Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HABITATGE, TERRITORI I MOBILITAT

Núm. 69247
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe ambiental estratègic sobre la Modificació Puntual núm. 6 de les NNSS. Ronda Circulació. Petra (Exp. 100e-2023)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 31 de juliol de 2023, i d'acord amb l'article 8.1.a) del Decret 3/2022, de 28 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 31 d'1 de març de 2022),

RESOLC FORMULAR:

L'informe  ambiental estratègic sobre la Modificació Puntual núm. 6 de les NNSS. Ronda Circulació. Petra , en els termes següents:

Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

La Modificació Puntual núm. 6 de les NNSS de Petra  es tramita com una avaluació ambiental estratègica simplificada, ja que està inclosa en l'apartat 2 de l'article 6 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental; la tramitació a seguir és la que s'estableix a l'article 29 i següents de la Llei.

2. Descripció de la Modificació Puntual

L'àmbit afectat per la modificació es localitza al nord-oest del nucli urbà. La superfície total de l'àmbit afectat per la Modificació és de 44.765'93 m2; actualment hi ha un total de 13 habitatges executats.

La Modificació Puntual proposa:

Canvis en l'ordenació: es redueix el sostre edificat, es redefineix el vial periurbà i es qualifiquen espais dotacionals.

Canvis en la capacitat de població del municipi: es redueix la capacitat de població en 120 habitants (reduint de 142 a 94 habitatges, és a dir, de 355 a 235 habitants, aplicant l'índex establert al Reglament de la LOUS de 2'5 habitants/habitatge).

Canvis en el límit de sòl urbà (SU): la superfície total de SU augmenta en 1.454 m2: amb les modificacions introduïdes passa a Sòl Rústic un àmbit de 2.262 m2 i passen a SU 2 àmbits, de 2.156 i 1.560 m2.

3. Avaluació dels efectes previsibles

No es detecten problemes ambientals significatius derivats de la Modificació Puntual; la zona no està inclosa dins espais naturals protegits ni XN 2000, tampoc està dins cap zona de riscos, ni es detecta fauna o flora de rellevància.

Si bé és cert que la Modificació Puntual (MP) suposa un increment de 1.454 m2 de Sòl Urbà, es pot considerar un impacte negatiu poc significatiu tenint en compte els impactes positius que generarà la MP: disminució de capacitat de població en 120 habitants, millora de la mobilitat del nucli de Petra i increment d'equipaments.

L'àmbit no presenta cap element patrimonial i, des d'un punt de vista paisatgístic la proposta contempla una franja verda paral·lela a la ronda que permetrà una correcta harmonització paisatgística.

4. Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades

El 26 de juny de 2023 la CMAIB sol·licita consulta, segons l' article 30 de la Llei 21/2013, a diverses administracions afectades.

A la data d'emissió del present informe s'han rebut els següents informes:

Consell de Mallorca. Departament de Territori. Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme-CIOTU (28/10/2022):

Aquesta Comissió Insular, d'acord amb el dictamen de la Ponència Tècnica d'ordenació del Territori i Urbanisme, acorda emetre l'informe de conformitat amb les consideracions que duu a terme l'informe emès en dat 17 d'octubre de 2022 pel Servei Tècnic d'Urbanisme del Departament de Territori.

A l'esmentat informe es fan una sèrie d'observacions en relació a la normativa urbanística i territorial vigent.

ABAQUA - Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (29/6/2023)

Conclusions: vista la documentació presentada, es conclou que la MP núm. 6 de Petra no tindrà efectes significatius sobre el sistema general de sanejament i depuració d'aigües residuals gestionat per ABAQUA.

5. Anàlisi dels criteris de l'annex V de la Llei 21/2013

S'han analitzat els criteris de l'annex V de la Llei 21/2013 d'AA i no es preveu que el pla pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

Característiques del Pla: es proposa la reordenació d'un àmbit d'unes 4'4 ha (a les normes vigents tenen la classificació de Sòl Urbà i Sòl Rústic AT-H) disminuint el sostre edificat, qualificant espais dotacionals i definint un vial periurbà.

Característiques dels efectes i de l'àrea probablement afectada: la zona no està inclosa dins cap zona de riscos, espais naturals protegits ni llocs de la Xarxa Natura 2000; amb la modificació proposada es disminueix la capacitat de població de l'àmbit en 120 habitants, s'incrementa en 1.454 m2 la superfície de sòl urbà i millora la mobilitat del nucli urbà.

Conclusions de l'Informe ambiental estratègic

Primer. No subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària la Modificació Puntual núm. 6 de les NNSS, Ronda Circulació, Petra, atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, d'acord amb els criteris de l'annex V de la Llei 21/2013.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 31.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental. A més, es donarà compte al Ple de la CMAIB i al comitè tècnic d'Avaluació d'Impacte Ambiental (AIA).

Tercer. L'informe ambiental estratègic perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'aprovació del pla o programa en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 31.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L'informe ambiental estratègic no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l'acte d'aprovació del pla o programa, d'acord amb el que disposa l'article 31.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta  resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

 

(Signat electrònicament: 1 de febrer de 2024)

La directora general de Coordinació i Harmonització Urbanística Maria Paz Andrade Barberá Per suplència de la presidència de la CMAIB (BOIB núm. 106 de 29 de juliol 2023)