Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 1183
Instrucció del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball sobre protecció del sector turístic i dels treballadors fixos discontinus

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears, el 25 de gener de 2021, va adoptar un acord en matèria de protecció del sector turístic i dels treballadors fixos discontinus.

En el text de l'acord es recull com a antecedent una anàlisi de l'impacte econòmic i social de la crisi de la COVID-19 sobre el territori de les nostres illes amb el tenor següent:

La pandèmia de la COVID-19 ha suposat una crisi sanitària d'àmbit mundial sense precedents, que s'ha transmès de manera volàtil i inusitada al teixit econòmic i social, i ha provocat una paralització de l'economia mundial.

En el cas d'Espanya, l'expansió de la malaltia va obligar a l'aprovació del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es va establir l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, que va comportar importants mesures restrictives de la mobilitat i l'economia que van implicar el cessament parcial o total de determinades activitats.

La comunitat autònoma de les Illes Balears, amb un model econòmic de marcat caràcter terciari i propulsat per activitats turístiques, ha estat un dels territoris més afectats per la crisi sanitària de la COVID-19, que es va iniciar prèviament al llançament massiu de la temporada turística de l'any 2020. No han d'obviar-se les dificultats del sector turístic que desenvolupa la seva activitat en un entorn econòmic globalitzat profundament canviant.

Per donar resposta, des d'un punt de vista social, a la situació generada per la crisi de la COVID-19, el Govern d'Espanya va aprovar el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social de la COVID-19, mitjançant el qual es van garantir mesures de flexibilitat i de protecció del teixit productiu i social del nostre país, a través de la figura jurídica dels expedients de regulació temporal d'ocupació (d'ara endavant ERTO).

A la comunitat autònoma de les Illes Balears els ERTO han tengut un especial nivell de cobertura, gràcies a la inclusió dels treballadors fixos discontinus, fins i tot encara que no haguessin estat cridats abans de l'inici de l'estat d'alarma, de manera que s'han vist protegits mitjançant una prestació extraordinària per desocupació.

Malgrat els esforços del Govern de les Illes Balears i dels agents socials per impulsar la temporada turística durant l'any 2020, amb una major activació en el mes de juliol, fruit dels resultats de la prova pilot per a un turisme segur, l'evolució de la crisi sanitària va impedir estendre la reactivació del sector des de mitjan mes d'agost. Així les coses, la crisi de la COVID-19 va significar, a més d'un inici tardà de la temporada turística, una finalització anticipada d'aquesta, atès que se sol donar per conclosa, amb caràcter general, en els mesos d'octubre i novembre.

Davant aquesta situació, es feia imprescindible garantir la protecció dels treballadors fixos discontinus, perquè són els qui responen a l'estacionalitat de l'activitat turística a les nostres illes, a més de donar cobertura al teixit empresarial per evitar una situació de descapitalització que podria generar l'obligació d'abonar quotes de Seguretat Social en períodes perllongats d'inactivitat.

Amb aquest propòsit, el 16 de setembre de 2020, la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears va acordar establir el 30 de setembre com a data de finalització de temporada i activitat per als treballadors fixos discontinus. D'aquesta manera, es va habilitar les empreses perquè procedissin a interrompre la relació laboral del col·lectiu de fixos discontinus a fi de quedar exemptes de l'obligació d'abonar les quotes de Seguretat Social corresponents a aquests treballadors. Aquest acord va tenir trasllat a la Instrucció del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 29 de setembre, sobre finalització de la temporada dels treballadors amb contracte fix discontinu, publicada el 30 de setembre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Per evitar la desprotecció de prestació del col·lectiu de fixos discontinus una vegada interrompuda la relació laboral, la Mesa de Diàleg Social va acordar sol·licitar al Ministeri de Treball i Economia Social l'establiment d'una prestació extraordinària per desocupació, amb les mateixes condicions que les inicialment reconegudes en el Reial decret llei 8/2020, que, a més, permetés la flexibilitat d'entrada a la prestació i sortida d'aquesta sense cap perjudici per al treballador o treballadora. 

L'acord i les sol·licituds aconseguides en la Mesa de Diàleg de les Illes Balears van tenir el seu reconeixement i la materialització en el Reial decret llei 30/2020, de 29 de setembre, de mesures socials en defensa de l'ocupació, aprovat pel Govern d'Espanya. L'article 9 de l'esmentada norma va reconèixer el dret dels treballadors fixos discontinus a percebre, des de l'inici del període d'inactivitat, una prestació extraordinària en la mateixa quantia que la reconeguda durant l'afectació per l'expedient de regulació temporal d'ocupació, amb una vigència fins al 31 de gener de 2021. Així mateix, es va dotar la mesura de flexibilitat per permetre a empreses i treballadors ajustar l'entrada en la prestació i la sortida d'aquesta a les necessitats productives de l'activitat econòmica.

Com se sap, recentment, fruit també del treball realitzat pel diàleg social de les Illes Balears, la Mesa de Diàleg Social d'àmbit nacional ha aconseguit un acord en matèria de pròrroga de les mesures de protecció de l'ocupació fins al 31 de maig de 2021. En aquest sentit, s'han prorrogat, fins a la indicada data, les diferents figures d'ERTO vigents a l'empara del Reial decret llei 30/2020, les mesures extraordinàries en matèria de cotització a la Seguretat Social vinculades a aquests i també les prestacions extraordinàries per als treballadors, inclosa, la corresponent a la protecció del col·lectiu de fixos discontinus.

D'aquesta manera i fins al 31 de maig de 2021, es blinda la protecció dels treballadors fixos discontinus, mesura fonamental per al mercat laboral de les nostres illes,  a causa de la particular importància d'aquesta figura jurídica en l'activitat turística i el seu volum en la població activa.

En el moment actual, a Espanya i en la majoria de països del món entre els quals es troben els nostres principals mercats emissors, es registra una tendència ascendent en el nombre de casos de persones emmalaltides per la COVID-19. La complicada situació epidemiològica per la qual travessam ha propiciat l'adopció, per les administracions públiques, de mesures sanitàries de prevenció i protecció de la COVID-19, que han comportat la restricció de mobilitat de les persones i substancialment de determinades activitats econòmiques.

En aquest context de situació sanitària, atès que el sector turístic és el principal afectat pel fet que desenvolupa la seva activitat en un entorn globalitzat i de desplaçament dels ciutadans, la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears va considerar necessari acordar mesures de protecció del nostre principal teixit productiu fins al 31 de maig de 2021, a costa de la data en la qual pugui realitzar-se el llançament de la temporada turística, amb l'objecte d'evitar processos de tancament i destrucció d'ocupació.

INSTRUCCIÓ

Tal com figura en l'Acord de la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears de 25 de gener:

  • Es garanteix la protecció dels treballadors fixos discontinus mitjançant l'accés a la prestació extraordinària que perceben sobre la base de l'article 9 del Reial decret llei 30/2020, amb vigència fins al 31 de maig de 2021.

  • S'habilita les empreses a mantenir els treballadors del col·lectiu de fixos discontinus en la protecció extraordinària fins al 31 de maig de 2021 per evitar la necessitat d'efectuar la corresponent crida i incorporació a l'expedient de regulació temporal d'ocupació que tengui vigent l'empresa. Amb això, es pretén la protecció de l'ocupació, perquè s'evita que les empreses hagin d'assumir l'abonament de quotes de la Seguretat Social corresponents a aquest col·lectiu d'empleats, que podria donar lloc a processos de descapitalització en tractar-se d'un període temporal sense activitat econòmica.

Sense perjudici de l'anterior, es permet la flexibilitat perquè les empreses ajustin la crida dels treballadors fixos discontinus a les necessitats productives que puguin tenir lloc fins al 31 de maig de 2021, amb la pertinent entrada i sortida de la protecció de la prestació extraordinària, sense afectació per als drets dels treballadors. L'esmentada crida ha de realitzar-se conforme al que preveuen les normes convencionals d'aplicació a les corresponents relacions laborals o els acords aconseguits en l'àmbit de la representació legal dels treballadors.

  

Palma, 5 de febrer de 2021

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball

Iago Negueruela i Vázquez