Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 613422
Nou reglament d'honors i distincions de la Policia Local d'Inca (Expedient núm.: 4605/2021)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament a la seva sessió ordinària de dia 29 d'abril de 2021, va aprovar el Dictamen de la Comissió Informativa d'Economia i Bon Govern per aprovar inicialment el reglament d'honors i distincions de la Policia Local d'Inca, el qual ha esdevingut definitiu per no haver-se presentat reclamacions contra el mateix.

De conformitat amb el que disposa l'art. 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, es publica el present text íntegre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, als efectes de la seva entrada en vigor:

«REGLAMENT D'HONORS I DISTINCIONS DE LA POLICIA LOCAL DE LA CIUTAT D'INCA

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, ha suposat un punt d'inflexió per regular cadascun dels aspectes que afecten aquests cossos de policia.

En aquest sentit, el Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears i es modifica el Decret 55/2017, de 15 de desembre, del Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears, estableix al títol VIII (premis i distincions) els tipus, procediments i causes per obtenir els esmentats reconeixements en el marc de la nostra Comunitat Autònoma.

D'un temps ençà, l'Ajuntament d' Inca, ha anat concedint al seu Cos de Policia diferents tipus de distincions i reconeixements; mitjançant felicitacions de batlia o felicitacions de ple, segons el motiu i la causa del premi.

Per regular-ho detalladament i uniformement, s'ha considerat necessari elaborar aquest Reglament que, en un sol títol, recull les diverses distincions, les causes per atorgar-les i revocar-les, el procés per assolir-les; tot això respectant el marc de competències entre administracions i legitimat per l'autonomia que com a ens local té aquesta Ajuntament d'acord amb la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de bases de règim local, segons la redacció donada per la Llei 57/2003, de 16 de desembre, de mesures per a la modernització del govern local.

Premis i condecoracions

Article 1

Característiques i concessió de premis i condecoracions

Les característiques i la concessió de premis i condecoracions de la Policia local de l' Ajuntament d' Inca s'han de regir pel que disposa aquest Reglament.

Article 2

Tipologia dels premis i les condecoracions

1. Per tal de reconèixer i premiar públicament l'actuació dels policies i les policies locals de l' Ajuntament d'Inca, i de les persones que destaquin per la seva col·laboració en l'assoliment dels objectius relacionats amb els cossos de policia local, es creen els premis i les condecoracions següents:

a) Medalla d'Or al Mèrit Policial de l' Ajuntament d' Inca.

b) Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blau de l' Ajuntament d' Inca.

c) Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Verd de l' Ajuntament d' Inca.

d) Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc de l' Ajuntament d' Inca.

e) Felicitacions públiques.

f) Diploma de Jubilació.

2. Les condecoracions que s'assenyalen en les lletres a), b) i c) es poden atorgar als agents de les policies locals per fets excepcionals o de rellevància particular. Aquestes condecoracions es poden atorgar, en els mateixos supòsits, a persones i entitats encara que no tenguin vinculació amb els cossos de la policia local.

3. Els premis i les condecoracions que es recullen en aquesta norma no comporten pensió o recompensa econòmica per part de l'Ajuntament d' Inca.

4. El procediment per concedir i lliurar els premis i les condecoracions és el que s'estableix en els articles següents d'aquest Reglament.

5. L'acte de lliurament dels guardons que s'assenyalen en les lletres a), b), c), d), e) i f) s'ha de procurar centrar en el marc de la Festa de la Policia Local o en dates assenyalades com Sant Abdon i Senen o Dijous Bo.

6. La descripció del format dels premis i les condecoracions, i també dels passadors, figura en l'annex 1 d'aquest Reglament.

Article 3

Medalla d'Or al Mèrit Policial de l' Ajuntament d'Inca

La Medalla d'Or al Mèrit Policial de l' Ajuntament d'Inca pot atorgar-se únicament en els casos següents:

a) Com a conseqüència d'un acte de servei amb resultat de mort.

b) Com a conseqüència d'un acte de servei amb resultat de ferides o mutilacions greus.

c) Dirigir o realitzar algun servei de transcendental importància, que redundi en prestigi de la corporació, posant de manifest excepcionals qualitats de lleialtat o abnegació.

d) Tenir una actuació exemplar i extraordinària, destacant pel seu valor, capacitat o eficàcia reiterada en el compliment d'importants serveis, amb prestigi de la corporació.

 

Article 4

Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blau de l'Ajuntament d' Inca

La Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blau de l' Ajuntament d' Inca pot atorgar-se quan es dona alguna de les circumstàncies següents:

a) Dur a terme actes en defensa i protecció dels interessos que tenen encomanats que posin de manifest qualitats de valor, sacrifici, lleialtat o abnegació excepcionals, i dels quals es derivi un risc per a la persona, amb independència del resultat produït, sempre que hagi complert estrictament les obligacions i els deures reglamentaris.

b) Participar en tres o més serveis en què hi hagi una agressió amb armes o altres mitjans perillosos, que comportin un risc greu per a la integritat de la persona, amb una demostració de valor, capacitat i eficàcia en defensa de la vida de terceres persones.

 

Article 5

Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Verd de l' Ajuntament d'Inca

La Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Verd de l' Ajuntament d'Inca es pot atorgar quan es dona alguna de les circumstàncies següents:

a) Dirigir o executar amb èxit un servei en què per la dificultat o importància extraordinàries s'evidenciïn qualitats professionals o cíviques rellevants.

b) Excedir-se amb notorietat i perseverança en el compliment dels deures del seu càrrec, la qual cosa constitueixi una conducta exemplar.

c) Realitzar una tasca prolongada en el temps en el camí de la dignificació, el prestigi i el reconeixement públic de les policies locals, així com la missió de defensa, promoció i protecció dels drets i les llibertats públiques.

d) Dur a terme projectes o treballs professionals o científics rellevants que prestigiïn la institució a la qual pertany dins el marc de les competències i funcions de les policies locals de les Illes Balears.

 

Article 6

Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc de l' Ajuntament d'Inca

La Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc de l' Ajuntament d'Inca es lliura als membres de la policia local d' Inca, sigui quina sigui la seva categoria, quan compleixin 20 anys de servei en qualsevol cos de la policia local, en situació de servei actiu o en situació de serveis especials, que hagin tingut una trajectòria professional destacada i que no tenguin expedients disciplinaris en curs o sancions disciplinàries pendents de cancel·lar en el seu expedient personal.

Així mateix, es pot entregar aquesta condecoració a altres membres de qualsevol de les forces i cossos de seguretat, o d'institucions i organismes que hagin destacat notòriament en l'aportació per millorar la seguretat ciutadana.

 

Article 7

Felicitacions públiques

Les felicitacions públiques les concedeix és competència del batle o batlessa de l'ajuntament d'Inca amb un acord plenari previ, després de comprovar succintament la tasca professional de la persona distingida, en els supòsits següents:

a) Als que destaquen en l'estudi, la promoció i la dignificació, tant de la funció policial com dels cossos de policia local.

b) Als que han realitzat un servei especialment meritori en el compliment de les seves funcions, o com a resultat d'aquestes funcions, que tengui una repercussió social important o en els àmbits de la seguretat ciutadana, la protecció civil o el trànsit.

c) Als que durant un any han destacat en el compliment ordinari de les seves funcions, les quals serveixen d'exemple per als companys de cos.

d) Als que han fet estudis o publicacions d'interès per a la seguretat ciutadana, la protecció civil, el trànsit o la gestió de l'activitat policial.

e) En qualsevol altre supòsit que no es preveu en els articles anteriors, però que segons els fets i les circumstàncies examinats és mereixedor d'un reconeixement per part de l' Ajuntament d' Inca.

 

Article 8

Diploma de Jubilació

Es crea el Diploma de Jubilació com a reconeixement als membres dels cossos de policia local per la dedicació d'una vida al servei de la ciutadania i la seva missió de defensa promoció i protecció dels drets i llibertats públiques.

Aquest Diploma es lliura a tots els membres de la policia local, sigui quina sigui la seva categoria en el moment de la jubilació.

Article 9

Condecoració honorífica de l' Ajuntament d' Inca

Es crea aquesta distinció, que es concedeix de manera discrecional a persones i entitats alienes als cossos de policia local com a reconeixement a la seva dedicació i entrega en benefici dels objectius de les policies locals de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 10

Sol·licitud de concessió

1. En el cas de la concessió d'una de les condecoracions que s'enuncien en les lletres a), b), c), d), e) i f) de l'article 128, el procediment s' inicia per mitjà d'una proposta efectuada pel ple de l'Ajuntament , el batle mateix o el cap o la cap de la policia local.

2. Juntament amb la proposta d'iniciació de l'expedient, que ha de ser motivada, s'ha d'adjuntar la documentació següent:

a) Certificat del Ple de l'ajuntament, o certificat dels òrgans de coordinació de les policies locals de les Illes Balears proponents, en què s' acorda la proposta d'iniciació.

b) Nom, llinatges, categoria i escala de la persona o persones proposades.

c) Informe de descripció detallada del fet o fets en què es fonamenta la proposta, acompanyat, si s'escau, de diligències policials, informes, testimonis, actuacions judicials, declaració jurada, informes hospitalaris o semblants.

d) Documentació o prova que acredita els fets que motiven la sol·licitud, en qualsevol tipus de suport físic o audiovisual.

e) Agraïments pel desenvolupament del servei prestat, si s'escau.

f) Curriculum vitae, quan es tracta de casos en què es valora la realització de projectes o treballs professionals o científics rellevants.

g) En el cas que en l'acció policial i meritòria hagi estat involucrada alguna persona aliena al cos de policia local el testimoni de la qual pot ser d'interès, també s'hi ha d'adjuntar la compareixença amb el testimoni d'aquesta persona.

 

Article 11

Procediment ordinari

1. L'acord d'iniciació l'adopta la persona titular de la Direcció General d'Emergències i Interior competent en matèria de coordinació de policies locals.

2. En l'acord d'iniciació s'ha de nomenar una persona instructora i un secretari o una secretària. En el termini de 10 dies s'ha d'estudiar l' expedient, i, si escau, requerir a la institució o òrgan proponent perquè, en un termini no superior a quinze dies, remeti els documents, els informes i les declaracions de testimonis presencials que es consideren necessaris per aclarir els fets i valorar-los millor.

3. La persona instructora pot ampliar el termini de quinze dies fins a un màxim de trenta per a la pràctica d'alguna prova que consideri rellevant per a l'aclariment dels fets, amb la sol·licitud prèvia de la persona proponent, que ha de contenir els motius en què basa la importància de la prova o proves proposades i els fonaments que justifiquen l'ampliació del termini.

4. Les proves practicades i els informes aportats han d'unir-se a l'expedient, i la persona instructora ha de dictar la proposta de resolució en el termini de 10 dies. Aquesta proposta ha de contenir la relació detallada dels fets, la seva qualificació i la distinció o condecoració corresponent.

5. La proposta s'ha d'elevar a la persona titular de la conselleria competent en matèria de policia local, que ha de resoldre i notificar en el termini màxim de quatre mesos des de la sol·licitud d'inici.

6. En el cas que es tingui coneixement de l'existència d'un procediment penal en curs o pendent de sentència ferma per un delicte dolós relacionat amb el servei o que causi greu perjudici a l'administració o a les persones, s'ha de suspendre el procediment fins que no hi hagi resolució o sentència ferma. Una vegada resolta la causa que va motivar aquesta suspensió es reprendrà el procediment de concessió o s' arxivarà tenint en consideració la resolució penal.

Article 12

Procediment d'urgència

1. Quan raons d'interès públic ho facin recomanable, es pot acordar, d'ofici o a petició de l'interessat, l'aplicació al procediment de la tramitació d'urgència, pel qual es redueixen a la meitat els terminis establerts per al procediment ordinari, tret dels relatius a la presentació de sol·licituds i recursos.

2. No es pot interposar cap recurs contra l'acord que declara l'aplicació de la tramitació d'urgència al procediment, sense perjudici del que sigui procedent contra la resolució que posi fi al procediment.

Article 13

Atorgament

1. L'Ajuntament d'Inca, mitjançant un acord plenari, pot atorgar les condecoracions pròpies, descrites en aquest reglament.

2. L'atorgament de diplomes per jubilació i felicitacions municipals és competència del batle o batlessa de l'ajuntament d'Inca amb un acord plenari previ.

Article 14

Publicació de la concessió i ús de les distincions

1. La concessió de la medalla i les creus, en qualsevol de les seves modalitats, s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

2. Els agents condecorats poden dur la medalla o la creu, damunt la caçadora o guerrera, en la part esquerra en simetria amb la placa de pit, sempre que es tracti d'uniformitat de gala.

3. Damunt l'uniforme diari poden dur els passadors corresponents, en la part esquerra en simetria amb la placa de pit.

4. El distintius de felicitació pública es poden dur en la part esquerra en simetria amb la placa de pit i per damunt dels passadors de medalles si en fos el cas. Només es podrà portar un distintiu en cas de tenir-me més d'un concedit

Article 15

Revocació de la concessió de distinció

Si l'agent posseïdor d'alguna de les distincions que aquest Reglament és sancionat de manera ferma per la comissió d'una falta greu o molt greu l' Ajuntaments pot instar la revocació de l'atorgament de la distinció a l'òrgan competent per concedir-la, la qual cosa requereix en tot cas la incoació de l'expedient administratiu oportú.

De la mateixa manera es pot procedir en els casos de sentències judicials fermes de condemna per delictes dolosos relacionats amb el servei o que causin un perjudici greu a l'Administració o les persones.

Article 16

Puntuació a l'efecte de concurs de mèrits

Els premis i distincions atorgats per l'Ajuntament d'Inca únicament es poden valorar a l'efecte de concurs de mèrits les felicitacions atorgades per l'ajuntament si han estat aprovades per acord plenari i han estat motivades per alguna de les causes que preveu l'article 8 d'aquest Reglament. La puntuació per una felicitació pública pot considerar-se només en els processos selectius de l'ajuntament que l'ha concedida.

Article 17

Format

1. Els premis i les condecoracions atorgats per l' Ajuntament d'Inca han de tenir el format que es descriu en l'annex 1 d'aquest Reglament.

2. Les felicitacions públiques i els diplomes per jubilació de la policia local de l' Ajuntament d'Inca han de tenir el format que descriu en l'annex 1 d'aquest Reglament.

 

ANNEX 1

MEDALLA D'OR AL MÈRIT POLICIAL DE L' AJUNTAMENT D'INCA

Sobre una base amb forma de gran creu de color daurat, botonada en les puntes i intercalada per raigs emmerletats i escalonats, apareix, centrat, l'escut policial del municipi d'Inca, que ha d'ocupar les tres cinquenes parts de la superfície total.

La grandària de la medalla no pot ser de més de 60 mm.

La grandària de l'escut no pot ser de més de 38 mm de diàmetre.

Veure figura 1 a l'annex II.

CREU AL MÈRIT POLICIAL AMB DISTINTIU BLAU DE L' AJUNTAMENT D'INCA

De color blau, duu en tot el perímetre un tall daurat amb dibuix de línia estreta o dentada d'1 mm de gruix.

En cada un dels costats de la creu, i a 5 mm dels extrems, hi ha una barra perpendicular en blau marí de 3 mm d'ample.

Sobre aquesta barra, i centrat, apareix l'escut del municipi corresponent de les Illes Balears.

En la part superior, sobre una tija, duu una corona reial daurada.

La grandària de la creu no pot ser de més de 43 mm.

La grandària de l'escut no pot ser de més de 22 mm de diàmetre.

Passador de 37 mm d'ample i 13 mm d'alt, del qual penja una cinta de color blau marí de 30 mm d'ample, en la part central de la qual duu una franja de color blau celeste de 10 mm d'ample

Veure figura 2 a l'annex II.

CREU AL MÈRIT POLICIAL AMB DISTINTIU VERD DE L' AJUNTAMENT D'INCA

De color verd, duu en tot el perímetre un tall daurat amb dibuix de línia estreta o dentada d'1 mm de gruix.

En cada un dels costats de la creu, i a 5 mm dels extrems, hi ha una barra perpendicular en blau marí de 3 mm d'ample.

Sobre aquesta barra, i centrat, apareix l'escut del municipi corresponent de les Illes Balears.

En la part superior, sobre una tija, duu una corona reial daurada.

La grandària de la creu no pot ser de més de 43 mm.

La grandària de l'escut no pot ser de més de 22 mm de diàmetre.

Passador de 37 mm d'ample i 13 mm d'alt, del qual penja una cinta de color blau marí de 30 mm d'ample, a la part central de la qual duu una franja verda de 10 mm d'ample.

Veure figura 3 a l'annex II.

CREU AL MÈRIT POLICIAL AMB DISTINTIU BLANC DE L' AJUNTAMENT D'INCA

De color blanc, duu en tot el perímetre un tall daurat amb dibuix de línia estreta o dentada d'1 mm de gruix.

En cada un dels costats de la creu, i a 5 mm dels extrems, hi ha una barra perpendicular en blau marí de 3 mm d'ample.

Sobre aquesta barra, i centrat, apareix l'escut del municipi corresponent de les Illes Balears.

En la part superior, sobre una tija, duu una corona reial daurada.

La grandària de la creu no pot ser de més de 43 mm.

La grandària de l'escut no pot ser de més de 22 mm de diàmetre.

Passador de 37 mm d'ample i 13 mm d'alt, del qual penja una cinta de color blau marí de 30 mm d'ample, En la part central de la qual duu una franja blanca de 10 mm d'ample.

Veure figura 4 a l'annex II.

FELICITACIONS PÚBLIQUES

De color platejat i amb forma de “Creu de Pisana, sense pometejar” amb els seus costats exteriors acabats en punta, mitjançant dos arcs de circumferència còncaus que s'ajunten. Sobre aquesta, i centrat, l'escut de la Ciutat d' Inca. La grandària de la creu no podrà ser major de 43 mm. La grandària de l'escut no podrà ser major de 29 mm de diàmetre.

Aquells agents que comptin en el seu expedient personal 5 o més felicitacions portaran la creu en color daurat.»

Veure figura 5 a l'annex II.

 

Inca, en el dia de la signatura electrònica (15 de desembre de 2021)

El batle president

Virgilio Moreno Sarrió

Documents adjunts