Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE SANTANYÍ

Núm. 94406
Pla Estratègic de Subvencions per al 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El ple de l'Ajuntament de Santanyí en sessió ordinària de 27 de desembre de 2022 va aprovar el següent:

PLA ESTRATÈGIC DE SUBVENCIONS DE L'AJUNTAMENT DE SANTANYÍ PER A L'ANY 2023

D'acord amb les previsions de l'article 8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que obliga les administracions que pretenguin concedir subvencions aprovar, prèviament, un Pla estratègic, i d'acord amb l'article 12 del Reial Decret 887/2006 de 21 de juliol que aprova el Reglament de la Llei General de Subvencions, l'Ajuntament de Santanyí ha elaborat el present document que pretén ser un pla estratègic de subvencions de l'Ajuntament de Santanyí per a l'any 2023.

La Llei de subvencions es regeix per una sèrie de principis –publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació- que, juntament amb la varietat d'instruments que articula, redunda de forma directa en un increment del nivells d'eficàcia i eficiència en la gestió i utilització de recursos públics.

Aquest Pla estratègic, a més de complir amb l'obligació juridica que estableix l'esmentada Llei General de Subvencions, desenvolupada i concretada com s'ha dit pel Reial Decret 887/2006 que aprova el seu reglament, vol introduir una connexió entre els objectius i els efectes que es pretenen aconseguir, els costos previsibles i els fons de finançament amb l'objecte d'adequar les necessitats públiques que s'han de cobrir via subvencions amb la previsió dels recursos disponibles. Així mateix, aquest Pla estratègic ha de ser una eina útil que implementi vertaderes polítiques municipals de promoció i foment d'activitats culturals, esportives, socials, educatives i que serveixi per millorar la vida dels veïns del municipi de Santanyí, amb especial atenció als grups més desafavorits, mitjançant la concessió de les oportunes subvencions.

Article 1

Les subvencions que concedeixi l'Ajuntament de Santanyí durant l'any 2023, s'ajustaran al que preveu aquest Pla.

Article 2

Per fer efectives les subvencions previstes en aquest Pla, es requerirà la inclusió de les consignacions corresponents en el Pressupost municipal i l'aprovació de les convocatòries reguladores per a la seva concessió, si es tracta de subvencions en concurrència, competitiva o no, o bé del corresponent conveni regulador o resolució de concessió, si es tracta de subvencions nominatives.

Article 3

L'aprovació del Pla estratègic de subvencions no suposa la generació de cap tipus de dret en favor dels potencials beneficiaris, que no podran exigir indemnització o compensació en cas que el Pla no arribàs a dur-se a terme.

Article 4

1. L'Ajuntament de Santanyí concedirà subvencions, mitjançant els procediments prevists a les Bases generals de subvencions, aprovades pel Ple de l'Ajuntament, a favor de persones, associacions o entitats públiques o privades amb la finalitat de fomentar i promoure la realització d'activitats d'utilitat pública o interès social o per promoure la consecució de fins públics atribuïts a la competència local. Es podran subvencionar tant activitats a realitzar com ja realitzades sempre que tenguin per objecte fomentar i promoure la utilitat pública o l'interès social.

La utilització del procediment de concessió directa, i en concret de subvencions nominatives, té la seva justificació en que bàsicament tot el teixit associatiu del municipi, de qualsevol àmbit, està reflectit al pressupost municipal amb subvenció assignada que respon a necessitats, circumstàncies i situacions expressades anteriorment per les pròpies entitats als diferents serveis i òrgans municipals. Ara bé, es van introduint convocatòries en concurrència, sigui competitiva o no, per donar cabuda a noves línies de subvencions o per reconvertir les nominatives que es preveien, quan tenen un element comú que ho permet.

Al mateix temps, les subvencions a associacions o entitats de caràcter supramunicipals es fonamenten en el fet de que persones del terme de Santanyí estan ateses als seus serveis o en són usuàries, o que la col·laboració amb elles es considera d'interès general.

Finalment, les subvencions a persones físiques individualitzades, en el cas de que es consideràs convenient l'atorgament d'una subvenció, tenen la seva raó de ser en les característiques concretes de les activitats que desenvolupen o bé en la situació en que es troben, que determinen la conveniència de la concessió de la subvenció.

2. En concret, l'Ajuntament de Santanyí, podrà concedir subvencions a les àrees següents:

I. Cultura, oci i temps lliure i participació ciutadana

a) Activitats subvencionables

Serà subvencionable qualsevol activitat cultural relacionada amb les arts, les ciències i les lletres, destinada al foment de la creativitat, així com tot tipus d'activitat o esdeveniment musical d'especial interès per la seva dimensió social i de participació ciutadana. Igualment, seran objecte de subvenció, les activitats d'animació sociocultural, d'oci i temps lliure i  aquelles activitats que tenguin relació amb les entitats ciutadanes, com les associacions de veïns, de gent gran, mestresses de casa, etc.

Així mateix, serà subvencionable qualsevol activitat per al foment de la normalització lingüística.

b) Efectes que es pretenen aconseguir

A l'àrea cultural es pretén afavorir aquelles activitats que projectin i singularitzin el municipi de Santanyí en alguna manifestació artística, fomentar i impulsar l'art, en tots els seus vessants, així com nous formats i llenguatges artístics, aconseguir una programació cultural estable i afavorir i fomentar les manifestacions de cultura popular i tradicional.

Pel que fa a la participació ciutadana, es pretén ajudar al sosteniment i al desenvolupament d'activitats de les diferents associacions que participen en la vida social del municipi, des de les associacions de veïns de les diferents localitats que formen el municipi de Santanyí, les diferents associacions de gent gran, i d'altres associacions que estan presents a la vida del nostre municipi.

En definitiva, es fomenta la creació de capital social, associacionisme i la implantació social de les entitats.

c) Fons de finançament

Aplicacions pressupostàries: 14-33401-48901, 14-33409-48902, 13-43901-48903, 13-92401-48904 i 18-33408-48905.

d) Cost previst

El cost previst de la suma de totes les aplicacions pressupostàries és de 12.860,00 €:

- L'aplicació pressupostària 14-33401-48901 té un cost de 485,00 €

- L'aplicació pressupostària 14-33409-48902 té un cost de 5.425,00 €

- L'aplicació pressupostària 13-43901-48903 té un cost de 585,00 €

- L'aplicació pressupostària 13-92401-48904 té un cost de 485,00 €

- L'aplicació pressupostària 18-33408-48905 té un cost de 5.880,00 €

e) Termini execució

Les activitats subvencionades s'han de dur a terme al llarg del l'exercici pressupostari 2023, si bé es podran subvencionar activitats ja realitzades.

f) Beneficiaris

Associacions culturals, de voluntariat social, de dones, de segona edat, de veïns, professionals i de tercera edat, determinades nominativament al pressupost municipal.

Totes les subvencions d'aquesta àrea estan previstes amb caràcter nominatiu al pressupost municipal per a l'any 2023.

II. Esports

a) Activitats subvencionables

En aquesta àrea seran subvencionables les despeses derivades de l'activitat pròpia i de l'organització d'actes i activitats esportives d'associacions esportives arrelades al municipi de Santanyí i amb domicili en aquest municipi, com per exemple els clubs de futbol, bàsquet, tennis, esports nàutics, etc. També es podran subvencionar les depeses que han de realitzar els esportistes individuals del municipi de Santanyí, o que estan empadronats al terme municipal, per tal de millorar la seva formació i el seu rendiment, i per assistir a esdeveniments esportius. En ambdós casos, tant d'entitats esportives com d'esportistes individuals, l'atorgament de la subvenció corresponent seguirà el procediment de concurrència competitiva.

En tot cas, serà subvencionable qualsevol matèria relacionada amb l'esport i que serveixi per promocionar-lo, a tots els nivells, entre els santanyiners.

Així mateix, en aquest apartat es conserva una subvenció amb caràcter nominatiu a favor de la Societat de Caçadors atesa la seva especial naturalesa que conjuga aspectes esportius i mediambientals que no aconsellen la seva participació en el procediment en concurrència per a entitats i clubs esportius del municipi però en la mesura del que sigui possible s'incorporarà una nova convocatòria en concurrència que prioritzi els aspectes mediambientals.

b) Efectes que es pretenen aconseguir

Fonamentalment, i considerant l'esport com a eina socialitzadora, integradora i educadora, i com una activitat absolutament positiva, amb aquestes subvencions es pretén un objectiu múltiple. Per una part, es tracta d'ajudar a les associacions esportives existents en aquest terme municipal perquè es mantinguin i continuïn amb la seva tasca de promoció i dedicació diària a favor de l'esport, sigui aquest el que sigui. També, per altra part, es pretén ajudar els esportistes individualment, perquè puguin participar en competicions a tots els nivells, i serveixin d'exemple d'esforç i superació a la resta de la ciutadania, amb especial atenció als més joves.

c) Fons de finançament

Aplicació pressupostària 17-34101-48907 per a subvencions en concurrència competitiva per a esportistes individuals i per a  clubs i associacions esportives. Aquesta mateixa aplicació contempla, com ja s'ha dit, una subvenció amb caràcter nominatiu a favor de la Societat de Caçadors de Santanyí amb les observacions que s'han esmentat.

d) Cost previst

El cost total previst a l'aplicació 17-34101-48907 per a totes les subvencions previstes és de 102.960,00 €

- Subvencions procediment concurrència entitats i clubs:  88.000,00 €

- Subvencions procediment concurrència esportistes individuals: 7.700,00 €

- Subvencions nominativa Associació de Caçadors:  7.260,00 €

e) Termini execució

Al llarg de l'exercici pressupostari 2023, ara bé es podran subvencionar activitats iniciades o realitzades durant el 2022, depenent en algunes ocasions de la temporada esportiva de cada una de les diferents disciplines esportives i d'altres circumstàncies.

f) Beneficiaris

Clubs i associacions esportives amb seu al municipi de Santanyí

Esportistes individuals amb residència al municipi de Santanyí.

En relació a aquesta matèria s'ha de dir que actualment s'està valorant la possibilitat d'establir un procediment en concurrència per atorgar ajudes a aquelles associacions que duen a terme activitats que més que en l'àmbit esportiu es podrien incloure dins l'àmbit mediambiental

III. Educació

a) Activitats subvencionables

Es subvencionaran activitats dirigides a la formació de joves alumnes i aquelles que guardin relació amb l'àmbit de l'educació de gent de totes les edats. Seran subvencionables les activitats extraescolars que organitzen les associacions de mares i pares de les distintes escoles del terme, les activitats de col·laboració amb els projectes educatius dels centres i el seu manteniment, i totes aquelles activitats que suposin la participació i major implicació d'aquesta part de la comunitat educativa a la vida del poble. També serà subvencionable la despesa derivada del funcionament de les associacions de pares i mares.

Els centres educatius també podran rebre ajudes per al seu funcionament, per accions de caràcter cultural i per afavorir la millora del nivell acadèmic i la integració laboral dels alumnes que realitzen programes de qualificació professional.

També serà subvencionable el transport escolar per a alumnes que realitzin estudis, que ja no tenen el caràcter d'obligatori, dins el municipi de Santanyí, amb la intenció de fomentar l'educació més enllà del que és bàsic i obligatori.

De forma molt especial es fomentarà l'educació musical, molt arrelada en aquest terme municipal, com demostra el nombre d'alumnes matriculats a les distintes escoles de música del nostre terme.

Així mateix es concediran als millors estudiants d'ensenyaments no universitaris ni superiors de centres del municipi uns premis que tenen per finalitat reconèixer l'esforç realitzat.

També s'atorgaran ajudes a aquells estudiants d'ensenyaments no universitaris (cicles formatius de grau mitjà, grau superior, batxillerat, ensenyaments professionals de música i dansa i ensenyaments de tecnificació esportiva) que no puguin realitzar els estudis que segueixen al municipi de Santanyí.

Per altra part, es preveu l'atorgament en concurrència competitiva de subvencions a associacions de pares i mares i a centres educatius per millorar, i si és possible fer efectiva, la desitjada conciliació entre la vida laboral i la familiar.

Per segon any s'inclou una convocatòria de beques de formació pràctica destinades a estudiants de grau, màster universitari o títol propi de la Universitat de les Illes Balears i s'amplia als estudiants de graus superiors.

Finalment, es mantenen les ajudes per als programes de reutilització de llibres de text.

b) Efectes que es pretenen aconseguir

L'educació és imprescindible per ajudar a créixer un poble, i el que es pretén en aquesta àrea és un objectiu múltiple. Així, es pretén ajudar en la formació dels nins i joves en edat escolar, per tal de possibilitar que l'educació arribi a tots, independentment de la seva posició econòmica familiar, subvencionant diferents aspectes del món educatiu, des de l'adquisició de llibres per a la gent que té dificultats econòmiques, fins a ajudes pel transport escolar, incloses obres de millora per a les escoles del terme municipal.

Les ajudes per a transport previstes amb caràcter general tenen la finalitat de facilitar i incentivar els estudis quan aquests han deixat de ser ensenyament obligatori.

Una menció especial tendran les ajudes destinades a la formació musical a través d'associacions que tenen entre els seus objectius i finalitats la divulgació d'aquesta disciplina artística.

Així mateix, amb els premis als millors estudiants es vol incentivar no tant l'estudi, com la seva qualitat i el reconeixement a l'esforç, la trajectòria i la feina ben feta. Per tant, s'han de constituir en un incentiu a l'excel·lència i qualitat de l'estudi al nostre terme municipal.

La convocatòria de beques i ajudes als estudiants que realitzin estudis fora del municipi de Santanyí, que no es puguin realitzar al nostre terme per manca de centres que els imparteixin, volen també incentivar l'estudi en general, i impedir que el fet econòmic pugui ser el factor clau a l'hora de continuar o no amb la formació dels joves.

Amb la convocatòria dirigida a les associacions de pares i mares i centres educatius per a la tan desitjada i necessària conciliació de la vida laboral i familiar es vol contribuir a l'eliminació d'una mancança bastant generalitzada a la nostra societat i a fer realitat el dret a poder conciliar treball i família.

La convocatòria de beques de formació pràctica destinades a estudiants pretén entre altres finalitats oferir una formació pràctica que contribueixi a garantir una millor qualificació professional als estudiants universitaris o de graus superiors i obtenir una experiència pràctica que faciliti la inserció al mercat de treball i en millori l'ocupabilitat futura.

Finalment les ajudes per als programes de reutilització de llibres de text, tenen la doble finalitat d'incentivar l'ús solidari i cooperatiu dels llibres i d'impuls a la protecció del medi ambient.

c) Fons de finançament

Aplicacions pressupostàries: 16-32603-48908, 16-33405-48911 i 16-32603-48701.

d) Cost previst

El cost total de les subvencions previstes nominativament i en concurrència en matèria d'educació és de 104.168,00 €

- L'aplicació pressupostària 16-32603-48908 té un cost previst de 22.490,00 € per a subvencions nominatives i un cost de 15.000,00 € per a la convocatòria de subvencions en concurrència competitiva dirigida a associacions de pares i mares i centres educatius per a la conciliació de la vida familiar i laboral

- L'aplicació pressupostària 16-33405-48911 (subvenció nominativa) té un cost previst de 42.000,00 €

- L'aplicació pressupostària 16-32603-48701  (procediments en concurrència) té un cost previst total de 24.678,00 €, distribuït de la següent forma: reutilització llibres (7.700,00 €); pràctiques estudiants UIB i graus superiors (6.000,00 €); premis millors estudiants (1.078,00 €), i ajudes als estudiants que realitzin estudis fora del municipi de Santanyí, que no es puguin realitzar al nostre terme (9.900,00 €).

e) Termini execució

Al llarg de l'exercici pressupostari 2023, si bé es podran subvencionar activitats ja iniciades o realitzades durant l'any anterior, atès que moltes associacions tenen com a àmbit temporal d'actuació el curs escolar que comprèn part de dos anys naturals (2022 i 2023).

f) Beneficiaris

Associacions de pares i mares d'alumnes, centres educatius i associacions culturals.

Així mateix, tendran la consideració de beneficiaris les persones físiques estudiants, per si mateixes o degudament representades, en els casos de les convocatòries que es puguin realitzar en concurrència competitiva de beques i ajudes a l'estudi.

IV. Benestar social

a) Activitats subvencionables

L'objecte d'aquestes subvencions és la realització d'actuacions de caire social i assistencial. També es podrien incloure la realització de projectes solidaris i de cooperació per al desenvolupament durant l'any 2023, si es presentessin i s'habilités la corresponent aplicació pressupostària. Igualment serien subvencionables, si s'habilitàs la corresponent aplicació pressupostària, aquelles activitats que tendeixin a aconseguir la promoció i participació activa de la dona a la vida social del poble i, especialment, a evitar la desigualtat per raó de sexe i la violència de gènere.

Seran subvencionables les activitats orientades a la prevenció, intervenció, assistència, rehabilitació, integració social o promoció del benestar social de la família, la infància i l'adolescència, de les persones majors, persones amb discapacitat, persones amb malalties mentals, immigrants, així com aquells col·lectius amb risc d'exclusió social i a l'atenció de situacions de greus mancances o emergència social.

S'inclouen dins aquest capítol també les atencions benèfiques per atendre necessitats socials que afecten directament a famílies del terme i que per motius d'urgència i de protecció de la intimitat personal i familiar es tramiten directament pel Departament de Serveis Socials d'aquest Ajuntament.

b) Efectes que es pretenen aconseguir

Amb algunes subvencions previstes dins aquesta àrea de benestar social, es pretén ajudar els col·lectius més desafavorits: persones amb discapacitat, persones majors, immigrants, persones amb dificultats econòmiques etc, corregint els desequilibris existents entre la població i contribuint a ajudar a les persones que pateixen dificultats de diferents tipus, per tal de millorar la seva situació i qualitat de vida.

c) Fons de finançament

Aplicació pressupostària:  13-23101-48915.

d) Cost previst

El cost total de les subvencions previstes en matèria de benestar social és de 4.075,00 €.

- L'aplicació pressupostària 13-23101-48915 (subvencions nominatives) té un cost previst de 4.075,00 €.

e) Termini execució

Al llarg de l'exercici pressupostari 2023, ara bé es podran subvencionar activitats iniciades o realitzades durant el 2022.

f) Beneficiaris

Associacions determinades nominativament al pressupost del tipus benèfiques i d'ajuda social, de caràcter municipal o supramunicipal.

A través dels Serveis Socials, directament persones o famílies individualitzades.

 

Les entitats de caràcter supramunicipal reben l'ajuda per les accions d'interés general que porten a terme o bé pel fet de tenir entre els seus usuaris a persones empadronades en el terme municipal de Santanyí.

V. Mediambiental

a)   Activitats subvencionables

En aquesta àrea seran subvencionables les despeses derivades de les actuacions que vagin destinades a una millora, recuperació i conservació d'espais naturals considerats com un element paisatgístic singular, com els costs salarials i de Seguretat Social del personal de vigilància, manteniment, gestió i conservació dels terrenys afectats; l'adquisició de plantes autòctones per a la seva sembra; l'adquisició d'estris i materials necessaris per realitzar el manteniment i les sembres; la millora, restauració i la senyalització d'itineraris pedestres (camins i senders); els treballs per a prevenció d'incendis, i els treballs de desbrossament i els d'eliminació d'espècies invasores, excepte el cas de tractar-se d'espècies protegides.

b)   Efectes que es pretenen aconseguir

Fonamentalment, l'efecte que es pretén aconseguir amb aquesta convocatòria és la conservació i manteniment d'espais naturals singulars situats en el terme municipal de Santanyí, amb la qualificació d'element paisatgístic singular. És a dir aquells espais recollits al punt 7.3.3 de les Normes Subsidiàries de Santanyí, aprovades per acord de la Comissió Provincial d'Urbanisme de 22 de març de 1.985.

c)   Fons de finançament

Aplicació pressupostària 12-17220-48007.

d)   Cost previst

4.000,00 €

e)  Termini execució

Atès que durant l'exercici 2022 no es va poder tramitar aquesta convocatòria, es subvencionaran activitats realitzades durant l'exercici 2022.

f)   Beneficiaris

Poden tenir la condició de beneficiaris les persones físiques o jurídiques, legalment constituïdes, titulars de la propietat o de la facultat d'ús o de gaudi, o de la gestió, per qualsevol títol, de finques incloses total o parcialment en espais qualificats com “elements paisatgístics singulars, segons les Normes Subsidiàries vigents, sempre que no les explotin econòmicament.

VI. Escoletes

a) Activitats subvencionables

Quotes escolarització d'educació infantil de primer cicle de 9 a 13 hores durant un màxim de deu mesos (setembre 2022 a juny 2023).

b)   Efectes que es pretenen aconseguir

Facilitar l'accés a l'escolarització del primer cicle d'educació infantil a les famílies.

c)  Fons de finançament

Aplicació pressupostària 12-17900-77902.

d)  Cost previst

75.000,00 €, amb una ajuda màxima de 1.500,00 € per alumne usuari.

e)  Termini execució

Al llarg de l'exercici pressupostari 2023, si bé es subvencionaran activitats ja iniciades o realitzades durant l'any anterior, atès que l'activitat subvencionable comprèn de setembre 2022 a juny 2023.

 

​​​​​​​f)   Beneficiaris

Alumnes empadronats al terme municipal de Santanyí abans de l'1 de setembre de 2022 i matriculats a alguna escoleta o guarderia del municipi a data 1 de setembre de 2022.

VII. Energies renovable

a) Activitats subvencionables

Instal·lacions d'energia solar fotovoltaica o altres energies alternatives/netes d'autoconsum individual o col·lectiu.

b) Efectes que es pretenen aconseguir

Sostenibilitat i respecte amb el planeta i estalvi econòmic per a les famílies.

c)   Fons de finançament

Aplicació pressupostària 12-32601-47902.

d) Cost previst

15.000,00 €.

e) Termini execució

Al llarg de l'exercici pressupostari 2023.

f) Beneficiaris

- Persones físiques empadronades al terme municipal de Santanyí i que realitzin l'actuació subvencionable a un habitatge ubicat al municipi.

- Comunitats de propietaris de vivendes ubicades al terme de Santanyí.

Així mateix, amb la finalitat de conservar el sector ramader, s'estableixen ajudes per a la ramaderia caprina i ovina que es tramitaran pel procediment de subvencions en concurrència. Serà amb càrrec a l'aplicació pressupostària 11-41903-47900 i amb un cost previst de 19.500,00 euros. L'ajuda es calcularà a raó de 25kg d'aliment al preu de 0,15 euros per animal adult, segons el cens que consti a la cartilla ramadera actualitzada durant l'any 2023.

Aquestes ajudes tenen la seva justificació en les condicions adverses de tot tipus amb que es topen els titulars d'aquestes explotacions i en la necessitat d'afavorir el manteniment d'aquest sector al nostre municipi.

Per poder sol·licitar aquesta ajuda, el beneficiari haurà d'estar empadronat al municipi de Santanyí  o bé tenir-hi l'explotació ramadera registrada per la Conselleria.

Finalment i amb caràcter general seran subvencionables qualssevol altres activitats sempre que siguin complementàries de l'activitat municipal i quan així ho acordi l'Ajuntament.

Article 5

Aquest Pla serà vigent del dia 1 de gener fins el 31 de desembre de 2023 com a primer document de planificació estratègica de les polítiques de subvenció de l'Ajuntament de Santanyí. Per aquest motiu, assumeix el compromís de revisar-lo anualment amb l'aprovació del Pressupost municipal, sens perjudici de qualsevol modificació, revisió o revocació anticipada que es pugui formular.

Article 6

Les afectacions financeres que es comprometen a aquest Pla es corresponen principalment amb les previsions pressupostàries del Capítol IV del pressupost de despeses municipal i a aquelles altres que, eventualment, puguin comprometre les convocatòries pertinents o que l'objecte de la subvenció nominativa prevista determini.

Article 7

L'efectivitat d'aquest Pla queda condicionada a la posada en pràctica de les diferents línies de subvenció, que dependrà, entre altres condicionants bàsicament, de la disponibilitat pressupostaria de l'exercici i de la sol·licitud dels beneficiaris, en el seu cas.  

La batlia proposa en el marc de la tramitació del pressupost d'aquest Ajuntament per al proper exercici, l'aprovació del Pla Estratègic de subvencions, abans transcrit, per a l'any 2023.

 

Document signat electrònicament al marge (Santanyí, 3 de febrer de 2023)

La batlessa Maria C. Pons Monserrat