Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 412981
Ordenança reguladora de la taxa per a rodatges cinematogràfics i reportatges fotogràfics comercials

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Acord del Ple de data 26 de maig de 2022 de l'Ajuntament de Deià pel qual s'aprova definitivament la modificació de l'Ordenança Reguladora de la taxa per a rodatges cinematogràfics i reportatges fotogràfics comercials.

Havent-se aprovat definitivament l'expedient de modificació de l'Ordenança Reguladora de la taxa per a rodatges cinematogràfics i reportatges fotogràfics comercials en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

ORDENANÇA REGULADORA DE LA TAXA PER A RODATGES CINEMATOGRÀFICS I REPORTATGES FOTOGRÀFICS COMERCIALS

Article 1. Fonament i naturalesa

D'acord amb el previst als articles 20.3 n del Real Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals , de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 de dit text legal, aquest Ajuntament estableix la taxa per a rodatges cinematogràfics i reportatges fotogràfics.

Article 2. Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial que té lloc per l'ocupació de terrenys d'ús públic per a rodatges cinematogràfics i reportatges fotogràfics.

Article 3. Subjecte passiu

Són subjectes passius de les taxes, en concepte de contribuents, les persones físiques i jurídiques, així com les entitats a que es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària, a favor de les quals s'atorguin les llicències per gaudir l'aprofitament especial, o les que se'n beneficien de l'aprofitament, si és que es varen procedir sense l'autorització corresponent.

Article 4. Responsables

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu totes les persones que siguin causants o col·laborin en la realització d'una infracció tributària.

2. Els copartíceps o cotitulars de les Entitats jurídiques o econòmiques a que es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària respondran solidàriament en proporció a ses seves respectives participacions de les obligacions tributàries de dites Entitats.

3. Els administradors de persones jurídiques que no haguessin realitzat els actes necessaris de la seva competència per el compliment de les obligacions tributàries d'aquelles respondran subsidiàriament dels següents deutes:

  • Quan s'ha comes una infracció tributària simple, de l'import de la sanció.
  • Quan s'hagi comes una infracció tributària greu, de la totalitat del deute exigible.
  • En supòsits de cessament de les activitats de la societat, de l'import de les obligacions tributàries pendents en la data del cessament.

La responsabilitat s'exigirà en tot cas en els termes i de conformitat al procediment previst en la Llei General Tributària.

Article 5. Quota tributària

La quantia de la taxa regulada en aquesta ordenança serà la que es fixa en les tarifes contingudes a l'apartat següent:

- Llicències per rodatge cinematogràfic, anuncis i/o videoclips

  • De dia 1r de maig a dia 30 d'octubre: 2.000,00€/dia
  • De dia 1r de novembre a dia 30 d'abril: 1.000,00€/dia

- Llicències per a rodatge de documentals

  • De dia 1r de maig a dia 30 d'octubre: 500,00€/dia
  • De dia 1r de novembre a dia 30 d'abril: 250,00€/dia

- Llicències per reportatges fotogràfic

  • De dia 1r de maig a dia 30 d'octubre: 300,00€/dia
  • Dei dia 1r de novembre a dia 30 d'abril: 150,00€/dia

- Reserves d'aparcament

Per menys de 5 places:

  • De dia 1r de maig a dia 30 d'octubre: 10,00€ per plaça i hora
  • De dia 1r de novembre a dia 30 d'abril: 5,00€ per plaça i hora

Per entre 5 i 10 places:

  • De dia 1r de maig a dia 30 d'octubre: 20,00€ per plaça i hora
  • De dia 1r de novembre a dia 30 d'abril: 5,00€ per plaça i hora

Per més de 10 places:

  • De dia 1r de maig a dia 30 d'octubre: 30,00€ per plaça i hora
  • De dia 1r de novembre a dia 30 d'abril: 5,00€ per plaça i hora

- Canvi de dia respecte al sol·licitat: 100€

Article 6. Bonificacions

Es podrà atorgar bonificacions a les llicències de rodatge i reportatge (mai en les reserves d'aparcament) per les següents raons, acumulables si no s'indica el contrari fins a un màxim del 100%:

  1. Quan l'equip estigui conformat per un 50% o més de persones empadronades a Deià: 100%
  2. Quan la llengua de la gravació sigui la catalana: 20%
  3. Quan es contractin serveis d'empreses amb local o seu fiscal a Deià: 15%
  4. Quan la gravació es realitzi per encàrrec d'una institució o empresa pública: 50%
  5. Quan es tracti d'una producció de la Radiotelevisió de les Illes Balears: 100%
  6. Quan es tracti d'una coproducció de la Radiotelevisió de les Illes Balears: 50%
  7. Quan es tracti d'una producció o una coproducció de qualsevol altra radiotelevisió pública de l'Estat espanyol: 30% (en aquest cas el percentatge de bonificació no se sumarà al previst al punt anterior)
  8. Quan la productora tengui la seu fiscal a les Illes Balears: 20%
  9. Quan al resultat final hi figuri “Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Deià” a un lloc o moment destacat i visible: 10%
  10. Quan sigui un anunci amb finalitats benèfiques d'entitats sense ànim lucratiu: 100%
  11. Quan sigui l'anunci d'un producte que es produeixi a les Illes Balears: 20%
  12. Per cada persona amb una discapacitat superior al 30%: 5%

La documentació acreditativa de les circumstàncies que poden donar lloc a la bonificació s'han d'acreditar, conjuntament amb una memòria explicativa, en el moment de la sol·licitud de la llicència, amb excepció de l'especificada al punt 9è per a la qual es farà una declaració responsable.

Article 7. Obligats al pagament

Estan obligats al pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança les persones o entitats a favor de les quals s'atorguin les llicències, o les que se'n beneficien de l'aprofitament, si és que es varen procedir sense l'autorització corresponent.

Article 8. Normes de tramitació

1. Les quantitats exigibles d'acord amb les tarifes es liquiden per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i tenen caràcter irreductible per al període autoritzat.

2. Les sol·licituds s'hauran de fer amb una antelació mínima de 7 dies d'antelació, excepte la sol·licitud de canvi de dia que s'haurà de fer amb una antelació mínima de 24 hores.

3. De conformitat amb el previst a l'article 26 de del Real Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, i amb el fi de garantir sempre els drets de l'administració, tota sol·licitud de llicència perquè pugui ser admesa a tràmit s'hi haurà d'adjuntar un justificant del dipòsit previ d'aquesta taxa.

4. Les persones o entitats interessades en la concessió d'aprofitaments regulats en aquesta ordenança han de sol·licitar-ne prèviament la llicència corresponent, realitzar el dipòsit previ a què es refereix l'article 5.2.a) següent i formular una declaració on consti la superfície de l'aprofitament i els elements que s'hi instal·laran. A més, hi han d'adjuntar un pla detallat de la superfície que es pretén ocupar i de la seva situació dins del municipi. Els serveis tècnics d'aquest municipi comprovaran i investigaran les declaracions que hagin formulat els interessats, i les autoritzacions es concediran si no es troben deficiències amb les peticions de llicències. Si n'hi ha, aquestes es notificaran als interessats i es giraran, si és el cas, les liquidacions complementàries que escaiguin. Les autoritzacions es concediran quan els interessats hagin arreglat les deficiències i, si escau, quan hagin realitzat els ingressos complementaris corresponents. En el cas que les autoritzacions es deneguin, els interessats poden sol·licitar a aquest Ajuntament la devolució de l'import ingressat.

5. No es considerarà l'ocupació de la via pública fins que no s'hagi abonat i obtingut la llicència corresponent.

6. La presentació de la baixa tendrà efecte a partir del primer dia del període natural de temps següent assenyalat en l'epígraf de la tarifa corresponent. La no presentació de la baixa determina l'obligació de continuar abonant la taxa.

7. Les autoritzacions tenen caràcter personal i no poden cedir-ne o subarrendar-se a terceres persones. L'incompliment d'aquest precepte provocarà l'anul·lació de la llicència, sense perjudici de les quanties que les persones interessades hagin d'abonar.

Article 9. Meritació

1. L'obligació de pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança neix:

a) Quan es tracta de concessions de nous aprofitaments de la via pública, en el moment de sol·licitar la llicència corresponent.

2. El pagament de la taxa es realitza:

a) Quan es tracta de concessions de nous aprofitaments per ingrés directe en la dipositaria municipal o allà on establís l'ajuntament, però sempre abans de retirar la llicència corresponent. Aquest ingrés tendrà caràcter de dipòsit previ, d'acord amb el que disposa l'article 26 del Real Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals , i s'elevarà a definitiu quan es concedeixi la llicència corresponent.

Article 10. Abast de les llicències

Les llicències donen dret a la gravació o fotografia en espais públics, però en cap cas al seu tancament ni ús exclusiu.

Article 11. Revocació de llicències

Es podran revocar les llicències en els supòsits que tot seguit s'indiquen, amb pèrdua de l'import ingressat en concepte de taxes i sense dret a indemnització, així com la inhabilitació per obtenir futures llicències d'ocupació de via pública durant el termini establert i amb la prèvia instrucció de l'expedient corresponent:

1. Per falsedat o ocultació maliciosa de les dades facilitades en sol·licitar la llicència.

2. Per extralimitació o incompliment manifest i reiteratiu de les condicions.

3. Per producció de molèsties a tercers acreditades a l'expedient, com a conseqüència de la transmissió de renous superiors als nivells legalment permesos.

4. Per cometre o propiciar la comissió d'activitats il·legals, prohibides o no permeses a la via pública, degudament informades per la Policia Local.

5. Per desacatament als agents de l'autoritat en l'exercici de les seves funcions.

6. Quan es realitzi una activitat diferent a l'autoritzada.

7. En cas de pèrdua de vigència de la llicència de funcionament de l'activitat.

8. Per concórrer qualsevol de les causes de denegació previstes en aquesta ordenança.

9. Per excessiva ocupació de la via pública acreditada en l'expedient.

10. Per l'incompliment de l'horari autoritzat.

Article 12. Denegacions

Les resolucions denegatòries de sol·licituds de llicències es faran de forma raonada i motivada, fonamentada en algun dels motius següents:

1. Quan no es compleixin els requisits i criteris tècnics establerts en la present ordenança.

2. Per no estar al corrent de pagament dels tributs municipals.

3. Per no complir els requisits legals exigits per a l'exercici de l'activitat en qüestió.

4. Quan s'interfereixi o es pugui interferir de forma inassumible el trànsit habitual dels vianants o de vehicles, o en la capacitat d'aparcament del municipi, d'acord amb l'informe previ de Policia.

5. Quan s'interfereixi o es pugui interferir de forma inassumible la vida habitual dels ciutadans del municipi.

6. Quan se sol·liciti una ocupació de la via pública excessiva.

7. Per falta d'espai dins la zona autoritzable.

8. Quan pugui interferir les entrades d'habitatges veïns.

Article 13. Discrecionalitat

En els casos no previstos en la present ordenança, l'adopció de la resolució pertinent s'adoptarà en base a la llibertat de decisió o discrecionalitat, amb l'aplicació dels criteris anàlegs previstos en la present ordenança, en funció d'unes circumstàncies existents col·lectives o particulars, d'acord amb els informes dels tècnics municipals.

Article 14. Infraccions i sancions

Les infraccions i sancions en matèria tributària es regiran per el disposat en la Llei General Tributària.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queda derogada l'Ordenança reguladora de la taxa per a rodatges cinematogràfics i reportatges fotogràfics comercials al municipi de Deià, publicada al BOIB 170 de 19 de desembre de 2019.

DISPOSICIÓ FINAL

La present modificació d´ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i sempre per al curs fiscal posterior a la seva aprovació, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació  expressa.

 

Deià, a la data de la signatura digital (26 de juliol de 2022)

El batle Lluís Enric Apesteguia Ripoll