Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció primera. Nomenaments, situacions i incidències

CONSELL DE GOVERN

Núm. 404006
Acord del Consell de Govern de 19 de juny de 2023 pel qual es constata la concurrència de les circumstàncies previstes a l’article 6.1 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears i es determina el membre del Govern que ha d’ocupar interinament la Presidència segons les regles de l’article 6.2 de la Llei esmentada

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 5, paràgrafs 1 i 2 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears estableix com a causes de cessament en la presidència del Govern les següents:

«1. El president cessa per alguna de les causes següents:

a) Després de les eleccions al Parlament de les Illes Balears.

b) L'aprovació de la moció de censura.

c) La denegació de la qüestió de confiança.

d) La dimissió comunicada per escrit al president del Parlament.

e) La incapacitat física o psíquica permanent que l'impossibiliti per a l'exercici del càrrec.

f) La sentència ferma dels tribunals que l'inhabiliti per a l'exercici del càrrec.

g) La pèrdua de la condició de diputat del Parlament.

h) La incompatibilitat declarada i publicada, d'acord amb la normativa específica d'aplicació.

2. En les causes que preveuen les lletres a), b), c) i d) de l'apartat 1 d'aquest article, el president ha de continuar en l'exercici del càrrec fins que el successor n'hagi pres possessió.

...»

Seguidament l'article 6, paràgrafs 1,2 i 3 de la llei esmentada afronta la regulació de la vacant del càrrec i de la presidència interina:

«1. Si el càrrec de president queda vacant perquè se n'ha produït el cessament per alguna de les causes que estableixen les lletres e), f), g) i h) de l'apartat 1 de l'article anterior, i també en el cas de defunció, el Govern ha de ser presidit interinament, fins a la presa de possessió del nou president, pel vicepresident, si n'hi ha, sempre que aquest tengui la condició de diputat del Parlament de les Illes Balears, i, si no n'hi ha, pel conseller que, sent també diputat, tengui atribuïda la secretaria del Consell de Govern.

2. Si cap conseller no compleix els requisits esmentats abans, el Govern ha de ser presidit interinament pel conseller més antic en el càrrec, que també ha de ser diputat del Parlament, i si cap dels consellers no ho és, pel més antic en el càrrec de conseller i, finalment, en igualtat entre ells, pel de més edat.

3. Qui ocupi interinament la Presidència té dret als mateixos honors i tractament que el president i ha d'exercir les funcions i les competències que aquesta llei i la resta de l'ordenament jurídic atorguen al president en funcions.

...»

Atesa la comunicació de la Diputació Permanent del Parlament de les Illes Balears sobre la renúncia de la senyora Francesca de Lluch Armengol Socias, presidenta de les Illes Balears, com a membre de la diputació permanent de la 10ena legislatiura, i la pèrdua de la condició de diputada, que te com a conseqüència automàtica la impossibilitat de continuar exercint el càrrec de Presidenta de les Illes Balears.

Atesa la comunicació de la senyora Francesca de Lluch Armengol Socias, presidenta de les Illes Balears, de que la pèrdua de la condició de diputada no està entre les causes per les quals el president cessant ha de continuar en funcions.

Constadades les circumstàncies de l'article 6,2 de la Llie 1/2019 esmentada, en el sentit de que cap conseller te la condició de diputat del parlament i que varis membres del consell de govern tenen la mateixa antigüitat en la càrrec i que, per tant, d'entre aquests, pertoca ocupar interinament la presidència el membre del govern de més edat.

Per tot l'anterior, el Consell de Govern, a proposta de la consellera secretària, en la sessió extraordinaria de 19 de juny de 2023, adoptà l'Acord següent:

Primer.- Determinar que ha d'ocupar interinament la presidència del Govern en funcions la senyora María Asunción Jacoba Pía de la Concha García- Mauriño, consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Segon.- Comunicar aquest Acord a la Diputació Permanent del Parlament de les Illes Balears, així com a les altres institucions que pertoqui.

Tercer.- Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 19 de juny de 2023

La secretària en funcions del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez