Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

INSTITUT MALLORQUÍ D'AFERS SOCIALS

Núm. 400809
Aprovació definitiva del Reglament del Consell de Mallorca pel qual es regula el funcionament dels serveis socials per a persones amb discapacitat inclosos a la cartera de serveis socials, i s’estableixen els requisits d’autorització i acreditació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovat definitivament en el Ple del Consell de Mallorca, a la sessió ordinària celebrada el dia 11 de maig de 2023 i transcorreguts els quinze dies hàbils a que fan referència els articles 70.2 i 65.2 de la Llei 7/85 de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local sense haver-se presentat cap requeriment per l'anul·lació de l'acord adoptat, es fa públic, als efectes oportuns, que s'entén aprovat definitivament el Reglament del Consell de Mallorca pel qual es regula el funcionament dels serveis socials per a persones amb discapacitat inclosos a la cartera de serveis socials, i s'estableixen els requisits d'autorització i acreditació , el qual s'adjunta com a annex.

No obstant l'anterior, contra aquest acord, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar directament el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent a la seva publicació.

 

Palma, a la data de la signatura electrònica (9 de juny de 2023)

La presidenta de l'IMAS i consellera executiva de Drets Socials, en funcions Sofia Alonso Bigler

 

REGLAMENT DEL CONSELL DE MALLORCA PEL QUAL ES REGULA EL FUNCIONAMENT DELS SERVEIS SOCIALS PER A PERSONES AMB DISCAPACITAT INCLOSOS A LA CARTERA INSULAR DE SERVEIS SOCIALS, I S'ESTABLEIXEN ELS REQUISITS D'AUTORITZACIÓ I ACREDITACIÓ.

Preàmbul

I

L'article 9.2 de la Constitució Espanyola, com a manifestació de l'Estat Social, ordena als poders públics “promoure les condicions perquè la llibertat, i la igualtat de l'individu i dels grups en els quals s'integra siguin reals i efectives; remoure els obstacles que impedeixin o dificultin la seva plenitud, i facilitar la participació de tota la ciutadania en la vida política, econòmica, cultural i social”.

El Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social estableix, en l'article 1, que per garantir el dret a la igualtat d'oportunitats i de tracte, així com per garantir l'exercici reial i efectiu de drets per part de les persones amb discapacitat en igualtat de condicions respecte de la resta de la ciutadania, se n'ha de promocionar l'autonomia personal, l'accessibilitat universal, l'accés a l'ocupació, la inclusió en la comunitat i la vida independent, per erradicar tota forma de discriminació.

II

L'article 70.4 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears estableix, com a competències pròpies dels consells insulars, els serveis socials i d'assistència social, així com les polítiques de protecció i atenció a les persones dependents. De conformitat amb l'article 72.1, en les competències que son atribuïdes com a pròpies als consells insulars, aquests exerceixen la potestat reglamentària.

La Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, preveu l'aprovació de carteres de serveis, que inclouran les prestacions a les quals la ciutadania tindrà dret. Així, l'article 27 esmenta que és competència dels consells insulars establir les carteres de serveis d'àmbit insular i de conformitat amb les disposicions final quarta, onzena i setzena tenen uns terminis per aprovar aquesta cartera de serveis i per fixar els requisits per autoritzar i acreditar els serveis socials.

El decret 66/2016, de 18 de novembre (BOIB núm. 146, de 19 de novembre de 2016), fa pública l'aprovació de la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2017-2020 i estableix els principis generals per a les carteres insulars i locals.

El Ple del Consell de Mallorca, en data 13 de juliol de 2017 (BOIB núm. 97, de 18 de juliol de 2017) aprovà la Cartera Insular de serveis socials i a menors i família (rectificada al BOIB núm. 161, de 30 de desembre de 2017). Aquesta cartera de serveis inclou entre d'altres, els serveis per a les persones amb discapacitat de Mallorca.

III

El Decret 86/2010, de 25 de juny, modificat pel Decret 31/2016, de 27 de maig, regula els principis generals i les directrius de coordinació per autoritzar i acreditar els serveis socials d'atenció a persones grans i persones amb discapacitats. Són, per tant, uns principis generals que deixen als consells insulars la potestat de desplegar i complementar els serveis socials per a persones amb discapacitat de l'illa, així com la capacitat reglamentària per autoritzar-los i acreditar-los.

Respecte al règim d'autorització, l'article 80 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials en la redacció que dóna per la Llei 12/2010, de 12 de novembre, de modificació de diverses lleis per a la transposició a les Illes Balears de la Directiva 2006/123/CE, de 12 de desembre, del Parlament Europeu i del Consell, relativa als serveis en el mercat interior, que regula els requisits mínims per obtenir les autoritzacions administratives estableix que «per a cada tipus de servei, l'Administració pública competent ha d'establir reglamentàriament els requisits mínims per presentar la declaració responsable o poder obtenir una autorització administrativa. En tot cas, aquesta regulació ha d'incloure els aspectes següents:

a) Les condicions d'edificació, emplaçament, i condicionament exigibles a les infraestructures on s'han de prestar els serveis.

b) Les condicions materials, de seguretat i d'equipament exigibles als serveis segons la seva naturalesa.

c) Els requisits de titulació del personal, i també el seu nombre mínim, segons el nombre de persones que s'han d'atendre i el grau d'ocupació.

d) La presentació d'una memòria i d'un pla d'actuació en què s'especifiquin el règim d'intervenció, la manera de desenvolupar els programes d'atenció i la metodologia i els procediments d'execució.

Respecte a l'acreditació, regulada per primera vegada en la Llei 4/2009, aquesta du implícit un major nivell d'exigència en la qualitat dels serveis, la qual cosa suposa uns requisits superiors als que regula el règim d'autoritzacions. Tots els serveis que formen part de la xarxa pública de serveis socials, ja siguin de titularitat pública o privada, han d'estar acreditats segons la Llei esmentada.

L'article 86 de la Llei de serveis socials de les Illes Balears preveu «Les condicions exigibles per disposar de l'acreditació administrativa s'han d'establir reglamentàriament, tenint en compte les característiques especials que tinguin els serveis que presten les entitats d'iniciativa social. Els indicadors que s'estableixin han d'incloure, com a mínim, els aspectes següents:

a) Els establerts en l'article 82.2 de la Llei, i s'ha d'exigir un nivell de qualitat superior al que s'estableix per mantenir les autoritzacions administratives.

b) La qualitat en l'ocupació del personal professional.

c) L'aportació d'informació economicofinancera i de gestió».

Correspon al Govern de les Illes Balears i als consells insulars, d'acord amb el que preveu la Llei 4/2009, reglamentar els procediments per obtenir l'autorització i l'acreditació dels serveis en cada un dels àmbits territorials. Aquests procediments, que s'han d'iniciar a instància de part, han de fixar les condicions de per mantenir, revocar i suspendre les autoritzacions i les acreditacions.

D'acord amb aquesta previsió, per acord del Ple de dia 8 de febrer 2018 es va aprovar el Reglament pel qual es regula el funcionament dels serveis socials per a persones amb discapacitat inclosos a la cartera insular de serveis socials i s'estableixen els requisits d'autorització i acreditació.

Els dos anys inicials d'implantació del reglament i d'adaptació progressiva dels serveis autoritzats amb la normativa anterior, ha dut a diverses reflexions sobre millores a aplicar a la pròpia normativa per adequar els serveis a les persones, per clarificar la interpretació dels criteris entre I'Administració i les entitats, i per facilitar la tasca d'autorització, acreditació i inspecció per part de l'IMAS. Aquestes reflexions han derivat en propostes de modificació originades des de la secció d'Autoritzacions, des de l'àrea de Persones amb Discapacitat i des de les entitats titulars dels serveis concertats.

D'acord amb l'article 9 de la Llei 3/2018, de 29 de maig, del tercer sector d'acció social (BOIB Núm. 67, de 31/05/2018), les administracions públiques de Balears amb responsabilitats en I'àmbit de la intervenció social, han d'incloure les xarxes del Tercer Sector Social de les Illes Balears de referència en el territori en les activitats o grups de treball específics, puntuals o periòdics, relacionats amb el disseny, l'elaboració, el seguiment i l'avaluació de les seves polítiques i plans, o altres iniciatives del sector públic, de manera particular quan afecti directament el Tercer Sector Social o es duguin a terme amb la seva col·laboració.

Conseqüentment amb la Llei 3/2018, de 29 de maig, del tercer sector d'acció social, des de l'àrea de Persones amb Discapacitat de l'IMAS s'ha coordinat un grup de treball amb les entitats del tercer sector titulars del serveis concertats i amb el servei d'autoritzacions de l'IMAS, per tal de recollir, debatre i consensuar millores al propi reglament, a més d'ampliar el termini d'adaptació dels serveis ja autoritzats amb la normativa anterior.

Atès que els canvis proposats suposaven una modificació substancial del Reglament existent, s'ha considerat adient l'aprovació d'un nou Reglament que reguli el funcionament dels Serveis Socials per a persones amb discapacitat inclosos a la cartera insular de Serveis Socials i estableixi els requisitis d'autorització i acreditació.

IV

El títol II de la Llei de serveis socials regula el sistema públic de serveis socials que, segons l'article 10, «està integrat pel conjunt de recursos, prestacions, activitats, programes, projectes i equipaments destinats al benestar social de la població, de titularitat del Govern de les Illes Balears, dels consells insulars i les entitats locals, i també els que l'administració contracti amb les entitats d'iniciativa social, mercantil o civil». D'altra banda, l'article 20 defineix com a prestacions dels sistema públic de serveis socials «les actuacions, les intervencions tècniques, els programes, els projectes, els mitjans i les ajudes econòmiques i tecnològiques que s'ofereixen a persones i que es destinen a complir les finalitats que estableix l'article 3 d'aquesta llei».

Els serveis socials de titularitat pública, d'acord amb l'article 89 de la Llei 4/2009, poden ser gestionats per les entitats d'iniciativa privada, mitjançant el règim de concertació social, segons s'estableix al Decret 48/2017, de 27 d'octubre, pel que s'estableixen els principis generals als que s'han de sotmetre els concerts socials.

El conjunt de serveis socials s'integren d'acord al principi d'unitat de mercat previst a la Llei 20/2013, de 9 de desembre, de garantia de la unitat de mercat. En aquest sentit, l'exigència d'autoritzacions i d'acreditacions en els serveis socials per a persones amb discapacitat no limita la unitat de mercat, ja que, d'acord amb l'article 17.1 de la Llei 20/2013, es pot establir la necessitat d'autorització sempre que concorrin els principis de necessitat i proporcionalitat, i estiguin motivats en la Llei que estableixi el seu règim.

V

La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, disposa que en l'exercici de la iniciativa legislativa i la potestat reglamentària, el conjunt de les administracions públiques ha d'actuar d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, eficiència, estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. D'acord amb l'article 129 de la Llei 39/2015, queden suficientment justificats els principis esmentats.

En relació amb els principis de necessitat i eficàcia, l'aprovació d'aquest Reglament està justificada per una raó d'interès general, com és la necessitat de disposar d'un desplegament reglamentari de la Llei de Serveis Socials de les Illes Balears per regular els funcionament dels serveis socials per a persones amb discapacitat inclosos a la cartera insular de serveis i els requisits d'autorització i acreditació.

Pel que fa al principi de proporcionalitat, aquesta norma conté la regulació imprescindible per atendre la necessitat que s'hi ha de cobrir i a la qual respon. La seguretat jurídica també presideix aquest reglament, ja que el seu articulat guarda coherència amb la resta de l'ordenament jurídic, particularment amb la normativa que desenvolupa i s'ajusta al marc normatiu nacional, autonòmic i de la Unió Europea.

Així mateix, el principi de transparència s'ha garantit amb la possibilitat d'accedir a tots els documents rellevants que s'han emès en el procediment d'elaboració de la norma, i amb la possibilitat de participar activament en aquesta elaboració mitjançant la consulta pública prèvia i els tràmits d'audiència i informació pública que preveuen, respectivament, els articles 55 i 58 de la Llei 1/2019. I amb relació al principi d'eficiència, aquest reglament no crea noves càrregues administratives ni té impacte pressupostari en el sentit d'augmentar el volum de despesa pública.

VI

Aquest Reglament s'estructura en quatre títols. El primer fa referència a les disposicions generals. El títol II descriu l'estructura dels serveis socials especialitzats per a persones amb discapacitat de Mallorca d'acord amb la Cartera Insular de serveis socials i a menors i família de Mallorca (BOIB núm. 97, de 18 de juliol de 2017), així com les funcions i forma d'accedir els serveis i els drets i deures específics de les persones usuàries d'aquests serveis. El títol III regula els requisits materials i funcionals que han de complir els serveis que es vulguin autoritzar en l'àmbit de Mallorca, ja siguin insulars i/o locals i, finalment, el títol IV regula els requisits de l'acreditació.

VI

En el procediment d'elaboració d'aquest reglament s'ha complert el que preveuen els articles 53 a 60 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, sobre la matèria, especialment els tràmits d'informació pública i d'audiència a la ciutadania mitjançant les entitats que l'agrupen o representen, la participació de les conselleries del Govern de les Illes Balears, dels consells insulars i dels ajuntaments a través de les seves organitzacions representatives, i les determinacions del títol VI de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del procediment administratiu comú. Així mateix, d'acord amb la Llei 10/2000, de 3 de novembre del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, es va consultar a aquest organisme.

A partir de l'entrada en vigor de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de Consells Insulars la tramitació s'ha continuat conforme a aquesta.

Per tot l'anterior, el Ple del Consell insular de Mallorca, d'acord amb el Consell Consultiu, en sessió de dia 11 de maig de 2023 ha aprovat el Reglament següent :

 

TÍTOL I DISPOSICIONS GENERALS

Capítol únic Objecte, definicions i àmbit d'aplicació

Article 1 Objecte

L'objecte d'aquest reglament és regular el règim jurídic d'organització i funcionament dels serveis socials per a persones amb discapacitat de Mallorca inclosos a la Cartera Insular de serveis socials i de menors i família, així com els requisits per a obtenir l'autorització i l'acreditació dels serveis de serveis socials per a persones amb discapacitat a l'Illa de Mallorca.

Article 2 Definicions

A l'efecte d'aquest reglament s'estableixen les definicions següents:

1. Cartera de serveis socials: instrument per organitzar les prestacions i serveis socials de caràcter insular per a persones amb discapacitat de Mallorca.

2. Xarxa pública d'atenció a la dependència: conjunt de serveis socials que formen part de la xarxa pública de Mallorca i que atenen persones que han estat valorades i a les quals l'administració competent ha reconegut la situació de dependència.

3. Xarxa pública de serveis socials: la integrada pel conjunt d'entitats i de serveis de serveis socials de Mallorca acreditats per l'Administració competent per gestionar les prestacions de la cartera insular de serveis socials per a persones amb discapacitat.

4. Entitat de serveis socials: qualsevol persona física o jurídica legalment constituïda, de naturalesa pública o privada, amb o sense ànim de lucre, que sigui titular d'un o de diversos serveis de serveis socials, així com aquella que, sense ser titular d'un servei, presti serveis socials.

5. Serveis de serveis socials (en endavant, serveis): conjunt organitzat de recursos humans, personal tècnic i materials constituïts com una unitat orgànica i funcional, amb ubicació autònoma i identificable, des del qual s'articulen prestacions de serveis socials. Els serveis es poden prestar en el domicili, en centres de serveis socials o en els entorns de la comunitat.

6. Centre de serveis socials (en endavant, centres) immoble, conjunt d'immobles o part d'un immoble, inclòs el seu equipament, a on es presten els serveis socials.

Article 3 Àmbit d'aplicació territorial

Aquest reglament és aplicable a tots els serveis socials que es prestin a Mallorca adreçats a persones amb discapacitat, siguin de titularitat pública o privada i amb independència del lloc on s'ubiqui la seu o el domicili legal de l'entitat que n'és titular.

Article 4 Àmbit d'aplicació sectorial

A l'efecte d'aquest reglament, s'entén per persones amb discapacitat les persones a les quals l'Administració competent ha reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33% per limitacions de tipus físiques, psíquiques (intel·lectual o del desenvolupament, o per trastorn mental) i/o sensorials.

Determinats serveis i prestacions continguts en aquest reglament poden dirigir-se al conjunt de la població amb l'objectiu d'eliminar les barreres que en dificulten o n'impedeixen la inclusió, la igualtat d'oportunitats i l'exercici dels drets de la ciutadania.

 

TÍTOL II ORGANITZACIÓ DELS SERVEIS SOCIALS PER A PERSONES AMB DISCAPACITAT DE MALLORCA

Capítol I Tipologia de les persones destinatàries

Article 5 Tipus de discapacitats

A l'efecte d'aquest reglament, s'estableixen els tipus de discapacitat següents:

1. Discapacitat física, inclòs el dany cerebral, les malalties neurodegeneratives, les lesions medul·lars i altres discapacitats físiques i/o orgàniques, i la discapacitat sensorial (auditiva i/o visual)

2. Discapacitat intel·lectual i/o del desenvolupament, inclosos els trastorns de l'espectre de l'autisme, la paràlisi cerebral i altres trastorns amb afectació cognitiva.

3. Discapacitat psíquica associada a un trastorn mental.

La pluridiscapacitat és la situació en la que es donen de manera simultània dues o més tipus de discapacitats.

Article 6 Suports i grau d'afectació

A més del tipus de discapacitat, el tipus i intensitat de suports ha de determinar el tipus de prestacions, els professionals, els recursos i els programes per als serveis. A l'efecte d'aquest reglament, els nivells de suport són:

1. Suport intermitent / limitat. Equival a un reconeixement del 33% i el 64% de grau de discapacitat segons certificat oficial.

2. Suport extens / generalitzat. Equival a un reconeixement del 65% o més de grau de discapacitat segons certificat oficial.

 

Capítol II Cartera de serveis

Article 7 Tipus de serveis socials

La cartera de serveis per a persones amb discapacitat de Mallorca està integrada pels tipus següents:

1. Serveis personal tècnic.

a) Servei de valoració, d'orientació i de seguiment.

b) Unitat de promoció de drets i de suport a víctimes amb discapacitat.

c) Unitat de suport a l'accessibilitat.

d) Servei d'intèrprets de la llengua de signes.

2. Serveis de promoció de l'autonomia personal i d'acompanyament.

a) Servei d'atenció primerenca.

b) Servei de promoció, manteniment i recuperació de l'autonomia funcional.

c) Servei d'atenció integral i de promoció de l'autonomia.

d) Servei d'habilitació i de teràpia ocupacional.

e) Servei d'assistència personal.

f) Servei de funció tutelar.

3. Serveis d'estades diürnes.

a) Servei de centre de dia.

b) Servei ocupacional.

c) Servei sociocultural i d'oci.

 

4. Serveis residencials i de suport a l'habitatge.

 

a) Servei de residència.

b) Servei d'habitatge supervisat.

c) Servei de suport a l'habitatge.

Article 8 Incompatibilitat entre serveis

S'entén per incompatibilitat entre serveis el fet que una persona no els pugui rebre simultàniament. Són incompatibles entre sí els serveis següents:

1. Els serveis del tipus promoció de l'autonomia i acompanyament són incompatibles amb els serveis de centre de dia i servei ocupacional. No obstant això, les persones amb pluridiscapacitats podrien compatibilitzar un servei ocupacional amb un servei d'atenció integral i promoció de l'autonomia.

2. Els serveis del tipus estades diürnes es poden complementar per dies o hores fins a cobrir, com a màxim, una jornada completa, segons el que s'estableix en l'apartat de calendari i horari del servei a l'article 64.2 d'aquest reglament.

3. El servei d'assistència personal és incompatible amb els serveis residencials i de suport a l'habitatge.

4. Els serveis residencials i de suport a l'habitatge són excloents entre sí.

5. El servei sociocultural i d'oci és complementari amb qualsevol altre, però no es pot prestar de forma simultània als serveis del tipus estades diürnes o del tipus promoció de l'autonomia i acompanyament.

6. La resta de serveis es poden complementar, si bé no es pot donar més d'un servei en un mateix moment, amb l'única excepció del servei funció tutelar, que es prestarà de manera transversal a la resta de serveis.

 

Capítol III Forma d'accedir als serveis

Article 9 Forma d'accedir als serveis

Les persones amb discapacitat, reconeguda mitjançant certificat oficial, poden accedir de dues maneres a les prestacions i serveis:

1. Des del sistema d'autonomia i atenció a la dependència, amb la valoració i reconeixement de grau i la derivació a un recurs inclòs en el catàleg de serveis de la dependència, mitjançant el programa individual d'atenció.

2. Des del servei de valoració, orientació i seguiment de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials. Aquesta via es pot utilitzar tant per accedir als recursos que no figuren en el catàleg de serveis de la dependència com per accedir als serveis del catàleg de la dependència quan la persona no té reconegut el grau necessari, però la situació de la seva discapacitat justifica un recurs d'aquest tipus. Les propostes al servei de valoració, orientació i seguiment de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials poden venir derivades des de qualsevol servei públic (sanitari, educatiu, social, judicial, de protecció del menor o d'altres), de la xarxa de serveis o bé directament des de l'entorn personal i familiar. A més, s'estableixen les consideracions següents:

a) Per accedir a qualsevol dels serveis inclosos en aquest reglament, excepte als que no siguin competència de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, es requerirà una resolució de valoració d'idoneïtat de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials.

b) Les persones que necessitin més d'un servei social o un determinat nombre d'hores de prestació, la podran obtenir encara que ja disposin d'un recurs establert per la valoració de dependència.

c) Amb independència de la via d'accés, s'ha d'aplicar la regulació genèrica per accedir als serveis i prestacions per a persones amb discapacitat i al règim de copagament que estableix l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, per evitar una doble imposició per un mateix servei.

d) Les persones amb pluridiscapacitats accediran preferentment als serveis destinats al tipus de discapacitat predominant.

e) Per causes justificades i sempre en benefici de la persona, l'Institut Mallorquí d'Afers Socials pot emetre resolucions d'idoneïtat per a l'accés a un servei encara que no es compleixin un o més dels criteris establerts al perfil de persones destinatàries de cada servei, i en particular els referits a l'edat, el tipus de discapacitat o el percentatge de discapacitat.

f) Una persona amb un percentatge de discapacitat a partir del 65% podrà accedir a un servei amb un perfil de persones destinatàries amb percentatge inferior, sempre i quan la persona i l'entitat prestatària estiguin d'acord i l'Institut Mallorquí d'Afers Socials el consideri adequat. Això serà d'aplicació a qualsevol servei amb independència del perfil de persones destinatàries definit.

 

Capítol IV Drets i deures de les persones usuàries

Article 10 Drets de les persones usuàries

Com estableix el Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel que s'aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que qualsevol altre ciutadà conforme al nostre ordenament jurídic. En el cas de les persones amb discapacitat menors d'edat d'acord amb l'establert a la Llei Orgànica 1/1996, de 15 de gener de Protecció Jurídica del menor s'ha de garantir l'interès superior del menor. A més, d'acord amb l'establert amb la Llei 4/2009, les persones usuàries dels serveis inclosos en aquest reglament i els seus representants legals tenen els drets següents:

1. Rebre una valoració de les necessitats personals i familiars, i una orientació respectuosa i fàcilment comprensible sobre les conclusions i els recursos adequats.

2. Escollir els centres, serveis o prestacions que vol rebre entre les opcions disponibles, així com a sol·licitar canvis o adaptacions en qualsevol moment, sense que es puguin fer excepcions per raons d'edat o de modificació de la capacitat jurídica. Si aquests centres, serveis o prestacions formen part de la xarxa pública de serveis socials de Mallorca, l'Institut Mallorquí d'Afers Socials n'ha d'establir la idoneïtat.

3. Disposar d'un pla d'atenció personal i/o familiar que inclogui les qüestions importants per a la seva vida, les seves preferències i el tipus i la intensitat dels suports que ha de rebre.

4. Rebre una atenció integral, entesa com els processos i les mesures d'intervenció per assolir el nivell màxim de desenvolupament i de capacitació (física, psíquica i social), d'autonomia personal i de plena inclusió i participació en tots els aspectes de la vida.

5. Rebre una valoració del nivell de qualitat de vida i dels resultats personals aconseguits amb els suports rebuts, així com a planificar millores i objectius personals.

6. Participar i estar informat de tot el procés de valoració i d'intervenció, així com del pla d'atenció personal, i a poder accedir en qualsevol moment al pla d'atenció personal i a tot l'expedient amb la informació personal.

7. Rebre informació prèvia a qualsevol intervenció, per a la qual cosa han de donar consentiment específic i lliure. Aquest consentiment ha de ser per escrit per poder accedir a un servei inclòs en la cartera de serveis. En el cas de les persones menors d'edat i les persones amb capacitat jurídica modificada, el consentiment serà atorgat pels tutors/es legals, i es tindrà en compte l'aplicació del principi de l'interès superior del menor d'acord amb el que disposa l'article 2 de la Llei Orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor.

8. A la confidencialitat i a l'ús de la pròpia imatge, d'acord al que disposa la legislació vigent al respecte.

9. Saber en qualsevol moment l'estat dels tràmits que s'han fet sobre els procediments en els quals tenen la condició de persones interessades, i a obtenir còpia dels documents que contenen.

10. Conèixer quin personal professional de referència se'ls assigna.

11. Rebre serveis de qualitat i saber els estàndards que s'han establert.

12. Notificar el nivell de satisfacció amb els serveis rebuts, així com fer suggeriments, queixes o reclamacions.

13. Renunciar als serveis per part de la persona o el seu representant legal.

14. Comunicar-se en privat, tant dins com fora del centre o servei.

15. Domiciliar-se en un establiment d'habitatge o centre residencial, així com a romandre-hi o sortir-ne, tenint en compte el que estableix la legislació vigent respecte a les persones menors d'edat, les persones amb la capacitat legal modificada i les persones sotmeses a mesures judicials d'internament.

16. Escoltar l'opinió de la persona i el menor d'edat amb discapacitat i de la família per tenir-la en compte en adaptar el servei a la persona.

17. La resta de drets que estableix la normativa que regula els centres i serveis, sempre que siguin coherents amb els drets inclosos en aquest reglament.

Article 11 Deures de les persones usuàries

Les persones usuàries i els seus representants legals tenen els deures següents:

a) Complir les normes, els requisits, les condicions i els procediments establerts en les prestacions i els serveis; seguir el programa d'atenció i les orientacions que s'hagin acordat amb el personal professional competent, i comprometre's a participar activament en el procés.

b) Facilitar informació verídica i adequada sobre les circumstàncies personals, familiars i econòmiques, així com informar dels canvis, sempre que sigui necessari per valorar i respondre a les necessitats de suport o altres necessitats relacionades amb la discapacitat.

c) Destinar la prestació econòmica a la finalitat per a la qual fou concedida.

d) Acudir a les entrevistes a les quals les citi el personal professional dels serveis socials.

e) Contribuir al finançament del cost del servei quan es tengui capacitat econòmica i així s'estableixi normativament.

f) Informar sobre qualsevol canvi que es produeixi quant a la seva situació personal, familiar, social i econòmica, que pugui donar lloc a modificar, suspendre o extingir la prestació.

g) Complir el reglament de règim intern.

h) Signar el contracte assistencial pertinent amb l'entitat prestadora del servei.

i) La resta de deures que estableixi la normativa reguladora dels centres i serveis.

 

TÍTOL III REQUISITS MATERIALS I FUNCIONALS PER L'AUTORITZACIÓ DELS SERVEIS

Capítol I Disposicions generals

Article 12 Autorització i inscripció

1. Els serveis afectats per aquest reglament han d'estar inscrits en el Registre Unificat de Serveis Socials, i han d'obtenir i mantenir vigents les autoritzacions administratives i la declaració responsable que fixa la Llei de serveis socials.

2. Correspon a l'Institut Mallorquí d'Afers Socials inscriure i autoritzar els serveis d'àmbit insular o local.

3. Tots els establiments de serveis socials abans d'entrar en funcionament han de disposar dels documents acreditatius per obtenir el permís d'instal·lació corresponent i la declaració responsable d'inici i exercici de l'activitat, així com la cèdula d'habitabilitat en vigor. En el cas d'habitatges supervisats, s'ha d'exigir només la cèdula d'habitabilitat en vigor.

4. Els procediments administratius relatius al règim d'autoritzacions i les causes de suspensió i revocació de l'autorització objecte d'aquest reglament són els mateixos que s'estipulen amb caràcter general per a tots els serveis de serveis socials.

 

Capítol II Requisits materials comuns

Article 13 Identificació

Tots els serveis que es prestin en centres de serveis socials, excepte els habitatges supervisats, han d'estar identificats degudament mitjançant un rètol o placa fixa visible a l'entrada o accés principal des de la via pública. Al rètol o placa hi ha de constar, com a mínim, el nom del centre i la denominació del servei i el número d'inscripció de l'autorització i/ó l'acreditació en el Registre Unificat de Serveis Socials.

Article 14 Emplaçament

Els centres de serveis socials afectats per aquest reglament han de complir els requisits següents, que no són aplicables als serveis que no necessiten d'un centre:

1. Emplaçar-se en un sòl que s'ajusti al que determini el planejament urbanístic del municipi o, si escau, el Pla Territorial de Mallorca.

2. Emplaçar-se en indrets salubres i no perillosos per a la integritat física de les persones usuàries.

3. Emplaçar-se, preferentment, en entorns urbans i estar comunicats fàcilment per transport públic. En cas contrari, l'entitat ha de proporcionar els mitjans necessaris per al transport.

4. Disposar d'un itinerari accessible des del carrer fins a l'accés a les instal·lacions.

5. Els centres de dia i residències han de tenir un accés a l'exterior fàcil amb espai propi a l'aire lliure.

Article 15 Accessibilitat i habitabilitat

Els centres i serveis afectats per aquest reglament estan obligats a:

1. Complir la normativa vigent en matèria d'accessibilitat.

2. Complir la normativa tècnica vigent, inclosos els elements de comunicació.

3. Complir la normativa en matèria d'habitabilitat i llocs de treball.

4. Desenvolupar mesures d'accessibilitat universal més enllà del compliment legal, d'acord al que estableix el Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre.

5. Proveir espais amb disseny i acabats que afavoreixin l'orientació, la seguretat i la comoditat de les persones usuàries.

Article 16 Ús d'espais

En general, l'ús d'espais persegueix la flexibilitat necessària per prestar un servei el més individualitzat, comunitari i normalitzador possible, evitant al màxim la institucionalització.

1. Els serveis es poden prestar en un sol edifici o en diversos, així com en entorns i recursos de la comunitat.

2.Els serveis es poden situar en edificis independents o dependents d'un altre servei social i compartir espais de prestacions tècniques i serveis generals i administratius. En el cas dels serveis ocupacionals, els serveis es poden situar en edificis que tinguin, a més, usos formatius i laborals.

3. Els serveis poden compartir espais i dependències sempre que:

a) Estiguin delimitades les zones d'activitat per a cada un dels serveis. Aquesta delimitació es pot fer segons sigui convenient sobre plànol o per franges horàries, sense que hagi d'implicar una separació física i/o visual.

b) Es garanteixi l'atenció específica i les ràtios mínimes de metres quadrats per persona usuària establertes per a cada servei. Les ràtios de metres quadrats per persona usuària a jornada completa es calcularan per superfície útil sense tenir en compte el personal ni el públic extern. Respecte al còmput total de persones (persones usuàries, personal i públic extern) el centre s'atendrà a l'establert al pla d'autoprotecció en quant a aforament màxim permès.

4. Les funcions administratives i els serveis generals (bugaderia, cuina o altres) es poden fer en altres entorns habilitats per a cada activitat.

5. Els serveis hauran de fomentar l'enfocament comunitari i de proximitat dels suports, activant i readaptant les xarxes de suport i serveis en la proximitat.

6. Les condicions materials específiques per a cada servei hauran de ser interpretades d'acord amb l'establert a aquest article.

Article 17 Instal·lacions

Els centres i serveis afectats per aquest reglament han de complir els requisits següents:

1. Estar dotats de les mesures adequades de protecció i seguretat que exigeix la legislació vigent i en especial pel Codi tècnic de l'edificació i la normativa aplicable a les activitats professionals que es desenvolupin.

2. Complir els requisits legals vigents de salubritat i seguretat i especialment els referits a:

a) Instal·lacions d'aigua freda i calenta.

b) Instal·lacions elèctriques.

c) Eliminació d'aigües residuals.

d) Eliminació de fems.

e) Climatització.

f) Menjadors col·lectius.

g) Desinfecció.

h) Desinsectació i desratització.

i) Sistema de crida d'urgències i comunicació amb l'exterior.

j) Protecció contra incendis.

k) Prevenció de riscs laborals i seguretat i salut en els llocs de treball.

l) Les pròpies de les activitats professionals que es desenvolupin.

3. Garantir la neteja general i permanent, especialment les d'ús més intens, així com la desinfecció, la desinsectació i la desratització periòdica o quan calgui.

4. Disposar de sistemes de climatització que garanteixin una temperatura de confort (a partir de 20º a l'hivern i fins el 26º a l'estiu). Els elements de calefacció han de disposar de protectors per evitar cremades per contacte directe o perllongat. Es prohibeix utilitzar aparells de calefacció per combustió o els susceptibles de provocar flama per contacte directe o proximitat.

5. Disposar d'un paviment que sigui fàcil de netejar i mantenir, resistent a un ús intens i que eviti els accidents o caigudes.

6. Disposar d'un sistema de comunicació amb l'exterior mitjançant un telèfon que permeti contactar amb la màxima rapidesa amb els serveis mèdics de la zona bàsica de salut o de l'àrea de salut. Així mateix, s'ha de tenir un sistema que permeti controlar els accessos al centre, adaptat en matèria de seguretat a les característiques i tipologia de les persones usuàries. El servei de residència, a més, ha de comptar amb un sistema de control de cridades d'emergència que permeti saber-ne la procedència.

Article 18 Equipaments

Els centres i els serveis afectats per aquest reglament han de complir els requisits següents:

1. Disposar de l'equipament necessari per desenvolupar correctament els serveis i els programes d'intervenció en nombre suficient i adequat als espais i activitats, considerant que no totes les persones d'un servei comparteixen a la vegada un mateix espai i tipus d'activitat.

2. Disposar d'equipament adaptat a les característiques i necessitats de les persones usuàries segons criteris de funcionalitat, benestar, seguretat i accessibilitat.

3. Comptar, com a mínim, amb una farmaciola, que ha de romandre tancada amb clau, amb medicació i material de cura elemental, controlada per una persona responsable.

4. Disposar d'espais destinats a emmagatzemar productes de neteja que han de romandre tancats amb clau.

5. Els centres de serveis de promoció de l'autonomia, d'estades diürnes i residencials, excepte el servei d'atenció primerenca, el servei d'atenció integral i promoció de l'autonomia, el servei de funció tutelar, el servei sociocultural i d'oci i el servei de suport a l'habitatge, han de comptar amb armaris o taquilles per guardar la roba i els objectes personals de les persones usuàries i del personal. El nombre mínim d'armaris o taquilles s'ha de correspondre amb les persones que puguin ser ateses o treballant a un mateix moment al servei.

6. Disposar de despatxos o espais d'atenció a persones i famílies d'acord amb el nombre de professionals que a un mateix moment puguin fer tasques de tutorització a persones i famílies o tasques de planificació, avaluació i coordinació. Aquests espais poden ser compartits entre serveis per afavorir el treball en equip sempre i quan hi hagi espais a on la persona usuària i la família puguin preservar la seva intimitat durant les reunions.

Article 19 Banys i serveis higiènics

1. Tots els serveis han de garantir una adequada higiene de les persones usuàries.

2. Els sanitaris i les dutxes, incloent-hi la dutxa o banyera assistida, han de tenir portes o separacions per protegir el dret a la intimitat de les persones.

3. Les portes han de disposar d'un dispositiu senzill de tancament que, en tot cas, ha d'assegurar que es pugui desbloquejar per ambdós costats.

4. La comunicació entre les estances i els serveis higiènics s'ha de fer per l'interior de l'establiment i a través d'un recorregut horitzontal (o mitjançant ascensors que compleixin criteris d'accessibilitat) i, en cap cas, poden donar directament a sales comunes, menjador o cuina. De forma excepcional, en el cas del servei ocupacional, es podrien autoritzar serveis higiènics a l'exterior.

5. Tant el terra com les parets, fins a una alçada de 2 metres, com a mínim a les zones d'aigua, han d'estar revestits de materials fàcils de netejar.

6. Han de tenir ventilació directa a l'aire lliure o mitjançant un conducte en el qual s'activi mecànicament la ventilació.

7. Han de tenir il·luminació suficient, que pot ser natural o artificial.

8. En cas que els banys disposin d'una dutxa al nivell del paviment, s'ha d'assegurar la pendent necessària per garantir l'evacuació correcta de l'aigua.

9. Els estris d'higiene personal d'ús individual han d'estar clarament identificats o bé han de ser de rebuig.

 

Capítol III Requisits funcionals comuns

SECCIÓ 1ª Principis rectors aplicables a tots els serveis

Article 20 Atenció centrada en la persona

1. Adaptar el servei a la persona, escoltant l'opinió de cada persona i família i tenir-la en compte.

2. Posar a disposició de la persona i els familiars un professional referent que sigui responsable, entre d'altres, d'elaborar, tutoritzar i fer el seguiment del pla d'atenció personal.

3. Avaluar les necessitats, les preferències, les capacitats i els suports per a cada persona.

4. Elaborar un pla d'atenció personal a partir d'aquesta avaluació. El pla ha de tenir una visió global de la persona, no parcel·lada per serveis o centres.

5. Oferir alternatives perquè puguin triar i flexibilitzar les activitats i els horaris.

6. Fer un seguiment periòdic dels resultats personals aconseguits i actualitzar els objectius individuals i els suports.

7. Avaluar el grau de satisfacció amb els serveis i tenir en compte els resultats per promoure millores individuals i de servei.

8. En el cas de persones amb discapacitat menors d'edat, i sempre que es consideri adequat, es donaran prioritat a les mesures familiars sobre les residencials i les estables sobre les temporals.

Article 21 Benestar

1. Assegurar el màxim benestar físic i emocional de cada persona.

2. Garantir una bona higiene, alimentació i seguretat, promovent una vida saludable i un nivell baix d'estrès.

3. El personal del servei ha de donar un tracte càlid i empàtic en tot moment.

4. Davant alteracions de conducta, fer intervencions positives i de caire educatiu i preventiu, per minimitzar els riscos per a la pròpia persona i les altres persones.

5. Oferir i prestar atenció psicològica si es requereix, directament o en col·laboració.

6. Els entorns físics i socials han de ser segurs, personals, confortables, comprensibles i accessibles.

7. Facilitar els mitjans perquè la persona pugui anticipar els esdeveniments i la informació, així com interactuar de manera àgil amb els professionals i responsables.

8. Les intervencions mèdiques i assistencials han de ser respectuoses amb la voluntat i la intimitat de cada persona.

9. Els tractaments mèdics i farmacològics han d'estar actualitzats i equilibrats (en termes de relació cost-benefici del tractament) i s'han de fer un seguiment multidisciplinari a les qüestions relacionades amb el benestar físic i la salut de cada persona.

Article 22 Autonomia

1. Identificar i reforçar les capacitats o competències de cada persona.

2. Desenvolupar programes d'habilitació i aprenentatge funcionals, i mesurar-ne els resultats.

3. Treballar l'accessibilitat universal en qualsevol àmbit, en especial en la vida diària, la mobilitat i la comunicació.

4. Proveir les adaptacions que siguin necessàries per a l'accessibilitat, siguin materials, tecnològiques o personals.

5. Planificar i donar suport als itineraris d'inserció sociolaboral i de vida independent, especialment als processos d'emancipació.

6. Facilitar suports perquè cada persona tingui i gestioni els propis ingressos, el seu habitatge, les seves pertinences, el seu oci i la seva xarxa de relacions.

7. Facilitar oportunitats per gaudir de noves experiències i possibilitats.

Article 23 Drets

1. Garantir la protecció dels drets de cada persona, prevenint i intervenint en situacions d'abusos o de vulnerabilitat dels drets.

2. Adoptar una visió àmplia dels drets legals, humans i ciutadans i de la igualtat d'oportunitats.

3. Desenvolupar programes per a l'exercici dels drets i de les responsabilitats.

4. Promoure un ús digne de la imatge de cada persona.

5. Desenvolupar programes per reduir la vulnerabilitat i millorar l'autoprotecció.

6. Desenvolupar instruments per revisar la integritat ètica de totes les actuacions.

7. Promoure la participació de la persona en els equips de promoció i defensa dels drets.

8. Generar aliances per promoure els drets de les persones amb discapacitat.

Article 24 Inclusió

1. Prioritzar activitats normalitzadores en entorns comunitaris.

2. Facilitar relacions normalitzades amb altres membres de la comunitat.

3. Gestionar xarxes naturals de suport per a cada persona.

4. Promoure la coordinació amb els recursos ordinaris de la comunitat.

5. Afavorir la participació activa a la comunitat.

6. Posar a l'abast de les persones tecnologies que facilitin la inclusió.

7. Prevenir, detectar i corregir qualsevol situació d'aïllament social o institucionalització.

8. Desenvolupar actuacions amb tota la ciutadania fent pedagogia per promoure una visió adequada de les persones amb discapacitat, generant confiança.

 

Secció 2ª Prestacions generals dels serveis

Subsecció 1ª Cures bàsiques i mesures de protecció

Article 25 Cures bàsiques i mesures de protecció

Les cures bàsiques són els suports necessaris per fer les activitats bàsiques de la vida diària (desplaçar-se, vestir-se, rentar-se, alimentar-se, higiene personal, etc.) quan la persona usuària depèn de l'ajuda d'una altra persona per fer-ho. Les activitats de cura són assistencials i han de tenir més presència quan major sigui la intensitat de suports o el grau de dependència de la persones usuària. La finalitat d'aquests suports és garantir el màxim benestar de la persona usuària amb intervencions totalment respectuoses amb la seva dignitat i els seus drets.

Sempre que sigui necessari per a la persona usuària, es poden desenvolupar actuacions per mantenir-ne la salut i la seguretat, prevenint el risc de situacions perjudicials. Com a principi general, s'han d'aplicar les mesures de protecció que suposin el control mínim necessari, especialment si duen associada qualsevol tipus de restricció, entre d'altres, restriccions a la llibertat per entrar o sortir al centre o servei. Els riscos per a la seguretat s'han d'avaluar individualment per a cada persona. Les mesures de protecció, si s'han d'establir, han de ser individualitzades, han d'estar consensuades amb la persona usuària i els seu representant legal, i s'han d'incloure en el pla d'atenció personal. Les contencions o restriccions a la llibertat de moviments han de comptar, a més, amb una prescripció facultativa i/o autorització judicial.

 

Subsecció 2a Prestacions d'atenció especialitzada

Article 26 Tipus de prestacions d'atenció especialitzada

El tipus de prestacions d'atenció especialitzada a les persones amb discapacitat s'agrupen segons el següent esquema:

1. Foment de l'autonomia

a) Vida a la llar: programes d'activitats de la vida diària i de suport a l'accessibilitat universal.

b) Aprenentatge per a la vida: programes d'autodirecció i de preparació per a la vida independent. Suport i tutorització als processos d'emancipació.

c) Ocupació: programes d'orientació i formació i d'ocupació i treball.

2. Foment del benestar

a) Salut i seguretat: programes d'atenció a la salut, atenció psicològica, estimulació cognitiva, fisioteràpia i programes i activitats de millora del benestar.

b) Protecció i defensa: servei d'atenció personal i social.

3. Vinculació social

a) Activitat social: suport a la comunicació i entrenament de les habilitats socials.

b) Vida a la comunitat: programes de suport en la comunitat i de reforç dels vincles socials.

Els articles 27 a 41 descriuen el contingut d'aquestes prestacions. A més, els serveis inclosos en aquest reglament, d'acord amb l'article 42, han d'incloure un servei d'atenció a famílies.

Article 27 Activitats de la vida diària

Són programes que tenen com objectiu aconseguir un nivell major d'independència i autonomia de la persona en les tasques bàsiques de la vida diària. Són especialment importants en les situacions d'aprenentatge i canvi, com en l'etapa de desenvolupament infantil, en una discapacitat sobrevinguda i en processos de deteriorament. Els programes poden tenir una funció d'aprenentatge, de rehabilitació i de manteniment, i s'han de fer servir les adaptacions i les ajudes tècniques necessàries. Inclou actuacions referides a:

  • Menjar i beure.
  • Utilitzar el bany.
  • Rentar-se i mantenir una bona higiene.
  • Vestir-se.
  • Cura de la salut.
  • Mobilitat i desplaçar-se per la llar.
  • Tasques domèstiques.
  • Altres activitats de la vida diària.

Article 28 Suport a l'accessibilitat

Són les actuacions o programes que tenen com objectiu facilitar l'accessibilitat universal, és a dir, condicionar els entorns, les activitats, els productes, els serveis i els dispositius, perquè totes les persones en condicions de seguretat i comoditat i de la forma més autònoma i natural possible els entenguin, els puguin utilitzar i els puguin posar en pràctica. Els programes d'accessibilitat són transversals a qualsevol tipus de servei. Inclou actuacions referides a:

a) Informació, assessorament i sensibilització.

b) Elaboració d'informes personal tècnic sobre compliment de criteris d'accessibilitat.

c) Desenvolupament, provisió i suport a l'ús d'adaptacions visuals, auditives, materials o tecnològiques en diferents àmbits (treball, habitatge, transport o altres).

d) Desenvolupament de projectes i plans d'accessibilitat.

e) Altres activitats de suport a l'accessibilitat.

Article 29 Programes d'autodirecció

Són programes d'aprenentatge per a la vida independent, entesa com la situació en què la persona amb discapacitat condueix la seva pròpia vida i participa activament en la comunitat. Inclou actuacions referides a:

a) Orientar-se i desplaçar-se.

b) Prendre decisions i resoldre problemes.

c) Planificar metes i oportunitats.

d) Conèixer els seus drets i usar-los.

e) Acceptar normes i exercir responsabilitats.

f) Habilitats d'autocontrol emocional.

g) Competència digital i ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

h) Administrar els doblers.

i) Adquirir béns i serveis.

j) Usar els serveis públics.

k) Altres activitats d'autodirecció.

Article 30 Orientació i formació

1. Els programes d'orientació professional consisteixen en valorar, informar i assessorar sobre els recursos i les oportunitats més adequats a les competències i motivacions de cada persona. També suposen acompanyar-la en tot el procés del seu itinerari d'inserció sociolaboral.

2. La formació es refereix a tota l'oferta d'accions que capaciten les persones per desenvolupar de manera qualificada les diverses professions, per accedir a l'ocupació i participar de manera activa en la vida social, cultural i econòmica. Inclou també les adaptacions d'ensenyaments pròpies del subsistema de la formació professional, així com les accions d'inserció i reinserció laboral de les persones usuàries, que els permeten adquirir i actualitzar permanentment les competències professionals, personals i socials.

Article 31 Ocupació

Són les activitats i els suports que tenen com a finalitat que la persona pugui exercir el seu dret a un treball i a rebre l'ajuda necessària per mantenir-lo, mitjançant el servei d'ajustament personal i social o de treball amb suport. I, en els casos en què no sigui possible, que la persona pugui fer una activitat d'ocupació amb les adaptacions necessàries.

L'ocupació es pot complementar amb altres actuacions i serveis, tant per desenvolupar l'itinerari d'inserció com per adaptar-lo a un deteriorament de les capacitats. Per aconseguir el màxim nivell d'inserció laboral és fonamental que les activitats siguin normalitzades i els entorns siguin inclusius.

Article 32 Atenció a la salut

Els serveis han de garantir una atenció sanitària adequada a les necessitats de cada persona. Aquesta atenció es pot fer al propi servei o en coordinació amb el sistema públic de salut. Un servei que inclogui aquesta prestació, ha de garantir a la persona usuària els programes o actuacions mínims següents:

a) Programes de salut preventiva i vida saludable.

b) Control de la nutrició.

c) Control dels paràmetres vitals.

d) Protocol d'urgències mèdiques.

e) Formació al personal en temes de salut i primers auxilis.

f) Administració de medicaments i tractaments prescrits.

g) Seguiment mèdic en el servei de residència.

h) Tractament rehabilitador.

Altres actuacions que es poden desenvolupar al servei o en coordinació amb els serveis externs de salut són:

i) Planificació de les revisions mèdiques, seguiments i controls.

j) Cures d'infermeria

k) Acompanyament a visites mèdiques i a hospitalitzacions.

l) Identificació de metges de referència per especialitats.

m) Programes d'actualització i reducció de psicofàrmacs.

n) Altres actuacions de prevenció i millora de la salut.

Article 33 Atenció psicològica

L'atenció psicològica té per objectiu que la persona aconsegueixi el màxim benestar i autonomia mitjançant l'aprenentatge d'estratègies d'autocontrol emocional i conductual, autoconeixement i autoestima, i desenvolupament personal i social.

L'atenció psicològica ha de ser present durant les diferents fases del procés habilitador o rehabilitador i ha d'estar coordinada amb la resta d'actuacions i suports, així com amb l'àmbit familiar. Inclou actuacions de:

a) Valoració de la discapacitat i les necessitats de suport.

b) Avaluació i diagnòstic psicològic.

c) Teràpia individual i de grup.

d) Programes de suport conductual positiu.

e) Sessions d'ajustament personal i social.

f) Suport tècnic i/o formació als professionals.

g) Coordinació amb els serveis de salut i els serveis socials.

h) Altres activitats d'atenció psicològica.

Article 34 Estimulació cognitiva

Els programes d'estimulació cognitiva es destinen a mantenir i millorar el rendiment cerebral, tant general com de funcions específiques. Aquestes intervencions son bàsiques en l'etapa infantil, en la discapacitat sobrevinguda per dany cerebral i en processos de deteriorament per envelliment o per malalties neurodegeneratives.

Abans d'intervenir, i també de manera periòdica, cal fer una avaluació de les diverses àrees i funcions i el grau d'afectació.

L'estimulació cognitiva inclou actuacions referides a les àrees de:

a) Atenció i concentració.

b) Memòria.

c) Percepció i reconeixement.

d) Llenguatge.

e) Càlcul.

f) Orientació espacial i temporal.

g) Funcions executives.

Article 35 Fisioteràpia

És el conjunt d'actuacions terapèutiques i rehabilitadores per desenvolupar, mantenir i recuperar la màxima funcionalitat i mobilitat. Està indicada per a les persones amb limitacions neuromotores i/o dificultats de mobilitat i contribueix a promoure'n l'autonomia i el benestar.

Entre les actuacions hi ha els programes de millora, recuperació i manteniment de les capacitat motores, així com les pautes als professionals i als familiars per fer mobilitzacions, adaptacions i actuacions preventives.

Article 36 Activitats de benestar

És qualsevol activitat que tingui com a finalitat principal el benestar físic i emocional de la persona. Inclou actuacions referides a:

a) Activitats ocupacionals i/o qualsevol altre tractament amb un component terapèutic (hidroteràpia, musicoteràpia, art-teràpia, equina-teràpia o d'altres).

b) Activitats d'expressió artística.

c) Activitats de descans o programes de relaxació.

d) Activitats d'oci i temps lliure.

e) Activitats de benestar físic i activitats a l'aire lliure.

f) Activitats per a persones majors o en procés de deteriorament.

g) Altres activitats de promoció i millora del benestar personal.

Article 37 Atenció social

L'atenció social és transversal a tota la resta de prestacions i, en general, es presta conjuntament amb el servei d'atenció a les famílies. L'objectiu principal és que la persona exerceixi els seus drets i a protegir-la davant possibles situacions de vulnerabilitat, risc d'exclusió i abusos. Inclou actuacions de:

a) Valoració de la situació social i familiar.

b) Coordinació amb els altres serveis per detectar les necessitats.

c) Prevenció, detecció i intervenció en les situacions de vulneració de drets.

d) Suport a la gestió de tramitacions i a l'obtenció d'ajudes.

e) Orientació sobre recursos i col·laboració o ajuda per sol·licitar-los.

f) Suport legal i coordinació amb els serveis jurídics.

g) Programes de promoció dels drets.

h) Formació sobre vulnerabilitat i drets a professionals, col·lectius i població en general.

i) Coordinació amb recursos de la comunitat.

j) Altres actuacions de suport personal i social.

Article 38 Comunicació

Es refereix a qualsevol tipus d'actuació i programa estructurat per millorar la funcionalitat de la comunicació de la persona amb el seu entorn, incloent percepció, comprensió i expressió.

Algunes de les situacions que en determinen la necessitat són els trastorns del desenvolupament en la infància, la discapacitat intel·lectual, el dany cerebral sobrevingut, els processos de deteriorament, els dèficits visuals o auditius, o la combinació de qualsevol d'ells. Inclou:

a) Programes per millorar les competències: logopèdia, rehabilitació post-implant coclear, lectoescriptura, lectura en fàcil comprensió, lectura labial i d'altres.

b) Programes d'habilitats alternatives: comunicació augmentativa i alternativa, Braille, llenguatge signat, comunicació tàctil i d'altres.

A més dels programes individualitzats, s'han d'establir estratègies transversals per facilitar la comunicació en els diferents entorns i amb la població en general.

Article 39 Habilitats socials

Els programes d'habilitats socials tenen com a finalitat que la persona disposi de les competències necessàries per mantenir relacions socials i d'amistat, familiars o de parella. Inclou actuacions referides a:

a) Comunicació no verbal.

b) Mantenir converses.

c) Assertivitat.

d) Iniciar i mantenir amistats.

e) Empatia.

f) Relacions de parella.

g) Altres tipus d'habilitats socials.

Les actuacions que cal dur a terme amb cada persona depenen de les seves necessitats i s'ha d'oferir suport tant individual com de grup.

 

 

Article 40 Vida en la comunitat

Els suports per a la vida en la comunitat cerquen la inclusió i la participació màxima, i que la persona amb discapacitat tingui un rol social valorat, reduint qualsevol tipus de barreres i cercant i aprofitant les oportunitats de l'entorn.

Els suports es donen en qualsevol àmbit: educació inclusiva, treball amb suport, suport a l'habitatge, oci inclusiu o d'altres. No obstant això, si la prestació del servei no es fa en la comunitat, sinó en un centre específic per a persones amb discapacitat, s'han de planificar i dur a terme les activitats en la comunitat per promoure les oportunitats, les experiències i les relacions.

Aquestes activitats s'han d'actualitzar periòdicament i s'han de comunicar prèviament a la persona i al seu representant legal per consensuar-ne la participació. Més enllà del consens, s'ha de procurar facilitar-li una oferta d'activitats perquè pugui triar.

S'ha de dur un calendari d'activitats i un registre de participants, o bé s'han d'incloure als plans individuals, la planificació i seguiment de les activitats que fa la persona en la comunitat, especialment si està institucionalitzada a un centre residencial. Si aquestes activitats es fan en grup, els grups han de ser petits (màxim de 12 persones) per produir el menor impacte possible.

Per treballar la vida independent dins la comunitat, s'ha de treballar amb les persones de la comunitat, identificant i cercant la col·laboració dels agents de l'entorn. També s'ha d'orientar i donar suport a la ciutadania sobre les mesures d'accessibilitat que siguin necessàries.

S'han d'afavorir les experiències en les quals la persona usuària se senti inclosa i valorada: tasques de voluntariat, casals de barri, grups d'excursió, clubs esportius o d'altres entorns i activitats. S'ha de fer el seguiment del resultat d'aquestes experiències i donar suport quan sigui necessari.

Article 41 Vincles

D'acord amb els principis rectors que es regulen als articles 20 a 24, s'ha d'avaluar que les persones tinguin vincles socials i afectius significatius més enllà dels proveïdors de suports i els familiars.

S'ha de mesurar la freqüència i la satisfacció d'aquestes relacions, així com donar suport per generar noves oportunitats. Aquest aspecte és especialment important en les persones amb poques relacions, o bé les que han caigut en una situació d'aïllament social al domicili, o en situació d'institucionalització en un entorn residencial.

A més d'avaluar aquest aspectes, s'han de fixar objectius individuals quan sigui necessari i s'han de generar oportunitats mitjançant actuacions concretes i de manera transversal als diferents entorns i activitats.

Article 42 Atenció a famílies

Qualsevol servei inclòs en aquest reglament ha d'oferir prestacions cap a les famílies que, com a mínim, han de comprendre les actuacions següents:

1. Recollir les necessitats dels familiars.

2. Informar i orientar sobre els recursos adequats a les necessitats.

3. Fer balanç dels resultats obtinguts, elaborar i consensuar el pla d'atenció personal.

4. Orientar, assessorar i donar suport als familiars per promoure'n la implicació i el suport a l'autonomia i el benestar de la persona usuària.

5. Fer reunions periòdiques de seguiment.

A més, els serveis poden incloure actuacions i mesures destinades als familiars com a persones destinatàries principals de la prestació:

a) Activitats per conèixer les necessitats actuals i futures dels familiars i dissenyar noves respostes o millorar les actuals.

b) Activitats de formació a famílies.

c) Mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral.

d) Mesures per afavorir l'intercanvi i l'ajuda mútua entre diferents famílies.

e) D'altres que tinguin al familiar com a destinatari principal.

 

 

Subsecció 3a Serveis generals i complementaris

Article 43 Menjador

Els serveis poden oferir un servei de menjador, que ha de ser opcional a tots els serveis, excepte als serveis de centre de dia en modalitat de jornada completa, servei residencial i servei d'habitatge supervisat, en els quals s'haurà de prestar.

En cas d'oferir-lo, els serveis han d'assegurar una nutrició adequada de les persones usuàries. Hi ha d'haver una planificació de menús supervisada per un metge/essa o especialista en dietètica o nutrició. A més, s'ha de fer una planificació específica per a les patologies que ho requereixin i, especialment, per a les persones que han de menjar l'aliment triturat.

Les persones usuàries han de saber quin menú hi haurà amb una antelació mínima d'una setmana. S'ha de procurar que siguin variats i se n'ha tenir en compte presentació perquè siguin atractius i apetitosos. Els menjars i els plats cuinats han d'arribar amb la temperatura adequada als persones destinatàries.

Als serveis de centre de dia a jornada completa, s'han de servir dos menjars: dinar i berenar.

Els dinars se serviran en l'espai destinat a menjador (o espais individuals, sempre que sigui millor i escollit per la persona) i es donarà ajuda personal a les persones usuàries que ho necessitin, amb els mitjans personal tècnic que calguin. Si la persona utilitza el servei en jornada parcial, el servei de menjador és opcional.

Article 44 Allotjament

S'ha de proporcionar allotjament als serveis de residència o habitatge supervisat, de manera que el centre sigui el domicili de la persona usuària. El servei d'allotjament inclou:

1. Ús de les zones comunes.

2. Ocupació d'una habitació amb capacitat per a un màxim de dues persones (fins a tres en casos excepcionals, prèvia autorització per part de l'institut Mallorquí d'Afers Socials). En cas que les habitacions no siguin d'ús individual s'adoptaran les mesures necessàries per preservar la intimitat de cada persona. La persona usuària pot tenir a l'habitació motius de decoració i utensilis propis, sempre que no siguin inadequats o perillosos.

3. Neteja diària de l'habitació i amb més freqüència si les circumstàncies ho requereixen.

4. Rentat, repassat i planxat de la roba personal. Els tipus de rentat s'han d'ajustar a la tipologia de les peces a fi de garantir-ne la higiene i la conservació en bon estat.

5. Els llits s'han de fer diàriament.

6. La muda de roba de llit s'ha de fer sempre que ho requereixin les circumstàncies i, en tot cas, setmanalment, així com cada vegada que es produeixi un ingrés. S'han de canviar les tovalloles, els tovallons, les estovalles i la resta de la llenceria. El servei ha de renovar, al seu càrrec, aquest tipus de roba amb la freqüència necessària perquè es mantingui en les condicions d'ús adequades.

El servei d'allotjament ha de facilitar, sempre que sigui possible, la participació de les persones usuàries en totes aquestes activitats.

Article 45 Transport

Els serveis poden oferir opcionalment un servei de transport adaptat a les necessitats de les persones usuàries sempre que el transport públic no sigui una opció adequada. El servei de transport haurà de traslladar, quan calgui, les persones usuàries del seu domicili al centre i d'aquest al domicili o en activitats fora del centre. En funció de les necessitats de suport de les persones usuàries, durant els trasllats hi haurà un acompanyant, a més del conductor.

Article 46 Altres serveis i prestacions

Els centres i serveis poden oferir altres serveis i prestacions complementàries a les previstes en aquest reglament. Aquestes prestacions s'han d'oferir sempre amb caràcter voluntari i ha d'anar lligades amb un servei autoritzat o acreditat.

 

Secció 3a Requisits d'informació i documentació

Article 47 Documentació de la persona usuària

Les entitats titulars de serveis socials tenen l'obligació de mantenir disponible i actualitzada la informació i la documentació de la persona usuària, que consta com a mínim de:

1. Expedient administratiu electrònic, que ha d'incloure, com a mínim:

a) Nom i llinatges.

b) Data de naixement.

c) DNI o document personal d'identificació.

d) Número de la Seguretat Social.

e) Altres assegurances individuals o familiars.

f) Nom dels familiars o tutors/es i dades de contacte.

g) Data d'incorporació al servei i, si és baixa, data i motiu de la baixa.

h) Certificat de discapacitat, en què consti el percentatge, els codis diagnòstics i la vigència del certificat.

En cas de dependència, modificació de la capacitació jurídica o resolució judicial:

a) Grau de dependència.

b) Tipus de modificació de la capacitat jurídica (tutela o curatela), data de la sentència i caràcter (temporal o absoluta).

c) Autorització judicial d'ingrés.

2. Contracte de prestació de servei. Les entitats titulars de serveis socials han de subscriure un contracte entre el representant legal de l'entitat i la persona usuària o el seu representant legal, en el qual ha de constar com a mínim:

a) Dades identificatives de l'entitat titular del servei i de la persona usuària.

b) Nom del servei.

c) Prestacions compromeses i hores d'atenció setmanal.

d) Duració del contracte.

e) Que s'hi acudeix lliurement o, si n'és el cas, amb l'autorització judicial.

f) El preu fixat del servei i dels serveis complementaris, així com la clàusula d'actualització corresponent i el mitjà per pagar el servei. En cas de places concertades, s'ha d'incloure la quantitat que ha d'aportar la persona usuària.

g) Que s'obliga a respectar els drets de les persones usuàries reconeguts en el reglament de règim intern del servei, que han de correspondre, com a mínim, als fixats en aquest Reglament.

Tota aquesta informació i documentació es podrà emmagatzemar digitalment, tenint en compte el que disposa la normativa aplicable en matèria de protecció de dades de caràcter personal i altra normativa que hi sigui d'aplicació.

Article 48 Documentació del centre o servei

Les entitats titulars de serveis socials tenen l'obligació de mantenir disponible i actualitzada la informació i la documentació del centre o servei, que consta com a mínim de:

1. Identificació de l'entitat titular i de funcionament del servei:

a) Raó social.

b) CIF.

c) Domicili.

d) Nom i DNI del representant legal.

e) Nom i telèfon de la persona de contacte del servei.

f) Serveis i prestacions incloses.

g) Nombre de treballadors/es per categoria.

h) Places autoritzades per servei.

i) Horaris d'atenció.

j) Tarifa de preus.

2. Projecte del centre o servei. Objectius generals i específics. Activitats. Recursos. Indicadors de resultat i metodologia de seguiment.

3. Memòria anual, que ha d'incloure, com a mínim:

a) Objecte.

b) Perfil de les persones usuàries.

c) Objectius.

d) Activitats.

e) Metodologia.

f) Recursos humans.

g) Mètode d'avaluació, indicadors i resultats.

h) En cas que l'entitat sigui la titular de diferents centres i serveis, es pot presentar una memòria global amb detall de la informació per a cada servei.

4. Pòlissa d'assegurances de l'immoble i de responsabilitat civil. La pòlissa civil ha de cobrir els accidents del personal i de les persones usuàries i ser adequada per al nombre de treballadors/es i persones ateses al centre.

5. Pla d'emergències i manual d'autoprotecció, quan sigui obligatori per la normativa d'activitats.

6. Reglament de règim intern, que ha d'incloure, com a mínim:

a) Drets i deures de les persones usuàries.

b) Normes de funcionament del centre i servei.

c) Sistemes d'admissió i de baixes.

d) Causes de cessament del servei.

e) Sistema de participació de les persones i/o dels seus representants legals.

f) Horari de funcionament de l'establiment.

g) Informació relativa al sistema de reclamacions i al dret de tramitar una reclamació davant l'Administració pública.

h) Els sistemes de cobrament del preu dels serveis complementaris, si escau.

Tota aquesta informació i documentació es podrà emmagatzemar digitalment, tenint en compte el que disposa la normativa aplicable en matèria de protecció de dades de caràcter personal i altra normativa que hi sigui d'aplicació.

Article 49 Tauler d'anuncis

Tots els serveis que es prestin en un centre, excepte els habitatges supervisats, han de disposar d'un tauler d'anuncis en un espai concorregut per les persones usuàries en el qual s'ha d'exposar:

1. Tarifa de preus vigents.

2. Planificació d'activitats de la setmana que pertoqui.

3. Menú setmanal, en cas de que es presti un servei complementari de menjador.

4. Avís sobre la disponibilitat de fulls de reclamació i sobre la possibilitat de reclamar directament davant el departament competent.

5. Instruccions per a casos d'emergència amb especificacions per al personal de l'establiment i per a les persones usuàries adaptades segons el nivell de comprensió. A més, un plànol amb senyalització de rutes i formes d'evacuació dels centres, que s'ha de col·locar en un lloc visible a les diferents plantes del centre.

6. En el cas de serveis que es presten a persones amb limitacions cognitives per discapacitat intel·lectual o del desenvolupament, o dany cerebral, la informació ha d'estar adaptada al seu nivell de comprensió.

Article 50 Règim general de preus

1. Les entitats integrants de la Xarxa pública de serveis socials han de fixar un règim de preus, d'acord amb el que estableix la normativa reguladora aplicable.

2. Les entitats titulars de serveis de serveis socials de titularitat privada han d'establir les tarifes de preus mensuals màximes que han de regir durant cada any, i ho han de comunicar per escrit a l'Administració competent en matèria d'acció social l'últim trimestre de cada any.

3. S'han de lliurar els rebuts numerats corresponents de tots els pagaments de les persones usuàries, dels quals se n'ha de guardar còpia durant un termini de cinc anys. En aquests rebuts hi ha de constar el cost total del servei i la quantitat efectiva que en paga la persona usuària.

4. En cas d'absències voluntàries no superiors a trenta dies anuals, s'ha de reservar la plaça, però es pot cobrar el preu del servei i deduir-ne el cost de l'alimentació. En cas d'absències forçoses transitòries, s'ha de reservar la plaça, però també es pot cobrar el preu del servei i deduir-ne el cost de l'alimentació.

5. En els serveis residencials, en acabar amb caràcter definitiu les estades de les persones usuàries, se'ls ha de fer la liquidació en funció del temps real d'alta al servei. A aquest efecte, s'han de tenir en compte les consideracions següents:

a) Baixa voluntària: les persones usuàries han d'anunciar la baixa als responsables de l'establiment amb un preavís de quinze dies. En cas contrari, en fer la liquidació es pot cobrar fins a un màxim de quinze dies addicionals del preu de l'estada com a compensació.

b) Baixa definitiva no voluntària. Es cobrarà fins al dia de la baixa.

Article 51 Règim comptable

1. Les entitats de serveis socials han de portar la seva administració d'acord amb el règim jurídic i econòmic que els sigui d'aplicació segons la seva naturalesa jurídica.

2. Les entitats estan obligades a dur la comptabilitat, que s'ha d'ajustar als principis i a les normes previstes en el Pla general de comptabilitat i a la normativa mercantil vigent.

Article 52 Coordinació amb altres entitats

1. Els centres i serveis han de disposar d'un procediment per coordinar-se amb altres professionals i recursos del sistema de serveis socials i del sistema sanitari, i si cal, dels sistemes educatius i d'ocupació, amb l'objectiu d'establir canals de comunicació, rendibilitzar recursos, determinar les derivacions oportunes i dissenyar programes o plans individuals de suport amb actuacions en xarxa.

2. El centre o servei s'ha de relacionar amb l'Institut Mallorquí d'Afers Socials a través del seu director o directora, i altre personal tècnic quan es tracti de coordinar-se per a l'actuació amb una persona usuària.

 

Secció 4ª Recursos humans

Article 53 Condicions comunes del personal

1. L'entitat prestadora del servei ha d'assegurar la qualificació necessària del personal que du a terme l'atenció directa a les persones usuàries i mantenir un arxiu de personal actualitzat.

2. Els serveis han de comptar amb el personal suficient d'acord amb la normativa aplicable. La ràtio o número de professionals s'ha d'adequar a la tipologia de servei, a les prestacions incloses i a la intensitat de suports que precisen les persones usuàries.

3. A l'efecte de còmput de personal, s'entén per ràtio la proporció de professionals a jornada completa en relació al nombre de persones usuàries del servei. Les ràtios de personal, que tenen la consideració de mínimes, s'han de fixar segons la tipologia del servei de què es tracta.

4. A l'efecte de ràtios, es diferencia entre personal tècnic de suport, personal tècnic titulat i personal de serveis generals i administratius. Les qualificacions professionals del personal tècnic de suport de cada servei han de ser les adients per a les activitats, programes i prestacions establertes a les condicions funcionals de cada servei:

a) Personal tècnic de suport. Són els responsables d'executar els programes, les activitats i les prestacions pròpies de cada servei, així com de participar en les tasques per planificar, avaluar i supervisar quan la seva qualificació professional ho estableixi. Han d'acreditar la qualificació professional prevista en el Decret 86/2010, de 25 de juny, i posteriors, o les qualificacions de l'Institut de Qualificacions Professionals de la família professional de serveis socioculturals i a la comunitat i cicles formatius homologables. En el cas d'aquelles prestacions i serveis destinats específicament a persones amb discapacitat menors d'edat es considerarà preferent l'acreditació de la formació o experiència especialitzada en la matèria. Les titulacions exigides per a cada servei es poden substituir per una titulació superior en relació amb el mateix camp d'actuació professional. Es consideren titulacions superiors:

  • Una titulació de certificat de professionalitat de nivell 3 (CP-3) un cicle de formació professional de grau superior (FP-II) són titulació superior respecte a un certificat de professionalitat de nivell 2 (CP II) o un cicle de formació professional de grau mitjà (FP-II).
  • Una titulació de grau universitari és superior a un cicle superior de formació professional o un certificat de professionalitat.

b) Personal tècnic titulat. Són els responsables de planificar, executar, avaluar i supervisar els programes, les activitats i les prestacions. Són personal tècnic de grau universitari (o llicenciats i diplomats anteriors al Pla Bolònia) en les disciplines de serveis socials, educació i salut, amb les excepcions que s'indiqui a les condicions de funcions de cada servei. Les titulacions requerides per als perfils professionals establerts per a cada servei es poden homologar amb altres titulacions universitàries diferents sempre que s'acrediti una formació de postgrau de, com a mínim, 200 hores sobre discapacitat o serveis socials amb el diploma d'especialista, expert o màster. Un dels personal tècnic titulats ha de fer les funcions de coordinador del servei.

c) Serveis generals i administratius. És el personal responsable de les tasques de manteniment, neteja, bugaderia, cuina, transport i serveis administratius. Aquests serveis es poden prestar amb personal propi o contractant externament el servei.

5. Les entitats prestadores de serveis socials poden comptar amb l'ajut de personal voluntari, sempre que es respecti l'esperit i el contingut de la normativa de voluntariat de la comunitat autònoma de les Illes Balears. No obstant això, aquest personal voluntari no es comptabilitzarà a l'hora de calcular la ràtio.

6. Les entitats prestadores de serveis socials que ocupen més de 50 treballadors/es estan obligades a ocupar un nombre de persones treballadores amb discapacitat no inferior al 2% de la plantilla, o bé complir amb les mesures alternatives previstes en el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i normativa vigent aplicable.

7. Les entitats prestadores de serveis socials, amb la participació de la representació legal del personal, han d'elaborar i desenvolupar plans de formació per al conjunt del personal. La formació impartida ha de ser adequada als llocs de treball per facilitar l'homologació o l'accés a les qualificacions estipulades. Els plans de formació han de incloure, com a mínim, continguts referits a l'atenció personal i a la salut laboral i prevenció de riscos.

8. Les entitats prestadores de serveis socials han de complir la normativa vigent que correspongui en matèria laboral, i en particular l'Estatut dels treballadors i el conveni col·lectiu que sigui d'aplicació, i el que es disposa a la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

9. Les entitats prestadores de serveis socials han de complir amb les obligacions normatives en matèria d'igualtat previstes a la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

 

Capítol IV Requisits materials i funcionals específics dels serveis

Secció 1a Serveis personal tècnic

Article 54 Unitat de valoració, d'orientació i de seguiment

1. Definició: servei d'informació, valoració i orientació a la persona amb discapacitat i als familiars per a accedir al recurs més adequat de la Xarxa pública de serveis socials segons el tipus de discapacitat i el tipus i intensitat dels suports. El servei inclou el seguiment de les persones passat un temps des de la seva incorporació, així com el seguiment dels plans d'atenció personal i de la qualitat dels serveis d'acord als principis rectors (articles 20 a 24), als requisits d'acreditació i, al seu cas, als plecs tècnics o de concertació. Aquest servei és responsabilitat de l'IMAS.

2. Calendari i horari: 220 dies a l'any en horari adaptable segons necessitats.

3. Perfil de les persones destinatàries:

Persones amb discapacitat a partir del 33%, de qualsevol edat, i els seus familiars o tutors legals.

4. Condicions materials:

a) Despatxos i sales de reunió equipats amb informàtica i comunicacions.

b) Material tècnic d'avaluació (tests i escales, aparells d'enregistrament).

5. Prestacions mínimes que ha d'incloure:

a) Atenció psicològica, d'acord amb el que estableix l'article 33.

b) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

c) Atenció a famílies, d'acord amb el que estableix l'article 42.

6. Ràtios de personal. Per 100 persones usuàries:

a) Personal tècnic titulat:

8

b) Personal serveis generals i administració:

1

7. Perfil professional: Treball social. Psicologia general sanitària. Pedagogia. Medicina. Altres titulacions oficials afins.

Article 55 Unitat de promoció dels drets i de suport a víctimes amb discapacitat

1. Definició: servei de valoració, suport psicològic i jurídic a persones amb discapacitat que han estat víctimes d'abusos de tipus sexual o d'altres (assetjament econòmic, violència verbal o física) o estan en risc de veure vulnerats els seus drets. El servei ofereix:

a) Atenció psicològica i social: acollida i valoració inicial del cas amb la persona i els familiars, configuració d'un espai de protecció a la persona, valoració de la capacitat per declarar davant un jutge, atenció psicològica a la persona per afrontar l'estrès posttraumàtic, seguiment de la persona i la família.

b) Assessorament legal i intermediació: assessorament legal, acompanyament i intermediació amb els organismes judicials i de seguretat en tot el procés.

c) Assessorament i formació a famílies i a professionals d'atenció a persones amb discapacitat per identificar i prevenir la vulnerabilitat i situacions de risc. Tasques de difusió i sensibilització.

El servei és responsabilitat de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials i s'ha de prestar en col·laboració amb les instàncies judicials, els cossos i les forces de seguretat, i les entitats que representen les persones amb discapacitat i comptin amb equips personal tècnic i jurídics que hagin rebut formació especialitzada en prevenció, mediació judicial i atenció psicològica a persones amb discapacitat víctimes d'abusos.

2. Calendari i horari: 365 dies a l'any en horari adaptable segons necessitats.

3. Perfil de les persones destinatàries: persones amb discapacitat de qualsevol edat que han sofert maltractaments o abusos de tipus sexual o d'altre tipus o que han estat discriminades causant una situació de vulneració dels seus drets.

4. Condicions materials:

a) Despatxos i sales de reunió equipats amb informàtica i comunicacions.

b) Material tècnic d'avaluació (tests i escales, aparells d'enregistrament).

5. Prestacions mínimes que ha d'incloure:

a) Atenció psicològica, d'acord amb el que estableix l'article 33.

b) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

c) Atenció a famílies, d'acord amb el que estableix l'article 42.

6. Ràtios de personal. Per 100 expedients oberts:

a) Personal tècnic titulat:

10

b) Personal serveis generals i administració:

1

7. Perfil professional: Dret. Psicologia general sanitària. Medicina. Treball social. Educació social. Altres titulacions afins.

Article 56 Servei de suport a l'accessibilitat

1. Definició: servei especialitzat en l'assessorament, avaluació i propostes d'intervenció per a l'accessibilitat universal de les persones amb discapacitat. S'avaluen qualsevol tipus d'entorns, instal·lacions, tecnologies o activitats. De cada avaluació es fa un informe i es dóna suport als plans de millora. El servei inclou accions de difusió, avaluació de l'acompliment legal, suport a l'elaboració de plans d'accessibilitat, coordinació institucional i altres actuacions encaminades a millorar l'accessibilitat.

2. Calendari i horari: 220 dies a l'any en horari diürn.

3. Perfil de les persones destinatàries: qualsevol persona amb o sense discapacitat.

4. Condicions materials: despatxos i sales de reunió equipats amb informàtica i comunicacions.

5. Prestacions mínimes que ha d'incloure:

a) Suport a l'accessibilitat, d'acord amb el que estableix l'article 28.

b) Vida a la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

6. Ràtios de personal: 3 personal tècnic titulats per unitat de servei.

7. Perfil professional: Arquitectura. Enginyeria. Psicologia. Dret. Terapeuta Ocupacional. Altres titulacions afins.

Article 57 Servei d'intèrprets de la llengua de signes

1. Definició: servei que ofereix un suport per interpretar la llengua de signes a les persones amb discapacitat auditiva per fer diversos tipus de gestions, rebre serveis o participar en activitats. Es presta per demanda i es prioritzen els recursos segons la urgència i si hi ha o no altres alternatives per a la comunicació.

2. Calendari i horari: dies laborables i horari flexible.

3. Persones destinatàries: persones amb discapacitat auditiva que utilitzen la llengua de signes.

4. Condicions materials: despatxos i sales de reunió equipats amb informàtica i comunicacions.

5. Prestacions mínimes que ha d'incloure: comunicació, d'acord amb el que estableix l'article 38.

6. Ràtios de personal: 3 personal tècnic de suport per unitat de servei (150 persones usuàries)

7. Perfil professional: tècnic en interpretació i llenguatge de signes.

 

Secció 2ª Serveis de promoció de l'autonomia personal i d'acompanyament

Article 58 Servei d'atenció primerenca

1. Definició: servei específic i multidisciplinari (neuropediatria, fisioteràpia, psicomotricitat, logopèdia, terapeuta ocupacional, etc.) per a infants amb discapacitat o limitacions en el desenvolupament. Té com objectiu aprofitar la màxima plasticitat neuronal i capacitat de desenvolupament per minimitzar les conseqüències futures d'una possible discapacitat, amb diferents tipus d'estimulació. Les intervencions han de preveure la globalitat de l'infant i els familiars i es poden prestar tant al domicili familiar com en un centre d'educació infantil o en un centre especialitzat.

2. Calendari i horari: segons el que estableix la normativa reguladora de la xarxa pública i concertada d'atenció primerenca en l'àmbit dels serveis socials de les Illes Balears.

3. Perfil de les persones destinatàries: infants de 0 a 6 anys amb limitacions funcionals o trastorns en el desenvolupament, o amb risc de patir-ne i infants de 7 a 12 amb certificat de discapacitat, com a mínim del 33%.

4. Condicions materials: segons el que estableix la normativa reguladora de la xarxa pública i concertada d'atenció primerenca en l'àmbit dels serveis socials de les Illes Balears.

5. Prestacions mínimes que ha d'incloure: segons el que estableix la normativa reguladora de la xarxa pública i concertada d'atenció primerenca en l'àmbit dels serveis socials de les Illes Balears.

6. Ràtios de personal: segons el que estableix la normativa reguladora de la xarxa pública i concertada d'atenció primerenca en l'àmbit dels serveis socials de les Illes Balears.

7. Perfil professional: segons el que estableix la normativa reguladora de la xarxa pública i concertada d'atenció primerenca en l'àmbit dels serveis socials de les Illes Balears.

Article 59 Servei de promoció, recuperació i manteniment de l'autonomia funcional

1. Definició: servei que proporciona a les persones amb discapacitat física sobrevinguda en fase post-aguda, una atenció multidisciplinària mitjançant sessions especialitzades per pal·liar els dèficits cognitius, motors i emocionals, i millorar la seva autonomia. Es comença a prestar quan la persona surt del procés rehabilitador sanitari i es necessita un servei social que doni continuïtat als progressos de la rehabilitació mèdica, així com treballar les activitats d'autonomia personal i funcional. Té una durada determinada de, com a màxim, fins a tres anys des de la finalització de la rehabilitació sanitària. Es pot prestar tant en un centre especialitzat com al domicili de la persona usuària.

2. Calendari i horari: 220 dies a l'any en horari adaptable segons necessitats de cada persona. Mitjana de 6 hores setmanals de servei per persona usuària.

3. Persones destinatàries: persones amb discapacitat física sobrevinguda amb, a partir 33% de discapacitat, que tenen possibilitats de millorar la seva autonomia durant els tres primers anys des de l'alta del seu procés de rehabilitació post-hospitalari prescrit pel sistema de salut.

4. Condicions materials:

a) Recepció i zona d'administració i direcció.

b) Despatxos per als professionals, adequats per fer sessions amb les persones usuàries i els seus familiars, amb l'equipament d'atenció psicològica adequat (proves d'avaluació, material didàctic i de rehabilitació, estimulació o teràpia).

c) Espai de fisioteràpia amb, com a mínim, 4 m² d'us simultani per persona usuària, equipat amb els aparells adequats, lliteres, etc., i amb bones condicions d'il·luminació i ventilació.

d) Sales per fer-hi les activitats, amb una superfície mínima de 4 m² per persona usuària.

e) Un bany adaptat, amb inodor i lavabo, per a cada 15 places o persones usuàries que cohabiten simultàniament a la instal·lació. Com a mínim 1 bany ha de tenir dutxa adaptada.

f) A més, ha de comptar amb equipaments de neuropsicologia, psicologia i teràpia ocupacional per poder-hi dur a terme sessions de grup i individuals i amb els mitjans personal tècnic d'avaluació i rehabilitació funcional.

g) Armaris o taquilles per guardar la roba i els objectes personals de les persones usuàries i del personal, en nombre suficient per a les persones que puguin ser ateses i/o treballant a un mateix moment al centre.

5. Prestacions que s'hi han d'incloure, en funció de les necessitats de cada persona:

a) Activitats de la vida diària, d'acord amb el que estableix l'article 27.

b) Suport a l'accessibilitat, d'acord amb el que estableix l'article 28.

c) Programes d'autodirecció, d'acord amb el que estableix l'article 29.

d) Atenció a la salut, d'acord amb el que estableix l'article 32.

e) Atenció psicològica, d'acord amb el que estableix l'article 33.

f) Estimulació cognitiva, d'acord amb el que estableix l'article 34.

g) Fisioteràpia, d'acord amb el que estableix l'article 35.

h) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

i) Comunicació, d'acord amb el que estableix l'article 38.

j) Atenció a famílies, d'acord amb el que estableix l'article 42.

6. Ràtios de personal. Per cada 100 persones usuàries:

a) Personal tècnic de suport:

3

b) Personal tècnic titulat:

10

c) Personal serveis generals i administració:

1

7. Perfil professional:

a) Personal tècnic de suport. Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials. Atenció sociosanitària a persones dependents en el domicili. Promoció i intervenció socioeducativa. Educació d'habilitats d'autonomia personal i social). Tècnic en integració social de persones amb discapacitat. Tècnic en atenció a persones en situació de dependència. Tècnic en cures auxiliars d'infermeria. Altres titulacions del catàleg de formació professional de les branques sanitàries, socials o comunitàries, o certificats professionals de grau II o III de les branques sanitàries, comunitàries, socials o d'atenció a persones dependents.

b) Personal tècnic titulats: Treball social. Educació social. Psicologia general sanitària. Neuropsicologia. Medicina. Infermeria. Fisioteràpia. Psicomotricitat. Logopèdia. Teràpia ocupacional. Altres titulacions afins.

 

Article 60 Servei d'atenció integral i de promoció de l'autonomia

1. Definició: servei especialitzat per a persones amb discapacitat, format per actuacions de valoració, orientació i prestació de suports dirigides a promoure l'autonomia i la inclusió efectiva de cada persona mitjançant la coordinació amb el recursos de la comunitat. Segons el tipus de discapacitat i situació, el servei pot donar suport en diverses àrees i àmbits de la vida de la persona (salut, educació, treball, família, transport, protecció dels drets o altres aspectes). El servei es pot prestar tant en un centre de recursos com en entorns comunitaris, espais formatius, espais de rehabilitació o al propi domicili.

2. Calendari i horari: 365 dies a l'any en horari adaptable segons les necessitats de cada persona. Mitjana de 12 hores mensuals d'atenció per persona usuària.

3. Persones destinatàries:

a) Persones amb discapacitat física o pluridiscapacitats, majors de 16 anys o menors en casos excepcionals, a partir del 33% de discapacitat.

b) Persones amb discapacitat sensorial auditiva majors de 6 anys, a partir del 33% de discapacitat.

c) Persones amb discapacitat psíquica associada a un trastorn mental, majors de 18 anys, a partir del 33% de discapacitat.

d) Persones amb discapacitat intel·lectual i/o del desenvolupament, entre 12 i 16 anys, a partir del 33% de discapacitat.

4. Condicions materials:

a) Recepció i zona d'administració i direcció.

b) Despatxos per als professionals, adequats per fer-hi sessions amb les persones usuàries i els seus familiars, amb l'equipament d'atenció psicològica adequat (proves d'avaluació, material didàctic i de rehabilitació, estimulació o teràpia).

c) Sales per fer-hi activitats, amb una superfície mínima de 3 m² per persona usuària.

d) Un bany, amb inodor i lavabo, per a cada 15 places o persones usuàries que cohabiten simultàniament a la instal·lació. Com a mínim, un dels banys ha d'ésser adaptat, computant-se aquest en el total.

Als serveis per a persones amb discapacitat física tots els banys seran adaptats.

e) S'utilitzaran també recursos de la comunitat així com el propi domicili.

5. Prestacions que s'hi han d'incloure, en funció de les necessitats de cada persona:

Discapacitat auditiva.

a) Suport a l'accessibilitat, d'acord amb el que estableix l'article 28.

b) Programes d'autodirecció, d'acord amb el que estableix l'article 29.

c) Orientació i formació, d'acord amb el que estableix l'article 30.

d) Ocupació i treball, d'acord amb el que estableix l'article 31.

e) Atenció a la salut, d'acord amb el que estableix l'article 32.

f) Atenció psicològica, d'acord amb el que estableix l'article 33.

g) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

h) Comunicació, d'acord amb el que estableix l'article 38.

i) Habilitats socials, d'acord amb el que estableix l'article 39.

j) Vida en la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

k) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

l) Atenció a famílies, d'acord amb el que estableix l'article 42.

Discapacitat física.

a) Activitats de la vida diària, d'acord amb el que estableix l'article 27.

b) Suport a l'accessibilitat, d'acord amb el que estableix l'article 28.

c) Programes d'autodirecció, d'acord amb el que estableix l'article 29.

d) Orientació i formació, d'acord amb el que estableix l'article 30.

e) Ocupació i treball, d'acord amb el que estableix l'article 31.

f) Atenció a la salut, d'acord amb el que estableix l'article 32.

g) Atenció psicològica, d'acord amb el que estableix l'article 33.

h) Estimulació cognitiva, d'acord amb el que estableix l'article 34.

i) Fisioteràpia, d'acord amb el que estableix l'article 35.

j) Activitats de benestar, d'acord amb el que estableix l'article 36.

k) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

l) Comunicació, d'acord amb el que estableix l'article 38.

m) Habilitats socials, d'acord amb el que estableix l'article 39.

n) Vida en la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

o) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

p) Atenció a famílies, d'acord amb el que estableix l'article 42.

Discapacitat psíquica associada a un trastorn mental.

a) Activitats de la vida diària, d'acord amb el que estableix l'article 27.

b) Programes d'autodirecció, d'acord amb el que estableix l'article 29.

c) Orientació i formació, d'acord amb el que estableix l'article 30.

d) Ocupació i treball, d'acord amb el que estableix l'article 31.

e) Atenció psicològica, d'acord amb el que estableix l'article 33.

f) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

g) Habilitats socials, d'acord amb el que estableix l'article 39.

h) Vida en la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

i) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

j) Atenció a famílies, d'acord amb el que estableix l'article 42.

Discapacitat intel·lectual i/o del desenvolupament.

a) Activitats de la vida diària, d'acord amb el que estableix l'article 27.

b) Suport a l'accessibilitat, d'acord amb el que estableix l'article 28.

c) Programes d'autodirecció, d'acord amb el que estableix l'article 29.

f) Atenció a la salut, d'acord amb el que estableix l'article 32.

g) Atenció psicològica, d'acord amb el que estableix l'article 33.

h) Estimulació cognitiva, d'acord amb el que estableix l'article 34.

i) Fisioteràpia, d'acord amb el que estableix l'article 35.

j) Activitats de benestar, d'acord amb el que estableix l'article 36.

k) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

l) Comunicació, d'acord amb el que estableix l'article 38.

m) Habilitats socials, d'acord amb el que estableix l'article 39.

n) Vida en la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

o) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

p) Atenció a famílies, d'acord amb el que estableix l'article 42.

6. Ràtios de personal. Per cada 100 persones usuàries:

Discapacitat auditiva.

a) Personal tècnic titulat:

12

b) Personal serveis generals i administració:

1

Discapacitat física.

a) Personal tècnic de suport:

2

b) Personal tècnic titulat:

10

c) Personal serveis generals i administració:

1

Discapacitat psíquica associada a un trastorn mental.

a) Personal tècnic de suport:

2

b) Personal tècnic titulat:

10

c) Personal serveis generals i administració:

1

Discapacitat intel·lectual i/o del desenvolupament.

a) Personal tècnic de suport:

2

b) Personal tècnic titulat:

10

c) Personal serveis generals i administració:

1

7. Perfil professional:

a) Personal tècnic de suport: Atenció sociosanitària a persones en el domicili. Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials. Promoció i intervenció socioeducativa. Educació d'habilitats d'autonomia personal i social. Tècnic en integració social de persones amb discapacitat. Tècnic en atenció a persones en situació de dependència. Tècnic en cures auxiliars d'infermeria. Auxiliar tècnic educatiu. Altres titulacions del catàleg de formació professional de les branques sanitàries, socials o comunitàries, o certificats professionals de grau II o III de les branques sanitàries, comunitàries, socials o d'atenció a persones dependents.

b) Personal tècnic titulats: Treball social. Educació social. Psicologia / Psicologia general sanitària. Pedagogia. Medicina. Infermeria. Fisioteràpia. Magisteri en audició i llenguatge. Logopèdia. Teràpia ocupacional. Altres titulacions afins.

Article 61 Servei d'habilitació i teràpia ocupacional

1. Definició: servei per a persones amb discapacitat física i/o pluridiscapacitats que presta suports formatius i terapèutics amb l'objectiu d'aconseguir-ne la màxima autonomia i inclusió sociolaboral. Inclou activitats de teràpia ocupacional i d'entrenament en habilitats d'autonomia per a la vida diària, així com d'orientació, formació i requalificació per a la inserció sociolaboral. Està especialment dirigit a les persones que requereixen una requalificació per retornar al mercat laboral, per la qual cosa té una durada determinada: fins assolir els objectius individuals. També es dirigeix a persones en situació estable, pel que fa a la seva discapacitat, que es poden beneficiar d'una funció terapèutica i de manteniment d'habilitats.

2. Calendari i horari: 220 dies a l'any en horari diürn, adaptable segons les necessitats de cada persona. 25 hores setmanals de servei.

3. Persones destinatàries. Se'n diferencien dos perfils:

a) Persones amb discapacitat física majors de 16 anys, a partir del 33% de discapacitat i possibilitats de reincorporar-se al mercat laboral mitjançant suports formatius en una activitat professional. Es denomina perfil habilitació.

b) Persones amb discapacitat física, majors de 16 anys, a partir del 65% de discapacitat, que per les seves limitacions no tenen possibilitats de millorar la inserció laboral. Es denomina perfil terapèutic.

4. Condicions materials:

a) Recepció i zona d'administració i direcció.

b) Despatxos per als professionals, adequats per fer-hi sessions amb les persones usuàries i els seus familiars, amb l'equipament d'atenció psicològica adequat (proves d'avaluació, material didàctic i de rehabilitació, estimulació o teràpia).

c) Sales per fer-hi activitats, amb una superfície mínima de 4 m² per persona usuària. Com a mínim s'hi han de delimitar les zones següents:

 

1) Zona de formació amb autorització adequada a l'activitat professional.

2) Zona d'aprenentatge, teràpia i activitats de benestar.

 

d) Un bany adaptat, amb inodor i lavabo, per a cada 15 places o persones usuàries que cohabiten simultàniament a la instal·lació. Com a mínim 1 bany ha de tenir dutxa adaptada.

5. Prestacions que s'hi han d'incloure, en funció de les necessitats de cada persona:

a) Programes d'autodirecció, d'acord amb el que estableix l'article 29.

b) Orientació i formació, d'acord amb el que estableix l'article 30.

c) Ocupació i treball, d'acord amb el que estableix l'article 31.

d) Activitats de benestar, d'acord amb el que estableix l'article 36.

e) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

f) Habilitats socials, d'acord amb el que estableix l'article 39.

g) Vida en la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

h) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

i) Atenció a famílies, d'acord amb el que estableix l'article 42.

6. Ràtios de personal. Per cada 100 persones usuàries:

a) Personal tècnic de suport:

8

b) Personal tècnic titulat:

3

c) Personal serveis generals i administració:

3

7. Perfil professional:

a) Personal tècnic de suport: Promoció i intervenció socioeducativa. Educació d'habilitats d'autonomia personal i social. Docència de la formació per a l'ocupació. Inserció laboral de persones amb discapacitat. Tècnic en integració social de persones amb discapacitat. Tècnic en atenció a persones en situació de dependència. Altres titulacions del catàleg de formació professional de les branques sanitàries, socials o comunitàries, o certificats professionals de grau II o III de les branques sanitàries, comunitàries, socials o d'atenció a persones dependents.

b) Personal tècnic titulat: Treball social. Educació social. Psicologia. Pedagogia. Teràpia ocupacional. Altres titulacions afins.

Article 62 Servei d'assistència personal

1. Definició: servei que presta suport a la persona amb discapacitat mitjançant la figura de l'assistent personal per dur a terme les activitats que no pot fer de forma autònoma a causa de les seves limitacions funcionals. Aquesta prestació li permet fer les tasques de la vida diària en condicions d'igualtat d'oportunitats. El servei es contracta per unes hores diàries i unes tasques concretes: ajudes a la mobilitat i transport, la comunicació i les tasques de la vida diària, entre d'altres.

2. Calendari i horari: 365 dies a qualsevol hora, segons les necessitats i condicions contractades.

3. Persones destinatàries: persones amb discapacitat física a partir del 65%, amb situació de dependència reconeguda i amb capacitat de contractar i gestionar els suports per fer una vida independent.

4. Condicions materials: aquest servei no requereix instal·lacions.

5. Prestacions que s'hi han d'incloure, en funció de les necessitats de cada persona:

a) Activitats de la vida diària, d'acord amb el que estableix l'article 27.

b) Suport a l'accessibilitat, d'acord amb el que estableix l'article 28.

c) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

d) Vida a la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

e) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

6. Ràtios de personal. Per cada persona atesa, 1 tècnic de suport.

7. Perfil professional: Atenció sociosanitària a persones en el domicili. Promoció i intervenció socioeducativa. Educació d'habilitats d'autonomia personal i social. Mediació comunitària. Dinamització comunitària. Tècnic en integració social de persones amb discapacitat. Tècnic en atenció a persones en situació de dependència. Altres titulacions oficials per a la prestació del servei d'assistència personal.

Article 63 Servei de funció tutelar

1. Definició: servei dirigit a persones amb discapacitat amb la capacitat jurídica modificada, que té per objecte vetllar per la persona tutelada amb la finalitat de fer tot el que sigui necessari per al seu benestar i desenvolupament integral. L'entitat que du a terme l'activitat de suport a la funció tutelar representa la persona tutelada i n'administra els béns, d'acord amb l'encàrrec fet per l'autoritat judicial competent. És un servei substitutori de la funció que farien els familiars / tutors/es.

2. Calendari i horari: seguiment mitjà de 3 hores mensuals per persona usuària. Urgències 24 hores, 365 dies.

3. Persones destinatàries: persones amb discapacitat i amb la capacitat jurídica modificada que han estat sotmeses a règim de tutela o curatela per una fundació tutelar per resolució judicial.

4. Condicions materials: despatxos per als professionals, adequats per fer-hi reunions amb les persones usuàries i els seus familiars.

5. Prestacions que s'hi han d'incloure, en funció de les necessitats de cada persona:

a) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

b) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

6. Ràtios de personal. Per cada 100 persones usuàries:

a) Personal tècnic titulat:

2

b) Personal serveis generals i administració:

0,5

7. Perfil professional: Treball social. Educació social. Psicologia. Pedagogia. Dret. Altres titulacions afins.

 

Secció 3 ª Serveis d'estades diürnes

Article 64 Servei de centre de dia

1. Definició: servei que ofereix durant el període diürn una atenció integral per a les persones amb discapacitat i amb necessitats de suport extens i generalitzat. En funció de les necessitats de cada persona i el tipus de discapacitat (física o intel·lectual i del desenvolupament) ofereix suport directe a activitats de la vida diària, comunicació, benestar físic i salut, benestar emocional, desenvolupament personal, relacions socials i afectives, inclusió i participació social, oci, drets i qualsevol altre aspecte que afecti a la qualitat de vida de la persona. L'objectiu del servei és millorar o mantenir el grau més alt possible d'autonomia i benestar, prevenint situacions de major dependència, potenciant la inclusió i donant suport a les famílies. Determinades prestacions especialitzades (per exemple, atenció a la salut, fisioteràpia,...) es poden desenvolupar tant en el propi centre com en recursos de la comunitat o en altres centres de serveis socials sempre i quan siguin adequades per a la persona i no li suposin cap cost addicional. Les activitats d'oci, vida a la comunitat, vincles i qualsevol altre de caire social es desenvoluparan preferentment en entorns normalitzats de la comunitat promovent al màxim la participació ciutadana i prevenint la institucionalització.

2. Calendari i horari: 220 dies a l'any. Excepcionalment, en funció de les necessitats sociofamiliars, es pot ampliar fins a 240 dies a l'any. 40 hores setmanals de servei en jornada completa. Possibilitat de rebre el servei a jornada parcial.

3. Persones destinatàries: persones amb discapacitat majors de 16 anys, o menors en casos excepcionals, a partir del 65% de discapacitat i amb necessitats de suport extens o generalitzat, o bé amb menys del 65% però amb necessitats excepcionals de suport per alteracions greus del comportament.

4. Condicions materials:

a) Recepció i zona d'administració i direcció.

b) Despatxos per als professionals, adequats per fer-hi sessions amb les persones usuàries i els seus familiars, amb l'equipament d'atenció psicològica adequat (proves d'avaluació, material didàctic i de rehabilitació, estimulació o teràpia).

c) Espais per fer-hi activitats, amb una superfície mínima de 3 m² per persona usuària. En aquesta superfície s'hi han de delimitar, com a mínim, les zones següents:

 

1) Zona d'aprenentatge i teràpia, amb equipament informàtic i audiovisual.

2) Zona de benestar, amb mobiliari de descans i oci.

 

d) Si la capacitat del centre és igual o superior a 25 places, ha de tenir:

 

1) una sala de cures amb un espai de 10 m², com a mínim, amb presa d'aigua calenta i freda, farmaciola amb medicació, material de cures elemental tancat amb clau i una llitera per a exploració.

2) un espai de fisioteràpia amb, com a mínim, 4 m² d'ús simultani per persona usuària, equipat amb els aparells adequats, lliteres, etc., i amb bones condicions d'il·luminació i ventilació.

 

e) Menjador amb una superfície mínima de 2 m² per persona usuària. Si el servei de menjador és contractat, s'ha de disposar d'un petit office per preparar-hi i servir els menjars, amb gelera, pica i armaris per a les vaixelles i els utensilis de cuina. Si es cuina al centre, s'ha de disposar d'una cuina equipada i que compleixi els requisits de la legislació vigent. Es poden fer dos torns de menjador. L'espai destinat a menjador pot tenir altres usos compatibles (descans o benestar, aprenentatge i teràpia, o ambdós alhora) fora dels horaris de menjador.

f) Un bany adaptat amb inodor i lavabo per a cada 15 places o persones usuàries que cohabiten simultàniament a la instal·lació. Com a mínim 1 bany ha de tenir dutxa adaptada.

g) Totes les dependències han de complir la legislació vigent en matèria d'accessibilitat i estar dotades de senyalitzacions i símbols ben visibles per facilitar l'orientació i comprensió de les persones amb limitacions sensorials o cognitives.

 

5. Prestacions que s'hi han d'incloure:

​​​​​​​

a) Activitats de la vida diària, d'acord amb el que estableix l'article 27.

b) Suport a l'accessibilitat, d'acord amb el que estableix l'article 28.

c) Programes d'autodirecció, d'acord amb el que estableix l'article 29.

d) Atenció a la salut, d'acord amb el que estableix l'article 32.

e) Atenció psicològica, d'acord amb el que estableix l'article 33.

f) Estimulació cognitiva, d'acord amb el que estableix l'article 34.

g) Fisioteràpia, d'acord amb el que estableix l'article 35.

h) Activitats de benestar, d'acord amb el que estableix l'article 36.

i) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

j) Comunicació, d'acord amb el que estableix l'article 38.

k) Habilitats socials, d'acord amb el que estableix l'article 39.

l) Vida en la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

m) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

n) Atenció a famílies, d'acord amb el que estableix l'article 42.

o) Menjador, d'acord amb el que estableix l'article 43.

p) Transport, d'acord amb el que estableix l'article 45.

6. Ràtios de personal. Per cada 100 persones usuàries a jornada completa):

Discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

a) Personal tècnic de suport:

19

b) Personal tècnic titulat:

9

c) Personal serveis generals i administració:

2

Discapacitat física.

a) Personal tècnic de suport:

15

b) Personal tècnic titulat:

13

c) Personal serveis generals i administració:

2

7. Perfil professional:

a) Personal tècnic de suport: Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials. Promoció i intervenció socioeducativa. Educació d'habilitats d'autonomia personal i social. Atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials en centres educatius. Mediació entre la persona sordcega i la comunitat. Dinamització comunitària. Tècnic en integració social de persones amb discapacitat. Tècnic en atenció a persones en situació de dependència. Tècnic en cures auxiliars d'infermeria. Altres titulacions del catàleg de formació professional de les branques sanitàries, socials o comunitàries, o certificats professionals de grau II o III de les branques sanitàries, comunitàries, socials o d'atenció a persones dependents.

b) Personal tècnic titulats: Treball social. Educació social. Psicologia / Psicologia general sanitària. Pedagogia. Medicina. Neuropsicologia. Infermeria. Fisioteràpia. Psicomotricitat. Magisteri. Logopèdia. Teràpia ocupacional. Altres titulacions adequades al tipus de prestació.

8. Complement per necessitats excepcionals de suport.

En determinats casos, i amb la valoració i el dictamen previs de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, es pot establir una dotació complementària de personal per atendre persones amb necessitats excepcionals de suport. Aquest complement suposarà, com a màxim, una dotació de 0,25 tècnic de suport complementari afegit a la dotació del servei i es pot revisar periòdicament.

Article 65 Servei ocupacional

1. Definició: servei que presta suports a la persona amb discapacitat amb l'objectiu d'aconseguir-ne el màxim desenvolupament personal i inclusió social mitjançant activitats terapèutiques ocupacionals o de benestar, d'aprenentatge per a l'autonomia i d'inserció sociolaboral. El pes d'un tipus d'activitats o d'un altre ve determinat per la valoració de les necessitats de suport de cada persona, la seva edat, les motivacions i les necessitats personals. Una de les finalitats del servei és, sempre que sigui possible, facilitar la capacitació i preparació per accedir al treball, així com mantenir-ne i millorar-ne l'ocupació mitjançant el servei d'ajustament personal i social o de treball amb suport, afavorint la inserció dins el mercat laboral ordinari sempre que sigui possible. Per això, el servei ocupacional s'ha d'adaptar a les circumstàncies de la persona i del mercat laboral, i ha de donar suport a les persones que no han aconseguit una adaptació laboral satisfactòria o que necessiten més suport per deteriorament o risc d'exclusió. El servei es pot prestar en activitats i entorns de la comunitat per afavorir la inclusió i participació social, però sempre fora del domicili de la persona.

2. Calendari i horari: 220 dies a l'any. 40 hores setmanals de servei en jornada completa. Possibilitat de rebre el servei a jornada parcial. Possibilitat de complementar o substituir altres serveis de formació o suport a la inserció laboral: treball amb suport o ajustament personal i social en centre especial de treball.

3. Persones destinatàries:

a) Persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, majors de 16 anys o menors en casos excepcionals, a partir del 33% de discapacitat.

b) Persones amb discapacitat psíquica associada a un trastorn mental, majors de 18 anys, a partir del 33% de discapacitat.

4. Condicions materials:

a) Recepció i zona d'administració i direcció.

b) Despatxos per als professionals, adequats per fer-hi sessions amb les persones usuàries i els seus familiars, amb l'equipament d'atenció psicològica adequat (proves d'avaluació, material didàctic i de rehabilitació, estimulació o teràpia).

c) Espais per fer-hi activitats, amb una superfície mínima de 3 m² per persona usuària que cohabiti simultàniament a la instal·lació. Al cas de persones usuàries amb grau d'ocupació d'1/3 no seria exigible aquesta superfície mínima.

d) El servei es pot prestar en instal·lacions que tinguin, a més, usos formatius i laborals, i es poden compartir aquests espais.

En aquesta superfície s'hi han de delimitar, com a mínim, les zones següents:

1) Zona d'ocupació i teràpia ocupacional, amb l'equipament que correspongui per a les diferents activitats que s'hi desenvolupin.

2) Zona d'aprenentatge, amb equipament informàtic i audiovisual.

3) Zona de benestar, amb mobiliari de descans i oci.

4) Opcionalment, s'hi pot incloure una zona de formació professional, vinculada a un certificat de professionalitat o especialitat formativa, amb l'autorització i l'equipament adequat a l'activitat professional i que compleixi amb la normativa aplicable a centres formatius.

 

e) Menjador amb una superfície mínima de 2 m² per persona usuària. Si el servei de menjador és contractat, s'ha de disposar d'un petit office per preparar-hi i servir els menjars, amb gelera, pica i armaris per a les vaixelles i els utensilis de cuina. Si es cuina al centre, s'ha de disposar de cuina equipada i que compleixi els requisits de la legislació vigent. Es poden fer dos torns de menjador. L'espai destinat a menjador pot tenir altres usos compatibles (descans o benestar, aprenentatge i teràpia, o ambdós alhora) fora dels horaris de menjador. Aquest espai no és necessari si el centre no inclou el servei de menjador.

f) Un bany amb inodor i lavabo, per a cada 15 places o persones usuàries que cohabiten simultàniament a la instal·lació. Com a mínim, un dels banys ha d'esser adaptat, computant-se aquest bany en el total.

g) Els centres han de cumplir la legislació vigent en matèria d'accessibilitat i estar dotades de senyalitzacions i símbols ben visibles per facilitar l'orientació i comprensió de les persones amb limitacions sensorials o cognitives.

5. Prestacions que s'hi han d'incloure:

a) Programes d'autodirecció, d'acord amb el que estableix l'article 29.

b) Orientació i formació, d'acord amb el que estableix l'article 30.

c) Ocupació i treball, d'acord amb el que estableix l'article 31.

d) Atenció psicològica, d'acord amb el que estableix l'article 33.

e) Activitats de benestar, d'acord amb el que estableix l'article 36.

f) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

g) Comunicació, d'acord amb el que estableix l'article 38.

h) Habilitats socials, d'acord amb el que estableix l'article 39.

i) Vida a la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

j) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

k) Atenció a famílies, d'acord amb el que estableix l'article 42.

l) Menjador, d'acord amb el que estableix l'article 43. Opcional

m) Transport, d'acord amb el que estableix l'article 45. Opcional.

 

​​​​​​​6. Ràtios de personal. Per cada 100 persones usuàries a jornada completa:

Discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

a) Personal tècnic de suport:

12

b) Personal tècnic titulat:

4

c) Personal serveis generals i administració:

5

Discapacitat psíquica associada a un trastorn mental.

a) Personal tècnic de suport:

12

b) Personal tècnic titulat:

2

c) Personal serveis generals i administració:

5

7. Perfil professional:

a) Personal tècnic de suport: Promoció i intervenció socioeducativa. Educació d'habilitats d'autonomia personal i social. Docència de la formació per a l'ocupació. Inserció laboral de persones amb discapacitat. Tècnic en integració social de persones amb discapacitat. Altres titulacions del catàleg de formació professional de les branques sanitàries, socials o comunitàries, o certificats professionals de grau II o III de les branques sanitàries, comunitàries, socials o d'atenció a persones dependents. Altres titulacions professionals específiques de les activitats formatiu-laborals.

b) Personal tècnic titulats: Treball social. Educació social. Psicologia / Psicologia general sanitària. Pedagogia. Medicina. Infermeria. Fisioteràpia. Psicomotricitat. Magisteri. Logopèdia. Teràpia ocupacional. Altres titulacions afins a les anteriors i altres titulacions adequades al tipus d'activitat d'ocupació i formació.

8. Complement per necessitats excepcionals de suport.

En determinats casos, i amb la valoració i el dictamen previs de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, es pot establir una dotació complementària de personal per atendre persones amb necessitats excepcionals de suport. Aquest complement suposarà, com a màxim, una dotació de 0,25 tècnic de suport complementari afegit a la dotació del servei i es pot revisar periòdicament.

Article 66 Servei sociocultural i d'oci

1. Definició: servei que proporciona els suports necessaris perquè les persones amb discapacitat de qualsevol edat puguin gaudir del seu temps de lleure de la forma més autònoma possible, fomentant-ne alhora la inclusió, la participació ciutadana, el benestar i els vincles. Es presta preferentment en la comunitat, als recursos, a les activitats i els entorns ordinaris, amb un model d'oci inclusiu. Pot incloure un servei d'orientació i intermediació amb recursos d'oci de la comunitat. Cada persona ha de poder triar les activitats que vol fer.

2. Calendari i horari: el servei es presta per hores i dies, de dilluns a dissabte, i en períodes vacacionals.

3. Persones destinatàries: persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament de qualsevol edat. S'estableixen dues modalitats en funció del nivell d'intensitat de suports:

a) Servei sociocultural i d'oci de baixa intensitat, per a persones amb discapacitat entre el 33% i el 64% i necessitats de suport intermitent o limitat.

b) Servei sociocultural i d'oci d'alta intensitat, per a persones amb discapacitat a partir del 65% i necessitats de suport extens o generalitzat.

4. Condicions materials: no calen instal·lacions, ja que es presta sobretot en la comunitat. En cas que el servei tingui instal·lacions pròpies, han de complir els requisits materials comuns, d'acord amb el que estableixen els articles 13 a 19.

5. Prestacions que s'hi han d'incloure, en funció de les necessitats de cada persona:

a) Activitats de benestar, d'acord amb el que estableix l'article 36.

b) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

c) Vida a la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

d) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

e) Atenció a famílies.

 

​​​​​​​6. Ràtios de personal. Per cada 100 persones usuàries:

Baixa intensitat.

a) Personal tècnic de suport:

2

b) Personal tècnic titulat:

0,25

Alta intensitat.

a) Personal tècnic de suport:

6

b) Personal tècnic titulat:

0,25

7. Perfil professional:

a) Personal tècnic de suport: Promoció i intervenció socioeducativa. Mediació comunitària. Dinamització comunitària. Tècnic en integració social de persones amb discapacitat. Tècnic en animació sociocultural. Altres titulacions del catàleg de formació professional de les branques sanitàries, socials o comunitàries, o certificats professionals de grau II o III de les branques sanitàries, comunitàries, socials o d'atenció a persones dependents.

b) Personal tècnic titulats: Treball social. Educació social. Psicologia. Pedagogia. Infermeria. Fisioteràpia. Psicomotricitat. Teràpia ocupacional. Humanitats. Altres titulacions afins.

 

Secció 4a Serveis residencials i de suport a l'habitatge

Article 67 Servei de residència

1. Definició: servei que es converteix en el domicili de la persona amb discapacitat, ofereix allotjament i atenció integral per a persones amb necessitats de suport extens o generalitzat en la majoria d'activitats de la vida diària. L'objectiu del servei és millorar-ne o mantenir-ne el grau més alt possible d'autonomia, benestar i inclusió en la comunitat.

2. Calendari i horari: 365 dies a l'any. Dilluns a divendres, de 17.00 a 9.00 h. Dissabtes, diumenges, festius i períodes vacacionals 24 h.

3. Persones destinatàries: persones amb discapacitat majors de 16 anys i menors sotmesos a mesures jurídiques de protecció, o altres menors en casos excepcionals, a partir del 65% de discapacitat i necessitats de suport extens o generalitzat, o bé amb menys del 65% però amb necessitats excepcionals de suport per alteracions greus del comportament.

4. Condicions materials:

a) El servei residencial s'ha d'emplaçar preferentment en un entorn urbà, amb transport públic proper i accessible.

b) Les unitats de convivència han de ser, com a màxim, de fins a 10 persones residents i en cap cas un mateix centre pot atendre més de 40 persones.

c) Vestíbul de recepció i espera, i zona d'administració i direcció.

d) Espais d'us comú amb una superfície global mínima de 3 m² per persona usuària, es poden destinar a zona d'oci, mitjans audiovisuals i d'entreteniment i altres usos relacionats amb el descans i el benestar personal.

e) Menjador amb una superfície mínima de 2 m² per persona usuària. Si el servei de menjador és contractat, s'ha de disposar d'un petit office per preparar-hi i servir els menjars, amb gelera, pica i armaris per a les vaixelles i els utensilis de cuina. Si es cuina al centre, s'ha de disposar de cuina equipada i que compleixi els requisits de la legislació vigent. L'espai destinat a menjador pot tenir altres usos compatibles per al descans o benestar, fora dels horaris de menjador.

f) Dormitoris, poden ser individuals o dobles, si bé als centres de nova creació com a mínim el 50% de la capacitat total del centre ha de ser d'ús individual. Les habitacions individuals han de tenir un mínim de 10 m2 i les dobles de 16 m2 de superfície útil (sense comptar banys), amb il·luminació natural i directe a l'exterior. Les finestres han d'estar dotades d'elements que impedeixin l'entrada de la llum, i han de garantir la seguretat en l'obertura i el tancament. L'accés a les habitacions s'ha de fer des d'un espai de circulació general, sense travessar dormitoris ni altres locals. Les portes han de permetre l'obertura en tot moment i d'ambdós costats. Cada resident ha de disposar, a la seva habitació, i per a ús propi, de:

 

1) Llit i matalàs de dimensions mínimes 0,90 x 1,90 m. Si l'estat físic de la persona usuària ho requereix, ha de ser articulat i dotat de barreres laterals per prevenir les caigudes, ha de complir les mesures necessàries per prevenir úlceres per pressió.

2) Armari d'ús personal que es pugui tancar amb clau per a la roba i estris personals.

3) Cadira i/o tauleta de nit. Si no hi ha tauleta, hi ha d'haver un calaix, que es pugui tancar amb clau, a on la persona pugui guardar els seus objectes personals.

4) Quan les condicions de les persones usuàries ho permeten, han de tenir una taula fàcil d'usar per a persones amb cadires de rodes i una cadira. Quan els residents ho necessitin, han de tenir una butaca gerontològica.

5) Endoll, preinstal·lació de televisió, sistema de cridada d'urgència i sistema d'il·luminació independent.

 

g) Les superfícies mínimes per persona en zones d'ús comú podran distribuir-se en zones d'ús individual, és a dir, ampliant els m2 de superfície en les dependències d'ús exclusiu de cada persona resident, sempre i quan aquestes zones d'ús individual siguin adequades per a les finalitats d'oci i descans, o bé de menjador.

h) Banys. Sempre que sigui possible, les habitacions han de tenir un bany individual. Com a mínim, hi ha d'haver un bany amb dutxa per a cada 4 residents (com a mínim hi haurà un bany adaptat complet quan ho requereixin les característiques de les persones usuàries). A més, per cada 10 residents s'ha de comptar amb una dutxa dimensionada per permetre l'ús de lliteres i grues.

i) Si els banys són compartits, l'accés s'ha de fer des d'un espai de circulació general sense travessar dormitoris ni altres locals.

j) Infermeria i sala de cures. Si la capacitat del centre és igual o superior a 25 places, ha de tenir una sala de cures amb un espai, com a mínim, de 10 m² amb presa d'aigua calenta i freda, farmaciola amb medicació, material de cures elemental tancat amb clau i una llitera per a exploració.

k) Bugaderia amb rentadora i assecadora. S'han d'emprar contenidors diferenciats per a la roba neta i bruta. Aquesta darrera sempre s'ha de transportar en contenidors tancats. Magatzem per als productes de neteja, tancat amb clau.

l) Eliminació de residus. Espai d'ús exclusiu per aquesta finalitat. En cap cas l'evacuació de residus es pot fer a través de l'àrea residencial o d'atenció especialitzada. El transport del fems a través del centre s'ha de fer amb contenidors tancats i senyalitzats adequadament, i han d'estar tancats mentre estiguin emmagatzemats.

m) Totes les dependències han de complir la legislació vigent en matèria d'accessibilitat i estar dotades de senyalitzacions i símbols ben visibles per facilitar l'orientació i comprensió de les persones amb limitacions sensorials o cognitives.

n) Si el servei de residència està distribuït en diverses plantes hi ha d'haver almenys un ascensor que comuniqui totes les plantes de l'edifici.

5. Prestacions que s'hi han d'incloure:

a) Cures bàsiques i mesures de protecció. A més del que estableix l'article 25, s'hi han de poder fer cures d'infermeria, com preparar i administrar els medicaments, cures, sondes, etc. En tots els centres en què es facin cures a les persones usuàries s'ha de garantir una esterilització adequada de l'instrumental higiènic i sanitari.

b) Activitats de la vida diària, d'acord amb el que estableix l'article 27.

c) Suport a l'accessibilitat, d'acord amb el que estableix l'article 28.

d) Programes d'autodirecció, d'acord amb el que estableix l'article 29.

e) Atenció a la salut, d'acord amb el que estableix l'article 32.

f) Activitats de benestar, d'acord amb el que estableix l'article 36.

g) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

h) Comunicació, d'acord amb el que estableix l'article 38.

i) Habilitats socials, d'acord amb el que estableix l'article 39.

j) Vida a la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

k) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

l) Atenció a famílies, d'acord amb el que estableix l'article 42.

m) Manutenció. A més del que estableix l'article 43, hi ha d'haver, de dilluns a divendres, dos menjars, berenar al matí i sopar, i quatre menjars els caps de setmana i festius. Els menjars s'han de servir en el menjador, llevat que, per malaltia de les persones usuàries i a criteri del facultatiu corresponent, s'hagin de subministrar a l'habitació. Els menjars i els plats cuinats han d'arribar amb la temperatura adequada a les persones destinatàries al moment del seu consum.

n) Allotjament, d'acord amb el que estableix l'article 44.

o) Respir. Es pot oferir de forma complementària un servei d'estades temporals o respir sempre que es disposi de places lliures per aquesta finalitat.

A més, el servei s'haurà de coordinar amb els altres serveis que rep la persona, així com amb els familiars i els recursos de la comunitat, per a la implantació de les pautes que siguin necessàries en qualsevol altra àrea d'intervenció.

6. Ràtios de personal. Per cada 100 persones usuàries:

Discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

a) Personal tècnic de suport:

44

b) Personal tècnic titulat:

9.5

c) Personal serveis generals i administració:

9.5

Discapacitat física.

a) Personal tècnic de suport:

44

b) Personal tècnic titulat:

13

c) Personal serveis generals i administració:

7

7. Perfil professional:

a) Personal tècnic de suport: Atenció sociosanitària a persones en el domicili. Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials. Promoció i intervenció socioeducativa. Educació d'habilitats d'autonomia personal i social. Tècnic en integració social de persones amb discapacitat. Tècnic en atenció a persones en situació de dependència. Tècnic en cures auxiliars d'infermeria. Altres titulacions del catàleg de formació professional de les branques sanitàries, socials o comunitàries, o certificats professionals de grau II o III de les branques sanitàries, comunitàries, socials o d'atenció a persones dependents.

b) Personal tècnic titulats: Treball social. Educació social. Psicologia. Pedagogia. Medicina. Infermeria. Fisioteràpia. Psicomotricitat. Magisteri. Logopèdia. Teràpia ocupacional. Altres titulacions afins.

c) El tècnic que assumeixi funcions de coordinació o direcció, a més, ha de tenir formació de postgrau en l'àmbit d'atenció a la dependència, discapacitat o direcció de serveis socials, amb una durada mínima de 200 hores (diploma, especialista, expert o màster).

8. Complement per necessitats excepcionals de suport

En determinats casos, i amb la valoració i el dictamen previs de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, es pot establir una dotació complementària de personal per atendre persones amb necessitats excepcionals de suport. Aquest complement suposarà, com a màxim, una dotació de 0,25 tècnic de suport complementari afegit a la dotació del servei i es pot revisar periòdicament.

Article 68 Servei d'habitatge supervisat

1. Definició: servei substitutiu de la llar pròpia o familiar. S'organitza en habitatges ordinaris amb una capacitat màxima de 10 persones usuàries. Els habitatges constitueixen el domicili habitual de les persones que l'habiten i hi conviuen persones amb discapacitat que necessiten supervisió i suport en les activitats bàsiques de la vida diària, així com en la comunicació, les relacions, l'autodirecció i l'ús dels recursos de la comunitat. La intensitat dels suports s'adapta a les necessitats de cada persona.

2. Calendari i horari: 365 dies a l'any. Dilluns a divendres, de 17.00 a 9.00 h. Dissabtes, diumenges, festius i períodes vacacionals 24 h.

3. Persones destinatàries. S'estableixen dues modalitats de servei:

a) Habitatge supervisat.

1) Persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament majors de 16 anys i menors sotmesos a mesures jurídiques de protecció, o altres menors en casos excepcionals, a partir del 33% de discapacitat.

2) Persones amb discapacitat psíquica associada a un trastorn mental, majors de 18 anys, a partir del 33% de discapacitat.

3) Persones amb discapacitat física, majors de 16 anys o menors en casos excepcionals, a partir del 65% de discapacitat.

b) Habitatge supervisat d'alta intensitat.

Persones amb discapacitat majors de 16 anys i menors sotmesos a mesures jurídiques de protecció, o altres menors en casos excepcionals, a partir del 65% de discapacitat i necessitats de suport extens o generalitzat.

4. Condicions materials. Els habitatges supervisats han d'estar ubicats en un entorn urbà, suficientment comunicat i d'accés fàcil, que possibiliti a les persones usuàries la inclusió i participació social i l'ús de recursos comunitaris. El disseny ha de ser el mateix que el d'una llar ordinària per a qualsevol ciutadà, i s'han d'organitzar, com a màxim, en unitats de 10 persones. S'ha de procurar una decoració dels espais comuns que doni un ambient càlid, familiar i confortable. Han de comptar amb les instal·lacions següents:

a) Sala d'estar-menjador. Ha de tenir una superfície mínima de 3,5 m2 per persona usuària. Ha d'estar equipada amb el mobiliari d'un habitatge normalitzador i, com a mínim, ha de comptar amb taula gran, cadires, sofàs, butaques i televisor.

b) Cuina. Si bé el servei de cuina pot ser propi o contractat, el habitatges han de comptar amb una cuina, adaptada a les necessitats de les persones usuàries, amb electrodomèstics que funcionin amb energia elèctrica i dotats de mesures de seguretat que en redueixin els riscs al màxim.

c) Bugaderia. L'habitatge ha de comptar amb un espai per una rentadora, una assecadora i espai perquè es pugui eixugar la roba. S'han d'emprar contenidors tancats per a la roba bruta. Magatzem dels productes de neteja, tancat amb clau.

d) Dormitoris:

 

1) Els dormitoris poden ser individuals o dobles, si bé s'ha d'afavorir l'ús individual. Han de tenir una superfície mínima útil de 8 m2 els individuals i 12 m2 els dobles (sense comptar banys).

2) Cada dormitori ha de disposar d'un sistema de ventilació i d'il·luminació directe a l'exterior, complint amb les superfícies mínimes establertes en la normativa vigent en matèria d'habitabilitat, que permetin veure l'exterior des d'una cadira de rodes. Les finestres han d'estar dotades d'elements que impedeixin l'entrada de la llum i han de garantir la seguretat en el sistema d'obertura i tancament.

3) Cada resident ha tenir al seu dormitori i per a ús propi: un llit i un matalàs de, com a mínim, 0,90 x 1,90 m, un armari d'ús personal que es pugui tancar amb clau, de capacitat suficient per a la roba i els estris personals, una estanteria, i una tauleta de nit o moble per guardar amb clau els seus objectes personals.

 

e) Banys. Com a mínim un bany amb lavabo, inodor i dutxa o banyera per a cada 4 persones usuàries. Han de ser adaptats per a persones amb mobilitat reduïda quan ho requereixin les característiques de qualsevol de les persones usuàries o bé s'han de proveir de les adaptacions auxiliars que es requereixin (barres de subjecció al bany, dutxa a ras, cadires de rodes que puguin accedir) per a garantir l'accessibilitat.

5. Prestacions que s'hi han d'incloure:

a) Activitats de la vida diària, d'acord amb el que estableix l'article 27.

b) Suport a l'accessibilitat, d'acord amb el que estableix l'article 28.

c) Programes d'autodirecció, d'acord amb el que estableix l'article 29.

d) Atenció a la salut, d'acord amb el que estableix l'article 32.

e) Activitats de benestar, d'acord amb el que estableix l'article 36.

f) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

g) Vida a la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

h) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

i) Atenció a famílies, d'acord amb el que estableix l'article 42.

j) Menjador. A més del que estableix l'article 43, de dilluns a divendres hi ha d'haver dos menjars, amb berenar al matí i sopar i un servei de quatre menjars els caps de setmana i festius. Els menjars s'han de servir en el menjador llevat que, per malaltia de les persones usuàries i a criteri del facultatiu corresponent, s'hagin de subministrar a l'habitació. Els menjars i els plats cuinats han d'arribar amb la temperatura adequada als persones destinatàries.

k) Allotjament, d'acord amb el que estableix l'article 44.

l) Respir. Es pot oferir de forma complementària un servei d'estades temporals o respir sempre es disposi de places lliures per aquesta finalitat.

A més, el servei s'haurà de coordinar amb els altres serveis que rep la persona, així com amb els familiars i els recursos de la comunitat, per a la implantació de les pautes que siguin necessàries en qualsevol altra àrea d'intervenció.

6. Ràtios de personal. Per cada 10 persones ateses:

Discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

a) Personal tècnic de suport:

5

b) Personal tècnic titulat:

0,25

c) Personal serveis generals i administració:

0,25

Discapacitat psíquica associada a un trastorn mental.

a) Personal tècnic de suport:

5

b) Personal tècnic titulat:

0,25

c) Personal serveis generals i administració:

0,25

Discapacitat física.

a) Personal tècnic de suport:

4

b) Personal tècnic titulat:

0,25

c) Personal serveis generals i administració:

0,25

 

Habitatge supervisat d'alta intensitat.

 

a) Personal tècnic de suport:

5,3

b) Personal tècnic titulat:

0,95

c) Personal serveis generals i administració:

0,95

7. Perfil professional:

a) Personal tècnic de suport: Atenció sociosanitària a persones en el domicili. Promoció i intervenció socioeducativa. Educació d'habilitats d'autonomia personal i social. Tècnic en integració social de persones amb discapacitat. Tècnic en atenció a persones en situació de dependència. Tècnic en cures auxiliars d'infermeria. Altres titulacions del catàleg de formació professional de les branques sanitàries, socials o comunitàries, o certificats professionals de grau II o III de les branques sanitàries, comunitàries, socials o d'atenció a persones dependents.

b) Personal tècnic titulats: Treball social. Educació social. Psicologia. Pedagogia. Medicina. Infermeria. Fisioteràpia. Psicomotricitat. Logopèdia. Teràpia ocupacional. Altres titulacions afins.

c) El tècnic que assumeix funcions de coordinació o direcció, a més, ha de tenir formació de postgrau en l'àmbit d'atenció a la dependència, discapacitat o direcció de serveis socials, amb una durada mínima de 200 hores (diploma, especialista, expert o màster).

8. Complement per necessitats excepcionals de suport

En determinats casos, i amb la valoració i el dictamen previs de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, es pot establir una dotació complementària de personal per atendre persones amb necessitats excepcionals de suport. Aquest complement suposarà, com a màxim, una dotació de 0,25 tècnic de suport complementari afegit a la dotació del servei i es pot revisar periòdicament.

Article 69 Servei de suport a l'habitatge

1. Definició: servei socioeducatiu que ofereix orientació i suport a les persones amb discapacitat que viuen soles, en parella o conviuen amb altres persones amb discapacitat, dependència o problemes greus de salut. Excepcionalment, prèvia valoració d'idoneïtat per part de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, es podrà prestar el servei a un habitatge compartit amb una altra persona sense discapacitat si la persona amb discapacitat en situació d'emancipació no disposa dels suports naturals necessaris. El servei facilita una atenció dinàmica i flexible damunt la vida personal, adaptant-se a les necessitats de la persona al seu moment i context vital. La tinença de l'habitatge correspon a la persona usuària. L'objectiu del servei és afavorir la vida independent mitjançant els suports adequats.

2. Calendari i horari: 365 dies a l'any. Horari flexible i adaptable a les necessitats de la persona. Promig mínim de 6 hores setmanals de servei per persona usuària.

3. Persones destinatàries: el servei es dirigeix a:

a) Persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament majors de 16 anys.

b) Persones amb discapacitat psíquica associada a un trastorn mental. majors de 18 anys.

c) Persones amb discapacitat física, majors de 18 anys, sobrevinguda per dany cerebral o altres limitacions a on sigui necessària una atenció socioeducativa, a més d'assistencial.

S'estableixen dues modalitats de servei:

a) Suport a l'habitatge, per a persones amb discapacitat entre 33% i el 64% i necessitats de suport intermitent o limitat.

b) Suport a l'habitatge d'alta intensitat, per a persones amb discapacitat a partir del 65% i necessitats de suport extens o generalitzat.

4. Condicions materials: el servei es presta en els entorns de les persones usuàries, tant en la comunitat com en el domicili. Per tant, no calen instal·lacions per a l'atenció directa. No obstant això, l'entitat prestatària ha de disposar, com a mínim, de sales per als professionals.

5. Prestacions que s'hi han d'incloure:

a) Activitats de la vida diària, d'acord amb el que estableix l'article 27.

b) Suport a l'accessibilitat, d'acord amb el que estableix l'article 28.

c) Programes d'autodirecció, d'acord amb el que estableix l'article 29.

d) Atenció social, d'acord amb el que estableix l'article 37.

e) Vida a la comunitat, d'acord amb el que estableix l'article 40.

f) Vincles, d'acord amb el que estableix l'article 41.

g) Altres serveis i prestacions. Opcionalment, es poden oferir serveis de manutenció, neteja, bugaderia i manteniment.

A més, el servei s'haurà de coordinar amb els altres serveis que rep la persona, així com amb els familiars i els recursos de la comunitat, per a la implantació de les pautes que siguin necessàries en qualsevol altra àrea d'intervenció.

6. Ràtios de personal. Per cada 10 persones ateses:

Suport a l'habitatge.

Personal tècnic titulat:

2,2

Suport a l'habitatge d'alta intensitat.

a) Personal tècnic de suport:

2

b) Personal tècnic titulat:

2,2

7. Perfil professional:

a) Personal tècnic de suport: Atenció sociosanitària a persones en el domicili. Promoció i intervenció socioeducativa. Educació d'habilitats d'autonomia personal i social. Tècnic en integració social de persones amb discapacitat. Tècnic en atenció a persones en situació de dependència. Tècnic en cures auxiliars d'infermeria. Altres titulacions del catàleg de formació professional de les branques sanitàries, socials o comunitàries, o certificats professionals de grau II o III de les branques sanitàries, comunitàries, socials o d'atenció a persones dependents.

b) Personal tècnic titulats: Treball social. Educació social. Psicologia. Pedagogia. Teràpia ocupacional. Altres titulacions afins.

 

TÍTOL IV ACREDITACIÓ

Capítol I Disposicions generals

Article 70 Objecte

Aquest Títol té per objecte regular els requisits que han de complir els serveis socials autoritzats per obtenir l'acreditació de prestació de serveis per a persones amb discapacitat i poder formar part de la xarxa pública de serveis socials per a persones amb discapacitat de Mallorca mitjançant la fórmula de la concertació social.

L'acreditació de prestació de serveis correspon a un servei prestat per una entitat. Una vegada acreditat un servei, l'acreditació afecta a tots els centres de serveis socials inclosos en el servei acreditat.

El procediment administratiu per acreditar els serveis, els efectes, la renúncia la suspensió i la revocació de l'acreditació són el mateixos que s'estipulen amb caràcter general per a tots els serveis de serveis socials.

Tots el serveis acreditats s'han de sotmetre a avaluacions periòdiques per part de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials per comprovar que es compleixen els requisits d'acreditació establerts. El procediment d'avaluació i seguiment dels serveis acreditats ha de ser públic i s'ha d'establir reglamentàriament.

Article 71 Concepte

Mitjançant l'acreditació, l'Administració pública garanteix que un servei compleix les condicions materials i els requisits mínims de funcionament per autoritzar la prestació d'un servei i, també, que ofereix un valor afegit de qualitat per a les persones usuàries i les seves famílies, els treballadors/es i la societat. Aquest valor afegit se centra en la qualitat del model d'atenció, la integritat ètica i transparència i una gestió eficient i sostenible.

Article 72 Àmbit d'aplicació

1. Els serveis de titularitat pública, independentment que es gestionin directament o mitjançant una entitat d'iniciativa privada, han d'estar acreditats.

2. Per poder formar part de la xarxa pública de serveis socials per a persones amb discapacitat de Mallorca, els serveis que presten les entitats d'iniciativa privada han d'estar acreditats.

3. Correspon a l'Institut Mallorquí d'Afers Socials acreditar els serveis d'àmbit insular de la cartera de serveis socials per a persones amb discapacitat de Mallorca que conté aquest reglament i els serveis d'àmbit local que s'incloguin en les carteres de serveis socials de cada municipi.

Article 73 Serveis acreditats

1. Els serveis socials de titularitat pública i els de titularitat privada acreditats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials configuren la xarxa pública de serveis socials per a persones amb discapacitat de Mallorca.

2. Per poder concertar places d'aquests serveis amb l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, els serveis han d'haver obtingut l'acreditació administrativa.

 

Capítol II Requisits d'acreditació

Article 74 Tipus de requisits

L'acreditació implica un nivell superior a l'exigible per mantenir l'autorització, respecte als aspectes següents:

1. Qualitat del model d'atenció.

2. Sistema de gestió dels drets.

3. Qualitat de la gestió.

4. Sostenibilitat econòmica.

5. Qualitat de l'ocupació.

Per obtenir l'acreditació, el servei ha de disposar de la documentació requerida en cadascun d'aquest aspectes. No obstant això, el fet de disposar de la documentació no implica el compliment dels requisits d'acreditació, sinó que correspon a l'Institut Mallorquí d'Afers Socials fer-ne una valoració de les evidències de compliment dels requisits d'acreditació i emetre'n la resolució corresponent.

Article 75 Qualitat del model d'atenció

Es requereix la implantació d'un model d'atenció a les persones usuàries que sigui coherent amb els principis rectors, articles 20 a 24, per la qual cosa s'han de disposar dels documents següents (tots, o part, poden ser formularis informàtics):

1. Valoració i acollida:

a) Model d'informe de valoració que inclogui les necessitats, les competències, les preferències i els suports necessaris, així com els aspectes socials i familiars.

b) Model de registre d'acollida i seguiment de la incorporació.

2. Atenció personal:

a) Pla d'atenció personal que inclogui, com a mínim: nom de la persona, professional de referència o tutor/a, serveis utilitzats, objectius per treballar, suports o intervencions i dates del darrer i proper seguiment.

b) Calendari-horari individual d'activitats i registre de participació en les activitats.

c) Registre de la tutorització i el seguiment dut a terme pel personal tècnic de referència i altre personal tècnic del servei amb la persona i els familiars o tutors.

d) Sistema de valoració de la qualitat de vida individual que s'utilitza.

3. Salut i seguretat:

a) Expedient de salut que inclogui: diagnòstic principal, antecedents de malalties greus, al·lèrgies, incompatibilitats, règim d'alimentació, si escau, i prescripció mèdica farmacològica o de cures especialitzades

b) Registre d'urgències, accidents o incidents.

4. Prestació del servei:

Pla o programa d'atenció del servei que inclogui els objectius, els continguts i la metodologia amb què es presta l'atenció especialitzada que s'ofereix a les persones usuàries. Aquest document pot correspondre a una programació general del servei, un manual del servei, un procés documentat o qualsevol altre tipus de document.

5. Satisfacció:

a) Qüestionari de satisfacció amb, com a mínim, ítems referits a la satisfacció amb el tracte del personal, amb les activitats, amb els entorns i amb els companys/es.

b) Model de registre de gestió de suggeriments i queixes de la persona i els familiars.

Article 76 Sistema de gestió dels drets

1. S'ha de disposar d'un comitè d'ètica, o d'un equip per resoldre dubtes i conflictes i per prendre acords en les qüestions que afecten els drets de les persones i les famílies, així com per fer el seguiment de les queixes i incidències. Aquests equips han de ser plurals i representatius dels diversos grups implicats: familiars, professionals i persones usuàries, entre d'altres.

2. S'ha de disposar d'un sistema de mesures per promoure els drets de les persones usuàries mitjançant diverses estratègies: detecció i prevenció de la vulneració dels drets, formació sobre drets, projectes de millora de la implantació dels drets, campanyes de comunicació o aliances amb la comunitat, entre d'altres.

3. S'ha de comptar amb un sistema de participació de les persones usuàries en la millora dels serveis i dels instruments de participació com els equips d'autogestors, equips de projecte o altres sistemes de comunicació i participació. Així mateix, s'han d'implantar sistemes de consulta periòdica a les famílies sobre les opinions i les necessitats mitjançant instruments com els grups focals, les sessions formatives, les enquestes o altres sistemes.

Article 77 Qualitat de la gestió

1. Certificat de qualitat. El sistema de gestió ha de complir els estàndards oficials de qualitat, per la qual cosa cal un certificat de qualitat en vigor emès per un organisme oficial.

2. Compliment legal. A més del compliment legal que exigeixen els requisits d'acreditació, s'ha de complir la Llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal, per la qual cosa s'ha de presentar una avaluació, auditoria o certificació.

3. Gestió d'indicadors de resultat. El centre o servei ha de comptar amb un panell d'indicadors i d'objectius que, com a mínim, ha d'incloure els indicadors següents:

a) Persones usuàries: nombre de persones usuàries ateses per sexe, edat, tipus de discapacitat, percentatge de discapacitat i nivell de dependència. Índex de qualitat de vida de les persones usuàries. Índex de satisfacció de les persones usuàries.

b) Famílies: índex de satisfacció dels familiars.

c) Personal: percentatge de professionals amb contracte indefinit. Mitjana d'hores de formació per professional. Índex de satisfacció dels professionals.

d) Voluntariat: nombre de voluntaris/àries.

El servei pot fixar els objectius per a cadascun d'aquests indicadors. L'Institut Mallorquí d'Afers Socials pot, en qualsevol, moment establir i revisar els indicadors, la metodologia, els estàndards mínims fixats i els períodes per aportar la informació.

Article 78 Sostenibilitat econòmica

Per acreditar la solvència i sostenibilitat en la gestió econòmica, s'han de disposar dels documents següents:

1. Pressupost d'ingressos i despeses o pla financer

2. Balanç de situació, compte de resultats i memòria del darrer any.

3. Informe d'auditoria oficial de comptes.

 

Article 79 Qualitat de l'ocupació

1. S'exigirà, almenys, el 70% de contractació indefinida als serveis amb dos o més anys de funcionament i el 50% als que tinguin menys de dos anys.

2. S'ha de disposar d'un informe d'execució del pla de formació contínua. S'ha de complir el que estableix el conveni de referència pel que fa a hores de formació anual per treballador.

3. S'ha de disposar d'una auditoria de riscos laborals, sempre que la normativa sectorial de riscos laborals ho requereixi.

4. S'ha de disposar, si és obligatori, d'un pla d'igualtat, o si es cau, mesures i actuacions en matèria de igualtat. En cas que l'exigència del pla d'igualtat no tengui caràcter preceptiu, serà imprescindible disposar de les corresponents mesures o actuacions que siguin necessàries en cada cas, d'acord amb la normativa aplicable.

Disposició addicional única Autoritzacions o adaptacions de serveis autoritzats amb la normativa anterior

Excepcionalment, l'Institut Mallorquí d'Afers Socials podrà, basant-se en criteris d'interès públic i social que suposa el nou centre o servei així com el centre o servei ja autoritzat amb normativa anterior, autoritzar o adaptar un servei que no compleixi estrictament alguna de les condicions materials previstes sempre que no quedi afectada la seguretat ni afecti greument al compliment dels requisits funcionals comuns del capítol III del títol III d'aquest reglament.

Aquest punt ha de quedar justificat en l'expedient mitjançant un informe tècnic, aportat per l'entitat interessada i ratificat pels serveis personal tècnic de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials.

Correspon a l'àrea de discapacitat de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials la valoració dels criteris d'interès públic i social que han de quedar justificats al procediment d'autorització.

Disposició transitòria única Procediments d'autorització i d'acreditació de serveis socials que es troben en tramitació i Serveis autoritzats abans de l'entrada en vigor d'aquest reglament

1. Els procediments d'autorització i d'acreditació de serveis socials que es troben en tramitació en el moment en que entra en vigor aquest reglament han de continuar la seva tramitació conforme a la normativa vigent en el moment del seu inici, fins a la seva resolució. Una vegada autoritzats i acreditats se'ls aplicarà la disposició següent.

2. Serveis autoritzats abans de l'entrada en vigor d'aquest reglament.

a) A partir de l'entrada en vigor d'aquest reglament, els serveis autoritzats amb la normativa anterior disposen de 36 mesos per adaptar-s'hi.

Transcorregut aquest termini i en cas de que no s'hagi produït l'adaptació a aquesta normativa, l'Institut Mallorquí d'Afers Socials podrà iniciar d'ofici el procediment de revocació.

b) En el termini màxim de 3 mesos des de l'entrada en vigor d'aquest reglament, els serveis autoritzats amb la normativa anterior podran, als efectes de l'article 69 de la Llei 39/2015, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, presentar una declaració responsable en què manifestin que compleixen els requisits d'autorització i d'acreditació d'acord amb un model que proporcionarà l'Institut Mallorquí d'Afers Socials.

c) L'esmentada declaració responsable suposarà el reconeixement de l'acreditació per una vigència màxima de 36 mesos, període durant el qual s'haurà d'haver resolt l'expedient de sol·licitud d'acreditació.

d) Si durant aquests 36 mesos, en l'exercici de les facultats de comprovació, control i inspecció de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, es detectés l'incompliment dels requisits d'acreditació, l'Institut Mallorquí d'Afers Socials podrà iniciar d'ofici el procediment de revocació.

Disposició derogatòria única Normes que es deroguen

Es deroga el Reglament del Consell de Mallorca pel qual es regula el funcionament dels serveis socials per a persones amb discapacitat inclosos a la cartera insular de serveis socials i s'estableixen els requisits d'autorització i d'acreditació aprovat per Acord del Ple del Consell de Mallorca de dia 8 de febrer de 2018 (BOIB núm. 21, de 15 de febrer de 2018) així com totes les disposicions de rang inferior o igual que s'oposin al que estableix aquest reglament, el contradiguin o siguin incompatibles.

Disposició final primera Règim d'aplicació supletòria

En tot el que no està regulat en aquest reglament, s'ha d'aplicar la normativa autonòmica que es dicti sobre la matèria en desplegament de la Llei de serveis socials.

Disposició final segona Modificació de la Cartera insular de serveis socials i dels serveis a menors i família de Mallorca (BOIB Núm. 87, de 18 de juliol de 2017)

Aquest reglament modifica la Cartera Insular de serveis socials i dels serveis a menors i família de Mallorca (BOIB Núm. 87, de 18 de juliol de 2017) en relació als serveis que es descriuen a continuació.

Les modificacions afecten a la regulació de les prestacions de serveis a persones en discapacitat definides a l'Annex 1, i en concret afecta a les següents:

Servei d'atenció primerenca:

La definició de la població destinatària queda redactada així:

Població destinatària

Infants de 0 a 6 anys amb limitacions funcionals o trastorns en el desenvolupament, o amb risc de patir-ne i infants de 7 a 12 amb certificat de discapacitat, com a mínim del 33%.

Servei d'atenció integral i de promoció de l'autonomia:

Població destinatària

a) Persones amb discapacitat física o pluridiscapacitats, majors de 16 anys o menors en casos excepcionals, a partir del 33% de discapacitat.

b) Persones amb discapacitat sensorial auditiva majors de 6 anys, a partir del 33% de discapacitat.

c) Persones amb discapacitat psíquica associada a un trastorn mental, majors de 18 anys, a partir del 33% de discapacitat.

d) Persones amb discapacitat intel·lectual i/o del desenvolupament, entre 12 i 16 anys, a partir del 33% de discapacitat.

 

Ràtios i perfils professionals

Ràtios de personal per cada 100 persones usuàries:

Discapacitat auditiva:

a) Personal tècnic titulat: 12

b) Personal serveis generals i administració: 1

Discapacitat física:

a) Personal tècnic de suport: 2

b) Personal tècnic titulat: 10

c) Personal serveis generals i administració: 1

Discapacitat psíquica associada a un trastorn mental:

a) Personal tècnic de suport: 2

b) Personal tècnic titulat: 10

c) Personal serveis generals i administració: 1

Discapacitat intel·lectual i/o del desenvolupament:

a) Personal tècnic de suport: 2

b) Personal tècnic titulat: 10

c) Personal serveis generals i administració: 1

Perfil dels professionals:

a) Personal tècnic de suport: Atenció sociosanitària a persones en el domicili. Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials. Promoció i intervenció socioeducativa. Educació d'habilitats d'autonomia personal i social. Tècnic en integració social de persones amb discapacitat. Tècnic en atenció a persones en situació de dependència. Tècnic en cures auxiliars d'infermeria. Auxiliar tècnic educatiu. Altres titulacions del catàleg de formació professional de les branques sanitàries, socials o comunitàries, o certificats professionals de grau II o III de les branques sanitàries, comunitàries, socials o d'atenció a persones dependents.

b) Personal tècnic titulats: Treball social. Educació social. Psicologia / Psicologia general sanitària. Pedagogia. Medicina. Infermeria. Fisioteràpia. Magisteri en audició i llenguatge. Logopèdia. Teràpia ocupacional. Altres titulacions afins.

Servei de promoció, recuperació i manteniment de l'autonomia funcional

Població destinatària

Persones residents a Mallorca, amb discapacitat física

sobrevinguda, a partir del 33% de discapacitat que tenen possibilitats de millorar l'autonomia i l'habilitació durant els 3 primers anys des de l'alta hospitalària.

Servei d'assistència personal

Població destinatària

1. Persones amb discapacitat física a partir del 65 %,, amb situació de dependència reconeguda i amb capacitat de contractar i gestionar els suports per dur a terme una vida independent.

Servei de funció tutelar

Població destinatària

1. Persones amb discapacitat residents a Mallorca, a partir de 16 anys, i amb la

2. capacitat jurídica modificada que han estat sotmeses a règim de tutela o curatela per una fundació tutelar per resolució judicial.

Servei de centre de dia

Població destinatària

Persones, a partir de 16 anys, residents a Mallorca, o menors en casos excepcionals, a partir del 65% de discapacitat i amb necessitats de suport extens o generalitzat, o bé amb menys del 65% però amb necessitats excepcionals de suport per alteracions greus del comportament.

Servei d'assistència personal

Ràtios i perfils professionals

Per cada persona atesa, 1 tècnic de suport

Servei d'habitatge supervisat

Ràtios i perfils professionals

Ràtios de personal per cada 10 persones ateses:

Discapacitat intel·lectual i del desenvolupament:

a) Personal tècnic de suport: 5

b) Personal tècnic titulat: 0,25

c) Personal serveis generals i administració: 0,25

Discapacitat psíquica associada a un trastorn mental:

a) Personal tècnic de suport: 5

b) Personal tècnic titulat: 0,25

c) Personal serveis generals i administració: 0,25

Discapacitat física:

a) Personal tècnic de suport: 4

b) Personal tècnic titulat: 0,25

c) Personal serveis generals i administració: 0,25

Habitatge supervisat d'alta intensitat:

a) Personal tècnic de suport: 5,3

b) Personal tècnic titulat: 0,95

c) Personal serveis generals i administració: 0,95

Perfil professional:

a) Personal tècnic de suport: Atenció sociosanitària a persones en el domicili. Promoció i intervenció socioeducativa. Educació d'habilitats d'autonomia personal i social. Tècnic en integració social de persones amb discapacitat. Tècnic en atenció a persones en situació de dependència. Tècnic en cures auxiliars d'infermeria. Altres titulacions del catàleg de formació professional de les branques sanitàries, socials o comunitàries, o certificats professionals de grau II o III de les branques sanitàries, comunitàries, socials o d'atenció a persones dependents.

b) Personal tècnic titulats: Treball social. Educació social. Psicologia. Pedagogia. Medicina. Infermeria. Fisioteràpia. Psicomotricitat. Logopèdia. Teràpia ocupacional. Altres titulacions afins.

c) El tècnic que assumeix funcions de coordinació o direcció, a més, ha de tenir formació de postgrau en l'àmbit d'atenció a la dependència, discapacitat o direcció de serveis socials, amb una durada mínima de 200 hores (diploma, especialista, expert o màster).

Complement per necessitats excepcionals de suport:

En determinats casos, i amb la valoració i el dictamen previs de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, es pot establir una dotació complementària de personal per atendre persones amb necessitats excepcionals de suport. Aquest complement suposarà, com a màxim, una dotació de 0,25 tècnic de suport complementari afegit a la dotació del servei i es pot revisar periòdicament.

Disposició final tercera Entrada en vigor

Aquest reglament entra en vigor als trenta dies d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.