Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 412789
Ordenança fiscal reguladora de l´estacionament de vehicles limitat i controlat amb parquímetres i les seves taxes

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Acord del Ple de data 26 de maig de 2022 de l'Ajuntament de Deià pel qual s'aprova definitivament la modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l´estacionament de vehicles limitat i controlat amb parquímetres i les seves taxes.

Havent-se aprovat definitivament l'expedient de modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l´estacionament de vehicles limitat i controlat amb parquímetres i les seves taxes en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L´ESTACIONAMENT DE VEHICLES LIMITAT I CONTROLAT AMB PARQUÍMETRES I LES SEVES TAXES.

Article 1. Concepte

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i de l´article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d´abril, reguladora de les bases de règim local, i conformament al qual disposen els articles 15 a 19 del Text Refós de la Llei d´Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març; aquest Ajuntament estableix la taxa per a l´estacionament de vehicles de tracció mecànica a les vies públiques municipals delimitades com a zona blava, les normes de la qual s´atenen a allò que estableix l´article 57 de l´esmentat Text Refós.

Article 2. Fet imposable.

1. Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l´aprofitament especial dels terrenys d´ús públic i local per a l´estacionament de vehicles de tracció mecànica dins de les zones que, a aquest efecte, es determinin i amb les limitacions que pugui establir l´autoritat competent.

2. Els propietaris dels vehicles següents no estan subjectes a la taxa regulada per aquesta Ordenança:

  1. Motocicletes i ciclomotors de dues rodes.
  2. Els vehicles estacionats en zones reservades per a la seva categoria o activitat.
  3. Els vehicles del servei públic de taxi, quan el conductor estigui.
  4. Els vehicles en servei oficial, degudament identificats, propietat d´organismes de l´Estat, Comunitat Autònoma, illa o municipi, que estiguin destinats directament i exclusivament a la prestació dels serveis públics de la seva competencia quan realitzin aquests serveis.
  5. Els vehicles de les representacions diplomàtiques i consulars acreditades a Espanya, vehicles assignats amb plaques de matrícula diplomàtica i consular, com també els vehicles assignats al servei d´una oficina consular dirigida per un funcionari consular honorari.

Tot això a condició de reciprocitat.

  1. Els vehicles destinats a l´assistència sanitària que pertanyin a la Seguretat Social o a la Creu Roja i les ambulàncies.
  2. Els vehicles propietat de minusvàlids que disposin de l´acreditació oficial d´aquesta condició.
  3. Els vehicles elèctrics.

3. A la zona de son Marroig en queden exclosos també:

  1. Els vehicles amb la targeta acreditativa per a residents a Deià.
  2. Els vehicles que estiguin acreditats per a esdeveniments que es desenvolupin a son Marroig, per als qual s´habilitarà en tot cas un aparcament alternatiu.

Article 3. Subjectes passius contribuents i responsables.

  1. Són subjectes passius els conductors que estacionin els vehicles en els termes previstos a l´article anterior, apartat 1er.
  2. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei General Tributària.
  3. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l´abast que assenyala l´article 43 de la Llei General Tributària.

Article 4. De la quota tributària.

La quota tributària es determinarà d´acord amb les tarifes següents:

 

1r abril – 31 octubre

1r novembre – 31 març

 

Zona Deià

 

30 minuts (mínim)

0,70€

0,50€

120 minuts (màxim)

2,80€

2,00€

 

 

Zona Cala Deià

 

60 minuts (mínim)

1,40€

Exempta

240 minuts (màxim)

5,60€

Exempta

 

Zona Son Marroig

 

45 minuts (mínim)

1€

1€

480 minuts (màxim)

10€

8€

 

Autobusos zona son Marroig

 

30 minuts (mínim)

6€

2€

300 minuts(màxim)

28€

20€

 

Elements comuns

 

Fracció mínima

0,05€

 

Aquesta quota tributar a serà aplicable de dilluns a diumenge amb els següents horaris:

ZONA DE DEIÀ     

  • De dia 1r d´abril a 31 d´octubre de les 10:00 a les 21:00h.
  • De dia 1r de novembre a 31 de març de les 10:00 a les 18:00h

ZONA DE CALA DEIÀ

  •  De dia 1r d´abril a 31 d´octubre de les 10:00 a les 20:00h.

ZONA DE SON MARROIG

  • De dia 1r d´abril a 31 d´octubre de les 10:00 a les 21:00h.
  • De dia 1r de novembre a 31 de març de les 10:00 a les 18:00h.

La batlia podrà determinar mitjançant resoluciò que entre el 1r de novembre i el 31 de març a la Zona de Deià el temps màxim d´estacionament sigui de 240 minuts amb un preu de 4€

Article 5. Declaració i ingrés

1. L´Ajuntament fixarà i senyalitzarà amb color blau els vials, zones i/o places en què seran aplicable les normes de la present Ordenança perquè els usuaris tinguin el degut coneixement. Aquesta senyalització es farà horitzontalment i verticalment, segons allò que disposi el Reglament General de Circulació.

Els espais reservats a càrrega i descàrrega, fora de l´horari destinat a aquesta funció, també quedaran regulats per aquesta ordenança.

L´alcaldia queda habilitada per a determinar mitjançant l´oportuna resolució les vies públiques que se sotmetran a aquest règim i la seva agrupació en zones i subzones, així com les modificacions que resultin necessàries. Així mateix, queda habilitada per a excloure determinades zones per motius d´interès públic com puguin ser festes o actes multitudinaris.

​​​​​​​2. El pagament de la taxa es realitzarà:

Mitjançant l´adquisició dels efectes municipals valorats, “tiquets d´estacionament”, corresponents a la zona on s´estacioni. Els tiquets s´obtindran introduint monedes o amb targeta de crèdit a màquines expenedores especialment habilitades a llocs pròxims i visibles, i s´indicarà claramente el dia, mes, hora i minuts màxims en què es permetrà l´estacionament, així com la quantitat pagada.

Aquests tiquets s´hauran d´adquirir en els llocs habilitats a aquest efecte. Per a acreditar l´esmentat pagament, aquest tiquet s´haurà d´exhibir a la part interior del parabrisa, de forma totalment visible des de l´exterior.

L´alcaldia quan es donin les circumstàncies que així ho aconsellin per a l´interès municipal podrà implantar altres sistemes d´acreditació del pagament.

Article 6. Infraccions.

Es consideraran infraccions a aquesta ordenança: estacionar sense tiquet, no posar el tiquet a un lloc adequat i visible, tenir estacionat el vehicle per un temps superior a l´indicat al tiquet o exhibir un tiquet d´una zona tarifària o d´un altre municipi.

Article 7. Sancions

S´estableix el següent quadre de denúncies, codis i imports de les mateixes per incompliment de les normes d´aparcament el Reglament general de circulació:

Art. 94.2b Estacionar el vehicle en una zona habilitada per l´autoritat municipal amb limitació horària sense col.locar el distintiu que l´autoritza: 80€

Art. 94.2b Estacionar el vehicle en una zona habilitada per l´autoritat municipal excedint el temps màxim d´estacionament permès per l´ordenança municipal: 40€

Els infractors amb residencia fora del territori espanyol hauran d´abonar la denúncia a l´acte, aplicant el 50% de descompte, en els termes que estableix la normativa general vigent.

Segons la Llei de Seguretat Viària, tots els infractors que abonin les denúncies abans de 20 dies de la notificació tindran dret a la reducció del 50% del valor de la infracció.

Article 8. Anul.lació de sanció.

Una sanció per a tenir estacionar el vehicle per un temps superior a l´indicat al tiquet, sempre que aquest temps no excedeixi els 60 minuts, l´usuari podrà anul.lar la tramitació de la denúncia obtenint un segon tiquet especial de 6€ en què ha de constar l´hora de la seva impressió.

Aquest bitllet, amb el primer i l´avís de sanció, seran introduïts a la ranura especialment habilitada a la màquina expenedora o lliurats a les dependències de la Policia Local.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Amb l´aprovació d´aquesta ordenança es deroga l´Ordenança fiscal reguladora de l´estacionament de vehicles limitat i controlat amb parquímetres i les seves taxes publicada al BOIB 19 de 5 de febrer de 2022.

DISPOSICIÓ FINAL

La present modificació d´ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i sempre per al curs fiscal posterior a la seva aprovació, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació  expressa.

 

A Deià, a data de la signatura electrónica (26 de juliol de 2022)

El batle Lluís Enric Apesteguia Ripoll