Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL

Núm. 216951
Resolució del conseller d’Educació i Formació Professional de 28 de març de 2023 per la qual es convoquen, per als exercicis 2023 a 2025, ajuts per a la creació de places públiques de primer cicle d’educació infantil, ajuts en espècie per a l’acompanyament i assessorament a les entitats públiques sol·licitants dels ajuts de creació de places públiques de primer cicle d’educació infantil i ajuts complementaris per als beneficiaris dels ajuts corresponents a la convocatòria 2020-2024, programa finançat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 28 de març de 2023 per la qual es convoquen, per als exercicis 2023 a 2025, ajuts per a la creació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, ajuts en espècie per a l'acompanyament i assessorament a les entitats públiques sol·licitants dels ajuts de creació de places públiques de primer cicle d'educació infantil i ajuts complementaris per als beneficiaris dels ajuts per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil corresponents a la convocatòria 2020-2024, programa finançat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

Fets

1. L'article 12 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, segons la redacció establerta en la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, disposa que els centres que acullin de manera regular durant el calendari escolar infants d'entre zero i sis anys han de ser autoritzats per les administracions educatives com a centres d'educació infantil.

2. L'article 14.7 de la mateixa Llei autoritza les administracions educatives a regular els requisits que han de complir els centres que imparteixen el primer cicle d'educació infantil.

3. L'article 15.1 de la Llei orgànica 2/2006 especifica que les administracions públiques han de promoure un increment progressiu de l'oferta de places públiques en el primer cicle d'educació infantil (0-3 anys). De la mateixa manera, han de coordinar les polítiques de cooperació entre si i amb altres entitats per assegurar l'oferta educativa en aquest cicle. Per tot això, han de determinar les condicions en què es poden establir convenis amb les corporacions locals, altres administracions i entitats privades.

4. L'article 7.4 de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, estableix que s'han de subscriure convenis de col·laboració amb els consells insulars i els ajuntaments per crear noves places i mantenir-les tenint en compte l'oferta existent en el municipi o zona escolar.

5. Així mateix, el punt 5 del mateix article 7 de la Llei 1/2022 estableix el següent:

La xarxa d'escoles infantils públiques de la comunitat autònoma de les Illes Balears ha de tenir per objecte, entre d'altres, la creació de noves places, el sosteniment dels centres, la prevenció de dificultats i la detecció, el diagnòstic i la inclusió dels infants amb necessitats específiques de suport educatiu.

6. L'article 37 de la Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears, determina que, d'acord amb la legislació bàsica de l'Estat, les persones menors d'edat tenen dret, des del seu naixement, a l'educació i a rebre una formació integral que garanteixi el ple desenvolupament de les seves capacitats, de la identitat personal des que neixen, en el si de la família, amb la col·laboració de les administracions públiques de les Illes Balears.

7. L'article 3 del Text consolidat del Decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil, aprovat pel Decret 23/2020, de 31 de juliol, estableix que les administracions públiques han de promoure l'oferta suficient de places de primer cicle d'educació infantil, d'acord amb les necessitats de cada nucli de població. A tal fi, han de determinar les condicions en les quals poden establir-se convenis amb les corporacions locals i altres administracions.

8. Així mateix, el Govern de les Illes Balears, mitjançant el Decret 30/2022, d'1 d'agost, pel qual s'estableix el currículum i l'avaluació de l'educació infantil a les Illes Balears, regula l'ordenació dels ensenyaments de l'educació infantil a les Illes Balears. D'aquesta manera, la legislació d'àmbit local i la legislació educativa preveuen la regulació de la cooperació entre les corporacions locals i les administracions educatives. La Conselleria d'Educació i Formació Professional, en les seves actuacions prioritàries, preveu el foment de l'oferta d'una xarxa d'escoles infantils que doni resposta, en matèria educativa, als infants de 0-3 anys.

9. El Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, aprovat pel Decret 30/2020, de 28 de setembre, estableix en el seu redactat com ha de ser la relació entre la Conselleria d'Educació i Formació Professional i altres administracions i entitats privades titulars de centres de primer cicle d'educació infantil.

10. En aquest sentit, l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, adscrit a la Direcció General de Primera infància, Innovació i Comunitat Educativa de la Conselleria d'Educació i Formació Professional, es va constituir com a òrgan encarregat de l'elaboració de plans i estudis, la gestió de programes i serveis, l'execució d'acords, l'assessorament, la coordinació, la investigació i la consulta en relació amb l'organització i el funcionament de la xarxa d'escoles infantils públiques i dels programes i serveis d'enfortiment de les capacitats educatives de les famílies dels infants d'edats corresponents a l'educació infantil.

11. Arran de l'aprovació de la PNL 16956-17, es va encomanar a una comissió tècnica que elaboràs un document marc sobre l'atenció educativa i assistencial dels infants menors de tres anys que inclogués una diagnosi i una anàlisi de la realitat en l'atenció educativa als infants de 0-3, unes orientacions bàsiques per a totes les administracions i un catàleg de propostes i serveis. Fruit d'aquesta tasca, es va determinar, entre d'altres, la necessitat d'ampliar l'oferta pública de places de primer cicle d'educació infantil i facilitar la regularització dels centres que atenen criatures d'aquest rang d'edat de manera habitual.

12. Per altra banda, el Text consolidat aprovat pel Decret 30/2020 estableix que les entitats públiques interessades a formar part de la xarxa d'escoles infantils públiques de la comunitat autònoma de les Illes Balears han de subscriure convenis amb la conselleria competent en matèria d'educació, l'objecte dels quals pot ser la creació i consolidació de places de primer cicle d'educació infantil, entenent per creació de noves places públiques de primer cicle d'educació infantil l'ampliació de l'oferta de places en aquesta etapa educativa, i per consolidació les actuacions d'adaptació necessàries dels espais i dels equipaments perquè unitats que ja estan en funcionament sense l'autorització administrativa educativa corresponent puguin obtenir l'autorització d'acord amb el que preveu el Text consolidat aprovat pel Decret 23/2020.

13. Els articles 4 i 5 del Text consolidat aprovat pel Decret 30/2020 regulen les convocatòries i els criteris de distribució d'ajuts per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil.

14. En l'annex 2 de l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm. 137, de 7 d'octubre de 2021), s'enumeren els projectes declarats estratègics d'acord amb l'article 5.2 del Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (actual Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència).

15. En l'esmentat annex consta, com a projecte número 21, l'augment de l'oferta de places d'educació infantil 0-3 anys, dins l'eix 4, cohesió social, i l'estratègia 06, educació, formació per a noves competències i polítiques d'ocupació. Aquest projecte consisteix a augmentar l'oferta de places 0-3 anys en col·laboració amb els consells insulars i ajuntaments, mitjançant convocatòries d'ajuts per a la creació de places i per al seu sosteniment.

16. En l'annex de la Resolució de 23 de desembre de 2021, de la Secretaria d'Estat d'Educació, per la qual es publica l'Acord de la Conferència Sectorial d'Educació de 25 de novembre de 2021, pel qual s'aprova la proposta de distribució territorial dels crèdits destinats al Programa d'Impuls de l'Escolarització en el Primer Cicle d'Educació Infantil, en el marc del component 21 del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2021) queden reflectits els acords relatius al component 21 esmentat, modernització i digitalització del sistema educatiu, inclosa l'educació primerenca de 0-3 anys. El Programa de Cooperació Territorial d'Impuls d'Escolarització en el Primer Cicle d'Educació Infantil amb Noves Places de Titularitat Pública, Prioritàriament per a Nenes i Nens d'1 i 2 Anys, disposa, per a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la quantia de 24.644.704 € per als anys 2021, 2022 i 2023. En aquest Acord es preveu que el termini màxim d'execució sigui el 15 de setembre de 2024. Aquesta actuació es correspon amb la mesura C21.I1 (inversió 1 del component 21), destinada a la creació de places del primer cicle d'educació infantil de titularitat pública (prioritàriament d'1 i 2 anys), i es calcula la creació de fins a 2.418 noves places de primer cicle d'educació infantil a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

17. Anteriorment, en data 5 de desembre de 2020, es va publicar la Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca de 27 de novembre de 2020 per la qual es convoquen ajuts corresponents als exercicis 2020 a 2024 per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil i per a la reconversió de centres privats que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d'educació infantil (BOIB núm. 204, de 5 de desembre de 2020), d'ara endavant «convocatòria de creació 2020-2024».

18. En data 22 de juny de 2021, es va publicar la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 16 de juny de 2021 per la qual s'amplia el crèdit i es modifica la Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca de 27 de novembre de 2020 per la qual es convoquen ajuts corresponents als exercicis 2020 a 2024 per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil i per a la reconversió de centres privats que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d'educació infantil (BOIB núm. 82, de 22 de juny de 2021).

19. Amb la Resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca de 27 de novembre de 2020 i la seva modificació es varen convocar ajuts per a la creació i consolidació de 1.600 noves places de primer cicle d'educació infantil per un import total de 14.400.000 € (catorze milions quatre-cents mil euros).

20. Segons la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 2 de desembre de 2021, a proposta de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, per la qual es concedeixen els ajuts per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, Programa finançat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm. 168, de 7 de desembre de 2021), es varen concedir ajuts per a la creació i consolidació de 1.614 places per un import de 13.707.968.02 €.

21. Segons el mapa escolar publicat per l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, l'actual oferta de places només permet escolaritzar un 35,8 % de la població menor de 3 anys. S'ha de tenir en compte que, perquè una oferta de places es pugui considerar suficient, ha d'estar al voltant del 70 %, un valor del qual el conjunt de les Illes Balears està ben enfora. Si, a més, es té en compte la publicació del Decret llei 8/2022, de 16 d'agost, de mesures urgents per garantir la gratuïtat de l'educació dels infants matriculats al tercer nivell d'educació infantil als centres de les xarxes educatives, que ha produït un efecte crida entre les famílies amb infants de 2-3 anys que ara demanden escolaritzar els seus fills i filles, es fa necessari dur a terme una nova convocatòria d'ajuts per a la creació de fins a 400 noves places de primer cicle d'educació infantil.

22. A causa de les dificultats tècniques de les diferents entitats públiques beneficiàries dels ajuts per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil, es considera necessari que la Conselleria d'Educació i Formació Professional, mitjançant l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, fent exercici de les competències en matèria d'educació i atesa l'experiència en l'autorització i la construcció de centres educatius, aporti l'acompanyament i l'assessorament necessaris a aquestes entitats per dur a terme, amb garanties per als infants, l'execució de les places que són objecte dels ajuts abans esmentats.

23. En data 26 d'agost de 2021, ja es va publicar, en el BOIB núm. 114, la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 23 d'agost de 2021 per la qual es convoquen ajuts en espècie corresponents als exercicis 2021 a 2024 per a l'acompanyament i assessorament d'entitats públiques beneficiàries dels ajuts de la Conselleria d'Educació i Formació Professional per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil dels exercicis 2020 a 2024 (a partir d'ara, ajuts en espècie 2021-2024). De la mateixa manera, cal convocar novament aquests ajuts per acompanyar i assessorar les entitats públiques que sol·licitin els ajuts de creació de places públiques de primer cicle d'educació infantil corresponents als exercicis 2023 a 2025.

24. Aquest acompanyament i assessorament tècnic haurà de córrer a càrrec d'un equip especialitzat, coordinat per l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, amb la solvència tècnica i recursos dimensionats a partir de les sol·licituds de la present convocatòria. La Conselleria d'Educació i Formació Professional, lligada a aquesta convocatòria, farà una modificació de l'encàrrec de gestió a un mitjà propi aprovat per la Resolució de dia 4 de novembre de 2021 d'aprovació de l'expedient d'encàrrec de gestió a l'entitat Tecnologías y Servicios Agrarios, S.A, S.M.I., M.P. (Tragsatec) per a l'execució del servei d'acompanyament i assessorament d'entitats públiques beneficiàries dels ajuts en espècie de la Conselleria d'Educació i Formació Professional per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil corresponents als exercicis 2020-2024, programa finançat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, concretament a l'entitat TRAGSATEC. El finançament d'aquest encàrrec es farà a càrrec dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

25. Aquesta cooperació es desenvoluparà a través d'una addenda al conveni de col·laboració per a la incorporació a la xarxa d'escoles infantils públiques de les Illes Balears, establert en el Text consolidat aprovat pel Decret 30/2020. Es tracta d'un conveni de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i l'ajuntament o l'entitat pública sol·licitant per millorar l'oferta de places públiques de primer cicle d'educació infantil i les condicions educatives de la primera infància. Amb aquesta addenda es durà a terme la cooperació i l'assessorament d'acord amb les sol·licituds presentades a la convocatòria d'ajuts en espècie.

26. D'acord amb el que s'estableix en l'article 4.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, s'ha d'aplicar aquesta Llei quan l'ajuda consisteixi en la prestació de serveis l'adquisició o la contractació dels quals s'hagi fet amb la finalitat exclusiva de lliurar-los o prestar-los a terceres persones.

27. Així mateix, l'article 15.4 del Text refós anterior disposa que, quan l'ajuda consisteixi en la cessió de béns o drets o en la prestació de serveis, la contractació dels quals s'ha de fer amb la finalitat exclusiva de lliurar-los als beneficiaris, serà necessària la consignació prèvia del crèdit pressupostari destinat a la contractació corresponent. I, d'acord amb el que disposa l'article 36 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears, en aquests casos la despesa s'ha d'imputar al capítol 4 o 7, segons correspongui.

28. Per una altra banda, s'ha revisat l'estat de l'execució dels projectes derivats de la convocatòria d'ajuts per a la creació de noves places de primer cicle d'educació infantil publicada el 2020 i modificada el 2021 i s'han pogut constatar diverses dificultats a l'hora d'assegurar el compliment dels terminis en la posada en funcionament d'aquestes places. Entre d'altres, aquestes dificultats tenen a veure amb la pujada dels preus de mercat de l'obra i la conseqüent dificultat de les administracions locals per reunir els fons necessaris que assegurin l'execució de les obres, la qual cosa fa que quedin en suspens o que diverses licitacions hagin quedat desertes. És per això que en aquesta Resolució s'estableix un mòdul complementari a la quantia assignada inicialment per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil de titularitat pública, en consonància amb la quantia per plaça proposada en l'altra línea de subvenció d'aquesta convocatòria, al qual podran optar els beneficiaris de la convocatòria de 2020, modificada el 2021, sempre que es donin les circumstàncies que es detallaran en aquesta Resolució.

29. Atesa la dificultat, fruit de les circumstàncies actuals, en l'execució de l'obra pública i la creixent demanda de places, també es posa de manifest la necessitat de permetre la modificació dels terminis de justificació dels beneficiaris de la convocatòria per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil corresponent als exercicis 2020-2024, per tal d'assegurar la contractació de les obres i la posada en funcionament de les places compromeses.

30. En el cas dels ajuntaments que tenen concedits ajuts corresponents als exercicis 2021 a 2024 per a l'acompanyament i assessorament d'entitats públiques beneficiàries dels ajuts de la Conselleria d'Educació i Formació Professional per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil dels exercicis 2020 a 2024, podran sol·licitar a la Conselleria d'Educació i Formació Professional que els cedeixi el mitjà propi TRAGSTEC per a la construcció del centre amb els criteris que estableix la Conselleria segons la resolució que s'haurà de publicar a tal efecte.

31. Aquesta convocatòria correspon al programa esmentat anteriorment, finançat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i estan condicionats a que s'atorgui l'ampliació de termini sol·licitada per al compliment de l'objectiu CID 309, “Nuevas plazas para el primer ciclo de educación infantil”.

32. Igualment, els beneficiaris dels ajuts estaran sotmesos al compliment dels requisits i les justificacions determinats per la normativa estatal i autonòmica que desenvolupa el sistema de concessió i justificació dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en particular l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

33. En aquestes convocatòries, tant pels ajuts per a la creació de noves places públiques de primer cicle d'educació infantil per als exercicis 2023 a 2025 i ajuts en espècie per a l'acompanyament i assessorament a les entitats públiques sol·licitants d'aquests ajuts com pels ajuts complementaris per als beneficiaris dels ajuts per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil corresponents a la convocatòria 2020-2024, no aplica ajudes de l'Estat: aquesta inversió se realitza en l'educació pública organitzada dintre del sistema nacional d'educació finançat i supervisat pel Estat, àmbit exempt de les ajudes d'estat (apartat 2.5, paràgraf 28 de la Comunicació de la Comissió relativa al concepte d'ajuda estatal).

34. Quant a la concessió de subvencions, l'article 12.1 del Text refós de la Llei de subvencions estableix que «no es pot iniciar el procediment de concessió de subvencions sense que el conseller competent n'hagi establert prèviament per ordre, en ús de la potestat reglamentària, les bases reguladores corresponents». En aplicació d'aquesta obligació, es va publicar l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol de 2009).

35. Quant a la consideració d'aquests ajuts, l'article 15 de la Llei 4/2021 estableix el següent:

El Pla Estratègic Autonòmic, respecte dels projectes integrants d'aquest pla l'execució dels quals s'hagi de vehicular totalment o parcialment per la via de subvencions o ajudes, té la consideració de pla estratègic de subvencions als efectes de l'article 6.1 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

36. En l'annex 2 de l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021, modificat per l'Acord del Consell de Govern de 10 d'octubre de 2022 pel qual es modifica la relació de projectes declarats estratègics per Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen, consta, com a projecte núm. 21, l'Impuls de l'escolarització en el primer cicle d'educació infantil (0-3 anys), de l'eix 4_Cohesió social, E06_Educació, formació per a noves competències i polítiques d'ocupació, per a l'augment de l'oferta de places d'educació infantil 0–3 anys en col·laboració amb els consells insulars i ajuntaments, mitjançant convocatòries d'ajuts per a la creació de places i per al seu sosteniment, que inclou un programa de gratuïtat de l'educació infantil 2-3 anys per mitjà de convenis amb entitats públiques titulars d'escoles públiques de primer cicle d'educació infantil i amb entitats privades que formen part de la xarxa complementària a la xarxa pública d'escoles d'educació infantil de primer cicle, amb un import de 42.729.704 €.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 106, de 4 de maig de 2006).

2. La Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 340, de 30 de desembre de 2020).

3. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears (BOIB núm. 38, de 17 de març de 2022).

4. La Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears (BOIB núm. 26, de 28 de febrer de 2019).

5. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril de 2003).

6. La Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears (BOIB núm. 15, de 2 de febrer de 2019).

7. La Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm. 173, de 18 de desembre de 2021).

8. L'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm. 137, de 7 d'octubre de 2021), modificat per l'Acord del Consell de Govern de 23 de maig de 2022 pel qual es modifica la relació de projectes declarats estratègics per Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic – Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm. 67, de 24 de maig de 2022) i modificat per l'Acord del Consell de Govern de 10 d'octubre de 2022 pel qual es modifica la relació de projectes declarats estratègics per Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic - Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm. 132, d'11 d'octubre de 2022).

9. L'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOE núm. 234, de 30 de setembre de 2021).

10. L'Ordre HFP/1031/2021, de 29 de setembre, per la qual s'estableix el procediment i format de la informació que han de proporcionar les entitats del sector públic estatal, autonòmic i local per al seguiment del compliment de fites i objectius i d'execució pressupostària i contable de les mesures dels components del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOE núm. 234, de 30 de setembre de 2021).

11. La Resolució de 23 de desembre de 2021, de la Secretaria d'Estat d'Educació, per la qual es publica l'Acord de la Conferència Sectorial d'Educació de 25 de novembre de 2021, pel qual s'aprova la proposta de distribució territorial dels crèdits destinats al Programa d'Impuls de l'Escolarització en el Primer Cicle d'Educació Infantil, en el marc del component 21 del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2021).

12. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre de 2005).

13. El Decret 30/2022, d'1 d'agost, pel qual s'estableix el currículum i l'avaluació de l'educació infantil a les Illes Balears (BOIB núm. 101, de 2 d'agost de 2022).

14. El Decret 23/2020, de 31 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil (BOIB núm. 135, d'1 d'agost de 2020).

15. El Decret 30/2020, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància (BOIB núm. 167, de 29 de setembre de 2020).

16. L'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol de 2009).

17. El Reial decret 69/2019, de 15 de febrer, pel qual es desplega el règim jurídic de l'Empresa de Transformación Agraria, SA, SME, MP (TRAGSA) i de la seva filial Tecnologías y Servicios Agrarios, SA, SME, MP (TRAGSATEC) (BOE núm. 49, de 26 de febrer de 2019).

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar la convocatòria d'ajuts corresponents als exercicis 2023 a 2025 per a la creació de places públiques de primer cicle d'educació infantil i d'ajuts en espècie per a l'acompanyament i assessorament a les entitats públiques sol·licitants dels ajuts de creació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, d'acord amb les bases que es recullen en l'annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Publicar les taules de puntuació de les sol·licituds de creació de places, que figuren en l'apèndix 1 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.

3. Publicar, en l'apèndix 2 de l'annex 1 d'aquesta Resolució, el nombre màxim d'unitats per centre a què fa referència el punt onzè de l'annex 1 i característiques dels centres resultants.

4. Publicar el model de sol·licitud dels ajuts de creació 2023-2025, que figura en l'apèndix 3 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.

5. Publicar el model de declaració responsable, que figura en l'apèndix 4 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.

6. Publicar el model d'acceptació de la proposta, que figura en l'apèndix 5 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.

7. Publicar el model d'addenda al conveni de col·laboració per a la incorporació a la xarxa d'escoles infantils públiques previst en el Decret 30/2020, mitjançant el qual s'ha d'establir la cooperació i l'assessorament d'acord amb les sol·licituds presentades, que figura en l'apèndix 6 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.

8. Publicar el model de certificat i memòria econòmica per a la justificació dels diferents terminis de creació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, que figura en l'apèndix 7 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.

9. Publicar el model de sol·licitud d'ajornament del termini de justificació, d'acord amb el que preveu el punt divuitè de l'annex 1, que figura en l'apèndix 8 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.

10. Publicar el model de memòria explicativa de l'aplicació dels fons rebuts a la finalitat prevista, que figura en l'apèndix 9 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.

11. Publicar el model de certificat mensual per als ajuts en espècie, que figura en l'apèndix 10 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.

12. Publicar el model de certificat anual per als ajuts en espècie, que figura en l'apèndix 11 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.

13. Aprovar la convocatòria d'ajuts complementaris, corresponents als exercicis 2024 i 2025, per als beneficiaris de la convocatòria d'ajuts per la creació de places de primer cicle d'educació infantil de titularitat pública que figuren en la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 2 de desembre de 2021, a proposta de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, per la qual es concedeixen els ajuts per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, Programa finançat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d'acord amb les bases que es recullen en l'annex 2 d'aquesta Resolució.

14. Publicar el model de sol·licitud dels ajuts complementaris als ajuts de creació 2020-2024, que figura en l'apèndix 1 de l'annex 2 d'aquesta Resolució.

15. Publicar un nou model de certificat i memòria econòmica per a la justificació dels terminis de creació de places públiques de primer cicle d'educació infantil corresponent a la convocatòria d'ajuts de creació 2020-2024 per a aquelles entitats beneficiàries dels ajuts de creació 2020-2024 que han sol·licitat i se'ls ha concedit una modificació dels terminis d'execució, que figura en l'apèndix 2 de l'annex 2 d'aquesta Resolució.

16. Disposar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Formació Professional en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 28 de març de 2023

El conseller d'Educació i Formació Professional Martí X. March i Cerdà

 

ANNEX 1 Bases de la convocatòria d'ajuts per a la creació de places públiques de primer cicle d'educació infantil i d'ajuts en espècie per a l'acompanyament i assessorament a les entitats públiques sol·licitants, corresponent als exercicis 2023 a 2025

Primer Objecte

1. Un dels objectes de la Resolució és convocar ajuts amb disposició dinerària per a la creació de noves places públiques de primer cicle d'educació infantil (d'ara endavant, ajuts de creació), ja sigui per a la creació de noves escoles públiques de primer cicle d'educació infantil o per a l'ampliació de centres ja autoritzats.

2. També és objecte d'aquesta Resolució convocar ajuts en espècie, que consisteixen a acompanyar i assessorar les entitats públiques sol·licitants dels ajuts de creació corresponents als exercicis 2023 a 2025 (d'ara endavant, ajuts per a l'acompanyament i assessorament).

3. Tots els centres i places escolars que resultin d'aquesta convocatòria han de ser de titularitat pública.

4. En relació amb els ajuts per a l'acompanyament i assessorament de l'apartat dos d'aquest punt, la Conselleria d'Educació i Formació Professional farà una modificació de l'encàrrec de gestió (MEPRO 2021/12012) al mitjà propi Tecnologies i Serveis Agraris, SA, SME, MP (en acrònim, TRAGSATEC) d'acord amb l'article 2.h) dels estatuts d'aquesta societat i pel procediment previst en l'article 32 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014.

Segon Activitats subvencionables

1. En el cas dels ajuts de creació, dins el concepte d'obra són subvencionables les activitats següents:

  • La redacció del projecte.
  • La direcció d'obra, tant superior com tècnica.
  • La redacció i la direcció de l'estudi de seguretat i higiene.

2. Es poden incloure les despeses derivades de l'equipament d'instal·lacions i mobiliari necessaris per a la posada en funcionament del centre.

3. Aquests ajuts es destinen a les despeses de places autoritzades i posades en funcionament com a places educatives amb posterioritat al 2 de desembre de 2021. En particular, s'entén que són subvencionables les obres acabades amb posterioritat al 2 de desembre de 2021.

4. En el cas dels ajuts per a l'acompanyament i assessorament, es distingeixen dos tipus d'activitats subvencionables:

  • Suport tècnic.
  • Suport juridicoadministratiu.

5. S'inclouen dins les activitats de suport tècnic:

a) El suport tècnic en la recerca de possibles ubicacions (solars, reconversió d'espais i immobles, etc.) dels centres i les places de nova creació de primer cicle d'educació infantil objecte de subvenció.

b) El suport tècnic per redactar la documentació tècnica per a l'adequació, física i normativa, de la ubicació dels centres i les places de primer cicle d'educació infantil que són objecte de subvenció.

c) El suport per elaborar documentació tecnicoadministrativa per a la licitació de la redacció dels projectes per crear places de primer cicle d'educació infantil, així com per supervisar les ofertes rebudes.

d) El suport en la direcció tècnica dels projectes.

e) El suport per elaborar documentació tecnicoadministrativa per a la licitació d'obres, serveis i subministraments, així com per supervisar les ofertes rebudes.

f) En el cas de municipis de menys de 2.500 habitants, el suport per a la redacció del projecte per a la creació de noves places de primer cicle d'educació infantil objecte de subvenció.

g) Les visites d'obra a totes les illes i l'assistència en la direcció d'obra, així com en la coordinació de seguretat i salut de les obres en les actuacions programades pels ajuntaments per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil objecte de subvenció per dur a terme la supervisió de les obres.

h) L'assessorament tècnic i educatiu sobre els projectes presentats per assegurar que les instal·lacions permetran el bon funcionament del centre des del punt de vista educatiu i d'atenció als infants de menys de tres anys.

i) La col·laboració en la recopilació i implementació de la normativa tècnica d'aplicació als projectes d'obres noves per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil.

j) El control dels terminis d'execució i de la documentació justificativa dels diferents projectes de creació posats en funcionament a partir de les convocatòries i convenis de la Conselleria d'Educació i Formació Professional amb les diferents entitats titulars.

k) La redacció d'informes sobre l'estat dels projectes de creació de places de primer cicle d'educació infantil públiques a les Illes Balears.

6. S'inclouen dins les activitats de suport juridicoadministratiu:

a) El suport en totes les tasques del departament jurídic de l'ajuntament o entitat pública beneficiària dels ajuts en tot el que afecta la creació de places de primer cicle d'educació infantil objecte de subvenció. En particular, el suport per a l'elaboració de documentació relacionada amb les obligacions derivades de l'execució dels fons europeus en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

b) El suport en l'elaboració de documentació juridicoadministrativa per a la licitació d'obres, serveis i subministraments.

c) El suport en l'elaboració de documentació juridicoadministrativa per a la licitació dels serveis d'atenció als infants d'edats corresponents al primer cicle d'educació infantil.

d) La redacció de contractes i documentació administrativa.

7. També s'hi inclouen altres activitats de suport tècnic, degudament justificades i a l'empara de l'addenda de conveni subscrita, directament relacionades amb la projecció i la construcció de les places de primer cicle d'educació infantil objecte dels ajuts de creació d'aquesta convocatòria.

Tercer Beneficiaris

1. Els beneficiaris de la subvenció dinerària per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil són els ajuntaments i consells insulars de les Illes Balears que compleixen els requisits exigits en aquesta convocatòria. En el cas d'ajuntaments que disposen d'ens amb entitat jurídica per a la gestió dels serveis educatius, aquests poden sol·licitar els ajuts en nom de l'ajuntament.

2. No poden ser beneficiaris d'aquests ajuts els ens públics que han estat beneficiaris d'ajuts pels mateixos conceptes i els mateixos centres i places.

3. En aquesta convocatòria, els ens públics que siguin beneficiaris dels ajuts derivats de la convocatòria de creació 2020-2024 poden sol·licitar la creació, en un centre determinado, d'un nombre de places superior respecte del nombre de places concedides mitjançant la Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 2 de desembre de 2021, sempre que no hagin començat el procés de licitació de l'obra del centre en qüestió. En el cas que resultin beneficiaris en aquesta convocatòria, implicarà la renúncia de les places adjudicades a l'empara de la convocatòria de creació 2020-2024 i, en qualsevol cas, l'adjudicació de, com a mínim, el mateix nombre de places que tenien concedides.

4. Els beneficiaris dels ajuts en espècie per a l'acompanyament i assessorament són els ajuntaments i consells insulars de les Illes Balears que siguin beneficiaris dels ajuts per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil d'aquesta mateixa convocatòria. Per tant, han d'haver sol·licitat aquests ajuts i n'han de complir els requisits.

5. En el cas dels ens públics a què fa referència el paràgraf 3, és a dir, que siguin beneficiaris dels ajuts en espècie 2021-2024, que, a més, sol·licitin els ajuts en espècie per a l'acompanyament i assessorament referenciats en el paràgraf 4, l'ajut en espècie s'ha de calcular sobre la base del nou nombre de places sol·licitades. A aquesta resultat, s'haurà de restar la quantia de què ja s'hagi disposat mitjançant la convocatòria d'ajuts en espècie 2021-2024. En el cas que l'ens públic no sol·liciti els ajuts en espècie de la present convocatòria, l'entitat haurà de reintegrar les quanties dels ajuts en espècie 2021-2024 disposades fins al moment en què es faci efectiva la renúncia de les places adjudicades a l'empara de la convocatòria de creació 2020-2024.

 

Quart Import i crèdit pressupostari

L'import i el crèdit pressupostari dels ajuts es distribueixen de la manera següent:

A. Import i crèdit pressupostari de la subvenció dinerària per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil

1. L'import màxim dels ajuts per a la creació de noves places és de 5.040.000,00 € (cinc milions quaranta mil euros) i té caràcter pluriennal.

2. Es finança la creació de places públiques de primer cicle d'educació infantil a raó de 12.600 € per plaça, amb el límit del cost efectiu.

3. Per als ajuts a la creació de places, la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa es reserva per a les anualitats corresponents als exercicis 2023 i 2024 la quantitat màxima de 4.536.000,00 €, amb càrrec als fons MRR, i per a l'exercici 2025, la quantia de 504.000,00 €, amb càrrec als fons de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb la distribució i el càrrec a les partides pressupostàries que s'indiquen a continuació:

Partida

2023

2024

2025

13601 421K04 76000 10 MR 002

615.384,00 €

1.230.768,00 €

 

13601 421K04 76000 11 MR 002

485.352,00 €

970.704,00 €

 

13601 421K04 76100 20 MR 002

55.944,00 €

111.888,00 €

 

13601 421K04 76000 20 MR 002

130.032,00 €

260.064,00 €

 

13601 421K04 76100 30 MR 002

55.944,00 €

111.888,00 €

 

13601 421K04 76000 30 MR 002

52.920,00 €

105.840,00 €

 

13601 421K04 76000 31 MR 002

90.720,00 €

181.440,00 €

 

13601 421K04 76100 40 MR 002

25.704,00 €

51.408,00 €

 

13601 421K04 76000 10

 

 

205.128,00 €

13601 421K04 76000 11

 

 

161.784,00 €

13601 421K04 76100 20

 

 

18.648,00 €

13601 421K04 76000 20

 

 

43.344,00 €

13601 421K04 76100 30

 

 

18.648,00 €

13601 421K04 76000 30

 

 

17.640,00 €

13601 421K04 76000 31

 

 

30.240,00 €

13601 421K04 76100 40

 

 

8.568,00 €

TOTAL

1.512.000,00 €

3.024.000,00 €

504.000,00 €

4. Atès que aquesta subvenció s'imputa a més d'una partida pressupostària, l'assignació és vinculant per l'import total, de conformitat amb la normativa aplicable.

5. Quan l'import de les sol·licituds d'ajuts per a la creació de noves places sigui superior a les quantitats màximes que fixa aquesta convocatòria, s'han de seguir els criteris establerts en el punt onzè d'aquest annex 1 per concedir-les.

6. En el cas que els terminis de la justificació dels fons europeus canviïn, es modificarà aquesta Resolució per tal d'ajustar les partides pressupostàries i la distribució pluriennal dels fons i, per tant, els terminis de justificació i pagament dels ajuts.

B. Import i crèdit pressupostari de la subvenció en espècie per a l'acompanyament i l'assessorament a les entitats públiques sol·licitants dels ajuts de creació de places públiques

1. La dotació màxima aprovada per a la concessió dels ajuts en espècie per a l'acompanyament i assessorament a les entitats públiques sol·licitants dels ajuts de creació de places públiques, per dur a terme l'ampliació de l'encàrrec al mitjà propi TRAGSATEC, és de 248.800,00 €, dels quals 223.920,00 € corresponen als fons MRR i 24.880,00 € als fons propis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb càrrec a les partides pressupostàries següents, d'acord amb els detalls d'anualitats i imports següents:

Partida

2023

2024

2025

13601 421K04 46000 00 MR 002

67.847,76 €

135.695,52 €

 

13601 421K04 46100 00 MR 002

6.792,24 €

13.584,48 €

 

13601 421K04 46000 00

 

 

22.615,92 €

13601 421K04 46100 00

 

 

2.264,08 €

TOTAL

74.640,00 €

149.280,00 €

24.880,00 €

2. En el cas que es vulgui incrementar la dotació de la partida, s'haurà de fer mitjançant resolució del conseller d'Educació i Formació Professional.

3. Atès que aquesta subvenció d'ajut en espècie s'imputa a més d'una partida pressupostària, l'assignació és vinculant per l'import total, de conformitat amb la normativa aplicable.

4. En el cas que els terminis de la justificació dels fons europeus canviïn, es modificarà aquesta Resolució per tal d'ajustar les partides pressupostàries i la distribució pluriennal dels fons i, per tant, els terminis de justificació i pagament dels ajuts.

Cinquè Tipus i quantia dels ajuts

1. Els ajuts de creació es destinen a finançar despeses d'inversió per crear noves places de primer cicle d'educació infantil de titularitat pública. Cal tenir presents les consideracions següents:

a) Es considera places de nova creació les places escolars per a infants menors de tres anys que no existissin amb anterioritat al 2 de desembre de 2021, tenint en compte que aquestes places no substitueixen en cap cas places existents en edificis públics o de titularitat municipal, independentment que estiguin autoritzades o no.

b) El caràcter públic de les places a què fa referència el punt primer d'aquest annex ve determinat per la titularitat de les instal·lacions i del servei i pel finançament del funcionament del centre de primer cicle d'educació infantil.

c) Les administracions han de finançar totalment o parcialment el funcionament de les places creades. El finançament parcial ha de ser, almenys, d'un terç del total.

d) Les places s'han d'oferir a tota la població: s'han d'aplicar els criteris d'admissió establerts per la Conselleria d'Educació i Formació Professional amb caràcter general per als centres sostinguts amb fons públics.

e) Les places que es creïn han de ser de titularitat pública, han d'estar vinculades a l'administració de què depenguin i han d'estar en funcionament un mínim de dotze anys, d'acord amb el que s'estipula en l'article 5.3 del Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, aprovat pel Decret 30/2020, de 28 de setembre (d'ara endavant, el Decret de xarxa).

f) La quantitat que s'ha de percebre per cada plaça de nova creació és de 12.600 € com a màxim. Aquesta quantitat s'ha de pagar en un període de tres anys mitjançant tres pagaments, concretament de 3.780 €, 7.560 € i 1.260 € anuals, corresponents, respectivament, als exercicis 2023, 2024 i 2025, d'acord amb els terminis fixats en el punt dinovè, en què s'estableixen els terminis de pagament de la subvenció, i amb el benentès que aquesta quantia actua com a màxim, de tal manera que, si el cost efectiu de la creació de cada plaça és inferior a 12.600 €, se n'ha de subvencionar el cost efectiu.

g) Abans d'iniciar el seu funcionament, els centres o places que es creïn han de comptar amb l'autorització preceptiva de la Conselleria d'Educació i Formació Professional com a centres de primer cicle d'educació infantil, d'acord amb el Text consolidat aprovat pel Decret 23/2020.

h) El projecte arquitectònic de les actuacions que es derivin d'aquesta convocatòria ha de comptar amb el corresponent informe favorable de la Conselleria d'Educació i Formació Professional abans d'iniciar l'adjudicació de les obres.

2. Queden excloses de l'objecte d'aquesta convocatòria de subvenció les places derivades de les convocatòries prèvies (des del 2008 fins al 2021), llevat dels casos als quals fa referència l'apartat 3 del punt tercer d'aquest annex.

3. Els ajuts per a l'acompanyament i assessorament es destinen a l'acompanyament i assessorament de les entitats públiques que resultin beneficiàries dels ajuts de creació convocats mitjançant aquesta Resolució. Els ajuts en espècie per a l'acompanyament i assessorament no impliquen cap pagament efectiu per part de la Conselleria d'Educació i Formació Professional als beneficiaris. Cal tenir presents les consideracions següents:

a) El cost dels serveis d'acompanyament i assessorament s'estima en una mitjana de 622 € per plaça de nova creació, d'acord amb la sol·licitud de l'ens públic dels ajuts per a la creació de places públiques.

b) La quantia màxima total assignada a cada beneficiari es calcularà multiplicant el nombre de places concedides en la convocatòria de creació de places públiques per la quantia de 622 €.

c) En el cas que el total dels ajuts sol·licitats excedeixi la quantia màxima assignada en el pressupost de l'encàrrec, el servei es minorarà proporcionalment en aquells serveis que suposin exclusivament una col·laboració en hores d'assistència.

d) Aquesta quantia màxima es destinarà a ampliar el pressupost aprovat de l'encàrrec de gestió vigent actualment (MEPRO 2021/12012) per poder sufragar el cost de l'acompanyament i l'assessorament derivat d'aquesta convocatòria en espècie. L'ha d'executar el mitjà propi TRAGSATEC d'acord amb les tarifes aprovades en aquest encàrrec i d'acord amb el pressupost aprovat, respecte del qual s'està tramitant una modificació. Això és, l'ha d'executar d'acord amb les unitats màximes pressupostades en l'encàrrec i que seran objecte d'ampliació per donar cobertura a aquesta nova convocatòria en espècie.

e) No obstant l'anterior, el cost final de les subvencions en espècie ve determinat pel cost de les unitats executades i certificades de conformitat, d'una banda, amb el pressupost aprovat de l'encàrrec de gestió, el qual es calcula segons les tarifes aprovades vigents en el moment de l'encàrrec; i de l'altra, amb la subvenció concedida, sens perjudici que aquest cost pugui ser inferior atenent als treballs efectivament executats pel mitjà propi que constin en la relació mensual valorada i siguin acceptats de conformitat per l'Administració autonòmica.

4. En el cas dels ens públics a què fa referència l'apartat 3 del punt tercer, és a dir, que fossin beneficiaris dels ajuts en espècie 2021-2024, que, a més, sol·licitin els ajuts en espècie per a l'acompanyament i assessorament referenciats en l'apartat 4 del punt tercer, l'ajut en espècie s'ha de calcular sobre la base del nou nombre de places sol·licitades. A aquesta resultat, s'haurà de restar la quantia de què ja s'hagi disposat mitjançant la convocatòria d'ajuts en espècie 2021-2024. En el cas que l'ens públic no sol·liciti els ajuts en espècie de la present convocatòria, l'entitat haurà de reintegrar les quanties dels ajuts en espècie 2021-2024 disposades fins al moment en què es faci efectiva la renúncia de les places adjudicades a l'empara de la convocatòria de creació 2020-2024.

Sisè Requisits

Per atorgar les subvencions s'exigeixen els requisits següents:

a) Les entitats que vulguin beneficiar-se d'aquesta subvenció han de tenir signat, abans de la resolució d'aquest procediment, el conveni d'adhesió a la xarxa d'escoles infantils públiques de les Illes Balears que es preveu en el Decret de xarxa.

b) Les sol·licituds han de preveure que les places o unitats per a les quals es demanen els ajuts han de donar lloc a centres de primer cicle d'educació infantil que compleixin amb el que s'assenyala en el Text consolidat del Decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil i que s'ajustin als criteris que es preveuen en l'apèndix 2 de l'annex 1. També poden ser unitats que formin part de centres que tenguin autoritzades aules de segon cicle d'educació infantil i primària, sempre que compleixin els requisits específics de primer cicle.

c) Abans de formular la proposta de resolució, s'ha de comprovar que els beneficiaris estan al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i la Hisenda autonòmica.

d) Els beneficiaris no han d'estar sotmesos a cap de les prohibicions establertes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, i han de complir el que s'estableix en l'article 11.2 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

e) Les entitats sol·licitants podran demanar ajuts de creació i, si escau, ajuts per a l'acompanyament i assessorament. En el cas dels ajuts per a l'acompanyament i assessorament, l'entitat sol·licitant només en podrà ser beneficiària en el cas que hagi resultat ser beneficiària també dels ajuts de creació d'aquesta convocatòria.

f) Els centres per als quals se sol·licitin els ajuts de creació han de tenir iniciat el procés d'autorització de centres.

Setè Sol·licituds

1. Cada entitat pública ha de presentar una única sol·licitud, d'acord amb el model de l'apèndix 3 de l'annex 1, en la qual s'ha d'indicar el nombre de places de nova creació per a les quals es fa la petició i la configuració dels centres resultants. En el cas de sol·licitar també ajuts per a l'acompanyament i assessorament, s'ha d'indicar el tipus d'assessorament i acompanyament per a cada centre i/o ampliació.

2. Les entitats interessades han de presentar les sol·licituds específiques del procediment de forma electrònica a través del Registre Electrònic, signades electrònicament. En cas que les presentin de manera presencial, l'Administració, conforme al que estableix l'article 68.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, els requerirà perquè la realitzin en la forma indicada anteriorment.

3. Els impresos oficials de la sol·licitud i dels diferents annexos necessaris per poder sol·licitar la subvenció són a disposició dels interessats a la Seu Electrònica d'aquesta Administració i a la pàgina web de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància (iepi.caib.es).

4. Cada sol·licitud s'ha d'acompanyar dels documents següents:

I. Generals:

a) L'imprès oficial de la sol·licitud, que figura en l'apèndix 3 de l'annex 1 d'aquesta Resolució. L'ha de signar la persona que exerceix la representació de l'ens que sol·licita els ajuts.

b) Una còpia electrònica autèntica del document acreditatiu del nomenament del representant legal.

c) NIF de l'entitat sol·licitant.

d) En cas de ser la primera vegada que l'entitat sol·licita subvenció o en cas que hagi modificat el seu número de compte bancari, una declaració responsable de la titularitat del compte bancari.

e) Una declaració de tots els ajuts sol·licitats o obtinguts de qualsevol ens públic pel mateix concepte.

f) Un certificat expedit pel secretari de l'entitat en què consti l'acord de l'òrgan competent de l'entitat pel qual s'aprova la sol·licitud de l'ajut.

g) La sol·licitud de subscripció del conveni de col·laboració per a la incorporació a la xarxa d'escoles infantils públiques previst en el Decret de xarxa, en cas de no haver fet efectiva la signatura prèviament.

h) Una declaració responsable signada pel representant legal de l'entitat, d'acord amb el model de l'apèndix 4 de l'annex 1. Aquesta declaració ha d'incloure:

  • La declaració que totes les dades exposades són certes, que es compleixen els requisits exposats en el punt cinquè i que se'n coneixen i accepten les bases.
  • La declaració de conèixer la legislació reguladora de la concessió d'ajuts públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de les obligacions que assumeixen els beneficiaris, en especial l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions i l'article 11 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009.
  • La declaració de no estar sotmès a cap de les prohibicions establertes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions ni estar sotmès al que s'estableix en l'article 11.2 de la Llei 11/2016 per ser beneficiari de subvencions.
  • La declaració de tenir coneixement que qualsevol alteració de les condicions que es tenen en compte per concedir l'ajut pot donar lloc a la modificació de la resolució de la concessió.
  • La declaració de tenir coneixement que el falsejament de la declaració responsable comporta l'obligació de reintegrar l'ajut obtingut.

i) La declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI), signada per les persones físiques o jurídiques, òrgans col·legiats, comissions, etc., que tenguin responsabilitats en la presa de decisions en alguna part del procediment, d'acord amb el model que estarà disponible a la pàgina web de l'IEPI.

j) La declaració de cessió i tractament de dades i la declaració de compromís en relació amb l'execució d'actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, signades per les persones físiques o jurídiques perceptores finals dels fons, d'acord amb el model que estarà disponible a la pàgina web de l'IEPI.

k) Un certificat de la Tresoreria de la Seguretat Social i de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, en el cas que l'entitat sol·licitant denegui l'autorització a la Conselleria d'Educació i Formació Professional per obtenir d'ofici els certificats que acrediten que els sol·licitants es troben al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i la Hisenda autonòmica, atès que la presentació de la sol·licitud suposa autoritzar l'òrgan instructor del procediment perquè, si escau, obtengui directament l'acreditació de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

II. Específics:

a) El compromís de posar el centre en funcionament amb la totalitat de places i de mantenir-lo en funcionament i no utilitzar l'immoble per a finalitats distintes d'aquelles que són objecte de l'ajut durant un període mínim de dotze anys.

b) Un certificat del nombre d'infants empadronats al municipi i per localitat nascuts els anys 2019, 2020 i 2021.

c) Un certificat del nombre d'habitants empadronats al municipi en data de la publicació de la present convocatòria.

d) Una relació dels centres educatius de primer cicle d'educació infantil (públics i privats) en què consti el nombre d'unitats autoritzades que existeixen al municipi, amb indicació de la localitat i el codi de centre.

e) En el cas de sol·licitar ajuts per a l'acompanyament i assessorament:

  • El compromís de facilitar tota la informació requerida per l'equip tècnic i/o juridicoadministratiu per tal de donar compliment a l'assessorament.
  • Les dades de la persona de contacte amb l'entitat per seguir les activitats derivades de la subvenció.

III. Per a la baremació dels ajuts de creació: documentació tècnica segons la taula del barem de l'apèndix 1 de l'annex 1.

5. L'Administració ha d'incorporar d'ofici els informes i la documentació presentada pels sol·licitants a la Secció d'Autoritzacions i Registre de Centres de la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

6. L'Administració pot sol·licitar, a més, tota la documentació complementària que consideri necessària per avaluar la sol·licitud de manera correcta i, en particular, tota la documentació necessària per a la justificació dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. En el cas que la direcció general corresponent ja hagi tramitat expedients que li permetin tenir constància dels antecedents que s'estableixen en aquesta Resolució, és suficient que s'indiqui l'expedient en què es troben. No obstant això, l'acreditació de les facultats o dels requisits ha de ser vigent en el moment de sol·licitar l'ajut.

Vuitè Termini de presentació de sol·licituds i esmena d'errades

1. El termini de sol·licituds és de quinze dies hàbils des de l'endemà de la publicació en el BOIB d'aquesta resolució.

2. D'acord amb l'article 13.1.b) de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 i l'article 23.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, si la sol·licitud o la documentació presentades tenen algun defecte o hi falta algun document, la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa ha de requerir l'entitat interessada perquè en el termini màxim de deu dies hàbils presenti els documents preceptius que hi manquen, amb l'advertiment exprés que si no ho fa, s'entén que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que preveu l'article 21 de la Llei 39/2015.

Novè Òrgan instructor i instrucció i resolució del procediment

1. L'inici i la resolució del procediment per concedir les subvencions regulades en aquesta convocatòria corresponen al conseller d'Educació i Formació Professional.

2. La Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa de la Conselleria d'Educació i Formació Professional, a través de l'IEPI, és l'òrgan competent per instruir el procediment i fer les propostes de resolució de concessió de subvencions.

3. La instrucció del procediment, la resolució de les sol·licituds i la notificació corresponent s'han de tramitar d'acord amb els articles 8 i 10 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009.

Desè Comissió Avaluadora

1. Es crea una Comissió Avaluadora tant per als ajuts de creació com per als ajuts per a l'acompanyament i assessorament, així com per als ajuts complementaris de l'annex 2 d'aquesta Resolució, els membres de la qual són els següents:

a) Presidenta: la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, o la persona que delegui.

b) Secretari: un funcionari de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.

c) Vocals :

 

― La directora de l'IEPI.

― Una persona en representació de la Unitat de Gestió Econòmica de la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

― Una persona en representació del Departament del Servei Jurídic de la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

― Una persona en representació de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), amb veu, però sense vot.

2. La Comissió Avaluadora exerceix les funcions següents:

a) Examinar, avaluar i qualificar les sol·licituds d'ajuts per a la creació de noves places que estableix aquesta Resolució.

b) Examinar, avaluar i qualificar les sol·licituds d'ajuts en espècie que estableix aquesta Resolució.

c) Emetre l'informe que ha de servir de base a l'òrgan instructor competent per elaborar les propostes de resolució dels ajuts per a la creació de places públiques de primer cicle d'educació infantil

d) Una vegada emès l'informe sobre la creació de places, emetre l'informe que ha de servir de base per a la proposta de concessió dels ajuts per a l'acompanyament i assessorament.

e) Examinar, avaluar i qualificar les sol·licituds d'ajuts complementaris als ajuts de creació 2020-2024 que estableix aquesta Resolució.

f) Emetre l'informe que ha de servir de base a l'òrgan instructor competent per elaborar les propostes de resolució dels ajuts complementaris als ajuts de creació 2020-2024 que estableix aquesta Resolució.

3. La Comissió Avaluadora pot demanar l'assessorament d'un representant de cada consell insular per a l'elaboració de l'informe.

Onzè Criteris de concessió

1. La concessió de la subvenció s'ha de regir per criteris que garanteixin els principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no-discriminació.

2. Pel que fa a la distribució territorial de les subvencions, el criteri de repartiment dels ajuts a municipis i a consells que hagin sol·licitat l'ajut per a la creació de places públiques és el següent:

a) En aplicació dels criteris que estableix el Decret de xarxa, la creació de 400 noves places s'ha de fer d'acord amb la distribució territorial següent, sempre que no se superi el nombre màxim de places i unitats que preveu l'apèndix 2 de l'annex 1 fins que tots els municipis o consells insulars no hagin vist atesa la seva sol·licitud:

Mallorca

Palma

128

Part Forana

163

Total Mallorca

291

Menorca

49

Eivissa

53

Formentera

7

3. Els criteris de concessió en el cas de creació de places són els que s'exposen a continuació:

a) Sempre que sigui possible, la concessió de la subvenció a cada entitat ha de ser per unitats escolars completes, segons el que hagi sol·licitat cadascuna. El còmput de les places es fa atenent al nombre màxim d'alumnes per unitat, d'acord amb el que estableix l'article 10.1 del Text consolidat aprovat pel Decret 23/2020. En els casos en què estiguin previstes unitats mixtes, s'han de comptar, en el cas d'unitats 0-2, nou places, i en el cas d'unitats 1-3, catorze places.

b) Les sol·licituds de creació de places s'han de valorar per centres d'acord amb la taula que figura en l'apèndix 1 de l'annex 1 i s'han d'adjudicar a les entitats sol·licitants seguint l'ordre de puntuació assolida, de major a menor, i tenint en compte el percentatge total d'oferta de places de primer cicle d'educació infantil del municipi, segons el mateix apèndix 1 de l'annex 1.

c) Les sol·licituds d'ajuts per a la creació de places que suposin creació de centres nous s'han d'avaluar per municipis, independentment que la sol·licitud s'hagi referit a la creació d'un o més centres i que el sol·licitant sigui l'ajuntament o no.

d) En cas d'empat en la puntuació assolida, s'ha de seguir l'ordre de preferència següent:

  • Els que hagin assolit major puntuació en l'apartat 1 de l'apèndix 1 de l'annex 1, que fa referència al percentatge actual de places de què disposa el municipi.
  • Els que hagin assolit major puntuació en l'apartat 2 de l'apèndix 1 de l'annex 1, que fa referència al percentatge actual de places públiques de què disposa el municipi.
  • Els que hagin assolit major puntuació en l'apartat 3 de l'apèndix 1 de l'annex 1, que fa referència a l'estat del projecte.
  • L'ordre d'entrada de la sol·licitud, en el cas que persisteixi l'empat.

e) En el cas que en una de les illes no se sol·licitin el total de places inicials assignades pel criteri previst en l'apartat 2 del punt onzè, aquestes places s'han d'assignar a les poblacions de la resta d'illes tenint en compte l'ordre de puntuació obtinguda segons la taula de l'apèndix 1 de l'annex 1.

f) Les 128 places inicialment previstes per a Palma només es poden incrementar si la resta de municipis i consells insulars veuen ateses les seves peticions de creació de places i queden places sense adjudicar. En cas que Palma no sol·liciti el total de places assignades inicialment, aquestes s'han de repartir entre els municipis de la Part Forana segons l'ordre establert en la taula de l'apèndix 1 de l'annex 1.

4. En cas de produir-se demandes que suposin una quantia superior al crèdit assignat als ajuts en espècie, la quantia corresponent a cada sol·licitant pel servei d'acompanyament i assessorament es minorarà proporcionalment en aquells serveis que suposin exclusivament una col·laboració en hores d'assistència.

Dotzè Modificació de la sol·licitud d'ajut

1. El sol·licitant pot modificar la sol·licitud inicial en el cas que, per circumstàncies sobrevingudes, acordàs una millor ubicació per a la creació del centre i/o un canvi en la configuració del centre per al qual sol·licita la creació de places, sempre que no s'hagin iniciat les obres i la quantitat total no excedeixi la inicialment atorgada.

2. Pel que fa a les modificacions del projecte, només són possibles si no afecten el ple compliment del principi de no causar un perjudici significatiu al medi ambient (DNSH).

 

Tretzè Proposta de resolució

1. L'òrgan instructor ha de fer la proposta provisional de resolució de concessió sobre la base dels informes de la Comissió Avaluadora.

2. Els beneficiaris dels ajuts per a l'acompanyament i assessorament han de ser beneficiaris dels ajuts per a la creació de places de primer cicle d'educació infantil d'aquesta mateixa convocatòria.

3. Aquesta proposta provisional s'entén acceptada pel beneficiari si en el termini de deu dies no fa constar el contrari, amb el benentès que, en el cas de centres que poden ser considerats singulars en els termes establerts per la normativa vigent, el càlcul de places és orientatiu i s'ha d'ajustar en la resolució del procediment.

4. La proposta provisional s'ha de comunicar a les entitats sol·licitants mitjançant la publicació al lloc web de la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

5. Els beneficiaris dels ajuts proposats tenen un termini de deu dies naturals des de l'endemà de la publicació al web per presentar les al·legacions que considerin oportunes. L'escrit motivat s'ha d'adreçar a la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.

Catorzè Límit de les subvencions i concurrència amb altres ajuts

1. L'import de les subvencions regulades en aquesta Resolució no pot ser, en cap cas, d'una quantia que, de manera aïllada o en concurrència amb altres subvencions o ajuts, superi el cost de l'activitat subvencionada, d'acord amb l'article 20 del Text refós de la Llei de subvencions, l'Ordre HFP/1030/2021 i altra normativa que es desenvolupi referida als fons corresponents al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

2. En particular, no es podrà subvencionar l'activitat de prestació de serveis objecte d'ajut per a l'acompanyament i assessorament (redacció del projecte, direcció d'obra, redacció i direcció de l'estudi de seguretat i higiene, etc.) si es pretén justificar-la com a cost subvencionable de l'obra en l'ajut sol·licitat per a creació (ajut amb disposició dinerària a favor del beneficiari).

Quinzè Resolució del procediment

1. El conseller d'Educació i Formació Professional, a proposta de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, ha de resoldre el procediment que deriva d'aquesta Resolució i ha de concedir o denegar els ajuts sol·licitats.

2. El termini màxim per resoldre els expedients és de sis mesos comptadors des de l'endemà de la data de finalització del termini per presentar la sol·licitud. Si un cop transcorregut el termini màxim establert no s'ha dictat i notificat la resolució individual expressa, la sol·licitud s'entén desestimada per silenci administratiu.

3. La resolució del conseller d'Educació i Formació Professional, que s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, posa fi a la via administrativa.

4. Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per concedir l'ajut pot donar lloc a la modificació de la resolució de concessió.

Setzè Addenda al conveni de col·laboració per a la incorporació a la xarxa d'escoles infantils públiques previst en el Decret de xarxa

1. Una vegada publicada la resolució de concessió dels ajuts, i en el termini de quinze dies naturals des de l'endemà de la publicació, els beneficiaris dels ajuts en espècie han de subscriure amb la Conselleria d'Educació i Formació Professional una addenda al conveni de col·laboració per a la incorporació a la xarxa d'escoles infantils públiques previst en el Decret de xarxa, per organitzar la cooperació i l'assessorament, segons el model que figura en l'apèndix 6 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Es tracta d'una addenda al conveni establert en el Decret de xarxa, l'objectiu del qual és millorar l'oferta de places públiques de primer cicle d'educació infantil. D'acord amb la lletra a) del punt sisè d'aquest annex, la subscripció d'aquest conveni és obligatòria.

3. Aquesta addenda serà vigent fins a la finalització del darrer termini de justificació dels ajuts de creació de places públiques i la finalització de la tramitació del final d'obra, això és, el 30 de novembre de 2025. Aquesta data coincideix amb el darrer termini de justificació dels ajuts en espècie d'aquesta convocatòria.

 

Dissetè Obligacions de les entitats beneficiàries i terminis d'execució

A més de les obligacions que estableixen específicament les bases reguladores de la subvenció i dels requisits establerts per als fons europeus del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, les entitats beneficiàries han de complir les obligacions següents:

a) En el cas dels ajuts per a la creació de places:

1r. Comunicar a la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa l'acceptació o la renúncia de la proposta de resolució en els termes de la resolució de convocatòria. En qualsevol cas, l'acceptació s'entén produïda automàticament si en el termini de vuit dies des de la comunicació a les entitats beneficiàries no es fa constar el contrari.

2º. Lliurar un exemplar i el certificat d'aprovació del pla de mesures antifrau en el termini de noranta dies des de la publicació de la resolució del procediment.

3º. Complir els terminis d'execució següents:

 

― Entre la publicació de la proposta de resolució i l'1 de setembre de 2023: possessió del títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o el document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys, així com l'acord que en fonamenta l'ús segons l'objecte d'aquesta convocatòria i l'aprovació del projecte arquitectònic bàsic i l'informe tècnic favorable de la Conselleria d'Educació i Formació Professional. A més, s'ha d'aprovar el projecte executiu, del qual n'ha d'informar favorablement la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

― Abans de l'1 de setembre de 2024: adjudicació de les obres i certificació de l'estructura.

― Abans de l'1 de setembre de 2025: final d'obra, autorització educativa del centre i obertura del centre educatiu.

b) En el cas dels ajuts per a l'acompanyament i assessorament:

1r. Disposar d'una persona de contacte permanent amb l'Administració per a la interlocució amb l'IEPI i amb el mitjà propi encarregat de l'assessorament (TRAGSATEC).

2º. Proporcionar a la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa la informació sobre l'execució de l'activitat subvencionada que li requereixi.

3º. Vincular l'assistència tècnica objecte de la subvenció en espècie amb la creació de places públiques del primer cicle d'educació infantil, que és l'objectiu final d'aquestes ajudes, en la forma i els terminis que s'estableixen en aquesta Resolució.

c) Fer constar de manera expressa el suport del Govern de les Illes Balears i dels fons europeus corresponents al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en les informacions, les convocatòries públiques o els cartells informatius de l'obra, així com mantenir, durant un mínim de deu anys, aquesta informació en un lloc públic visible dels centres educatius que resultin de l'ajut d'aquesta convocatòria. També hi han de constar els logotips de finançament a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, tot indicant que es tracta d'una actuació finançada pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea - NextGenerationEU. El beneficiari està obligat a presentar les evidències que acreditin el compliment de les obligacions en matèria de comunicació (fotografies, treballs realitzats, etc.).

d) Atenent al contingut del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, comprometre's a respectar els principis d'economia circular i evitar impactes negatius significatius en el medi ambient (DNSH, per les seves sigles en anglès de do no significant harm) en l'execució de les actuacions que es duguin a terme en el marc d'aquest Pla.

e) Proporcionar a la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa la informació sobre l'execució de l'activitat subvencionada que aquesta li requereixi.

f) Sotmetre's a les actuacions de comprovació que efectuï la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, a les de control financer que corresponen a la Intervenció General de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i a les que determina la legislació de la Sindicatura de Comptes, així com a les actuacions de comprovació i al seguiment que s'estableixi per al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i les que imposi la normativa interna i de la UE.

g) Comunicar a la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa la sol·licitud i l'obtenció de subvencions o ajuts per a la mateixa finalitat procedents de qualsevol ens públic o privat, nacional o internacional. Aquesta comunicació s'ha de fer dins del termini de tres dies hàbils des de la sol·licitud o l'obtenció de la subvenció concurrent i, en tot cas, abans de la justificació de l'aplicació que s'hagi donat als fons percebuts.

h) Incorporar les dades dels perceptors finals de les quanties econòmiques derivades de l'execució dels projectes a la «Base de Datos de los beneficiarios de las ayudas, de contratistas y subcontratistas», en compliment del que preveu l'article 22.2.d) del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021.

i) Abans del pagament de cada termini de la subvenció, estar al corrent de les obligacions amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i de la Hisenda autonòmica, com també de les obligacions amb la Seguretat Social.

j) Deixar constància d'haver percebut i aplicat la subvenció en la comptabilitat o en els llibres de registre o, en cas de no tenir obligació de tenir-ne, en la documentació que la substitueix, d'acord amb la legislació mercantil o fiscal que hi sigui aplicable.

k) Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons percebuts, amb inclusió dels documents electrònics, mentre puguin ser objecte d'actuacions de comprovació i control, d'acord amb l'establert a l'article 132 del Reglament Financer 2018/1046.

Divuitè Possibilitat de cessió del mitjà propi

1. En el cas dels ajuntaments que tenen concedits ajuts corresponents als exercicis 2021 a 2024 per a l'acompanyament i assessorament d'entitats públiques beneficiàries dels ajuts de la Conselleria d'Educació i Formació Professional per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, poden sol·licitar a la Conselleria d'Educació i Formació Professional que els cedeixi el mitjà propi TRAGSTEC per a la construcció del centre amb els criteris que la Conselleria estableixi en la resolució que s'haurà de publicar a tal efecte.

2. Aquesta relació de cooperació s'ha d'instrumentar mitjançant la signatura d'una addenda al conveni d'adhesió a la xarxa d'escoles infantils públiques de primer cicle de les Illes Balears, en la qual s'ha d'especificar l'interès públic comú que justifica la subscripció d'aquesta addenda, les actuacions a desenvolupar i els compromisos de les parts per fer efectiva la creació de les places públiques de primer cicle d'educació infantil objecte d'ajut.

Dinovè Terminis de justificació de l'ajut

1. Els terminis per justificar l'activitat subvencionada de creació són els següents:

a) De l'1 al 15 de setembre de 2023 s'han d'aportar els documents següents:

― El model de certificat i memòria econòmica, segons l'apèndix 7 de l'annex 1.

― El títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o el document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys.

― L'acord que fonamenta l'ús de l'espai d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria.

― El certificat del secretari o interventor de l'aprovació del projecte arquitectònic bàsic o la documentació tècnica que justifica l'adequació de l'actuació al Codi tècnic de l'edificació i a altra normativa d'aplicació.

― L'aprovació del projecte executiu.

― La declaració d'absència de conflicte d'interessos signada per les persones físiques o jurídiques, els òrgans col·legiats, les comissions, etc., que prenguin alguna decisió al llarg del procediment, en el cas que encara no l'hagin signada.

― La declaració de cessió i tractament de dades i la declaració de compromís en relació amb l'execució d'actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, signades per les persones físiques o jurídiques perceptores finals dels fons, en el cas que encara no les hagin signat.

L'òrgan instructor ha d'incorporar d'ofici l'informe tècnic favorable preceptiu del projecte, elaborat per la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

b) De l'1 al 15 de setembre de 2024 s'han d'aportar els documents següents:

― El model de certificat i memòria econòmica, segons l'apèndix 7 de l'annex 1.

― El certificat del secretari o interventor sobre l'adjudicació de les obres.

― El certificat d'obra en què s'acrediti que l'estructura està executada o, quan es tracti de la remodelació d'un edifici, el certificat de l'afecció, reforç i modificació de l'estructura actual.

― La declaració d'absència de conflicte d'interessos signada per les persones físiques o jurídiques, els òrgans col·legiats, les comissions, etc., que prenguin alguna decisió en alguna part del procediment, en el cas que encara no l'hagin signada.

― La declaració de cessió i tractament de dades i la declaració de compromís en relació amb l'execució d'actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, signades per les persones físiques o jurídiques perceptores finals dels fons en el cas que encara no les hagin signat.

c) De l'1 al 15 de setembre de 2025 s'han d'aportar els documents següents:

― El model de certificat i memòria econòmica, segons l'apèndix 7 de l'annex 1.

― El certificat del secretari o interventor de final d'obra i obertura del centre. La Conselleria d'Educació i Formació Professional ha d'incorporar d'ofici el BOIB d'autorització del centre educatiu.

― Un certificat del secretari de la corporació que acrediti que els fons rebuts com a resultat d'aquesta convocatòria s'han aplicat a la finalitat que va servir de fonament per concedir l'ajut, amb indicació de la data, el concepte i l'import de les factures acreditatives de la despesa i la data de pagament, així com la memòria explicativa de l'aplicació dels fons rebuts a la finalitat prevista i la declaració de les fonts de finançament de tots els ajuts rebuts i sol·licitats, segons l'apèndix 9 de l'annex 1.

― La declaració d'absència de conflicte d'interessos signada per les persones físiques o jurídiques, els òrgans col·legiats, les comissions, etc., que prenguin alguna decisió en alguna part del procediment, en el cas que encara no l'hagin signada.

― La declaració de cessió i tractament de dades i la declaració de compromís en relació amb l'execució d'actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, signades per les persones físiques o jurídiques perceptores finals dels fons, en el cas que encara no les hagin signat.

2. Amb caràcter general, i sense perjudici de l'aplicació de les normes contingudes en l'article 44 del Text refós de la Llei de subvencions, no s'entén del tot justificada l'aplicació dels fons percebuts fins que no s'hagi acreditat, com a mínim, l'import del projecte d'actuació que ha servit de base a la concessió de la subvenció.

3. En els casos en què, a causa dels terminis d'execució de les obres, els titulars puguin justificar de manera avançada els terminis posteriors, la documentació justificativa s'ha de fer arribar a la Conselleria d'Educació i Formació Professional en els períodes de justificació establerts per a cada any.

4. En el cas de no estar en condicions de complir els requisits del primer o el segon termini de justificació assenyalats en l'apartat 1 del punt divuitè, l'entitat pot sol·licitar un ajornament fins al termini següent previst en el punt esmentat, d'acord amb el model de l'apèndix 8 de l'annex 1, sempre que es compleixi la data màxima de posada en funcionament del centre establerta en el punt dissetè. En aquell moment s'hauran de justificar les activitats corresponents tant al termini oportú com als terminis ajornats.

5. En cap cas s'admeten com a justificacions les despeses derivades de:

― Modificacions del contracte.

― Certificacions finals d'obra.

― Revisions de preus, regulats per la Llei 9/2017, amb excepció dels casos en què sigui aplicable un eventual règim excepcional de revisió de preus o mesures de compensació extraordinària per restablir l'equilibri econòmic dels contractes que, amb caràcter excepcional, es puguin preveure per la normativa autonòmica o estatal que resultin aplicables al cas.

― Projectes complementaris.

6. Els terminis per justificar els ajuts per a l'acompanyament i assessorament són:

a) Entre dia 1 i dia 5 de cada mes, els beneficiaris han d'informar l'IEPI de les actuacions realitzades per mitjà d'un certificat expedit pel secretari o l'interventor municipal, segons el model de l'apèndix 10 de l'annex 1.

b) Coincidint amb la justificació de cadascun dels terminis establerts en l'apartat 1 del punt divuitè d'aquest annex per a la creació de places públiques, es farà arribar un certificat del secretari o interventor municipal amb la relació de totes les activitats d'acompanyament realitzades dins el termini justificat, amb indicació de la data d'inici i de finalització, segons el model de l'apèndix 11 de l'annex 1.

c) En qualsevol cas, el darrer informe de justificació haurà de coincidir, com a màxim, amb la justificació del darrer termini d'execució d'ajuts de creació de les places, això és, setembre del 2025.

Vintè Terminis de pagament de l'ajut de creació

1. En els casos de creació de places, els terminis de pagament són:

a) Primer termini: l'Administració educativa ha de fer efectiu el pagament de la quantitat de 3.780,00 € per plaça concedida una vegada s'hagi entregat la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.a) del punt dinovè.

b) Segon termini: l'Administració ha de fer efectiu el pagament de la quantitat de 7.560,00 € per plaça concedida una vegada s'hagi entregat la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.b) del punt dinovè.

c) Tercer termini: l'Administració ha de fer efectiu el pagament de la quantitat de 1.260,00 € per plaça concedida una vegada entregada la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.c) del punt dinovè.

2. El pagament de les subvencions s'ha de fer efectiu pel 100 % de la quantitat concedida una vegada s'hagi presentat la justificació especificada en aquesta convocatòria i segons els terminis establerts.

3. Els pagaments dels ajuts de creació s'han de tramitar una vegada s'hagi resolt la convocatòria i contra justificació de cada un dels terminis, de conformitat amb el que estableix aquesta convocatòria.

4. En els casos d'ajuts per a la creació de places en què el cost efectiu no arribi als 12.600 € concedits per plaça, s'han de fer els ajusts necessaris per no superar el cost efectiu en els dos darrers terminis.

5. Els pagaments s'efectuen mitjançant transferència bancària al compte que el beneficiari hagi indicat.

 

Vint-i-unè Revocació i reintegrament dels ajuts concedits

1. D'acord amb el que disposen els articles 43, 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions, pertoca revocar la subvenció quan, posteriorment a la resolució de concessió, el beneficiari incompleix totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció. Com a conseqüència de la revocació de la subvenció, queda sense efecte l'acte de concessió i pertoca el reintegrament de les quantitats percebudes indegudament.

2. Per valorar i quantificar els possibles incompliments de les condicions imposades amb motiu de la concessió de la subvenció, s'han d'aplicar els criteris de gradació establerts en l'article 20 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009.

3. En particular, en el cas que les obres per a la creació de places no finalitzin en el termini previst, es revocarà l'ajut en espècie i serà el beneficiari qui haurà de reintegrar els costs generats durant el procés.

4. Per al reintegrament, s'han d'aplicar els procediments prevists a aquest efecte en la legislació de finances, d'acord amb els quals s'ha de garantir l'audiència a les persones interessades. També s'ha d'aplicar el que s'estableix en l'article 21 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009. En el cas que es declari que el reintegrament és procedent, s'ha d'aplicar la previsió específica per als ajuts en espècie de l'apartat 3 de l'article 21 esmentat, que estableix que es considera quantitat rebuda per reintegrar un import equivalent al preu d'adquisició del bé, dret o servei. En tot cas, és exigible l'interès de demora corresponent, de conformitat amb el que disposa l'article 44 del Text refós de la Llei de subvencions.

Vint-i-dosè Règim d'infraccions i sancions

L'incompliment dels requisits establerts en aquesta Resolució dona lloc a l'aplicació del règim d'infraccions i sancions establert en el Text refós de la Llei de subvencions.

Vint-i-tresè Inspecció

D'acord amb el que disposa aquesta Resolució, les subvencions que concedeix la Conselleria d'Educació i Formació Professional s'han de sotmetre a la inspecció, fiscalització i control corresponents, segons els articles 42 i 48 del Text refós de la Llei de subvencions. El beneficiari, d'acord amb l'article 11.d) del Text refós esmentat, s'ha de sotmetre a les actuacions de comprovació i de control financer que duguin a terme els òrgans competents i aportar tota la informació que se li requereixi en l'exercici d'aquestes actuacions.

Vint-i-quatrè Obligacions derivades del finançament amb fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR)

1. Aquesta convocatòria està finançada pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea-NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

2. En l'annex de la Resolució de 23 de desembre de 2021, de la Secretaria d'Estat d'Educació, per la qual es publica l'Acord de la Conferència Sectorial d'Educació de 25 de novembre de 2021, pel qual s'aprova la proposta de distribució territorial dels crèdits destinats al Programa d'Impuls de l'Escolarització en el Primer Cicle d'Educació Infantil, en el marc del component 21 del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (BOE núm. 312, de 29 de desembre de 2021), queden reflectits els acords relatius al component 21 esmentat, modernització i digitalització del sistema educatiu, inclosa l'educació primerenca de 0-3 anys. El Programa de Cooperació Territorial d'Impuls d'Escolarització en el Primer Cicle d'Educació Infantil amb Noves Places de Titularitat Pública, Prioritàriament per a Nines i Nins d'1 i 2 Anys, disposa, per a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la quantia de 24.644.704 € per als anys 2021, 2022 i 2023. Aquesta actuació es correspon amb la mesura C21.I1 (inversió 1 del component 21), adreçada a la creació de places del primer cicle d'educació infantil de titularitat pública (prioritàriament d'1 i 2 anys), i al seu funcionament.

3. Aquest és un fons finalista: l'òrgan competent marca que la inversió s'ha de destinar únicament i exclusivament a l'augment de places d'educació 0-3 anys en col·laboració amb els consells insulars i ajuntaments, mitjançant convocatòries d'ajuts per a la creació de places i per al seu sosteniment, tal com marca el projecte estratègic núm. 21 de l'annex 2 de l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021 (BOIB núm. 137, de 7 d'octubre).

4. Els beneficiaris d'aquests ajuts han de tenir en compte els compromisos i les obligacions derivats de l'execució dels fons europeus abans esmentats i emmarcats dins l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, l'Ordre HFP/55/2023, de 24 de gener, relativa a anàlisi sistemàtica del risc de conflicte d'interès en els procediments que executen el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i d'altres que es puguin aprovar posteriorment, així com la normativa autonòmica aprovada a l'efecte. En particular, els sol·licitants d'aquests ajuts de creació de places de primer cicle d'educació infantil són entitats locals (ajuntaments i consells insulars). En el cas de resultar beneficiaris, adquireixen la condició d'entitats executores, d'acord amb l'Ordre HFP 1030/2021, i han de complir totes les obligacions que s'hi estableixen.

5. Segons l'article 2 de l'Ordre HFP/1030/2021, són d'obligatòria consideració en la planificació i l'execució dels components del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i d'aquesta manera transversals al conjunt del Pla, els principis o criteris específics següents:

a) Concepte de fita i objectiu, així com els criteris per al seguiment i l'acreditació del resultat.

b) Etiquetatge verd i etiquetatge digital.

c) Anàlisi de risc en relació amb possibles impactes negatius significatius al medi ambient (do no significant harm, DNSH), seguiment i verificació de resultat sobre l'avaluació inicial.

d) Reforç de mecanismes per a la prevenció, la detecció i la correcció del frau, la corrupció i els conflictes d'interès.

e) Compatibilitat del règim d'ajuts d'Estat i prevenció del doble finançament.

f) Identificació del perceptor final dels fons, sigui com a beneficiari de les ajudes, o adjudicatari d'un contracte o subcontractista.

g) Comunicació.

6. Aquests principis es tradueixen en les obligacions següents per part dels beneficiaris:

a) Com a perceptor final de fons, emplenar el Model de declaració de cessió i tractament de dades en relació amb l'execució d'actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i la Declaració responsable relativa al compromís de compliment dels principis transversals establerts en el PRTR.

b) Incloure en qualsevol activitat de comunicació o difusió, així com en tota la documentació generada, els logotips oficials del Ministeri d'Educació i Formació Professional, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i de NextGenerationEU. També s'hi ha d'incloure la frase «Actuació finançada pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per la Unió Europea NextGenerationEU, en el marc del Mecanisme del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència».

c) Com a participant en l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, atendre estrictament el que estableix la normativa espanyola i europea en relació amb la prevenció, la detecció i la correcció del frau; la corrupció i els conflictes d'interessos, i els pronunciaments que, amb relació a la protecció dels interessos financers de la Unió Europea, hagin fet o puguin fer les institucions de la Unió Europea.

Són aplicables les definicions de frau, corrupció i conflicte d'interessos contingudes en la Directiva (UE) 2017/1371, sobre la lluita contra el frau que afecta els interessos financers de la Unió Europea (Directiva PIF), i en el Reglament (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juliol de 2018, sobre les normes financeres aplicables al pressupost general de la Unió (Reglament financer de la UE).

Les persones que prenguin alguna decisió en alguna part de l'objecte d'aquesta convocatòria han de subscriure la corresponent declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI). S'ha de lliurar còpia dels originals d'aquests documents a la Conselleria d'Educació i Formació Professional. Així mateix, quan s'hagi de contractar una part de l'activitat subvencionada, les persones que participin en els procediments corresponents també hauran d'emplenar una DACI.

S'ha d'informar les persones que formin part de la creació de places objecte d'aquesta convocatòria sobre el Pla de mesures antifrau de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i del beneficiari, i concretament dels canals de denúncia disponibles per comunicar fets que poguessin constituir frau o irregularitat.

d) Garantir el ple compliment del principi de «no causar un perjudici significatiu al medi ambient» (principi DNSH) i, en el seu cas, l'etiquetatge climàtic i digital, d'acord amb el que es preveu en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, aprovat per Consell de Ministres el 27 d'abril de 2021 i pel Reglament (UE) núm. 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, així com amb el que requereix la Decisió d'Execució del Consell relativa a l'aprovació de l'avaluació del Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya.

7. Els beneficiaris estan obligats a permetre l'accés a la Comissió, a l'Oficina Europa de Lluita Contra el Frau (OLAF), al Tribunal de Comptes i, si escau, a la Fiscalia Europea, per exercitar els drets que reconeix l'article 129, apartat 1 del Reglament Financer 2018/1046, d'acord amb l'article 22.2 del Reglament 241/2021, del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021.

8. Qualsevol persona que tengui coneixement de fets que poguessin ser constitutius de frau o irregularitat en relació amb projectes o operacions finançades totalment o parcialment amb càrrec a fons procedents de la Unió Europea pot comunicar aquests fets mitjançant el canal de denúncies del PRTR, INFOFRAUDE, gestionat pel Servei Nacional de Coordinació Antifrau, amb competències de coordinació en l'àmbit nacional respecte de la protecció d'interessos financers de la Unió Europea.

Vint-i-cinquè Protecció de dades

Les dades personals que contenguin les sol·licituds i declaracions seran tractades per l'Administració educativa de conformitat amb el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades). Quant al tractament de dades, s'han de tenir en compte els aspectes següents:

a) Finalitat del tractament i base jurídica: gestió de les sol·licituds, d'acord amb el Text refós de la Llei de subvencions; l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009, i els articles 6.1.b) i c) del Reglament general de protecció de dades.

b) Responsable del tractament: Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.

c) Destinataris de les dades: Conselleria d'Educació i Formació Professional; Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; Tribunal de Comptes i Sindicatura de Comptes, a l'efecte de complir les obligacions financeres, tributàries i de la Seguretat Social, i Ministeri d'Educació i Formació Professional.

d) Termini de conservació de les dades: les dades s'han de conservar durant el temps necessari per complir amb la finalitat per la qual es recullen i per determinar les possibles responsabilitats que es puguin derivar d'aquesta finalitat i del tractament de dades. És d'aplicació el que disposa la normativa d'arxius i documentació. Les dades econòmiques s'han de conservar d'acord amb el que preveu la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

e) Exercici de drets i reclamacions: la persona afectada pel tractament de dades personals pot exercir els seus drets d'informació, d'accés, de rectificació, de supressió, de limitació, de portabilitat, d'oposició i de no inclusió en tractaments automatitzats (i, fins i tot, de retirada del consentiment, si escau, en els termes que estableix el Reglament general de protecció de dades) davant el responsable del tractament, mitjançant el procediment «Sol·licitud d'exercici de drets en matèria de protecció de dades personals», previst en la Seu Electrònica de la CAIB (seuelectronica.caib.es). Una vegada rebuda la resposta del responsable o en el cas que no hi hagi resposta en el termini d'un mes, la persona afectada pel tractament de les dades personals pot presentar la «Reclamació de tutela de drets» davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

f) Delegació de Protecció de Dades: la Delegació de Protecció de Dades de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té la seu a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat (pg. de Sagrera, 2, 07012 Palma; a/e: protecciodades@dpd.caib.es).

 

APÈNDIX 1 DE L'ANNEX 1

Taules de puntuació de les sol·licituds de creació de places

1. Puntuació pel percentatge actual del total de places de primer cicle d'educació infantil de titularitat pública i privada en relació amb el nombre d'infants de les edats corresponents empadronats al municipi on es proposa la creació de places:

Percentatges

Punts

10 % o menys

300

Més del 10 % i fins al 15 % (inclòs)

200

Més del 15 % i fins al 25 % (inclòs)

100

Més del 25 % i fins al 37,5 % (inclòs)

50

Més del 37,5 % i fins al 50 % (inclòs)

25

Més del 50 % i fins al 70 % (inclòs)

10

Més del 70 %

0

2. Puntuació pel percentatge actual del total de places de primer cicle d'educació infantil de titularitat pública en relació amb el nombre d'infants de les edats corresponents empadronats al municipi on es proposa la creació de places:

Percentatges

Punts

10 % o menys

200

Més del 10 % i fins al 15 % (inclòs)

100

Més del 15 % i fins al 25 % (inclòs)

50

Més del 25 % i fins al 37,5 % (inclòs)

25

Més del 37,5 %

0

 

3. Estat del projecte (no es poden sumar els diferents supòsits d'aquest apartat):

 

Supòsit

Documentació justificativa

Punts

3.1. Disposar d'una ubicació ja assignada/reservada per a aquest ús per acord de ple o de qui correspongui en el seu lloc.

− Títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys.

− Acord que en fonamenta l'ús d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria.

5

3.2. Disposar d'una ubicació ja assignada/reservada per a aquest ús per acord de ple o de qui correspongui en el seu lloc i disposar d'un projecte bàsic amb informe favorable de la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

− Títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o el document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys.

− Acord que en fonamenta l'ús d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria.

− Certificat del secretari o interventor de l'aprovació del projecte arquitectònic bàsic o la documentació tècnica que justifica l'adequació de l'actuació al Codi tècnic de l'edificació.

− Informe favorable de la Conselleria d'Educació i Formació Professional sobre el projecte bàsic. L'òrgan instructor l'ha d'incorporar d'ofici.

15

3.3. Disposar d'una ubicació ja assignada/reservada per a aquest ús per acord de ple o de qui correspongui en el seu lloc i disposar d'un projecte executiu amb informe favorable de la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

− Títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys.

− Acord que en fonamenta l'ús d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria.

− Certificat del secretari o interventor de l'aprovació del projecte executiu.

− Informe favorable de la Conselleria d'Educació i Formació Professional sobre el projecte executiu. L'òrgan instructor l'ha d'incorporar d'ofici.

25

4. Circumstàncies especials:

Supòsit

Documentació justificativa

 

4.1. Unitats de primer cicle que estan concebudes dins un projecte de centre escolar amb segon cicle d'educació infantil que o bé està previst construir dins el Pla d'Infraestructures Educatives de la Conselleria d'Educació i Formació Professional per als anys 2019, 2020, 2021 o 2022 o bé té un conveni signat amb la Conselleria d'Educació i Formació Professional sobre la construcció de centres que inclogui aules de 0 a 3 anys.

− El document que acrediti aquesta circumstància. L'ha d'aportar d'ofici la Conselleria d'Educació i Formació Professional en el cas que s'al·legui aquesta circumstància.

100

4.2. Centres o unitats de primer cicle d'educació infantil que han estat inclosos pels municipis en el pla d'infraestructures del consell insular corresponent, sempre que la proposta hagi estat acceptada pel corresponent consell insular per als anys 2020, 2021 o 2022.

− Certificat del secretari o interventor en què es justifiqui ser beneficiari dels ajuts d'algun pla d'infraestructures del consell insular respectiu.

100

4.3. Unitats de primer cicle d'educació infantil la construcció de les quals forma part de projectes de construcció de serveis o edificis municipals aprovats, sempre que les unitats corresponents a l'escola infantil no superin el 45 % del cost total del projecte.

− Certificat del secretari o interventor en què es justifiqui que la construcció forma part d'un projecte de construcció de serveis o edificis municipals aprovat i que les unitats corresponents a l'escola infantil no superen el 45 % del cost total del projecte.

100

4.4. Unitats de primer cicle d'educació infantil dins un recinte escolar de segon cicle d'infantil i primària de caràcter unitari.

− Certificat del secretari o interventor en què es justifiqui que la construcció prevista estarà dins un recinte escolar de segon cicle d'infantil i primària de caràcter unitari.

100

4.5. Unitats de primer cicle d'educació infantil que formen part de projectes de construcció de serveis o edificis municipals aprovats el cost de les quals supera el 45 % del cost total del projecte, però no arriba al 60 %.

− Certificat del secretari o interventor en què es justifiqui que la construcció forma part d'un projecte de construcció de serveis o edificis municipals aprovat i que les unitats corresponents a l'escola infantil superen el 45 % del cost total del projecte, però no arriben al 60 %.

50

4.6. Places sol·licitades per entitats beneficiàries de la convocatòria de creació 2020-2024 que no han iniciat el procediment de licitació d'obres i incrementen el nombre de places.

 

300

APÈNDIX 2 DE L'ANNEX 1

Nombre màxim de places a què fa referència el punt onzè i característiques dels centres resultants de la subvenció

1. Nombre màxim d'unitats de creació subvencionables segons la població del municipi:

Nombre d'habitants del municipi

Unitats

Menys de 2.500

2

Entre 2.501 i 4.000

3

Entre 4.001 i 7.000

5

Més de 7.000

6

2. En els casos de centres resultants de tres unitats o més, hi ha d'haver, almenys, una unitat per a cada tram.

3. Tret dels centres dels municipis de menys de 2.500 habitants, la resta de centres resultants han de ser complets, és a dir, han d'oferir places de tots els trams d'edat.

4. En el cas de centres resultants de més de tres unitats, no hi pot haver més de dues unitats per a un tram d'edat si primer no s'ofereixen dues unitats per a tots els trams.

5. El màxim de places atorgat al municipi ve determinat per l'oferta màxima d'un total de places de primer cicle d'educació infantil del 70 %, excepte en els casos en què tots els municipis o consells insulars que tenen una oferta de places total per davall del 70 % vegin atesa la seva sol·licitud. Amb excepció del municipi de Palma, no es concediran més ajuts als municipis per a la creació de places que les indicades com a màxim fins que no hagin estat ateses les sol·licituds de creació de places a tots els municipis de la comunitat autònoma fins al límit assenyalat en l'apartat 1 del present apèndix.

6. En el cas de municipis amb diferents nuclis de població (localitats) que sol·licitin ajuts per a més d'un centre, s'han d'atendre primer les localitats amb una oferta total de places educatives més baixa. En qualsevol cas, el nombre màxim ve determinat pel percentatge total d'oferta educativa del municipi, de tal manera que primer s'han d'atendre les sol·licituds a les localitats fins a cobrir el 37,5 %, i després la resta. Si es donàs el cas que es proposàs la construcció d'un únic centre amb unitats a diferents localitats, es comptaria la mitjana d'escolarització entre les diferents localitats afectades pel projecte, tant pel que fa al barem de la sol·licitud com al d'adjudicació de nombre de places.

7. Un cop atesa la sol·licitud de creació de places a tots els municipis amb el límit establert en el punt anterior, s'han de concedir les places pendents seguint el mateix criteri: per ordre de major a menor puntuació i de menor a major percentatge d'oferta de places de primer cicle d'educació infantil.

8. En el cas que en un municipi hi hagi més places sol·licitades que les determinades en l'apartat 1 d'aquest apèndix, una vegada ateses les sol·licituds fins a arribar al màxim establert es poden atendre sol·licituds que superin aquest màxim, sempre seguint l'ordre de percentatges disponibles al municipi.

Documents adjunts