Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 104840
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears de l'Acord del Ple del Consell Insular de Mallorca de 9 de juliol de 2020 de suspendre l'aplicació dels articles 34, 35 i 37 del Conveni col·lectiu per al seu personal laboral i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07000912011989)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 9 de juliol de 2020, el Ple del Consell Insular de Mallorca acordà la suspensió dels articles 34, del segon paràgraf de l'article 35 i del darrer paràgraf de l'article 37 del Conveni col·lectiu per al seu personal laboral.

2. El 17 de juliol de 2020, Miguel Gayá Font, en representació del Consell Insular de Mallorca, sol·licità el registre, el dipòsit i la publicació de l'Acord esmentat.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Inscriure i dipositar l'Acord del Ple del Consell Insular de Mallorca de 9 de juliol de 2020 de suspensió de l'aplicació de l'article 34, del segons paràgraf de l'article 35 i del darrer paràgraf de l'article 37 del Conveni col·lectiu per al seu personal laboral.

2. Notificar aquesta Resolució a la Comissió Negociadora.

3. Publicar el Conveni en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 1 de febrer de 2021

La directora General Trabajo y Salud Laboral Virginia Abraham Orte

 

 

Suspensió de l'aplicació de l'article 34 del Conveni col·lectiu del personal laboral.

El Ple del Consell Insular de Mallorca, en sessió realitzada dia 9 de juliol de 2020, ha adoptat l'acord que es transcriu a continuació:

“El Ple del Consell Insular de Mallorca, en sessió realitzada dia 11 de novembre de 1991, va aprovar el text del Conveni col·lectiu del personal laboral de la Corporació, la vigència del qual es va prorrogar per un altre acord plenari de dia 13 d'abril de 1996.

L'article 34 del Conveni, en la redacció que li va donar l'acord del Ple del Consell Insular de Mallorca de 7 de juny de 1999, regula la matèria relativa a les ajudes per jubilació o situacions assimilades a la jubilació, de forma que preveu que el personal laboral tindrà les mateixes ajudes per jubilació o situacions assimilades a la jubilació que el personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i que aquestes ajudes es regiran per la corresponent normativa autonòmica que les estableixi.

D'altra banda, al segon paràgraf de l'article 35 del Conveni, en relació a les esmentades ajudes, es preveu que, si és el cas, l'import de les ajudes previstes a l'article 34 experimentarà cada any el mateix increment que per aquestes ajudes fixi la comunitat autònoma de les Illes Balears.

També, el darrer paràgraf de l'article 37 del Conveni col·lectiu, que regula la jubilació especial als 64 anys, remet a l'article 34, transcrit anteriorment, quan determina que “El treballador que s'aculli a aquest sistema de jubilació tindrà dret a les indemnitzacions previstes a l'article 34”.

La normativa autonòmica que regula l'ajuda per jubilació o situacions assimilades a la jubilació del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma es troba recollida a l'article 9 del Decret 135/1995, de 12 de desembre, pel qual es regula l'acció social a favor dels funcionaris i del personal laboral de la comunitat autònoma de les Illes Balears, que preveu distints imports segons el tipus de jubilació i edat del personal que es jubila.

A l'informe provisional de control permanent posterior de l'expedient de nòmina de retribucions del personal del mes de desembre de 2019 del Consell de Mallorca i la seva repercussió en l'execució del pressupost emès per la interventora adjunta en data 21 de gener de 2020, en relació amb una Resolució del conseller executiu del Departament d'Hisenda i Funció Pública, mitjançant la qual es concedeix una ajuda econòmica com a conseqüència de la jubilació de personal del Consell de Mallorca, s'assenyala, textualment, el següent:

Incidència:

La sentència 3512/2019, de 23 d'octubre, de la Sala de lo Social del Tribunal Suprem afecta al personal laboral.

El 23 de maig de 2019 aquesta Intervenció va remetre al departament de Funció Pública la sentència del Tribunal Suprem 842/2019, de 14 de març de 2019, relativa a la percepció de l'ajuda per jubilació.

La sentència 1062/2018, de 20 de març de 2018, assenyala que els premis de jubilació no són conformes a Dret, no responen a una contingència o infortuni sobrevingut, se devenguen simplement per l'extinció del servei funcionarial.

L'article 16 del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat estableix el següent: “Se suspenen i queden sense efecte els acords, pactes i convenis per al personal del sector públic que defineix l'article 22 de la Llei 2/2012, de 29 de juny, de pressuposts generals de l'Estat, subscrits per les administracions públiques i els seus organismes i entitats que continguin clàusules que s'oposin al que disposa el present títol”.

D'altra banda l'article 8 del Decret Llei 5/2012, d'1 de juny de Mesures Urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del Sector Públic de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d'altres Institucions Autonòmiques preveu la suspensió de determinades prestacions d'acció social. La disposició addicional vuitena regula que: “Els òrgans competents dels consells insulars i de les administracions locals de les Illes Balears han d'adoptar els acords necessaris per garantir, en l'àmbit de les competències respectives, l'aplicació efectiva de mesures equivalents a les que estableix aquest Decret llei”

Atès que aquestes sentències han creat jurisprudència i, vist el que disposa la normativa estatal i autonòmica quant a aquesta matèria la Intervenció General considera que la concessió d'aquest tipus d'ajudes no s'adapten ni a la legislació bàsica estatal, ni a l'autonòmica i que, per tant s'haurien d'iniciar els procediments de reintegrament d'aquestes quanties...

L'article 1 del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, estableix, amb caràcter bàsic, el règim d'incompatibilitats de pensions indemnitzatòries, prestacions compensatòries i percepcions similars i al seu article 16 preveu que se suspenen i queden sense efecte els acords, pactes i convenis per al personal del sector públic que defineix l'article 22 de la Llei 2/2012, de 29 de juny, de pressupostos generals de l'Estat, subscrits per les administracions públiques i els seus organismes i entitats que continguin clàusules que s'oposin al que disposa el present títol.

D'altra banda, la Sentència núm. 732/2019 de 23 d'octubre, de la Sala Social del Tribunal Suprem (RJ/2019/4508), pel que fa a l'àmbit d'aplicació subjectiva de l'article 1 del Reial decret llei 20/2012 i, en concret, a la qüestió de si s'aplica sense distinció a tots els càrrecs i empleats del sector públic, considera que les previsions de l'article 1, en relació a les incompatibilitats de pensions indemnitzatòries, prestacions compensatòries i percepcions similars, són aplicables a tots els empleats públics i no només als alts càrrecs i, per tant, prevalen sobre els acords, pactes i convenis del personal del sector públic.

En conseqüència, cal suspendre l'aplicació de l'article 34 del Conveni col·lectiu del personal laboral i, per connexió amb aquest, la del segon paràgraf de l'article 35 i la del darrer paràgraf de l'article 37 del Conveni, que regulen les ajudes per jubilació o situacions assimilades a la jubilació, de conformitat amb l'article 16 del Reial decret llei 20/2012.

La present proposta ha estat sotmesa a la consideració de la Mesa General de Negociació Conjunta del personal funcionari i del personal laboral del Consell de Mallorca en la sessió realitzada dia 26 de juny de 2020 i ha estat rebutjada per la part social de la Mesa.

Per tot això, propòs al Ple del Consell Insular de Mallorca que adopti el següent

ACORD

Primer. Suspendre l'aplicació de l'article 34, del segon paràgraf de l'article 35 i del darrer paràgraf de l'article 37 del vigent Conveni col·lectiu del personal laboral del Consell Insular de Mallorca, que regulen les ajudes per jubilació o situacions assimilades a la jubilació, amb efectes a partir del dia següent a la publicació de l'acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en aplicació de les previsions contingudes als article 1 i 16 del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, i la interpretació duta a terme per la Sala Social del Tribunal Suprem en la seva Sentència núm. 732/2019 de 23 d'octubre.

Segon. Publicar aquest acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Tercer. Contra aquest acord, que posa fi a la via administrativa, podeu interposar, alternativament, els recursos següents:

a) El recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

b) El recurs de reposició potestatiu davant el Ple del Consell de Mallorca, en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Contra la desestimació expressa del recurs de reposició, hi podeu interposar el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del dit recurs de reposició. Si ha transcorregut un mes des de la interposició del recurs de reposició potestatiu i no n'heu rebut la notificació de resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar el recurs contenciós administratiu en el termini de sis mesos comptadors a partir de l'endemà de la desestimació presumpta.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions públiques.”

 

Palma, 10 de juliol de 2020

El conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública Josep Lluís Colom Martínez (Decret de 22 de maig de 2020, BOIB núm. 95, de 28-05-2020)