Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 47246
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears de l'Acta Constitució de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu sectorial d’Establiments Sanitaris Hospitalització Consulta i Assistència de Balears, de 28 de novembre de 2022 i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07000345011982)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 28 de novembre de 2022 els membres de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu sectorial d'Establiments Sanitaris Hospitalització Consulta i Assistència de Balears es van reunir per aprovar i acordar la constitució de la Comissió Paritària.

2. El 29 de novembre de 2022, Jose Carlos Sedano Almiñana, en representació de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu, va sol·licitar el registre, el dipòsit i la publicació de la citada Acta.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dicto la següent

 

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta de Constitució de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu sectorial d'Establiments Sanitaris Hospitalització Consulta i Assistència de Balears de 28 de novembre de 2022 en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears.

2. Publicar el Conveni en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Fer constar que la versió castellana del text és l'original signada pels membres de la Comissió Negociadora i que la versió catalana és la seva traducció.

4. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

 

Palma, (Signat electrònicament: 14 de desembre de 2022)

La directora general de Treball i Salut Laboral Virginia Abraham Orte Per delegació del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball (BOIB 97/2019)

 

ACTA 1 DE CONSTITUCIÓ DE LA COMISSIÓ PARITÀRIA DEL CONVENI COL·LECTIU PER ALS ESTABLIMENTS SANITARIS D'HOSPITALITZACIÓ, CONSULTA I ASSISTÈNCIA DE LES ILLES BALEARS PER ALS ANYS 2022 I 2023 (Codi de Conveni 07000345011982)

ASSISTENTS:

Per la Representació Sindical:

D.ª Teresa SÁNCHEZ SEVILLA (FSP-UGT)

D. Ryan McLARTY MULET (FSP-UGT)

D.ª Marta CLADERA SOCÍAS (asesora FSP-UGT)

D. Andreias GAB CARDOS (FSS-CCOO)

D. Iván SANTACASILDA CAULES (FSS-CCOO)

Per la Representació Empresarial:

D. Antoni M. FUSTER MIRÓ (UBES)

D. José Francisco BARRANCO GONZÁLEZ (UBES).

D. Antonio COLUMBRAM GUAL (UBES)

D. Víctor M. ALONSO MANZANARES (Asesor UBES)

A Palma (Mallorca), a 28 de novembre de 2022, a les 16,00 hores, a la seu de la Unió Balear d'Entitats Sanitàries (UBES), situada al carrer Aragó, núm. 215, primer pis (seu de la CAEB ), de Palma, es reuneixen les persones al marge relacionades en virtut de la convocatòria realitzada per la representació empresarial mitjançant mail de data 17 de novembre de 2022, a fi de celebrar reunió per constituir la Comissió Paritària d'interpretació i vigilància del Conveni Col·lectiu referenciat a l'encapçalament de la present acta, donant així compliment al que disposa l'article 33è d'aquest, el qual va ser publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB, d'ara endavant) núm. 139, de 27 d'octubre de 2022 .

L'ordre del dia de la sessió és el següent:

1r Procedir a constituir la Comissió Paritària del Conveni Col·lectiu per als establiments sanitaris d'hospitalització, consulta i assistència de les Illes Balears per als anys 2022 i 2023, publicat al BOIB núm. 139, de data 27 d'octubre de 2022.

2n Torn de paraula perquè per la FSP-UGT exposi la seva postura i valoració respecte dels punts a tractar a la present reunió, segons proposta realitzada pel dit Sindicat a través de mail de data 10 de novembre de 2022, que són els següents: (i) interpretació de l'article 12è, lletra e), plus Nadal i any nou; (ii) interpretació grup professional II i taula salarial de les categories terapeuta ocupacional i logopeda; (iii) establir un sistema de promoció professional de les categories administratives i les seues funcions; i, (iv) constitució dels grups de treball de llicències i permisos retribuïts i de classificació professional i funcions.

Alça la present acta Sr. Víctor Manuel Alonso Manzanares, assessor de “C.SEDANO & ASSOCIATS”, qui actua en la present reunió com a Secretari de la Comissió, per consens de les parts i acceptació del designat.

En virtut de l'anterior, les organitzacions signants del referenciat Conveni col·lectiu procedeixen, en primer lloc, a constituir la Comissió Paritària d'interpretació i vigilància d'aquest, que queda composta per quatre representants dels sindicats signants del text convencional, corresponent dos a la FEDERACIÓ DE SANITAT I SECTORS SOCIOSANITARIS DE LES ILLES BALEARS DE CC.OO., i dos a la UGT SERVEIS PÚBLICS, i quatre representants més de l'organització empresarial UNIÓ BALEAR D'ENTITATS SANITÀRIES (UBES), designant cada part com a membres integrants de la Comissió que es constitueix a les persones següents:

Per la representació sindical: D. Andreias GAB CARDOS i D. Iván SANTACASILDA CAULES, per part de la FEDERACIÓ DE SANITAT I SECTORS SOCIOSANITARIS DE LES ILLES BALEARS DE CC.OO., i D.ª Teresa SÁNCHEZ SEVILLA i D. Ryan McLARTY MULET , per part de la UGT SERVEIS PÚBLICS.

Per la representació empresarial: Sr. Antoni Miquel FUSTER MIRÓ, Sr. José Francisco BARRANCO GONZÁLEZ, Sr. Antonio COLUMBRAM GUAL i Sr. Juan Antonio GARCÍA RIBAS.

Els membres designats podran ser substituïts per l'organització que els ha triat, i ho han de comunicar en temps i forma a la Comissió Paritària.

A les reunions hi podran assistir un màxim de dos (2) assessors per cada representació, que hi podran intervenir amb veu però sense vot.

 

La Comissió Paritària es reunirà cada vegada que ho sol·liciti qualsevol de les parts signants del Conveni col·lectiu quan sigui requerida formalment per fer-ho. En aquest sentit, les propostes que s'hagin de tractar a cada reunió seran canalitzades a través de l'organització empresarial UBES a la qual es remetran mitjançant escrit i amb l'antelació suficient per preparar el corresponent ordre del dia de cada sessió.

Així mateix, ambdues representacions acorden que les comunicacions sobre interpretació del Conveni Col·lectiu, a les quals al·ludeix la lletra a) de l'article 33è del seu text, s'han d'adreçar a la Comissió Paritària a través d'alguna de les organitzacions signants del mateix, llevat de les que provinguin de l'Administració o dels jutjats i els tribunals.

Seran funcions de la Comissió Paritària, a més de les establertes amb caràcter general a aquesta per disposicions legals, les específicament recollides a l'article 33è del Conveni Col·lectiu.

Les controvèrsies sorgides al si de la Comissió Paritària que limitin o impedeixin la resolució de les funcions que legalment o convencionalment té atribuïdes o comportin el bloqueig en l'adopció d'acords, se sotmetran al que disposa aquesta matèria d'acord amb els procediments regulats en l'Acord Interprofessional pel qual es procedeix a la creació del Tribunal d'Arbitratge i Mediació de les Illes Balears (TAMIB), aplicant-ne el Reglament de funcionament.

La seu i el domicili de la Comissió queda ubicat al del dit Tribunal d'Arbitratge i Mediació de les Illes Balears, a la seva delegació de Palma, a Mallorca, situat a l'av. Comte Sallent, núm. 11, 2n pis.

Una vegada constituïda la Comissió Paritària del Conveni Col·lectiu, respecte dels punts a tractar en la present reunió a instàncies de la FSP-UGT, pren la paraula Sra. Teresa Sánchez Sevilla per exposar la postura del Sindicat esmentat en cadascun:

i) Interpretació de l'article 12è, lletra e), plus Nadal i any nou. S'exposa que, a l'empara de la definició del terme “vigília” que realitza el diccionari de la RAE, aquest plus també s'ha d'abonar als torns de matí i vesprada dels dies 24 i 31 de desembre, i no només al torn de nit d'aquells dies.

Per part de la representació empresarial, es posposa la seva opinió sobre aquesta matèria al previ estudi dels seus antecedents i la finalitat perseguida en la negociació del plus, anticipant, no obstant això, que la RAE ofereix altres definicions del terme “vigília” que donarien suport a la pràctica de pagar el plus només al torn de nit dels dies 24 i 31 de desembre.

Per part dels representants de la FSS-CCOO, es vol cridar l'atenció sobre l'errada que d'aquest article apareix a les taules salarials del Conveni (se segueix fent menció a l'article 11è, quan actualment ja és l'article 12è).

 

ii) Interpretació grup professional II i taula salarial de les categories terapeuta ocupacional i logopeda. En aquest punt, la FSP-UGT exposa la diferència salarial a la baixa dels llocs de treball esmentats comparativament amb el de fisioterapeuta, quan les funcions i responsabilitat del terapeuta i logopeda es complementen amb les del fisioterapeuta i en molts casos són les mateixes.

Per la representació empresarial, com en el cas anterior, es posposa la seva opinió en aquest tema al seu estudi previ ia la casuística existent en aquesta matèria en els diferents centres de treball afectats pel Conveni Col·lectiu.

 

iii) Sistema de promoció professional de les categories administratives i les seues funcions. S'exposa en aquest punt que s'ha de proporcionar un sistema de promoció professional i, si s'escau, econòmica a les categories esmentades.

Per part de la representació empresarial, es manifesta que aquesta matèria no pot ser objecte de tractament per part de la Comissió Paritària, sinó, en tot cas, en la negociació futura del Conveni Col·lectiu en l'àmbit d'una Comissió Negociadora.

Per part de la FSP-UGT es manifesta que es tracta d'una matèria que podria tenir encaix al grup de treball sobre classificació professional.

iv) Constitució dels grups de treball de llicències i permisos retribuïts i de classificació professional i funcions previstes en el text convencional. Respecte d'això, ambdues representacions es remeten per a la seva creació al si de la Comissió Paritària, donant així compliment al que estableixen els articles 5è.5, i 21è.12 del dit text, a la convocatòria de la propera reunió de la Comissió Paritària que realitzarà la representació empresarial en què per aquesta es donarà resposta als punts (i) i (ii) plantejats per la part sindical en la present reunió, i en què així mateix es tractarà la manca periòdica de les reunions a mantenir en aquests grups, a més de les persones que integraran aquests, proposant en aquest acte la FSP-UGT una carència temporal de les reunions cada quinze (15) dies.

No havent-hi més assumptes que tractar, s'acorda autoritzar el Sr. Carlos Sedano Almiñana, perquè, en nom de la Comissió, procedeixi a dipositar aquesta Acta davant l'Autoritat Laboral per al seu registre i, si escau, sol·liciti la publicació en el « BOIB».

I, en prova de conformitat amb el seu contingut, es procedeix a signar l'Acta en duplicat exemplar, i el secretari de l'Acta queda habilitat per certificar totes les còpies que siguin necessàries, i finalitza la reunió a les 17,00 hores del dia de la data.

              Part Empresarial

Part Sindical