Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 800872
Acord del Ple de data  26 d'octubre de 2023 pel qual s'aprova definitivament la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per la prestació del servei de retirada de vehicles i altres objectes de la via pública i la seva custòdia i immobilització

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari provisional de data 26 d'octubre de 2023 de modificació de l'Ordenança Fiscal reguladora de la taxa per la prestació del servei de retirada de vehicles i altres objectes de la via pública i la seva custòdia i immobilització

De conformitat amb l'establert als apartats 3 i 4 de l'article 17 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es publica el text íntegre de l'ordenança que entrarà en vigor a partir de dia 1 de gener de 2024;

«ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER LA PRESTACIÓ DEL SERVEI DE RETIRADA DE VEHICLES I ALTRES OBJECTES DE LA VIA PÚBLICA, I LA SEVA CUSTÒDIA I IMMOBILITZACIÓ

Article 1. Fonament i naturalesa.

En ús de les facultats conferides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució espanyola i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, aquest ajuntament estableix la taxa per serveis prestats per la grua municipal o vehicle autoritzat i custòdia dels vehicles o altres objectes pesants o voluminosos, així com altres no pesants com carretons de compra o similars, retirats per la grua o vehicle autoritzat de la via pública o immobilització d'aquests, que es regula per aquesta ordenança fiscal, d'acord amb les normes establertes en la secció 3ª capítol 3r del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, abans esmentat.

Aquesta taxa és independent i compatible amb els procediments sancionadors que es tramitin a conseqüència de les infraccions comeses per l'estacionament irregular del vehicle, de conformitat amb la normativa reguladora de circulació i trànsit aplicable.

Article 2. Fet imposable.

1. Constitueixen el fet imposable d'aquesta taxa la prestació dels serveis i la realització de les activitats següents:

a) L'activitat de la grua municipal o vehicle autoritzat, provocada per qui estacioni un vehicle indegudament o per qui deixi a la via pública qualsevol objecte pesant o voluminós, o no pesants com carretons de compra o similars, que pertorbin la fluïdesa de la circulació rodada o de vianants, o per qualsevol activitat singular de la Policia Local que requereixi l'activitat de la grua municipal o vehicle autoritzat que faci necessària aquella activitat, la qual a la vegada està dirigida a retirar el vehicle o objecte que es tracti i traslladar-lo al dipòsit municipal o al lloc que es determini.

b) L'estada o la custòdia del vehicle o de l'objecte, segons el cas, retirat per la grua o per altres mitjans i el trasllat al dipòsit o al lloc determinat.

c) La immobilització, per part dels agents de circulació, de vehicles mitjançant procediments mecànics que n'impedeixin la circulació.

2. No estaran subjectes a la taxa:

a) Els casos d'utilització il·legítima del vehicle per part de qui l'ha estacionat al lloc d'on ha estat retirat per la grua o immobilitzat. La utilització il·legítima sols es prova per la denúncia de la desaparició del vehicle. No obstant això, estaran subjectes a la taxa, per estada i custòdia del vehicle en el dipòsit municipal, a partir del dia següent en què l'Ajuntament notifiqui al titular registral del vehicle la seva retirada.

b) Quan el vehicle hagi estat estacionat en un lloc permès i hagi sobrevingut posteriorment una causa que hagi fet necessària la intervenció de la grua municipal per al seu trasllat.

Article 3. Subjecte passius.

Son subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la llei general tributària que han provocat la prestació del servei i, subsidiàriament totes aquelles que resultin ser propietàries del vehicle o de l'objecte retirat, excepte en el cas d'utilització il·legítima de vehicles.

Article 4. Responsables.

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen l'article 42 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre.

2. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre.

Article 5. Quota tributària.

1. La quota tributària es determina d'acord amb les tarifes següents:

 

a) Retirada de vehicles

 

Preu del servei

 

1. Servei de grua diürn laboral

 

133,00 €

 

2. Servei de grua festiu i/o nocturn

 

183,00 €

 

3. Servei de grua diürn laboral -50%

 

84,00 €

 

4. Servei de grua festiu i/o nocturn -50%

 

107,00 €

 

b) Altres objectes de la via pública

 

Preu del servei

 

1. Objectes voluminosos o pesants que no tinguin la condició de vehicle en diürn laboral

 

24,00 €

 

2.Objectes voluminosos o pesants que no tinguin la condició de vehicle en festiu i /o nocturn

 

26,00 €

 

3. Carretons de compra o similars en diürn laboral

 

24,00 €

 

4. Carretons de compra o similars en festiu i /o nocturn

 

 

26,00 €

 

c) Estada o custòdia al dipòsit municipal o lloc habilitat amb aquest efecte, per cada dia natural o fracció, exclòs aquell en què es va produir la retirada del vehicle, amb un màxim de 30 dies.

 

Per dia natural o fracció

 

Qualsevol tipus de vehicle

 

10,00 €

 

d) Immobilització de vehicles mitjançant procediments mecànics

 

Per servei

 

Qualsevol tipus de vehicle

 

27,00 €

2. Si en el moment d'iniciar-se els treballs de retirada o immobilització del vehicle o objecte se suspenguessin perquè el conductor o una persona autoritzada comparegués i adoptàs les mesures convenients, les tarifes es reduirien un 50%, havent-se d'abonar les tarifes a.3) i a.4), el pagament de les quals és requisit indispensable per a l'efectivitat de la suspensió.

Article 6. Exempcions i bonificacions.

No es concedirà cap exempció o bonificació en el pagament de la taxa.

Article 7. Meritació.

De conformitat amb l'article 26 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, la taxa per l'activitat de la grua municipal, per l'estada o custòdia del vehicle retirat i per la immobilització dels vehicles, es meritarà quan s'iniciï la prestació del servei o la realització de l'activitat.

Article 8. Declaració i ingrés.

El procediment d'ingrés serà, d'acord amb l'article 27 del Text Refós de la Llei d'Hisendes Local aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, el d'autoliquidació, mitjançant el procediment establert pel Departament de Recaptació i Gestió Tributària de l'Ajuntament d'Inca. Els subjectes passius hauran de auto liquidar la taxa en el moment de iniciar-se la prestació del servei o activitat o, en tot cas, abans de recuperar el vehicle o objecte retirat o immobilitzat.

Article 9. Infraccions i sancions.

En tot el relatiu a infraccions tributàries i la seva qualificació, així com a les sancions que a les mateixes correspongui en cada cas, s'ajustarà al que disposi l'ordenança fiscal general i els articles 78 i següents de la Llei General Tributària i la resta de disposicions que la desenvolupin i complementin.

DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança fiscal, la redacció provisional de la qual ha estat aprovada per l'Ajuntament en Ple en sessió del dia 26 de octubre de 2023, entra en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, comença a aplicar-se a partir del dia 1 de gener de 2024 i continua en vigor mentre no se n'acordi la modificació o derogació.»

Contra el present Acord, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Inca,  document signat electrònicament:19 de desembre de 2023

El batle Virgilio Moreno Sarrio