Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EMPRESA, OCUPACIÓ I ENERGIA

Núm. 296941
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears de l'Acta de l’acord sectorial en matèria salarial per als centres especials d’ocupació i els centres d’atenció especialitzada de les Illes Balears, de 21 de febrer de 2024 i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 21 de febrer de 2024 els membres de la Comissió Negociadora es van reunir per aprovar un acord sectorial en matèria salarial aplicable a les empreses de les Illes Balears incloses en l'àmbit d'aplicació del Conveni Col·lectiu estatal de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat (codi de conveni: 99000985011981)

2. El 23 d'abril de 2024, Guillermo José Coll Mir, en representació de la Comissió Negociadora, va sol·licitar el registre, el dipòsit i la publicació de la citada Acta.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dicto la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta de l'acord sectorial en matèria salarial aplicable a les empreses de les Illes Balears incloses en l'àmbit d'aplicació del Conveni Col·lectiu estatal de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat de 21 de febrer de 2024 en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears.

2. Publicar l'acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Fer constar que la versió catalana del text és l'original signada pels membres de la Comissió Negociadora i que la versió castellana és la seva traducció.

4. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

 

Palma (signat electrònicament: 7 de maig de 2024)

La directora general de Treball i Salut Laboral Catalina Teresa Cabrer González Per delegació del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia (BOIB 103/2023)

 

 

ACORD AMB RELACIÓ A LES CONDICIONS RETRIBUTIVES DEL PERSONAL QUE PRESTA SERVEIS AL MARC DEL CONCERT PER A LA PRESTACIÓ DE SERVEI D'ORIENTACIÓ PROFESSIONAL (SOP) PER ALS COL·LECTIUS DE PERSONES AMB DISCAPACITAT

Primer: Que l'objectiu del present acord és establir les condicions retributives del personal directe que presta serveis en el marc del concert per a la prestació del servei d'orientació professional aprovats pel SOIB i del personal indirecte adscrit a aquest servei i enquadrats dins dels grups I a III del Convenio Colectivo Estatal de centros y Servicios  de  atención a personas con discapacidad.

Es considerarà personal directe el personal orientador, el de sensibilització professional, el personal informador i el personal coordinador.

Es considerarà personal indirecte la resta de personal directe i indirecte no inclòs en el personal directe de prestació de servei recollit al paràgraf anterior (per exemple, personal de prevenció de recursos humans, riscos laborals, administració, jurídic, tecnologia, etc.) .

Segon: Que el salari brut anual del personal que recull el punt anterior estarà compost pels conceptes següents:

A. Conceptes establerts al Convenio Colectivo General de Centros y Servicios  de atención a personas  con  discapacidad  (Resolución de 6 de febrero de 2023, de la Dirección General de Trabajo, por  la que se  registra y publica el  acuerdo parcial del XV Convenio Colectivo de Centros  y Servicios  de atención  a personas con  discapacidad):

Salari base: El salari base serà el que s'estableixi per al grup professional on estigui enquadrat la persona treballadora.

Plusos de Desenvolupament professional ND1 i ND2: Aquests plusos es meritaran sempre que es donin les condicions que recullen els articles 34.6 i 34.7 del Convenio general de centros  y Servicios  de atención a personas  con discapacidad .

B. Conceptes establerts per acords autonòmics

 Plus Autonòmic

Un cop aplicades les pujades pactades per als anys 2022 a 2024 al Conveni Col·lectiu, els/les professionals de tots els serveis concertats amb l'Administració percebran un plus autonòmic que serà abonat en 12 mensualitats a raó de 293 euros bruts mensuals el 2023 i 300 euros bruts mensuals el 2024.

Millores salarials respecte al que recull el Conveni Col·lectiu estatal

L'acord sectorial en matèria salarial signat o el dia 5 de juny de 2022 aplicable a les organitzacions de les Illes Balears incloses a l'àmbit d'aplicació del Conveni col·lectiu estatal de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat, a més d'establir els imports del plus autonòmic, va acordar en el punt 3 increments salarials que milloren les taules salarials recollides al conveni col·lectiu:

a) Per al 2022, un increment lineal, per a cada treballador a temps complet, de 1.240,00€ bruts anuals que es prorratejarà proporcionalment en cas de jornada parcial, que equival a un increment del 4% sobre la suma dels conceptes salari base, complements de desenvolupament (inclòs el ND2) i plusos de concert, prenent com a referència el salari més alt del Conveni col·lectiu (titulat nivell 3) per a l'anualitat de 2021. Aquesta quantitat serà afegida al sumatori dels plusos de concert actualment vigents, i serà d'aplicació per a tots els serveis concertats amb l'administració i les entitats que operin a l'àmbit autonòmic, els quals estan obligats no només a complir amb les retribucions salarials regulades al conveni col·lectiu d'aplicació sinó també amb l'obligació d'abonament del plus concert ( a partir d'ara es denominarà plus autonòmic) a què fa referència aquest escrit a l'apartat anterior aquest acord, que s'unificaran en un sol plus de concert, i serà abonada en 12 mensualitats, a raó de 379,54 euros bruts mensuals.

b) Per al 2023, l'increment lineal serà de 645,00 euros bruts anuals, que equival a un 2% calculat en els mateixos termes expressats en paràgraf anterior, si bé prenent com a referència el salari més alt del Conveni col·lectiu (titulat nivell 3) per a l'anualitat del 2022.

c) Per al 2024, l'increment lineal serà de 658,00 euros bruts anuals, que equival a un 2% calculat en els mateixos termes expressats al paràgraf anterior, si bé prenent com a referència el salari més alt del Conveni col·lectiu (titulat nivell 3 ) per a l'anualitat de 2023.

Aquests increments lineals seran abonats únicament als treballadors enquadrats als grups professionals I a III del Conveni col·lectiu estatal.

Així mateix, es va indicar en l'apartat 4 que, en tot cas, els acords assolits a nivell estatal, amb posterioritat a la present data, vincularan les parts signants del present acord en allò que beneficiï els treballadors, de manera que qualsevol increment salarial que superi allò acordat en aquest document serà adoptat des de la seva publicació per la part empresarial. En aquest cas, s'ha de produir l'absorció i la compensació d'aquests increments salarials respecte dels assolits en virtut del present acord i s'ha de procedir a l'abonament de l'excés a partir de la publicació del nou conveni col·lectiu o resolució judicial al Butlletí oficial corresponent.

Si el que s'ha acordat a nivell estatal és inferior al que s'ha acordat, no donarà lloc a cap descompte. En qualsevol cas, un cop publicades les taules salarials es regularitzarien els conceptes, és a dir, l'increment del plus de concert de 1.240,00 euros anuals es desagregaria en un increment de salari base, i de plus autonòmic que es garantirà que en tot cas aquest tindrà un import mínim no absorbible de 287,00 euros bruts mensuals en cadascuna de les dotze les mensualitats l'any 2022, de 293,00 euros bruts mensuals en cadascuna de les dotze mensualitats l'any 2023 i de 300 ,00 euros bruts mensuals l'any 2024 a cadascuna de les dotze mensualitats. La quantitat que excedís es consolidaria en un complement absorbible i compensable.”

C. Altres plusos vinculats al lloc exercit

• Plus de Disponibilitat

Tots els professionals que, a causa de les característiques pròpies del seu lloc de treball, pateixin modificacions en el seu horari percebran un plus de disponibilitat de 1.500 euros bruts any (mínim).

Aquest plus retribueix el que l'Organització modifiqui a les persones treballadores el seu horari ordinari de treball (dies de treball i horaris). La fi dels canvis esmentats serà poder prestar els suports en els moments requerits en funció de les característiques de cadascuna de les empreses o llocs de treball. Aquest plus també retribuirà la disponibilitat telefònica dels professionals per a casos d'urgència. Aquesta disponibilitat telefònica en cap moment no es prestarà els dies de descans (vacances, lliurança setmanal, festius no laborables) i a partir de les 22:00 hores.

Es podrà distribuir de manera irregular fins a un 10% de les hores anuals

Els canvis d'horari o dies de prestació de servei seran organitzats preferentment pel/per la professional en funció de les necessitats de prestació de servei i de les persones participants. En cas que això no pogués dur-se a terme i fos una altra persona la que organitzi els suports, s'informarà els treballadors/ores amb almenys 5 dies d'antelació dels canvis.

La modificació horària haurà de respectar en tot cas els períodes mínims de descans diari i setmanal previstos a la normativa laboral i no es podrà excedir del límit de 45 hores de jornada setmanal.

El plus de disponibilitat no té la consideració d'un dret adquirit, ja que està vinculat a l'exercici d'un lloc de treball determinat. En cas que per qualsevol motiu el professional modifiqués el seu lloc de treball deixaria de percebre's amb caràcter automàtic. Igualment, aquest plus seria absorbit en cas que el conveni col·lectiu passés a regular un plus de naturalesa anàloga.

Aquells treballadors adscrits al concert que es contractessin, o ja estiguessin contractats a l'Organització, amb un salari superior al requerit als plecs en el seu apartat 11.1 (ja fos per estar contractats amb un grup professional superior, per cobrar un plus de millora voluntària, o perquè percebessin altres plusos que intrínsecament estiguessin retribuint aquesta disponibilitat, per exemple el plus de coordinació) tindran dret que se li mantinguin i respectin amb caràcter estrictament personal les seves condicions econòmiques prèvies, no obstant això, no s'afegiria al seu salari el plus de disponibilitat.

• Plus per desplaçament

Per exercir determinats llocs dins del servei és imprescindible disposar de carnet de conduir i vehicle propi. Per la compensació de les despeses incorregudes per la persona treballadora als trasllats en ocasió de la prestació del servei, l'empresa abonarà 0,26 euros/kilòmetre recorregut. (suposa un increment del 37% respecte del que marca el conveni col·lectiu d'aplicació i un estalvi fiscal per al treballador/a, ja que l'import íntegre estarà exempt de l'impost sobre la renda de les persones físiques)

• Plus de Coordinació (o anàlegs, Responsabilitat especial)

Les entitats abonaran el plus de coordinació (o Responsabilitat Especial), tal com estableix l' apartat dos de l ‘article 37 del conveni col·lectiu de referència, a aquelles persones que tinguin la coordinació del Servei.

L'import del dit plus serà com a mínim del 100% del recollit al conveni col·lectiu. Les entitats abonaran el plus íntegrament independentment del nombre d' unitats d' orientació que conformin el servei.

El plus de coordinació a més de la persona que coordini el servei també es pot abonar a persones treballadores que facin tasques de coordinació de processos o persones.

Les tasques de coordinació s'han d'encomanar de manera expressa.

El plus de coordinació/ no tindrà caràcter consolidable, i es deixarà de percebre quan l'interessat/da cessi per qualsevol causa i no la faci. Durant el temps en què s'exerceixin funcions de coordinació l'interessat/da mantindrà la totalitat dels drets professionals i laborals del grup professional a què pertany.

Tercer: Mitjançant aquest acord s'estableix el compromís que el cost mitjà dels professionals de prestació directa que componen el servei serà com a mínim del 90% del cost anual del personal directe de la unitat bàsica de prestació del servei, recollida al punt 11.1 dels plecs.

S'adjunta Annex I on es recullen els salaris mínims.

Anualment, amb data límit 30 de gener, es facilitarà a la representació legal dels treballadors/ores (RLT) un llistat amb els professionals i imputació de jornada assignats al programa concertat i la previsió dels costos salarials totals del personal directe del servei per a aquell any. Qualsevol modificació al respecte serà comunicada a la RLT.

Quart: Aquest acord s'aplica a les entitats que tinguin subscrit un concert laboral per a la prestació del servei d'orientació professional amb el SOIB i s'estendrà des de la data d'inici d'aquest i durant la vigència.

Cinquè: El seu àmbit d'aplicació serà el de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Documents adjunts