Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 2175
Aprovació definitiva de la modificació puntual de les normes subsidiàries de planejament des mercadal relativa a la implantació d’un sistema general d’aparcaments públics, equipaments col·lectius, i a la desclassificació d’una parcel·la de sòl urbà (esmena de deficiències) (exp. Pgm-2016-016501)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que el Ple del Consell Insular de Menorca, en sessió de caràcter ordinari de 27 de gener de 2020, adoptà el següent acord:

Primer. Denegar la desclassificació d'una superfície aproximada de 1.469 m2 de sòl de la parcel·la cadastral amb referència núm. 07037A007000350000RJ del polígon 7, parcel·la 35, de manera que aquests terrenys, de conformitat amb el planejament vigent, resten classificats com a sòl urbà i qualificats d'equipament col·lectiu C.

Segon. Aprovar definitivament la Modificació puntual de les Normes subsidiàries de planejament del municipi des Mercadal relativa a la implantació d'un sistema general d'aparcaments públics, d'un altre d'equipaments col·lectius i a la desclassificació d'una parcel·la de sòl urbà amb les excepcions que s'assenyalen en el punt primer i amb les prescripcions següents:

1. S'han de corregir les determinacions gràfiques dels plànols d'ordenació de la modificació proposada (A-7, A-8, B-7, B -8, C-7, C-8, D -7, D-8, E -7, E -8, F-3) amb l'objecte de mantenir una superfície aproximada de 1.469 m2 de sòl del polígon 7, parcel·la 35, amb la referència cadastral núm. 07037A007000350000RJ, amb la classificació de sòl urbà i la qualificació d'equipament col·lectiu (C) de conformitat amb la Modificació puntual número 17 de les NS de planejament des Mercadal i d'adaptació al PTI a l'àmbit dels nuclis tradicionals de Fornells i es Mercadal.

2. S'han de corregir les determinacions gràfiques del plànol específic s/n «Ordenació del Sistema General d'equipaments col·lectius del carrer de Tramuntana des Mercadal» amb l'objecte de mantenir una superfície aproximada de 1.469 m2 de sòl del polígon 7, parcel·la 35, amb la referència cadastral núm. 07037A007000350000RJ, amb la classificació com a sòl urbà.

3. S'ha de corregir l'apartat 3 de l'article 12 de les Normes subsidiàries que no és objecte de cap modificació:

Allí on diu:

«3. L'Ajuntament, podrà formular, així mateix, Plans Especials per regular detalladament l'ús i Generals: Viari, d'Espais Lliures, d'Infraestructura dels Serveis Portuàries.»

Ha de dir:

«3. L'Ajuntament, podrà formular, així mateix, plans especials per regular detalladament l'ús i la protecció dels Sistemes Generals: viari, d'espais lliures, d'equipaments col·lectius, d'infraestructura dels serveis tècnics i instal·lacions portuàries.»

4. S'ha d'eliminar de l'apartat 2 «Paràmetres d'edificació» de l'article 84.3, per trobar-se incorporat a l'apartat 5 «Condicions específiques de les obres d'urbanització», el text següent:

«Qualsevol tipus d'obra, instal·lació, treball o activitat a realitzar en el domini públic hidràulic, en zones de servitud, en zones de policia o en zones inundables o potencialment inundables requereix autorització administrativa prèvia de la Direcció General de Recursos Hídrics. Aquesta autorització serà independent de qualsevol altra que hagi de ser atorgada pels distints òrgans de les administracions públiques i/o propietaris de terrenys particulars. A la sol·licitud d'autorització s'haurà d'adjuntar el projecte constructiu, subscrit per tècnic competent, que defineixi amb un grau de detall suficient les obres a realitzar.»

Contra l'acord precedent, que posa fi a la via administrativa, podeu interposar, en el termini de dos mesos a partir de l'endemà del dia que es publiqui aquest edicte al Butlletí Oficial de les Illes Balears, recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

Tot això sens perjudici que pogueu utilitzar qualsevol altre recurs que considereu procedent en dret.

Tot l'anterior s'ajusta a la Llei 29/1998, de 13 de juliol, que regula la jurisdicció contenciosa administrativa, i a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

La interposició dels recursos pertinents no suspèn l'eficàcia de la resolució impugnada ni interromp els terminis que se'n puguin derivar, excepte que l'autoritat competent ho acordi expressament.

Es publica a continuació la normativa modificada, d'acord amb el que estableix l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local i resta de disposicions concordants.

 

Maó, 21 de febrer de 2020.

El Cap de secció d'urbanisme

Mateu Martínez Martínez

 

Nova redacció de l'articulat

Art. 012 Desenvolupament de les Normes Subsidiàries respecte als Sistemes Generals.

1. El desenvolupament dels Sistemes Generals en el Sòl Urbà, es durà a terme, bé directament, bé mitjançant l'aprovació d'un Pla Especial.

2. Les previsions de les Normes Subsidiàries respecte dels Sistemes Generals en el Sòl Apte per Urbanitzar es desenvoluparan pels Plans Parcials que ordenin els sectors corresponents, directament o mitjançant l'aprovació de Plans Especials.

3. L'Ajuntament, podrà formular, així mateix, Plans Especials per regular detalladament l'ús i protecció dels Sistemes Generals: Viari, d'Espais Lliures, d'Equipaments Col·lectius, d'Infraestructura dels Serveis Tècnics i Instal·lacions Portuàries.

4. El sistema general d'equipaments col·lectius del carrer de Tramuntana no requerirà d'un pla especial de desenvolupament sinó que les NS actuaran a aquests efectes com a ordenació de detall. La seva regulació serà la determinada en l'article 84.3 d'aquestes normes.

Les infraestructures i serveis podran executar-se prèvia aprovació d'un projecte d'urbanització i/o dotació.

Art. 078 Sistema Viari (clau A)

1. El Sistema Viari comprèn les instal·lacions i els espais exclusivament dedicats a l'ús de vialitat i té per objecte el permetre l'accessibilitat entre les diverses àrees i sectors urbans i assegurar un nivell de mobilitat adequada.

2. Dins d'ell cal distingir la xarxa viària bàsica, que forma part de l'estructura general i orgànica del territori, i la xarxa viària local, que afecta al servei directe d'una àrea o sector.

3. Les vies a les quals aquestes Normes Subsidiàries atorguen la consideració de Sistemes Generals són les grafiades en els plànols a escala 1/5000, sèrie A. Les restants vies tenen la consideració de Sistemes Locals.

4. El règim de la xarxa viària serà el que correspongui, d'acord amb la legislació vigent, segons es tracti de vies autonòmiques, insulars o municipals. En el projecte, construcció, conservació, finançament, ús i explotació de les carreteres s'estarà al que disposa la Llei 5/1990, de Carreteres de la CAIB.

5. Els aparcaments públics, annexos o no a la vialitat, també formen part del sistema viari (clau A), així com els aparcaments públics qualificats com a sistema general viari. A aquests efectes, la seva regulació serà la determinada en els articles 51 a 57 d'aquestes normes.

Art. 084 Usos d'equipaments col·lectius.

1. El sistema d'Equipaments Col·lectius comprèn els usos següents:

a) Docent: centres maternals i preescolar, centres d'EGB, BUP i Formació professional, així com les seves instal·lacions annexes.

b) Esportiu: instal·lacions cobertes o a l'aire lliure, destinades a la pràctica de les diferents especialitats esportives.

c) Sanitari-Assistencial: hospitals, centres extra hospitalaris i residències d'ancians.

d) Soci-cultural: locals culturals, biblioteques, centres socials i llar d'ancians.

e) Proveïment: mercats.

f) Cementiri.

g) Administratiu: centres de l'Administració Pública, sales de congressos i exposicions, serveis de seguretat pública i altres anàlegs.

2. En aquestes Normes Subsidiàries no s'assignen els usos específics a les parcel·les pertanyents al Sistema d'Equipaments Col·lectius. La seva vinculació amb un ús concret es farà a través del planejament parcial i, en defecte d'això, mitjançat l'oportú Pla Especial, que en cap cas podrà disminuir la superfície global de cada ús.

3. Fitxa d'ordenació dels sistemes generals d'equipaments col·lectius del carrer de Tramunana.

1.- Tipus d'ordenació: aïllada.

2.- Paràmetres d'edificació:

- Ocupació màxima (%): 50. Aquesta ocupació es refereix només a les edificacions i no a la resta d'elements constructius (pistes, aparcament, accessos, etc.).

- Edificabilitat màxima (m2/m2): 1

- Altura reguladora màxima (m): 10,50 per a l'equipament docent.

- Nombre màxim de plantes: B+2P per a l'equipament docent.

- Separació mínima a vies, ELP i límits (m): 5 per a l'equipament docent.

- Nombre d'aparcaments privats: segons determini l'IBISEC per a l'equipament docent. D'acord amb el Decret 110/2010, de 15 d'octubre, 1 plaça per cada 33 places o fracció estarà adaptada a vehicles de persones amb mobilitat reduïda.

- Les instal·lacions, construccions i edificacions hauran d'adaptar-se, en el bàsic, a l'ambient en què estiguin situades, i a tal efecte, en els llocs de paisatge obert i natural, sigui rural o marítim, o en les perspectives que ofereixin els conjunts urbans de característiques historicoartístiques, típics o tradicionals, i als voltants de les carreteres i camins de trajecte pintoresc, no es permetrà que la situació, massa, altura dels edificis, murs i tancaments, o la instal·lació d'arbres elements, limiti el camp visual per contemplar les belleses naturals, trenqui l'harmonia del paisatge o desfiguri la perspectiva pròpia del mateix.

3.- Règim d'usos permesos:

L'únic ús permès és el d'equipament docent, de conformitat amb els acords del Consell de Govern de la CAIB de 2 de febrer i 18 de maig de 2018 (BOIB núm. 16 de 03/02/2018 i núm. 62 de 19/05/2018).

4. Condicions específiques dels usos permesos:

Al llarg de la zona de servitud de protecció del torrent i accessos es plantarà una barrera d'arbres que elimini els renous que puguin arribar des del Sud.

Els projectes que es desenvolupin en aquesta zona hauran d'incorporar mesures adequades per evitar els riscos d'inundacions i d'erosions. Així mateix, sense perjudici de l'informe previ a la llicència de la DGRH, hauran de complir amb el previst en el RDL 1/2001, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el text refós de la llei d'aigües, quant a les obres, instal·lacions i activitats que es projectin dins de la zona de servitud del torrent i zona de policia.

Així mateix, els projectes han de justificar:

- La instal·lació de mecanismes d'estalvi d'aigua.

- La connexió de les aigües residuals a la xarxa de sanejament.

- L'estabilitat de talussos en cas de contenir excavacions.

- La gestió dels residus generats i el seu trasllat a abocador autoritzat.

En tot cas, també justificaran la incorporació d'energies alternatives i elements arquitectònics de control ambiental amb l'objecte de reduir el consum innecessari de recursos. En aquest sentit, es procurarà una orientació cap al Sud de les edificacions i, mitjançant l'ordenació de volums edificats, el modelatge de la topografia i la plantació d'arbrat, així com l'adequada atenuació dels vents i la ventilació creuada entre façanes oposades. A més, degudament integrats en les edificacions, s'instal·laran equips de captació d'energia solar segons determina el CTE.

D'acord amb el previst a l'art. 105 del Pla Hidrològic de les Illes Balears, aprovat mitjançant el Reial decret 51/2019, de 8 de febrer, s'hauran de complir les següents limitacions relatives als usos en zones inundables i zones potencialment inundables:

1. Les edificacions que es vulguin efectuar en una zona inundable o en una zona potencialment inundable d'acord amb aquest Pla, i especialment les que es vulguin executar en zones de flux preferent, es regiran pel que disposa el RDPH i requeriran autorització administrativa.

2. Amb caràcter general les noves edificacions i usos associats es duran a terme fora de les zones inundables i potencialment inundables. En aquells casos en els quals no sigui viable, se sotmetran a les condicions següents:

a) Les edificacions es dissenyaran tenint en compte el risc d'inundació existent i els nous usos residencials es disposaran a una cota tal que no estiguin afectats per l'avinguda amb període de retorn de 500 anys, i s'han de dissenyar tenint en compte el risc i el tipus d'inundació existent. Podran disposar de garatge subterranis i de soterranis, sempre que es garanteixi l'estanquitat del recinte per a l'avinguda de 500 anys de període de retorn, es realitzin estudis específics per evitar el col·lapse de les edificacions, tot això tenint en compte la càrrega sòlida transportada, i a més es disposi de respiradors i vies d'evacuació per sobre de la cota d'aquesta avinguda. S'haurà de tenir en compte la seva accessibilitat en situació d'emergència per inundacions.

b) S'evitarà l'establiment de serveis o equipaments sensibles o infraestructures públiques essencials, com ara hospitals, centres escolars o sanitaris, residències de persones grans o de persones amb discapacitat, centres esportius o grans superfícies comercials on puguin produir-se grans aglomeracions de població, acampades, zones destinades a l'allotjament als càmpings i edificis d'usos vinculats, parcs de bombers, centres penitenciaris, depuradores, instal·lacions dels serveis de Protecció Civil, o similars. Excepcionalment, quan es demostri que no existeix cap altre alternativa d'ubicació, se'n podrà permetre l'establaiment, sempre que es compleixi l'establert a l'apartat anterior i s'asseguri la seva accessibilitat en situació d'emergència per inundacions.

3. Queden excloses de l'autorització prevista en l'apartat primer d'aquest article:

a) Les actuacions de conservació, manteniment i rehabilitació de construccions i edificis existents que no s'executin en soterranis i les que s'executin en edificacions vinculades a un ús públic essencial que no comportin un augment del risc per a les persones.

b) Les obres que no requereixin un projecte tècnic quan no estiguin incloses en zones de policia o servitud i no modifiquin la circulació lliure de les aigües o no representin obstacles per al flux del vessament, el desguàs o les avingudes de les aigües.

c) Les obres de construcció, rehabilitació o reparació de safarejos, piscines o aljubs, sempre que la part més alta es trobi a la cota del terreny.

d) Les obres de conservació i manteniment de camins existents.

e) Les obres de manteniment o reparació de servicis soterrats, com canonades d'aigua, gas, sanejament, fibra òptica, electricitat o similars.

f) Obres i activitats l'execució de les quals no impliqui un obstacle per a les aigües, en concret la celebració d'esdeveniments culturals i esportius.

g) La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en teulades d'edificacions existents.

4. El promotor de les obres haurà de subscriure una declaració responsable en la qual expressi clarament que coneix i assumeix el risc existent i les mesures de protecció civil aplicables al cas, comprometent-se a traslladar aquesta informació als possibles afectats, amb independència de les mesures complementàries que estimi oportú adoptar per a la seva protecció. Aquesta declaració responsable haurà d'estar integrada, al seu cas, en la documentació de l'expedient d'autorització. En els casos en què no hagi estat inclosa en un expedient d'autorització de l'Administració hidràulica, s'haurà de presentar davant d'aquesta amb una antelació mínima d'un mes abans de l'inici de l'activitat.

5. A més de l'establert en l'apartat anterior, amb caràcter previ a l'inici de les obres, el promotor haurà de disposar del certificat del Registre de la Propietat en el qual s'acrediti que existeix anotació registral i indiqui que la construcció es troba en zona inundable.

6. A les zones inundables o potencialment inundables de baixa probabilitat d'inundació (per a avingudes amb període de retorn superior a 100 anys) es prohibeixen les instal·lacions o activitats d'emmagatzemament de substàncies prioritàries, tret que disposin d'un informe favorable de l'AH i amb les mesures preventives necessàries, per garantir la no afecció al domini públic hidràulic.

7. Les limitacions als usos en zona de flux preferent es regiran per l'establert al RDPH i les seves modificacions.

Així mateix, s'hauran de complir les limitacions, condicions i determinacions del Reglament de Domini Públic Hidràulic i, en particular, les contingudes als articles 14 bis i 9 ter.

5. Condicions específiques de les obres d'urbanització:

Durant les obres d'urbanització i/o dotació s'hauran d'adoptar les següents mesures:

- Adoptar els mitjans necessaris per evitar els abocaments contaminants i en cas d'algun abocament accidental donar avís a la DGRH.

- Tenir en compte les qualitats ambientals dels sistemes constructius dins del seu cicle de vida complet, incloent la gestió dels residus resultants.

- S'adoptaran les mesures preventives necessàries per evitar impactes mediambientals per emissió de radioactivitat, pertorbacions elèctriques, renous, vibracions, enlluernaments, emissió de gasos nocius, fums o partícules pels seus abocaments líquids o sòlids o per un consum inadequat d'energia i dels recursos naturals.

- La gestió dels residus generats i el seu trasllat a abocador autoritzat.

- El projecte d'urbanització o dotació haurà de contenir la regeneració ambiental dels espais exteriors que resultin afectats per l'actuació.

- Qualsevol tipus d'obra, instal·lació, treball o activitat a realitzar en el domini públic hidràulic, en zones de servitud, en zones de policia o en zones inundables o potencialment inundables requereix l'autorització administrativa prèvia de la Direcció General de Recursos Hídrics. Aquesta autorització serà independent de qualsevol altra que hagi de ser atorgada pels distints òrgans de les administracions públiques i pels propietaris de terrenys particulars. A la sol·licitud d'autorització s'ha d'adjuntar el projecte constructiu, subscrit per tècnic competent, que defineixi amb un grau de detall suficient les obres que es volen realitzar.

6. Els sistemes generals es regularan segons l'article 18 d'aquestes normes. A més, en tot el no definit en aquesta modificació regiran les definicions i normes generals de les NS vigents i de les seves modificacions posteriors.

7. L'ordenació del sistema general serà l'establerta en el plànol específic SG equipaments.

ANNEX. Plànols modificats A7, A8, B7, B8, C7, C8, D7, D8, E7, E8, F3, F5, F8, plànol específic s/n «Ordenació del Sistema general d'equipaments col·lectius c/ Tramuntana des Mercadal» i plànol específic «Ordenació del Sistema general viari (aparcaments públics) amb accés des del c/ Pla de Ses Eres des Mercadal».

Documents adjunts