Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE LLORET DE VISTALEGRE

Núm. 511033
Modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de l'Impost sobre construccions, instal·lacions i obres

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Article 1. Fet imposable

1. L'impost sobre construccions, instal·lacions i obres és un tribut municipal indirecte, el fet imposable del qual el constitueix la realització, dintre del terme municipal, de qualsevol construcció, instal·lació o obra per a la qual hom exigeixi l'obtenció de la llicència d'obra o urbanística corresponent, s'hagi obtingut o no aquesta llicència, sempre que la seva expedició correspongui a aquest municipi.

2. Les construccions, instal·lacions o obres a què es refereix l'apartat anterior podran consistir en:

a) Obres de construcció d'edificacions i instal·lacions de tota mena de nova planta.

b) Obres de demolició.

c) Obres en edificis, tant les que modifiquin la seva disposició interior com les que modifiquin el seu aspecte exterior.

d) Alineacions i rasants.

e) Obres de fontaneria i de clavegueram.

f) Qualsevol altres construccions, instal·lacions o obres que requereixin llicència d'obra o urbanística.

Article 2. Subjectes passius

1. Són subjectes passius d'aquest impost, a títol de contribuent, les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària, propietàries dels immobles sobre els que es realitzin les construccions, instal·lacions o obres, sempre que siguin propietaris de les obres. En els altres casos, es considerarà contribuent el qui tingui la condició de propietari de l'obra.

2. Tenen la consideració de subjectes passius substituts del contribuent, els qui sol·licitin les llicències corresponents o realitzin les construccions, les instal·lacions o les obres, si no són els mateixos contribuents.

3. Els subjectes passius que resideixin a l'estranger durant més de sis mesos de cada any natural, estaran obligats a designar un representant amb domicili en territori espanyol, als efectes de les seves relacions amb l'Hisenda Municipal.

Article 3. Responsables

1. Responen solidàriament de les obligacions tributàries totes les persones que siguin causants d'una infracció tributària o que col·laborin a cometre-la.

2. Els coparticipants o cotitulars de les entitats jurídiques o econòmiques a què es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària respondran solidàriament en proporció a les seves respectives participacions de les obligacions tributàries d'aquestes entitats.

3. En el cas de societats o entitats dissoltes i liquidades, les seves obligacions tributàries pendents es transmetran als socis o partícips en el capital, que respondran d'elles solidàriament i fins el límit del valor de la quota de liquidació que se'ls hagi adjudicat.

4. Els administradors de persones jurídiques que no realitzin els actes de la seva incumbència per al compliment de les obligacions tributàries d'aquelles, respondran subsidiàriament dels deutes següents:

a) Quan s'ha comès una infracció tributària simple, de l'import de la sanció.

b) Quan s'ha comès una infracció tributària greu, de la totalitat del deute exigible.

c) En supòsits de cessament de les activitats de la societat, de l'import de les obligacions tributàries pendents en la data de cessament.

5. La responsabilitat s'exigirà en tot cas en els termes i d'acord amb el procediment previst a la Llei General Tributària.

6. Els deutes per aquest impost seran exigibles a les persones físiques i jurídiques que succeeixen al deutor en l'exercici de les explotacions i activitats econòmiques.

 

Article 4. Base imposable

La base imposable d'aquest impost està constituïda pel cost real i efectiu de la construcció, la instal·lació o l'obra.

Article 5. Quota tributària

1. El tipus de gravàmen serà el tres per cent (3,00 %).

2. El tipus de la taxa per exp. de documents és del u per cent (1%) amb un mínim de 30 euros. 

3. Per expedició de cartells d'obra es cobrarà l'import de 4 €.

4. En cas de pròrroga de llicències, l'1% del cost de la construcció, obra o instal·lació pendent d'execució, segon certificació expedida pel Tècnic Director de l'obra.

5. En el cas de parcel·lació, agrupació, segregació o divisió del terreny de finques rústiques o solars urbans (segons la Llei 6/97 del Sòl Rústic de les Illes Balears i el Pla de Delimitació del Casc Urbà de 5-11-1981) 0,05 euros per cada m² amb un mínim de 500 euros.

6. La quota de l'impost serà el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus de gravàmen.

Article 6. Acreditament

L'impost s'acredita en el moment de sol·licitar la pertinent llicència d'obra o bé d'iniciar-se la construcció, la instal·lació o l'obra, encara que hom no hagi sol·licitat cap tipus de llicència d'obra.

Article 7. Règim d'autoliquidació, declaració i d'ingrés

1. L'impost s'exigirà en règim d'autoliquidació, conformement a l'article 103.4 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós d'Hisendes Locals.

2. El sol·licitant d'una llicència per a realitzar les construccions, instal·lacions o obres esmentades a l'article 1r, punt 2 d'aquesta Ordenança, haurà de presentar en el moment de la sol·licitud el projecte tècnic i, en tot cas, el pressupost d'execució estimat. A més, en la sol·licitud de llicència haurà de constar l'especificació detallada de la naturalesa, extensió i abast de l'obra a realitzar, lloc d'emplaçament i la referència cadastral que té assignat l'immoble a efectes de l'impost sobre béns immobles així com tota la informació necessària per a l'exacta aplicació del tribut.

3. Els subjectes passius vendran obligats a presentar davant l'Ajuntament declaració-liquidació, segons el model determinat per aquest, que contindrà els elements tributaris imprescindibles per a la liquidació procedent.

4. Dita declaració-liquidació haurà d'esser presentada amb la sol·licitud de l'oportuna llicència d'obres o urbanística.

5. A la vista de les construccions, instal·lacions i obres efectivament realitzades i del cost real efectiu d'aquestes, l'Ajuntament, mitjançant l'oportuna comprovació administrativa, podrà modificar, si escau, la base imposable, practicant la corresponent liquidació definitiva, exigint del subjecte passiu o reintegrant-li, si escau, la quantitat que correspongui.      

6. L'ingrés de l'autoliquidació provisional i la liquidació definitiva, s'efectuarà en la caixa municipal o en les entitats col·laboradores de la recaptació en els terminis fixats pel Reglament General de Recaptació.

​​​​​​​​​​​​​​Article 8. Comprovació i investigació

1. La inspecció i la comprovació de l'impost es realitzaran d'acord amb el que es preveu en la Llei General Tributària i en les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

2. En tot allò relatiu a la qualificació de les infraccions tributàries i a la determinació de les sancions que els corresponguin en cada cas, hom aplicarà el règim regulat en la Llei General Tributària i en el Reial Decret 1930/1998, d'11 de setembre, pel que es desenvolupa el règim sancionador tributari.

3. Als efectes previstos en aquest apartat, es considerarà d'especial transcendència per a la gestió de l'impost la presentació de les declaracions exigides per la normativa vigent i recollides a l'article  8 d'aquesta Ordenança.

 

​​​​​​​Article 9. Gestió per delegació

1. Si la gestió del tribut fos delegada en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, les normes contingudes als articles anteriors seran aplicables a les actuacions que ha de fer l'Administració delegada.

2. Totes les actuacions de gestió i recaptació que dugui a terme l'Organisme de Gestió Tributària s'ajustaran al que preveu la normativa vigent aplicable als processos de gestió dels ingressos locals, la titularitat dels quals correspon als Municipis de la província de Balears que han delegat les seves facultats en la Comunitat Autònoma.

Disposició addicional

Les modificacions produïdes per la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat o altra norma de rang legal que afectin a qualsevol element d'aquest impost, seran d'aplicació automàtica dins de l'àmbit d'aquesta Ordenança.

  

Lloret de Vistalegre, document signat electrònicament (27 d'octubre de 2021)

El batle

Antoni Bennasar Pol