Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 413579
Acord del Ple ordinari de data 26 de maig de 2022 de l’Ajuntament de Deià pel qual s'aprova definitivament la modificació de l'Ordenança Reguladora de les contribucions especials

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

ORDENANÇA REGULADORA DE LES CONTRIBUCIONS ESPECIALS

FONAMENT LEGAL

Article 1.

L'Ajuntament de Deià, fent ús de la facultat reglamentària que li atribueix l'article 15 de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les hisendes locals, estableix la present Ordenança General de Contribucions Especials, a la qual es remetran els acords d'imposició i ordenació d'aquests tributs, conformement al que preveu l'article 34.3 de la mateixa Llei.

FET IMPOSABLE

Article 2.

Segons el que disposa l'article 28 de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les hisendes locals, el pressupost de fet que motiva la imposició de contribucions especials, queda constituït per l'obtenció pel subjecte passiu d'un benefici o d'un augment de valor dels seus béns com a conseqüència de la realització d'obres públiques o d'establiment o ampliació de serveis públics municipals.

Article 3.

Tindran la consideració d'obres i serveis municipals:

  1. Els que realitzi l'Ajuntament dins de l'àmbit de les seves competències per complir les finalitats que li són atribuïdes, llevat dels que s'executin a títol d'amos dels seus béns patrimonials.
  2. Els que realitzi l'Ajuntament en atribució o delegació d'altres entitats públiques i aquells la titularitat dels quals hagin assumit d'acord amb la Llei.
  3. Els que realitzin altres entitats públiques o els seus concessionaris, amb aportacions econòmiques de l'Ajuntament.

No perdran la condició d'obres o serveis municipals els compresos a la lletra a) anterior, encara que siguin realitzats per organismes autònoms o societats mercantils, el capital dels quals pertanyi íntegrament a un ajuntament, per concessionaris amb aportacions de dit ajuntament o per associacions de contribuents.

EXEMPCIONS, REDUCCIONS I BONIFICACIONS

Article 4.

D'acord amb el que estableix l'article 9 de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les hisendes locals, no es podran reconèixer altres beneficis fiscals que els expressament prevists a les normes amb rang de llei o els derivats de l'aplicació de tractats internacionals.

Article 5.

Si s'apliquen beneficis tributaris establerts a lleis o tractats internacionals, les quotes que puguin correspondre als beneficiaris no seran distribuïdes entres els altres contribuents.

SUBJECTE PASSIU

Article 6.

Són subjectes passius de les contribucions especials les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 33 de la Llei general tributària, especialment beneficiades per la realització de les obres o per l'establiment o ampliació dels serveis locals que originin l'obligació de contribuir.

Article 7.

A l'efecte de determinació del subjecte passiu, es consideraran persones especialment beneficiades:

  1. A les contribucions especials per realització d'obres o establiment o ampliació de serveis que afectin béns immobles, els seus propietaris, entenent com a tals els que figuren al Registre de la Propietat, com a amos o posseïdors.
  2. A les contribucions especials per realització d'obres o establiment o ampliació de serveis o a conseqüència d'explotacions empresarials, les persones o entitats titulars d'aquestes, segons el Registre Mercantil, i si no hi figuren inscrits, els inclosos a la matrícula de l'impost municipal sobre activitats econòmiques i, en defecte seu, els que realitzin realment una explotació empresarial, provant-se per qualsevol mitjà admissible en dret i, en particular, pels contemplats a l'article 3 del Codi de Comerç.
  3. A les contribucions especials per l'establiment o ampliació dels serveis d'extinció d'incendis, a més dels propietaris dels béns afectats, les companyies d'assegurances que desenvolupin la seva activitat en el ram al terme municipal.
  4. A les contribucions especials per construcció de galeries subterrànies, les empreses subministradores que les hagin d'emprar.

BASE IMPOSABLE I DE REPARTIMENT

Article 8.

La base imposable es fixarà en cada cas concret a l'acord d'ordenació de la contribució especial i no pot esser superior al 90 per cent del cost que l'Ajuntament suporti per la realització de les obres o per l'establiment o ampliació dels serveis.

  1. El cost real dels treballs pericials, de redacció de projectes i de direcció d'obra, plans i programes tècnics.
  2. L'import de les obres a realitzar o dels treballs d'establiment o ampliació dels serveis.
  3. El valor dels terrenys que haguessin d'ocupar permanentment les obres o serveis, llevat que es tracti de béns d'ús públic, de terrenys cedits gratuïtament i obligatòriament a l'entitat local, o el d'immobles del patrimoni de l'Estat, ubicats al terme municipal cedits a la Corporació local, per raons d'utilitat pública o d'interès social, d'acord amb el que s'estableix a l'article 77 de Llei de patrimoni de l'Estat.
  4. Les indemnitzacions procedents de l'esbucament de construccions, destrucció de plantacions, obres o instal·lacions, a més de les que procedeixin als arrendataris dels béns que hagin de ser derruïts o ocupats.
  5. L'interès del capital invertit a les obres o serveis, quan les entitats locals haguessin d'apel·lar al crèdit per finançar la porció no coberta per contribucions especials o la coberta per aquestes en cas que se n'hagi fet un fraccionament general.

Article 9.

El cost total pressupostat de les obres o serveis tindrà el caràcter de simple previsió. Si el cost real és major o menor que el previst, es prendrà aquell per tal de calcular les quotes corresponents.

Article 10.

Quan es tracti de les obres o serveis a què es refereix l'apartat c) de l'article 3 d'aquesta Ordenança, o de les realitzades per concessionaris amb aportacions de l'Ajuntament a què es refereix el darrer paràgraf del mateix article, la base imposable de les contribucions especials es determinarà en funció d'aquestes aportacions, sense perjudici de les que puguin imposar altres administracions públiques, per raó de la mateixa obra o servei. En qualsevol cas, es respectarà el límit del 90 per cent a què es refereix l'article 8 d'aquesta Ordenança.

Article 11.

Per tal de determinar la base imposable, s'entendrà per cost suportat per l'Ajuntament la quantia resultant de restar a la xifra del cost total l'import de les subvencions o auxilis que l'entitat local obtingui de l'Estat o qualsevol altra persona o entitat pública o privada.

Article 12.

Si la subvenció o l'auxili s'atorguen per un subjecte passiu de la contribució especial, el seu import es destinarà primerament a compensar la quota de la respectiva persona o entitat. Si el valor de la subvenció o auxili excedeix de dita quota, l'excés reduirà, a prorrata, les quotes dels altres subjectes passius.

QUOTA TRIBUTÀRIA

Article 13.

La base imposable de les contribucions especials es repartirà entre els subjectes passius, tenint en compte la classe i naturalesa de les obres i serveis, amb subjecció a les regles següents:

  1. Amb caràcter general, s'aplicaran conjuntament o separadament, com a mòduls de repartiment, els metres lineals de façana dels immobles, la seva superfície, el seu volum edificable i el valor cadastral a efecte de l'Impost municipal sobre béns immobles.
  2. Si es tracta de l'establiment i millora del servei d'extinció d'incendis, podran ser distribuïdes entre entitats o societats que cobreixin el risc per béns ubicats al terme municipal, proporcionalment a l'import de les primes recaptades l'any immediatament anterior. Si la quota exigible a cada subjecte passiu fos superior al 5 per cent de l'import de les primes recaptades, l'excés es traslladarà als exercicis successius fins a la seva total amortització.
  3. En el cas de les obres a què es refereix l'apartat d) de l'article 7 d'aquesta Ordenança, l'import total de la contribució especial serà distribuït entre les companyies o empreses que hagin d'utilitzar-les, en raó a l'espai reservat a cada una o en proporció a la total secció, encara que no les emprin immediatament.

MERITACIÓ

Article 14.

Les contribucions especials es meriten en el moment en què les obres s'hagin executat o el servei hagi començat a prestar-se. Si les obres són fraccionades, la meritació es produirà per a cada un dels subjectes passius des que s'hagin executat les corresponents a cada tram o fracció de l'obra.

Article 15.

Sense perjudici del disposat a l'article anterior, un cop aprovat l'acord concret d'imposició i ordenació, l'Ajuntament podrà exigir a la bestreta el pagament de les contribucions especials en funció de l'import del cost previst per a l'any següent. No es podrà exigir l'avançament d'una nova anualitat sense que s'hagin executat les obres per a les quals s'exigí el corresponent avançament .

Article 16.

El moment de la meritació de les contribucions especials es tindrà en compte a l'efecte de determinar la persona obligada al pagament, conformement als articles 6 i 7 d'aquesta Ordenança, encara que a l'acord concret d'ordenació figuri com a subjecte passiu qui ho sigui amb referència a la data de la seva aprovació i que hagués anticipat el pagament de les quotes, d'acord amb el que disposa l'article anterior.

Quan la persona que figuri com a subjecte passiu a l'acord concret d'ordenació i n'hagi estat notificada, transmeti els drets sobre els béns o explotacions que motiven la imposició en el període comprès entre l'aprovació de dit acord i el de naixement de la meritació, estarà obligada a informar l'Administració municipal de la transmissió efectuada, dins del termini d'un mes des de la data d'aquesta i, si no ho fa, la dita Administració podrà dirigir l'acció per al cobrament contra qui figurava com a subjecte passiu en dit expedient.

Article 17.

Un cop finalitzada la realització total o parcial de les obres, o iniciada la prestació del servei, es procedirà a assenyalar els subjectes passius, la base i les quotes individualitzades definitives. Es giraran les liquidacions que pertoqui i es compensaran com a entregues a compte els pagaments anticipats que s'haguessin fet. Els òrgans competents de l'Ajuntament realitzaran aquest senyalament, ajustant-se a les normes de l'acord concret d'ordenació del tribut per a l'obra o servei de què es traci.

Article 18.

Si els pagaments anticipats s'haguessin efectuats per persones que no tenen la condició de subjectes passius en al data de la meritació del tribut o bé s'excedissin de la quota individual definitiva que els correspongui, l'Ajuntament practicarà d'ofici la devolució pertinent.

NORMES SOBRE IMPOSICIÓ, ORDENACIÓ I GESTIÓ

Article 19.

L'exacció de contribuents especials per obres o serveis necessitarà, en cada cas concret, l'adopció prèvia d'acords d'imposició i ordenació i entre d'altres extrems contendrà els següents:

  1. Cost previ de les obres o serveis
  2. Quantitat a repartir entre els beneficiaris
  3. Criteris de repartiment
  4. La remissió a aquesta Ordenança quant als altres elements de la relació tributària.

Article 20.

L'acord relatiu a la realització d'una obra o a l'establiment o ampliació d'un servei que s'hagi de costejar mitjançant contribucions especials, no es podrà executar fins que no s'hagi aprovat l'ordenació concreta d'aquestes.

Article 21.

Un cop adoptat l'acord concret d'ordenació de contribucions especials i determinades les quotes a satisfer, aquestes seran notificades individualment a cada subjecte passiu, si aquest o el seu domicili són coneguts i, en defecte seu, per edictes. Els interessats podran formular recurs de reposició davant l'Ajuntament, que podrà versar sobre la procedència de les contribucions especials, el percentatge del cost que hagin de satisfer les persones especialment beneficiades o les quotes assignades.

Article 22.

Un cop determinada la quota que s'ha de satisfer, la Corporació podrà concedir, a sol·licitud del subjecte passiu, el seu fraccionament o ajornament, per un termini màxim de 5 anys.

Article 23.

Quan les obres i serveis de la competència local siguin realitzades o prestats per un ajuntament amb la col·laboració econòmica d'altra entitat local, i sempre que s'imposin contribucions especials, d'acord amb el que disposa la Llei, la seva gestió i recaptació es farà per part de l'ajuntament que prengui a càrrec seu la realització de les obres o l'establiment o ampliació dels serveis, sense perjudici que cada entitat conservi la seva competència respectiva en ordre als acords d'imposició i d'ordenació.

En el supòsit que l'acord concret d'ordenació no sigui aprovat per una de dites entitats, quedarà sense efecte la unitat d'actuació i cadascuna separadament adoptarà les decisions que escaiguin.

COL·LABORACIÓ CIUTADANA

Article 24.

Els propietaris o titulars afectats per les obres es podran constituir en associació administrativa de contribuents i promoure la realització d'obres o l'establiment o ampliació de serveis per l'Ajuntament; s'hauran de comprometre a sufragar la part que correspongui aportar a aquesta quan la seva situació financera no ho permeti, a més a més de la que els correspongui segons la naturalesa de l'obra o servei.

Així mateix, els propietaris o titulars afectats per la realització de les obres o l'establiment o ampliació de serveis promoguts per l'entitat local, es podran constituir associacions administratives de contribuents en el període d'exposició al públic de l'acord d'ordenació de les contribucions especials.

Article 25.

Per a la constitució de les associacions administratives de contribuents a què es refereix l'article anterior, s'haurà de prendre l'acord per la majoria absoluta dels afectats, sempre que representin, almanco, els dos terços de les quotes s'hagin de satisfer.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queda derogada qualsevol normativa municipal d'igual o inferior rang contrària a aquesta Ordenança.

DISPOSICIÓ FINAL

La present modificació de l'ordenança entrarà en vigor el dia següent de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

 

Deià, a la data de la signatura digital: (26 de juliol de 2022)

El batle Lluís Enric Apesteguia Ripoll