Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 803334
Aprovació II Pla d’Igualtat de Formentera 2024-2027

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta de Govern del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària de 15 de desembre de 2023,en exercici de les seues competències [articles 130.2, 132 (en relació a l'article 28) i 134 de la Llei 4/2022, 28 de juny, de consells insulars], sobre la base d'allò proposat (que conforme als articles 35 i 88.3 i 6 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions publiques suposa la motivació d'aquest acte, i conforme amb el que ha informat el secretari, a adoptar, entre d'altres, el següent acord: 

ACORD: PRP2023/826 Aprovació del II Pla d'igualtat de Formentera 2024-2027.

Primer.- APROVAR el “II Pla d'Igualtat de Formentera 2024-2027”, que figura a la pàgina web del Consell www.conselldeformentera.cat – tauler d'anuncis -Igualtat

Segon.- Una vegada aprovat el Pla, s'ha de publicar a la web de la corporació,

www.conselldeformentera.cat.,https://www.consellinsulardeformentera.cat/index.php? option=com_content&view=article&id=10321&Itemid=774&lang=ca

i també anunci al BOIB.

Tercer.- REALITZAR els tràmits i pressupostos necessaris per a l'aplicació completa del Pla en la vigència aprovada.

Quart.- DONAR COMPTE de l'aprovació, en el seu cas, del “II Pla d'Igualtat de Formentera 2024-2027”, a la Conselleria d´Igualtat del Govern de les Illes Balears     

Des del Consell Insular de Formentera tenim la certesa de la importància que  té per a la societat formenterera treballar per avançar cap a una igualtat real i efectiva.

La igualtat formal es va atènyer l'any 1978 amb l'aprovació de la Constitució Espanyola i, des d'aleshores, s'han aprovat una sèrie de lleis, tant en l'àmbit estatal com l'autonòmic, que tenen per objecte aconseguir l'eliminació de qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe que impedeixi la consecució de la igualtat de dones i homes.

En aquest sentit, la normativa legal vigent estableix que la igualtat és un dels principis bàsics que ha d'integrar tota administració pública en les seves actuacions. Així mateix, s'entén que la perspectiva de gènere és una metodologia que ens facilita dissenyar actuacions que permetin incorporar aquest principi d'igualtat a les polítiques que es desenvolupen des de les institucions públiques.

Tot i aquests avanços legislatius, es fa evident que la igualtat real i efectiva és, encara, un objectiu a assolir des de les administracions públiques. Per aquest motiu, i per tal d'integrar el principi d'igualtat i de la perspectiva de gènere en el disseny i aplicació de les polítiques públiques s'ha establert com a eina fonamental els plans d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes. Amb aquests plans es busca aconseguir que el principi d'igualtat d'oportunitats s'implementi a les administracions públiques de manera transversal, i convertir-se així en un eix vertebrador de tota política pública.

L'elaboració dels plans d'igualtat insulars respon al mandat establert per l'article 9.4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'Igualtat de dones i homes de les Illes Baleares. En aquest article s'estableix que els consells insulars, dins de l'àmbit de les seues respectives competències, han d'elaborar plans insulars d'igualtat de manera coordinada i coherent amb els requeriments establerts al pla estratègic d'igualtat de dones i homes d'àmbit autonòmic. Aquests plans són instruments que faciliten estratègies per avançar en la participació activa, és a dir, en igualtat de condicions, de les dones i els homes en tots els àmbits de la nostra societat.

Actualment, està en vigor el V Pla Estratègic d'Igualtat entre Dones i Homes (2021-2023), instrument que determina les línies d'actuació, els objectius i les mesures de caràcter transversal que s'han d'aplicar per garantir l'equitat de gènere en l'àmbit de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Formentera va ser la primera de les Illes Balears que va aprovar un Pla d'Igualtat insular. El I Pla d'Igualtat entre Dones i Homes de Formentera es va aprovar l'any 2019 i va durar fins final del 2022, quan es va realitzar l'avaluació del mateix.

Per continuar avançant amb la Igualtat real i efectiva, s'ha decidit elaborar el II Pla d'Igualtat. Durant l'any 2023, s'ha fet  la diagnosi del II Pla i això a donar informació suficient per elaborar aquest II Pla

En compliment d'aquest mandat legal, i fent efectiu el seu compromís amb la igualtat, el Consell Insular de Formentera va aprovà el primer Pla de diversitat sexual, familiar i de gènere: Pla DSFG, en febrer de 2023.

Atès que el 30 de gener de 2023 s'aprovà la despesa per l'elaboració d'aquest II Pla d'Igualtat de Formentera 2024-202 a favor de l'empresa “Regenerando Consultoria”  de Mariana Casanovas.  A continuació detallem les diferents fases per les quals ha anant passant durant els mesos de febrer a novembre de 2023:

  • Recollida de dades:  a través d'entrevistes, qüestionari d'opinió a la ciutadania  i investigació en fonts d'arxius, tallers participatius (febrer, març, abril, maig)
  • Anàlisis de dades quantitatives, anàlisis de documentació i informació recollida (juny, juliol, agost)
  • Presentació de la diagnosi (setembre)
  • Informe, conclusions i propostes comentades amb reunions amb diferents tècnics del CIF (octubre, novembre)
  • Elaboració del Pla final amb totes les propostes d'accions a seguir (novembre)

Tot el procés d'elaboració del diagnòstic de situació en matèria d'igualtat a l'illa de Formentera s'ha realitzat tenint en compte els següents eixos

            - Marc normatiu

            - Estructura demogràfica

            - Treball i conciliació

            - Coeducació

            - Violència masclista

            - Participació social, cultura i esport

            - Coordinació de polítiques d'igualtat

Atès que la Diagnosi es va presentar presencialment per Mariana Casanovas  a la Junta de Portaveus, el dia 29 de setembre de 2023 i que Mariana també va fer la presentació via telemàtica d'aquest II Pla el passat dia 1 de desembre. Passem a explicar els objectius del mateix.

Els Objetius d'aquest II Pla d'Igualtat de Formentera 2024- 2027 són els següents:

OBJECTIU GENERAL:

Promoure la instauració del principi d'igualtat d'oportunitats de dones i homes en totes les actuacions del Consell Insular de Formentera.

OBJECTIUS ESPECÍFICS

Objectiu específic 1: Promoure la igualtat d'oportunitats entre dones i homes al món laboral.

Objectiu específic 2: Impulsar la corresponsabilitat en les tasques domèstiques i de cura així com la conciliació de la vida personal, familiar i laboral de tota la població de Formentera.

Objectiu específic 3: Promoure la coeducació tant a l'educació formal com a l'educació no formal.

Objectiu específic 4: Avançar cap a l'eliminació de la violència masclista.

Objectiu específic 5: Treballar per a la promoció de la igualtat des del moviment associatiu de Formentera.

Objectiu específic 6: Visibilitzar l'aportació de les dones al món de la cultura.

Objectiu específic 7: Impulsar la igualtat d'oportunitats a l'àmbit esportiu de Formentera.

Objectiu específic 8: Transversalitzar les polítiques d'igualtat de gènere a totes les accions del Consell Insular de Formentera.

Una novetat respecte al Pla anterior és que en aquest II Pla hem afegit un procediment de seguiment i avaluació del mateix durant els quatre anys de vigència.

El seguiment i l'avaluació d'un Pla com és aquest que tenim entre les mans és fonamental per conèixer com s'està desenvolupant el desplegament de les accions proposades i si finalment aquestes accions han tengut un efecte positiu i han contribuït a reduir les desigualtats de gènere. Amb el seguiment és busca aconseguir la major eficàcia possible de les accions i actuar per corregir les dificultats o problemes que puguin sorgir durant l'execució i així millorar-les. L'avaluació final ens aportarà informació addicional sobre els resultats de l'aplicació d'aquestes accions, però també sobre com ha anat el procés d'implementació del Pla i l'impacte final que aquest ha tengut  en les polítiques del Consell Insular de Formentera.

S'ha de crear una comissió tècnica  per fer el seguiment i conèixer el grau d'aplicació de les accions i l'efectivitat d'aquestes a la par que el grau de consecució dels objectius marcats i l'impacte que ha tingut el II Pla d'Igualtat.

(...)

El II Pla d'Igualtat  de Formentera, per al període 2024-2027, es troba a disposició de la ciutadania a la pàgina web del Consell, al tauler d'anuncis de  l'àrea d'Igualat. i en suport paper a la mateixa àrea d'Igualtat.

El que es fa públic per a general coneixement

 

Formentera, a la data de la signatura electrònica (20 de desembre de 2023)

El president del Consell Insular de Formentera Llorenç Córdoba Marí