Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE BANYALBUFAR

Núm. 241283
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data  7 de març de 2022, mitjançant acord de plenari, es va acordar l'aprovació provisional de la modificació de l'Ordenança  Fiscal Reguladora de l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana

En no haver-se presentat cap reclamació o el suggeriment durant el termini d'exposició al públic, l'acord inicialment adoptat d'aprovació de  l'Ordenança  Fiscal Reguladora de l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana   s'ha d'entendre definitivament aprovat sense necessitat de nou acord exprés d'acord amb allò establert a l'article 17 del Reial decret legislatiu 2/2004, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals .

Es publica la modificació adoptada   de  l'Ordenança  Fiscal Reguladora de l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, per al seu general coneixement.

 Ordenança Fiscal Reguladora de l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana

 «Article 7

1. La base imposable d'aquest Impost està constituïda per l'increment real del valor dels terrenys de naturalesa urbana, posat de manifest en el moment de la meritació i experimentat al llarg d'un període màxim de vint anys.

2. Per a determinar la base imposable, mitjançant el mètode d'estimació objectiva, es multiplicarà el valor del terreny en el moment de la meritació pel coeficient que correspongui al període de generació conforme a les regles previstes en l'apartat 4 d'aquest article.

3. Quan, a instàncies del subjecte passiu conforme al procediment establert en l'article 104.5 de la llei 2/2004 reguladora dels hisendes locals, es constati que l'import de l'increment de valor és inferior a l'import de la base imposable determinada mitjançant el mètode d'estimació objectiva, es prendrà com a base imposable l'import d'aquest increment de valor.

4. El període de generació de l'increment de valor serà el nombre d'anys al llarg dels quals s'hagi posat de manifest aquest increment.

En els supòsits de no subjecció, tret que per llei s'indiqui una altra cosa, per al càlcul del període de generació de l'increment de valor posat de manifest en una posterior transmissió del terreny, es prendrà com a data d'adquisició, a l'efecte del que es disposa en el paràgraf anterior, aquella en la qual es va produir l'anterior meritació de l'impost.

En el còmput del nombre d'anys transcorreguts es prendran anys complets, és a dir, sense tenir en compte les fraccions d'any. En el cas que el període de generació sigui inferior a un any, es prorratejarà el coeficient anual tenint en compte el nombre de mesos complets, és a dir, sense tenir en compte les fraccions de mes.

El coeficient a aplicar sobre el valor del terreny en el moment de la meritació serà, calculat conforme al que es disposa en els apartats anteriors i per cada període de generació, el màxim actualitzat vigent d'acord amb l'article 107,4 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s'aprova el tex refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals. En el cas de que les Lleis de Pressupost Generals de l'Estat, o altre norma dictada a l'efecte procedeixi a la seva actualització, s'entendrà automàticament modificats, facultant al Sr Batle per, mitjançant resolució, doni publicitat als coeficients que resultin aplicables.

Article 8

El període de generació de l'increment de valor serà el nombre danys al llarg dels quals s'hagi posat de manifest aquest increment.

En els supòsits de no subjecció, llevat que per llei s'indiqui una altra cosa, per calcular el període de generació de l'increment de valor posat de manifest en una transmissió posterior del terreny, es prendrà com a data d'adquisició, als efectes del que disposa al paràgraf anterior, aquella en què es va produir l'anterior meritació de l'impost.

En el còmput del nombre d'anys transcorreguts s'han de prendre anys complets, és a dir, sense tenir en compte les fraccions d'any. En cas que el període de generació sigui inferior a un any, es prorratejarà el coeficient anual tenint en compte el nombre de mesos complets, és a dir, sense tenir en compte les fraccions de mes

Article 17. 

Els subjectes passius vindran obligats a presentar davant l'Ajuntament de Banyalbufar la corresponent autoliquidació i ingressar-ne l'import resultant.

Aquesta autoliquidació haurà de ser presentada en els terminis següents, comptadors des de la data en què es produeixi la meritació de l'impost:

a) Quan es tracti d'actes inter vius, el termini serà de trenta dies hàbils.

b) Quan es tracti d'actes per causa de mort, el termini serà de sis mesos prorrogables fins a un any a sol· licitud del subjecte passiu. Perquè es pugui estimar la sol·licitud de pròrroga per l'Administració Tributària Municipal, aquesta s'haurà de presentar abans que finalitzi el termini inicial de sis mesos.

Article 18

 L'autoliquidació ha de contenir tots els elements de la relació tributària que siguin imprescindibles per practicar la liquidació procedent i, en tot cas, els següents:

a) Nom i cognoms o raó social del subjecte passiu, contribuent i, si escau, del substitut del contribuent, NIF .d'aquests, i els seus domicilis, així com les mateixes dades dels altres intervinents en el fet, acte o negoci jurídic determinant de la meritació de l'impost.

b) Si escau, nom i cognoms del representant del subjecte passiu davant l'Administració municipal, N.I.F. d'aquest, així com el domicili.

c) Lloc i notari autoritzant de l'escriptura, el número de protocol i la data d'aquesta.

d)Situació física i referència cadastral de l'immoble.

e) Participació adquirida, quota de copropietat i, si escau, sol·licitud de divisió.

f) Nombre d'anys al llarg dels quals s'ha posat de manifest l'increment del valor dels terrenys i la data de realització anterior del fet imposable.

g) Opció, si escau, pel mètode de determinació directa de la base imposable.

h) Si escau, sol·licitud de beneficis fiscals que es considerin procedents.

Article 19

1. Estarà obligat a presentar l'autoliquidació sense ingrés l'interessat a acreditar la inexistència d'increment de valor, que haurà de declarar la transmissió, així com aportar els títols que documentin la transmissió i l'adquisició, acompanyat dels elements de prova on consti el valor d'aquell en el moment de la transmissió i l'adquisició.

2. L'Ajuntament podrà aprovar un model normalitzat d'autoliquidació, que establirà la forma, el lloc i els terminis de la seva presentació i, si escau, l'ingrés del deute tributari, així com els supòsits i les condicions de presentació per mitjans telemàtics.

3. Sense perjudici de les facultats de comprovació dels valors declarats per l'interessat o el subjecte passiu als efectes del que disposen els articles I.2 i II.3, respectivament, l'ajuntament només podrà comprovar que s'han efectuat mitjançant la aplicació correcta de les normes reguladores de l'impost, sense que es puguin atribuir valors, bases o quotes diferents de les resultants d'aquestes normes.

4. En cap cas no es pot exigir l'impost en règim d'autoliquidació quan es tracti del supòsit a què fa referència l'article III.1.a), paràgraf tercer »

Aquesta modificació entrarà en vigor i començarà a aplicar-se a partir del dia següent de la seva publicació

Contra el present Acord, s'interposarà recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Banyalbufar, 25 d'abril de 2022

El batle

Mateu Ferrà Bestard