Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE SOSTENIBILITAT I MEDI AMBIENT

Núm. 43263
Resolució de la Consellera de sostenibilitat i medi ambient de 16 de gener de 2023 d’autorització de l’increment de la capacitat anual de tractament de la planta de selecció d’envasos de Can Canut, modificació de la descripció de les característiques i capacitats a l’annex II al PDSRNPMA i autorització de la gestió externa temporal dels residus d’envasos que la planta no pugui assumir

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha adoptat en data 16 de gener de 2023 la següent resolució:

“Antecedents i fets

1. El vigent Decret de la Presidència d'organització del Consell de Mallorca de data 9 de desembre de 2019, el qual ha estat modificat en diverses ocasions, atribueix, al seu article 3, al Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient, entre d'altres:

l) Fer la planificació en matèria de residus no perillosos de l'illa de Mallorca, així com la seva gestió, de conformitat amb les atribucions assignades al Consell de Mallorca en els plans directors sectorials vigents en matèria de residus.

2. En data 13 de desembre de 2022 i RE 67593 TIRME,SA., com a concessionària del servei públic insularitzat de tractament de residus urbans de Mallorca, sol·licita autorització al Consell Insular de Mallorca una capacitat màxima de la planta de selecció d'envasos de 28.126 tn/any, es planifiqui una nova instal·lació o solució alternativa a l'excedent respecte a la capacitat màxima de 558,6 tn/setmana, i que s'acordi amb l'SCRAP de residus d'envasos la gestió de l'excedent de l'any 2023 de la temporada estival.

3. Vist l'informe de l'enginyer industrial de la Direcció Insular de Residus de data de 21 de desembre de 2022, on informa de conformitat a establir per a la Planta de selecció d'envasos de Can Canut una capacitat màxima de tractament anual de 28.126 tones, definir una capacitat nominal  de tractament per la Planta de selecció d'envasos de 26.720 tones anuals o 558,6 tones setmanals i a l'externalització amb l'SCRAP de residus d'envasos la gestió de l'excedent l'any 2023 i fins que estigui en servei la nova instal·lació, de les quantitats que les instal·lacions del servei públic no puguin tractar d'acord amb la pròpia capacitat de tractament, capacitat d'emmagatzematge i disponibilitat d'equips.

4. Vist l'informe de la tècnica economista de la Direcció Insular de Residus de data de 21 de desembre de 2022, al que avalua les conseqüències econòmiques i tarifàries de què la instal·lació de selecció d'envasos de Can Canut no treballi a la seva capacitat tècnica màxima.

5. En data de 16 de gener de 2023, el cap de servei coordinador de la DIR, ha emès informe favorable en relació amb l'adopció de la present resolució.

Fonaments de dret

1. Llei 7/2022 de 8 d'abril,  de residus i sòls contaminats per una economia circular.

2. Llei 20/2006 de 15 de desembre, municipal  i de règim local.

3. Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

4.  Llei 8/2019 de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.

5. Pla Director Sectorial dels Residus no Perillosos de Mallorca (PDSRNPMA), publicat al BOIB núm. 81, de 18 de juny de 2019, aprovat  el 9 de maig de 2019, pel Ple del Consell de Mallorca.

El punt 1 de l'annex II (Descripció, característiques de les instal·lacions del servei públic i condicions d'entrada i sortida) del PDSRNPMA publicat al BOIB núm. 81, de 18 de juny de 2019, aprovat el 9 de maig de 2019, pel Ple del Consell de Mallorca, estableix de forma textual: “El Consell Insular de forma justificada podrà modificar les característiques que a continuació es defineixin.....”.

El propi PDSRNPMA faculta al Consell Insular de Mallorca a modificar les capacitats màximes de tractament una vegada sigui correctament justificada la seva necessitat, tot com a conseqüència de l'assignació que es té per part del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient de fer tant la planificació en matèria de residus no perillosos de l'illa de Mallorca, així com la seva gestió executiva com òrgan de contractació d'un servei públic insularitzat en règim de concessió administrativa.

6. Decret aprovat el 9 de desembre de 2019 (BOIB núm. 167, de 12 de desembre de 2019), i les modificacions successives pel qual es determina l'organització del Consell de Mallorca, en l'art. 3.l) atribueix al Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient fer la planificació en matèria de residus no perillosos de l'illa de Mallorca, així com la seva gestió, de conformitat amb les atribucions assignades al Consell de Mallorca en els plans directors sectorials vigents en matèria de residus.

7. L'art. 28.1.h) Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, atribueix al Consell Executiu l'exercici de les competències d'òrgan de contractació en tot tipus de contractes en els mateixos casos que la legislació de contractes del sector públic preveu per a la Junta de Govern Local en els municipis de gran població, sens perjudici del que pugui preveure el reglament orgànic.

L'Acord del Consell Executiu, de dia 16 de novembre de 2022, pel qual es deleguen atribucions del consell executiu en els consellers executius i conselleres executives (BOIB núm. 153, de 24 de novembre de 2022), delega en el conseller executiu o consellera executiva competent per raó de la matèria, les competències d'òrgan de contractació en tot tipus de contracte i d'encàrrecs de gestió a mitjans propis personificats, no obstant això, es requereix l'autorització prèvia del Consell Executiu per aprovar qualsevol despesa amb un import superior a 50.000 euros.

Per tot això, el Cap de Servei Coordinador de la DIR proposa que sigui la Consellera executiva del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient qui adopti aquesta resolució, per raó de la matèria i per raó de la quantia, ja que no comporta cap reconeixement econòmic diferent al que ja regeix el marc concessional per a la planta de selecció d'envasos.

8. L'abast d'aquesta resolució no afecta la potestat de l'autorització de les activitats de gestió de residus, reservada a les comunitats autònomes a l'art. 12.4.e) de la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular.

Nogensmenys, el Cap de Servei Coordinador recorda al seu informe jurídic que la delegació d'aquesta competència en favor dels Consells Insulars està prevista, si bé no desplegada, a l'art. 10.2 de Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.

El tractament efectiu de les quantitats sol·licitades de TIRME i autoritzades a aquesta resolució, dins de l'àmbit contractual, estan subjectes a l'efectiva disposició de les autoritzacions i títols habilitants exigibles tant per la Llei 7/2022, de 8 d'abril, com per la resta de normativa d'aplicació.

9. La present resolució no afecta a les capacitats màximes d'emmagatzematge tant de residus d'envasos com de materials seleccionats per a la seva expedició.

Per tot l'exposat i atès l'art. 28.1.h) de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars i l'Acord de delegació del Consell Executiu en matèria contractual, de dia 16 de novembre de 2022, la Vicepresidenta segona i consellera executiva del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient adopta la següent

RESOLUCIÓ

1. Autoritzar a TIRME,SA, dins de l'àmbit contractual i com a concessionària del Servei Públic Insularitzat de tractament de residus urbans de la illa de Mallorca, per a la Planta de selecció d'envasos de Can Canut una capacitat màxima de tractament anual de 28.126 tones i definir una capacitat nominal  de tractament per la Planta de selecció d'envasos de 26.720 tones anuals o 558,6 tones setmanals

2. Informar a TIRME,SA que per al tractament efectiu de les quantitats autoritzades a aquesta resolució, estan subjectes a l'efectiva disposició de les autoritzacions i títols habilitants exigibles tant per la Llei 7/2022, de 8 d'abril, com per la resta de normativa d'aplicació.

3. Modificar puntualment, fins que s'aprovi un nou pla director sectorial o es modifiqui el vigent PDSRNPMA,  el contingut de l'annex II (Descripció, característiques de les instal·lacions del servei públic i condicions d'entrada i sortida) del PDSRNPMA publicat al BOIB núm. 81, de 18 de juny de 2019, aprovat el 9 de maig de 2019, punt 1.3 Plantes de Selecció (pàg. 28624), a la segona filera de la taula, en els següents termes:

Allà on diu:

“Planta se selecció d'envasos lleugers (Son Reus) 20.000”

​​​​​​​Ha de dir:

“Planta se selecció d'envasos lleugers (Son Reus) 28.126”

​​​​​​​4. Informar a TIRME,SA que els serveis tècnics de la Direcció Insular de Residus i l'SCRAP de residus d'envasos estan actualment treballant en la definició de l'alternativa de tractament més adient.

5. Autoritzar des de la notificació de la present resolució i fins que estigui en servei la nova instal·lació de selecció de residus d'envasos, la gestió externa mitjançant l'SCRAP de residus d'envasos de l'excedent que l'actual planta de Can Canut no pugui tractar.

6. Publicar la Resolució al BOIB i notificar aquesta resolució a TIRME,SA i a ECOEMBES”.

Contra aquest acord, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. El recurs es pot interposar formalment davant aquesta Consellera o davant del Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, que és l'òrgan competent per resoldre'l.

​​​​​​​Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació d'aquest recurs d'alçada.

Si transcorregut un mes des de la interposició del recurs de reposició potestatiu no n'heu rebut la notificació d'acord exprés, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

 

Palma, a la data de la signatura electrònica (16 de gener de 2023)

La vicepresidenta segona i consellera executiva

del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient

Aurora Ribot Lacosta