Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

ESCOLA BALEAR D'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA (EBAP)

Núm. 75096
Resolució de la direcció gerència de l’Escola Balear d’Administració Pública de 19 de març de 2021 per la qual es publica una convocatòria informativa en relació amb els ajuts econòmics destinats a compensar les despeses de desplaçament dels alumnes de la primera edició de la 42a promoció del Curs bàsic de policia local

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Mitjançant resolució de la direcció gerència de l’Escola Balear d’Administració Pública de 19 de gener de 2021 s’aprova la convocatòria de la 42a promoció del Curs bàsic de capacitació per accedir a la categoria de policia del cos de policia local per a l’any 2021 (BOIB núm. 9, de 21/01/2021).

De conformitat amb la base segona d’aquesta Resolució el nombre de places del Curs bàsic de capacitació previst en la convocatòria és de 90, les quals es distribueixen de forma equitativa en tres edicions.

La base tercera d’aquesta Resolució estableix que el Curs bàsic de capacitació es durà a terme a l’illa de Mallorca; si bé, es pot desenvolupar de forma descentralitzada a les illes de Menorca o d’Eivissa, sempre que es disposi dels recursos materials i humans necessaris per impartir el curs en aquestes illes i, a més, que hi hagi el mínim de sol·licituds establertes en el punt següent. També s’estableix que el nombre mínim de funcionaris en pràctiques per iniciar una edició del Curs bàsic de capacitació a cada illa és el següent:

— Mallorca: 18

— Menorca: 10

— Eivissa: 12

2. Mitjançant Resolució de la direcció gerència de l’Escola Balear d’Administració Pública de 2 de març de 2021, modificada per Resolució de 14 de març de 2021, s’aprova l’adjudicació de places de la 42a promoció del Curs bàsic de capacitació per accedir a la categoria de policia per a l’any 2021. Atesos els recursos materials i humans de què disposa l’EBAP i atès que el nombre de sol·licituds per dur a terme els cursos a les illes d’Eivissa (5 alumnes), Menorca (7 alumnes) i Formentera (3 alumnes) no arriben als mínims establerts, el curs només es farà a l’illa de Mallorca. La data prevista d’inici de la primera edició de la 42a promoció del Curs bàsic està prevista per al 15 de març de 2021.

D’acord amb l’annex 1 de la Resolució d’adjudicació de places de la 42a promoció del Curs bàsic de capacitació per accedir a la categoria de policia per a l’any 2021 s’adjudiquen 15 places a funcionaris en pràctiques que han superat la fase d’oposició a diversos ajuntaments de les illes d’Eivissa, Formentera i Menorca per fer el curs a la primera edició.

3. L’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha considerat que els alumnes que resideixen a les illes de Menorca, Eivissa o Formentera que han de desplaçar-se a Mallorca per assistir al curs han de rebre una ajuda econòmica per sufragar part de les despeses del desplaçament.

Fonaments de dret

1. L’article 28.4 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears disposa que el Govern de les Illes Balears establirà beques, ajudes econòmiques o bonificacions de les taxes per a la participació en cursos, en especial per compensar les despeses derivades de la insularitat, en desplaçaments i residència.

2. L’article 7.1 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de subvencions, estableix que no s’han d’aplicar els principis de publicitat i concurrència quan per les característiques del beneficiari o de l’activitat subvencionada no sigui possible, objectivament, promoure’n la concurrència pública, com també quan s’acreditin raons d'interès públic, social, econòmic o humanitari, o qualsevol altra raó degudament justificada que dificultin aquesta concurrència.

Aquest és el cas dels alumnes que han estat nomenats funcionaris en pràctiques per haver superat les proves selectives convocades per diferents ajuntaments de les illes d’Eivissa, Formentera i Menorca que han de realitzar el Curs bàsic de policia local corresponent a la primera edició de la 42a promoció. No hi ha concurrència, atès que la concessió dels ajuts està vinculada a la participació en el curs. Per tant, els destinataris estan determinats i, sempre que els alumnes compleixin els requisits que estableix aquesta convocatòria informativa, tenen dret a la concessió de l‘ajuda, sense que depengui ni de l’ordre de presentació de les sol·licituds ni de la comparació competitiva entre les diferents sol·licituds presentades.

3. L’article 14 del Decret legislatiu 2/2005 estableix que l’òrgan competent per a la concessió de la subvenció pot dictar un acte de convocatòria informativa, el qual tindrà el caràcter de simple pressupost dels procediments que, si escau, s’iniciïn després amb les sol·licituds que es presentin.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar una convocatòria informativa per donar a conèixer els ajuts econòmics que poden sol·licitar els alumnes de la primera edició de la 42a promoció del Curs bàsic de policia local que s’han de desplaçar a Mallorca per assistir a aquest curs.

2. Aprovar les condicions per rebre aquests ajuts econòmics, que s’adjunten com a annex 1 d’aquesta Resolució.

3. Aprovar el model de sol·licitud, que s’adjunta com a annex 2.

4. Encarregar al Servei de Règim Jurídic de l’Escola Balear d’Administració Pública la tramitació i l’impuls del procediment de concessió dels ajuts d’acord amb el que preveu l’article 16 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d’alçada davant la presidenta de l’Escola Balear d’Administració Pública en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-ne rebut la notificació, d’acord amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Palma, 19 de març de 2021

La vicepresidenta de l’EBAP Carmen Palomino Sánchez Per suplència de la direcció gerència (BOIB núm. 54, de 17/04/2012)

 

 

ANNEX 1 ​​​​​​​Condicions que regeixen la concessió dels ajuts econòmics que poden sol·licitar els alumnes de la primera edició de la 42a promoció del Curs bàsic de policia local residents a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera que s’han de desplaçar a Mallorca

1. Objecte

L’objecte d’aquesta convocatòria informativa és donar publicitat a les ajudes que poden sol·licitar els alumnes de la primera edició de la 42a promoció del Curs bàsic de policia local que s’han de desplaçar a l’illa de Mallorca per assistir a aquest curs.

2. Destinataris

Poden sol·licitar aquests ajuts els alumnes de la primera edició de la 42a promoció del Curs bàsic de policia local que han estat nomenats funcionaris en pràctiques en el marc d’un procediment selectiu convocat per algun ajuntament de les illes d’Eivissa, Formentera o Menorca i que resideixen en aquestes illes des de tres mesos abans de l’inici del curs.

Per acreditar que els alumnes han hagut de desplaçar-se a Mallorca des d’una altra illa per assistir al curs, s’ha d’adjuntar un certificat d’empadronament històric en un municipi de les illes d’Eivissa, Formentera o Menorca que acrediti una residència des de tres mesos abans de l’inici del curs; és a dir, des del dia 15 de desembre de 2020.

No poden rebre aquestes ajudes els alumnes que participin en el curs i siguin funcionaris en pràctiques d’algun ajuntament de les illes de Menorca, Eivissa o Formentera, però que amb anterioritat a l’inici del curs residien a l’illa de Mallorca.

Tampoc no poden rebre aquestes ajudes els funcionaris en pràctiques de qualsevol municipi de l’illa de Mallorca, encara que amb anterioritat a l’inici del curs residissin fora d’aquesta illa.

D’acord amb l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l’article 10.1 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, no poden ser beneficiàries de les subvencions les persones en les quals concorri alguna de les circumstàncies següents:

a) Haver estat condemnades mitjançant sentència ferma a la pena de pèrdua de la possibilitat d’obtenir subvencions o ajuts públics, o per delictes de prevaricació, suborn, malversació de fons públics, tràfic d’influències, fraus i exaccions il·legals o delictes urbanístics.

b) Haver estat declarades insolvents en qualsevol procediment.

c) Haver donat lloc, per una causa de la qual hagin estat declarades culpables, a la resolució ferma de qualsevol contracte subscrit amb l’Administració.

d) Que la persona física, els administradors de les societats mercantils o els que tenguin la representació legal d’altres persones jurídiques, estiguin sotmesos a algun dels supòsits de la Llei 3/2015, de 30 de març, reguladora de l’exercici de l’alt càrrec de l’Administració General de l’Estat; de la Llei 2/1996, de 19 de novembre, d’incompatibilitats dels membres del Govern de les Illes Balears i dels alts càrrecs; de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques; o bé que es tracti de qualsevol dels càrrecs electius que regula la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, i la Llei 8/1986, de 26 de novembre, electoral de la comunitat autònoma de les Illes Balears, en els termes que estableixi aquesta normativa.

e) No estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries o davant la Seguretat Social a què es refereix la lletra f) de l’article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, en la forma que es determini per reglament.

f) Tenir la residència fiscal en un país o un territori qualificat per reglament com a paradís fiscal.

g) No estar al corrent de pagament d’obligacions per reintegrament de subvencions en els termes que es determinin per reglament.

h) Haver estat sancionades mitjançant sentència o resolució ferma amb la pèrdua de la possibilitat d’obtenir subvencions segons del Text refós de la Llei de Subvencions o la Llei general tributària.

i) Haver estat sancionades mitjançant sentència o resolució ferma amb la pèrdua de la possibilitat d’obtenir subvencions d’acord amb el que preveuen els articles 27.1 i 38.3 de la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears.

j) Incomplir els requisits a què es refereix la lletra a) de l’article 42 de la Llei de promoció de la seguretat i la salut en el treball de les Illes Balears o haver estat sancionades mitjançant sentència o resolució ferma per les faltes a què fa referència la lletra b) del mateix precepte legal.

3. Import de les ajudes i període subvencionable

L’import de les ajudes és de 15 euros per cada dia d’assistència efectiva al curs. Atès que la durada prevista de la primera edició de la 42a promoció del Curs bàsic de capacitació per a l’accés a la categoria de policia local és de 102 jornades lectives, l’import màxim de l’ajuda econòmica és de 1.530,00 euros per alumne.

A l’efecte d’aquesta convocatòria, s’entén per dia d’assistència total la jornada diària lectiva completa, amb independència del nombre d'hores que comprengui. Per poder abonar l’ajut, s'ha d'acreditar l’assistència diària completa. Els dies d'absència, justificada o sense justificar, o les jornades incompletes no s'han de computar a l’efecte del pagament dels ajuts.

4. Sol·licitud

Per poder rebre les ajudes econòmiques, els alumnes han de presentar una sol·licitud d’acord amb el model (annex 2), que es troba a disposició de les persones interessades a la Seu Electrònica de l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP).

Aquestes sol·licituds es poden presentar en el Registre de l’Escola Balear d’Administració Pública dins el termini de deu dies des de l’endemà que s’hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la Resolució que aprova aquest annex, o bé en qualsevol altre lloc dels que preveu l’article16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

La sol·licitud ha d’anar acompanyada de la documentació següent:

— Un certificat d’empadronament històric que acrediti la residència en un municipi de les illes de Menorca, Eivissa i Formentera des de tres mesos abans de la data d’inici del Curs bàsic de policia local (és a dir, a dia 15 de desembre de 2020).

— El document D52 (declaració responsable de veracitat de les dades bancàries) d'acord amb el model que es troba a disposició de les persones interessades en el web de l’EBAP.

​​​​​​​Si la persona interessada s’oposa al fet que l’EBAP consulti les dades que consten en el document nacional d’identitat o les relatives al compliment de les obligacions amb la hisenda autonòmica mitjançant les xarxes d’intermediació de dades, ha de presentar una fotocòpia del document nacional d’identitat i un certificat d’estar al corrent amb les obligacions tributàries amb la hisenda autonòmica.

5. Procediment de concessió

L’EBAP comprovarà que les sol·licituds presentades i que les persones interessades compleixen les condicions per rebre aquests ajuts. En el cas que una sol·licitud no reuneixi els requisits establerts o presenti qualsevol deficiència que no faci possible la tramitació del procediment, d'acord amb l'article 68 de la Llei 39/2015, es requerirà a la persona interessada perquè esmeni les deficiències detectades en un termini de deu dies hàbils, amb la indicació que, si no ho fa, es considerarà que desisteix de la petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que preveu l'article 21 de la Llei esmentada.

Una vegada que s’hagi comprovat que el sol·licitant compleix els requisits, o que hagi esmenat la sol·licitud, si escau, es concedirà la subvenció.

Les notificacions que es derivin d'aquest procediment es poden dur a terme per mitjans telemàtics, de conformitat amb l'article 43 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sempre que el sol·licitant hagi demanat expressament usar aquests mitjans.

6. Justificació

La justificació del dret al cobrament dels ajuts que estableix aquest annex s'ha de dur a terme mitjançant l'assistència efectiva de l'alumne al curs, que es comprova amb les llistes de control d'assistència, signades degudament d'entrada i de sortida. L’Administració comprovarà d’ofici l’assistència efectiva als Curs bàsic de policia local; per tant, no serà necessari que les persones interessades presentin un justificant de la seva assistència.

7. Pagament i liquidació de la subvenció

L’EBAP tramitarà d’ofici el pagament fraccionat durant tres períodes. El primer pagament es tramitarà pels dies d’assistència durant els mesos de març i abril. El segon pagament es tramitarà pels dies d’assistència durant els mesos de maig, juny i juliol. El tercer i darrer pagament englobarà els dies d’assistència durant els mesos de setembre i octubre. No hi ha previstes classes presencials el mes d’agost.

D’acord amb l’article 38 del Decret 75/2004, de 27 d’agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, si el beneficiari d’aquestes ajudes econòmiques és deutor de la Comunitat Autònoma, en qualsevol moment procedimental anterior a la resolució de concessió i anterior a la tramitació del pagament, es requerirà a la persona interessada perquè, en el termini de deu dies, acrediti el pagament dels deutes, sota advertència que, si no ho fa, la subvenció concedida serà compensada amb els deutes esmentats.

8. Obligacions de les persones beneficiàries

Els alumnes beneficiaris estan obligats a facilitar la informació que els requereixi l'EBAP, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o un altre òrgan competent, i a complir les obligacions que fixa l’article 14 de la Llei general de subvencions i l’article 11 del Text refós de la Llei de subvencions:

a) Assistir al Curs bàsic de policia local.

b) Justificar el compliment dels requisits i les condicions que determinen la concessió de la subvenció

c) Sotmetre’s a les actuacions de comprovació i de control financer que duguin a terme els òrgans competents, i aportar tota la informació que li sigui requerida en l’exercici d’aquestes actuacions.

d) Comunicar a l’òrgan que concedeix la subvenció la sol·licitud o l’obtenció d’altres subvencions per a la mateixa finalitat. Aquesta comunicació s’ha de fer dins el termini de tres dies hàbils des de la sol·licitud o l’obtenció de la subvenció concurrent i, en tot cas, abans de l’aplicació que s’hagi donat als fons percebuts.

e) Acreditar, en la forma que s’estableixi reglamentàriament i abans de dictar la proposta de resolució de concessió, que s’està al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social davant l’Administració de l’Estat, i de les obligacions tributàries davant la hisenda autonòmica.

f) Deixar constància de la percepció de la subvenció d’acord amb la legislació fiscal que li sigui aplicable.

g) Reintegrar els fons percebuts en els supòsits que preveu l’article 44 del Text refós de la Llei de subvencions.

9. Compatibilitat

Aquest ajut és incompatible amb qualsevol altre ajut o subvenció destinat a la mateixa finalitat que es pugui rebre per part de qualsevol institució, pública o privada.

Documents adjunts