Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AFERS SOCIALS I ESPORTS

Núm. 404929
Resolució de la consellera d’Afers Socials i Esports per la qual es declara com a servei prioritari de nova creació el Servei de Promoció de l’Autonomia Personal per infants en edats compreses entre els 6 i 11 anys en situació de dependència, de la xarxa pública i concertada en l’àmbit dels serveis socials de les Illes Balears, amb entitats autoritzades, per als anys 2022-2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

L'article 13 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència (LAPAD), disposa que l'atenció a les persones en situació de dependència i la promoció de la seva autonomia personal s'han d'orientar cap a la consecució d'una millor qualitat de vida i autonomia personal, en un marc d'igualtat d'oportunitats efectiva, d'acord amb els objectius següents:

a) Facilitar-los una existència autònoma en el seu medi habitual, tot el temps que vulguin i sigui possible.

b) Proporcionar-los un tracte digne en tots els àmbits de la seva vida personal, familiar i social, i facilitar la seva incorporació activa en la vida de la comunitat.

El Servei de Promoció de l'Autonomia Personal i prevenció de la situació de dependència es regula pel Decret 86/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis socials d'atenció a persones grans i persones amb discapacitats, i es regulen els requisits d'autorització i acreditació dels serveis residencials de caràcter suprainsular per a aquests sectors de població.

La Conselleria d'Afers Socials i Esports ha garantit fins ara l'atenció als infants recent nats fins als 6 anys, mitjançant actuacions d'atenció primerenca, a l'empara del Decret 85/2010, de 25 de juny, pel qual es regula la xarxa pública i concertada d'atenció primerenca en l'àmbit dels serveis socials de les Illes Balears. S'ha d'entendre, en aquest sentit, que les actuacions d'atenció primerenca s'emmarquen en el conjunt d'actuacions de promoció de l'autonomia personal dels infants.

El Servei de diagnòstic i Atenció Primerenca (SEDIAP) ofereix les atencions necessàries per a la promoció de l'autonomia dels infants en aquest cicle de desenvolupament. Així, els SEDIAP s'han convertit en els equips especialitzats d'atenció infantil desplegats per tot el territori de la comunitat autònoma. Per tant, els serveis socials d'atenció a la infància disposen d'uns equips altament especialitzats, amb una trajectòria de tractament de casos que fan recomanable que puguin estendre a noves etapes de desenvolupament infantil les atencions tècniques especialitzades que aquests necessiten. 

A causa de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, es necessari posar en marxa de manera urgent accions per tal de promoure al màxim l'autonomia personal de les persones en situació de dependència, ja que s'han vist greument perjudicades per les conseqüències físiques i psicosocials d'aquesta pandèmia, especialment els infants i els majors en situació de dependència.

D'altra banda, en els darrers mesos s'ha produït un important increment de la inflació i l'IPC que ha gravat els pressuposts de les famílies, i amb l'objectiu d'amortir els efectes econòmics que suposa la guerra a Ucraïna sobre els subministraments bàsics d'aliments, carburants i energia en la població de les Illes Balears, amb especial incidència en la socialment més vulnerable, es considera necessària la posada en marxa del servei de promoció de l'autonomia personal als infants en edats compreses entre els 6 a 11 anys.

Es tracta de donar continuïtat a una inversió de capital humà i tècnic feta en els darrers quinze anys en atenció a infants en situació de dificultats maduratives i dependència, per tal que l'atenció especialitzada que han rebut des del naixement puguin seguir donant-se, sense que per motius de renda familiar s'hagi de veure interrompuda. En aquest sentit s'ha de remarcar, a més, que no hi ha serveis públics a la CAIB per a aquestes edats per a infants en situació de dependència, de manera que les famílies han d'acudir a serveis privats, que moltes vegades no poden costejar.

És voluntat de la Conselleria d'Afers Socials i Esports oferir el servei de promoció de l'autonomia personal als infants en edats compreses entre els 6 a 11 anys, en situació de dependència i a les persones majors en situació de dependència, atès que es tracta d'una prestació garantida de la Cartera bàsica de serveis socials que, com a tal, contribueix a la qualitat de vida de les persones beneficiàries.

La posada en marxa d'aquests servei suposarà necessàriament l'autorització de les entitats que vulguin prestar-lo. Actualment no hi ha cap entitat autoritzada per realitzar aquesta activitat en infants entre 6 i 11 anys. La manca d'entitats autoritzades per atendre les necessitats de les persones en situació de dependència suposa un greu perjudici per aquestes.

La Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, disposa que les actuacions dels poders públics en matèria de serveis socials persegueixen, entre d'altres, els objectius de promoure l'autonomia personal, familiar i dels grups, prevenir i atendre les situacions de vulnerabilitat de les persones, i detectar, prevenir i atendre les necessitats derivades de la dependència amb l'objectiu de promoure l'autonomia de les persones.

Al Decret 86/2010 de 25 de juny de 2010 s'estableixen els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis socials d'atenció a persones grans i persones amb discapacitats, i es regulen els requisits d'autorització i acreditació dels serveis residencials de caràcter suprainsular per a aquests sectors de població, modificat pel Decret 54/2013 i pel Decret 31/2016.

La Disposició final primera del Decret llei 4/2022 de 30 de març, pel qual s'adopten mesures extraordinàries i urgents per pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra a Ucraïna modifica la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears i hi afegeix un nou article, l'article 83 bis amb la redacció següent:

Autorització excepcional per a serveis prioritaris de nova creació

1. Quan per circumstàncies sobrevingudes, relacionades amb situacions de crisi sanitària, humanitària o socioeconòmica, que requereixen la posada en funcionament de serveis essencials d'atenció a la població que no consten a la Cartera de Serveis Socials o pels quals no existeixen entitats concertades, la consellera d'Afers Socials i Esports pot dictar una resolució de declaració de servei prioritari de nova creació. Aquesta resolució s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, amb els requisits bàsics del servei prioritari de nova creació, l'habilitació d'un període d'autorització excepcional de prestació de serveis, i l'establiment d'un termini de presentació de sol·licituds per part de les entitats interessades.

2. Les sol·licituds d'autorització excepcional s'han d'acompanyar d'una declaració jurada que compleixen els requisits bàsics per dur a terme el servei considerat prioritari.

3. El director general competent en planificació social, una vegada comprovada aquesta documentació, ha de resoldre la concessió d'una autorització excepcional per a la posada en marxa del servei prioritari de nova creació. L'autorització tindrà una durada màxima de 18 mesos, sense possibilitat d'ampliació o pròrroga del termini.

4. Les entitats així autoritzades s'obliguen, des del mateix moment en què es dicti resolució, a presentar, davant l'administració que correspongui, la sol·licitud d'autorització o acreditació del servei, pel procediment ordinari.

Fonaments de dret

1. La Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

2. La Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears.

3. La Llei 3/2003, de 26 de novembre, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears.

4. Llei 12/2018 de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

5. El Decret 66/2016, de 18 de novembre, pel qual s'aprova la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2017-2020 i s'estableixen principis generals per a les carteres insulars i locals.

6. El Decret 48/2017, de 27 d'octubre, pel qual s'estableixen els principis generals als quals s'han de sotmetre els concerts socials.

7. El Decret 86/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals i les directrius de coordinació per a l'autorització i l'acreditació dels serveis socials d'atenció a persones grans i persones amb discapacitats, i es regulen els requisits d'autorització i acreditació dels serveis residencials de caràcter suprainsular per a aquests sectors de població, modificat pel Decret 54/2013 i pel Decret 31/2016.

8. El Decret 83/2010, de 25 de juny, pel qual s'estableixen els principis generals del procediment per al reconeixement de la situació de dependència, la intensitat de protecció dels serveis i el règim de compatibilitat de les prestacions del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència en l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i es crea la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència de les Illes Balears, modificat pel Decret 5/2016.

9. El Decret 10/2013, de 28 de febrer, pel qual es fixen els principis generals del Registre Unificat de Serveis Socials de les Illes Balears i dels procediments per a l'autorització i l'acreditació de serveis socials, i es regulen la secció suprainsular del Registre i els procediments per autoritzar i acreditar serveis socials d'àmbit suprainsular.

10. Proposta de resolució del director general d'Atenció a la Dependència de data 14 de juliol de 2022 relativa a la declaració com a servei prioritari de nova creació el Servei de Promoció de l'Autonomia Personal per infants en edats compreses entre els 6 i 11 anys en situació de dependència, de la xarxa pública i concertada en l'àmbit dels serveis socials de les Illes Balears, amb entitats autoritzades, per als anys 2022-2023.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Declarar el Servei de Promoció de l'Autonomia Personal per infants en edats compreses entre els 6 i 11 anys en situació de dependència, de nova creació, com a prioritari, d'acord amb el que estableix l'article 83 bis, de la Llei 4/2009, d'11 de juny, durant el termini de 18 mesos.

2. Les entitats interessades i que compleixin els requisits que s'estableixen a l'annex 1 d'aquesta resolució, podran presentar, en el termini de deu dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, les sol·licituds d'autorització excepcional per al termini de 18 mesos.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Afers Socials i Esports en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. 

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà que s'hagi publicat la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 18 de juliol de 2022

La consellera d'Afers Socials i Esports Fina Santiago Rodríguez

Documents adjunts