Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 402736
Acord del Consell de Govern de 19 de juny de 2023 pel qual s’autoritza la Universitat de les Illes Balears a implantar i impartir els ensenyaments oficials del Màster Universitari en Odontologia Digital (codi RUCT 4318535)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, estableix en l'article 36.4 que, en matèria d'ensenyament universitari, la comunitat autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva, sens perjudici de l'autonomia universitària, en la programació i la coordinació del sistema universitari, en el finançament propi de les universitats i en la regulació i la gestió del sistema propi de beques i ajuts.

L'article 7 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari estableix que tots els títols universitaris hauran de reunir els estàndards de qualitat establerts a l'Espai Europeu d'Educació Superior. L'article 9 de la mateixa Llei defineix l'estructura dels ensenyaments universitaris oficials en tres cicles: grau, màster i doctorat.

D'acord amb l'article 8.2 d'aquesta Llei, la iniciativa per impartir un ensenyament requereix l'informe preceptiu i favorable sobre la necessitat i la viabilitat acadèmica i social de la implantació del títol universitari oficial per la comunitat autònoma competent, l'informe favorable als efectes de la verificació de la qualitat de la memòria del pla de estudis per l'agència de qualitat corresponent, la verificació pel Consell d'Universitats del pla d'estudis i l'autorització de la implantació d'aquest per la comunitat autònoma indicada.

En el mateix sentit, el Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s'estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seva qualitat, estableix, en l'article 27, que el pla d'estudis ha de ser verificat pel Consell d'Universitats i ha de ser autoritzat per la comunitat autònoma. Així mateix, estableix que el caràcter oficial del títol es declara per un Acord posterior del Consell de Ministres i per la inscripció en el Registre d'Universitats, Centres i Títols (RUCT). Aquesta inscripció té efectes constitutius respecte de la creació de títols universitaris oficials, i duu aparellada la consideració inicial de títol acreditat als efectes legalment establerts.

El punt tercer d'aquest mateix article estableix que l'inici de la impartició de la docència del títol universitari oficial no pot tenir lloc fins haver donat compliment als tràmits esmentats anteriorment.

De conformitat amb l'article 27.2 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, l'acció del govern en funcions es limita a la gestió ordinària dels assumptes públics i a l'adopció de les mesures que resultin necessàries en casos d'urgència o per raons d'interès general. A més de la limitació general continguda a l'article 27.2 i de les limitacions taxatives contingudes en els articles 29 i 30 de l'esmentada llei, l'article 31 estableix que el Consell de Govern en funcions i els seus membres s'han d'abstenir de prendre decisions que excedeixin de les imprescindibles per al funcionament habitual de l'administració o que condicionin l'actuació del govern entrant i, en conseqüència, únicament es podran dur a terme les actuacions que es detallen en aquest article per raons d'urgència o bé d'interès general. Aquest requisit queda acreditat i motivat a la memòria justificativa de la Direcció General de Política Universitària i Recerca de dia 12 de juny de 2023.

La Universitat de les Illes Balears té previst oferir aquest màster dins el curs 2023-2024, per tant, és urgent que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears autoritzi la implantació als efectes que tots els tràmits estiguin conclosos una vegada s'obri el termini de matriculació, el qual s'inicia el mes de juliol.

L'oferta d'aquest nou estudi és d'interès general a la població de la Comunitat Autònoma. L'objectiu del present màster és oferir la formació universitària de postgrau en odontologia digital i noves tecnologies en tractaments bucodentals, dirigida tant als estudiants recent graduats, per completar la seva formació i preparació i manejar amb facilitat les últimes tecnologies en incorporar-se al món laboral, així com als docents i investigadors que formen a les universitats i tots aquells odontòlegs en actiu, per capacitar-los en els aspectes principals necessaris per a la implantació de la tecnologia digital en la investigació, la docència i la pràctica clínica a l'odontologia.

El Màster Universitari en Odontologia Digital és una titulació de la Universitat de les Illes Balears que s'impartirà i cursarà a l'Escola Universitària ADEMA, adscrita a la UIB, sobre la base del conveni entre ambdues institucions.

El Màster Universitari Odontologia Digital: Noves Tecnologies en Tractaments Bucodentals s'impartirà en un curs acadèmic, i tindrà una càrrega docent total de 60 ECTS, dividits en 2 semestres, que inclou tota la formació teòrica i pràctica que l'estudiant ha d'adquirir.

Aquest estudi ofereix formació integrada a totes les especialitats de l'odontologia (endodòncia i odontologia restauradora, ortodòncia, periodòncia, implantologia, cirurgia i pròtesi) des d'una perspectiva digital; incloent els nous avenços tecnològics al sector. El màster es compon d'un mòdul general i quatre mòduls en què s'aborda l'ús de la tecnologia en diferents especialitats.

Atenent els requisits exigits en el Reial decret 420/2015, de 29 de maig, de creació, reconeixement, autorització i acreditació d'universitats i centres universitaris, ADEMA disposa d'espais educatius i administratius, que estan subjectes al conveni d'adscripció a la Universitat de les Illes Balears i a l'autorització atorgada per a aquesta adscripció per part del Govern de les Illes Balears, publicada al BOIB núm. 155, de 24 d'octubre de 2015.

Al costat del personal docent investigador que impartirà la docència al màster i que, per tant, pot realitzar funcions de tutories del TFM, l'Escola Universitària ADEMA compta amb 30 professors responsables que imparteixen assignatures del Grau en Odontologia i professors col·laboradors, tots ells amb capacitat per a assumir tasques de tutorització del TFM.

Igualment, els membres del grup de recerca IUNICS ADEMA SALUT tenen capacitat per realitzar les tasques de tutorització i donar suport directe tant als docents com als alumnes en el desenvolupament de feines de fi de màster.

Així mateix, l'Escola Universitària ADEMA disposa de personal de suport no docent i d'altres recursos humans la vinculació dels quals amb la pròpia universitat, experiència professional i adequació als diversos àmbits del coneixement garanteixen que es pugui desenvolupar aquest estudi.

El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears, en la sessió ordinària de dia 20 de desembre de 2022, va aprovar el programa la modificació del Màster Universitari en Odontologia Digital.

En data 2 de gener de 2023 el director general de Política Universitària i Recerca ha emès l'informe preceptiu favorable respecte de la necessitat i viabilitat acadèmica i social dels estudis del títol de Màster Universitari en Odontologia Digital: noves tecnologies en tractaments bucodentals per la UIB a què fa referència el punt 3 de l'article 26 del Reial Decret 822/2021, de 28 de desembre, pel qual s'estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seva qualitat.

Per això, la Universitat de les Illes Balears va sotmetre el pla d'estudis del Màster Universitari en Odontologia Digital (codi RUCT 4318535) a la consideració del Consell d'Universitats, el qual, a través de la Comissió de Verificació de Plans d'Estudis, reunida el 30 de maig de 2023, el va verificar positivament.

A l'empara de les competències que té atribuïdes la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en virtut de la Llei 2/2003, de 20 de març, d'organització institucional del sistema universitari de les Illes Balears, i d'acord amb el Reial decret 822/2021, la Universitat de les Illes Balears ha presentat, el 9 de juny de 2023, una sol·licitud d'autorització, amb els números de registre GOIBE382312/2023, GOIBE382295/2023, GOIBE382301/2023, per implantar i impartir el programa del Màster Universitari en Odontologia Digital (codi RUCT 4318535).

En aquesta sol·licitud, la Universitat de les Illes Balears sol·licita que s'estableixi el preu de matrícula d'aquests estudis.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, en la sessió de dia 19 de juny de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Autoritzar la Universitat de les Illes Balears a implantar i impartir el programa del Màster Universitari en Odontologia Digital (codi RUCT 4318535).

Segon. Establir, de conformitat amb l'apartat 3 de l'article 27 del Reial decret 822/2021, que l'inici de la impartició de la docència no podrà tenir lloc fins a la declaració, per part del Consell de Ministres, del caràcter d'oficial dels estudis i la posterior inscripció al RUCT.

Tercer. Establir el grau d'experimentalitat 5 per als estudis del Màster Universitari en Odontologia Digital (codi RUCT 4318535) de la Universitat de les Illes.

Quart. Comunicar aquest Acord a la Conferència General de Política Universitària.

Cinquè. Notificar aquest Acord a la Universitat de les Illes Balears.

Sisè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 19 de juny de 2023

La secretària en funcions del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez