Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA I ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

Núm. 447670
Acord de la Comissió Bilateral de Cooperació Administració General de l'Estat - Comunitat Autònoma de les Illes Balears en relació amb la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió Bilateral de Cooperació Administració General de l'Estat-Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha adoptat l'Acord següent:

I. De conformitat amb les negociacions prèvies mantingudes pel Grup de Treball constituït en compliment del que preveu l'Acord de la Comissió Bilateral de Cooperació Administració de l'Estat-Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per a l'estudi i proposta de solució de les discrepàncies manifestades en relació amb l'apartat 2 de la disposició final segona de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2024, ambdues parts les consideren solucionades de conformitat amb el compromís següent:

Ambdues parts acorden que el Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears es compromet a promoure la modificació legislativa corresponent a fi de modificar l'article 4 quater del Text refós de les disposicions legals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de tributs cedits per l'Estat, aprovat pel Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny, en la redacció que en fa l'apartat 2 de la disposició final segona de la Llei 12/2023, de 29 de desembre, de manera que tengui el tenor literal següent:

"Article 4 quarter. Deduccions per arrendament de béns immobles en el territori de les Illes Balears destinats a habitatge

1. S'estableix una deducció per la quantia corresponent al 75 % de les despeses satisfetes pel contribuent durant l'exercici en concepte de primes d'assegurances que cobreixin totalment o parcialment l'impagament de les rendes a les quals el contribuent tengui dret per raó de l'arrendament d'un immoble o de diversos, situat a les Illes Balears, a tercers amb destinació a habitatge, amb un màxim de 440 euros anuals, sempre que es compleixin els requisits següents:

 

a) Que la durada del contracte d'arrendament de l'habitatge amb un mateix arrendatari sigui igual o superior al termini mínim que estableix l'article 9 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans.

b) Que s'hagi constituït el dipòsit de la fiança a què es refereix l'article 36.1 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans, a favor de l'Institut Balear de l'Habitatge.

c) Que el contribuent declari en l'impost sobre la renda de les persones físiques el rendiment derivat de les rendes de l'arrendament de l'habitatge com a rendiments del capital immobiliari.

 

2. La deducció a què es refereix l'apartat anterior s'estén a la quantia corresponent al 75 % de les despeses satisfetes pel contribuent en concepte de primes d'assegurances que cobreixin totalment o parcialment l'impagament de les rendes, així com també en concepte de primes d'assegurances de danys, de despeses de conservació i reparació, de despeses vinculades a la formalització dels contractes d'arrendament i de despeses per a l'obtenció de certificats d'eficiència energètica relacionats amb els habitatges arrendats, amb un màxim de 1.000 euros anuals, sempre que es tracti d'habitatges situats a les Illes Balears i es compleixin tots els requisits establerts en les lletres a), b) i c) de l'apartat anterior, així com els requisits addicionals següents:

 

a) Que l'import de la renda de l'arrendament per a cada arrendatari no sigui superior a 15 euros mensuals per metre quadrat de superfície útil de l'habitatge arrendat.

b) Que les despeses se satisfacin en el mateix període impositiu o, respecte de les despeses de conservació o reparació i de les despeses per a l'obtenció de certificats d'eficiència energètica, en el període impositiu immediatament anterior al de la meritació de l'impost.

 

3. En qualsevol cas, l'aplicació de les deduccions a què es refereixen els dos apartats anteriors exigeix que la base imposable total del contribuent no superi l'import de 84.480 euros en el cas de tributació conjunta i de 52.800 euros en el cas de tributació individual, així com la justificació documental, mitjançant les factures o els documents equivalents corresponents, que s'han de mantenir a disposició de l'administració tributària."

II. Atès l'acord assolit, ambdues parts consideren resoltes les discrepàncies manifestades i conclosa la controvèrsia plantejada.

 

III. Comunicar aquest Acord al Tribunal Constitucional als efectes que preveu l'article 33.2 de la Llei orgànica 2/1979, de 3 d'octubre, del Tribunal Constitucional, així com inserir aquest Acord en el Butlletí Oficial de l'Estat i en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

(Signat electrònicament: 17 de juny de 2024)

 

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica

Ángel Víctor Torres Pérez

(Signat electrònicament: 11 de juny de 2024)

 

La consellera de Presidència i Administracions Públiques

Antònia Maria Estarellas Torrens