal·lació solar tèrmica nova. S'estableixen tres tipologies d'actuació diferents en funció de l'aplicació proveïda:

─ Cas S1: instal·lacions solars per a producció d'aigua calenta sanitària o climatització de piscines descobertes o cobertes. Cost elegible màxim (€) = 1.000 x Ps (kW).

─ Cas S2: instal·lacions solars per a calefacció i opcionalment aplicacions recollides en el cas S1. Cost elegible màxim (€) = 1.500 x Ps (kW).

─ Cas S3: instal·lacions solars per a calefacció i refrigeració, i opcionalment aplicacions recollides en el cas S1. Cost elegible màxim (€) = 1.850 x Ps (kW).

B.2. Substitució d'energia convencional per energia geotèrmica (subtipologia d'actuació 2.2)

L'import de la subvenció ha de ser la suma de l'ajuda base i l'ajuda addicional que pugui correspondre en cada cas, conforme s'estableix en els apartats següents. En qualsevol cas, aquest import està sotmès als límits que s'estableixen en l'article 11 d'aquesta convocatòria:

i) Ajuda base. La intensitat de l'ajuda ha de ser l'establerta en la taula de l'apartat 2 d'aquest article.

ii) L'ajuda addicional per a eficiència energètica o actuació integrada pot obtenir-se sempre que es compleixin les condicions que per a això s'estableixen en l'apartat 3 d'aquest article. El càlcul d'aquesta ajuda s'ha de fer sumant el percentatge (referit als costs elegibles) de cadascun dels tres criteris, segons correspongui. En el cas del criteri d'eficiència energètica, només es pot aplicar un dels tres percentatges: qualificació energètica A, B o increment de dues o més lletres.

Els valors de l'ajuda addicional que corresponen a aquesta tipologia d'actuació s'indiquen en el quadre detallat en l'apartat 2 d'aquest article, en el qual els percentatges són referits a la suma de costs elegibles corresponents a aquesta tipologia d'actuació.

A l'efecte del càlcul de l'ajuda que correspongui a aquesta actuació, s'ha de considerar un cost elegible màxim, que ha de ser el que resulti de les següents expressions en funció del cas, on P (kW) és la potència tèrmica del generador. S'ha de prendre com a potència de la instal·lació la potència en calefacció B0W35 extreta de la fitxa tècnica o les especificacions del fabricant, d'acord amb els assajos de la norma UNE-EN 14511.

– Cas G1: instal·lacions de generació d'aigua calenta o calefacció/refrigeració en circuit obert per a un edifici: cost elegible màxim (€) = 1.600 * P(0,83).

– Cas G2: instal·lacions de generació d'aigua calenta o calefacció/refrigeració en circuit tancat amb intercanvi vertical, amb sondejos per a un edifici: cost elegible màxim (€) = 4.000 * P(0,83).

– Cas GR1: instal·lacions de generació d'aigua calenta o calefacció/refrigeració en circuit obert per a generació de calor o fred centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi als usuaris que doni servei a diversos edificis: cost elegible màxim (€) = 2.600 * P(0,83).

–Cas GR2: instal·lacions de generació d'aigua calenta o calefacció/refrigeració en circuit tancat per a generació de calor o fred centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi als usuaris que doni servei a diversos edificis: cost elegible màxim (€) = 5.000 * P(0,83).

B.3. Substitució d'energia convencional per biomassa a les instal·lacions tèrmiques (subtipologia d'actuació 2.3)

L'import de la subvenció ha de ser la suma de l'ajuda base i l'ajuda addicional que pugui correspondre en cada cas, conforme s'estableix en els apartats següents. En qualsevol cas, aquest import està sotmès als límits que s'estableixen en l'article 11 d'aquesta convocatòria:

i) Ajuda base. La intensitat de l'ajuda ha de ser l'establerta en la taula de l'apartat 2 d'aquest article.

ii) L'ajuda addicional per a eficiència energètica o actuació integrada pot obtenir-se sempre que es compleixin les condicions que per a això s'estableixen en l'apartat 3 d'aquest article. El càlcul d'aquesta ajuda s'ha de fer sumant el percentatge (referit als costs elegibles) de cadascun dels tres criteris segons correspongui. En el cas del criteri d'eficiència energètica, només es pot aplicar un dels tres percentatges: qualificació energètica A, B o increment de dues o més lletres.

Els valors de l'ajuda addicional que corresponen a aquesta tipologia d'actuació s'indiquen en el quadre detallat en l'apartat 2 d'aquest article, en el qual els percentatges són referits a la suma de costs elegibles corresponents a aquesta tipologia d'actuació.

A l'efecte del càlcul de l'ajuda que correspongui a aquesta actuació, s'ha de considerar un cost elegible màxim, que ha de ser el que resulti de les següents expressions en funció del cas, on P (kW) és la potència tèrmica del generador:

─ Cas A1: aparells de calefacció local. Cost elegible màxim (€) = 400 x P.

─ Cas B1: instal·lacions de generació d'aigua calenta o calefacció a un edifici. Cost elegible màxim (€) = 880 x P(0,87).

─ Cas B2: instal·lacions de generació d'aigua calenta o calefacció i refrigeració a un edifici. Cost elegible màxim (€) = 1.540 x P(0,87).

─ Cas BR1: instal·lacions de generació de calor centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi als usuaris que doni servei a diversos edificis. Cost elegible màxim (€) = 1.250 x P(0,87).

─ Cas BR2: instal·lacions de generació de calor i fred centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi als usuaris que doni servei a diversos edificis. Cost elegible màxim (€) = 2.124 x P(0,87).

─ Cas BR3: instal·lacions de generació de calor centralitzades, incloent-hi xarxa de distribució i d'intercanvi, així com producció de fred descentralitzat als usuaris (la producció de fred descentralitzat ha d'estar proveïda per energia renovable) que doni servei a diversos edificis. Cost elegible màxim (€) = 2.374 x P(0,87).

No s'inclouen costs elegibles màxims per a les ampliacions de xarxes de calor o fred. En el cas de xarxes de calor són subvencionables aquells projectes que comportin una inversió elegible superior a 100.000 euros i inferior a 5.000.000 d'euros.

B.4. Millora de l'eficiència energètica dels sistemes de generació no inclosos en les subtipologies de la 2.1 a la 2.3 (subtipologia d'actuació 2.4)

L'import de la subvenció ha de ser la suma de l'ajuda base i l'ajuda addicional que pugui correspondre en cada cas, conforme s'estableix en els apartats següents. En qualsevol cas, aquest import està sotmès als límits que s'estableixen en l'article 11 d'aquesta convocatòria:

i) Ajuda base. La intensitat de l'ajuda ha de ser l'establerta en la taula de l'apartat 2 d'aquest article.

ii) L'ajuda addicional per a eficiència energètica o actuació integrada pot obtenir-se sempre que es compleixin les condicions que per a això s'estableixen en l'apartat 3 d'aquest article. El càlcul d'aquesta ajuda s'ha de fer sumant el percentatge (referit als costs elegibles) de cadascun dels tres criteris segons correspongui. En el cas del criteri d'eficiència energètica, només es pot aplicar un dels tres percentatges: qualificació energètica A, B o increment de dues o més lletres.

Els valors de l'ajuda addicional que corresponen a aquesta tipologia d'actuació s'indiquen en el quadre detallat en l'apartat 2 d'aquest article, en el qual els percentatges són referits a la suma de costs elegibles corresponents a aquesta tipologia d'actuació.

B.5. Millora de l'eficiència energètica dels subsistemes de distribució, regulació, control i emissió de les instal·lacions tèrmiques (subtipologia d'actuació 2.5)

L'import de la subvenció ha de ser la suma de l'ajuda base i l'ajuda addicional que pugui correspondre en cada cas, conforme s'estableix en els apartats següents. En qualsevol cas, aquest import està sotmès als límits que s'estableixen en l'article 11 d'aquesta convocatòria:

i) Ajuda base. La intensitat de l'ajuda ha de ser l'establerta en la taula de l'apartat 2 d'aquest article.

ii) L'ajuda addicional per a eficiència energètica o actuació integrada pot obtenir-se sempre que es compleixin les condicions que per a això s'estableixen en l'apartat 3 d'aquest article. El càlcul d'aquesta ajuda s'ha de fer sumant el percentatge (referit als costs elegibles) de cadascun dels tres criteris segons correspongui. En el cas del criteri d'eficiència energètica, només es pot aplicar un dels tres percentatges: qualificació energètica A, B o increment de dues o més lletres.

Els valors de l'ajuda addicional que corresponen a aquesta tipologia d'actuació s'indiquen en el quadre detallat en l'apartat 2 d'aquest article, en el qual els percentatges són referits a la suma de costs elegibles corresponents a aquesta tipologia d'actuació.

iii) Ajuda addicional per al cas D2. No és aplicable l'anterior apartat ii) al cost elegible corresponent a la instal·lació, tal com es defineix en el cas D2.

C. Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions d'il·luminació (tipologia d'actuació 3)

L'import de la subvenció ha de ser la suma de l'ajuda base i l'ajuda addicional que pugui correspondre en cada cas, conforme s'estableix en els apartats següents. En qualsevol cas, aquest import està sotmès als límits que s'estableixen en l'article 11 d'aquesta convocatòria:

i) Ajuda base. La intensitat de l'ajuda ha de ser l'establerta en la taula de l'apartat 2 d'aquest article.

ii) L'ajuda addicional per a eficiència energètica o actuació integrada pot obtenir-se sempre que és compleixin les condicions que per a això s'estableixen en l'apartat 3 d'aquest article. El càlcul d'aquesta ajuda s'ha de fer sumant el percentatge (referit als costs elegibles) de cadascun dels tres criteris segons correspongui. En el cas del criteri d'eficiència energètica, només és pot aplicar un dels tres percentatges: qualificació energètica A, B o increment de dues o més lletres.

Els valors de l'ajuda addicional que corresponen a aquesta tipologia d'actuació s'indiquen en el quadre detallat en l'apartat 2 d'aquest article, en el qual els percentatges són referits a la suma de costs elegibles corresponents a aquesta tipologia d'actuació.

Article 11 Sotmetiment al límit màxim de les ajudes

La quantia o intensitat de l'ajuda, calculada d'acord amb l'establert en l'article 10 anterior, està supeditada als límits del Reglament 651/2014, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior, en funció del tipus de sol·licitant beneficiari.

En concret, la quantia o intensitat de l'ajuda no pot excedir, sobre els costs subvencionables, els percentatges següents:

a) 30 %, quan el sol·licitant tengui la consideració de gran empresa.

b) 40 %, quan el sol·licitant tengui la consideració de mitjana empresa.

c) 50 %, quan el sol·licitant tengui la consideració de petita empresa.

Per a la determinació de la tipologia d'empresa s'han de tenir en consideració les definicions contingudes en l'annex I del Reglament 651/2014.

Article 12 Sol·licituds

1. El termini per presentar les sol·licituds de subvenció és des del 7 de novembre de 2022 fins al 7 de febrer de 2023.

2. Les sol·licituds s'han de presentar exclusivament de manera telemàtica, a través del tràmit específic que es posa a disposició dels interessats en la pàgina web de la Direcció General de Turisme i en la Seu Electrònica del Govern de les Illes Balears. No es consideren vàlides les sol·licituds telemàtiques a través d'un altre mitjà electrònic que no sigui el tràmit específic esmentat.

3. La sol·licitud ha d'anar acompanyada de la documentació que es relaciona en l'article 13 següent.

4. Es considera esgotat el pressupost quan s'efectuï el registre de l'última sol·licitud d'ajuda que totalitzi l'import assignat a la convocatòria. En el cas que s'esgoti el pressupost assignat i sempre que no hagi expirat la vigència del programa, poden continuar registrant-se sol·licituds en llista de reserva provisional que han de ser ateses per rigorós ordre d'entrada, supeditades al fet que es produeixin desestimacions o revocacions de les sol·licituds d'ajuda prèvies que puguin alliberar pressupost o bé que s'incorpori nou pressupost a la convocatòria. En cap cas la presentació d'una sol·licitud en la llista de reserva provisional no genera cap dret per al sol·licitant fins que no es resolgui la sol·licitud.

Article 13 Documentació

Per participar en la convocatòria, els sol·licitants han de presentar la documentació següent:

1) Sol·licitud de subvenció, signada digitalment pel sol·licitant o pel representant del sol·licitant, d'acord amb el formulari digital establert.

2) Còpia del DNI/NIE/targeta d'identificació fiscal del sol·licitant i del seu representant, si escau. No és necessària l'aportació de còpia de DNI/NIE/targeta d'identificació fiscal si la persona interessada, i el seu representant, si escau, presta el seu consentiment exprés perquè les seves dades d'identitat personal puguin ser consultades per l'òrgan instructor mitjançant el Sistema de Verificació de Dades d'Identitat.

3) Documentació acreditativa de les facultats de representació de la persona que formula la sol·licitud d'ajuda com a representant del sol·licitant, inscrita degudament, si escau, en els registres públics corresponents. En el cas de representació mitjançant la inscripció en el Registre electrònic d'apoderaments (REA), és suficient indicar el número de registre.

4) Declaració responsable, signada digitalment pel sol·licitant o pel representant del sol·licitant, on consti detallat que el sol·licitant de l'actuació:

a) No es troba en cap de les situacions previstes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, ni en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, fent esment exprés respecte a la inexistència o fidel compliment de les seves obligacions de reintegrament d'altres subvencions o ajudes, conforme als termes establerts en l'article 21 del Reglament de la Llei de subvencions.

b) Es troba al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries (AEAT i ATIB) i amb la Seguretat Social, i es considera que el sol·licitant, amb la presentació de la seva sol·licitud d'ajuda, autoritza l'òrgan instructor perquè pugui consultar aquesta informació de manera directa. No obstant això, el sol·licitant pot denegar expressament el consentiment a la consulta i ha d'aportar en aquest cas els certificats corresponents.

c) No ha sol·licitat o rebut altres ajudes per a la mateixa actuació o finalitat o, si les ha sol·licitat, ha d'indicar l'import de l'ajuda sol·licitada i, si escau, obtinguda, així com l'Administració, organisme o entitat pública concedent. També es compromet a informar de les que pugui sol·licitar o obtenir durant la tramitació d'aquestes ajudes.

d) Si procedeix, no es troba en crisi, segons el que s'estableix en els articles 2.18 i 1.4.c) del Reglament UE núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014.

e) Respecta els principis d'economia circular i garanteix el ple compliment del principi de no causar un perjudici significatiu al medi ambient (DNSH, per les seves sigles en anglès de do no significant harm) en l'execució de les actuacions duites a terme en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en el sentit establert en l'apartat 6 de l'article 2 del Reglament UE 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

f) No incorre en doble finançament de les actuacions que ha d'executar i, si escau, no li consta risc d'incompatibilitat amb el règim d'ajudes de l'Estat.

g) Manifesta el seu compromís amb els estàndards més exigents amb relació al compliment de les normes jurídiques, ètiques i morals, i adopta les mesures necessàries per prevenir i detectar el frau, la corrupció i els conflictes d'interessos, i comunicarà els incompliments observats, si escau, a les autoritats que procedeixin.

h) En el cas de ser persona jurídica, disposa de l'escriptura de constitució de la societat i de la inscripció dels seus estatuts en el Registre mercantil o registre corresponent.

i) No ha estat sancionat o condemnat en els últims tres anys per resolució administrativa ferma o condemnat per sentència judicial ferma per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, d'acord amb l'article 11.2 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

j) Es troba al corrent del pagament de les obligacions de reemborsament de qualssevol altres bestretes concedides anteriorment amb càrrec als crèdits específicament consignats per a la gestió de fons europeus, si escau.

k) Coneix la normativa aplicable en matèria de cessió i tractament de dades, en particular l'article 22 del Reglament UE 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

5) Declaració de les dades bancàries, a l'efecte de l'ingrés derivat del procediment, amb indicació del número IBAN i del titular del compte bancari, el qual ha de coincidir amb el sol·licitant. L'Administració de la Comunitat Autònoma, una vegada fets els ingressos en el compte indicat, queda eximida de responsabilitat per les actuacions que es derivin d'errors en les dades indicades pel declarant.

6) Acceptació de la cessió de dades entre les administracions públiques implicades, per donar compliment al que es preveu en la normativa europea que és aplicable i de conformitat amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, així com amb relació a l'execució d'actuacions del PRTR.

7) Certificat d'inscripció del sol·licitant en el corresponent registre insular d'empreses, activitats i establiments turístics de les Illes Balears on constin, com a mínim, el número d'inscripció, la ubicació de l'establiment, la tipologia de l'establiment, el propietari i l'explotador.

8) Còpia del document que acrediti la propietat de l'edifici del propietari sol·licitant de l'actuació. A aquest efecte pot aportar-se: certificat cadastral electrònic que acrediti la titularitat de l'edifici; certificat o nota simple del registre de la propietat, o document/s acreditatiu/s del fet, acte o negoci jurídic que demostri l'adquisició de l'immoble, document que pot ser de naturalesa pública ─escriptura pública─ o privada, sempre que consti fefaentment la realitat de la data d'aquest, en els termes establerts en l'article 1227 del Codi civil, dels intervinents en l'acte i de la concurrència de tots els requisits a què es refereix l'article 1261 del Codi civil.

En el cas que el sol·licitant de l'actuació no sigui el propietari, s'ha d'aportar addicionalment la documentació o contracte que acrediti la facultat expressa per poder executar les obres corresponents a l'actuació objecte d'ajuda (contracte d'arrendament, d'explotació, etc.).

9) Consulta descriptiva i gràfica de dades cadastrals de l'immoble en el qual es duran a terme les actuacions que acreditin l'any de construcció, que ha de ser anterior a 2007.

10) Projecte de l'actuació per fer o memòria justificativa de l'actuació, si escau. Documentació mínima:

i) Si és necessària la intervenció d'un tècnic o tècnica competent, s'ha de presentar un projecte que, com a mínim, contingui:

a) Indicació de les tipologies o subtipologies d'actuació en les quals s'enquadra l'ajuda sol·licitada.

b) Indicació de l'estalvi de consum d'energia primària no renovable estimat respecte de la situació inicial. La reducció del consum d'energia primària no renovable ha de ser almenys d'un 30 % respecte de la situació de partida.

c) Justificació del compliment de les exigències bàsiques del Document bàsic d'estalvi d'energia DB-HE del Codi tècnic de l'edificació que sigui aplicable a la tipologia per a la qual se sol·licita ajuda.

d) Estudi de gestió de residus de construcció i demolició que aconsegueixi, que almenys el 70 % (en pes) dels residus de construcció i demolició generats es preparin per ser reutilitzats i reciclats, i recuperació d'altres materials, incloses les operacions de farciment utilitzant residus per substituir altres materials o, si de cas hi manca, declaració responsable signada pel representant del beneficiari en la qual es compromet a complir i aportar tota la documentació necessària per justificar el compliment del que s'ha indicat.

e) Cronograma. Dates d'inici i conclusió d'actuacions.

f) Pressupost desglossat per àmbits d'actuació i plans.

g) Justificació del cost elegible.

h) Quantia màxima de l'ajuda sol·licitada.

ii) Si no és necessària la intervenció d'un tècnic o tècnica competent, s'ha de presentar una memòria d'una empresa instal·ladora que, com a mínim, contingui:

a) Indicació de les tipologies o subtipologies d'actuació en les quals s'enquadra l'ajuda sol·licitada.

b) Indicació de l'estalvi de consum d'energia primària no renovable estimat respecte de la situació inicial. La reducció del consum d'energia primària no renovable ha de ser almenys d'un 30 % respecte de la situació de partida.

c) Estudi de gestió de residus de construcció i demolició, que aconsegueixi que almenys el 70 % (en pes) dels residus de construcció i demolició generats es preparin per ser reutilitzats i reciclats, i recuperació d'altres materials, incloses les operacions de farciment utilitzant residus per substituir altres materials o, si de cas hi manca, declaració responsable signada pel representant del beneficiari en la qual es compromet a complir i aportar tota la documentació necessària per justificar el compliment del que s'ha indicat.

d) Justificació que les actuacions previstes no causaran un perjudici significatiu al medi ambient o, si escau, mesures correctores que s'adoptaran per complir els criteris de la Guia per al disseny i desenvolupament d'actuacions concordes amb el principi de no causar un perjudici significatiu al medi ambient, publicada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

e) Cronograma. Dates d'inici i conclusió d'actuacions.

f) Pressupost desglossat per àmbits d'actuació i plans.

g) Justificació del cost elegible.

h) Quantia màxima de l'ajuda sol·licitada.

11) Certificat d'eficiència energètica de l'edifici existent en el seu estat actual, signat per tècnic o tècnica competent, amb el contingut que estableix l'article 6 del procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis del Reial decret 390/2021, d'1 de juny, i registrat en el Registre de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic amb data posterior a la publicació de la convocatòria. Tots els certificats d'eficiència energètica han de fer-se amb el mateix programa de certificació, en el qual s'acrediti el compliment dels requisits establerts per a l'obtenció de l'ajuda.

12) Certificat d'eficiència energètica de l'edifici aconseguit després de la reforma proposada per a la qual se sol·licita ajuda, segons el Reial decret 390/2021, d'1 de juny, per demostrar que el projecte per al qual se sol·licita ajuda permet fer un salt en, almenys, una lletra mesurada en l'escala d'emissions de diòxid de carboni (kg CO2/m² any), i aconsegueix un estalvi mínim d'energia primària no renovable del 30 % respecte de la qualificació energètica inicial de l'edifici, exclusivament amb les mesures per a les quals sol·licita ajuda. El certificat ha d'anar signat per un tècnic o tècnica competent i no és necessari que aquest certificat d'eficiència energètica estigui registrat en el Registre de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic. Tots els certificats d'eficiència energètica han de fer-se amb el mateix programa de certificació, en el qual s'acrediti el compliment dels requisits establerts per a l'obtenció de l'ajuda.

13) Documentació fotogràfica de les zones afectades per l'actuació, preferentment en color, dels elements objecte d'ajuda abans de l'actuació.

14) Còpia d'almenys tres pressuposts de diferents proveïdors en els supòsits prevists en l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i en l'article 40.3 del Text refós de la Llei de subvencions, i d'una memòria que justifiqui raonablement l'elecció del proveïdor, quan l'elecció d'aquest no hagi recaigut en el que planteja una oferta econòmica més avantatjosa.

15) Contracte o oferta signada i pressupost de l'empresa o empreses que realitzaran l'execució de les actuacions, desglossat per partides, mesuraments, preus unitaris i totals, amb l'IVA desglossat. El document ha de contenir, com a mínim, el CIF de l'empresa o empreses que realitzaran l'execució de les actuacions i ha de ser de data posterior a la de la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

16) Còpia de les sol·licituds de llicències o autoritzacions administratives necessàries per a l'execució de les actuacions. En el cas que aquestes no siguin necessàries, declaració responsable en la qual s'indiqui que per a l'execució de les actuacions no és necessària la sol·licitud de llicències ni d'autoritzacions.

Article 14 Execució de les actuacions

El termini màxim per a l'execució de les actuacions objecte d'ajuda és de dotze mesos des de la data de notificació de la resolució de la concessió de l'ajuda.

Només pot autoritzar-se una ampliació dels terminis fixats per a l'execució de les actuacions quan obeeixi a circumstàncies imprevisibles, degudament justificades, que facin impossible el compliment d'aquestes, malgrat que els beneficiaris de les ajudes hagin adoptat les mesures tècniques i de planificació mínimes que els resultaven exigibles. En cap cas no es poden autoritzar ampliacions de terminis per a l'execució de l'actuació objecte d'ajuda que superin en el còmput total els divuit mesos comptadors des de la data de notificació de la resolució de concessió de l'ajuda o que posin en risc el compliment de l'objectiu CID 227 en el termini establert.

Article 15 Pagament anticipat de la subvenció

El règim aplicable al pagament anticipat de la subvenció és l'establert en l'article 16 de les bases reguladores d'aquesta convocatòria, aprovades per aquesta Ordre.

Article 16 Justificació de la subvenció

1. El termini màxim de justificació de la subvenció és de tres mesos comptadors des de la data de finalització del termini màxim d'execució de les actuacions assenyalat en l'article anterior.

2. D'acord amb el que s'estableix en la lletra d) de l'article 63 del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, es flexibilitzaran els compromisos plasmats en les memòries econòmiques, en el sentit que es permetin compensacions entre els conceptes pressupostats, sempre que es dirigeixin a aconseguir la finalitat de l'ajuda atorgada.

En tots els casos, si realitzada l'activitat i finalitzat el termini per justificar s'ha pagat només una part de les despeses en què s'hagi incorregut, a l'efecte de pèrdua del dret a la percepció de l'ajuda corresponent, s'ha d'aplicar el principi de proporcionalitat.

Amb independència de l'anterior, l'òrgan instructor pot elaborar instruccions d'acreditació i justificació complementàries en els casos en què la complexitat de l'actuació o l'import elevat de l'ajuda així ho requereixin.

3. Per justificar les ajudes, els beneficiaris han de presentar la documentació següent:

1) Si l'actuació requereix projecte, còpia del projecte de l'obra realment executada.

2) Certificat final d'obra subscrit pel director o directora d'obra i el director o directora d'execució de l'obra, en el cas de les actuacions de millora de l'envolupant tèrmica (tipologia 1).

3) Certificat de la instal·lació tèrmica, subscrit pel director o directora de la instal·lació o instal·lador o instal·ladora autoritzat i registrat, en el cas de les actuacions sobre instal·lacions tèrmiques (tipologia 2).

4) Certificat d'eficiència energètica obtingut una vegada realitzades les actuacions, realitzat amb el mateix programa reconegut de certificació que l'utilitzat per al certificat previ a la intervenció, subscrit per tècnic o tècnica competent, en el qual s'acrediti la millora mínima d'una lletra en la seva qualificació energètica, mesurada en l'escala d'emissions de diòxid de carboni (kg CO2/m² any), i registrat en el Registre de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic. En el cas que l'edifici no compti amb un procediment per a la seva qualificació energètica, memòria justificativa d'aconseguir almenys un 30 % d'estalvi d'energia primària amb les actuacions proposades.

5) Declaració responsable de la persona beneficiària en la qual es faci constar el compliment de la normativa relativa a les infraestructures comunes de telecomunicacions i instal·lacions digitals, quan a l'actuació li resulti d'aplicació el que es disposa en el Reial decret 346/2011, d'11 de març, pel qual s'aprova el Reglament regulador de les infraestructures comunes de telecomunicacions per a l'accés als serveis de telecomunicació a l'interior de les edificacions.

6) Memòria d'actuació subscrita pel tècnic o tècnica autor del projecte o de direcció de l'execució, justificativa del compliment de les condicions de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts, la data de conclusió de les actuacions i la referència al compliment de la normativa d'aplicació.

7) Relació certificada i còpia de les comandes i/o contractes relatius a les actuacions realitzades.

8) Relació i còpia de les factures i dels corresponents justificants bancaris de pagament de l'actuació duta a terme, que responguin al pressupost i els contractes presentats. S'eximeix de l'obligació de presentar aquelles factures que tenguin un import inferior a 3.000 euros, IVA exclòs.

9) Declaració responsable en la qual s'indiqui que la persona beneficiària de l'ajuda es troba al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries (AEAT i ATIB) i amb la Seguretat Social, considerant-se que el sol·licitant, amb la presentació de la sol·licitud d'ajuda, autoritza l'òrgan instructor perquè pugui consultar aquesta informació de manera directa. No obstant això, el sol·licitant pot denegar expressament el consentiment a la consulta i ha d'aportar en aquest cas els certificats corresponents.

10) Declaració responsable que acrediti l'existència d'altres subvencions o ajudes cobrades per a la mateixa actuació o finalitat que la sol·licitada en el context d'aquest programa d'ajudes, de qualsevol Administració, organisme o entitat pública, nacional o internacional.

11) Reportatge fotogràfic de les actuacions realitzades, que inclogui fotografies de la situació de l'edifici després de les actuacions i, si escau, dels equips i instal·lacions principals finals objecte de l'ajuda, on es mostri el cartell publicitari de l'actuació. Informació i enllaç al lloc d'Internet de la persona beneficiària de les ajudes, en el cas que disposi d'un lloc, on aquest beneficiari de les ajudes ha d'informar el públic del possible suport obtingut dels fons Next Generation o del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, o, si escau, de l'instrument de la Unió Europea que correspongui, fent una breu descripció de l'operació, de manera proporcionada al nivell de suport prestat, amb els seus objectius i resultats, i destacant el suport financer de la Unió Europea.

12) Documentació justificativa de l'existència d'una comptabilitat separada o diferenciada per a totes les transaccions relacionades (ingressos i pagaments, inclosos, si escau, l'ingrés d'ajudes, els pagaments a proveïdors, etc.).

13) Documentació justificativa del compliment d'allò indicat en l'article 7.7.b) d'aquesta convocatòria, relatiu al 70 % dels residus, mitjançant l'aportació del projecte o la memòria tècnica on s'inclogui un estudi de gestió de residus de construcció i demolició, així com del corresponent pla de gestió dels residus de construcció i demolició en el qual es concreti com s'aplicarà, segons el que estipula el Reial decret 105/2008, pel qual es regula la producció i gestió dels residus de construcció i demolició. La justificació de l'anterior s'ha de fer de la manera següent:

a) Per a la correcta acreditació del compliment de la valorització del 70 % dels residus de construcció i demolició, la persona adjudicatària ha de presentar una memòria resum on es reculli la quantitat total de residus generats, classificats per codis LER, i els certificats dels gestors de destinació, on s'indiqui el percentatge de valorització aconseguit a cadascuna de les instal·lacions. Els residus perillosos no valoritzables no s'han de tenir en compte per a la consecució d'aquest objectiu.

b) El compliment de l'establiment de mesures per realitzar una demolició selectiva s'ha d'acreditar mitjançant els codis LER inclosos en els certificats expedits pels gestors com a justificació del lliurament dels residus generats. Aquests codis han de ser els corresponents a les fraccions retirades selectivament com, per exemple, 170101, 170102, 170201, 170202, 170203, 170402, 170403 o 170405.

c) En el cas que es valorin residus en l'obra mateixa, la persona adjudicatària ha d'incloure en la memòria resum informació sobre les quantitats valorades, per codi LER, i els mitjans utilitzats (planta mòbil, gestor, etc.).

d) En el cas que s'utilitzin àrids reciclats procedents de residus, la persona adjudicatària ha d'incloure en la memòria resum la documentació que acrediti la compra d'aquests materials, en la qual ha d'indicar la quantitat i el tipus de material.

e) En el cas que es produeixin residus d'amiant, serà necessari justificar l'adequat tractament d'aquests a través de la notificació prèvia del trasllat dels residus d'amiant des del lloc de generació fins al gestor de residus i els documents d'identificació dels trasllats de residus associats a aquests moviments, en aplicació del Reial decret 553/2020, de 2 de juny, pel qual es regula el trasllat de residus a l'interior del territori de l'Estat.

4. Sense perjudici de la justificació anterior, s'ha de dur a terme un procediment de control que permeti verificar i validar administrativament el 100 % del cost declarat pels beneficiaris de les ajudes, així com verificar sobre el terreny un conjunt representatiu de les actuacions i operacions realitzades.

Article 17 Entitat col·laboradora

Per raons d'optimització de la gestió administrativa, l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) ha de prestar suport a l'òrgan instructor en la gestió del procés de concessió de la subvenció mitjançant la comprovació de la documentació tècnica de les sol·licituds, del compliment i efectivitat de les condicions o requisits determinants per al seu atorgament, així com de la realització de l'activitat i el compliment de la finalitat per a la qual es concedeix l'ajuda. En aquest cas, s'ha de formalitzar un conveni entre la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball i l'AETIB en què s'han de determinar les actuacions que hagi de realitzar aquesta darrera en qualitat d'entitat col·laboradora de la subvenció.

Article 18 Publicitat

1. Tota referència a les ajudes objecte d'aquesta convocatòria en publicacions, activitats de difusió, pàgines web i en general en qualssevol mitjans de difusió ha de complir els requisits que figuren en el Manual d'imatge corporativa del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, tot això conforme al que s'estableix sobre aquest tema i en els termes prevists en l'article 18.4 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre; l'article 31 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i l'article 9 de l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre.

2. Els perceptors de fons de la Unió han de fer esment de l'origen d'aquest finançament i vetlar per donar-li visibilitat, fins i tot, quan escaigui, mitjançant l'emblema de la Unió i una declaració de finançament adequat que indiqui «finançat per la Unió Europea – Next Generation EU», en particular, quan promoguin les accions i els seus resultats, i han de facilitar informació coherent, efectiva i proporcionada dirigida a múltiples destinataris, inclosos els mitjans de comunicació i el públic.

En concret, la persona beneficiària de les ajudes ha d'informar el públic del suport obtingut dels fons europeus fent una breu descripció de l'operació en el seu lloc d'Internet, en cas que en tengui, de manera proporcionada al nivell de suport prestat, amb els seus objectius i resultats, i destacant el suport financer de la Unió Europea. Igualment, ha de col·locar a les instal·lacions un cartell publicitari de l'actuació.

En l'enllaç següent es poden consultar les obligacions de comunicació, publicitat i difusió dels beneficiaris del Mecanisme de Recuperació i Resiliència:

https://www.mitma.gob.es/ministerio/proyectos-singulares/prtr/transporte/publicidad-y-difusion-de-las-ayudas-del-mecanismo-de-recuperacion-y-resiliencia

3. Si escau, a més, ha de complir amb el que es preveu en la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, respecte de les obligacions de publicitat de les ajudes objecte d'aquesta convocatòria.

Article 19 Convocatòria en modalitat mixta amb préstecs FOCIT

1. Aquesta convocatòria d'ajudes és compatible amb un esquema mixt de finançament. Per això, s'ofereix als sol·licitants la possibilitat de completar la subvenció amb préstecs amb càrrec al fons financer de l'Estat per a la competitivitat turística, FCPJ (FOCIT), regulats pel Reial decret 1072/2021, de 7 de desembre, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOE núm. 293, de 8 de desembre de 2021).

La informació relativa a aquests préstecs es publicarà en la pàgina web de l'Institut de Crèdit Oficial (https://www.ico.es/ico/lineas-ico), on figuraran les condicions financeres dels préstecs i les entitats bancàries mediadores en les quals sol·licitar el préstec.

2. Per poder accedir als préstecs amb càrrec al FOCIT, els sol·licitants de les ajudes han d'adreçar-se a qualssevol de les entitats mediadores, a fi de presentar una sol·licitud específica, que no substitueix la prevista en l'article 12 d'aquesta convocatòria. L'entitat bancària mediadora ha d'analitzar i assumir el risc financer vinculat a l'import del préstec sol·licitat.

3. Perquè l'operació de crèdit pugui ser formalitzada, una vegada que sigui preautoritzada pel banc mediador, és necessari que la sol·licitud de subvenció regulada en l'article 12 hagi estat aprovada, conforme s'estableix en l'article 14 de les bases reguladores d'aquesta convocatòria. En cas afirmatiu, la SETUR autoritzarà que l'ICO transfereixi a l'entitat bancària mediadora els recursos del fons necessaris per finançar el principal dels préstecs. En cas contrari, si no s'ha autoritzat la sol·licitud de subvenció, els préstecs FOCIT tampoc no han de ser autoritzats, encara que estigui validada l'operació de crèdit pel banc mediador.

4. En el cas que l'entitat mediadora no validi l'operació de crèdit, el sol·licitant haurà de decidir si vol seguir únicament amb la subvenció amb càrrec a aquesta convocatòria de subvencions.

Article 20 Naturalesa jurídica de la convocatòria i impugnació

Aquesta convocatòria, d'acord amb el que estableix la disposició addicional segona de la present Ordre, té la naturalesa jurídica d'un acte administratiu que esgota la via administrativa.

En conseqüència, contra la convocatòria es pot interposar un recurs de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 123 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Contra la convocatòria també es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.