Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I MEDI NATURAL

Núm. 698805
Ordre 38/2024, de 21 d'octubre, del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural per la qual s'estableix un pla de gestió per a la pesca de la llagosta (Palinurus spp) a les aigües interiors de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Reglament (UE) núm. 1380/2013 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2013, sobre la política pesquera comuna, pel qual es modifiquen els Reglaments (CE) núm. 1954/2003 i (CE ) núm. 1224/2009 del Consell, i es deroguen els Reglaments (CE) núm. 2371/2002 i (CE) núm. 639/2004 del Consell i la Decisió 2004/585/CE del Consell, té entre els seus objectius garantir que les activitats de la pesca i l'aqüicultura siguin ambientalment sostenibles a llarg termini i es gestionin de manera coherent amb els objectius de generar beneficis econòmics, socials i d'ocupació, així com contribuir a la disponibilitat de productes alimentaris.

El Reglament (CE) núm. 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers a la mar Mediterrània i pel qual es modifica el Reglament (CEE) núm. 2847/93 i es deroga el Reglament (CE) núm. 1626/94, regula les característiques tècniques amb què s'han d'utilitzar determinades arts de pesca a la Mediterrània i les condicions en què es poden desenvolupar aquestes pesqueries.

La Llei 6/2013, de 7 de febrer, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, estableix entre els seus fins l'explotació racional i responsable dels recursos pesquers i la protecció, la conservació i la regeneració dels recursos marins vius i els seus ecosistemes. Així, al títol II assenyala que les administracions competents podran establir mesures de regulació directa de l'esforç de pesca i de marisqueig, entre d'altres la limitació de la capacitat de pesca, l'establiment de períodes d'activitat pesquera, les característiques tècniques i les condicions de les arts de pesca, les talles mínimes per zones o les vedes, així com aprovar plans de gestió plurianuals.

La pesca de la llagosta comuna o roja (Palinurus elephas) és una de les principals activitats de la flota d'arts menors de les Illes Balears, per la qual cosa el manteniment d'aquest recurs és d'importància capital per a la supervivència de la pesca professional a l'arxipèlag. L'exercici d'aquesta activitat es troba regulada, pel que fa a la captura de llagostes amb nanses, pel Decret 31/2021, de 31 de maig, pel qual es regula el marisqueig professional i recreatiu a les Illes Balears i pel que fa a la pesca en aigües interiors de les Illes Balears, mitjançant l'Ordre de 23 de març de 2001. Les disposicions establertes per aquesta norma, en particular la veda de set mesos, han permès una adequada gestió de la pesqueria dedicada a aquesta espècie a les Illes Balears durant tot aquest temps.

No obstant això, i en base als resultats obtinguts en diversos estudis científics, l'Administració de l'Estat ha publicat l'Ordre APA/201/2023, de 26 de febrer, per la que s'estableix un pla de gestió per a la pesca de la llagosta (Palinurus spp) en aigües exteriors adjacents a les Illes Balears, la qual ha introduït una sèrie de mesures tècniques dirigides a millorar la sostenibilitat de la pesca de llagosta, en particular en relació a l'horari de pesca, període de calament de les xarxes, materials de composició i longituds màximes d'aquestes arts, així com determinades disposicions per coordinar la pesca amb xarxes amb la normativa autonòmica de marisqueig.

Per tot això, cal actualitzar la normativa que regula la pesqueria de la llagosta en aigües interiors de les Illes Balears, a fi de fer-la concordar amb la de les aigües exteriors i poder mantenir la seva gestió sostenible en els propers anys.

D'acord amb l'article 49.1 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, queden suficientment justificats els principis de bona regulació següents: de necessitat i eficàcia, perquè aquesta norma és l'instrument més indicat per als interessos que es persegueixen, essent el principal l'ordenació de la pesca de la llagosta a les aigües interiors de les Illes Balears, per tal de mantenir l'espècie objectiu en uns nivells biològics sostenibles, a més de complir els principals objectius de la Política Pesquera Comuna; de proporcionalitat, ja que conté la regulació imprescindible per atendre les necessitats que es pretenen cobrir; de seguretat jurídica, atès que es tracta d'una norma que s'insereix amb caràcter estable al marc normatiu autonòmic i és coherent amb l'ordenament jurídic de la Unió Europea, assegurant-ne la correcta incardinació i coherència amb la resta de la regulació existent en la matèria; de transparència, en relació amb el qual s'ha de destacar la participació ciutadana abans i durant el procés d'elaboració de la norma; d'eficiència, atès que la iniciativa normativa no implica càrregues administratives innecessàries o accessòries; de qualitat, atesa la necessitat de la regulació projectada d'ordenació, elaborada sobre la base tant de la normativa existent com de les necessitats pràctiques que s'esmenten a la memòria; i de simplificació, donat que s'han seguit els tràmits estrictament necessaris per complir amb l'objectiu de la norma.

Finalment, el Decret 12/2023, de 10 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, modificat pel Decret 16/2023, de 20 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel Decret 17/2023, de 23 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears i pel Decret 1/2024, de 4 de gener, de la presidenta de les Illes Balears; estableix les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i en l'article 2.10 b disposa que la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural és l'òrgan que exerceix, entre d'altres, la competència en matèria de recursos marins i de pesca marítima en aigües interiors de les Illes Balears.

Durant el tràmit d'elaboració d'aquesta norma s'han consultat les entitats representatives del sector afectat, els Consells Insulars i la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura i Pesca i Alimentació.

En virtut d'això, a proposta de la Direcció General de Pesca, amb conformitat amb el que estableixen els articles 6, 24 i 78 de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears i l'article 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, dict la següent:

Ordre

Article 1 Objecte i àmbit d'aplicació

1. Aquesta ordre té per objecte establir un pla de gestió per a la pesca de la llagosta (Palinurus spp.) a les aigües interiors de les Illes Balears.

2. Aquesta ordre és aplicable als vaixells espanyols que pesquen a les aigües interiors de les Illes Balears.

Article 2 Períodes de veda i fons mínims permesos

1. La pesca de la llagosta (Palinurus spp.) ​​només es pot practicar entre els dies 1 d'abril i 31 d'agost de cada any, ambdós inclosos, sense limitacions de fons.

2. La pesca de la llagosta blanca (Palinurus mauritanicus) només es podrà practicar entre els dies 1 de juny i 30 de novembre de cada any, ambdós inclosos, però únicament en fons superiors als 200 metres.

3. Entre els dies 1 de novembre i 31 de març de cada any, ambdós inclosos, queda prohibit el calament d'arts fixes de xarxa d'emmallament en fons superiors a 60 metres. Entre els dies 1 de setembre i 31 d'octubre de cada any, ambdós inclosos, aquesta prohibició serà aplicable als fons compresos entre els 60 i 200 metres.

Article 3 Talles mínimes i prohibició de captura de femelles ouades

S'ha de respectar el compliment de la talla mínima de 90 mm de longitud de la closca establerta a l'annex 3 del Decret 31/2021, de 31 de maig, pel qual es regula el marisqueig professional i recreatiu a les Illes Balears.

El mesurament del cefalotòrax es durà a terme segons l'annex I i seguint les indicacions establertes a l'annex IV del Reglament (UE) núm. 2019/1241 del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de juny de 2019.

Així mateix, resta prohibida la captura, retenció a bord i comercialització de femelles de llagosta ouades, en qualsevol època i de qualsevol mida.

Article 4 Prohibició de retenir a bord exemplars no autoritzats

Tot exemplar de llagosta que, de forma accidental, sigui capturat sense complir les prescripcions de la present ordre i de l'article 17 del Decret 31/2021, de 31 de maig, haurà de ser tornat immediatament al mar, minimitzant el temps de retenció a bord i el més a prop possible al lloc de captura.

Article 5 Arts i ormejos autoritzats

1. La pesca dirigida a la llagosta, dins l'àmbit d'aplicació d'aquesta norma, només es pot fer amb tremalls de llagosta, tal com es defineixen a l'article 4.1 del Decret 15/2022, de 16 de maig, pel qual s'estableix un Pla de Gestió per a la pesca professional artesanal a les aigües interiors de les Illes Pitiüses, o amb nanses, d'acord amb el Decret 31/2021, de 31 de maig.

2. La longitud màxima dels tremalls serà de 2.000 metres per tripulant enrolat i present a bord, fins a un màxim de 5.000 metres per embarcació al conjunt de la pesqueria (aigües interiors i exteriors). A les reserves marines on existeixi una limitació superior de la longitud de les xarxes, s'haurà de respectar la regulació de la reserva marina.

3. La longitud total dels tremalls calats diàriament ha de ser repartida en fileres amb longitud màxima no superior als 1.000 metres, en el cas d'embarcacions amb un tripulant, i de 1.500 m quan comptin amb més d'un tripulant.

4. Els materials permesos a la tela interior són exclusivament de xarxes de niló multimonofilament mínim de 8 fils de 0,2 mm de gruix i les xarxes de monofilament amb diàmetre màxim de gruix de fil d'1,5 mm. En el cas de les illes d'Eivissa i Formentera tindrà prioritat el que s'estableixi a la Comissió de Seguiment del Pla de Gestió per a la pesca professional artesanal a les aigües interiors de les Illes Pitiüses.

5. No obstant això, es permet la captura accessòria i ocasional de llagostes amb arts d'arrossegament de fons, així com amb les arts i ormejos permesos per a la pesca artesanal de les Illes Balears als decrets 17/2003, de 21 de febrer, i 15/2022, de 16 de maig, sempre d'acord amb allò establert als articles 2, 3 i 4.

Article 6 Possibilitat de simultaniejar arts

1. Un mateix pesquer podrà calar de manera excepcional nanses i tremalls de forma simultània, en concordança amb el que preveu l'Ordre APA/201/2023 per a les aigües exteriors de les Illes Balears i la normativa de marisqueig de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Això no obstant, als efectes de no incrementar l'esforç pesquer, les embarcacions que simultaniegin les nanses amb les xarxes, per cada 100 nanses, restaran 1.000 metres de xarxa del total previst (respectant aquesta proporció per a qualsevol altre nombre de nanses).

2. De la mateixa manera, un mateix pesquer podrà calar de manera excepcional arts de parada i tremalls de forma simultània, en concordança amb el que preveu l'Ordre APA/201/2023 per a les aigües exteriors de les Illes Balears. No obstant això, a l'efecte de no incrementar l'esforç pesquer, les embarcacions que simultaniegin les arts de parada amb les xarxes restaran 500 metres de xarxa per cada moruna i/o 350 m per cada almadravilla o solta del total previst.

3. Així mateix, els ormejos de pesca de línia de mà (volantí, curricà i potera) són compatibles amb la pesca de llagosta.

Article 7 Esforç de pesca

Els vaixells que estiguin dedicats a la captura de llagosta a les aigües interiors de les Illes Balears no podran superar els 10 GT de tonatge brut ni els 120 kW de potència motriu.

En concordança amb el que preveu l'article 5.5 del Reial decret 502/2022, de 27 de juny, les embarcacions que realitzin la pesca de la llagosta (Palinurus spp.) amb xarxa a les aigües interiors de les Illes Balears estan exclosos de l'obligació de respectar el període general per exercir la pesca amb arts fixos de cinc dies per setmana i setze hores per dia i de retirar i transportar a port els ormejos i les arts de pesca del seu calament durant quaranta-una hores continuades per setmana.

Els vaixells que desenvolupin la pesqueria podran tenir calades les xarxes dedicades a la captura de llagosta durant un temps màxim de vint-i-quatre hores continuades de calament a la mar, i hauran de ser aixecats del calament abans de transcorregut aquest temps, podent romandre a bord del pesquer. Si per causes meteorològiques, d'avaria o de salut imprevistes no és possible salpar les xarxes en menys de 24 hores, els responsables de l'embarcació hauran de comunicar-lo electrònicament a la Inspecció Pesquera de la Direcció General de Pesca o dels Consells Insulars.

No obstant això, per tal d'afavorir la conciliació familiar i el descans per aquelles embarcacions que així ho prefereixin, durant els caps de setmana, les xarxes podran romandre calades a la mar fins un màxim de 48 hores. Així, les xarxes calades el divendres podran ser aixecades del calament en diumenge (abans de 48 hores), i les calades dissabte podran ser aixecades del calament en dilluns (abans de 48 hores).

Article 8 Interacció entre arts

Dins les aigües interiors de les Illes Balears, els vaixells dedicats a la pesca de la llagosta tindran preferència en l'exercici de la seva activitat respecte dels que es dediquen a desenvolupar altres modalitats pesqueres. Concretament, no es permetrà l'activitat pesquera, tant professional com recreativa, a menys de 250 metres de distància dels abalisaments de les xarxes i nanses per a la captura de llagosta.

La Direcció General de Pesca podrà crear zones de preferència de pesca de la llagosta on podrà tancar de forma permanent l'accés de la pesca d'arrossegament.

Article 9 Abalisament de les arts i seguiment de la pesqueria

Les normes de marcatge i identificació dels vaixells objecte d'aquesta regulació i de les seves arts de pesca són les que estableix l'article 38 del Reial decret 502/2022, de 27 de juny. Addicionalment, per indicar que es tracta d'un art per a llagosta, es marcarà a les boies, on es recull a la part visible la matrícula i el foli del vaixell, la indicació del tipus d'art amb una «LL».

Per al seguiment adequat de la pesqueria a efectes de la seva vigilància i control, es durà a terme una coordinació entre els serveis d'inspecció de l'administració central i l'autonòmica de les Illes Balears, incloent l'intercanvi d'informació de les fonts disponibles per ambdues parts, com els sistemes de localització dels vaixells.

Article 10 Mesures de mitigació de captures accidentals d'espècies marines protegides

1. En el supòsit de capturar-se de forma accidental un exemplar viu de cetaci, au marina o elasmobranqui protegit o del gasteròpode Charonia lampas, s'han de prendre les mesures oportunes per procurar alliberar-los en el menor temps possible, sense posar en risc la seguretat de la tripulació.

2. En cas de capturar-se una tortuga, s'ha de transportar a terra, fins i tot si està morta o alletargada, mantenint-la a l'ombra i degudament protegida mitjançant un drap o tovallola humida. L'armador haurà de contactar a través del 112 amb la xarxa d'avaraments de les Illes Balears per a la recollida.

3. En el cas de captura d'un dofí, s'haurà d'alliberar sense hissar-lo a bord.

4. En tots els casos s'hauran de registrar al diari de pesca totes les interaccions produïdes amb algun exemplar d'aquestes espècies, anotant l'espècie (en la mesura que sigui possible), el resultat de la interacció (exemplar mort, viu, alliberat viu), la data i la posició de captura.

Article 11 Avaluació del règim d'esforç pesquer

1. La Direcció General de Pesca ha de garantir una supervisió adequada del Pla de Gestió basada en la millor informació científica disponible. Per tal d'obtenir aquesta informació, es durà a terme un control i un seguiment de la pesqueria de conformitat amb les indicacions incloses en l'annex 2. Les tasques de seguiment poden ser delegades als consells insulars corresponents, sempre sota el control i la supervisió de la Direcció General de Pesca.

2. Els responsables de les embarcacions que es dediquin a la pesca de la llagosta estan obligats a prestar a les autoritats i organismes encarregats del control i seguiment de la pesquera tot el suport requerit per a l'exercici d'aquestes funcions.

3. Una vegada a l'any, a la finalització de la temporada, la Direcció General de Pesca convocarà al sector i a les administracions a una reunió de seguiment i avaluació del Pla de Gestió en la que s'informarà dels resultats del seguiment previst al punt 1.

Article 12 Infraccions i sancions

El règim sancionador aplicable a les infraccions que disposa aquest Decret és el que estableixen els capítols I, II, III i IV del títol XII de la Llei 6/2013 i les disposicions que hi concorden.

Disposició transitòria únicaPeríode d'adaptació

1. Els professionals que no disposin de xarxes de material multimonofilament o monofilament i amb dimensió de malla igual o superior a l'autoritzada tenen fins al 2 de gener de 2028 per substituir-les.

2. No obstant això, durant aquest temps poden calar les xarxes que utilitzaven, amb l'autorització prèvia de la Direcció General de Pesca.

Les sol·licituds per a aquesta autorització s'adreçaran a la Direcció General de Pesca per mitjans electrònics, en virtut de l'article 14, apartats 2 i 3, de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i seran presentades al registre electrònic accessible a través de la seu electrònica de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural.

La Direcció General de Pesca dictarà i notificarà resolució en el termini de tres mesos des de la data en què la sol·licitud hagi entrat al registre electrònic de l'administració competent per a la seva tramitació.

3. El canvi de les xarxes podrà ser, si escau i sota les condicions exigides de millora de la selectivitat o el seu menor impacte en l'ecosistema a través d'informes científics, objecte de finançament a càrrec dels fons comunitaris.

 

Disposició derogatòria única Derogació normativa

Queda derogada l'Ordre de 23 de març de 2001 per la qual es regula la pesca de la llagosta (Palinurus spp.) a les aigües interiors de les Illes Balears.

Disposició final primera Coordinació administrativa sobre mesures de mitigació de captures accidentals

La Direcció General de Pesca, en coordinació amb els instituts científics espanyols, els consells insulars i la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, dins de l'àmbit competencial i de les especificitats de cadascun, podrà posar en marxa un mecanisme de seguiment que analitzi la interacció del tremall per a llagosta amb la tortuga i el dofí mular.

Si d'aquest seguiment es dedueix que hi ha un problema significatiu de captures accidentals d'espècies protegides, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, en coordinació amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, podrà proposar mesures adequades per limitar en la mesura que sigui possible la captura i mortalitat de les esmentades espècies.

Disposició final segona Desplegament normatiu

S'autoritza el director general de Pesca a dictar les disposicions necessàries per desplegar aquesta Ordre.

Disposició final tercera Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 21 d'octubre de 2024

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural Joan Simonet Pons.

Documents adjunts