Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT D'HISENDA I FUNCIÓ PÚBLICA

Núm. 154614
Resolució del conseller d’Hisenda i Funció Pública que aprova les bases específiques, els temaris i les convocatòries que han de regir els processos selectius, mitjançant el sistema de concurs oposició, per cobrir les places vacants de personal funcionari d’Administració especial, de les categories d’oficial-a de manteniment, tècnic-a superior, enginyer-a tècnic-a d’obres públiques i tècnic-a auxiliar d’informàtica de l’Oferta d’ocupació pública corresponents a l’exercici de 2025 del Consell de Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 91.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, preveu que les corporacions locals formularan públicament la seva oferta d'ocupació, ajustant-se als criteris fixats a la normativa bàsica estatal, i l'article 70 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, estableix que les necessitats de recursos humans, amb assignació pressupostària, que s'hagin de proveir mitjançant la incorporació de personal de nou ingrés seran objecte de l'oferta d'ocupació pública, o a través d'altre instrument similar de gestió del proveïment de les necessitats de personal.

D'altra banda, l'article 193 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, afegeix, entre altres coses, que l'oferta d'ocupació pública ha d'indicar l'escala, la subescala, la classe o l'especialitat del personal funcionari, o el nivell i la categoria professional del personal laboral a què corresponguin les places vacants i també que l'oferta d'ocupació s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

L'oferta d'ocupació pública per a l'any 2025, en virtut de la pròrroga automàtica dels pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2023, d'acord amb la previsió de l'article 134.4 de la Constitució, es troba regulada a la Llei 31/2022, de 23 de desembre. Atès això, el Consell de Mallorca ha aprovat l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2025, derivada de la taxa de reposició d'efectius ordinària (BOIB núm. 24, de 22 de febrer de 2025). L'oferta d'ocupació pública del Consell de Mallorca per a l'any 2025 preveu, entre d'altres, la reposició d'efectius següents:

  • Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: C2. Classificació: Escala d'administració especial, subescala de serveis especials, classe personal d'oficis. Nombre de vacants: 1. Denominació: Oficial-a de manteniment.

  • Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A1. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe tècnic superior. Nombre de vacants: 2.  Denominació: Tècnic-a superior.

  • Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A2. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe tècnic mitjà. Nombre de vacants: 1. Denominació: Enginyer-a tècnic-a d'obres públiques.

  • Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: B. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica , classe tècnic auxiliar. Nombre de vacants: 2. Denominació: Tècnic-a auxiliar informàtic-a.

En data 25 de febrer de 2025 (BOIB núm. 25, de 25 de febrer de 2025) s'han aprovat les Bases generals que constitueixen el règim jurídic que ha de regir de manera uniforme el desenvolupament dels processos selectius de personal funcionari i laboral de l'Administració especial tant pel que fa al torn lliure, com pel que fa a la promoció interna i al torn de persones amb discapacitat, que engloba l'oferta pública de l'any 2025 del Consell de Mallorca. Tot això sense perjudici de les especificitats, derivades de les característiques de les diferents escales, subescales, classes i categories o especialitats, que s'han de recollir a les bases específiques de cada convocatòria.

L'article 2 del Reial Decret 896/1991, de 7 de juny, pel que s'estableixen les regles bàsiques i els programes mínims als que ha d'ajustar-se el procediment de selecció dels funcionaris de l'administració local, disposa que l'ingrés en la funció pública local s'ha de realitzar, amb caràcter general, mitjançant el sistema d'oposició, llevat que per la naturalesa de les places o de les funcions a desenvolupar, sigui més adequada la utilització del sistema de concurs-oposició o de concurs. En aquests casos, la naturalesa de les places a convocar així com les seves funcions, al tractar-se de places vacants de l'escala d'administració especial, són de caràcter específic, i fan convenient establir com a sistema de selecció el de concurs oposició, per tal de valorar tant l'experiència com la formació específica de les especialitats corresponents.

Pel que fa a l'administració local, l'article 100 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del Règim Local, disposa que correspon a l'Administració General de l'Estat establir reglamentàriament les regles bàsiques i els temaris mínims als quals s'ha d'ajustar el procediment de selecció del personal funcionari. A l'empara d'aquesta atribució, el Reial Decret 896/1991, de 7 de juny, estableix les regles bàsiques i els programes mínims a que s'ha d'ajustar el procediment de selecció dels funcionaris de l'administració local i ho fa amb caràcter bàsic d'acord amb l'article 149.1.18 de la Constitució Espanyola.

La disposició addicional primera de l'Ordenança per la qual es regula l'Administració electrònica del Consell de Mallorca i els organismes que en depenen (aprovada per Acord del Ple del Consell de Mallorca en sessió de 14 de febrer de 2013 i publicat en el BOIB núm. 69 de 16 de maig de 2013, modificada per Acord del Ple del Consell de Mallorca en sessió de 9 de juny de 2022 i publicat en el BOIB núm. 122, de 17 de setembre de 2022), estableix que les persones que participin en els processos selectius convocats per les entitats incloses a l'àmbit d'aplicació de l'Ordenança han de presentar les sol·licituds i la documentació i, si escau, l'esmena, procediments d'impugnació de les actuacions d'aquests processos selectius, així com qualsevol altre actuació relacionada amb el procediment, per mitjans electrònics. El deure de relacionar-se amb l'Administració insular per mitjans telemàtics comprendrà l'obligació de rebre notificacions electròniques en el cas d'aquells actes o incidències que requereixin una comunicació personal. La presentació de sol·licituds, escrits i documents, així com les comunicacions per mitjans telemàtics suposa una major agilitat en la tramitació dels procediments i facilita l'accessibilitat dels ciutadans, que poden fer les gestions necessàries des de qualsevol lloc i hora, dins els terminis prevists en la convocatòria.

Altrament, l'Ordenança per la qual es regula l'Administració electrònica del Consell de Mallorca i els organismes que en depenen preveu que, per causes excepcionals degudament motivades, les convocatòries podran habilitar, en relació amb el respectiu procés selectiu, la utilització de mitjans no electrònics per a tothom o per a part dels tràmits i actuacions. D'igual manera, l'òrgan convocant, quan es presentin circumstàncies sobrevingudes de caràcter tècnic o de qualsevol altra naturalesa, podrà autoritzar motivadament l'ús de mitjans no electrònics per a la relació de les persones aspirants amb l'Administració, en aquells tràmits en els quals pugui resultar necessari, havent d'incloure's una referència a aquesta possibilitat en les convocatòries corresponents.

L'article 28.1.e) de la Llei de Consells Insulars atribueix al Consell executiu la competència consistent en aprovar les bases de les convocatòries de selecció i proveïment de llocs de treball i qualsevol altra actuació en matèria de personal que no estigui expressament atribuïda a un altre òrgan. Altrament, mitjançant l'Acord del Consell Executiu, de dia 28 de setembre de 2022, (BOIB núm. 128, d'1 d'octubre de 2022) es deleguen determinades competències en matèria de personal en el conseller competent en matèria de Funció Pública.

Per tot l'anterior, d'acord amb el que estableix l'Acord del Consell Executiu de dia 28 de setembre de 2022, (BOIB núm. 128, d'1 d'octubre de 2022) pel qual es delega la competència, dict la següent:

Resolució

1. Aprovar les convocatòries, les bases específiques i els temaris que han de regir els processos selectius, mitjançant el sistema de concurs oposició, per cobrir les places vacants de personal funcionari d'Administració especial, de les categories d'Oficial-a de manteniment, Tècnic-a Superior, Enginyer-a Tècnic-a d'obres públiques i Tècnic-a Auxiliar d'informàtica, de l'Oferta d'ocupació pública corresponents a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca següents:

  • Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: C2. Classificació: Escala d'administració especial, subescala de serveis especials, classe personal d'oficis. Nombre de vacants: 1. Denominació: Oficial –a de manteniment. Que s'adjunten com annexos I i II.
  • Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A1. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe tècnic-a superior. Nombre de vacants: 2.  Denominació: Tècnic superior. Que s'adjunten com annexos III i IV.
  • Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: A2. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica, classe tècnic-a mitjà. Nombre de vacants: 1. Denominació: Enginyer-a tècnic-a d'obres públiques. Que s'adjunten com annexos V i VI.
  • Grup o subgrup segons el RDL 5/2015: B. Classificació: Escala d'administració especial, subescala tècnica , classe tècnic auxiliar. Nombre de vacants: 2.  Denominació: Tècnic-a auxiliar informàtic-a. Que s'adjunten com annexos VII i VIII.

2. Publicar aquesta Resolució i els seus annexos en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica del Consell de Mallorca.

3. Publicar l'anunci de les convocatòries en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

4. Establir que aquestes convocatòries es regeixen per la Resolució del conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública del Consell de Mallorca, de 20 de febrer de 2025, que aprova les Bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari i laboral de l'Administració Especial de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici 2025 del Consell de Mallorca.

5. Establir que el termini per a la presentació de sol·licituds serà de vint dies naturals, a comptar a partir de l'endemà de la publicació de l'anunci de la convocatòria corresponent en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

6. Establir, a l'efecte de l'article 66.6 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, que el model específic de sol·licitud de participació i d'autobaremació de mèrits estan inclosos dins el tràmit telemàtic que es troba disponible en el Portal de Selecció (https://seleccio.conselldemallorca.cat/) i en la Seu electrònica del Consell de Mallorca

(https://seu.conselldemallorca.net/ca-ES/).

7. Establir que, quan d'acord amb les bases específiques, hagi torn de reserva de persones amb discapacitat, en el desenvolupament de les proves selectives s'establiran, per a les persones amb discapacitat que ho sol·licitin, les adaptacions possibles de temps i de mitjans per realitzar-les.

8. Establir que els Tribunals Qualificadors dels processos selectius objecte de les convocatòries han d'estar constituïts per tres membres titulars, amb el mateix nombre de suplents, i que el nomenament s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la Seu electrònica del Consell de Mallorca un cop finalitzat el període de presentació d'instàncies.

9. Establir que, juntament amb la Resolució del conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca que estableix la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives, s'especificaran el lloc, la data i l'hora de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries, dins el primer semestre de l'any 2026, i l'ordre d'actuació dels aspirants, si escau.

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar el recurs d'alçada davant la Comissió de Govern dins el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb allò que preveuen els articles 66.2 i 18 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, en relació amb l'article 34 del Reglament Orgànic del Consell Insular de Mallorca, aprovat per Acord del Ple de 12 d'abril de 2018, i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Palma, al dia de la firma electrònica (6 de març de 2025)

El conseller executiu del Departament d'Hisenda i Funció Pública (per delegació del Consell Executiu, segons acord de dia 28 de setembre de 2022, BOIB núm. 128, d'1 d'octubre de 2022) Rafael Ángel Bosch Sans

 

ANNEX I Convocatòria i bases específiques que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants de personal funcionari d'Administració especial, de la subescala serveis especials, categoria de: Oficial –a de manteniment, de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca

1. Normes generals

1.1 Objecte de la convocatòria i característiques de les places 

1.1.1. L'objecte de la convocatòria és el proveïment pel torn lliure d'una plaça de la subescala serveis especials de l'Administració especial, classe de personal d'oficis, denominació oficial-a de manteniment, de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca.

En aquest procediment selectiu no s'estableix torn de reserva per a persones amb discapacitat.

1.1.2 Les característiques de la plaça convocada són les següents:

Grup: C

Subgrup : C2

Escala: administració especial

Subescala: Serveis especials

Classe: personal d'oficis

Denominació: oficial-a de manteniment

Sistema de selecció: concurs-oposició

Vinculació: funcionari –a

 

1.2 Procediment selectiu

S'estableix com a procediment selectiu el de concurs-oposició. La fase de concurs ha de representar un 30% i la fase d'oposició un 70% del resultat global del sistema selectiu.

La fase d'oposició consisteix en la realització dels exercicis que es determinin en les Bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari i laboral de l'Administració Especial previstes a l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca (BOIB núm. 24, de 22 de febrer de 2025) i en aquestes bases específiques, per tal de determinar la capacitat i l'aptitud de les persones aspirants. La fase d'oposició té caràcter eliminatori i és necessari superar-la per poder passar a la fase de concurs.

La fase de concurs consisteix en la valoració dels mèrits que al·leguin i acreditin les persones aspirants, segons l'annex A (torn lliure) de les bases generals. Aquesta fase no té caràcter eliminatori.

2. Requisits de les persones aspirants

2.1. A més dels que es preveuen a les Bases generals:

̶  Estar en possessió de la titulació oficial de graduat en educació secundària obligatòria, graduat escolar o equivalent.

Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la corresponent homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència. Si el títol procedeix d'un estat membre de la Unió Europea, s'ha de presentar el certificat acreditatiu del reconeixement o de l'homologació del títol equivalent, de conformitat amb la Directiva 89/48/CEE, de 21 de desembre de 1988, el Reial decret 1837/2008 i altres normes de transposició i desplegament.

̶  Estar en possessió del títol de coneixement de la llengua catalana de nivell B1 que s'ha d'acreditar mitjançant algun dels certificats següents:

  • Certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.
  • Certificats expedits per l'Escola Balear d'Administració Pública.
  • Certificats expedits pel Consell de Mallorca, d'acord amb les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua com a conseqüència de les convocatòries dutes a terme pels decrets de la Presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.
  • Certificats equivalents segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).
  • Certificats reconeguts com a equivalents o homologats per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears en matèria de política lingüística segons l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014 ( BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014).

̶  Estar en possessió del carnet de conduir B.

3. Drets d'examen

La quantia de la taxa del dret d'examen és de 13,77 euros, d'acord amb el que disposa l'article 4 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018 modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), que s'haurà d'abonar dins el termini de presentació d'instàncies, sense que es pugui abonar en cap altre moment.

En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.

La falta de l'abonament dels drets d'examen dins el termini de presentació de sol·licituds implica l'exclusió de la persona aspirant del procediment de selecció.

4. Calendari de les proves

El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries. Aquesta resolució es publicarà en el BOIB i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica Consell de Mallorca, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.

Amb la publicació de la llista definitiva de puntuacions de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica del Consell de Mallorca almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis. No obstant això, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.

5. Tribunal qualificador

El Tribunal Qualificador de cada procés selectiu és l'òrgan de selecció encarregat de dur a terme el procediment selectiu i depèn del conseller o consellera competent en matèria de funció pública, que en designa la presidència.

La composició del Tribunal Qualificador ha de respectar el que estableixen els capítols V i VI del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat per Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el reglament d'ingrés del personal al servei de la CAIB, i les regles que s'estableixen en les bases generals.

6. Exercicis i qualificacions

6.1.Primer exercici

És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre un qüestionari de 40 preguntes de tipus test amb tres respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 35 primeres seran ordinàries i avaluables, i les 5 darreres seran de reserva. Totes les preguntes correspondran a casos pràctics de l'especialitat.

L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,286 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren totes les opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta o si s'ha assenyalat una resposta sense apartat equivalent en les alternatives previstes en l'exercici, no es valoraran. Les respostes errònies es penalitzaran amb un terç del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre els aspirants es triarà per sorteig públic dut a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de tres alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 60 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.

La qualificació de l'exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l'anonimat.

En el cas que s'acordi anul·lar alguna pregunta perquè el plantejament és incorrecte, perquè totes les respostes plantejades són incorrectes o perquè n'hi ha més d'una de correcta, i també perquè no hi ha coincidència substancial entra la formulació de les preguntes en les dues versions oferides en les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, el Tribunal establirà en el mateix acord, la substitució, a l'efecte de càlcul de la qualificació resultant, de les anul·lades per altres tantes de reserva, i així successivament, d'acord amb l'ordre en què figuren en el qüestionari.

El Tribunal podrà acordar l'anul·lació d'alguna o algunes de les preguntes durant la realització de l'exercici o bé com a resultat de les al·legacions presentades a la llista provisional d'aprovats. També pot anul·lar preguntes si es detecta d'ofici un error material, aritmètic en qualsevol moment anterior a la publicació de la llista definitiva d'aprovats de l'exercici.

6.2. Segon exercici

És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre un qüestionari de 65 preguntes de tipus test amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 55 primeres seran ordinàries i avaluables, i les 10 darreres seran de reserva. Totes les preguntes correspondran al contingut del temari de la part general i estaran distribuïdes de manera equilibrada entre els diferents temes.

L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,182 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren totes les opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta o si s'ha assenyalat una resposta sense apartat equivalent en les alternatives previstes en l'exercici, no es valoraran. Les respostes errònies es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre els aspirants es triarà per sorteig públic dut a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de tres alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 75 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.

La qualificació de l'exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l'anonimat.

En el cas que s'acordi anul·lar alguna pregunta perquè el plantejament és incorrecte, perquè totes les respostes plantejades són incorrectes o perquè n'hi ha més d'una de correcta, i també perquè no hi ha coincidència substancial entra la formulació de les preguntes en les dues versions oferides en les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, el Tribunal establirà en el mateix acord, la substitució, a l'efecte de càlcul de la qualificació resultant, de les anul·lades per altres tantes de reserva, i així successivament, d'acord amb l'ordre en què figuren en el qüestionari.

El Tribunal podrà acordar l'anul·lació d'alguna o algunes de les preguntes durant la realització de l'exercici o bé com a resultat de les al·legacions presentades a la llista provisional d'aprovats. També pot anul·lar preguntes si es detecta d'ofici un error material, aritmètic en qualsevol moment anterior a la publicació de la llista definitiva d'aprovats de l'exercici.

7. Fórmula per calcular la puntuació final

La puntuació final de concurs oposició s'ha de calcular amb la fórmula següent:

Nota de l'aspirant en l'oposició                                        Mèrits de l'aspirant en el concurs

70 x --------------------------------------------------             + 30 x   -----------------------------------------------

Nota màxima de l'oposició                                              Puntuació màxima en el concurs

8. Borsa de personal funcionari interí derivada del procés selectiu.

Aquest procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici de la fase d'oposició, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb la suma total de la puntuació obtinguda (fase d'oposició i fase de concurs), i per als que no han superat la fase d'oposició es determina únicament per la suma de puntuacions de l'exercici o exercicis que hagin aprovat.

En les convocatòries es podran aprovar llistes parcials per al nomenament de personal funcionari interí.

 

ANNEX II Temari del procés selectiu per cobrir per cobrir les places de vacants de personal funcionari  d'Administració especial, de la subescala de serveis especials, categoria d'oficial –a de manteniment, de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca

Temari general

Tema 1. La Constitució Espanyola de 1978: contingut bàsic. Drets i llibertats públiques, Drets i Deures fonamentals.

Tema 2. L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears: contingut bàsic i principis fonamentals.

Tema 3. El règim local. L'Administració Local en la Constitució i en els estatuts d'autonomia. El principi d'autonomia local: significat, contingut i límits.

Tema 4. . La Llei orgànica 3/2007, del 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Objecte i àmbit d'aplicació. El principi d'igualtat i la tutela contra la discriminació.

Temari específic

Tema 5. L'edifici com a sistema. Anàlisi de la relació entre obra civil, maçoneria i instal·lacions considerant el disposat en el codi tècnic de l'edificació.

Tema 6. Feines de picapedrer. Feines de picapedrer, manteniment i reparació en edificis.

Tema 7. Electricitat d'alta i baixa tensió. Instal·lacions en edificis i reparació d'avaries.

Tema 8. Fontaneria i sanejament. Instal·lació i reparació de distribució d'aigua sanitària als edificis. Implicacions sanitàries. Control i prevenció de la legionel·losi.

Tema 9. Fusteria i serralleria. Reparacions de fusteria i serralleria.

Tema 10. Pintura. Eines i tipus de pintura; tècniques de pintura. Principals reparacions de pintura.

Tema 11. Calefacció i climatització. Instal·lacions tèrmiques en edificis. Detecció i reparació d'avaries en màquines i calderes.

Tema 12. Ascensors i salvaescales. Manteniment d'aquestes instal·lacions.

Tema 13. Il·luminació. Tecnologia LED

Tema 14. Instal·lacions de protecció contra incendis: sistemes de detecció i extinció automàtica. Columnes seques. Xarxa de boques d'incendi equipades.

Tema 15. Instal·lacions i manteniment d'equips de so. Conceptes generals en acústica i muntatge d'equips.

Tema 16. Manteniment preventiu i manteniment correctiu. Gestió de manteniment assistida per ordinador (GMAO).

Tema 17. Energies renovables. Manteniment de les instal·lacions fotovoltaiques

Tema 18. Eficiència energètica en el manteniment d'edificis públics. Tipus d'etiquetes. Certificat energètic

Tema 19. Equips de treball i mitjans de protecció. Mesures d'emergència. Vigilància de la salut. Protecció de treballadors especialment sensibles a determinats riscos. Obligacions dels treballadors en matèria de prevenció de riscos.

Tema 20. Protecció d'emergències. Plans d'autoprotecció o emergència. Classes de focs i utilització de mitjans d'extinció, alarma i evacuació.

 

ANNEX III Bases específiques que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants de la Subescala tècnica superior de l'Administració especial, denominació tècnic-a superior de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca

1. Normes generals

1.1 Objecte de la convocatòria i característiques de les places 

1.1.1. L'objecte de la convocatòria és el proveïment de dues places pel torn lliure de Tècnic-a superior de l'Administració especial de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca.

En aquest procediment selectiu no s'estableix torn de reserva per a persones amb discapacitat.

1.1.2 Les característiques de les places convocades són les següents:

Grup: A

Subgrup : A1

Escala: administració especial

Subescala: tècnica

Classe: tècnic superior

Categoria: tècnic-a superior

Denominació: Tècnic-a superior

Sistema de selecció: concurs- oposició

Vinculació: funcionari-a

1.2 Procediment selectiu

S'estableix com a procediment selectiu el de concurs-oposició. La fase de concurs ha de representar un 30% i la fase d'oposició un 70% del resultat global del sistema selectiu.

La fase d'oposició consisteix en la realització dels exercicis que es determinin en les Bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari i laboral de l'administració especial previstes a les ofertes d'ocupació pública corresponents a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca (BOIB núm. 24, de 22 de febrer de 2025)  i en aquestes bases específiques, per tal de determinar la capacitat i l'aptitud de les persones aspirants. La fase d'oposició té caràcter eliminatori i és necessari superar-la per poder passar a la fase de concurs.

La fase de concurs consisteix en la valoració dels mèrits que al·leguin i acreditin les persones aspirants, segons l'annex A de les Bases generals. Aquesta fase no té caràcter eliminatori.

2. Requisits de les persones aspirants

2.1. A més dels que es preveuen a les Bases generals:

̶  Estar en possessió de qualsevol títol universitari de grau, llicenciatura o enginyeria superior.

Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la corresponent homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència. Si el títol procedeix d'un estat membre de la Unió Europea, s'ha de presentar el certificat acreditatiu del reconeixement o de l'homologació del títol equivalent, de conformitat amb la Directiva 89/48/CEE, de 21 de desembre de 1988, el Reial decret 1837/2008 i altres normes de transposició i desplegament.

̶  Estar en possessió del títol de coneixement de la llengua catalana de nivell B2 que s'ha d'acreditar mitjançant algun dels certificats següents:

  • Certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.
  • Certificats expedits per l'Escola Balear d'Administració Pública.
  • Certificats expedits pel Consell de Mallorca, d'acord amb les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua com a conseqüència de les convocatòries dutes a terme pels decrets de la Presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.
  • Certificats equivalents segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).
  • Certificats reconeguts com a equivalents o homologats per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears en matèria de política lingüística segons l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014 ( BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014.

3. Drets d'examen

La quantia de la taxa del dret d'examen és de 27,57 euros, d'acord amb el que disposa l'article 4 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018 modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), que s'haurà d'abonar dins el termini de presentació d'instàncies, sense que es pugui abonar en cap altre moment.

En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.

La falta de l'abonament dels drets d'examen dins el termini de presentació de sol·licituds implica l'exclusió de la persona aspirant del procediment de selecció.

4. Calendari de les proves

El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica Consell de Mallorca, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.

Amb la publicació de la llista definitiva de puntuacions de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis. No obstant això, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.

5. Tribunal qualificador

El Tribunal Qualificador de cada procés selectiu és l'òrgan de selecció encarregat de dur a terme el procediment selectiu i depèn del conseller o consellera competent en matèria de funció pública, que en designa la presidència.

La composició del Tribunal Qualificador, ha de respectar el que estableixen els capítols V i VI del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat per Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el reglament d'ingrés del personal al servei de la CAIB, i les regles que s'estableixen en les bases generals.

6. Exercicis i qualificacions del torn lliure

6.1. Primer exercici

És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre un qüestionari de 100 preguntes de tipus test amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 90 primeres seran ordinàries i avaluables, i les 10 darreres seran de reserva. Totes les preguntes correspondran al contingut del temari de la part general i estaran distribuïdes de manera equilibrada entre els diferents temes.

L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,112 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren totes les opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta o si s'ha assenyalat una resposta sense apartat equivalent en les alternatives previstes en l'exercici, no es valoraran. Les respostes errònies es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre els aspirants es triarà per sorteig públic dut a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de tres alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 110 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.

La qualificació de l'exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l'anonimat.

En el cas que s'acordi anul·lar alguna pregunta perquè el plantejament és incorrecte, perquè totes les respostes plantejades són incorrectes o perquè n'hi ha més d'una de correcta, i també perquè no hi ha coincidència substancial entra la formulació de les preguntes en les dues versions oferides en les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, el Tribunal establirà en el mateix acord, la substitució, a l'efecte de càlcul de la qualificació resultant, de les anul·lades per altres tantes de reserva, i així successivament, d'acord amb l'ordre en què figuren en el qüestionari.

El Tribunal podrà acordar l'anul·lació d'alguna o algunes de les preguntes durant la realització de l'exercici o bé com a resultat de les al·legacions presentades a la llista provisional d'aprovats. També pot anul·lar preguntes si es detecta d'ofici un error material, aritmètic en qualsevol moment anterior a la publicació de la llista definitiva d'aprovats de l'exercici.

6.2. Segon exercici

És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre durant un temps màxim 150 minuts, cinc qüestions de tipus teòric a desenvolupar d'un model elegit per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, d'entre dos models de cinc qüestions corresponents a l'especialitat de que es tracti.

Aquestes qüestions correspondran a temes diferents del temari específic i no han de ser obligatòriament una transcripció literal de l'enunciat o de part de l'enunciat d'un tema i poden interrelacionar diferents epígrafs del temari.

Es valoraran els coneixements exposats sobre les qüestions que corresponguin, la precisió terminològica, el rigor conceptual, l'actualització i la innovació del contingut, la claredat i l'ordre d'idees, la qualitat de l'expressió escrita, la capacitat de síntesi i relacional.

En el cas que el Tribunal Qualificador acordi altres criteris en desenvolupament dels criteris de valoració anteriors, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.

La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: cada qüestió es qualificarà de 0 a 10 punts, la qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtingut en cada una de les cinc qüestions. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 3 punts en cada qüestió, i que la nota mitjana de les cinc qüestions sigui igual o superior 5 punts.

6.3. Tercer exercici

És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a resoldre per escrit un cas pràctic a elegir entre dos designats per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de quatre alternatives diferents, referits al temari de la part específica.

El temps per resoldre aquest exercici serà de 120 minuts.

Es valoraran la capacitat d'anàlisi i de raciocini, la sistemàtica i la claredat d'idees, la interpretació correcta de la normativa aplicable als casos plantejats, l'actualització i la innovació del contingut.

En el cas que el Tribunal acordi altres criteri pel desenvolupament dels criteris de valoració anterior, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.

La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: el cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 5 punts.

7. Fórmula per calcular la puntuació final

La puntuació final de concurs oposició s'ha de calcular amb la fórmula següent:

 

Nota de l'aspirant en l'oposició                                            Mèrits de l'aspirant en el concurs

70 x --------------------------------------------------             + 30 x   -----------------------------------------------

Nota màxima de l'oposició                                                  Puntuació màxima en el concurs

8. Borsa de personal funcionari interí derivada del procés selectiu.

Aquest procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici de la fase d'oposició, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb la suma total de la puntuació obtinguda (fase d'oposició i fase de concurs), i per als que no han superat la fase d'oposició es determina únicament per la suma de puntuacions de l'exercici o exercicis que hagin aprovat.

En les convocatòries es podran aprovar llistes parcials per al nomenament de personal funcionari interí.

 

ANNEX IV Temari del procés selectiu per cobrir les places vacants de la Subescala tècnica superior de l'Administració especial, denominació tècnic-a superior de l'Oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca.

Part general

Tema 1. La Constitució Espanyola de 1978: Estructura i contingut. Drets i llibertats públiques, drets i deures fonamentals: garantia i suspensió.

Tema 2. Les formes d'organització territorial de l'Estat. Naturalesa jurídica i principis. El sistema de distribució de competències.

Tema 3. L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals.

Tema 4. La Unió Europea: objectius i naturalesa jurídica. Estructura orgànica, institucions de la Unió Europea: el Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Consell de la Unió Europea, la Comissió Europea, el Comitè Econòmic i Social, el Comitè de les Regions i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Tema 5. Les fonts del dret de la Unió Europea. L'ordenament jurídic comunitari: dret originari i dret derivat. Les relacions entre el dret de la Unió Europea i l'ordenament jurídic dels estats membres. Participació de les comunitats autònomes i les entitats locals en la Unió Europea. Les llibertats comunitàries.

Tema 6. El règim local. L'administració local a la Constitució i als estatuts d'autonomia. El principi d'autonomia local: significat, contingut i límits.

Tema 7. Les fonts del dret local. Regulació bàsica de l'Estat i normativa de les comunitats autònomes en matèria de règim local. La potestat normativa de les entitats locals: reglaments i ordenances. Procediment d'elaboració.

Tema 8.  L'illa com a entitat local territorial. La Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals.

Tema 9. La potestat reglamentària i d'organització dels consells insulars. El Reglament orgànic del Consell de Mallorca: contingut bàsic.

Tema 10. La responsabilitat patrimonial les Administracions públiques. Marc jurídic i principis de la responsabilitat de l'Administració. Danys indemnitzables.

Tema 11. L'activitat administrativa de prestació de serveis. El servei públic: concepte.

Tema 12. El patrimoni de les administracions públiques. Les propietats públiques: tipologia. El domini públic, concepte, naturalesa i elements.

Tema 13. La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals: àmbit d'aplicació. Drets i deures. Principis de l'acció preventiva. Avaluació de riscos. Obligacions dels treballadors en matèria de prevenció de riscs. Comitè de Seguretat i Salut.

Tema 14. La Llei orgànica 3/2018, del 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals: règim jurídic i els seus àmbits. Vies de protecció de la confidencialitat. Responsable i encarregat del tractament. Règim sancionador. Autoritats de control. Drets digitals.

Tema 15. La Llei orgànica 3/2007, del 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Objecte i àmbit d'aplicació. El principi d'igualtat i la tutela contra la discriminació.

Tema 16. La Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears. Mesures per a la integració de la perspectiva de gènere en l'actuació de les administracions públiques de les Illes Balears.

Tema 17. La Llei 19/2013, del 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern: estructura i contingut bàsic. Publicitat activa.

Tema 18. El sector públic instrumental de les entitats locals. Els organismes autònoms, les entitats públiques empresarials i les societats mercantils. Els consorcis: règim de creació i funcionament.

Part específica

Tema 19. L'Administració pública i el Dret. El principi de legalitat en l'Administració. Les fonts del dret administratiu. La Constitució. Els Tractats internacionals. Tipus de disposicions legals. La llei: classes. Disposicions del poder executiu amb rang de llei. Les relacions entre l'ordenament estatal i l'autonòmic. El Reglament. Les altres fonts del dret administratiu.

Tema 20. La iniciativa legislativa i la potestat per a dictar reglaments i altres disposicions.  Iniciativa legislativa i potestat per dictar normes amb rang de llei. La potestat reglamentària i els límits d'aquesta. Els principis de bona regulació i l'avaluació normativa. La planificació normativa. Participació de la ciutadania  en el procediment d'elaboració de normes amb rang de llei i reglaments. La memòria d'anàlisi d'impacte normatiu.

Tema 21. Les potestats administratives. L'activitat administrativa discrecional i els seus límits. Distinció entre potestats reglades i discrecionals. Vies de control de la discrecionalitat. La desviació de poder. Els conceptes jurídics indeterminats.

Tema 22. La regulació del règim jurídic del sector públic: objecte, àmbit d'aplicació i principis generals de l'actuació administrativa i d'intervenció de les administracions públiques. La potestat organitzativa de l'Administració: els òrgans administratius. Especial referència als òrgans col·legiats. La competència administrativa: aspectes generals i decisions sobre competència. Les tècniques d'alteració de l'exercici de la competència. Delegació, avocació, encàrrec de gestió, delegació de signatura i suplència.

Tema 23. El Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics. Objecte, àmbit subjectiu i finalitat. Principis generals. Portals d'Internet, Punt d'Accés General electrònic i seus electròniques. El procediment administratiu electrònic: Disposicions generals. Identificació i autenticació de les Administracions Públiques i les persones interessades. Registres, comunicacions i notificacions electròniques. Expedient administratiu electrònic.

Tema 24. Les persones davant l'activitat de l'administració. Drets de les persones en les seves relacions amb les administracions públiques. Dret i obligació de relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques. Col·laboració i compareixença de les persones. Les persones interessades en el procediment: capacitat d'obrar, concepte de persona interessada i representació. Drets de les persones interessades en el procediment administratiu.

Tema 25. El règim de cooficialitat de les llengües. La llei de normalització lingüística. L'ús de les llengües oficials a l'Administració. Reglament de regulació de l'ús de la llengua catalana dins l'àmbit de la competència del Consell Insular de Mallorca. Referència a les mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l'ús del català en l'àmbit de la funció pública.

Tema 26. L'acte administratiu. Concepte i elements. Classes. Requisits dels actes administratius. Validesa i eficàcia: el principi d'autotutela administrativa. La notificació i la publicació. L'executivitat dels actes administratius: : el principi d'autotutela administrativa. L'execució forçosa dels actes administratius: mitjans i principis.

Tema 27. Les normes generals de l'actuació administrativa. Responsabilitat de la tramitació. L'obligació de resoldre. Suspensió del termini màxim per a resoldre i ampliació. El silenci administratiu i els actes presumptes: concepte i classes.

Tema 28. El procediment administratiu comú. Concepte, finalitat i principis. Regulació legal del procediment administratiu comú. Principis. Els terminis administratius. Fases del procediment. Iniciació: disposicions generals i classe. Ordenació. Instrucció. Finalització. Caducitat. Tramitació simplificada del procediment administratiu comú.

Tema 29. La invalidesa dels actes administratius. Graus. La nul·litat, l'anul·labilitat i les irregularitats no invalidants. Límits a l'extensió de la nul·litat i l'anul·labilitat dels actes. La conversió, la conservació i la convalidació. La revisió dels actes en via administrativa (I). La revisió d'ofici: supòsits. La revocació. La rectificació d'errors. Límits a la revisió. La revisió dels actes en l'àmbit de l'administració local.

Tema 30. La revisió dels actes en via administrativa. Els recursos administratius: principis generals, objecte, requisits i procediment administratiu en via de recurs. Classes de recursos. Els procediments alternatius d'impugnació. Els recursos administratius en l'àmbit de l'administració local.

Tema 31. La jurisdicció contenciosa administrativa. Naturalesa, extensió i límits. Òrgans d'aquest ordre jurisdiccional. Parts, legitimació i objecte. Línies generals del procediment en primera o única instància. Mesures cautelars. La sentència: recursos contra les sentències. Execució de les sentències. Procediments especials.

Tema 32. La potestat sancionadora de l'Administració: concepte i significat; diferenciació del dret penal. Règim jurídic estatal i autonòmic. Principis de l'exercici de la potestat sancionadora. Especialitats del procediment administratiu en matèria sancionadora. Mesures sancionadores administratives. Especial referència a la potestat sancionadora local.

Tema 33. La responsabilitat patrimonial de l'Administració. Els pressupòsits de la responsabilitat. L'acció i les especialitats del procediment administratiu en matèria de responsabilitat patrimonial. La responsabilitat patrimonial de les autoritats i del personal al servei de l'Administració pública. La responsabilitat per actes dels contractistes de l'Administració que causen dany a tercers.

Tema 34. L'expropiació forçosa. Concepte, naturalesa i justificació de la potestat expropiatòria. Subjectes, objecte i causa. El procediment general. Garanties jurisdiccionals. La reversió. Singularitats procedimentals. 

Tema 35. La bona administració orientada al bé comú. L'ètica en l'Administració Pública. El Codi europeu de bona conducta administrativa. El Codi Ètic i de Bon Govern del Consell Insular de Mallorca. Compliància en el sector públic.

Tema 36. La planificació de la gestió pública: naturalesa i objectius. Tipus de plans. El procés de planificació. La planificació estratègica i operativa. Programació i gestió de projectes.

Tema 37. Gestió de la qualitat en les administracions públiques. Indicadors de qualitat. Plans de millora. Models de gestió de la qualitat i d'excel·lència en la gestió: Model CAF, Normes ISO, Model EFQM, altres models.

Tema 38. La transparència de l'activitat pública. El dret d'accés a la informació pública. Bon Govern. El Consell de Transparència i Bon Govern. Codi ètic de bon govern i transparència del Consell Insular de Mallorca.

Tema 39. El govern obert: concepte i principis informadors: col·laboració, participació, transparència i rendició de comptes. Dades obertes i reutilització. El marc jurídic i els plans de govern obert a Espanya.

Tema 40. L'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Tema 41. Els convenis administratius. Regulació, definició i tipus de convenis. Delimitació d'altres figures i instruments jurídics. Requisits de validesa i d'eficàcia.  Contingut i tràmits preceptius. Extinció i efectes de la resolució dels convenis. Control extern del convenis. Especial referència a la cooperació interadministrativa en l'àmbit local.

Tema 42. Les relacions administratives i interadministratives en l'àmbit local. Principis informadors. La transferència, delegació i encomana de gestió de competències en les entitats locals. Les relacions de cooperació i col·laboració. Relacions de coordinació. La supervisió i control dels actes dels ens locals.

Tema 43. La intervenció administrativa local en l'activitat privada. Modalitats d'intervenció. Les autoritzacions i llicències administratives. Classes. La declaració responsable i la comunicació prèvia.

Tema 44. La iniciativa econòmica pública i els serveis públics. La reserva de serveis en favor de les entitats locals. Formes de gestió dels serveis públics locals. La gestió directa.

Tema 45. La gestió indirecta dels serveis públics locals: la gestió contractual i altres modalitats. Regulació estatal i autonòmica. Els consorcis.

Tema 46. L'activitat administrativa de foment. La regulació aplicable a les entitats locals en la matèria, amb especial referència als consells insulars. La legislació general de subvencions. Disposicions generals: concepte de subvenció i àmbit d'aplicació. Disposicions comunes a les subvencions públiques: principis generals. Requisits per a l'atorgament de subvencions. Persones beneficiàries i requisits. Les entitats col·laboradores. Publicitat de les subvencions. La Bases de Dades Nacional de Subvencions.

Tema 47. El procediments de concessió de les subvencions. Els procediment de gestió i justificació de les subvencions públiques. El reintegrament de subvencions i la pèrdua del dret al cobrament. Aspectes generals del règim d'infraccions i sancions en matèria de subvencions.

Tema 48. Els concerts social. Regulació. Principis general i concepte. El procediment de concertació.

Tema 49. El patrimoni de les entitats locals. Legislació estatal i autonòmica aplicable. Concepte i classificació. Béns de domini públic i béns patrimonials. Alteració de la qualificació jurídica dels béns. Adquisició, alienació i cessió dels béns. Utilització i aprofitament dels béns. Conservació, protecció i defensa dels béns. Prerrogatives i potestats de les entitats locals respecte als seus béns. Referència breu al patrimoni públic del sòl.

Tema 50. Marc normatiu de la contractació del sector públic. La funció estratègica de la contractació pública. Els principis generals de la contractació pública. La Llei de contractes del sector públic: Objecte i finalitat. Àmbit subjectiu d'aplicació. Delimitació dels tipus contractuals. Contractes subjectes a regulació harmonitzada. Contractes administratius i privats. Jurisdicció competent. Negocis i contractes exclosos.

Tema 51. Disposicions generals sobre la contractació del sector públic. Necessitat i idoneïtat del contracte i eficiència en la contractació. Termini de durada dels contractes i d'execució de la prestació. Llibertat de pactes i contingut mínim del contracte. Perfecció i forma del contracte. Règim d'invalidesa. El recurs especial en matèria de contractació. Altres recursos administratius i judicials.

Tema 52. Parts en el contracte. Òrgan de contractació. Capacitat i solvència de l'empresari: Normes sobre la capacitat, solvència i classificació. Prohibicions de contractar. El Registre Oficial de Licitadors i Empreses Classificades. Garanties exigibles en la contractació del sector públic.

Tema 53. Objecte, pressupost base de licitació, valor estimat, preu del contracte i revisió. L'expedient de contractació: Inici i contingut. Aprovació. Tipus de tramitació. Aspectes generals dels plecs de clàusules administratives i de prescripcions tècniques. Els contractes menors.

Tema 54. Adjudicació dels contractes de les administracions públiques. Normes generals relatives al procediment de licitació i adjudicació. Tipus de procediments d'adjudicació: caracterització i anàlisi específic del procediment obert.

Tema 55. Efectes, compliment i extinció dels contractes. Prerrogatives de l'Administració. Execució dels contractes. Modificació dels contractes. Suspensió i extinció. Cessió i subcontractació. Racionalitat tècnica de la contractació: aspectes principals.

Tema 56. El contracte d'obres: Delimitació del tipus contractual. Actuacions preparatòries del contracte d'obres. Execució del contracte d'obres. Modificació del contracte. Compliment i resolució.

Tema 57. El contracte de concessió d'obres: Delimitació del tipus contractual. Actuacions preparatòries del contracte de concessió d'obres. Efectes, compliment i extinció de les concessions. Construcció de les obres objecte de concessió. Drets i obligacions del concessionari i prerrogatives de l'Administració. Extinció de les concessions.

Tema 58. El contracte de concessió de serveis: Delimitació del tipus contractual. Actuacions preparatòries del contracte de concessió de serveis. Efectes, compliment i extinció del contracte de concessió de serveis. Execució i modificació del contracte. Compliment i resolució.

Tema 59. El contracte de serveis: Delimitació del tipus contractual. Disposicions generals Execució i resolució del contracte de serveis. El contracte de subministrament: Delimitació del tipus contractual. Execució, compliment i resolució del contracte de subministrament.

Tema 60. L'organització administrativa per a la gestió de la contractació: Meses de Contractació i funcions. Remissió de la informació contractual al Tribunal de Comptes i al Registre de Contractes del Sector Públic. La Plataforma de Contractació del Sector Públic. Ús de mitjans electrònics, informàtics i telemàtics en el procediments regulats en la Llei de contractes del Sector Públic. Competències i normes específiques en matèria de contractació en les entitats locals, amb especial referència a l'organització en el Consell de Mallorca.

Tema 61. El marc constitucional de la funció pública. La regulació estatal bàsica i autonòmica del personal al servei de les administracions públiques, amb referència específica al personal de l'Administració local. Classes de personal empleat públic i règim jurídic. La Regulació i el règim jurídic del personal de les entitats locals de les Illes Balears.

Tema 62. Ordenació i organització del personal i dels llocs de treball: plantilla, relació de llocs de treball, estructuració i classificació. Planificació i gestió dels recursos humans: plans d'ordenació, oferta d'ocupació pública i altres instruments de racionalització.

Tema 63. Adquisició i pèrdua de la relació de servei. L'accés a l'ocupació pública: principis, requisits, sistemes i procediments selectius. El règim de provisió de llocs de treballs i la mobilitat. Altres sistemes d'ocupació dels llocs de treball.

Tema 64. Els drets del personal empleat públic. Drets individuals. Règim retributiu i de la Seguretat Social. Jornada de treball, permisos, llicències i vacances.

Tema 65. El drets del personal empleat públic d'exercici col·lectiu. La sindicació i la representació. La negociació col·lectiva i la participació en la determinació de les condicions de treball. El dret de vaga.

Tema 66. La carrera administrativa o professional. El grau personal. La promoció interna. L'avaluació de l'acompliment. Situacions administratives del personal empleat públic.

Tema 67. Els deures del personal empleat públic i codi de conducta. Principis d'actuació. El règim de responsabilitats. El règim d'incompatibilitats. El règim disciplinari.

Tema 68. La contractació laboral en l'Administració pública. Regulació. Els convenis col·lectius de treball. El contracte de treball. Modalitats de la contractació.

Tema 69. Els delictes contra l'Administració Pública. Concepte d'autoritat i funcionari públic a efectes penals. Aspectes generals dels delictes de prevaricació, desobediència i denegació d'auxili, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets, suborn, tràfic d'influències i malversació de cabals públics.

Tema 70. Les hisendes locals. Principis constitucionals i regulació legal estatal i autonòmica. Els recursos de les entitats locals en el marc de la legislació d'hisendes locals: municipis, províncies i altres entitats locals. La imposició i l'ordenació de tributs i l'establiment de recursos no tributaris.

Tema 71. El finançament i les hisendes dels consells insulars: principis estatutaris. Els recursos dels consells insulars d'acord amb la legislació d'hisendes locals i com a institució de la comunitat autònoma. El sistema de finançament definitiu dels consells insulars: disposicions i elements generals del sistema.

Tema 72. El règim jurídic de la recaptació de les entitats locals. El pagament i altres formes d'extinció dels deutes. L'ajornament i el fraccionament. La recaptació en període voluntari i en període executiu.

Tema 73. El procediment de constrenyiment. La revisió en via administrativa dels actes sobre aplicació i efectivitat dels tributs i altres ingressos de dret públic de les entitats locals. La devolució d'ingressos indeguts.

Tema 74. El pressupost general de les entitats locals. Principis pressupostaris. Estructura i contingut, especial referència a les bases d'execució. Procediment d'elaboració i d'aprovació. La pròrroga del pressupost. Les modificacions de crèdit. La liquidació del pressupost.

Tema 75. Els crèdits del pressupost de despeses: delimitació, situació i vinculació jurídica. L'execució del pressupost de despeses i d'ingressos: fases. Els pagaments a justificar. Les bestretes de caixa fixa. Els compromisos de despesa de caràcter pluriennal. La tramitació anticipada de despeses. Els projectes de despeses. Les despeses amb finançament afectat. Atribucions del òrgans del Consell de Mallorca en la matèria.

Tema 76. L'estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera. Previsions constitucionals i normativa de desplegament: objecte i principis generals. Els objectius d'estabilitat pressupostària, de deute públic i de la regla de la despesa per a les corporacions locals: àmbit d'aplicació i establiment o instrumentalització.

Tema 77. La Tresoreria de les entitats locals: definició, règim jurídic, principis i funcions. Referència a la prelació dels pagaments i als plans de tresoreria i de disposició de fons. Els sistema de comptabilitat de l'Administració local: règim jurídic aplicable, finalitats de la comptabilitat pública local i altres disposicions generals. El compte general: contingut, formació, aprovació i rendició.

Tema 78. El control intern de l'activitat economicofinancera de les entitats locals i els ens dependents d'aquestes. La funció interventora. El règim de fiscalització i intervenció del Consell de Mallorca.

Tema 79. El control extern de l'activitat economicofinancera de les entitats locals i els ens dependents d'aquestes. El Tribunal de Comptes i els òrgans de control extern de les comunitats autònomes, referència especial a la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears. Obligacions de les entitats locals de subministrament d'informació de la gestió economicofinancera. La responsabilitat comptable.

Tema 80. Els consells insulars. Naturalesa jurídica. Configuració en la legislació estatal i autonòmica de règim local i en l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. Normes per les quals es regeixen. Funcionament i règim jurídic.

Tema 81. Composició, règim electoral i constitució dels consells insulars. Previsions estatutàries. La llei de règim electoral dels consells insulars: disposicions generals, convocatòria d'eleccions, sistema i procediment electoral. Regulació de la constitució i l'estatut de les conselleres i els consellers en el Reglament orgànic del Consell de Mallorca.

Tema 83. L'organització dels consells insulars. Regulació estatutària, legal i reglamentària. Òrgans necessaris i òrgans complementaris.  Òrgans de govern. Funcionament i règim jurídic.

Tema 84. L'organització vigent en el Consell de Mallorca, règim de sessions i les normes especials de funcionament del Consell de Mallorca. Estructura departamental i organització administrativa.

Tema 85. Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Organització i competències. Funcionament i règim jurídic.

Tema 86. La potestat reglamentària i d'organització dels consells insulars. El Reglament orgànic del Consell de Mallorca. Altres disposicions organitzatives del Consell de Mallorca. Especial referència al Decret de la Presidència pel qual es determina l'organització del Consell de Mallorca.

Tema 87. Competències dels consells insulars en la legislació de règim local. La configuració de les competències dels consells insulars en l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. Clàusula de tancament.

Tema 88. Competències pròpies dels consells insulars. Funcions executives de competències. Règim jurídic de les competències.

Tema 89. Competències del Govern de les Illes Balears en relació amb les competències pròpies dels consells insulars. El procediment de traspàs de funcions i serveis inherents a les competències pròpies. La Comissió Mixta de Transferències Govern-Consells insulars.

Tema 90. El sector públic instrumental del Consell de Mallorca. Relació d'organismes, tipologia, regulació i competències principals. La classificació dels ens instrumentals vinculats o dependents del Consell de Mallorca: finalitat.

 

ANNEX V Convocatòria i bases específiques que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants de personal funcionari d'Administració especial, de la subescala tècnica, categoria enginyer-a tècnic-a d'obres públiques, de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca

1. Normes generals

1.1 Objecte de la convocatòria i característiques de les places 

1.1.1. L'objecte de la convocatòria és el proveïment d'una plaça pel  torn lliure de la subescala tècnica de l'Administració especial, classe de tècnic mitjà, denominació enginyer-a tècnic-a d'obres públiques, de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca.

En aquest procediment selectiu no s'estableix torn de reserva per a persones amb discapacitat.

1.1.2 Les característiques de les places convocades són les següents:

Grup: A2

Escala: administració especial

Subescala: tècnica

Classe: tècnic mitjà

Denominació: Enginyer tècnic -a d'obres públiques

Sistema de selecció: concurs-oposició

Vinculació: funcionari –a

1.2 Procediment selectiu

S'estableix com a procediment selectiu el de concurs-oposició. La fase de concurs ha de representar un 30% i la fase d'oposició un 70% del resultat global del sistema selectiu.

La fase d'oposició consisteix en la realització dels exercicis que es determinin en les Bases generals que han de regir els processos per cobrir les places vacants de personal funcionari i laboral de l'administració especial previstes a les ofertes d'ocupació pública corresponents a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca (BOIB núm. 24, de 22 de febrer de 2025) i en aquestes bases específiques per tal de determinar la capacitat i l'aptitud de les persones aspirants. La fase d'oposició té caràcter eliminatori i és necessari superar-la per poder passar a la fase de concurs.

La fase de concurs consisteix en la valoració dels mèrits que al·leguin i acreditin les persones aspirants, segons l'annex A  de les bases generals. Aquesta fase no té caràcter eliminatori.

 

2. Requisits de les persones aspirants

2.1 A més dels que es preveuen a les Bases generals:

̶  Estar en possessió d'alguna de les titulacions següents:

Títol d'enginyer tècnic d'obres públiques o, títol universitari oficial de grau que habiliti per a l'exercici de la professió regulada d'enginyer –a tècnic –a d'obres públiques.

Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la corresponent homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència. Si el títol procedeix d'un estat membre de la Unió Europea, s'ha de presentar el certificat acreditatiu del reconeixement o de l'homologació del títol equivalent, de conformitat amb la Directiva 89/48/CEE, de 21 de desembre de 1988, el Reial decret 1837/2008 i altres normes de transposició i desplegament.

̶  Estar en possessió del títol de coneixement de la llengua catalana de nivell B2 que s'ha d'acreditar mitjançant algun dels certificats següents:

  • Certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.
  • Certificats expedits per l'Escola Balear d'Administració Pública.
  • Certificats expedits pel Consell de Mallorca, d'acord amb les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua com a conseqüència de les convocatòries dutes a terme pels decrets de la Presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.
  • Certificats equivalents segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).
  • Certificats reconeguts com a equivalents o homologats per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears en matèria de política lingüística segons l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014 ( BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014).

̶  Estar en possessió del carnet de conduir B

3. Drets d'examen

La quantia de la taxa del dret d'examen és de 27,57 euros, d'acord amb el que disposa l'article 4 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018 modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), que s'haurà d'abonar dins el termini de presentació d'instàncies, sense que es pugui abonar en cap altre moment.

En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.

La falta de l'abonament dels drets d'examen dins el termini de presentació de sol·licituds implica l'exclusió de la persona aspirant del procediment de selecció.

4. Calendari de les proves

El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries. Aquesta resolució s'ha de publicar en el BOIB i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica Consell de Mallorca, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.

Amb la publicació de la llista definitiva de puntuacions de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica del Consell de Mallorca almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis. No obstant això, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.

5. Tribunal qualificador

El Tribunal Qualificador de cada procés selectiu és l'òrgan de selecció encarregat de dur a terme el procediment selectiu i depèn del conseller o consellera competent en matèria de funció pública, que en designa la presidència.

La convocatòria ha d'establir la composició del Tribunal Qualificador, que ha de respectar el que estableixen els capítols V i VI del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat per Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el reglament d'ingrés del personal al servei de la CAIB, i les regles que estableixen  les Bases generals.

6. Exercicis i qualificacions del torn lliure

6.1.Primer exercici

És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre un qüestionari de 90 preguntes de tipus test amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 80 primeres seran ordinàries i avaluables, i les 10 darreres seran de reserva. Totes les preguntes correspondran al contingut del temari de la part general i estaran distribuïdes de manera equilibrada entre els diferents temes.

L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,125 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren totes les opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta o si s'ha assenyalat una resposta sense apartat equivalent en les alternatives previstes en l'exercici, no es valoraran. Les respostes errònies es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre els aspirants es triarà per sorteig públic dut a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de tres alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 100 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.

La qualificació de l'exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l'anonimat.

En el cas que s'acordi anul·lar alguna pregunta perquè el plantejament és incorrecte, perquè totes les respostes plantejades són incorrectes o perquè n'hi ha més d'una de correcta, i també perquè no hi ha coincidència substancial entra la formulació de les preguntes en les dues versions oferides en les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, el Tribunal establirà en el mateix acord, la substitució, a l'efecte de càlcul de la qualificació resultant, de les anul·lades per altres tantes de reserva, i així successivament, d'acord amb l'ordre en què figuren en el qüestionari.

El Tribunal podrà acordar l'anul·lació d'alguna o algunes de les preguntes durant la realització de l'exercici o bé com a resultat de les al·legacions presentades a la llista provisional d'aprovats. També pot anul·lar preguntes si es detecta d'ofici un error material, aritmètic en qualsevol moment anterior a la publicació de la llista definitiva d'aprovats de l'exercici.

6.2 Segon exercici

És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre durant un temps màxim 150 minuts, cinc qüestions de tipus teòric a desenvolupar d'un model elegit per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, d'entre dos models de cinc qüestions corresponents a l'especialitat de que es tracti.

Aquestes qüestions correspondran a temes diferents del temari específic i no han de ser obligatòriament una transcripció literal de l'enunciat o de part de l'enunciat d'un tema i poden interrelacionar diferents epígrafs dels temari.

Es valoraran els coneixements exposats sobre les qüestions que corresponguin, la precisió terminològica, el rigor conceptual, l'actualització i la innovació del contingut, la claredat i l'ordre d'idees, la qualitat de l'expressió escrita, la capacitat de síntesi i relacional.

En el cas que el Tribunal Qualificador acordi altres criteris en desenvolupament dels criteris de valoració anteriors, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.

La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: cada qüestió es qualificarà de 0 a 10 punts, la qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtingut en cada una de les cinc qüestions. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 3 punts en cada qüestió, i que la nota mitjana de les cinc qüestions sigui igual o superior a 5 punts.

6.3 Tercer exercici

És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a resoldre per escrit un cas pràctic a elegir entre dos designats per sorteig públic, duit a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de quatre alternatives diferents, referits al temari de la part específica.

El temps per resoldre aquest exercici serà de 120 minuts.

Es valoraran la capacitat d'anàlisi i de raciocini, la sistemàtica i la claredat d'idees, la interpretació correcta de la normativa aplicable als casos plantejats, l'actualització i la innovació del contingut.

En el cas que el Tribunal acordi altres criteri en pel desenvolupament dels criteris de valoració anterior, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.

La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: el cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 5 punts.

7. Fórmula per calcular la puntuació final

La puntuació final de concurs oposició s'ha de calcular amb la fórmula següent:

Nota de l'aspirant en l'oposició                                              Mèrits de l'aspirant en el concurs

70 x --------------------------------------------                      + 30 x   ---------------------------------------------------

Nota màxima de l'oposició                                                    Puntuació màxima en el concurs

8. Borsa de personal funcionari interí derivada del procés selectiu.

Aquest procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici de la fase d'oposició, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb la suma total de la puntuació obtinguda (fase d'oposició i fase de concurs), i per als que no han superat la fase d'oposició es determina únicament per la suma de puntuacions de l'exercici o exercicis que hagin aprovat.

En les convocatòries es podran aprovar llistes parcials per al nomenament de personal funcionari interí.

​​​​​​

ANNEX VI Temari del procés selectiu per cobrir les places vacants de personal funcionari d'Administració especial, de la subescala tècnica, categoria enginyer-a tècnic-a d'obres públiques, de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca

Part general

Tema 1. La Constitució Espanyola de 1978: Estructura i contingut. Drets i llibertats públiques, drets i deures fonamentals: garantia i suspensió.

Tema 2. Les formes d'organització territorial de l'Estat. Naturalesa jurídica i principis. El sistema de la distribució de competències

Tema 3. L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals.

Tema 4. La Unió Europea: objectius i naturalesa jurídica. Estructura orgànica, institucions de la Unió Europea: el Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Consell de la Unió Europea, la Comissió Europea, el Comitè Econòmic i Social, el Comitè de les Regions i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Tema 5. El règim local. L'administració local a la Constitució i als estatuts d'autonomia. El principi d'autonomia local: significat, contingut i límits.

Tema 6. Les fonts del dret local. Regulació bàsica de l'Estat i normativa de les comunitats autònomes en matèria de règim local. La potestat normativa de les entitats locals: reglaments i ordenances. Procediment d'elaboració.

Tema 7.  La illa com a entitat local territorial. La Llei 4/2022, de 28 de juny, de Consells Insulars: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals.  

Tema 8. La potestat reglamentària i d'organització dels Consells Insulars. El Reglament orgànic del Consell de Mallorca. Altres disposicions organitzatives del Consell de Mallorca.

Tema 9. La responsabilitat de l'Administració pública: caràcters. Els requisits de la responsabilitat. Danys indemnitzables. L'acció de responsabilitat. Principis del procediment administratiu en matèria de responsabilitat. La responsabilitat patrimonial de les autoritats i el personal al servei de les administracions públiques.

Tema 10. La Llei orgànica 3/2018, del 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals: règim jurídic i els seus àmbits. Vies de protecció de la confidencialitat. Responsable i encarregat del tractament. Règim sancionador. Autoritats de control. Drets digitals.

Tema 11. La Llei orgànica 3/2007, del 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Objecte i àmbit d'aplicació. El principi d'igualtat i la tutela contra la discriminació. La Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears.

Tema 12. La Llei 19/2013, del 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. El Consell de Transparència i Bon Govern. El Portal de Transparència. La transparència i l'accés a la informació.

Part específica

Part 1. Contractació

Tema 13. Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic. De les actuacions relatives a la contractació de les administracions públiques. Racionalització tècnica de la contractació.

Tema 14. Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic. Del contracte d'obres. Del contracte de concessió d'obres. Drets i obligacions del concessionari i prerrogatives de l'administració concedent.

Tema 15. Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic. Del contracte de concessió de serveis. Del contracte de subministrament. Del contracte de serveis.

Tema 16. Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic. Òrgans competents en matèria de contractació. Registres oficials. Gestió de la publicitat contractual.

Tema 17. RD 1098/2001, de 12 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament general de la Llei de contractes de les administracions públiques.

Tema 18. Mesures de contractació pública. Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.

Part 2. Carreteres

Tema 19. Llei 37/2015, de 29 de setembre, de carreteres.

Tema 20. RD 1812/1994, de 2 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament general de carreteres.

Tema 21. Llei 5/1990, de 24 de maig, de carreteres de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tema 22. Llei 16/2001, de 14 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de carreteres i camins.

Tema 23. Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears.

Tema 24. L'ordenació territorial. Pla Territorial Insular de Mallorca

Tema 25. Pla Director Sectorial de carreteres

Part 3. Expropiacions

Tema 26. Llei de 16 de desembre de 1954 sobre expropiació forçosa. Concepte i fonaments. Procediment general i especial. El procediment expropiatori per a la construcció d'obres públiques.

Part 4. Projectes

Tema 27. El projecte d'obres. Els documents del projecte: memòria, annexos, plec de prescripcions tècniques, estat de mesuraments, pressupostos, pla de control de qualitat, estudi de seguretat, estudi de gestió de residus de construcció i demolició, etc.

Tema 28. Recepció de les obres públiques.

Part 5. Medi ambient i canvi climàtic

Tema 29. La importància de la Agenda 2030 y els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Tema 30. Decret Legislatiu 1/2020, de 28 d'agost, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'avaluació ambiental de les Illes Balears.

Part 6. Control de qualitat

Tema 31. Reglament UE 305/2011 del Parlament Europeu i del Consell, de 9 de març de 2011, pel qual s'estableixen condicions harmonitzades per a la comercialització de productes de la construcció i es deroga la Directiva 89/106/CEE del Consell. Marcatge CE. Els eurocodis.

Part 7. Tècnica

Tema 32. Traçat de carreteres I. Norma 3.1-IC de traçat. Traçat en planta. Traçat en alçat. Secció transversal.

Tema 33. Ordre circular 32/2012.Nusos, enllaços i interseccions. Classificació i criteris de disseny.

Tema 34. Drenatge superficial i subsòl. Norma 5.2-IC, sistemes de drenatge sostenible. Avaluació i gestió de riscos d'inundació.

Tema 35. Auscultació, conservació i rehabilitació de ferms. Norma 6.3-IC Rehabilitació de ferms. Obres de pas. Conceptes generals. Tipologies i materials. Mètodes constructius i mitjans auxiliars. Conservació i inspecció. Normativa aplicable.

Tema 36. Murs de contenció. Tipus, disseny i càlcul.

Tema 37. Cimentacions. Tècniques de millora del terreny. Talussos. Protecció de les infraestructures de transport enfront de la caiguda de roques. Monitoratge.

Tema 38. Ponts. Tipus i característiques. Condicionants del seu disseny. Principis generals de Projecte. Criteris per a la comprovació dels estats límit de servei.

Tema 39. Túnels i excavacions subterrànies. Procediments constructius. Requisits mínims de seguretat. Drenatges. Inspecció de túnels. Anàlisi de riscos. Explotació de túnels. Equipament i instal·lacions. Reial Decret 635/2006, de 26 de maig, sobre requisits mínims de seguretat als túnels de carreteres de l'Estat. Monitoratge.

Tema 40. Senyalització, abalisament i sistemes de contenció. Norma 8.1-IC: senyalització vertical. Definicions. Tipologies. Característiques. Ordre circular 6/2023 Abalisament. Ordre circular 35/2014, sobre criteris d'aplicació de sistemes de contenció de vehicles.

Tema 41. Senyalització. Norma 8.2-IC: marques viàries. Conceptes. Tipologies. Característiques.

Tema 42. Senyalització d'obres de carreteres. Norma 8.3-IC: Senyalització d'obres.

Tema 43. Moviment de terres. Classificació i característiques dels sòls segons el PG-3. Construcció d'esplanacions. Construcció de terraplens, pedraplens i farciments. Capacitat de suport de les esplanades. Normes i especificacions.

Tema 44. Caracterització i assajos de capes granulars, sòls estabilitzats, grava-ciment.

Tema 45. Ferms flexibles. Conceptes i dimensionament. Capes granulars. Tractaments superficials. Barreges bituminoses.

Tema 46. Control de qualitat de les barreges bituminoses. Materials, barreges, posada en obra i acabat.

Tema 47. Ferms rígids. Concepte i dimensionament. Capes tractades amb lligants hidràulics. Paviments de formigó. Tipologia.

Tema 48. Rotondes. Concepte i classes d'interseccions giratòries. Utilitat de les rotondes. Criteris generals d'implantació. Recomanacions geomètriques. Funcionament. Capacitat. Factors que influeixen en la circulació. Característiques del traçat.

Tema 49. Característiques bàsiques del trànsit. Conceptes d'intensitat, composició i velocitat. Densitat del trànsit. Relacions entre intensitat, velocitat i densitat.

Tema 50. Regulació semafòrica. Objecte. Tipus de semàfors: vianants, circulars per a vehicles, quadrats de carril, reservats a determinats vehicles. Diferents tecnologies. Regulació d'un encreuament senyalitzat mitjançant semàfors: descripció física dels elements, ubicació respecte a la via, concepte de fase, cicle i temps de buidament. Criteris per a la seva implementació.

Tema 51. Enllumenat públic. Normativa aplicable. Criteris de disseny. Elements de la xarxa d'enllumenat. Obres d'enllumenat. Execució i control de qualitat. L'eficiència en la gestió de les instal·lacions d'enllumenat viari.

Tema 52. Directiva 2008/96/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 19 de novembre de 2008, sobre gestió de la seguretat de les infraestructures viàries. Seguretat vial de les infraestructures viàries.

Tema 53. Auditories de seguretat vial. Reial decret 345/2011, d'11 de març, sobre gestió de la seguretat de les infraestructures viàries a la Xarxa de Carreteres de l'Estat. Concepte, característiques i organització del procés, etapes i desenvolupament, aspectes a analitzar a les diferents etapes del procés d'auditoria. Eines per al desenvolupament de les auditories. Costos i resultats.

Part 8. Conservació i explotació

Tema 54. Conservació de carreteres. Reconeixements sistemàtics. Inspeccions especials. Projectes de conservació i rehabilitació.

Tema 55. Gestió de la conservació de carreteres. Contractes de conservació integral. Organització de la conservació. Operacions bàsiques de vialitat. Vialitat hivernal.

Tema 56. Explotació de carreteres. Zones de domini públic, reserva i protecció. Autoritzacions d'obres. Transports especials. L'inventari de la xarxa de carreteres.

Part 9. Seguretat i Salut

Tema 57. Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals. Marc legislatiu, estudis i plans, procediments de treball.

Tema 58. RD 1627/1997, de 24 d'octubre, que estableix les disposicions mínimes de seguretat i salut a les obres de construcció.

Tema 59. Llei 32/2006, de 18 d'octubre, reguladora de la subcontractació en el sector de la Construcció.

Part 10. Informació geogràfica

Tema 60. Els sistemes d'informació geogràfica. Introducció, conceptes bàsics, oportunitats i exemples d'implementació en el control de la infraestructura viàri.

​​​​​​​

ANNEX VII Convocatòria i bases específiques que han de regir el procés selectiu per cobrir les places vacants de personal funcionari d'Administració especial, de la subescala tècnica, categoria de: Tècnic-a auxiliar informàtic-a, de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca

1. Normes generals

1.1 Objecte de la convocatòria i característiques de les places 

1.1.1. L'objecte de la convocatòria és el proveïment pel torn lliure de dues places de la subescala tècnica de l'Administració especial, classe de tècnic auxiliar, denominació Tècnic-a auxiliar informàtic-a, de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca.

En aquest procediment selectiu no s'estableix torn de reserva per a persones amb discapacitat.

1.1.2 Les característiques de la plaça convocada són les següents:

Grup: B

Escala: administració especial

Subescala: Tècnica

Classe: tècnic auxiliar

Denominació: Tècnic auxiliar informàtic-a

Sistema de selecció: concurs-oposició

Vinculació: funcionari –a

1.2 Procediment selectiu

S'estableix com a procediment selectiu el de concurs-oposició. La fase de concurs ha de representar un 30% i la fase d'oposició un 70% del resultat global del sistema selectiu.

La fase d'oposició consisteix en la realització dels exercicis que es determinin en les Bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari i laboral de l'Administració Especial previstes a les ofertes d'ocupació pública corresponents a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca (BOIB núm. 24, de 22 d'octubre de 2025) i en aquestes bases específiques, per tal de determinar la capacitat i l'aptitud de les persones aspirants. La fase d'oposició té caràcter eliminatori i és necessari superar-la per poder passar a la fase de concurs.

La fase de concurs consisteix en la valoració dels mèrits que al·leguin i acreditin les persones aspirants, segons l'annex A (torn lliure) de les bases generals. Aquesta fase no té caràcter eliminatori.

2. Requisits de les persones aspirants

2.1. A més dels que es preveuen a les Bases generals:

Tècnic superior de la família professional d'informàtica i comunicacions o titulació equivalent (FP II)

Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la corresponent homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència. Si el títol procedeix d'un estat membre de la Unió Europea, s'ha de presentar el certificat acreditatiu del reconeixement o de l'homologació del títol equivalent, de conformitat amb la Directiva 89/48/CEE, de 21 de desembre de 1988, el Reial decret 1837/2008 i altres normes de transposició i desplegament.

̶  Estar en possessió del títol de coneixement de la llengua catalana de nivell B2 que s'ha d'acreditar mitjançant algun dels certificats següents:

  • Certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.
  • Certificats expedits per l'Escola Balear d'Administració Pública.
  • Certificats expedits pel Consell de Mallorca, d'acord amb les proves d'avaluació del nivell de coneixements de llengua com a conseqüència de les convocatòries dutes a terme pels decrets de la Presidència de 3 de juny de 2004 i de 29 de setembre de 2004.
  • Certificats equivalents segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).
  • Certificats reconeguts com a equivalents o homologats per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears en matèria de política lingüística segons l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014 ( BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014.

̶  Estar en possessió del carnet de conduir B.

3. Drets d'examen

La quantia de la taxa del dret d'examen és de 13,77 euros, d'acord amb el que disposa l'article 4 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de selecció de personal en l'àmbit del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms (BOIB núm. 35, de 20 de març de 2018 modificat pel BOIB núm. 107, de 13 d'agost de 2022), que s'haurà d'abonar dins el termini de presentació d'instàncies, sense que es pugui abonar en cap altre moment.

En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.

La falta de l'abonament dels drets d'examen dins el termini de presentació de sol·licituds implica l'exclusió de la persona aspirant del procediment de selecció.

 4. Calendari de les proves

El conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca ha d'aprovar la resolució en què s'especifiquin la data, l'hora i el lloc de realització del primer exercici de cadascuna de les convocatòries. Aquesta resolució es publicarà en el BOIB i en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica Consell de Mallorca, juntament amb la relació definitiva de persones admeses i excloses de les proves selectives.

Amb la publicació de la llista definitiva de puntuacions de cada exercici, s'ha de fer públic l'anunci de la realització dels exercicis següents en el tauler d'anuncis de la Seu electrònica del Consell de Mallorca almenys tres dies hàbils abans de la data assenyalada per a la realització de cadascun dels exercicis i com a màxim dos mesos abans de la data dels exercicis. No obstant això, el conseller o consellera competent en matèria de funció pública del Consell de Mallorca podrà, mitjançant resolució, ampliar el termini esmentat, a proposta del tribunal, de forma motivada.

5. Tribunal qualificador

El Tribunal Qualificador de cada procés selectiu és l'òrgan de selecció encarregat de dur a terme el procediment selectiu i depèn del conseller o consellera competent en matèria de funció pública, que en designa la presidència.

La composició del Tribunal Qualificador, ha de respectar el que estableixen els capítols V i VI del Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat per Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el reglament d'ingrés del personal al servei de la CAIB, i les regles que s'estableixen en les bases generals.

6. Exercicis i qualificacions del torn lliure

Primer exercici

És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre un qüestionari de 80 preguntes de tipus test amb quatre respostes alternatives de les quals només una serà correcta. Les 70 primeres seran ordinàries i avaluables, i les 10 darreres seran de reserva. Totes les preguntes correspondran al contingut del temari de la part general i estaran distribuïdes de manera equilibrada entre els diferents temes.

L'exercici es qualificarà de 0 a 10 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,143 punts; les preguntes no resoltes, tant si figuren totes les opcions en blanc com si figuren amb més d'una resposta o si s'ha assenyalat una resposta sense apartat equivalent en les alternatives previstes en l'exercici, no es valoraran. Les respostes errònies es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta. El test que hauran de respondre els aspirants es triarà per sorteig públic dut a terme davant els aspirants, abans de la realització les proves, entre un mínim de tres alternatives diferents.

El temps per desenvolupar aquest exercici serà de 90 minuts i per superar-lo serà necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts.

La qualificació de l'exercici es farà de manera mecanitzada i garantint l'anonimat.

En el cas que s'acordi anul·lar alguna pregunta perquè el plantejament és incorrecte, perquè totes les respostes plantejades són incorrectes o perquè n'hi ha més d'una de correcta, i també perquè no hi ha coincidència substancial entra la formulació de les preguntes en les dues versions oferides en les llengües oficials de la Comunitat Autònoma, el Tribunal establirà en el mateix acord, la substitució, a l'efecte de càlcul de la qualificació resultant, de les anul·lades per altres tantes de reserva, i així successivament, d'acord amb l'ordre en què figuren en el qüestionari.

El Tribunal podrà acordar l'anul·lació d'alguna o algunes de les preguntes durant la realització de l'exercici o bé com a resultat de les al·legacions presentades a la llista provisional d'aprovats. També pot anul·lar preguntes si es detecta d'ofici un error material, aritmètic en qualsevol moment anterior a la publicació de la llista definitiva d'aprovats de l'exercici.

Segon exercici

És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a respondre durant un temps màxim 90 minuts, tres qüestions de tipus teòric a desenvolupar d'un model elegit per sorteig públic, dut a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, d'entre dos models de cinc qüestions corresponents a l'especialitat de que es tracti.

Aquestes qüestions correspondran a temes diferents del temari específic i no han de ser obligatòriament una transcripció literal de l'enunciat o de part de l'enunciat d'un tema i poden interrelacionar diferents epígrafs dels temari.

Es valoraran els coneixements exposats sobre les qüestions que corresponguin, la precisió terminològica, el rigor conceptual, l'actualització i la innovació del contingut, la claredat i l'ordre d'idees, la qualitat de l'expressió escrita, la capacitat de síntesi i relacional.

En el cas que el Tribunal Qualificador acordi altres criteris en desenvolupament dels criteris de valoració anteriors, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.

La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: cada qüestió es qualificarà de 0 a 10 punts, la qualificació final de l'exercici serà la mitjana de la nota obtinguda en cada una de les tres qüestions. Per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 3 punts en cada qüestió, i que la nota mitjana de les cinc qüestions sigui igual o superior a 5 punts.

 Tercer exercici

És de caràcter obligatori i eliminatori, i consistirà a resoldre per escrit un cas pràctic a elegir entre dos designats per sorteig públic, dut a terme davant els aspirants, abans de la realització de les proves, entre un mínim de quatre alternatives diferents, referits al temari de la part específica.

El temps per resoldre aquest exercici serà de 120 minuts.

Es valoraran la capacitat d'anàlisi i de raciocini, la sistemàtica i la claredat d'idees, la interpretació correcta de la normativa aplicable als casos plantejats, l'actualització i la innovació del contingut.

En el cas que el Tribunal acordi altres criteri en pel desenvolupament dels criteris de valoració anterior, els haurà de publicar abans de la realització de l'exercici.

La qualificació de l'exercici es farà de la manera següent: el cas pràctic es qualificarà de 0 a 10 punts i per superar aquesta prova serà necessari obtenir la nota mínima de 5 punts.

7. Fórmula per calcular la puntuació final

La puntuació final de concurs oposició s'ha de calcular amb la fórmula següent:

Nota de l'aspirant en l'oposició                                        Mèrits de l'aspirant en el concurs

70 x --------------------------------------------------             + 30 x   -----------------------------------------------

Nota màxima de l'oposició                                              Puntuació màxima en el concurs

8. Borsa de personal funcionari interí derivada del procés selectiu.

Aquest procés selectiu generarà una borsa de personal funcionari interí que inclourà per ordre de puntuació final a les persones candidates que hagin superat com a mínim un exercici de la fase d'oposició, d'acord amb allò establert al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

L'ordre de prelació de les persones aspirants dins la borsa es determina d'acord amb la suma total de la puntuació obtinguda (fase d'oposició i fase de concurs), i per als que no han superat la fase d'oposició es determina únicament per la suma de puntuacions de l'exercici o exercicis que hagin aprovat.

En les convocatòries es podran aprovar llistes parcials per al nomenament de personal funcionari interí.​​​​​​

​​​​​​​

ANNEX VIII ​​​​​​​Temari del procés selectiu per cobrir per cobrir les places vacants de personal funcionari d'Administració especial, de la subescala tècnica, categoria de: Tècnic-a auxiliar informàtic-a, de l'oferta d'ocupació pública corresponent a l'exercici de 2025 del Consell de Mallorca

Part general

Tema 1. La Constitució Espanyola de 1978: contingut bàsic. Drets i llibertats públiques, Drets i Deures fonamentals.

Tema 2. L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears: contingut bàsic i principis fonamentals.

Tema 3. El règim local. L'Administració Local en la Constitució i en els estatuts d'autonomia.

El principi d'autonomia local: significat, contingut i límits.

Tema 4. La Unió Europea: objectius i naturalesa jurídica. Institucions de la Unió Europea.

Tema 5. Les fonts del Dret Local. Regulació bàsica de l'Estat i normativa de les comunitats autònomes en matèria de règim local. La potestat normativa de les entitats locals: reglaments i ordenances.

Tema 6. L'illa com a entitat local territorial. La Llei 4/2022, de 28 de juny, de Consells Insulars: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals. 

Tema 7. La potestat reglamentària i d'organització dels Consells Insulars. El Reglament orgànic del Consell de Mallorca. Altres disposicions organitzatives del Consell de Mallorca.

Tema 8. La responsabilitat de l'Administració pública: caràcters. Els requisits de la responsabilitat. Danys indemnitzables.

Tema 9. La Llei orgànica 3/2007, del 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Objecte i àmbit d'aplicació. El principi d'igualtat i la tutela contra la discriminació.

Tema 10. La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals: àmbit d'aplicació. Drets i deures. Principis de l'acció preventiva. Avaluació de riscs. Obligacions dels treballadors en matèria de prevenció de riscs. Comitè de Seguretat i Salut.

Part específica

Tema 11. CPUs i GPUs. Definició i funcions. Arquitectura. Diferencies clau. Evolució i tendències actuals.

Tema 12. Sistemes operatius. Conceptes generals. Classificacions. Evolució i tendències.

Tema 13. Sistemes operatius: Windows i Linux. Característiques tècniques, funcionals i d'administració. Sistemes operatius per a dispositius mòbils.

Tema 14. Computació al núvol (cloud computing). Definició i característiques principals. Models de servei: IaaS, PaaS, SaaS. Models de desplegament: núvols privats, públics i híbrids.

Tema 15. Virtualització i gestió de màquines virtuals. Models de virtualització. Virtualització de plataforma: conceptes generals, hipervisors i paradigmes de virtualització de plataforma. Virtualització de centre de dades i del lloc de treball.

Tema 16. Emmagatzematge de dades: arquitectura, tipus, components, protocols, gestió i administració. Virtualització de l'emmagatzematge.

Tema 17. Còpies de seguretat i recuperació de dades.

Tema 18. Arquitectura client-servidor, arquitectura multicapa i de N capes. Arquitectura orientada a serveis web SOA.

Tema 19. Arquitectura SOA. Serveis web SOAP: conceptes generals, protocols associats, interoperabilitat i seguretat. Serveis web REST.

Tema 20. Llenguatges de programació. Paradigmes i característiques tècniques. Descripció dels llenguatges actuals segons aquestes característiques i paradigmes.

Tema 21. El llenguatge SQL: DDL , DCL i DML.

Tema 22. Arquitectura Java EE/Jakarta EE. Característiques de funcionament. Elements constitutius. Productes i eines. Persistència. Seguretat.

Tema 23. Arquitectura de desenvolupament d'aplicacions web. Conceptes generals. Desenvolupament web front-end: conceptes generals, biblioteques i frameworks. Desenvolupament web al servidor. Servidor web. Servidor d'aplicacions. Accés a bases de dades.

Tema 24. Java: sintaxi, paquets, classes i objectes. Tipus bàsics de dades. Operadors. Sentències de control i iteratives. Interfícies, herència i polimorfisme.

Tema 25. XML: conceptes generals, DTD i XSD. Fulles d'estil. JSON. XML vs JSON.

Tema 26. L'estàndard HTML5, CSS3, JavaScript. Frameworks de desenvolupament Web.

Tema 27. Aplicacions web. Internacionalització i localització Accessibilitat. Usabilitat. Disseny universal. Disseny adaptatiu (adaptive design) i disseny responsiu (responsive design).

Tema 28. Aplicacions mòbils. Tipus d'aplicacions mòbils: web, híbrides i natives. Plataformes principals: Android, iOS. Tendències d'aplicacions.

Tema 29. Tecnologia de la programació. Tipus abstractes de dades. Algorismes de cerca i ordenació. Recursivitat. Complexitat.

Tema 30. Metodologies àgils. Scrum, Kanban i XP (eXtreme Programming).

Tema 31. Proves. Planificació i documentació. Utilització de dades de prova. Proves de programari, maquinari, procediments i dades.

Tema 32. Gestió de la configuració dels sistemes d'informació. Control de canvis i de versions. Avaluació i monitorització del rendiment de sistemes, infraestructures i serveis. Gestió de la capacitat. Eines i tècniques utilitzables.

Tema 33. Manteniment d'equips i instal·lacions. Tipus de manteniment. Gestió d'incidències.

Tema 34. Xarxes locals. Tipologia, protocols i tècniques de transmissió. Mètodes d'accés. Dispositius d'interconnexió.

Tema 35. Model TCP/IP: definició i capes. Internet . Protocols de la capa d'aplicació d'Internet.

Tema 36. Serveis d'Internet: evolució, estat actual i perspectives de futur. Internet de les Coses (IoT).

Tema 37. Sistemes de comunicacions mòbils. Generacions de tecnologies de telefonia mòbil. Solucions de gestió de dispositius mòbils (MDM, EMM, UEM).

Tema 38. Xarxes sense fils: Wi-Fi, Bluetooth. Protocols. Característiques funcionals i tècniques.

Tema 39. La seguretat a les xarxes. Seguretat perimetral. Control d'accessos. Tècniques criptogràfiques i protocols segurs. Mecanismes de signatura digital. Xarxes privades virtuals. Seguretat al lloc de l'usuari.

Tema 40. Centres d'assistència a usuaris (help desk). Models de gestió. Funcions i serveis. Eines.

Tema 41. Les eines ofimàtiques: processador de texts, full de càlcul, presentacions, bases de dades personals, navegador d'internet i correu electrònic. Suites ofimàtiques. Les eines ofimàtiques al núvol.

Tema 42. Sistemes de videoconferència. Protocols. Dimensionament i qualitat de servei a les comunicacions i condicionament de sales i equips.

Tema 43. Sistemes de gestió documental i de continguts. Sistemes de gestió de fluxos de treballs. Cerca d'informació: robots, spiders, altres. Posicionament i cercadors (SEO). Eines de treball col·laboratiu i xarxes socials.

Tema 44. Plataformes de formació en línia (e-learning). Conceptes generals. Tipus d'e-learning. Eines utilitzades en aquest tipus de formació.

Tema 45. Interfícies HDMI i USB. Funcions principals i característiques. Tipus de ports. Aplicacions.

Tema 46. Esquema Nacional d'Interoperabilitat: Normes Tècniques. Esquema nacional de Seguretat: principis bàsics, política de seguretat i requisits mínims de seguretat.

Tema 47. Mòduls que conformen una plataforma d'administració electrònica.

Tema 48. Portal d'Administració electrònica (PAE). Xarxa SARA. Infraestructures i serveis comuns que l'Administració general de l'Estat ofereix a les administracions en matèria d'Administració electrònica.

Tema 49. Eines d'anàlisi d'informació. OLTP i OLAP. Sistemes de suport a les decisions (DSS) i sistemes d'informació executiva (EIS) Aplicació en la gestió de dades (datawarehouse), mineria de dades (data mining) i dades massives (big data).

Tema 50. Intel·ligència artificial (IA) i aprenentatge automàtic (machine learning) Fonaments, tecnologies associades i àrees d'aplicació. Beneficis i riscs de l'IA. Ètica de la IA.