Aquest curs 2023-24 s’ha implantat per primera vegada aquest programa d’aprenentatge i servei el qual ha estat organitzat pel Servei de Formació Permanent del Professorat de la DG de Personal Docent i Centres Concertats en col·laboració amb la DG de Medi Natural i Gestió Forestal, amb l’objectiu de crear xarxes comunitàries amb responsabilitat social. El programa compta amb el suport i acompanyament als centres del CEP de Manacor i dels educadors ambientals del Parc de la Península de Llevant.

Aproximadament 300 alumnes (de 3r de Primària a 1r de Batxillerat) i setze docents de sis centres educatius, en col·laboració amb altres entitats i agents socials, han desenvolupat projectes que combinen processos d’aprenentatge i servei, treballant a partir de les necessitats reals de l’entorn per provocar-hi millores. Aquesta metodologia inclou la reflexió sobre les actuacions concretes, la difusió dels resultats i la celebració dels aprenentatges, fomentant el sentiment de pertinença a la comunitat.

En el marc del programa, el passat dia 23 de maig va tenir lloc la tercera jornada de formació a la finca de Son Real, on una trentena de participants van conèixer la finca de la mà del director i dels educadors del parc. A més aquesta jornada  esdevingué una oportunitat perquè els 16 docents dels centres CEIP Talaiot, CEIP Mestre Guillem Galmés, CC Sant Salvador, IES Capdepera, IES Porto Cristo i IES Llorenç Garcías i Font compartissin els materials del producte final de servei al Parc i celebrassin els aprenentatges juntament amb els representants d’entitats col·laboradores com la fundació Estel de Llevant i l’associació Art de la Pauma.

La jornada de cloenda va posar de manifest l'èxit del programa, ressaltant l'ús de metodologies competencials d'aprenentatge servei per protegir el Parc Natural de la Península de Llevant i establir una xarxa de centres educatius que comparteixen experiències i recursos. Allà es va fer palès que aquestes metodologies, a més d’impulsar processos d’ensenyament i aprenentatge col·laboratius, han proporcionat noves eines  didàctiques per estimar, descobrir, preservar i intervenir en el Parc

Aquesta iniciativa destaca per fomentar una educació mediambiental que connecta la comunitat amb la Serra de Llevant, impulsant la responsabilitat en la seva cura i conservació, i destacant la importància de preservar els hàbitats, costums i usos que contribueixen a la identitat dels pobles del Parc.

;