Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

PARLAMENT DE LES ILLES BALEARS

Núm. 268032
Resolució de Presidència per la qual s’aproven la convocatòria, les bases, els temaris i es designa el tribunal de les proves selectives per a l’ingrés, per torn lliure, d’una plaça de lletrat o lletrada del Parlament de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 3 de l'Estatut de personal del Parlament de les Illes Balears disposa que són funcionaris de carrera del Parlament de les Illes Balears els que, en virtut de nomenament legal, hagin estat incorporats amb caràcter permanent al seu servei mitjançant una relació professional regulada estatutàriament i retribuïda amb càrrec al pressupost d'aquesta institució.

L'article 47 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que el conjunt de places vacants de personal funcionari i de personal laboral constitueix l'oferta anual d'ocupació pública, amb dotació pressupostària, la cobertura de les quals resulta necessària i no és possible amb el personal existent.

L'article 11.1 de l'Estatut de Personal regula que correspon al cos de lletrats exercir les funcions d'assessorament jurídic i tècnic a la Mesa del Parlament, a les meses de les comissions i a les ponències, així com la redacció, de conformitat amb els acords adoptats pels esmentats òrgans, de les resolucions, dels informes i dels dictàmens, i l'aixecament de les actes corresponents, la representació i la defensa del Parlament de les Illes Balears davant els òrgans jurisdiccionals i davant el Tribunal Constitucional i les funcions d'estudi i proposta de nivell superior.

Per altra banda, l'article 13.1 de l'Estatut de Personal del Parlament de les Illes Balears preveu que l'ingrés en el cos de lletrats s'ha de fer, en cas de vacant, per convocatòria pública i lliure i pel sistema d'oposició, concurs oposició i, excepcionalment, per concurs. Per ingressar en el cos de lletrats és necessari trobar-se en possessió del títol de llicenciat o graduat en dret.

Actualment, una plaça de lletrat o lletrada del Cos de lletrats de la cambra roman a la Relació de Llocs de Treball vacant i dotada pressupostàriament.

Per tots aquests motius, una vegada practicada i conclosa la negociació amb la Junta de Personal, i fent ús de les competències que corresponen a la Mesa de la Cambra, amb compliment previ del que estableix l'article 62.3.c) i g) de l'esmentat Estatut de Personal de la Institució parlamentària, dict la següent

Resolució

1. S'aprova la convocatòria d'una oposició en torn lliure per proveir una plaça com a funcionari de carrera del Cos de lletrats del Parlament de les Illes Balears per ocupar el lloc de treball de lletrat o lletrada, atès que l'esmentada plaça roman vacant i dotada pressupostàriament.

2. S'aproven les bases que han de regir aquesta convocatòria, que s'adjunten com a Annex I d'aquesta Resolució. També s'aproven els temes que s'adjunten a l'Annex II.

3. S'aprova la constitució d'una borsa de lletrats per cobrir interinitats en aquest cos, com a resultat de la finalització del procés selectiu, tot d'acord amb l'establert a les normes vigents aprovades per la Mesa en sessió de dia 21 de juny de 2016 en matèria de creació de borses de funcionaris interins i al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Es deixen sense efecte les borses de lletrats que estiguessin vigents abans de l'aprovació d'aquesta resolució.

4. Es designen els membres de l'òrgan de selecció que consten a l'Annex III.

5. Es publica la informació addicional sobre protecció de dades personals que s'adjunta a l'Annex V.

6. S'ordena la publicació d'aquesta resolució en el Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears (BOPIB), en la pàgina web del Parlament, en el tauler d'anuncis de la Institució i al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la Mesa del Parlament, en el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent de la publicació al BOPIB de la present resolució. Contra la desestimació expressa del recurs de reposició es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del recurs de reposició. Un cop transcorregut un mes de la interposició del recurs potestatiu de reposició sense que s'hagi notificat la resolució, s'entén desestimat per silenci i es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Palma, sense limitació de temps, mentre no hi hagi una resolució expressa.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent de la publicació de la resolució.

No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent. Tot això de conformitat amb els articles 10.1.c i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Palma, 4 de maig de 2022

El president del Parlament de les Illes Balears

Vicenç Thomas i Mulet

 

ANNEX I

Bases de la convocatòria

1. Normes generals

1.1 Es convoca el procés selectiu mitjançant una oposició lliure, per a proveir una plaça vacant de lletrat o lletrada del Parlament de les Illes Balears, amb caràcter de funcionari/a de carrera, del Cos de lletrats del Parlament de les Illes Balears, grup A, subgrup A1, nivell de complement de destí 30 i complement específic de 2.439,38€ mensuals.

1.2 Als funcionaris o funcionàries que accedeixin a aquest Cos els corresponen, amb caràcter general, l'assessorament de les comissions parlamentàries i de llurs meses, amb l'assistència a les sessions de ponència o de les comissions; l'assessorament i, si escau, l'elaboració dels informes de la ponència i dels dictàmens de les comissions; l'assistència al Ple del Parlament, per indicació de la Mesa de la Cambra o de l'oficial o l'oficiala major; l'assistència a les reunions de la Mesa del Parlament i de la Junta de Portaveus, quan els sigui requerida; l'assistència i l'assessorament de les comissions parlamentàries; l'elaboració d'informes i dictàmens concrets sobre qüestions parlamentàries, a requeriment del president o presidenta, de la Mesa, del Ple, d'alguna de les comissions parlamentàries o de l'oficial o de l'oficiala major; la supervisió dels treballs preparatoris de l'activitat parlamentària de les comissions i de les ponències respectives i dels acords que han d'ésser adoptats per les comissions; la preparació i la supervisió dels textos aprovats per les comissions abans de publicar-los; la representació i la defensa del Parlament davant el Tribunal Constitucional i qualsevol altre òrgan jurisdiccional i qualsevol altra tasca d'assessorament, d'estudi i de proposta de nivell superior o d'assistència jurídica que els sigui ordenada pel president o presidenta, per la Mesa, pel Ple o per l'oficial o l'oficiala major.

1.3 Tothom que reuneixi les condicions i vulgui participar en aquesta convocatòria presentarà al registre de l'Oficialia Major del Parlament de les Illes Balears la corresponent instància, dins del termini de 20 dies naturals, que s'iniciarà a partir de la publicació al BOPIB.

1.4 Les proves del procés selectiu no s'iniciaran abans del mes de novembre de 2022.

1.5 Totes les comunicacions i les notificacions derivades d'aquesta convocatòria s'han de fer públiques en el tauler d'anuncis del Parlament i també en la pàgina web del Parlament.

1.6 La prestació del servei s'efectuarà en règim de dedicació exclusiva.

2. Requisits de participació

2.1 Ésser espanyol o tenir la nacionalitat d'algun dels Estats membres de la Unió Europea o d'algun dels països que hagin subscrit un tractat internacional en els termes establerts a l'article 56.1 del Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic.

2.2 Tenir complerts els 18 anys d'edat i no haver arribat a l'edat de jubilació forçosa, ambdues edats referides al dia en què finalitzi el termini de presentació d'instàncies.

2.3 No estar inhabilitat ni suspès per a l'exercici de la funció pública. Ni haver estat separat, mitjançant expedient disciplinari de qualsevol administració pública, òrgan constitucional o estatutari. Ni trobar-se inhabilitat o inhabilitada per sentència ferma per l'acompliment de funcions públiques.

2.4 No patir malaltia ni disminució física o psíquica que impedeixi l'acompliment de les funcions corresponents, tenint la capacitat física i psíquica necessària per a l'exercici de les funcions corresponents a la plaça de lletrat/lletrada.

2.5 L'article 13.1 de l'Estatut de Personal del Parlament de les Illes Balears preveu que per ingressar en el cos de lletrats és necessari trobar-se en possessió del títol de llicenciat o graduat en dret.

2.6 Estar en possessió del certificat C1 de coneixements de català, acreditat mitjançant certificat, títol, diploma o equivalent, expedit u homologat per l'òrgan competent en matèria lingüística del Govern de les Illes Balears o bé per l'Escola Balear d'Administració Pública o els expedits o homologats per la conselleria competent en matèria de política lingüística, o els reconeguts com a equivalents per l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 per la qual es determinen els títols, diplomes i certificats de coneixements de llengua catalana de la Direcció General de Cultura i Joventut (BOIB núm. 34, de 12 de març).

2.7 Aquells aspirants que no tinguin la nacionalitat espanyola, hauran d'aportar les corresponents certificacions d'homologació del títol exigit a l'apartat cinquè pel Ministeri d'Educació i així mateix el de coneixement de la llengua castellana degudament homologat.

3. Presentació d'instàncies i termini per a l'admissió dels aspirants

3.1 Tothom que reuneixi les condicions de la base segona i vulgui participar en aquestes proves presentarà al registre de l'Oficialia Major del Parlament de les Illes Balears la corresponent instància, segons el model que figura a l'annex IV, juntament amb la documentació exigida en aquesta, dins el termini de 20 dies naturals comptadors a partir de l'endemà que s'hagi publicat aquesta convocatòria en el BOPIB.

3.2 Els aspirants que presentin les certificacions o els títols requerits a la base segona, hauran de presentar-los aportant la còpia o les còpies degudament compulsada/es juntament amb la instància.

3.3 La presentació d'instàncies també és podrà realitzar pel procediment establert a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

3.4 Finalitzat el termini de presentació d'instàncies, l'Oficialia Major publicarà la llista provisional d'admesos i exclosos al tauler d'anuncis de la Cambra i a la pàgina web del Parlament de les Illes Balears (www.parlamentib.es). S'hi farà constar el nom i els llinatges i les quatre darreres xifres del DNI, així mateix s'assenyalarà el motiu de la no-admissió dels aspirants exclosos, per tal que aquests, en el termini de 10 dies hàbils comptadors des de la data de publicació de la llista provisional, puguin al·legar o esmenar la causa que ha motivat la seva exclusió provisional.

3.5 Transcorregut el període anterior i en el termini màxim d'un mes, el Tribunal resoldrà les reclamacions que s'hagin pogut presentar, si n'hi ha, i dictarà la corresponent resolució i publicarà la llista definitiva dels aspirants admesos a la pàgina web del Parlament de les Illes Balears i al tauler d'anuncis de la Cambra. En aquesta llista s'inclourà el lloc, la data i l'hora de celebració del primer exercici escrit, si n'és el cas. El primer exercici no podrà celebrar-se abans del mes de novembre de l'any 2022.

4. Òrgan de selecció

4.1 Els òrgans de selecció són els encarregats de dur a terme els procediments selectius d'acord amb el Reglament de composició i funcionament dels tribunals qualificadors i comitès tècnics de valoració del Parlament de les Illes Balears (BOPIB núm. 49, de 12 de juny de 2020).

4.2 La composició de l'òrgan de selecció figura a l'Annex III, d'acord amb els criteris que estableix el Reglament de composició i funcionament dels tribunals qualificadors i comitès tècnics de valoració del Parlament de les Illes Balears en concordança amb el que regula l'article 55.12 de l'Estatut de personal del Parlament de les Illes Balears.

4.3 Als efectes de notificacions e incidències, el Tribunal tendrà la seu al Parlament de les Illes Balears.

5. Proves selectives

El procediment de selecció consistirà en la realització de quatre proves, amb una valoració global i final de 100 punts. Es farà un primer exercici escrit (amb una valoració de 30 punts), un segon exercici oral (amb una valoració de 30 punts), el tercer exercici pràctic (amb una valoració de 30 punts) i un exercici d'idioma (amb una valoració de 10 punts), per aquest ordre.

El Tribunal determinarà el dia, lloc i hora de començament de la prova que es farà públic al tauler d'anuncis i a la pàgina web del Parlament de les Illes Balears (www.parlamentib.es).

El primer exercici escrit serà convocat amb 15 dies naturals d'antelació, com a mínim. Entre cadascun dels exercicis hauran d'haver transcorregut, com a mínim, 3 dies hàbils.

Exercici primer (escrit)

El primer exercici, de caràcter obligatori i eliminatori, consisteix a desenvolupar per escrit dos temes d'entre els que figuren a l'annex II de les presents bases, determinats per sorteig públic, un d'entre els temes dels blocs de:

a. La Teoria general del dret (I)

b. Dret constitucional, estatutari i comunitari (II)

i l'altre d'entre els temes dels blocs de:

a. Dret parlamentari (III)

b. Dret electoral (IV)

El temps màxim per realitzar l'exercici és de quatre hores. La qualificació d'aquest exercici és de 10 punts. Resten eliminats del procés selectiu els aspirants que en aquest exercici no obtinguin un mínim de 5 punts. Qualsevol tema que no hagi estat contestat o que, a criteri del tribunal, mereixi la qualificació inferior a 3 punts comporta l'eliminació de l'aspirant.

Un cop els aspirants hagin acabat l'exercici escrit, els fulls redactats s'han d'introduir en un sobre, en la solapa del qual, un cop tancat, han de signar la persona interessada i el secretari o la secretària del tribunal.

El tribunal, amb una antelació mínima de dos dies naturals, convocarà els aspirants a la lectura de la prova. El dia i l'hora assenyalats el tribunal cridarà individualment els aspirants, que hauran d'obrir el sobre davant el tribunal i llegir els fulls que hagin redactat. En el moment d'obrir el sobre, s'extrauran els fulls que hauran de llegir els aspirants, es fotocopiaran i se n'entregarà una còpia als membres del tribunal perquè puguin seguir la lectura. La lectura podrà ésser enregistrada. El tribunal podrà demanar als aspirants que ampliïn els criteris exposats amb relació als temes exposats. Els aspirants que no llegeixin el text perden llurs drets.

Exercici segon (oral)

El segon exercici, de caràcter obligatori i eliminatori, consistirà en l'exposició oral durant el temps màxim d'una hora de 5 temes trets per sorteig públic per a cada aspirant, d'entre els temes inclosos a l'Annex II de les presents bases, d'acord amb la següent distribució de matèries:

a. Un tema del bloc de Dret constitucional, estatutari i comunitari (II)

b. Un tema del bloc de Dret parlamentari (III)

c. Un tema del bloc del Dret administratiu (V)

d. Un tema del bloc de Dret processal (VIII)

e. Un tema del bloc de Dret financer (VI), Dret civil (VII) i altres branques del dret (IX).

Un cop insaculats els temes pel tribunal i extrets els nombres corresponents per a cada aspirant, aquest disposarà de vint minuts per tal de reflexionar-hi i redactar un guió per a l'exposició posterior; en cap cas no es podrà fer ús de cap llibre, apunts, notes o documents. El temps d'exposició de cada tema no pot ser inferior a cinc minuts.

La qualificació d'aquest exercici és de 10 punts. Qualsevol tema que no hagi estat contestat o que, a criteri del tribunal, mereixi una qualificació inferior a 3 punts suposa l'eliminació de l'aspirant. Resten eliminats del procés selectiu els aspirants que en aquest exercici no obtinguin un mínim de 5 punts.

Aquesta prova serà enregistrada.

Exercici tercer (pràctic)

El tercer exercici, de caràcter obligatori i eliminatori, consistirà en la redacció per escrit d'un informe, dictamen o qualsevol altre document sobre el supòsit o supòsits pràctics que el tribunal determini sobre qualsevol qüestió juridicopública que pugui suscitar-se a un lletrat o lletrada del Parlament de les Illes Balears en l'exercici de les seves funcions. Per a la realització d'aquest exercici les persones aspirants disposaran d'un màxim de quatre hores. La qualificació d'aquest exercici és de 10 punts. Resten eliminats del procés selectiu els aspirants que en aquest exercici no obtinguin un mínim de 5 punts. En cas que hi hagi més d'un supòsit pràctic, si n'hi hagués un que no hagi estat contestat o que, a criteri del tribunal, mereixi una qualificació inferior a 3 punts comporta l'eliminació de l'aspirant.

Per a la realització d'aquest exercici, si escau, tendran a la seva disposició l'expedient que es lliuri per a la resolució, així com les col·leccions legislatives i qualsevol material de caràcter legislatiu, sense comentaris ni afegits, que els aspirants puguin aportar i estimin oportuns. En funció del nombre de persones aspirants i els mitjans tècnics ho permetin, el tribunal podrà acordar que la prova es faci amb un ordinador habilitat a aquests efectes.

El dia i l'hora assenyalats el tribunal cridarà individualment els aspirants, que hauran d'obrir el sobre davant el tribunal i llegir els fulls que hagin redactat. En el moment d'obrir el sobre, s'extrauran els fulls que hauran de llegir els aspirants, es fotocopiaran i se n'entregarà una còpia als membres del tribunal perquè puguin seguir la lectura. La lectura podrà ésser enregistrada. El tribunal podrà demanar als aspirants que ampliïn els criteris exposats amb relació al cas pràctic. Els aspirants que no llegeixin l'exercici pràctic perden llurs drets.

Exercici quart (prova d'idioma)

El quart exercici, de caràcter voluntari i no eliminatori, consistirà a realitzar una traducció amb diccionari, d'un o més passatges de la literatura jurídica o d'actualitat política igual per a tots els idiomes en anglès, francès o alemany, a elecció de l'aspirant. La qualificació d'aquest exercici és de 0 a 10 punts. La qualificació de 0 no comporta l'eliminació de l'aspirant.

A la sol·licitud inicial de participació s'ha de fer constar quin és l'idioma escollit, entre anglès, francès i alemany.

La durada d'aquesta prova es fixarà pel Tribunal i no excedirà d'una hora.

6. Qualificacions i desenvolupament de les proves

6.1 La qualificació de les proves es determina amb la suma de les puntuacions obtingudes en la primera, la segona, la tercera i la quarta proves; i es farà la seva conversió proporcional a un total de 100 punts, amb la proporció següent:

 Primer exercici (escrit) 30 punts

 Segon exercici (oral) 30 punts

 Tercer exercici (pràctic) 30 punts

 Quart exercici (idioma) 10 punts

Els exercicis seran qualificats per cadascun dels membres del Tribunal i s'eliminarà la nota més alta i la més baixa. La qualificació final serà la mitjana aritmètica de les notes restants. Les puntuacions i la valoració final s'hauran de reflectir en les respectives actes, així com les incidències que puguin sorgir durant la celebració de les proves selectives.

Després de la correcció de cada exercici es publicarà al tauler d'anuncis i a la pàgina web del Parlament de les Illes Balears (www.parlamentib.es) la qualificació dels aspirants amb les puntuacions obtingudes, juntament amb les dates i el lloc de realització dels propers exercicis.

Els aspirants disposaran de dos dies hàbils comptadors des de la data de publicació al tauler d'anuncis de les puntuacions de cada prova i/o exercici per efectuar les reclamacions oportunes, que el tribunal haurà de resoldre en un termini màxim de 7 dies hàbils des de la data anterior.

Un cop finalitzades les proves selectives, el tribunal farà pública al tauler d'anuncis de la cambra i a la pàgina web del Parlament de les Illes Balears (www.parlamentib.es) la llista provisional amb la relació dels aspirants que han superat les proves selectives amb les puntuacions corresponents.

Des de la data de la publicació de la llista provisional, les persones aspirants disposaran de tres dies hàbils per efectuar les possibles reclamacions.

A continuació el tribunal disposarà de set dies hàbils per resoldre les reclamacions i, tot seguit, es farà pública la resolució definitiva amb l'aspirant finalment seleccionat al tauler d'anuncis de la cambra i a la pàgina web del Parlament de les Illes Balears.

6.2 Els aspirants, durant la celebració de l'exercici oral, actuaran d'acord amb l'ordre del corresponent sorteig preliminar, que se celebrarà abans de l'inici de la prova o de l'exercici de què es tracti.

6.3 Les persones aspirants seran convocades abans de la celebració de cada prova o exercici en crida única i se'n procedirà a la deguda identificació mitjançant la presentació del DNI, del carnet de conduir o del passaport.

6.4 La realització de l'exercici oral serà pública.

6.5 Els criteris de correcció seran els següents:

Primer exercici

Es valoraran, entre d'altres factors, els coneixements sobre els temes desenvolupats, la claredat i l'ordre de les idees, i la qualitat en l'expressió escrita.

Segon exercici

Es valoraran, entre d'altres factors, els coneixements exposats, la fluïdesa i la capacitat de síntesi.

Tercer exercici

Es valoraran, entre d'altres factors, els coneixements sobre els supòsits desenvolupats, l'anàlisi i la resolució de problemes, la claredat i l'ordre de les idees, la qualitat en l'expressió escrita, la sistemàtica, el raciocini, la correcta formulació de conclusions i la capacitat per resoldre els dubtes plantejats.

Quart exercici

Es valorarà el coneixement de l'idioma i la capacitat de comprensió.

7. Publicació dels resultats

7.1 Les qualificacions de les proves es publicaran en el tauler d'anuncis del Parlament i a la pàgina web de la Institució parlamentària (www.parlamentib.es). Amb aquesta publicació es considera feta la notificació pertinent als interessats i s'inicia el còmput dels terminis a l'efecte de la presentació de recursos.

7.2 Concloses les proves, el tribunal ha de fer pública la puntuació total obtinguda pels aspirants, que s'ha de determinar sumant les qualificacions dels quatre exercicis.

7.3 En cas d'empat en la puntuació global, l'ordre s'ha d'establir a favor de l'aspirant que hagi obtingut la millor puntuació en la primera prova. Si persisteix l'empat, s'ha de resoldre a favor de l'aspirant que hagi obtingut la puntuació més alta en la segona prova. Si persisteix l'empat, s'ha de resoldre a favor de l'aspirant que hagi obtingut la puntuació més alta en la tercera prova.

7.4 La puntuació total que obtenen els aspirants en l'oposició lliure determina els que, d'acord amb el nombre de places convocades i ordenats de conformitat amb el que estableix la base 7.3, hauran superat el procés selectiu, el/la qual haurà d'ésser proposat/da pel tribunal a l'òrgan convocant perquè sigui nomenat/da lletrat/da del Parlament de les Illes Balears

7.5 El tribunal no pot aprovar ni declarar que ha superat el procés selectiu un nombre d'aspirants que excedeixi el nombre de places convocades. Això no obstant, amb la finalitat d'assegurar que es cobreixi la plaça convocada, quan hi hagi renúncies d'aspirants seleccionats abans del nomenament o presa de possessió, el tribunal ha d'elevar a la Mesa del Parlament una relació complementària dels aspirants que estiguin situats a continuació de la persona proposada, per ordre de puntuació, per al seu possible nomenament com a personal funcionari de carrera en substitució del qui hi renunciï.

8. Presentació de documents

8.1 L'aspirant que, d'acord amb el que estableix la base 7, hagi superat el procés selectiu i hagi estat proposat pel tribunal per a ésser nomenat funcionari o funcionària ha de presentar la documentació següent al registre de l'Oficialia Major, dins el termini de vint dies naturals a comptar des de la data de publicació de la proposta de nomenament:

a. Una declaració de no estar inhabilitat/da per a l'exercici de les funcions públiques ni estar separat/da mitjançant un expedient disciplinari del servei de cap administració pública.

b. Un certificat mèdic oficial que acrediti que no pateix cap malaltia ni defecte físic o psíquic que li impossibiliti d'exercir les funcions pròpies de la plaça convocada.

c. Còpia compulsada del DNI o del document equivalent per a aquells que no estiguin en possessió de la nacionalitat espanyola.

8.2 L'aspirant proposat que no presenti la documentació requerida, llevat que es tracti d'un cas de força major, que ha de ser degudament comprovat i valorat per l'autoritat convocant, o que no compleixi les condicions i els requisits exigits, no pot ser nomenat funcionari o funcionària. Sens perjudici de la responsabilitat en què hagi pogut incórrer en cas de falsedat, resten anul·lades les seves actuacions en el procés selectiu, del qual queda exclòs/a i perd tots els drets en la convocatòria.

8.3 Aquell aspirant que tingués la condició de funcionari o funcionària públic/a, estarà exempt de justificar documentalment les condicions i requisits ja demostrats per obtenir el seu anterior nomenament. Això no obstant, haurà de presentar la certificació del ministeri, comunitat autònoma, corporació local u organisme públic del qual depengui que acrediti la seva condició.

9. Nomenament i presa de possessió

9.1. Una vegada comprovada la conformitat de tots els documents presentats, l'Oficialia Major ha d'elevar la proposta del tribunal a la Mesa del Parlament per a què acordi el nomenament corresponent. L'acord de nomenament ha d'ésser publicat en el Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears.

9.2 L'aspirant nomenat funcionari o funcionària disposarà del termini d'un mes, comptador des de la notificació del nomenament, per prendre possessió de la plaça, d'acord amb el que disposa l'article 15 de l'Estatut de Personal del Parlament de les Illes Balears. Si no pren possessió en el termini indicat, sense causa justificada, s'entendrà que l'aspirant renuncia als drets derivats de les actuacions de l'oposició.

9.3 Els defectes en la documentació presentada per l'aspirant, si n'impedeixen el nomenament, i també la manca de jurament o promesa o de la presa de possessió, llevat que es tracti d'un cas de força major, que ha de ser degudament comprovat i valorat per l'Administració, comporten la pèrdua de tots els seus drets. En aquest cas s'ha de procedir al nomenament de l'aspirant que segueixi en puntuació a la persona que després d'haver superat les proves del procés selectiu sigui la proposada pel tribunal.

10. Constitució d'una borsa ordinària d'interins

Es constitueix una borsa de lletrats per cobrir interinitats en aquest cos, com a resultat de la finalització del procés selectiu, tot d'acord amb l'establert a les normes vigents aprovades per la Mesa en sessió de dia 21 de juny de 2016 en matèria de creació de borses de funcionaris interins, i al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

10.1 L'ordre de prelació vindrà determinada per la puntuació final obtinguda, de major a menor.

10.2 En relació amb el funcionament de la borsa, les substitucions es realitzaran per ordre correlatiu a la puntuació obtinguda de major a menor. Quan es produeixi una vacant, s'oferirà al membre de la borsa que pertoqui per ordre de prelació ocupar la plaça com a funcionari interí.

10.3 Mentre ocupin les places com a membres del cos de Lletrats, les persones seleccionades tindran la condició de funcionaris interins del cos esmentat i rebran les retribucions que corresponguin al lloc de treball que ocupin en cada moment.

10.4 D'acord amb les normes generals de constitució de borses de funcionaris interins del Parlament de les Illes Balears, la borsa tendrà una durada de tres anys. En relació amb el funcionament de la borsa, en tot allò no previst en les presents bases s'estarà al que disposen les normes generals de constitució de borses de funcionaris interins del Parlament de les Illes Balears i, de manera supletòria, el Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

11. Règim d'impugnacions i al·legacions

11.1 Contra aquestes bases i les resolucions definitives de l'òrgan convocant, els interessats poden interposar un recurs potestatiu de reposició davant la Mesa del Parlament en el termini d'un mes a comptar de l'endemà d'haver estat publicades o notificades, segons el que disposen els articles 123 i 124 de la Llei de l'Estat 39/2015, de l'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà d'haver estat publicades o notificades.

11.2 Contra els actes de tràmit de l'Oficialia Major i del tribunal que decideixin directament o indirectament el fons de l'assumpte, determinin la impossibilitat de continuar en el procés selectiu o produeixin indefensió o perjudici irreparable a drets o interessos legítims, els interessats poden interposar un recurs d'alçada davant la Mesa del Parlament, en el termini d'un mes a comptar de l'endemà d'haver estat publicats en el tauler d'anuncis del Parlament, segons el que disposen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, de l'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

11.3 Contra els actes de tràmit del tribunal no inclosos en la base 11.2, els aspirants, al llarg del procés selectiu, poden formular totes les al·legacions que estimin pertinents per a la seva consideració en el moment de fer-se pública la puntuació final del procés selectiu.

 

 

ANNEX II

Temari

I. Teoria general del dret

Tema 1

La teoria general de les fonts del dret en l'ordenament jurídic positiu espanyol: enumeració i ordenació jeràrquica. Les fonts del dret civil de les Illes Balears.

Tema 2

La norma jurídica: concepte, caràcters i estructura. Classes de normes. L'ordenament jurídic. Els seus valors superiors.

Tema 3

La llei: concepte material i formal. Requisits i classes.

Tema 4

El costum i els principis generals del dret. La jurisprudència: el seu valor.

Tema 5

Aplicació i interpretació de les normes jurídiques: concepte, classes, elements i regles. L'equitat. Les llacunes de la llei i l'analogia.

Tema 6

L'eficàcia de les normes jurídiques. Àmbit territorial, personal i material. Vigència de les normes; la derogació tàcita. Les normes de dret transitori. El principi d'irretroactivitat.

Tema 7

La relació jurídica i la institució jurídica. Subjectes de la relació: la persona, classes de persones i la capacitat.

Tema 8

El dret subjectiu. Situacions jurídiques secundàries. Situacions jurídiques interines.

Tema 9

L'exercici dels drets subjectius. Bona fe, abús de dret i frau de llei. La tutela jurídica dels drets. Autotutela i tutela jurisdiccional.

II. Dret constitucional, estatutari i comunitari

Tema 10

La Constitució Espanyola de 1978. Procés constituent. Contingut bàsic i principis constitucionals. Els valors superiors. El procediment de reforma constitucional.

Tema 11

La Constitució com a norma jurídica superior. El bloc de constitucionalitat.

Tema 12

El sistema de fonts a la Constitució Espanyola (I). La llei. Relació amb altres normes. La llei estatal i la llei autonòmica. La reserva de llei.

Tema 13

El sistema de fonts a la Constitució Espanyola (II). Les lleis orgàniques: naturalesa, relació amb les lleis ordinàries, relació amb el bloc de constitucionalitat. Les lleis marc, les lleis de transferència o delegació i les lleis d'harmonització.

Tema 14

El sistema de fonts a la Constitució Espanyola (III). La potestat legislativa de les comunitats autònomes. L'articulació amb la legislació estatal: el principi de competència. Límits de la potestat legislativa autonòmica.

Tema 15

El sistema de fonts a la Constitució Espanyola (IV). Disposicions del poder executiu amb força de llei. Decrets llei. Decrets legislatius.

Tema 16

El sistema de fonts a la Constitució Espanyola (V). La potestat reglamentària. Les altres fonts del dret.

Tema 17

La incidència de l'ordenament jurídic internacional en el sistema de fonts que estableix la Constitució. Valor de les normes de dret internacional i supranacional. Els tractats internacionals: valor i procediment d'aprovació. Els tractats internacionals en matèria de drets humans. El dret de la Unió Europea i la Constitució.

Tema 18

Drets fonamentals (I). Concepte i classes. Garanties normatives. Titularitat. Límits. Eficàcia. Interpretació. Deures.

Tema 19

Drets fonamentals (II). La igualtat. Contingut. Diferenciació legítima i discriminació. Límit a l'acció dels poders públics. Referència a la normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d'igualtat entre dones i homes.

Tema 20

Drets fonamentals (III). El dret a la tutela judicial efectiva. Contingut i abast.

Tema 21

Drets fonamentals (IV). Els drets de l'àmbit de la personalitat. Dret a la vida i a la integritat física i moral. Llibertat religiosa i de pensament. Honor i pròpia imatge. Intimitat. La llibertat d'expressió i d'informació. Dret a la llibertat personal i a la seguretat.

Tema 22

Drets fonamentals (V). Llibertats públiques. Dret de reunió. Dret d'associació. Els partits polítics. Dret de participació en assumptes públics.

Tema 23

Drets fonamentals (VI). La llibertat d'ensenyament i el dret a l'educació. L'autonomia universitària. La llibertat sindical. Dret a la vaga. Dret de propietat. Llibertat d'empresa.

Tema 24

Drets fonamentals (VII). Suspensió de drets i llibertats: els estats d'alarma, d'excepció i setge. La suspensió individual de determinats drets. Garanties.

Tema 25

La Corona. El Rei, la seva posició constitucional. Poders del Rei. El Rei i el Govern. El Rei i les Corts. El Rei i la política internacional. Referendament dels actes del Rei, les seves formes.

Tema 26

Les Corts Generals. Posició constitucional. Característiques generals de la seva composició, estructura i funcions. El Senat com a càmera de representació territorial.

 

Tema 27

Òrgans dependents de les Corts Generals: el Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble.

Tema 28

El Govern (I). Estructura en els diversos règims polítics. Designació, durada i responsabilitats, amb especial referència al règim parlamentari espanyol actual. El president o la presidenta del Govern.

Tema 29

El Govern (II). Les funcions del Govern: la funció de direcció de la política. La direcció de l'administració civil i militar. La funció executiva.

Tema 30

L'administració pública. Principis constitucionals informadors. Òrgans superiors de l'administració civil.

Tema 31

Òrgans perifèrics de l'Administració de l'Estat. Els delegats o les delegades del Govern a les comunitats autònomes. Els subdelegats o les subdelegades del Govern. Altres òrgans de l'administració perifèrica.

Tema 32

L'administració institucional de l'Administració General de l'Estat. Les administracions independents. L'Administració corporativa.

Tema 33

El Poder Judicial a la Constitució Espanyola. El Consell General del Poder Judicial. La independència del poder judicial i les actuacions judicials: principis constitucionals. El Ministeri Fiscal. La policia judicial.

Tema 34

El poder judicial a l'estat de les autonomies. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de justícia. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i l'Administració de Justícia: funcions atribuïdes estatutàriament. El Consell de Justícia de les Illes Balears.

Tema 35

La justícia constitucional (I). Sistemes de justícia constitucional. El Tribunal Constitucional espanyol: antecedents, organització i funcionament.

Tema 36

La justícia constitucional (II). Les sentències del Tribunal Constitucional en els procediments d'inconstitucionalitat. Valor i abast. Els vots particulars. Normes comunes de procediment en els processos constitucionals.

Tema 37

Els processos constitucionals (I). El control de constitucionalitat. Recurs d'inconstitucionalitat. Qüestió d'inconstitucionalitat. L'autoqüestió.

Tema 38

Els processos constitucionals (II). Els conflictes de competències. La impugnació d'actes i resolucions de les comunitats autònomes. Conflictes entre òrgans constitucionals. Conflictes en defensa de l'autonomia local.

Tema 39

Els processos constitucionals (III). El recurs d'empara constitucional. Requisits processals. Tramitació. Suspensió de l'acte. Contingut de la sentència.

 

Tema 40

El model econòmic en la Constitució.

Tema 41

L'organització territorial de l'Estat espanyol (I). Els estatuts d'autonomia: naturalesa i tipologia. Principis generals d'ordenació de les comunitats autònomes. L'organització política de les comunitats autònomes.

Tema 42

L'organització territorial de l'Estat espanyol (II). L'Administració local: principis constitucionals. La Llei de bases de règim local. L'articulació de relacions entre les administracions territorials.

Tema 43

La distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. El règim de competències exclusives. Les competències de desenvolupament legislatiu i les competències executives.

Tema 44

Relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes. La coordinació i el control sobre l'activitat de les comunitats autònomes.

Tema 45

L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears. Continguts bàsics i principis fonamentals. El procediment de reforma.

Tema 46

El territori i la població com a elements constitucionals de la comunitat autònoma de les Illes Balears. La condició política de ciutadà en Balears. Les llengües oficials.

Tema 47

El Parlament de les Illes Balears: característiques generals de la seva composició, estructura i funcions.

Tema 48

El president o la presidenta de la comunitat autònoma de les Illes Balears: elecció, cessament i funcions.

Tema 49

El Govern de la comunitat autònoma de les Illes Balears: organització i funcions.

Tema 50

L'organització administrativa de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Tema 51

L'articulació territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Els consells insulars i el règim local a les Illes Balears.

Tema 52

Tipologia de les competències de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Les competències exclusives. Les competències de desenvolupament legislatiu. Les competències executives.

Tema 53

Altres òrgans estatutaris (I). El Consell Consultiu. El Consell Econòmic i Social.

 

Tema 54

Altres òrgans estatutaris (II). La Sindicatura de Greuges. La Sindicatura de Comptes. El Consell Audiovisual de les Illes Balears. La relació del òrgans estatutaris amb el Parlament de les Illes Balears.

Tema 55

Les finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, conformement amb l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.

Tema 56

La Unió Europea: estructura institucional i organitzativa. Competències. El Consell. La Comissió. El Parlament Europeu. El Tribunal de Justícia. El Tribunal de Comptes.

Tema 57

Fonts del dret comunitari: dret originari, dret derivat, dret complementari i altres fonts. El Tractat de la Unió Europea.

Tema 58

Les comunitats autònomes i el dret comunitari. Participació de les comunitats autònomes en la formació, l'execució i l'aplicació del dret comunitari.

Tema 59

Característiques del dret comunitari: aplicabilitat directa i efecte directe i la primacia Aplicació del dret comunitari: participació de les autoritats estatals i subestatals.

III. Dret parlamentari

Tema 60

L'estatut jurídic del Parlament. El reglament parlamentari: naturalesa jurídica i tipologia. El Reglament del Parlament de les Illes Balears.

Tema 61

Altres fonts escrites del dret parlamentari. El costum parlamentari i figures afins. La interpretació del dret parlamentari. Les resolucions de caràcter general i les normes sobre nomenaments.

Tema 62

Autonomia financera del Parlament. Aprovació i execució del seu pressupost. L'autonomia organitzativa i administrativa del Parlament. Els actes de l'administració parlamentària. Especial referència al Parlament de les Illes Balears.

Tema 63

L'Estatut jurídic dels parlamentaris. Adquisició, suspensió i pèrdua de la condició de diputat. Règim d'incompatibilitats. Drets, deures i prerrogatives parlamentàries. Especial referència als diputats del Parlament de les Illes Balears.

Tema 64

Els diputats no adscrits. Especial referència a la Doctrina constitucional.

Tema 65

El mandat parlamentari. La caducitat del mandat parlamentari. La dissolució del Parlament: formes i efectes. Especial referència al Parlament de les Illes Balears.

Tema 66

Els òrgans de govern de les cambres parlamentàries. Sistemes principals. La Presidència del Parlament. La Mesa: la seva importància i naturalesa; elecció i funcions. La Junta de Portaveus. Especial referència al Parlament de les Illes Balears. Doctrina constitucional sobre les funcions de la Mesa.

Tema 67

Els òrgans funcionals de les cambres parlamentàries. El Ple i les comissions. Classes de comissions. Les ponències. Especial referència al Parlament de les Illes Balears.

Tema 68

Els grups parlamentaris: naturalesa jurídica. Formació i estatut. Repercussions en el funcionament de la cambra. Especial referència al Parlament de les Illes Balears.

Tema 69

La constitució del Parlament de les Illes Balears. Legislatura i períodes de sessions. La Diputació Permanent.

Tema 70

Les sessions i les seves classes al Parlament de les Illes Balears. Dies i hores hàbils. La convocatòria. L'ordre del dia: elaboració i significat; les seves modificacions. El quòrum.

Tema 71

El debat parlamentari. Sistemes. L'ús de la paraula; interrupcions de la Presidència: causes; qüestions que poden plantejar els grups parlamentaris o els diputats. L'obstrucció parlamentària. La cortesia parlamentària. Especial referència al Parlament de les Illes Balears.

Tema 72

Les votacions: el vot i els sistemes de votació. El quòrum de votació. L'adopció d'acords: majories simples i majories especials. Els empats. El vot ponderat.

Tema 73

Els documents parlamentaris: requisits i formes de presentació. El còmput de terminis: pròrroga i reducció. El procediment d'urgència. La publicitat dels treballs parlamentaris: origen i significació política. Els mitjans de publicitat parlamentària. El butlletí oficial i els diaris de sessions. Excepcions al principi de publicitat. Especial referència al Parlament de les Illes Balears.

Tema 74

La disciplina parlamentària: naturalesa i principis del seu règim jurídic. La disciplina parlamentària al Parlament de les Illes Balears: sancions als diputats o a les diputades per l'incompliment dels seus deures i als oradors o a les oradores per fets originats durant el desenvolupament dels debats. El manteniment de l'ordre en el recinte parlamentari.

Tema 75

El funcionament del Parlament en circumstàncies excepcionals: la declaració i les mesures excepcional a adoptar.

Tema 76

Els actes parlamentaris: concepte, classes i naturalesa jurídica. Els recursos contra els actes parlamentaris: interns, davant el Tribunal Constitucional i davant els tribunals ordinaris.

Tema 77

El procediment legislatiu al Parlament de les Illes Balears. La iniciativa legislativa: significació i tipologia. La iniciativa del Govern de les Illes Balears. La iniciativa legislativa dels diputats i les diputades i dels grups parlamentaris: requisits i limitacions. Altres supòsits d'iniciativa legislativa. La presa en consideració. Retirada de projectes i proposicions de llei.

Tema 78

La iniciativa legislativa popular a les Illes Balears.

 

Tema 79

La tramitació dels textos legislatius al Parlament de les Illes Balears. Les esmenes, classes i règim jurídic. L'informe de la ponència. El debat en comissió. El debat en el Ple.

Tema 80

Els procediments legislatius especials al Parlament de les Illes Balears. L'elaboració de proposicions de llei per a la seva tramesa al Congrés dels Diputats. Promulgació i publicació de les lleis.

Tema 81

El control del Parlament de les Illes Balears sobre les disposicions del Govern amb força de llei.

Tema 82

Els instruments específics de control, direcció política i informació al Parlament de les Illes Balears (I): La qüestió de confiança. La moció de censura.

Tema 83

Els instruments específics de control, direcció política i informació al Parlament de les Illes Balears (II).El debat general sobre l'acció política i de govern. Examen i debat de les comunicacions, programes i plans del Consell de Govern de les Illes Balears.

Tema 84

Els instruments específics de control, direcció política i informació al Parlament de les Illes Balears (III). Preguntes i interpel·lacions, mocions i proposicions no de llei.

Tema 85

Els instruments específics de control, direcció política i informació al Parlament de les Illes Balears (IV). Les comissions d'investigació. Sol·licituds d'informació, sessions informatives i compareixences.

Tema 86

Les relacions del Parlament de les Illes Balears amb altres institucions i entitats. Elecció, designació, proposta i nomenament de càrrecs públics i autoritats.

Tema 87

El Parlament obert. La Comissió de participació ciutadana. La participació en el procediment legislatiu. Preguntes d'iniciativa ciutadana.

Tema 88

La reforma del reglament del Parlament. Principals novetats en les reformes de 2019 i 2020. La Comissió General de Consells Insulars.

Tema 89

L'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears. La seva relació amb el Parlament de les Illes Balears.

Tema 90

L'Estatut de Personal del Parlament de les Illes Balears: aprovació, modificació, naturalesa jurídica i contingut. El personal del Parlament de les Illes Balears: caràcters bàsics, règim jurídic, ingrés i cessament; situacions; drets, deures i incompatibilitats; règim disciplinari.

Tema 91

Els serveis tècnics del Parlament de les Illes Balears: organització. L'oficial o l'oficiala major. Funcions dels lletrats del Parlament de les Illes Balears. Les restants dependències i serveis del Parlament.

 

IV. Dret electoral

Tema 92

Participació i representació. Els pressupostos teòrics de la participació ciutadana: democràcia directa i democràcia indirecta o representativa.

Tema 93

Els partits polítics com a instrument de participació. Funció constitucional i regulació legal a Espanya. El principi de democràcia interna. El finançament dels partits.

Tema 94

Els sistemes electorals. Sistemes majoritaris, proporcionals i mixts. Repercussió del sistema electoral sobre les forces polítiques.

Tema 95

Fonts del dret electoral. El concepte de règim electoral general en la llei i en la jurisprudència. El sistema electoral per a les eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat, a les entitats locals i al Parlament Europeu.

Tema 96

El sistema electoral del Parlament de les Illes Balears. Configuració legal i estatutària. La Llei 8/1986, de 26 de novembre, electoral de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Eleccions als consells insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa.

Tema 97

Capacitat electoral activa. El cens electoral: inscripció i formació. L'Oficina del Cens Electoral. Capacitat electoral passiva: causes d'inelegibilitat i incompatibilitat. Especial referència al Parlament de les Illes Balears.

Tema 98

L'organització electoral. L'administració electoral. Les diferents juntes electorals. Les meses i seccions electorals. Especial referència a les eleccions al Parlament de les Illes Balears.

Tema 99

La convocatòria d'eleccions. Les candidatures: classes, presentació i proclamació. La campanya electoral. La propaganda: utilització de mitjans de titularitat pública. Especial referència a les eleccions al Parlament de les Illes Balears.

Tema 100

La composició de les meses electorals. Apoderats i interventors. Sobres i paperetes. La votació. L'escrutini a les meses i l'escrutini general. La proclamació d'electes

Tema 101

Els comptes i les despeses electorals. Les subvencions electorals. Els recursos incidentals durant el procés i el procediment contenciós electoral. Els delictes i les infraccions electorals.

V. Dret administratiu

Tema 102

El principi de legalitat de l'Administració. Potestats reglades i discrecionals: discrecionalitat i conceptes jurídics indeterminats. El control de la discrecionalitat administrativa: tècniques de control. El principi d'autotutela: la supremacia posicional de l'administració pública. L'autotutela administrativa: característiques i manifestacions.

Tema 103

La relació jurídica. El ciutadà o la ciutadana com a titular de drets davant l'administració. Els drets públics subjectius. Els interessos legítims. Capacitat jurídica i capacitat d'obrar.

Tema 104

La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Concepte, àmbit d'aplicació i principis generals.

Tema 105

La llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic. Concepte, àmbit d'aplicació i principis generals.

Tema 106

L'Administració pública i el dret. El dret administratiu: concepte i característiques. L'organització administrativa: concepte, principis i sistemes d'organització. L'organització administrativa i el dret. La potestat organitzadora. Els òrgans administratius: concepte i elements. Naturalesa jurídica de la relació entre el titular de l'òrgan i l'administració. Classes d'òrgans administratius. Règim jurídic: la creació d'òrgans administratius i els òrgans col·legiats.

Tema 107

La competència administrativa: concepte i naturalesa jurídica. Classes de competència. Les tècniques d'alteració de l'exercici de la competència: la delegació, l'avocació, els encàrrecs de gestió, la delegació de signatura i la suplència. Decisions sobre competència.

Tema 108

Funcionament electrònic del sector públic. La seu electrònica. Portal d'Internet. Sistemes d'identificació de les administracions públiques. L'actuació administrativa automatitzada. Els sistemes de signatura per a l'actuació administrativa automatitzada. La signatura electrònica del personal al servei de les administracions públiques. La interoperabilitat de la signatura electrònica i l'arxiu electrònic de documents.

Tema 109

Els convenis: definició i tipus. Requisits de validesa i eficàcia dels convenis. Contingut i efectes de la resolució dels convenis.

Tema 110

Les relacions interadministratives. Principis generals. La col·laboració, la cooperació i les relacions electròniques entre les administracions.

Tema 111

L'acte administratiu. Concepte i naturalesa jurídica. Classes d'actes administratius. Requisits dels actes administratius. Utilització de tècniques electròniques. Eficàcia dels actes administratius: la notificació i la publicació.

Tema 112

La invalidesa dels actes administratius. Nul·litat de ple dret i anul·labilitat. Els actes administratius irregulars. La validació, conservació i conversió dels actes administratius.

Tema 113

El procediment administratiu (I). Concepte i finalitat. La regulació del procediment administratiu en el dret espanyol. Principis inspiradors del procediment administratiu. Els drets dels ciutadans en el procediment. Els interessats en el procediment: concepte, capacitat d'obrar, persona interessada i representació. La identificació i la signatura de les persones interessades en el procediment.

Tema 114

El procediment administratiu (II). Els terminis administratius: regulació i jurisprudència. L'estructura del procediment administratiu i les seves fases. Normes generals d'actuació. L'obligació de resoldre. El silenci administratiu: concepte i classes. Termes i terminis.

Tema 115

El procediment administratiu comú (III). Les garanties del procediment. La iniciació, totes les especialitats. L'ordenació del procediment. La instrucció: la prova, els informes i la participació dels interessats. La finalització del procediment: terminació, resolució i caducitat. L'execució.

Tema 116

La revisió dels actes administratius. La revisió d'ofici dels actes nuls. La declaració de lesivitat d'actes anul·lables. Suspensió dels actes objecte de revisió. La revocació. La rectificació dels errors. Límits a la revisió.

Tema 117

Els recursos administratius: concepte i naturalesa jurídica. Classes de recursos i regulació positiva. Requisits subjectius i objectius. El procediment administratiu en via de recurs: especialitats. El recurs d'alçada. El recurs potestatiu de reposició. El recurs extraordinari de revisió. Els procediments alternatius d'impugnació.

Tema 118

Els procediments especials: plantejament. El procediment per a l'elaboració de disposicions de caràcter general. Reclamacions prèvies a l'exercici de les accions civils i laborals. Especial referència a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Tema 119

L'expropiació forçosa: concepte, fonament i naturalesa jurídica. Elements de l'expropiació forçosa: subjecte, objecte, contingut i causa. El procediment d'expropiació: el procediment general o ordinari i les seves fases. El procediment d'urgència.

Tema 120

La responsabilitat patrimonial de les administracions públiques: els principis i requisits de la responsabilitat patrimonial. L'efectivitat de la responsabilitat patrimonial: la indemnització i el procediment de responsabilitat. L'acció de repetició.

Tema 121

Les sancions administratives: concepte i classes. Els principis de la potestat sancionadora. El procediment administratiu sancionador: principis i estructura del procediment sancionador.

Tema 122

Els contractes administratius (I). La legislació de contractes del sector públic. La normativa de contractes de la comunitat autònoma de les Illes Balears: àmbit d'aplicació, estructura i contingut bàsic. Contractes administratius: concepte i característiques. Naturalesa jurídica. Classes de contractes de les administracions públiques.

Tema 123

Els contractes administratius (II). Elements dels contractes administratius: subjecte, objecte, causa. La forma dels contractes administratius: el procediment administratiu de contractació i les seves fases. L'adjudicació del contracte: procediments d'adjudicació i formes d'elecció del contractista. Comunicació, formalització i publicació. Especialitats formals relatives als diferents contractes. La doctrina dels actes separables. La invalidesa dels contractes: causes.

Tema 124

Els contractes administratius (III). El contingut dels contractes administratius: drets i deures de les parts. Les garanties del compliment contractual. Les prerrogatives de l'administració i les garanties del contractista. L'extinció dels contractes administratius: compliment i resolució. L'execució en sentit impropi: la cessió del contracte i la subcontractació.

Tema 125

El patrimoni de les administracions públiques: concepte i classes. El domini públic: concepte, naturalesa jurídica i classes. Elements: subjecte, objecte i destinació. Afectació i desafectació. Règim jurídic del domini públic de la Comunitat Autònoma, conforme a la legislació autonòmica de les Illes Balears en matèria de patrimoni: la inalienabilitat, la inembargabilitat, la imprescriptibilitat, la delimitació administrativa i la recuperació d'ofici dels béns. La utilització del domini públic: usos comuns i privatius; autoritzacions i concessions; reserves demanials.

Tema 126

Les formes de l'acció administrativa. El foment: concepte i evolució històrica. Manifestacions de l'activitat administrativa de foment. La subvenció. La policia: concepte i evolució històrica. Principis de l'activitat administrativa de limitació. Manifestacions. L'activitat administrativa de servei públic. Evolució històrica. Concepte i classes de serveis públics. Les formes de gestió dels serveis públics: la gestió directa, indirecta i mixta. La concessió: concepte i classes. Contingut i extinció de la concessió.

Tema 127

La regulació constitucional de la funció pública: principis. L'Estatut bàsic de l'empleat públic. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). La Llei de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Objecte i àmbit d'aplicació. El personal al servei de l'Administració pública: concepte i classes. El funcionari públic: concepte i classes. Naturalesa jurídica de la relació funcionarial.

Tema 128

La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). Estructura i organització actual de la funció pública. Elements. La relació de llocs de treball. Els plans d'ocupació pública. Cossos, escales i especialitats, i grups de classificació dels funcionaris. El grau personal. El registre administratiu de personal.

Tema 129

La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (III). La constitució de la relació funcionarial. La selecció dels funcionaris: principis, requisits per accedir a la funció pública i sistemes de selecció. L'adquisició de la condició de funcionari. Requisits. La provisió de llocs de treball. Sistemes de provisió.

Tema 130

La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (IV). El contingut de la relació funcionarial. Els drets dels funcionaris. Drets econòmics i no econòmics; drets individuals. Els drets passius. Els deures dels funcionaris. Les incompatibilitats dels funcionaris. Els drets col·lectius dels funcionaris.

Tema 131

La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (V). La dinàmica de la relació funcionarial. Les situacions administratives dels funcionaris de carrera: servei actiu, serveis especials, servei a altres comunitats autònomes, l'excedència i les seves classes, suspensió de funcions, expectativa de destinació i jubilació parcial.

Tema 132

La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (VI). La responsabilitat dels funcionaris. Classes. La responsabilitat disciplinària: concepte, infraccions i sancions disciplinàries. El procediment disciplinari. L'extinció de la responsabilitat disciplinària. L'extinció de la relació funcionarial.

Tema 133

Les administracions públiques i la societat de la informació. L'administració electrònica: fonaments i principis. El règim jurídic de l'administració electrònica: regulació estatal i normativa autonòmica. El model d'administració electrònica de les Illes Balears.

Tema 134

La regulació de la protecció de dades personals i garanties digitals. La protecció de les dades personals a les administracions públiques.

Tema 135

Dret i govern obert. El bon govern, transparència i participació. La regulació dels principis i dret de transparència, la bona administració i la participació: normativa estatal i autonòmica.

Tema 136

La informació pública a Internet: regulació estatal i autonòmica. La responsabilitat per l'activitat informativa de les administracions públiques. La reutilització de la informació del sector públic.

VI. Dret financer

Tema 137

L'activitat financera dels ens públics. El dret financer. Interpretació i aplicació del dret financer. Els principis constitucionals de l'activitat financera. El poder financer a Espanya: titulars.

Tema 138

L'objecte de l'activitat financera (I). Els ingressos públics: concepte i classes. Els ingressos tributaris: concepte, classes i estructura general. Els ingressos patrimonials. Els ingressos crediticis. Els ingressos monopolístics.

Tema 139

L'objecte de l'activitat financera (II). Les despeses públiques: aspectes històrics i econòmics. Concepte, classes i règim jurídic de les despeses públiques.

Tema 140

L'obligació tributària (I). Relació jurídica i obligació tributària. Naixement de l'obligació tributària. El fet imposable. La causa de l'obligació tributària.

Tema 141

L'obligació tributària (II). Els subjectes de l'obligació tributària. Els elements quantitatius: base imposable i els tipus de gravamen. L'estructura de l'obligació tributària: crèdit i deute tributari. L'extinció de l'obligació tributària.

Tema 142

El procediment tributari. La liquidació tributària. La inspecció tributària. La recaptació tributària. Infraccions i sancions tributàries. Les reclamacions econòmicoadministratives: òrgans competents, actes impugnables, procediment i recursos.

Tema 143

El pressupost. Concepte i naturalesa jurídica. Els principis inspiradors. Tècniques d'elaboració. El règim pressupostari espanyol. La Llei general pressupostària. Estructura dels pressupostos de l'Estat. La seva elaboració.

Tema 144

Els pressuposts de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Normativa. Contingut i estructura. Procediment d'elaboració. Modificació, execució i liquidació. El pressupost del Parlament de les Illes Balears.

Tema 145

El control de l'activitat financera de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Classes. El control intern. El control parlamentari. El control de la Sindicatura de Comptes de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Tema 146

La Sindicatura de Comptes de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Anàlisi de la seva llei reguladora. Relacions amb el Tribunal de Comptes.

Tema 147

El règim financer de les comunitats autònomes. Els recursos de les comunitats autònomes. Tributs propis. Tributs cedits. Assignacions anivelladores de serveis fonamentals i Fons de Compensació Interterritorial. Ingressos patrimonials i de dret privat. Ingressos crediticis. Altres ingressos. Els recursos de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Tema 148

Autonomia financera de les comunitats autònomes. Concepte i abast. Principis relativitzadors de l'autonomia financera. El principi de coordinació. El principi de solidaritat. La LOFCA.

VII. Dret civil

Tema 149

Dret civil: concepte i contingut. La formació del dret civil a Espanya. El Codi Civil i legislació complementària.

Tema 150

Drets civils especials a Espanya. La Compilació de Dret Civil de les Illes Balears.

Tema 151

La persona física. Començament i fi de la personalitat. Capacitat jurídica i capacitat d'obrar de la persona. L'estat civil. El Registre Civil.

Tema 152

La nacionalitat de les persones físiques: adquisició, modificació i pèrdua.

Tema 153

Les persones jurídiques. Classes de persones jurídiques. El domicili i la nacionalitat de les persones jurídiques. Capacitat de les persones jurídiques. Modificació i extinció. Les associacions i les fundacions. La representació.

Tema 154

El dret de propietat privada i el seu reconeixement a la Constitució Espanyola. Funció social i delimitació del seu contingut. Garanties constitucionals d'aquest dret. L'acció reivindicatòria.

Tema 155

Maneres d'adquirir la propietat. El títol i el mode. L'ocupació.

Tema 156

La comunitat de béns. Sistemes i règim legal. La propietat horitzontal.

Tema 157

La possessió: concepte, naturalesa i classes. Adquisició, conservació i pèrdua.

Tema 158

Els drets reals sobre coses alienes: drets reals de gaudi. Els drets reals de garantia.

Tema 159

Les relacions obligatòries. Fonts de les obligacions. Causes d'extinció de les obligacions.

Tema 160

El contracte. Classes de contractes. Formes dels contractes. Perfecció i consumació. Interpretació.

Tema 161

La compravenda. La seva perfecció. Obligacions del venedor i del comprador. Els retractes.

Tema 162

El matrimoni: concepte, classes i naturalesa. Les parelles estables. Règims econòmics matrimonials. Especial referència al règim de separació de béns. El règim econòmic conjugal en la Compilació del Dret Civil de les Illes Balears.

Tema 163

La successió. Classes, especial referència a la successió testamentària. L'herència. Obertura i delació. Condicions per a la successió mortis causa. Legislació de les Illes Balears en matèria de successions: disposicions aplicables a Mallorca i Menorca i Eivissa i Formentera.

Tema 164

La institució d'hereu. La successió forçosa. Les legítimes. La successió intestada. Casos en què es produeix. Ordre de crida. Anàlisi de la successió de l'Estat i de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

VIII. Dret processal

Tema 165

El Poder Judicial i l'exercici de la potestat jurisdiccional: fonament constitucional. La jurisdicció: extensió i límits. Els conflictes de jurisdicció i les qüestions de competència. La planta i l'organització territorial judicial. Competències de les comunitats autònomes relacionades amb l'Administració de Justícia.

Tema 166

Els principis processals continguts a la Constitució i a la Llei Orgànica del Poder Judicial. El dret a la tutela judicial efectiva. Els actes de comunicació a les parts: especialment els actes de comunicació a les administracions públiques. Representació i defensa de les administracions públiques, autoritats i empleats públics. Responsabilitat patrimonial de l'Administració de Justícia.

Tema 167

L'ordre jurisdiccional civil. Concepte i àmbit de la jurisdicció. Els òrgans jurisdiccionals individuals i col·legiats. La seva competència. Caràcters generals del procediment civil. Idea dels diferents procediments.

Tema 168

L'ordre jurisdiccional penal. Concepte i àmbit de la jurisdicció. Els òrgans jurisdiccionals individuals i col·legiats, la seva competència. Caràcters generals del procediment penal. Idea dels diferents procediments.

Tema 169

Concepte d'administració pública a efectes del recurs contenciós administratiu. Qüestions a les quals s'estén el coneixement d'aquest ordre jurisdiccional i qüestions que en queden excloses. Els òrgans de la jurisdicció contenciosa administrativa. Les regles de competència d'aquests òrgans.

Tema 170

Les parts: capacitat, legitimació i representació i defensa. Especial referència al Parlament de les Illes Balears. Objecte del recurs contenciós administratiu. Activitat administrativa impugnable; exclusions legals. Pretensions de les parts. Acumulació i quantia del recurs.

Tema 171

El procediment contenciós administratiu (I). Terminis. Procediment en primera o única instància. Diligències preliminars. Interposició del recurs contenciós administratiu. El recurs de lesivitat. L'anunci del recurs i reclamació de l'expedient.

Tema 172

El procediment contenciós administratiu (II). L'admissió del recurs. Tràmit per completar l'expedient. Demanda i contestació. Aportació de documents. Al·legacions prèvies.

Tema 173

El procediment contenciós administratiu (III). Prova. Vista i conclusions. La sentència. Altres formes d'acabament. La qüestió d'il·legalitat.

Tema 174

El procediment contenciós administratiu (IV). Procediment abreujat. Procediment contenciós electoral.

Tema 175

El procediment contenciós administratiu (V). Costes processals. Recursos contra providències i actuacions. Recurs d'apel·lació: resolucions contra les quals procedeix i motius del recurs. Procediment. Contingut i efectes de la sentència.

Tema 176

El procediment contenciós administratiu (VI). Recurs de cassació. Motius del recurs. Procediment. Contingut i efectes de la sentència. Recurs de revisió.

IX. Altres branques del dret

Tema 177

Concepte i contingut del dret mercantil. Les fonts del dret mercantil. El Codi de Comerç i la legislació complementària. Els actes de comerç.

Tema 178

L'empresa mercantil: concepte, naturalesa i elements. La publicitat en el dret mercantil. El comerciant individual. La societat mercantil: concepte, classes i notes fonamentals del seu règim jurídic.

Tema 179

El dret del treball: evolució històrica, concepte i contingut. Les notes configuradores del treball objecte del dret del treball. Les fonts del dret del treball.

Tema 180

El contracte de treball: concepte, caràcters, naturalesa i classes. Les parts. El contingut. L'extinció del contracte de treball.

Tema 181

Les relacions col·lectives laborals. Els sindicats. Les associacions empresarials. Representació i participació dels treballadors en l'empresa. Els conflictes col·lectius i sistemes de solució.

Tema 182

Concepte, principis i sistema de seguretat social. Normes de règim general. Règims especials i complementaris de la seguretat social. Aplicació dels sistema de seguretat social als funcionaris públics.

Tema 183

El delicte. Concepte. Classificació dels delictes. Teoria jurídica del delicte: tipicitat; antijuricitat; culpabilitat i imputabilitat.

Tema 184

La pena. Concepte i classes. Regles d'aplicació. Concursos de delictes. Circumstàncies modificatives de la responsabilitat penal: eximents, atenuants i agreujants. Especial referència a la inhabilitació.

Tema 185

Delictes contra l'Administració Pública. Concepte d'autoritat i funcionari públic a efectes penals. Prevaricació. Delictes dels funcionaris públics en l'exercici dels seus càrrecs. Suborn, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets.

Tema 186

Delictes contra les institucions de l'Estat i la divisió de poders.

Tema 187

Delictes relatius a l'ordenació territorial i l'urbanisme, la protecció del patrimoni històric i el medi ambient.

 

 

ANNEX III

Tribunal qualificador

Membres del tribunal titulars

- Presidenta: Esperança Munar i Pascual, lletrada del Parlament de les Illes Balears

• Vocal 1: Lluís Isern i Estela, lletrat del Parlament de les Illes Balears

• Vocal 2: Catalina Palmer i Taura, cap de servei de l'Àrea d'Assistència Tècnica Parlamentària del Parlament de les Illes Balears

• Vocal 3: Maria Ballester i Cardell, professora de Dret Constitucional de la Universitat de les Illes Balears

• Vocal 4: Joana Maria Servera i Martínez, advocada de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

- Representant de la Junta de Personal: amb veu però sense vot.

Membres del tribunal suplents

- President: Miquel Monserrat i Bibiloni, lletrat del Parlament de les Illes Balears

• Vocal 1: Gabriel Payeras i Muntaner, lletrat del Parlament de les Illes Balears

• Vocal 2: Maria Magdalena Matas i Martorell, interventora del Parlament de les Illes Balears

• Vocal 3: Aina Salom i Parets, professora de Dret Administratiu de la Universitat de les Illes Balears

• Vocal 4: Pere Fullana i Barceló, advocat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

- Representant de la Junta de Personal: amb veu però sense vot.

 

 

ANNEX IV

Model d'instància

Dades personals

Nom i llinatges

 

Data de naixement

 

DNI

 

Domicili

 

Municipi

 

Província

 

Codi postal

 

Telèfon

 

Correu electrònic

 

1. Declar que complesc els requisits que s'exigeix a la base segona de la convocatòria, referits sempre a la data d'expiració del termini assenyalat per presentar les sol·licituds i durant tot el procés selectiu, i que són certes les dades consignades en aquesta sol·licitud i els documents aportats, i sé que la inexactitud, la falsedat o l'omissió en qualsevol dada o document pot produir els efectes prevists en l'article 69.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

2. Manifest que no he estat separat del servei de l'Administració local, autonòmica o estatal, ni estic inhabilitat per a l'exercici de la funció pública. Em compromet a comunicar a l'autoritat convocant qualsevol canvi que es produeixi en aquest sentit en la meva situació personal.

3. Declar que complesc el requisit de tenir les capacitats i les aptituds físiques i psíquiques que són necessàries per a l'exercici de les funcions del cos de lletrats del Parlament de les Illes Balears, l'escala i/o l'especialitat a què correspon el procés selectiu.

Adjunta

1. El títol de la llicenciatura o grau en Dret establert a la base segona punt cinc de la present convocatòria, mitjançant còpia compulsada.

2. El certificat C1 o equivalent que acredita el nivell de català, mitjançant còpia compulsada.

3. El DNI o el document equivalent per aquells aspirants que no tenguin la nacionalitat espanyola, mitjançant còpia compulsada.

4. En relació amb els coneixements de castellà pels aspirants que no tenguin la nacionalitat espanyola:

  • Adjunta el corresponent títol o certificació homologat  

Sol·licita

1. Realitzar la prova voluntària d'idioma que estableix la base cinquena de la convocatòria, amb la llengua estrangera:

  • Anglès  
  • Alemany  
  • Francès  

2. Ser admès o admesa a les corresponents proves selectives d'una plaça de lletrat o lletrada del Parlament de les Illes Balears.

Palma , ___ de ___________ del 2022

[Signatura]

​​​​​​​

Sr. President del Parlament de les Illes balears

De conformitat amb el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades (RGPD) i amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i amb la legislació concordant i vigent en matèria de protecció de dades, s'informa del tractament de dades personals que conté aquesta sol·licitud. El responsable del tractament de les vostres dades és el Parlament de les Illes Balears. Les vostres dades seran tractades amb la finalitat de gestionar el procés selectiu. La legitimació per a l'ús de les vostres dades està basada en l'exercici de poders públics atorgats a aquesta Institució i el consentiment de la persona interessada. Els resultats seran publicats si així es considera. Les dades es conservaran en l'arxiu de la cambra durant els terminis definits en la normativa pròpia de gestió documental. Drets: accedir, rectificar i suprimir les dades de caràcter personal, així com d'altres drets reconeguts per la normativa vigent.

  

 

​​​​​​​ANNEX V

Informació addicional sobre protecció de dades personals

Responsable del tractament

El Parlament de les Illes Balears, com a responsable del tractament, informa els aspirants que tractarà les dades personals dels candidats i de les persones seleccionades en el procés selectiu amb la finalitat de gestionar la convocatòria d'oferta pública de treball, i compleix i se sotmet a les obligacions establertes en el Reglament europeu 2016/679, del 27 d'abril, general de protecció de dades (RGPD), la Llei orgànica 3/2018, del 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i la resta de normativa complementària.

Finalitat del tractament

Les dades seran tractades amb la finalitat de dur a terme el procés selectiu per a l'ingrés en el cos de lletrats del Parlament de les Illes Balears, així com per al nomenament com a funcionari de carrera de les persones aspirants que l'hagin superat i la constitució de la borsa d'interins ordinària derivada d'aquest procés.

Amb la sol·licitud de participació, els aspirants donen llur consentiment al tractament de les dades personals necessàries per a prendre part en la convocatòria i per a la resta de tramitació del procés de selecció, d'acord amb la normativa vigent.

Legitimació

El tractament de les dades personals és necessari per complir una obligació legal i aconseguir l'interès públic, com és la selecció de personal al servei de les administracions públiques d'acord amb els principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat.

La base jurídica del tractament és el consentiment dels aspirants i una obligació legal, tal com estableix l'article 55 del text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, del 30 d'octubre. Les dades podran ésser comunicades, complint la normativa legal, a altres administracions públiques.

Categories de dades personals objecte de tractament

  • Dades de caràcter identificatiu: Nom, DNI, data de naixement, telèfon i adreça de correu electrònic.
  • Dades acadèmiques i professionals: Titulació i nivell de coneixements de llengua catalana.
  • Dades relatives a la salut: Percentatge i tipus de discapacitat.

Els aspirants són informats que les dades de nom, cognoms o darrers quatre dígits del número del document oficial d'identitat seran publicades a la pàgina web del Parlament i als mitjans definits per la legislació, en allò relacionat amb la convocatòria de selecció de personal (llistes d'admesos i exclosos) en compliment de la Llei 19/2013, de 19 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Els terminis de conservació de les dades seran els necessaris per complir la finalitat del procediment i els que preveu la legislació d'arxius per a les administracions públiques, d'acord amb l'article 26 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

Per tant, una vegada sigui ferma la resolució de la convocatòria i el nomenament de personal, els aspirants que hi hagin participat i no hagin estat seleccionats tindran un termini de sis mesos per a retirar la documentació aportada adreçant-se al Departament de Recursos Humans. Després d'aquest termini, es podrà destruir aquesta documentació.

Destinataris de les dades personals

Se cediran les dades als següents organismes o persones, a l'efecte de complir el que preveu la legislació vigent en matèria de selecció de personal:

  • Tribunal qualificador del procés selectiu: per al desenvolupament de les proves selectives. 
  • Departament de Recursos Humans del Parlament de les Illes Balears: per al nomenament i presa de possessió del personal funcionari de carrera o, si s'escau, per al nomenament com a personal funcionari interí.
  • Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears: en aplicació de les obligacions que preveu la normativa per seleccionar empleats públics amb les previsions que estableix la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.
  • Altres participants en el procediment selectiu: en virtut del principi de transparència que regeix els procediments selectius d'accés a la funció pública, les persones aspirants podran sol·licitar la consulta dels exercicis de les altres participants, i dels seus mèrits, si s'escau, per comprovar el funcionament correcte del procés selectiu. En cap cas no podran obtenir les dades de contacte d'altres persones aspirants, com ara l'adreça postal, el número de telèfon o l'adreça de correu electrònic.
  • Administració de justícia: en cas que algun jutjat o tribunal requereixi l'expedient del procediment, l'Administració trametrà les dades personals que hi constin a l'Administració de justícia.

No se cediran les dades personals a altres organismes o tercers, tret que existeixi obligació legal o interès legítim, d'acord amb l'RGPD.

Exercici de drets i reclamacions

El Parlament de les Illes Balears portarà a terme les accions i mesures necessàries per garantir la confidencialitat i integritat de la informació amb l'objectiu de vetllar per la privacitat i la intimitat dels participants en el procés de selecció.

Les persones afectades pel tractament de dades personals tenen dret a sol·licitar a l'Oficialia Major del Parlament de les Illes Balears la confirmació que les seves dades són objecte de tractament, l'accés a les seves dades personals, la informació, la seva rectificació o supressió, la limitació o l'oposició al tractament i la no inclusió en tractaments automatitzats (i fins i tot, de retirar el consentiment, si s'escau, en els termes que estableix l'RGPD). També tenen dret a la  portabilitat de les dades en els termes que l'exercici d'aquest dret pugui afectar al procés selectiu.

Si algun aspirant considera que el Parlament de les Illes Balears ha incomplert algun dels principis de la legislació o no ha donat resposta de manera adequada a les seves sol·licituds en matèria de protecció de dades, es pot adreçar i presentar una reclamació davant el responsable del tractament, l'Oficialia Major com a responsable del tractament per representació de la Institució parlamentària.

Amb posterioritat a la resposta del responsable o al fet que no hi hagi resposta en el termini d'un mes, pot presentar la Reclamació de tutela de drets davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD).

Dades de contacte del Delegat de Protecció de dades: El delegat de Protecció de Dades del Parlament de les Illes Balears es troba a l'edifici seu del Parlament de les Illes Balears (carrer Conquistador 11).